[ R A V E N @ 09.11.2016. 11:52 ] @
1. Prodavac hoće prodati nešto za ¤5.5, ali stavi cijenu ¤7. Onda kupac dođe i ponudi ¤6, pa prodavac, da ispadne "dobričina" snizi cijenu na ¤5.5. Drugim riječima, stvori kod kupca ugodan emotivni osjećaj da je dobio nešto povoljno, mada kupac zna i sam da je ¤5.5 bio cilj za prodavca od početka. Prodavac se nada uz to da će doći neko ko se neće cjenkati, pa će mu prodati i za ¤7.

2. Prodavac prodaje nešto za ¤5.5 i vrši procjenu kupca čim ovaj priđe. Pa će nešto sofisticiranijem kupcu prodati to za ¤5. Ali onda dolazi neka npr. starija, manje upoznata osoba koja je uz to možda dobila i penziju, pa će joj prodavac prodati proizvod za ¤6, da zaradi onih ¤.5. Ovo je etički neispravno. Postoji i rizik da se drugi prodavac neće nikada pojaviti ili će se pojaviti kasno.

Je li ovo ovako funkcioniše? Ima li još nekih drugih načina kako cjenkanje funkcioniše?

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 09.11.2016. u 13:03 GMT+1]
[ bakara @ 09.11.2016. 12:24 ] @
Nema pravila kako to funkcionise
[ Java Beograd @ 09.11.2016. 12:54 ] @
Funkcioniše to na hiljadu načina.

Između ostalog, veliku ulogu igra koliko je kome bitno da se transakcija obavi. Na primer, ako prodavac prodaje auto kojem uskoro ističe registracija, a ja sa kešom u džepu gledam još desetine drugih, može prodavac da me "procenjuje" koliko god hoće. Jasno je kome "gori pod nogama" i ko će pre da popusti. Ako neće prodavac, odoh ja da kupim drugi auto, a on neka plaća registraciju.

A ako meni treba baš neki deo neke ruske pumpe (na primer) koji prodavcu stoji na tezgi, na buvljaku, sa gomilom drugog krša, a ja taj deo ne mogu nigde da nađem - onda je jasno da ja moram da pristanem na cenu koju odredi prodavac. Njemu je svejedno, ako ne proda, skupiće taj krš sa tezge, pa će sutra ponovo da ga izloži na prodaju. A meni ne ostaje ništa drugo nego da kupujem novu pumpu.

Nema tu etike. Nema moralnih dilema u trgovini. Svako pokušava da proda što skuplje može i svako se trudi da kupi što jeftinije može. Ako se prodavac potrudi da proda što jefinije, nije on etičan, nego je budala.

E, sad, jedino ako su neke vanredne okolonosti, na primer nekome treba lek, koji inače košta 100, a prodavac koristi nepovoljnu poziciju nekome kome je lek neophodan, pa ga prodaje za 1.000, onda možemo da govorimo o etici. Mada, to je i zakonom zabranjeno, potpada pod krivično gonjenje. (Zloupotreba monopolske pozicije)
Ali to i nije trgovina. Trgovina o kojoj možemo da diskutujemo mora da podrazumeva jasnu široku ponudu i jasnu široku potražnju.
[ Dexic @ 09.11.2016. 14:37 ] @
Nezakonito za lek?:) Pa nije... kod nas ne mozes prodati lek po ceni koja je iznad propisane od strane drzave, tacka (to je zabranjeno, ne formira 'zvanicno" prodavac cenu leka kod nas). Slicno je i u Evropi.

U Americi moze - bas je bio slucaj za epipen ove godine.


Raven, kako mislis da izvedes drugu varijantu? Stoji cena 5.5, a ti nekome prodas za 6?
I to moze na buvljaku mozda, ali ko hoce na duze staze da radi kao prodavac, mora da ide na prvu varijantu - i idu skoro svi. Neki bas kako si opisao, jer je im je dozvoljeno cenkanje u radnji (da, i kod nas).
Neki tako sto prodaju po 7, ali stalno prave akcije za 5.5, pa ko se upeca na 7, to je to. "Cenkalo kupac" ovde dodje neko ko zna da ceka popuste, jer poznaje realnije cene, ako taj pojam uopste stvarno i postoji.