[ 3way @ 26.11.2016. 07:06 ] @
| Pokusavam da napravim nekakv okidac za blic...
Nasao sam ovu semu:

Ono sto mi nije jasno je BT136 triak. Na osnovu njegove seme koju sam nasao na netu, kao i na osnovu sema slicne namene, izgleda mi kao da ke on ovde okrenut naopako, tj. da njegov G pin treba da ide na 4 pin optokaplera....
A mozda iz mene samo govori neznanje, pa bih molio za komentar.... |
[ DSL @ 26.11.2016. 08:31 ] @
bice da je prilicno svejedno...optotriak vodi u oba smera i realno, kratkospaja gejt triaka sa jednom elektrodom (AK2) pa ga i otvara...
[ emiSAr @ 26.11.2016. 08:53 ] @
@3way, napisi koji konkretno je blic u igri. vecina malih ima zajednicki plus,i okidani su mehanickim kontaktom, da pokusamo naci semu.
Napon za trigerovanje-okidanje krece se od oko 4V za one okidane tranzistorom, pa do punog napona kondenzatora.- Evo jedan koristan link:
http://dpanswers.com/roztr/volt_finder.php
http://www.pbase.com/sinoline/...lash_trigger_iii&view=tree
https://www.google.ba/search?q...hKvIBA#imgrc=zshMOU9mNKb4MM%3A
pOz
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 26.11.2016. u 10:05 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 26.11.2016. u 10:09 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 26.11.2016. u 10:25 GMT+1]
[ 3way @ 26.11.2016. 09:26 ] @
Imam 2 stara blica koja bih pokusao da iskoristim za DSLR...jedan je Yashica, drugi Olympus, nisu mi pri ruci pa da napisem modele. Ono sto imaju zajednicko je da se okidaju mehanicki - kada se izvodi blica kratko spoje, okidaju se. Napon na izvodima i jednog i drugog je preko 300V, tako da direktno spajanje na aparat ne dolazi u ubzir.
Koliko sam shvatio, ova sema sto sam postavio bi trebalo da izigrava posrednik-prekidac izmedju aparata i blica.
[ emiSAr @ 26.11.2016. 10:13 ] @
Da, ali hot shoe prikljucku DSLR-a nemas potencijala za okidanje LED u tom optotrijaku. U aparatu je sklop koji vruci kontakt za okidanje spaja na masu
i obicno je iskoristen neki poluprovodnicki element koji to radi, ostala komunikacija izmedju blica i aparata obavlja se preko ostalih kontakata,
jedan kontrolise zoom , jedan prima od aparata podatak o otvoru blende, a jedan daje iz aparata komandu blicu da prekine svijetlo-naravno ako je blic
E TTL-i tako stedi bateriju u blicu, ne isprazni kondenzator do kraja. Kad skontas oznake bliceva i polaritet na srednjem pinu za okidanje, nesto ce se
skontati.
Koji DSLR je u igri?.-
pOz
[ 3way @ 26.11.2016. 10:58 ] @
Nikon D5000.
Da li bi pomoglo da ugradim nekakvu bateriju sa strane aparata?
Inace, zanima me samo okidanje, kontrola ostalih parametara bi bilo malo previse :)
[ emiSAr @ 26.11.2016. 11:06 ] @
Evo jedna sema, blic okida opticki ugradjeni u aparat-bezzicno. Na jednom linku koji sam postovao imas toga "na izvoz".-
pOz
Blic se okida drugim bljeskom-otuda FF, prvi bljesak aparat izvrsi mjerenje i onda slijedi snimanje uz drugi bljesak.
Fototranzistor potrazi po prodavnicama koji prodaju elektronicke komponente.
trebat ce ti postolje za blic sto moze biti neki stari analogni aparat.-
[ 3way @ 26.11.2016. 18:42 ] @
Ja probao po ovoj semi sto sam postavio - i ono radi :)
Morao sam da dodam 5v ispred optokaplera.
Jedino sto okida samo jednom, pa onda moram da iskljucim napajanje, pa onda opet....
[ emiSAr @ 26.11.2016. 21:04 ] @
Cime sinhronizujes okidanje? Nikon D5000 cini mi se do 1/200 sec sinhronizuje okidanje blica. Steta sto nema sinhro terminal (PC) prikljucak
za sinhronizaciju vanjskog blica.
Ja sam korisnik Canona i to poluproff. serije EOS 10-20-40. Ono sto me opredjelilo za Canona je pored sinhro prikljucka i sto su adapteri za manuelne objektive
bez korekcionih stakala, M42, Olympus, Pentax pa i Nikon objektivi sa jednostavnim adapterima rade na Canon tijelima.-
pOz
[ 3way @ 26.11.2016. 22:10 ] @
Nikako.
A , bar do sada, nisam ni primetio da nesto fali.
Videcu sta ce biti kada povezem drugi blic, on ima nedsto rucnih kontrola, pa to mozda napravi razliku...
[ 3way @ 26.11.2016. 22:28 ] @
Evo, poigravam se sada sa ovim i moram reci da radi sasvim lepo.
Zaboravio sam da napisem da sam problem jednog okidanja resio dodavanjem kondezatora redno (?) na ulaz optokaplera.
[ emiSAr @ 26.11.2016. 22:45 ] @
Taj kondenzator treba nesto i da isprazni. Prvo okidanje rucno ce raditi, kad aparat bude u igri treba paziti na vrijeme okidanja , da blic okine kad
zavjesica bude potpuno otvorena-okidac je elektromehanicki.-
pOz
[ 3way @ 26.11.2016. 23:06 ] @
Kazem - izgleda ok. zavesica se vidi tek preko 1/300.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|