[ Maki187 @ 17.11.2016. 17:13 ] @
Pozdrav,

Vec evo skoro 5 godina, vodim hosting, nebih navodio koji, imamo 4 nasa razlicita brenda, od cega su 3 domaca, a 1 je inostrani gde primamo samo kreditne kartice i paypal, dok na svim domacim pored toga, primamo uplate putem ziro racuna u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, gde su sve moji licni racuni.
Eh sad, mislim da je vec doslo vreme da osnujem firmu, a ne da ide sve preko mojih licnih racuna, jer nebih jednog dana da robijam zbog silnog prometa novca, od cega vise od pola ode na troskove.

Pa moze li neko malo da me uputi, sta, kako, kako to uopste ide po nasem zakonu, da li je d.o.o najbolji izbor za to, da li moram da uzimam knjigovodju ili sa d.o.o mogu sam da vodim knjige, jer sam citao nesto da mora knjigovodja.
Koliki su otprilike troskovi osnivanja, ali ne preko agencija, vec da ja odradim sve, stavio bih sebe za direktora sa minimalnom platom, pa tu bi valjda bilo bolje.
Izabrao bih najverovatnije Komercijalnu Banku za racun.

Ali on osto me vise interesuje je da li je najbolji d.o.o za to ili ne?
Uskoro idem i na one startup programe, sad me i interesuje kada ih zavrsim, da li ja mogu da se prijavim i za pomoc drzave pri otvaranju firme, za onih 180.000 dinara stim da vec imam hostigne.

I interesuje me, ako dodjem do lokala, i tu napravim da kazemo kancelariju, da li se placa neki porez ili nesto na taj prostor ili tako nesto ?
[ Aleksandar Đokić @ 17.11.2016. 18:57 ] @
Mozda je off-topic, ali mislim da je standardni hosting davna proslost. Ako vec pravis firmu, pravi nesto konkurentno... cloud itd.
[ Maki187 @ 19.11.2016. 01:24 ] @
Cloud je svakako u planu na inostranom hostingu, no nije primaran, jer nemamo samo web hosting, tu su vec godinama vps serveri, voice, game, od skoro i dedicated serveri itd itd., no stim da vec skoro 5 godina lepo poslujem i sa sadasnjim uslugama, narucito u gaming svetu gde imamo stalno neke inovacije, a firma mi svakako treba jer zelim da legalizujem sve.
Mozda jeste offtopic, ali nisam znao gde da otvorim temu, pa ako je moguce nek i moderator prebaci istu na pravo mesto, ako nije problem.
[ Java Beograd @ 19.11.2016. 06:41 ] @
Razmišljaš u dobrom smeru, ali nije ti ovaj forum pravo mesto za konkretne informacije.
Potraži advokatsku kancelariju koja se bavi registracijom firmi, i završi ceo posao stručno i profesionalno.
[ deki77 @ 19.11.2016. 07:24 ] @
Citat:
Maki187:
Cloud je svakako u planu na inostranom hostingu, no nije primaran, jer nemamo samo web hosting, tu su vec godinama vps serveri, voice, game, od skoro i dedicated serveri itd itd., no stim da vec skoro 5 godina lepo poslujem i sa sadasnjim uslugama, narucito u gaming svetu gde imamo stalno neke inovacije, a firma mi svakako treba jer zelim da legalizujem sve.
Mozda jeste offtopic, ali nisam znao gde da otvorim temu, pa ako je moguce nek i moderator prebaci istu na pravo mesto, ako nije problem.


Ako ti većina novca dolazi iz inostranstva i serveri su ti tamo.(reseller,affiliate...).Zašto ne bi razmišljao o otvaranju LTD-a ili sl.
Maneš se ove birokratije ovde i cimanja oko osnivanja.Plaćanja računovođe,kancelarije..blabla...
Podesiš plaćanje VISA,Paypal,western i ostalo..
pozz
[ djoka_l @ 19.11.2016. 10:03 ] @
OK, do sada nisi dobio ni jedan konkretan odgovor, pa da probam da ti pomognem.

Osnivanje d.o.o. je, po meni, najbolja opcija za tebe, ako misliš da u ovoj zemlji uđeš u legalne tokove. Samo osnivanje nije preskupo, ali to ne možeš (ne umeš) sam da uradiš. Potrebno je da ti neko napiše osnivačka akta. Troškovi registracije firme su oko 5-6 hiljkada dinara, ne računajući to što ćeš morati nekom da platiš da ti odradi pisnje dokumenata.

Potrebno je da u nekoj banci uplatiš osnivački ulog (mislim da je minimum 500 EUR u dinarima). Onda sa dokazom da si uplatio osnivački ulog, osnivačkim aktima, popunjenim obrascima i dokazom da si platio takse za osnivanje firme odeš u APR i tamo registruješ firmu. Posle toga odeš u poresku upravu i dobiješ PIB. Kada si registrovao firmu, onda možeš da napraviš pečat firme, pa da otvoriš račun u banci (na taj račun će ti biti prebačen osnivački ulog koji si ranije uplatio na poseban račun).

Knjigovođa ti je potreban, jer ne znaš da vodiš knjige. To može da te košta, u zavisnosti od obima posla od 100-300 EUR mesečno, a ako stvarno malo radiš, onda može i da se prođe sa 300 EUR za godinu dana (recimo, tvoja firma radi malo poslova, knjigovođi šalješ izvode i račune jednom mesečno, pa praktično plaćaš da za tebe radi 1 dan mesečno i na kraju godine da ti uradi završni račun).

Što se tiče sedišta firme, to može da bude i stan. Za neke delatnosti (prodaja hrane, apoteka, kafić) to mora da bude namenski objekat koji ispunjava neke higijenske i druge uslove, za većinu firmi je dovoljna i soba u stanu.

Doo ne mora da ima zaposlenog, ali ako nisi zaposlen u drugoj firmi, a hoćeš da budeš direktor onda to možeš da budeš ti kao osnivač.

Ono što mi se ne sviđa u tvom planu - hoćeš da uđeš u legalne tokove, a sebi ćeš da isplaćuješ minimalac, a na neki drugi način izvlačiš pare. Znači da budeš i legalan i nelegalan. To mnogi misle na početku, ali ako firma počne da posluje uspešno (a nadam se da hoće) moraćeš da prekineš sa takvim načinom razmišljanja. Zamisli ovu situaciju - firma ti pravi 150,000 EUR godišnji promet, a ti to sve rizikuješ da bi uštedeo 200 EUR mesečno na doprinosima za plate.
[ burex @ 19.11.2016. 22:38 ] @
Citat:
Potrebno je da u nekoj banci uplatiš osnivački ulog (mislim da je minimum 500 EUR u dinarima)

Ovih dana je minimalni osnivački ulog za d.o.o. 100din.