[ digisat @ 27.11.2016. 12:19 ] @
Sticajem nekih okolnosti dođem u situaciju da probam 4G internet. Da bi imao mogućnost tog tipa internet komunikacije kupim SONY XPERIA Z3+ DUAL ( duos ) telefon.

Za početak ove prče obratim se Telenor-u i potpišem ugovor koji nije obavezujući, još jedna mala napomena sve se ovo dešava u Beogradskom naselju Mirijevo , i epilog je sledeći priče idu po tačkama to jest provajderima.

* TELENOR: Posle ubačene 4G kartice i podešenih APN za internet komunikaciju primetim da i signal nije nešto posebno jak barem na adresi gde ja živim uradim nekoliko SPEEDTEST.NET testiranja i dođem do zaključka da kod Telenora i ako telefon prepoznaje LTE signal brzina nije ništa naročita kao da i nije reč o LTE 4G protoku podataka rezultati su oko 17 / 15, dl/ul. Uzevši u obzir da LTE signal to jest protokol ili standard postoji u više podeljenih klasa a najviše klasa za prenos podataka je
630 / 150 Mbps download / upload čak i da uzmemo neku od nižih klasa kao sto je klasa 4 koja ima definisan standard 150 / 50 dl /ul ova brzina je ništa u odnosu na standard klase 4 što znači da je 10 puta manja brzina za jedan nisko klasni standard kao sto je klasa 4 ( veća brojka klase znači veče brzine ) tako da prevara telenorova po meni bi mogla da glasi na telefonu može da svetli LTE ili 4G indikator ali realna brzina nije ni blizu onome sto je 4 g prenos podataka i tu je njihova prevara , kupiš nešto kao 4G a ono ti radi kao 3G.

* VIPMOBILE; Standardna zezancija oko nabavke 4G LTE pripaid kartice gde platim 500 din dobijem 1 gb. U poslovnici vipmobile u Mirijevu dobijem ja njihovu 4G LTE karticu i u njihovim prostorijama dobijem SPEEDTEST neverovatan 64 / 30 DL/UL odem ja 600 metara od poslovnice i dođem u stan kad ono ne ma jakog signala mereno sa aplikacijom Network Cell Pro (plaćena verzija) izmeri mi aplikacija da imam oko -115 db sto je na nekoj donjoj granici signala da može da se koristi naravno u stanu se nikad nije desila da imam SPEEDTEST kao sto sam imao u njihovoj poslovnici u Mirijevu. Još jedna napomena za ovu brzinu u lokalu je koriščen Samsung TAB4 tablet uređaj. Vipmobile je prevara u tome što oni nisu u naselju Mirijevo postavili 4G predajnik nego ja imam signal sa naselja Karaburma, što su mi na kraju zaposleni u vipmobile i priznali jer sam im ja napomeno da sam koristio aplikacije za proveru tipa mreže i pozicioniranje predajnika to jest baznih stanica. A vipmobile je na svojoj zvaničnoj stranici nacrtao da Mirijev ima 4G signal na otvorenom i unutar objekata što je čista laž to jest prevara.

* MTS; Vrlo ne standardna i ekstremno teška zajebancija od strane MTS mobile i njihovih zaposlenih devojčica neznalica i to ne jedne nego njih 3 čak. Priča je sledeća, odem ja u prestavnistvo na početku Kralja Aleksandra i kazem onoj jedno službenici , dobar dan meni treba da kupim vašu PRIPEJD 4G LTE karticu za internet, i to 3 komada proda ona meni kartice koje su ustvari obične pri paid kartice sa 10.000 minuta 10.000 SMS i 1GB interneta, tu napravim katastrofalnu grešku što nisam tražio da karticu odmah ubace u telefon i da vidim. Dođem ja kući i imam šta da vidim da to nije 4G kartica nego obična pripaid kartica zahvaljujuči njihovom kol centru objasni mi operatorka da je to kartica za priču sa dodatkom za internet u nekoj njihovoj promociji.
Odem ja sutradan u istu tu poslovnicu MTS n tražim ševa šef nije bio tu ali naiđe prodavačica mlada koja je prodala te tri kartice i sad počinje seks masina, ne mogu da se vrate pare nego da se piše reklamacija a to vam je sa MTS vrhunski seks, kažem ja onoj devojčici koja jedva da ima 18 godina da ona napiše reklamaciju to jest da prosledi moju reklamaciju gde ja sam sam na njihovom formularu svojom rukom direktno nju optužio da mi je na prevaru prodala karticu koju ja nisam tražio i kad je ona videla šta u reklamaciji piše onda ona vrati iz svog novčanika 900 dinara a kartice uzme sebi.
Drugi deo ove priče je što ja odem kod druge operatorke i kažem joj ponovo istu priči ja hoću pripaid karticu za internet sa 4g lte signalom i ona mi proda neku karticu isto od 300 dinara kupim ja ponovo 3 katice kad ono 3G kartice sa 500 mb interneta. Vratim se ja ponovo sutradan i natrčim na tu drugu nešto stariju devojčicu i ponovo rasprava i ubeđivanje tražio ja šefa ali dode ona i objasni šefu da se zajebala te šef odobri povračaj novca bez pisanja reklamacije. Vrate oni meni 900 dinara i sad idemo dalje postoji samo jedna pripaid 4G LTE kartica koja je namenjena za turiste i zove se SUPERTURIST .... košta 1800 dinara ima 10GB za mesec dana, kupim ja to izađem ispred radnje uradim speed test ništa naročito odem do terazija slično e sad dolaz ono glavno dođem ja u Mirijevo kad ono ista priča to jest gora priča nego VIPMOBILE, oni MTS nemaju pokriveno naselje Mirijevo a nacrtali na sajtu MAPA POKRIVENOSTI kad se isključi 2G 3G da ima 4G signala a u stvarnosti u mom stanu ja imam od negde sa zvezdare signal -107 dbm što je u stvari prevara mts moile. SPEEDTEST nije vredan pominjanja.

Kao zaključak mogu da kažem da ni jedan od tri mobilna operatora nema pravi 4G LTE internet u Srbiji nego da su sve to prevare i simaulcije i mahinacije i obmane. Svako od njih ima neku svoju ludačku žvaku i misli da smo mi potrošači budale i da treba da smo srečni da imamo bilo šta.
[ espresso @ 27.11.2016. 13:21 ] @
Koliko god bila gorka priča, uživao sam čitajući.
Pokrivenost je još uvek slaba. Zato je dobro da bar može da se proba.
Ali ovo za mts što si napisao je tako tipično za njih. Tačno isto posluju kao pre 10-15 godina. Novi objekti, namazana lica i reklame a sistem truo i pocepan. Ispaštaju i mušterije i radnici.
[ calexx @ 27.11.2016. 14:27 ] @
Pa i za to je potrebno iskustvo. Ali naše. Godinama idem u istu poslovnicu i tačno znam ko od ovih na šalterima zna, ko nema pojma i kome se obraćaju svi kad zapne. Za obične stvari idem kod bilo koga a za posebne, malo poznate, biram nekog od pomenutih. Pošto sam uočio bar 3-4 koji se razumeju, skoro uvek kad sam tamo nađem nekog takvog ... kad bih ovde napisao koje sam kombinacije pravio sa njima i koliko su realno pomogli, većina ne bi ni razumela o čemu se radi. ;)
[ deki77 @ 27.11.2016. 15:22 ] @
@digisat
A da ti telefon,tablet ne podržava 4G (MTS sugestija na žalbu)
[ digisat @ 17.12.2016. 20:57 ] @
Novi momenti nova situacija.

Posle teških bitaka sa MTS-om dobijam prve bitke našao se tu jedan njihov čovek koji stvarno hoće da re reši situacija i to ne samo u Mirijevu. Rezultati bitke su sledeći, otkriveno je da moja lokacija u Mirijevu nije dobro pokrivena i da uzrok slabog signala je u tome što MTS-ov predajnik ( bazna stanica ) se nalazi na velikom dimnjaku na Toplani u Mirijevu, i da signal od njih do mog stana i ispred zgrade prolazi kroz dva velika bloka zgrada. I da zbog toga imam jako slab signal.

Negde oko -109 db ( inače od -115 do -140 je crvena skala ) pa smo radili merenje brzine interneta tu se na njihovom službenom telefonu i službenoj kartici, dobijaju se približno sledeći rezultati 103 mb za DL i oko 33 mb za UL što je nešto sto sam ja video kao neku najveću brzinu.

Ubeđivanjem službenice iz njihove poslovnice da meni ne valja telefon i kasnijeim daljnim ( današnjim ) proverama uradili smo sledeće; stavili smo njihovu Test 4G LTE karticu u moj Sony z3+ duo telefon samo njihovu karticu u prvi slot, drugi je bio prazan i dobio sam slićne rezultate kao na njihovom službenom telefonu. Epilog svega je da i ako prethodni dan je zamenjena kartica u poslovnici, ne valja to jest ne valja ceo LOT ili serija kartica to je po rečima tehničkog lica, imaju oni čitave serije kartica koje im ne valjaju i da je to stvar proizvođača kartice i da istu stvar ima i Telenor i drugi jednostavno ne uspe im proizvodnja kako treba i da se feler kartice isporučuju domaćim mobilnim operatorima.

Tako da je pomenuti službenik obećao da če mi naći karticu koja je iz isprvne serije to jet LOT-a ili slota nisam ga najbolje razumeo. Ja sam mu rekao da tražim da mi refundiraju sa novom karticom ceo iznos jer njihova ne ispravna kartica mi je onemogućavala da koristim servis pri maksimalnoj brzini i da zbog toga ja nisam mogao da potrošim to što sam platio.

Znači drugari i drugarice treba da pravite reklamacije kod vaših mobilnih provajdera ako treba i kod ratela ali da isterate da dobijete to što ste platili. Proveru vaše brzine za dwnload i upload možete izvršiti preko apikacije Speedtest. net sa sledeće adrese

https://play.google.com/store/...d=org.zwanoo.android.speedtest

Ja sam čak i video snimio. nadam se da će biti objavljen na Youtube.

Što se tiće drugog dela ove problematike u mirijevu treba da bude puštena u rad DO PROLEĆA bazna stanica na zgradi pošte tu će biti jak signal i pokrivena strana koja je imala loše pokrivanje sa toplane.
Sledeće na šta sam naleteo kod pomenutog MTS-a je da na Voždovcu postoji problem u pokrivenosti signalom MTS-a kod bioskopa Voždovac i da je tome uzrok što je uprava studentskog doma kod bioskopa voždovac rešila da renovira zgradu i da su oni skinuli MTS-ovu opremu i spustili je niže tako da je pokvarena pokrivenost. i da se MTS-U dešava da stanari stambenih zgrada skidaju opremu jer neće ljudi više da se zrače u svojim stanovima a da se takođe dešava da i RATEL naloži uklanjanje baznih stanica a da za pomenutu lokaciju MTS snalazi postavljanjem mikro baznih stanica 3G Tipa po banderama recimo kod broja vojvode stepe 192.

Sve u svemu ono što vidite na mapama pokrivenosti signalom ima dosta lokacija da ne važi kao relevantan i tačan podatak i to ne samo za malo pre pomenuti MTS nego za sve provajdere.
[ digisat @ 17.12.2016. 23:15 ] @
Evo izvoda iz Wikipedia maksimalne brzine za download po provajderima


Vip mobile

4G (LTE up to 150 Mbit/s) on 800 and 1800 MHz


Mobile Telephony of Serbia

4G (LTE up to 100 Mbit/s) on 800 and 1800 MHz


Telenor Serbia

4G (LTE up to 50 Mbit/s) on 800 and 1800 MHz
[ digisat @ 17.12.2016. 23:22 ] @
Ko bi reko da po imenu i po dužini na našem tržišt Telenor Srbija koristi naj slabiju opremu i da su oni po ovom pisanju Wikipedije najveći prevaranti, iz razloga što skoro svaki prosečan telefon
u glavnom pod opcijom NETWORK pod sekscija SPEED su uglavnom telefoni CAT4 ( kategorije 4 ) što u prevodu znaći da oni mogu da imaju Download 150 Upload 50 a največa kategorija koju
imaju telefoni je CAT7 gledano po sajtu GSMARENA.COM

Klik na sledeči Link http://www.gsmarena.com/result...eSearch=yes&sFreeText=cat7


I od svih trenutno je najbrži http://www.gsmarena.com/huawei_nova_plus-8312.php sa CAT7 300/150

samo ne znam ima li na našem tržištu i ako ima đabe sve to kad mi nemamo provajdera koji može da isprati ovakve brzine, inače što se tiče opreme za bazne stanice CAT9 je oko 3000 mb DL.
[ Perlicaboss @ 18.12.2016. 20:07 ] @
Testirano u Lazarevcu koji nije na mapi pokrivenosti.
Mts
Asus Zenfone 2
https://s23.postimg.org/eo7azscqj/Screenshot_20161218_204800.png
[ anon115774 @ 19.12.2016. 15:18 ] @
Bojim se da je pokretac teme samouk i da nema mnogo znanja o ovoj tematici a misli da sve zna. To je najgora moguca kombinacija :)

Elem...

Wikipedia je super stvar ali ne sadrzi uvek tacne podatke. Pogotovo ne o jednoj ovakvoj temi jer se ne razume bas svako u ovo pa da ume da napise ispravan clanak. Sve u svemu ove brzine koje si naveo nisu ni priblizno tacne jer, npr, Telenor fura mnogo vece brzine od onih koje su tamo navedene.

Drugo, promaklo ti je da shvatis filozofiju LTE standarda. LTE nije uveden da bi ti imao na mobilnom telefonu 100Mbit/s vec da bi operateri dobili mnogo vecu propusnu moc ka korisnicima (jer etar je jedan i ne moze se kopirati kao sto se kablovi mogu umnoziti). I onda mogu da ti ponude vecu brzinu za manje ili iste pare. Ali da ti ponude realnu brzinu koja ti treba a ne nesto skroz nepotrebno samo da bi ti pokazivao screenshot drugarima kako na telefonu imas 300Mbit/s. Tako je napravljena i optimizacija mreze. Nece niko da da tvojim TCP/IP paketima prioritet da bi ti drndao speedtest i divio se rezultatima. Podji realno, sta ce bilo kome na mobilnom telefonu vise od 10Mbit/s? Za ultra-HD ti treba oko 10-15Mbit/s. Sta bi jos osim toga moglo da se koristi na mobilnom telefonu a da zahteva brzi protok?

I ti si na osnovu toga sto kod tebe u stanu ne radi zadovoljavajuce zakljucio da je nesto prevara? Sjajno.

Eto, nisam imao mnogo vremena da ulazim sada u detalje i pojedinosti ali mislim da ako malo sednes i razmislis shvatices da mobilnim telefonima ne treba 300Mbit/s i da je to ustvari namenjeno za neke druge stvari pa ces se onda malo smiriti :)
[ digisat @ 19.12.2016. 22:22 ] @
@Informer

Ako jedan klinac u Londonu može da ima ovako nešto hoću i ja u Srbiji da imam isto. Ako odem u zlatarsku radnju da kupim zlatan prsten od 18 karata onda ja treba da dobijem od zlata prsten a ne prsten od čelika koji je prefarban zlatkastom bojom. Takođe ako odem na pijac i kupujem šećer na meru onda ako tražim 1kg šećera da dobijem 1 kg a ne 200 grama.

Ako većina današnjih mobilnih telefona koji su u prodaji je CAT4 a imamo definiciju na internetu šta je CAT4 onda očekujem od mobilnog operatora da me kao korisnika ispoštuje i da mi omogući ako sam kupio 10 GB da ih potrošim a ne da brzina prenosa podataka mene kao potrošača onemogućava da potrošim to sto sam platio.

A tebi druškane ako ne treba brzina možeš da kupiš Dial Up modem pa da se konektuješ pri brzini od 28.800 bps ili 33.600 bps

Pa uživajmo u video kad ne možemo u internetu.

https://youtu.be/dlU1gzImhds

[Ovu poruku je menjao digisat dana 20.12.2016. u 10:21 GMT+1]
[ batoexyu @ 19.12.2016. 22:24 ] @
@Informer
Poštovani, treba prvo da shvatite za koje svrhe se koristi mobilni internet i da nije njegova jedina upotreba preko mobilnog telefona. Verovatno će u budućnosti predstavjati najčešći način komunikacije sa serverima. Sobzirom na napredak tehnoloških dostignuća možda će i protok od fantastičnih 300/150 Mbps biti nedovoljan. Trenutno koristim mobilni internet na lokaciji, kad boravim u selu kod Arilja vipov mobilni intrnet gde postižem prosečan protok 50/20Mbps. Mobilni internet mi je jedini izbor s obzirom da sam udaljen 4 km od lokalne telefonske centrake fiksne telefonije telekoma srbije. Datim žicanim internetom uprkos novim kablovima moguće je postići prosečno 2/0,5 Mbps.Rekao sam prosečna brzina u želji da kazem da je često i manja. Pitanje za šta treba veća brzina . Ja platim i hoću da potrošim za koliko ja hoću vremena, a ne da mi neko za moje mukotrpno zarađene novce dodeljuje megabite na kašičicu.
[ anon115774 @ 20.12.2016. 11:34 ] @
Citat:
digisat: @Informer

Ako jedan klinac u Londonu može da ima ovako nešto hoću i ja u Srbiji da imam isto.


Ovim si samo potvrdio koliko ti znanja fali. Ali kao sto rekoh nije to problem - problem je to sto mislis da sve znas a neces da slusas.

Iskren da budem pogledao sam prvih pet sekundi ovog snimka i dalje nisam gledao. Dovoljno mi je bilo da vidim da lik vrsi merenje na praznom stadionu. Taj stadion ima ko zna koliko mikro-stanica iz razloga sto se tu ocekuje mnogo ljudi. To sto je taj lik uradio je isto kao kada bi ti otisao na Terazije i evakuisao sve ljude u krugu od dva kilometra i onda vrsio testiranje i svrsavao nad rezultatima. Pa na tom stadionu je i postavljena takva vrhunska oprema zato sto se prilikom odrzavanja utakmica ocekuje ogroman broj ljudi na malom prostoru. Ali cik da vidim istog tog lika da proba testiranje kada je stadion pun. Probaj ti da udjes u Arenu u Beogradu kada je prazna pa ces da dobijes isto tako sumanute rezultate jer mikro-stanice koje se nalaze unutra pokrivaju samo taj objekat.

Vidi, jako je lako sedeti kod kuce u fotelji i soliti pamet. Video bih te da ti da neko posao da radis na optimizaciji mreze nekog mobilnog operatera. Verovatno bi cupao kosu posle par meseci. U mobilnoj telefoniji niko ne moze da se usudi da garantuje bilo kakav protok iz prostog razloga sto se korisnici stalno krecu. Nikad ne mozes da znas koliko ce u datom momentu biti potreba za saobracajem na odredjenoj baznoj stanici iz prostog razloga sto ne mozes da znas gde ce ljudi biti u datom trenutku i kako ce da koriste svoje uredjaje.

Citat:
Ako odem u zlatarsku radnju da kupim zlatan prsten od 18 karata onda ja treba da dobijem od zlata prsten a ne prsten od čelika koji je prefarban zlatkastom bojom. Takođe ako odem na pijac i kupujem šećer na meru onda ako tražim 1kg šećera da dobijem 1 kg a ne 200 grama. Ako većina današnjih mobilnih telefona koji su u prodaji je CAT4 a imamo definiciju na internetu šta je CAT4 onda očekujem od mobilnog operatora da me kao korisnika ispoštuje i da mi omogući ako sam kupio 10 GB da ih potrošim a ne da brzina prenosa podataka mene kao potrošača onemogućava da potrošim to sto sam platio.


A cekaj, sta si ti to kupio pa nisi dobio? Ja, koliko znam, operateri reklamiraju 4G mrezu ali nigde nisam video da se reklamira garantovanje bilo kakve brzine.

I ko to tebe onemogucava u bilo cemu? Pa nije nigde ni garantovano da ces da imas pokrivenost mrezom u bas tvom stanu.

Citat:
A tebi druškane ako ne treba brzina možeš da kupiš Dial Up modem pa da se konektuješ pri brzini od 28.800 bps ili 33.600 bps


Vidi, ja kada sam koristio prvi put dial-up ti se verovatno nisi ni rodio (jer da jesi sada bi imao dovoljno godina da te speedtest rezultati ne interesuju vec bi se bavio realnim zivotom). Tako da ne moras ovde meni da se razbacujes svojim poznavanjem tehnologije, opakim skracenicama i slicno.

Citat:
batoexyu: @Informer
Poštovani, treba prvo da shvatite za koje svrhe se koristi mobilni internet i da nije njegova jedina upotreba preko mobilnog telefona. Verovatno će u budućnosti predstavjati najčešći način komunikacije sa serverima. Sobzirom na napredak tehnoloških dostignuća možda će i protok od fantastičnih 300/150 Mbps biti nedovoljan. Trenutno koristim mobilni internet na lokaciji, kad boravim u selu kod Arilja vipov mobilni intrnet gde postižem prosečan protok 50/20Mbps. Mobilni internet mi je jedini izbor s obzirom da sam udaljen 4 km od lokalne telefonske centrake fiksne telefonije telekoma srbije. Datim žicanim internetom uprkos novim kablovima moguće je postići prosečno 2/0,5 Mbps.Rekao sam prosečna brzina u želji da kazem da je često i manja. Pitanje za šta treba veća brzina . Ja platim i hoću da potrošim za koliko ja hoću vremena, a ne da mi neko za moje mukotrpno zarađene novce dodeljuje megabite na kašičicu.


S obzirom da imas iste gramaticke i pravopisne greske kao i pokretac teme i da ti je ovo prva poruka na forumu nisam siguran koliko ima smisla da ti odgovaram bilo sta ali ajd' kad sam vec tu...

Dakle, ja sam spominjao mobilni telefon zato sto je pokretac teme o tome pisao. Problem je u tome sto on ne shvata filozofiju. Evo, ja npr, koristim LTE vec nekoliko godina i nikad mi nije palo na pamet da ukljucim speedtest. Zasto? Pa sta me briga kolika je maksimalna brzina jer je u mobilnoj telefoniji to toliko relativno da to nije normalno. Ovde gde sada sedim to moze biti 50/20 a dve ulice dalje 20/30. I sta onda? Koga briga. Mesecno trosim izmedju 6-8GB na mobilnom telefonu i nikad do sada nisam imao primedbu. Meni je to bitno. A to koliko ce da pokaze speedtest je totalno nebitno. Stigne mi mail sa prilogom od par MB i to je preuzeto za sekundu ili dve... tu i tamo otvorim neki youtube i to ide normalno (sa 10Mbit/s ce ici sasvim fino bilo sta), ako treba da preuzmem neki dokument sa cloud-a ili posaljem/primim neku sliku to isto ide za sekundu ili dve.

Kazes da "postizes protok od 50/20". A gde to tacno postizes? U speedtest aplikaciji? I gde jos? Kojoj to aplikaciji na mobilnom telefonu treba toliki protok?
[ digisat @ 20.12.2016. 13:01 ] @
@Informer

koliko ja vidim ti si neko ko je hlebom naslonjen na mobilnog operatora, zato i imaš takav stav. Recimo da nije tačno da nigde ne piše gde se šta podrazumeva tako na primer dosta korektno je MTS napisao na svojoj internet strani kada prodaje neki od post pejd paketa tako da na sledećoj stranici https://www.mts.rs/privatni/in...-internet/postpejd-mobilni-net treba kliknuti na slovo ( i ) pored naziva paketa i otvoriće se novi prozor u kom lepo piše. Šteta što se tekst ne može copirati COPY/PASTE .... pa kaže ... Mobilni Net paket je do 105/35 ...


Barem MTS je imao da kažem obraza i poštovanja prema korisnicima da napiše šta korisnik kao neki maksimum može očekivati stim što je taj podatak naveden u vikipediji i ja ga smatram tačnim .

Telenor Srbija u reklamnim materijalima po svojim poslovnicama je napisao da je brzina maksimalna a to je u stvari gore nego da nije napisao ništa jer koju god da brzinu postigneš to je njima maksimalna pa makar bilo bednih 10 Mbps. Što drugčije rečeno znači mi smo u Srbiju uvalili krš opremu koja se skida sa baznih stanica u Norveškoj i premesti li smo ih ovde a tamo smo stavili nove bolje uređaje. Srbija je tamo neka treće razredna zemlja pa ćemo i takvu opremu da im stavimo.

Nisam stigao da obratim pažnju na Vip Mobile ali ima na jednom mestu gde je barem provajder se jasno izjasnio i to je za uvažavanje.

U svetu vrednosti recimo kad se kaže Zlatan prsten zna se koliko je to izraženo u karatima pa se zlatni prstenovi mogu naći mislim od 14 karata pa na više, čisto zlato je 24 karata ali se od njega ne pravi prstenje jel čisto zlato je krto zato se dodaju drugi metali da bi bilo čvršće.

Tako i za brzinu prenosa podataka po LTE 4G standardu postoje kategorije (CAT) koliko je meni poznato CAT4 je nešto što je najviše rasprostranjeno po telefonima koji se danas ove 2016 godine prodaju našli smo telefon CAT9 neću da ga reklamiram.

I još jedna stvar koju ne zna mladi tulipaner je da visoke brzine interneta jako dobro dođu ako se skidaju fajlovi preko torrenta, ako se pravi video strim na Youtube u 4K tehnici i mobilni internet se ne koristi isključivo na mobilnim telefonima nego preko mobilne pristupne tačke može se koristiti na desk top i lap top računarima a tu je samo nebo granica.
[ batoexyu @ 20.12.2016. 13:14 ] @
@Informer
Poštovani,
Nema smisla komentarisati Vaš odgovor u detalje , no da ću kratak komentar.1/prilikom komentara tehničkih uređaja nisu bitne sitne gramatičke greške,2/kao što sam rekao mobilni internet koristim sa spoljnim antenama koje imaju dosta solidno pojačanje 9dBi(planiram da nabavim iz nemačke sa pojačanjem 16dBi s ozirom da ih nema na našem tržištu), 3/Koristim internet kao izbor za kućne potrebe na računaru,video nadzor sa vise kamera , kao i kontrola sistema za navodnjavnje 2,5ha voćnjaka i tako dalje...
[ digisat @ 20.12.2016. 13:33 ] @
Tako se to radi
https://www.youtube.com/watch?v=8FpU1y_TJa4

Mnogi u gradovima mogu samo da sanjaju ovakve brzine, ćak i ja koji sam na 600 metara od centrale u Mirijevu jer telekom Srbija mi ne odobrava internet servis pri većim brzinama od ternutnih 20/2 Mbps za toje mobilni internet nekome i unapređenje za kućni internet.
[ Sceka @ 20.12.2016. 13:33 ] @
Citat:
Informer:
Probaj ti da udjes u Arenu u Beogradu kada je prazna pa ces da dobijes isto tako sumanute rezultate jer mikro-stanice koje se nalaze unutra pokrivaju samo taj objekat.

Ja sam bio dosta puta i kad je potpuno prazna (cak ni radno svetlo nije upaljeno) i kad je prepuna, u svim delovima Arene. Uvek je signal katastrofa, svaki signal, od mreze preko WiFi-a... Los ti je primer, daj neki drugi.

(samo sam hteo da komentarisem Arenu, sa ostalim napisanim se slazem)


Pozdrav!
[ Perlicaboss @ 20.12.2016. 14:57 ] @
Kao da si pravio snimak za decu kako pricas, ako moze neki link za taj "supesonicni" net?
[ gargamel011 @ 20.12.2016. 16:46 ] @
Mogao je pokretac teme pre nego sto je planirao da raskrinka operatere kupovinom PRIPEJD kartice za 4G u DUOS telefona u zemlji Srbiji
gde LTE mreza jos nema ni 500 stanica po operateru da malo prouci kako radi LTE sistem, sta je QAM a sta QPSK modulacija i koliko rastojanje
od bazne stanice koja IMA 4G opremu kao i opterecenje (broj korisnika) uticu na performanse pa tek onda da KUPI karticu sedne u svoj stan i testira
operatere.

Za pocetak samo da napomenem:
Telenor LTE ili 4G na frekvencijskom opsegu 1800MHz koristi 10MHz sirinu kanala sto znaci da je maksimalna brzina "TEORETSKI" moguca 50.4Mbps a ako koriste 2xMIMO onda 100.8Mbps!!!

MTS i VIP koriste na frekvencijskom opsegu 1800MHz 15MHz sirinu kanala, odnosno "TEORETSKI" sa 2xMIMO 129Mbps!!!

Sve ovo naravno se racuna da se nalazite ispred same antene ali tu onda pocinje prica o zracenju,.....

Da bi 4G radio u Srbiji potrebno je da operateri zamene (dodaju) opremu za 4G (antene, kablove module,...) a to traje NE MOZE da se ukljuci PREKIDAC i gotovo,
to ce da traje sigurno jos dve godine dok 4G ne bude i u Srbiji radio kako treba.
A ova PAUSALNA dokazivanja treba preskociti.

A sto se snimaka tice imam i ja snimak od juna 2015-te, ja ga napravio licno:

https://drive.google.com/open?id=0ByYHM_e2WCGcUS01UmdaZWw0RlU


Telenor 4G Norveska
[ digisat @ 20.12.2016. 17:00 ] @
Generalno Telenor nije u kvalitetu u kome ceni, više ceni zbog imena nego zbog servisa koji nudi na skali ocenjivanja od 1 do 5 ja im dajem 1 kao najgoru ocenu.
I šta ko od stranaka treba da uči iznad moje je da kliknem a njihovo je da rade extra brzo u nivou CAT9 uređaja a to je 450/150 Mbps i tačka.
[ bakara @ 20.12.2016. 17:03 ] @
Tema je smejurija...
Koji to provajder garantuje brzine za obicne korisnike, i gde ste to procitali?
[ digisat @ 20.12.2016. 17:07 ] @
Generalno Telenor nije u kvalitetu u kome ceni, više ceni zbog imena nego zbog servisa koji nudi na skali ocenjivanja od 1 do 5 ja im dajem 1 kao najgoru ocenu.
I šta ko od stranaka treba da uči iznad moje je da kliknem a njihovo je da rade extra brzo u nivou CAT9 uređaja a to je 450/150 Mbps i tačka.
[ batoexyu @ 20.12.2016. 17:42 ] @
@Perlicaboss
Postovani ,
Pozovite na ovaj broj telefona sve sto Vas interesuje u vezi supersoničnog interneta 063/128-24-98.
[ Zlatni_bg @ 20.12.2016. 18:04 ] @
Pobogu, do juce je i GPRS zavrsavao posao, a danas se kuka na 4G. Niko nikoga ne vara u celoj prici, preispitajte svoja ocekivanja. To sto je klincu omoguceno da u Londonu siba 500Mb/s na telefonu je njemu omoguceno a ne nama u Srbiji. Jbg, hocemo sad i standarde da poredimo? Prosecne plate? Kome smeta sto zivi u Srbiji, slobodan je da ode kad god zeli. Ako je 4G internet vredan toga, slobodno.

Najvise postujem sve vas koji ste sa realne strane, poznavajuci tehnologiju 4G/LTE prenosa ovde objasnili. Ostali postovi ne mogu da budu validni sem iz pogleda nekog neinformisanog korisnika sa kao sto sam rekao, prevelikim ocekivanjima. Devojka mi zivi u Mirijevu, pre godinu i po dana kada sam uzeo svoj prvi 4G telefon Mirijevo nije imalo nikakve sanse za 4G signal. Danas je situacija drugacija, Mirijevo ima 4G signal, i opet ne valja? Pa pobogu, pustite ljude da rade svoj posao. Sta ocekujete od prepaid kartice od 300RSD? Mislite da je to MTSu ili bilo kome ciljna grupa? Jes' da ne kazem sta.

Druga stvar, za puzdanost, ja ne znam iko da cak i dan danas koristi bezicnu mrezu. Svako ocekivanje od bezicne mreze moze biti samo ocekivanje i nista vise. Vecina ljudi nije ni svesno koliki broj faktora utice na to sve, pogotovu u zatvorenom prostoru. Od kvaliteta antene u samom uredjaju, materijala od kog je zgrada napravljena, udaljenosti od BS, okolnih zgrada tj. prepreka do BS (zbog propusne moci na visokom frekvencijama se zarad kolicine informacija u jedinici vremena zrtvuje max razdaljina), broja korisnika koji su zakaceni na baznu stanicu... razmislite koliko ih jos ima. Dakle wireless i pouzdanost ne idu jedno s drugim. Sto bi iko koristio ethernet i dalje kada moze wi-fi? ...

Evo, ja zivim u centru Beograda, je l' treba da se osecam prevarenim sto nemam te "max" brzine o kojima se prica na wikipediji? Kada ce ljudi shvatiti da je wikipedija "otvorena enciklopedija" a ne validan izvor informacija? Da li i jedno istrazivanje SME da bude bazirano na clancima sa iste?"Kme, kme, prevario me MTS, nemam 100Mbps."
[ Zlatni_bg @ 20.12.2016. 18:19 ] @
Jos jednu stvar bih dodao samo, bode mi oci. Nikako ne mozes biti prevaren ako je bazna stanica na Karaburmi, a ti hvatas signal u Mirijevu. Ako imas 4G signal u Mirijevu koji hvatas od Karaburme, VIP/MTS/kogod je time ispunio svoju obavezu i isporucio ti 4G internet. Nije apsolutno ni najmanje bitno da li je bazna stanica u Cacku ili u Mirijevu. Bitno je da tvoj uredjaj hvata signal. I to napolju, a ne unutra. Je l' ocekujes da ulaze svima u stanove i proveravaju da li i kako radi 4G?

Neki se prave i da poznaju pravo kao masteri pravnog fakulteta ovde. Pa slobodno, tuzite ih onda na sudu kako vam nije isporucena placena usluga ako niste zadovoljni.
[ digisat @ 20.12.2016. 18:21 ] @
E pa nije baš tako wikipedia.org ne pise sve i svašta nego validne informacije a to što su kod nas ne validni uslovi za 4g lte to je priča o kojoj se radi. U tome i jeste prevara sto mobilni operatori misle niko ništa ne zna i nigde se o tome ne piše pa ćemo mi da radimo kako mi hoćemo a ne kako treba. A treba tako ako je ili bilo ko kupi ovde ili iz inostranstv mobilni telefon u CAT9 da može i onda koristi maksimalne resurse veze i prenosa podataka a ne da ga tamo neki kao svetski provajderi ogranicavaju u tome.

SRAMOTAtreba da je državne organe što priliko izdavanja licence za 4g Lte nije propisan standard koji mobilni operateri trebs da ispunjavaju da bi im bila vazeča frekfencijska dozvola.inace tv operatori su zbog te 4g lte licence ograniceni sa brojem tv kanala za digitalno emitovanje jer su mobilni operatori usli u opseg tv kanala.

Znaći zbog njih nemamo više tv kanala a sa druge strane nemamo ni neki internet. Državi je bilo bitno da uzme 100 miliona evra za licencu a kako to radi i koristi se frekfencijski opseg to nije bitno
[ Zlatni_bg @ 20.12.2016. 18:31 ] @
Wikipedia.org ne pise nista, pisu autori koji mozemo biti cak i ja ili ti. Informacije ne moraju biti proverene, reference ne moraju biti navedene ali je pozeljno. Tako da ne, Wikipedija nije validan izvor informacija, i slobodno prodiskutuj sa bilo kojom jacom institucijom da li bi ti dala da radis na osnovu izvora sa wikipedije neki naucno-istrazivacki rad.

Mobilni operateri ne postavljaju sigurno javno informacije o tome gde je koja bazna stanica instalirana kao i informaciju o svakom uredjaju koji poseduju, jer, vecini korisnika to nista ne bi znacilo, ali ne vidim sta te sprecava da podneses pisani zahtev. Oni nemaju razlog da nekome uskracuju bilo sta, jer koliko znam imamo tri mobilna operatera, niko nikoga ne sprecava da promeni svog. A ako i ta 3 nisu dovoljna, pa tu je engleska, po ceo dan sa klincem se takmicis ko ce da obori rekord na speedtestu.

Kakve ima veze sto je proizvodjac mobilnog telefona ugradio napredniji hardver od onog koji je tebi potreban? Telenor npr. jeste svetski provajder, ali ajde vidi, sta mislis koliko je nekome u Norveskoj tesko da izdvoji 100EUR mesecno za pretplatu za mobilni racun, a kako bi ta cifra zvucala ovde? Da li mislis da mogu isto da uloze u infrastrukturu ovde i tamo? Mislis da ce da dovedu negde jacu BS zbog toga sto im je neko uzeo prepaid karticu za 300RSD?

STANDARD ZA LICENCE JE PROPISAN. ZAKONOM. RATEL POSTOJI. TACKA. VELIKIM SLOVIMA. Je l' mislis da se to tek tako sve dotura? Ovo dovoljno govori o tome koliko duboko razmisljas o celom problemu. Evo ako mislis da mozes bolje, sta te sprecava da otvoris svoju firmu i pocnes da se bavis distribucijom mobilne mreze?

I da, ukinuta je analogna televizija. I ne, nije smanjen broj kanala. "Znaći zbog njih nemamo više tv kanala a sa druge strane nemamo ni neki internet." - neki od nas koriste kablovsku televiziju i kablovski internet pa nemamo tih problema. A neko ko bi u svom stanu, u prilicno centralnoj gradskoj opstini, da ne koristi wifi vec 4G i da ocekuje 100Mb/s mi ne deluje kao da zna sta radi. Ko jos kod kuce koristi 4G ukoliko ima WiFi?

Raspitaj se jos zasto je prebacen/ugasen taj frekvencijski opseg. Mozda pise na tvojoj Wikipediji.
[ digisat @ 20.12.2016. 19:46 ] @
To što kartica košta 300 ili 30 ili 3000 dinara ne znači ništa. Meni znači ako ja imam telefon CAT9 sa ADVANCED opcijom da se koriste dve frekfencije od jednom i platim provajderu neki novac za neku kolicinu podataka izrazeni u desetinama GB da me taj provajder kao korisnika ispoštuje da ja imam resurse veze i da mogu da ih potrošim.

Sad se tu postavlja i drugo pitanje:

ako bi dva strana mobilna provajdera krenula u besumučnu trku za profitom i instalirali ovde naj močniju tehnologiju a to po neni podrazumeva 450Mbps da bi Telekom srbija i druge kablovske kompanije imale otkaz ugovora za ADSL I VDSL2 I kablovski internet a sa tim i novčani gubitak u profitu.

Deo te bitke dosta stidljivo je počeo Vip mobile svojim internet servisom kuca net.

Možda je sreča za T.S. da telenor ne krene đinovskim koracima napred, ali je to nesreča za nas korisnike.

Ja prvi ču da ugasim fiksnu telefonsku liniju i VDSL2 internet samo da imam jaču alternativu, ja da placam 650 dinara da bi mogao da imam VDSL2 1800 dinkoji ne vredi novac koji ga plačam sve ukupno oko 2500 dinara ili ti 20 evra svaki mesec kad recimo mogu da imam jeftinije preko mobilne mreže a znatno brže. 450 Mbps dl onda ovaj moj internet dođe kao puž spor od 20 Mbps.

I nije mi jasno zašto recimo Telekom Srbija daje donacije sportskim klubovima umesto da ulaže u razvoj mobilne telefonije, ili brzog optičkog interneta.

[Ovu poruku je menjao digisat dana 20.12.2016. u 22:25 GMT+1]
[ DusanSukovic @ 20.12.2016. 21:36 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Wikipedia.org ne pise nista, pisu autori koji mozemo biti cak i ja ili ti. Informacije ne moraju biti proverene, reference ne moraju biti navedene ali je pozeljno. Tako da ne, Wikipedija nije validan izvor informacija, i slobodno prodiskutuj sa bilo kojom jacom institucijom da li bi ti dala da radis na osnovu izvora sa wikipedije neki naucno-istrazivacki rad.
.Mislim da gresis. Na zapadnim univerzitetima (koliko ja znam - undergraduate students) wikipedia se manje vise tretira isto kao izvor iz klasicne biblioteke.Citat:

Mobilni operateri ne postavljaju sigurno javno informacije o tome gde je koja bazna stanica instalirana kao i informaciju o svakom uredjaju koji poseduju, jer, vecini korisnika to nista ne bi znacilo, ali ne vidim sta te sprecava da podneses pisani zahtev.Zar ne postoji registar u Ratel databazi o svakoj baznoj stanici, vlasniku i frekvenciji iste ?


Citat:

Evo ako mislis da mozes bolje, sta te sprecava da otvoris svoju firmu i pocnes da se bavis distribucijom mobilne mreze?


Najverovatnije je moguce, ali je u pitanju sigurno isto tako paprena cena. Na Zapadu pokretanje virtuelnog mobilng operatora (VMO). kosta vec od 15.000 EUR, dok kod nas je najverovatnije 3x vise jer je Srbija "bogata zemlja".


[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 21.12.2016. u 06:08 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 20.12.2016. 23:49 ] @
Čekajte, nisam detaljno sve pročitao ali nisam video da je neko komentarisao telefoniju u 4G režimu.

Ja imam MTS 4G već oko dve godine i prvi utisak da me ljudi jako teško dobijaju telefonom kada je to uključeno, mnogo propušenih poziva imam kada je to uključeno. A i ako me dobiju, zvuk koji čuju od mene je očajnog kvaliteta, jako slabo me razumeju.

U poslednje vreme je nešto bolje, ali i dalje kada imam neke duže ili važnije razgovore da obavim, obavezno prebacujem na 3G da bi me ljudi dobro čuli/razumeli.

Dakle, nije uopšte problem brzina i smešna (ne)pokrivenost, nego drastično lošiji prijem i smanjena mogućnost kvalitetnog i pouzdanog telefoniranja kada je uključen 4G.
[ valjan @ 21.12.2016. 08:52 ] @
Citat:
digisat:
ako bi dva strana mobilna provajdera krenula u besumučnu trku za profitom i instalirali ovde naj močniju tehnologiju a to po neni podrazumeva 450Mbps da bi Telekom srbija i druge kablovske kompanije imale otkaz ugovora za ADSL I VDSL2 I kablovski internet a sa tim i novčani gubitak u profitu.


Znaš kako, nema svako para kao ti da kupi pola tuceta kartica samo da bi jurcao naokolo i merio protok speedtest.net-om. Mnogi su na najjeftinijoj mogućoj varijanti, koliko god skrnava bila, jer nemaju dovoljno para da izdvoje za bolju uslugu. I kad bi se pojavili takvi kao što ti priželjkuješ, a ne bi bili konkurentni sa cenama, verovatno bi se njima iskazao taj "novčani gubitak u profitu" ;-)

Ja u NS nemam 4G osim kad odem u centar grada, na netu sam maltene sve vreme dok sam budan, ali net na mobilnom koristim samo baš kad sam negde poslom na terenu gde su striktne polise korišćenja neta i treba nešto da svučem sa firminog ftp servera, ili proverim neki mail, ili kad odemo negde kolima pa je klincima dosadno dok čekaju i dam im telefon da love pokemone ili pogledaju neki youtube crtani, i tu mi i ovi edge-ovi, 3g-ovi i kako se već zovu završe posao. Znači ja sam jedan od onih kojeg ne bi uopšte zanimalo da li neko nudi protok od 450Mbps, i imam takvih još petnaestak u ovoj i susednim kancelarijama, ali imam i jednog koji je isto tako napaljen kao ti i taj bi sigurno jurcao naokolo sa speedtestnet-om, tako da mislim da ti je i sa te strane računica prilično subjektivna i neracionalna...
[ anon115774 @ 21.12.2016. 09:05 ] @
Citat:
digisat:koliko ja vidim ti si neko ko je hlebom naslonjen na mobilnog operatora, zato i imaš takav stav.


Da, to vidis isto kao sto se i u sve ostalo razumes. Jel mozemo samo da saznamo gde si to video? Mora da si naucio od drugara da kada ostanes bez argumenata onda najbolje diskreditovati sagovornika tako sto ces izmisliti da radi za telco.

Za tvoju informaciju ja hlebom nisam naslonjen ni na drzavu o kojoj pricas a kamoli za telco industriju. Cenim da to na ovoj temi zna vecina ucesnika :)

Citat:
Mobilni Net paket je do 105/35 ...


Tako je: "do".

E sad, ako tebi nije jasno sta znaci "do" i zbog cega to tu stoji onda je najbolje da odes na Wikipediju i potrazis termin "etar" i to detaljno proucis.

Citat:
Tako i za brzinu prenosa podataka po LTE 4G standardu postoje kategorije (CAT) koliko je meni poznato CAT4 je nešto što je najviše rasprostranjeno po telefonima koji se danas ove 2016 godine prodaju našli smo telefon CAT9 neću da ga reklamiram.


Kao sto rekoh, pogledaj termin "etar".

Citat:
I još jedna stvar koju ne zna mladi tulipaner je da visoke brzine interneta jako dobro dođu ako se skidaju fajlovi preko torrenta, ako se pravi video strim na Youtube u 4K tehnici i mobilni internet se ne koristi isključivo na mobilnim telefonima nego preko mobilne pristupne tačke može se koristiti na desk top i lap top računarima a tu je samo nebo granica.


Ti bas nisi cist, a? I istoj temi pominjes prepaid karticu od 300 dinara i torrente. I sta ces onda kad budes imao 300Mbps? Ukljucices torrent i potrosices sve za 4,5 min...? Onda verovatno odes da kupis jos jednu karticu?

Idi malo na wikipediju pa vidi koliko 4K snimak trazi protoka. Mnogo manje od onoga sto ti ocekujes. Mi se ovde prepisujemo vec dva dana a nikako da cujemo sta ce ti tolika brzina osim za speedtest?
[ digisat @ 21.12.2016. 10:53 ] @
@Informer

Greška tvoja brzina nije samo za spid test, mobilnim internetom bi zamenio kućni VDSL2 internet jer svaki mobilni telefon može da se pretvori u PRISTUPNU TAČKU ( Acces point AP ) tada mogu bez trunke žaljenja da otkažem fiksnu telefonsku liniju i VDSL2 internet koji me koštaju 2500 dinara mesečno bez obzira što je ne pričam preko fiksnog telefona i da uzmem recimo 50GB za 1500 din kod MTS.

I tad sa surfujem 8 x brže nego sad.

Računica je 1000 dinara mesečno x 12 meseci 12.000 manje u glupi trošak a brzina umesto 20/2 je 100/35.


Onda kad mnogi budu shvatili ovo moju računicu uradiće isto što i ja
[ anon115774 @ 21.12.2016. 12:08 ] @
Ok, najzad smo dosli do sustine.

Ti (kao i vecina mladje generacije danas) ne shvatas da bezicni prenos nikada nece prevazici zicani. Svi se vi lozite na bezicni prenos jer je to "fancy" ali niko ne shvata tehnologiju.

Razlog je prost. Etar je ogranicen resurs a kabl je neogranicen. Ako kabl dostigne neku maksimalnu brzinu a treba ti vise ti onda jednostavno stavis jos jedan kabl i problem resen. Sa etrom to ne moze da se uradi. Moze da se ide na smanjivanje celije (zbog cega je onaj lik na praznom stadionu dobio veliku brzinu na testu) ili da se ide na prosirivanje spektra (digitalna TV je oslobodila deo spektra koji moze da se koristi) ili da se ide na usavrsavanje hardvera (4G na primer) ali ono sto ni teoretski ne moze da se uradi je da se prosire kapaciteti transporta odnosno etar.

Na kablu takodje moze da se garantuje protok jer je frekvencijski opseg jasno definisan i zna se ko moze da ga koristi na datoj vezi. Kod bezicnog to ne moze jer uvek postoji jos neko ko koristi isti frekvencijski opseg tako da nema sanse da ti bilo ko garantuje nesto.

Dakle, bezicni prenos ima svoje prednosti i mane. Prednost je sto ne treba kabl a mana je sto se za sistem veze (OSI1) koristi medijum koij je ogranicen i nije deljiv.

Mozda je u tvom licnom slucaju situacija takva da bezicni prenos nudi nesto bolju brzinu i/ili kvalitet ali moras da gledas sliku objektivno da bi mogao da donosis zakljucke. Ok, ti licno imas problem sa zicom. Moji roditelji na drugom kraju grada imaju 50/2 bez ikakvih problema i placaju ga 1700 mesecno. Da, uz to placaju i fiksni telefon koji im treba i koriste ga svakodnevno. I sta sad? Jel treba sad ja da otvorim temu i da tvrdim kako je VDSL najbolja stvar na svetu i kako nema pojma svako ko kaze drugacije?

A da, zaboravio sam da je to sto oni imaju flat. Znaci teoretski to je na mesecnom nivou u oba smera nesto malo vise od 16TB. Koliko bi te to kostalo preko LTE?

A da dodjes ovde i da pricas o nekim prevarama jer tebi licno nesto ne odgovara je totalno detinjasto i ja stvarno ne znam sta se desilo sa moderacijom na ovom forumu kad ovakve teme uopste dozvoljava (a ne znam ni sta se sa mnom desava kad se ukljucujem u neke klinacke price).
[ Sceka @ 21.12.2016. 12:08 ] @
@digisat - I sta ces sa 50GB mesecno? Obzirom da pominjes torente.

Bice da ti brkas licne zelje i potrebe sa realnim zivotom i cinjenicama i generalizujes problem na osnovu istog. Pri tom okrivljujes provajdera potpuno neosnovano, opet na bazi nekih svojih munja u razmisljanju.


Pozdrav!
[ bakara @ 21.12.2016. 12:50 ] @
Citat:
digisat:
@Informer

Greška tvoja brzina nije samo za spid test, mobilnim internetom bi zamenio kućni VDSL2 internet jer svaki mobilni telefon može da se pretvori u PRISTUPNU TAČKU ( Acces point AP ) tada mogu bez trunke žaljenja da otkažem fiksnu telefonsku liniju i VDSL2 internet koji me koštaju 2500 dinara mesečno bez obzira što je ne pričam preko fiksnog telefona i da uzmem recimo 50GB za 1500 din kod MTS.

I tad sa surfujem 8 x brže nego sad.

Računica je 1000 dinara mesečno x 12 meseci 12.000 manje u glupi trošak a brzina umesto 20/2 je 100/35.


Onda kad mnogi budu shvatili ovo moju računicu uradiće isto što i ja

Ti ozbiljno mislis da se usrecis sa 4g od 50gb netom umesto kabla?

I to ti sve treba samo zbog surfa...sad ti sporo?
[ Zlatni_bg @ 21.12.2016. 14:15 ] @
Ja ne znam sta da odgovorim na ova pitanja koja su meni upucena...

Wikipedija koliko god tacna bila, nikad nece biti 100% tacna kao pravi izvori informacija poput datasheetova i slicno. Znaci za ozbiljne stvari, Wikipedija ne moze. Pozovite univerzitete u Srbiji (opet kazem, nismo u Londonu) i pitajte da li smete Wikipediju da navodite u svojim referencama. Poenta Wikipedije je da objasni nekome nesto nabrzaka i da ona bukvalno bude taj "seminarski" ili "diplomski" rad, u kratkim i jasnim crtama. Ali niko ne garantuje za pouzdanost podataka u njoj niti ih proverava.

Za RATEL i te podatke stvarno nisam siguran, verujem da pisanom procedurom moze, ali se stvarno nisam opterecivao time da trazim informacije o baznim stanicama. Imamo nekog kome je dosadno ovde, moze taman da se zabavi.

@Nebojsa Milanovic,

Ja sam najvise to primetio kad odem malo van grada. Poenta je sto telefon "skracuje domet" radi kvalitetnijeg, boljeg signala i samim tim pruzi bolji protok a manji domet. To utice i na pozive i na prenos podataka.

@digisat,

par stvari, na konto ovoga sto si napisao u poslednjem postu. Prvo, jeste, svaki mobilni telefon moze da se pretvori u AP. Sta mislis, koja je propusna moc nekog prosecnog mobilnog telefona koji koristi wireless interfejs kao AP? Mislis da i kad bi preko LTE dostizao 100Mb/s wifi karta na telefonu mogla da te posluzi punim protokom?

Druga stvar, torrenti i slicno. Na SBBu bar trenutno imam javnu IP adresu, bas me zanima kako to MTS resava. Pretpostavi. Internet nije samo cista brzina, tu je i ping, broj paketa koji ne stignu do odredista pa moraju opet da se salju, konstantne promene brzine... da li si siguran da to zelis?

Trece, zaista, koliko ti gigabajta mesecno planiras da prenosis preko LTE? Da li ti je dobra racunica?

I "for the record", imam 4G telefon i karticu, i ugasen mi je LTE. Ne vidim potrebu za tolikom brzinom, 3G mi daje ~10Mb/s i sasvim sam zadovoljan time na mobilnom uredjaju.
[ Zlatni_bg @ 21.12.2016. 14:17 ] @
Poziv moderatorima da se ukljuce u temu i sam naziv teme "prevara". MRZIM trenutnu ponudu paketa kod nas, ali stojim sa obe noge na zemlji i trudim se da budem realan i objektivan. U ovom slucaju, neko ocekuje nemoguce.
[ burex @ 21.12.2016. 14:25 ] @
Da samo napomenem da sam uzimao srednji paket kod MTS-a sa telefonom Alcatel Pop (zaboravio tačno koji model, ali sam ga poklonio rodbini). No, uglavnom, ja lično imam LG G2 koji podržava 4G. Pitao sam čisto radi reda, da li ja mogu dobiti 4G karticu i da imam uključenu 4G uslugu? Kažu - NE! Moraš uzeti jači paket (ne jači telefon... jači PAKET)! Pft, dobro, ko vas 'ebe, ni ne treba mi, ionako imam... šta... 1GB podataka? Ali bi mi dobro došlo zbog bolje latencije i kvaliteta 4G veze kada koristim SIP.

I onda na računu dobijem +99din za 3G uslugu. Telekom u 2016. godini i dalje naplaćuje 99din za 3G uslugu ako ste kupili od njih telefon koji podržava 3G. E, to je prevara.
[ Zlatni_bg @ 21.12.2016. 14:32 ] @
Telekom naplacuje 99RSD dodatno tu "pretplatu" ako se uzme telefon koji podrzava 4G ili 3G na pretplatu, ako se ne uzima telefon uz pretplatu ne placa se :)
[ bakara @ 21.12.2016. 14:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Čekajte, nisam detaljno sve pročitao ali nisam video da je neko komentarisao telefoniju u 4G režimu.

Ja imam MTS 4G već oko dve godine i prvi utisak da me ljudi jako teško dobijaju telefonom kada je to uključeno, mnogo propušenih poziva imam kada je to uključeno. A i ako me dobiju, zvuk koji čuju od mene je očajnog kvaliteta, jako slabo me razumeju.

U poslednje vreme je nešto bolje, ali i dalje kada imam neke duže ili važnije razgovore da obavim, obavezno prebacujem na 3G da bi me ljudi dobro čuli/razumeli.

Dakle, nije uopšte problem brzina i smešna (ne)pokrivenost, nego drastično lošiji prijem i smanjena mogućnost kvalitetnog i pouzdanog telefoniranja kada je uključen 4G.

Stavi na automatski odabir moda mreze a ne 4G only (ili si stavio da preferira 4G?) jer ocigledno nije dobar prijem, a u auto modu ce kada je dobar prijem sam birati najbolju opciju.
[ digisat @ 21.12.2016. 19:11 ] @
@Zlatni_bg

Ne mora da bude samo mobilni telefon ima i drugih uređaja koji mogu da posluže toj svrsi. Ja već sad imam takav uređaj ali nemam mobilnog operatora koji bi mogao da pruži korektnu uslugu. Telenor Srbija bolje ni da nije se hvalio da ima 4G LTE internet jer ovo što oni imaju i kako im radi to je kao 3G do 21 Mbps. Ako nisu mislili ( Telenor Srbija ) da uvedu pravi 4G LTE ADVANCED onda bolje da nisu ništa ni uvodili bilo bi od njih poštenije da su do maksimuma razvili 3,5 G koji može da radi do 168 Mbps a kad urade pravi 4G da to onda bude pravi a ne ovako varaju naro i vrše prevaru. Ja sam iz ovih razloga i raskino ugovor sa Telenor Srbija ja imam brži internet preko Telekom Srbija VDSL2 usluga 20/2 mbps.

Probao sam da preko drugog provajdera rešim problem ali prevare drugih provajdera su u odnosu na mene što su ucrtali da Mirijevo ima 4G LTE signal a to nije u potpunosti tačno, što se tiće Vip Mobile oni su prevarili za pokrivenost A Telekom Srbija to jest MTS ( Mobilna Telefonija Srbije ) za pokrivenost i prodaju kartice pod lažnom oznakom 4G SUPER TURIST po ceni od 1800 dinara. Mislili su da varaju strance ako na kutiji ambalaže napišu jasno i krupno 4G i da od naših građana niko neće imati petlju da kupi takvu karticu.

Jer nije zlatan prsten ako u njemu ima više bakra nego zlata, tako da ni 4G koji radi samo do nekih 21 Mbps nije 4G nego običan 3G koji radi na frekfenciji 4G to jest 800 ili 1800 Mhz. da bi bio pravi treba da može da potera 450/50 Mbps CAT9 u slućaju telefona koji sad imam to je 150/50 CAT4 ali kupiću ja CAT9 telefon.
[ Sceka @ 21.12.2016. 19:24 ] @
He, he, he... Neverovatno, ti i dalje vrtis istu plocu, a pokvarenu.

Je l' mozes da ukapiras poentu foruma i teme kao pjma? Pa procitaj cinjenice koje su napisane i bice ti sve jasno.

Kakva, bre, prevara, da li je moguce da si otvorio temu samo da ti sluzi kao blog?


Pozdrav!
[ digisat @ 21.12.2016. 20:49 ] @
Pitam se ja pitam koliko je od ovih diskutanata na ovom forumu zaposleno u firmama za mobilni internet se sami advokati i zastupnici mobilnih operatora. Inače da mi imamo institucije kao što nemamo samo ovo moje pisanje na ovom forumu bi za ozbiljne državne organe bilo dovoljno da se provere faktičke činjenice a kao posledica takve provere mobilni operatori bi mogli da plate kaznu ili odgovorna lica da krivično odgovaraju za prevaru i obmanu.

Prodavati MTS karticu na kojoj jasno piše da je 4G (SUPER TURIST) a da radi kao obićna 3G kartica, ista stvar i sa Telenor Srbija to što u gornjem displeju svetli 4G ili LTE zavisnosti od modela telefona a ne radi kao 4G i na kraju vip mobile na mapi jasno ucrtano da mirijevo ( konkretno moja ulica i broj ) ucrtani da se može imati 4G LTE Iinternet NA OTVORENOM i u ZATVORENOM PROSTORU ( čitaj stanu ) šta je to ?????

To nije ništa kao što mi nismo nikakva država, tako danije ni bitno što nemamo nikakav servis 4G, a da neko u zlatarskim radnjama prodaje nakit koji nije od zlata šta bi bilo sa njim, pa bio bi momentalno uhapšen jer zna se definicija šta su plemeniti i retki metali.

Ili da idemo dalje pa da kupujemo novcem koji nije pravi nego falscifikovani, pa falscifikovani novac je vrsta prevare i obmane.

Sad ako neko hoće da daje pravi novac mukom zarađen za falscifikovanu robu i uslugu nek izvoli.

[ bakara @ 21.12.2016. 20:55 ] @
Citat:
digisat:...tako da ni 4G koji radi samo do nekih 21 Mbps nije 4G nego običan 3G koji radi na frekfenciji 4G to jest 800 ili 1800 Mhz. da bi bio pravi treba da može da potera 450/50 Mbps CAT9 u slućaju telefona koji sad imam to je 150/50 CAT4 ali kupiću ja CAT9 telefon.


Svugde je to tako:

Citat:
Theoretical maximum speeds of 4G LTE reach 100Mbps... However, actual performance of mobile data is much lower, considering signal strength, frequencies used, congestion, etc.

Here are the real-life speed ranges of the various mobile wireless strandards commonly used in the US today:

GSM (Global System for Mobile Communications) 2G -- 9.6Kbps
GPRS (General packet radio services) 2.5G -- 35Kbps to 171kbps
EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) 2.75G -- 120Kbps to 384Kbps
UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) 3G -- 384Kbps to 2Mbps
HSPA (software upgrade to UMTS, theoretical 42Mbps) 3.5G -- 600Kbps to 10Mbps, averages 1-3Mbps
WiMAX/LTE "4G" (theoretical 100Mbps) -- 3Mbps to 10Mbps average, 20Mbps+ peak download speeds.


http://www.speedguide.net/faq/...eds-of-gprs-edge-umts-hspa-366
[ calexx @ 21.12.2016. 21:04 ] @
Pa sve prevaranti, mora da je Telenor i tamo glavni.
[ gilopile @ 21.12.2016. 21:05 ] @
20GB od 50 koliko placa, on potrosi na speedtest :D
[ digisat @ 21.12.2016. 21:07 ] @
@bakara

da tačno je, svugde je ( u Srbiji ) tako. I nigde više.

[ digisat @ 21.12.2016. 21:23 ] @
@calexx

Pa gledao sam u Wikipediji o Telenoru, pa to je kao neka kompanija koja je u stanju da kupuje u drugim recimo siromašnim zemljama mobilne operatore i da ih preimenuje ( prekrštava ) pa tako imamo Telenor Indija, Telenor pakistan, slično su uradili u Bugarskoj , kod nas su odkupili Mobtel 063, u Mađarskoj, Crnoj Gori. Sve ukupno nekih 12 zemalja sve krš firme.

Mislim da ni u jednoj nije to napravi kako treba nego da je to navikano ime Telenor a kvalitet ???

https://en.wikipedia.org/wiki/Telenor

Po nekim mojim merenjima ispade bolja Telekom Srbija ( MTS ) samo da daje prave 4G kartice.


A onaj vip mobile u selu pored Arilja sa onih 48 mbps kod onog bate na video snimku razbija.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.12.2016. 23:14 ] @
Citat:
bakara: Stavi na automatski odabir moda mreze a ne 4G only (ili si stavio da preferira 4G?) jer ocigledno nije dobar prijem, a u auto modu ce kada je dobar prijem sam birati najbolju opciju.


Tako i stavljam, ali sve do nedavno prijem na 4G je bio takav da je bilo praktično nemoguće telefonirati.
Da sam to znao, ne bih uopšte uzimao 4G niti bih menjao odlični KitKat za odvratni Lollipop. Telefon sve vreme uključen a non-stop mi iskaču poruke o propuštenim pozivima, a kada pričam ljudi se žale da me skoro uopšte ne razumeju.

Tek u poslednjih mesec-dva je nešto bolje.
[ perkom @ 22.12.2016. 00:03 ] @
Citat:
digisat:
@calexx

Pa gledao sam u Wikipediji o Telenoru, pa to je kao neka kompanija koja je u stanju da kupuje u drugim recimo siromašnim zemljama mobilne operatore i da ih preimenuje ( prekrštava ) pa tako imamo Telenor Indija, Telenor pakistan, slično su uradili u Bugarskoj , kod nas su odkupili Mobtel 063, u Mađarskoj, Crnoj Gori. Sve ukupno nekih 12 zemalja sve krš firme.

Mislim da ni u jednoj nije to napravi kako treba nego da je to navikano ime Telenor a kvalitet ???

https://en.wikipedia.org/wiki/Telenor

Po nekim mojim merenjima ispade bolja Telekom Srbija ( MTS ) samo da daje prave 4G kartice.


A onaj vip mobile u selu pored Arilja sa onih 48 mbps kod onog bate na video snimku razbija.

Mnogo toga ne razumeš!
Ne radi se o bilo kakvim "krš firmama" nego o zdravoj ekonomskoj logici.
Rukovodili su se isključivo profitom, što i jeste cilj svakog biznisa, i kupovali za male pare mobilne operatere sa brojem korisnika koji im je garantovao brzu zaradu.
Modernizuju oni mrežu ali na nivou standarda korisnika.
Da li je to nekome "moralno" ili ne, to nema veze sa osnovnim motivom posla a to je profit!
To što je nama standard na nivou afričkih zemalja nije krivica Telenora.
Ovim ne branim telenor, jer sam sa istima vodio čitav rat a na kraju prešao i mts, nego realno sagledavam njihov interes.
[ anon115774 @ 22.12.2016. 00:04 ] @
Citat:
digisat:
Pitam se ja pitam koliko je od ovih diskutanata na ovom forumu zaposleno u firmama za mobilni internet se sami advokati i zastupnici mobilnih operatora.


Ok, shvatili smo vec da si negde naucio da kada ti ponestane argumenata onda je najbolje da optuzis protivnika da radi za telco. Ne moras vise da nam demonstriras svoju nesposobnost da nadjes argumente.

To bi bilo isto kao kada bi nama ponestalo argumenata pa pocnemo da te prozivamo za pravopis i gramatiku. Mislim, koliko treba covek da bude nepismen pa da napise "falscifikovano"... i to tri puta.

Citat:
Inače da mi imamo institucije kao što nemamo samo ovo moje pisanje na ovom forumu bi za ozbiljne državne organe bilo dovoljno da se provere faktičke činjenice a kao posledica takve provere mobilni operatori bi mogli da plate kaznu ili odgovorna lica da krivično odgovaraju za prevaru i obmanu.


Evo ti moj test napravljen pre par minuta sa CAT3 uredjajem na LTE mrezi:Inace, ovaj test je napravljen u stanu u sred Beca. Nisam ni znao koliko me kradu dok nisam od tebe saznao za speedtest (jer sam budala pa u stanu koristim wifi).

Jel znas mozda kod koje institucije u Austriji treba da prijavim ovu prevaru? Posto Srbija nije nikakva drzava Austrija sigurno jeste. Sigurno ce sve operatere da pogase kol'ko sutra...

Citat:
Prodavati MTS karticu na kojoj jasno piše da je 4G (SUPER TURIST) a da radi kao obićna 3G kartica, ista stvar i sa Telenor Srbija to što u gornjem displeju svetli 4G ili LTE zavisnosti od modela telefona a ne radi kao 4G i na kraju vip mobile na mapi jasno ucrtano da mirijevo ( konkretno moja ulica i broj ) ucrtani da se može imati 4G LTE Iinternet NA OTVORENOM i u ZATVORENOM PROSTORU ( čitaj stanu ) šta je to ?????


A odmah ispod mape: "Ova mapa je zasnovana na kompjuterskom modelu prostiranja signala i ne garantuje dostupnost servisa na određenoj lokaciji. Kao što je to slučaj sa svim sistemima baziranim na radio vezama, na dostupnost usluge utiču brojni faktori poput objekata i drveća u neposrednom okruženju i meteoroloških uslova u datom trenutku. Ukoliko zadati parametar pretrage nije dostupan, predlažemo da se prvo ukuca naziv grada ili oblasti, a da se konkretna lokacija pronađe direktno na mapi."
[ pajaja @ 22.12.2016. 00:42 ] @
Citat:
digisat:to što u gornjem displeju svetli 4G ili LTE zavisnosti od modela telefona a ne radi kao 4G

Da li mozes da nam objasnis ovo? Prvo, kako si uspeo da ustanovis da li je 4G ili nije, i da li to znaci da je i proizvodjac telefona prevarant?
[ digisat @ 22.12.2016. 00:59 ] @
@Informer

U vezi opisa mape, to je njima izgovor za one koji otkriju da im je mapa ne taćna i da se pravno ograde. Što ne urade mapu na osnovu realnog merenja, pa neće jer taba bi se videlo šta oni pokrivaju a šta pokriva konkurencija. Ja sam njima ( VIP MOBILE ) ima više od mesec dana reklamirao tu situaciju i oni ništa ne šalju nikakav pismeni ni usmeni odgovor, samo čute i aminuju. Znaju oni vrlo dobro u svaki metar kvadratni šta im je pokriveno šta nije.

Taj pod naslov opisa mape je im je odbrana u slučaju da neko provali njihovu prevaru. Tako da se oni u napred ograđuju a taćno se zna šta jeste a šta nije pokriveno. Oni su uradili za Mirijevo foru jednim predajnikom BS na dva dela grada predajnik na koji se ja priključujem negde je kod okretnice busa 16 na karaburmi i taj predajnik pokriva karaburmu a u produžetku gde zakaći u Mirijevu tu je zakaćio gde ne zakaći tu je problem i to veliki. Na kraju oni su meni ( call centar ) priznali da im mirijevo nije u opšte pokriveno kad su videli koliko sam ja uporan.

[ digisat @ 22.12.2016. 02:09 ] @
@Informer

Tačno, šta si ti našao nama da se mešaš iz Austrije, mi rešavamo našu problematiku sa našim prevarantima, tebi ako je lepo tamo ne mešaj se u naša posla. Mi građani Srbije imamo posla sa dve strane kompanije koje nas na svaki mogući način podkradaju
između ostalog i na ovaj način. Plus posla imamo sa domaćim neznalicama.

Nikad ja ne bi pisao ovakvu temu da nisam naišao na seriju prevarnih radnji. Ja sam svog novca za ovu stvar potrošio oko 50 evra a šta si ti doprineo bilo kom poboljšanju ideji inicijativi ili bilo čemu.


Moja logika je bila veoma dobra uzeti kartice tipa pri pejd na probu pa se prvo uveriti da nešto valja i radi zatim od ponuđenog izabrati najbolje što se nudi , zatim potpisati ugovor i uzeti neku POSTPEJD karticu.

Pitam se koliko ljudi iz neznanja ili ne obaveštenosti su uzeli i potpisali štetne ugovore a da nisu imali mogućnost da to što uzimaju provere nego prvo potpiši ugovor pa nosi kući a raskidanje lošeg ugovora je štetna posledica po potrošača, jer sve te prevarantske kompanije ne raskidaju ugovor dok se ne naplati celokupan iznos do isteka ugovora. Ili ono nama je žao to što vama nešto ne radi mi ćemo da vidimo nekad da postavimo baznu stanicu i ako sad vi niste u mogučnosti da koristite naš servis nama je zao vi ste preuzeli ugovornu obavezu, i od vas trazimo da je ispoštujeta da svoja potraživanja ne bi ostvarivali preko suda i privatnih izvršitelja.

Ni jedan sud ne uvazava neke okolnosti naročito ako je u pitanju strana kompanija.


Pitam ja sad sve vas da li neko zna da je kod nas neka od telekomunikacionih kompanija imala presudu na štetu kompanije a ne na štetu potrošača to jest korisnika. ???? Pa naravno da nije, e da se nekome ne dogodi kao ovo meni smatram da je dobra ideja da se uzmu pri pejd kartice za probu, inače moglo bi da bude kao upozorenje za opis karte pokrivanja da je to kompijuterska projekcija i da telekomunikaciona kompanija ne snosi nikakvu odgovornost za štetnost ugovora koji potpiše potrošač.
[ perkom @ 22.12.2016. 02:14 ] @
Citat:
digisat: Pitam ja sad sve vas da li neko zna da je kod nas neka od telekomunikacionih kompanija imala presudu na štetu kompanije a ne na štetu potrošača to jest korisnika. ???? Pa naravno da nije, e da se nekome ne dogodi kao ovo meni smatram da je dobra ideja da se uzmu pri pejd kartice za probu, inače moglo bi da bude kao upozorenje za opis karte pokrivanja da je to kompijuterska projekcija i da telekomunikaciona kompanija ne snosi nikakvu odgovornost za štetnost ugovora koji potpiše potrošač.

Bilo je presuda u kome su kompanije platile kaznu (o tome je na ovom forumu bilo priče).
Znači, tvoja tvrdnja nije tačna.
Imaš potpuno pogrešan pristup celoj problematici!
[ digisat @ 22.12.2016. 02:22 ] @
@pajaja

Odgovor na tvoje pitanje

Ako ja kao provajder sa bazne stanice pustim signal 800 mhz a predajnik povezem sa postoječim ruterom , bez da sam napravio novi dolazni linik ili značajno pojačao postojeći nego samo sa rutera iz porta 4 izvuko kabal i povezao sa predajnikom to jest postoječe resurse delim na novoj frkfenciji bez da sam podigao nivo dolaznog odlaznog saobračaja, telefon prepoznaje LTE band koji radi na 800 mhz i pali lampu sli je brzina protoka ono pravo.

Ajde da kazem šta vredi ako ja kao radio repetitor za muzičke radio stanice na repetitoru koji emituje na UKT FM frekfencijama ako muziku sam uzeo sa prijemnika sa srednjih talasa umesto da sam izvukao novi link koji ima stereo HI FI SIGNAL tako da bi radio prijemnik na FM modulaciji svirao isto kao i onaj sa srednjih talasa, nema nikakvog poboljšanja, nema stereo efekata ne pali se lampica ili led dioda zastereo ofekat a ceo prijemnik pusta muziku sa FM a svira kao sa AM.
[ perkom @ 22.12.2016. 02:32 ] @
Citat:
digisat: Ako ja kao provajder...

Ozbiljna diskusija zasniva se na argumentima a ne na pretpostavkama, i još zasnovanih na ličnom ubeđenju.
Znači, odbaci lični animozitet i daj činjenice koje se mogu proveriti a pretpostavke zadrži za sebe.
[ digisat @ 22.12.2016. 02:35 ] @
@perkom

Ja kao potrošač se osećam prevarenim i obmanutim i to moje osećanje sam ovde napisao i podelio sa svima vama. Ako vama ne treba ništa bolje nego što imamo sad to znači da se vi mirite sa stanjem koje jeste.


Meni je drago što je tehničko lice iz MTS došlo po mojoj rekalmaciji i posle višestrukih provera u nekoliko navrata mo je priznao da sa njihovim karticama nešto nije u redu i da oni dobijaju takve kartice koje nisu u proizvodnji uspele i da ne rede pravilno kako bi trebalo, i da bi MTS do proleća trebalo da pusti BS na zgradi pošte u mirijevu i da su što se mene tiče i ove lokacije dva problema u potanju, nepotpuna pokrivenost lokacije, i ne ispravne kartice. Takođe tehničar mi je rekao i sledeče da nije to stvar da samo oni dobijaju ne ispravne kartice nego i drugi operatori ali da niko nije detaljno obratio pažnju kao ja.

A sad vi što imate feler kartice trošite to na feler uslugu kad nećete da imate bolje.
[ perkom @ 22.12.2016. 02:44 ] @
A šta je ovde feler? Koristim 3G i meni je to sasvim dovoljno:
[ digisat @ 22.12.2016. 02:45 ] @
@perkom

Daj ti meni ćinjenice da je sve odrađeno kako treba, ajde da te vidim priviri u neku baznu stanicu i vidi šta i kako je odrađeno, da je bolje odrađeno radilo bi bolje, ali pošto nije onda radi krš, koji je bre to Telenor da mi proda karticu na ugovor koju deklariše kao 4G standard, a da ja imam 15/10 mbps koji je to standard. To je 10 puta menje od CAT4 koji danas svaki novo kupljeni telefon od 160 evra ima u sebi.


na primer http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_j5_(2016)-7869.php


Iz opcije Network rublika SPEED

Speed
HSPA 21.1/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps
[ Living Light @ 22.12.2016. 02:50 ] @
Citat:
digisat: A sad vi što imate feler kartice

Ispada, da cela Srbija komunicira sa FELER karticama ?!

Otkud toliko feler kartica kod svih provajdera?

Gde ONI to kupuju?......na buvljaku, ispod tezge, ili sta ?
Jesu kartice jeftine, al' da su bas toliko felericne....

Na osnovu izjave jednog tehnicara, proglasava se da su sve kartice felericne,
a za ispravnu karticu ti treba debela "veza"?!

Nesto tu nije u redu sa informacijama.

Nisu tu bas sve "kockice" otkrivene/navedene,
nesto nedostaje.
[ perkom @ 22.12.2016. 02:59 ] @
Citat:
digisat:
@perkom

Daj ti meni ćinjenice da je sve odrađeno kako treba, ajde da te vidim priviri u neku baznu stanicu i vidi šta i kako je odrađeno....

Ovako. Prvo, u baznu stanicu ne može se ući!
Očigledno je da nemaš pojma o tome ni kako ona izgleda fizički!
Lično sam učestvovao u tehničkom prijemu mnogih baznih stanica i prosto mi je smešno šta sve pišeš!
Znanje ti se svodi na tehničke podatke sa nalepnice na telefonu i pretpostavkama.
Veruj mi, bolje je da batališ tvoju priču jer samo toneš u neznanju.
[ digisat @ 22.12.2016. 03:02 ] @
Ako nekome nije jasno o čemu ja ovde pričam neka pogleda sledeći video, pre nego sto kaže da je svuda to isto
https://www.youtube.com/watch?v=2T0K9xI3jHc


ako u jedno Milanu može ovo da radi onda može da radi i u Srbiji ako imamo prave telekomunikacione kompanije.
[ perkom @ 22.12.2016. 03:12 ] @
Rasprava sa tobom je gubljenje vremena!
Što god da ti se kaže, ti ćeš nastaviti po svome.
Jednostavno, puno toga ti jednostavno ne znaš?
[ digisat @ 22.12.2016. 03:16 ] @
@perkom

Tačno ja puno toga ne znam, ali znam da ovo što radi kod nas NE VALJA NIŠTA.

Znači ti si sastavljao ovde bazne stanice, tako si napisao znači krivac se javlja u datom momentu barem znamo ko je kriv.
[ digisat @ 22.12.2016. 03:30 ] @
Evo kako to može da radi

https://www.youtube.com/watch?v=gsVpZSJgtcY


Znači nama su uvalili totalni krš i đubre od tehnologije
[ digisat @ 22.12.2016. 03:53 ] @
Obrni okreni nama mobilni internet u Srbiji NE VALJA PA NE VALJA. U drugim zemljama u svetu sve radi kako treba, a ovde ne valja pa ne valja.
[ digisat @ 22.12.2016. 04:00 ] @
@perkom

Mislim da mobilni internet u Srbiji dugo neće biti kako treba problem je po meni u sledećem.

Da bi svaka bazna stanica mogla da emituje signale visoke brzine, treba da ima veze sa internetom preko fiber optičkih kablova, što očigledno to sanas nije slučaj, inače da jeste nebi ovako krš radilo, nego bi tuklo ko sveti Ilija.
[ calexx @ 22.12.2016. 08:28 ] @
Citat:
digisat:@calexx

A onaj vip mobile u selu pored Arilja sa onih 48 mbps kod onog bate na video snimku razbija.
Pa kako razbija kad nema ni 150Mbps a gde je tu 630Mbps ili koliko bi već trebalo??
Citat:
digisat:Obrni okreni nama mobilni internet u Srbiji NE VALJA PA NE VALJA. U drugim zemljama u svetu sve radi kako treba, a ovde ne valja pa ne valja.
Moraš da budeš precizniji, nama u Srbiji kao i u Austriji ne valja pa ne valja. Eto, pali smo na nivo jedne zaostale Austrije pa kod nas mobilni internet radi slično.
[ Zlatni_bg @ 22.12.2016. 10:07 ] @
Ama ljudi sta se vise opterecujete covekom, kome se ne svidja ovde, moze da ode kad god pozeli pa nek ima svoj internet u Milanu ili radi speedtestove sa klincem iz Londona. Neko se izgleda ne seca kad smo svi furali dial up i na mobilnom kad nije bilo ni GPRS-a nego ultra-spori internet preko GSM-a. Pa GPRS kad je izasao bio je imenica i pojam. Kad smo svi prosli one apgrejde 128Kbps->256Kbps>1Mbps->2Mbps itd, pa nam nije najednom palo 100Mb/s naucili smo da cenimo i taj spori internet.

Ko hoce 4G internet da mu bude glavni u kuci, neka mu. Ja to ne bih nikad drzao, cak sam i na onaj stari wireless sa antenama do provajdera bio gadljiv, srecom imao sam odavno AVcom, pa potom SBB i nisam morao da trpim bezicno djubre.

Digisat, srecno sa svojom internet konekcijom, nadam se da ce te dobro sluziti. Kao i u borbi protiv vetrenjaca, ako se to moze tako nazvati. Vise borbom sa samim sobom. Ja jos nisam cuo da se iko u Srbiji buni za 4G. Vecina ljudi i koja ima 4G ga gasi zbog trajanja baterije.

Odoh da cepam torrente sa svojih 100Mbps dovucenih kablom, a ti i dalje pokusavaj da vidis u kojoj sobi je najbolje da postavis 4G AP da bi imao sto bolji speed test.
[ gilopile @ 22.12.2016. 10:33 ] @
Ja cekam 5G. Kazu, bice brzina 1TB/512MB.
[ espresso @ 22.12.2016. 11:08 ] @
Ajd i ja da napišem nešto.
Rasprava ne mora da ima pobednika ili da pobednikova bude zadnja. Ako je neka tema besmislena, nemojte da učestvujete u njoj.
Uvrede su protiv pravila foruma i to je MadZone recept koji odlično prolazi kada treba da se zaključa tema koja nam deluje glupo. Samo ima jedna sitnica. Ovo nije MadZone nego tehnička diskusija. Ako mislite da neko nije u pravu, pokušajte da mu ukažete na to bez posezanja za rečima: idiot, ludak, teži pacijent. To su vrednosti koje neki diskutanti vole da dele drugima. Takve poruke samo obrisao.
[ Zlatni_bg @ 22.12.2016. 11:10 ] @
Javi i meni kad stigne Dragance, jedva cekam da stucem svoja 2GB na speedtest da vidim kako radi :D
[ digisat @ 22.12.2016. 12:14 ] @
Dakle posle jednog razgovora sa upućenim tehničkim licem došao sam do sledećih informacija.

* Postoje uređaji za link veze koje mogu da ostvare brzinu prenosa podataka od nekolko Gbps stim što su takvi uređaji skupi mada ni provajderi nisu jeftini
* Jedan od wi fi provajdera u Beogradu koristi vezu od 1Gb između centrale i AP
* Naravno postoji i fiber optički kablovi
* i ne postoji država da natera mobilne operatore da ispoštuju 4G standard


Tako da zemlja Srbija nije mnogo odmakla od vremena kada je opisana u filmu KO TO TAMO PEVA, gde vozać autobusa zaustavlja autobus da bi ispekao prase i sahranio ućitelja gde se dešava sve i svašta samo ne ono što treba a to je prevoz putnika.

Tako i ovde javljaju se tehničari koji su učestvovali u instalaciji opreme po baznim stanicama i koji nama sugerišu da nama nije potreban brzi MOBILNI INTERNET, nego da mi mi treba da ćutimo i ne pričamo nego da trpimo tako kako jeste, JER ONI NISU SPOSOBNI DA NAPRAVE BOLJE.

Umesto toga da kažu poprečne veze između baznih stanica i centrale firme ne prelaze sve ukupno 200 Mbps koji se deli i na 2G, 3G, 3,5G i sad na 4G i da je to ne zadovoljavajuće u odnosu na broj korisnika 4G mreže koji se uvećava svakom kupovinom novog telefona, a kupuje se svaki dan.
[ Sceka @ 22.12.2016. 12:48 ] @
Citat:
espresso:
Ajd i ja da napišem nešto.
Rasprava ne mora da ima pobednika ili da pobednikova bude zadnja. Ako je neka tema besmislena, nemojte da učestvujete u njoj.
Uvrede su protiv pravila foruma i to je MadZone recept koji odlično prolazi kada treba da se zaključa tema koja nam deluje glupo. Samo ima jedna sitnica. Ovo nije MadZone nego tehnička diskusija. Ako mislite da neko nije u pravu, pokušajte da mu ukažete na to bez posezanja za rečima: idiot, ludak, teži pacijent. To su vrednosti koje neki diskutanti vole da dele drugima. Takve poruke samo obrisao.

Odlicno, bilo bi dobro da se tako radi na svim temama (sto uopste nije slucaj jer se uvrede jednostavno ne sankcionisu).

Ali se postavlja pitanje zasto se ne sankcionise postavljac teme jer gro njegovog napisanog nema nikakve veze sa tehnickim stvarima. Pravila foruma su jasno definisana i treba ih primenjivati na svakoga po istom kriterijumu, kad se vec to daje kao osnova...

Tehnicki je sve objasnjeno, vise puta i cinjenicno a postavljac teme vrti svoju pricu bez obzira na sve cak ni ne odgovarajuci na tehnicki deo napisanog/odgovorenog. Da li je to po pravilima foruma? Hvala.


Pozdrav!
[ anon115774 @ 22.12.2016. 13:37 ] @
Citat:
espresso:Ajd i ja da napišem nešto.


Nakon ovoliko dana odsutnosti bilo kakve moderacije na ovoj temi mogao si i da se uzdrzis al ajd...

Citat:
Rasprava ne mora da ima pobednika ili da pobednikova bude zadnja. Ako je neka tema besmislena, nemojte da učestvujete u njoj.


I da ostavimo da u njoj ucestvuju koji nemaju dva grama znanja? Pa ja sam mislio da postoje neki mnogo bolji forumi za tako nesto (da ne "reklamiram")...

Citat:
Ovo nije MadZone nego tehnička diskusija.


Leba ti? Pa sta onda ova tema trazi ovde? O kojoj tehnickoj stvari pokretac teme diskutuje ovde? Da li si primetio bilo kakvo tehnicko znanje kod pokretaca teme osim tehnike da kada nema argumenata odmah optuzuje ljude da rade za telco industriju i slicno. Koja druga tehnicka znanja ima?

Citat:
pokušajte da mu ukažete na to bez posezanja za rečima


Cenis da cetiri strane do sada nisu dovoljne?

Citat:
idiot


Sto? Pa koliko vidim nije ti smetalo kada je on prvi mene vredjao (ta poruka jos stoji). A i sta je problem stvari nazivati pravim imenom?

Citat:
Takve poruke samo obrisao.


A sta je sa klevetama? To ti ne smeta?
[ perkom @ 22.12.2016. 13:56 ] @
Citat:
digisat:

....u odnosu na broj korisnika 4G mreže koji se uvećava svakom kupovinom novog telefona, a kupuje se svaki dan.

Ovo samo govori koliko pišeš bez osnova!
To što si kupio 4g telefon nema dodirnu tačku sa stvarnim stanjem. Veliki broj ljudi koristi pripejd kartice i njima se ne isplati 4g net.
Takođe, veliki broj ljudi koristi post pejd pakete koji ne podržavaju 4g.
To samo govori da pišeš bez osnova, da ne kažem da troluješ.
[ espresso @ 22.12.2016. 14:09 ] @
Za žalbe na rad moderatora predlažem otvaranje teme u forumu Predlozi i pitanja. Ovde slobodno sve kao i do sada, samo bez uvreda.
[ bakara @ 22.12.2016. 14:40 ] @
Citat:
digisat:
Umesto toga da kažu poprečne veze između baznih stanica i centrale firme ne prelaze sve ukupno 200 Mbps koji se deli i na 2G, 3G, 3,5G i sad na 4G i da je to ne zadovoljavajuće u odnosu na broj korisnika 4G mreže koji se uvećava svakom kupovinom novog telefona, a kupuje se svaki dan.

Ti i dalje nisi ukapirao da standardi prenose mobilne telefonije ne moraju oznacavati neku odredjenu brzinu?

http://www.3ptechies.com/diffe...-edge-3g-hsdpa-hspa4g-lte.html

Do nedavno smo morali objasnjavati da digitalna televizija ne mora da oznacava obavezno fullHD sliku, tako i 4G telefonija ne znaci obavezno gigabitni bandwith.

Evo ga, ovaj u Milanu nema full 4G brzinu na speed testu, i njega prevarili

[ digisat @ 22.12.2016. 15:15 ] @
I to je bolje nego Telenorovih 15/10
[ perkom @ 22.12.2016. 16:17 ] @
Evo dva primera mts-ove 4g mreže.
Prvi je moj a drugi od druga iz Pančeva.[ Zlatni_bg @ 22.12.2016. 16:25 ] @
I jos pise "Slower than 57% of RS". Znaci da otprilike 50% korisnika ima brzi internet od 100Mbps. Pa kako je onda bilo sta prevara?
[ DusanSukovic @ 22.12.2016. 16:51 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Ja ne znam sta da odgovorim na ova pitanja koja su meni upucena...

Wikipedija koliko god tacna bila, nikad nece biti 100% tacna kao pravi izvori informacija poput datasheetova i slicno. Znaci za ozbiljne stvari, Wikipedija ne moze. Pozovite univerzitete u Srbiji (opet kazem, nismo u Londonu) i pitajte da li smete Wikipediju da navodite u svojim referencama. Poenta Wikipedije je da objasni nekome nesto nabrzaka i da ona bukvalno bude taj "seminarski" ili "diplomski" rad, u kratkim i jasnim crtama. Ali niko ne garantuje za pouzdanost podataka u njoj niti ih proverava.

Za RATEL i te podatke stvarno nisam siguran, verujem da pisanom procedurom moze, ali se stvarno nisam opterecivao time da trazim informacije o baznim stanicama. Imamo nekog kome je dosadno ovde, moze taman da se zabavi.

Zlatni_bg:


Hah, sta je 100 % tacno? Da nije Britannica ? Hoces reci da je univerzitet u Srbiji merodavan sme li se ili ne sme wikipedija da koristi? Da pitamo one iste koji su dozvolili plagijate u radovima nasih vajnih politicara ili? Mislim tema je 100 % off, gresis debelo...

Drugo, evo sta kaze "The Chicago Manual of Style" (koji je de facto standard citiranja na univerzitetima na Zapadu - https://en.wikipedia.org/wiki/The_Chicago_Manual_of_Style ), u vezi citiranja wikipedie: http://english.stackexchange.c...to-the-chicago-manual-of-style .Summa summarum druze, ako ti nesto mislis da nesto nije/ne moze/ takva praksa u Srbiji nije ustaljena - to nuzno ne mora da bude tako u ostatku sveta.


EDIT: Pre ce neko da baci pogleda na wikipedia.org u vezi recimo GSM standarda za neku sitnu informaciju nego da trazi ETSI dokumente i da se izgubi u citanju :)

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 22.12.2016. u 18:31 GMT+1]
[ espresso @ 22.12.2016. 16:54 ] @
@Informer Pošalji mi na PP šta misliš da je sporno i rešićemo to. Da ne pišemo u ovoj temi.
[ Zlatni_bg @ 22.12.2016. 17:01 ] @
[quote]DusanSukovic:
[quote]Zlatni_bg:
Ja ne znam sta da odgovorim na ova pitanja koja su meni upucena...

Wikipedija koliko god tacna bila, nikad nece biti 100% tacna kao pravi izvori informacija poput datasheetova i slicno. Znaci za ozbiljne stvari, Wikipedija ne moze. Pozovite univerzitete u Srbiji (opet kazem, nismo u Londonu) i pitajte da li smete Wikipediju da navodite u svojim referencama. Poenta Wikipedije je da objasni nekome nesto nabrzaka i da ona bukvalno bude taj "seminarski" ili "diplomski" rad, u kratkim i jasnim crtama. Ali niko ne garantuje za pouzdanost podataka u njoj niti ih proverava.

Za RATEL i te podatke stvarno nisam siguran, verujem da pisanom procedurom moze, ali se stvarno nisam opterecivao time da trazim informacije o baznim stanicama. Imamo nekog kome je dosadno ovde, moze taman da se zabavi.

Citat:
DusanSukovic:


Hah, sta je 100 % tacno? Hoces reci da je univerzitet u Srbiji merodavan sme li se ili ne sme wikipedija da koristi? Da pitamo one iste koji su dozvolili plagijate u radovima nasih vajnih politicara ili? Mislim tema je 100 % off, gresis debelo...--- quote pukao

Pa da li je tema zbog mene otisla u off ili zbog toga sto ovde neki ljudi ne zele da prihvate cinjenicno stanje i argumente?

Upravo si svojim postom diskvalifikovao sve diplome izdate od strane bilo kog univerziteta u Srbiji, cestitam na tome. Ako ja gresim, ti si u pravu i onda je ovo jedina istina.
[ DusanSukovic @ 22.12.2016. 17:34 ] @
Iznosis neke netacne i pausalne stvari, to mi je privuklo paznju. Inace IMHO totalno mi je nebitno da li je 3G/4G/5G standard u pitanju dok postoje kvote po 5/10/20G, jedino da nije EDGE :)

[ DusanSukovic @ 22.12.2016. 17:37 ] @
Citat:

Pa da li je tema zbog mene otisla u off ili zbog toga sto ovde neki ljudi ne zele da prihvate cinjenicno stanje i argumente?

Upravo si svojim postom diskvalifikovao sve diplome izdate od strane bilo kog univerziteta u Srbiji, cestitam na tome. Ako ja gresim, ti si u pravu i onda je ovo jedina istina.Sta to znaci po tebi - svi univerziteti u Srbiji rutinski daju doktorate koji su manje vise plagijat ? :)


Btw. uradi pretragu domene *.ac.rs preko google - rec 'Wikipedia' pa ces videti koliko ima rezultata za navodno po tebi diskvalifikujuci i zabranjeni izvor informacija :-)[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 22.12.2016. u 18:48 GMT+1]
[ Zlatni_bg @ 22.12.2016. 21:13 ] @
Druze, stvarno mi se ne raspravlja s tobom. Mnogo malo citas, mnogo malo razmisljas, a polako gubim zivce za ovu besmislenu temu gde niko ne iznosi cinjenice, vec samo neke svoje pretpostavke. Evo ti odgovori.

Netacnih i pausalnih stvari nema u mojim postovima, svako moje izlaganje je podupreto cinjenicama - ako zelis, proveri i sam, mene zaista mrzi. Na ljudima ovde je da mi veruju, ja dok sam imao zivaca da objasnim stvari pruzao sam i sam validne provere svega sto sam izneo. To sto ti ne mozes da razumes sta sam ja napisao je druga stvar. Trece, ne mozes da me optuzis da pisem "netacne i pausalne stvari" i da stavis tacku ili smajli kao kraj recenice, jer time apsolutno nista nisi rekao.

Sto se tice tvog drugog posta, da, Wikipedija NIJE VALIDAN IZVOR ZA ISTRAZIVACKE RADOVE. Sam si spomenuo doktorate, rec doktorat nisam spomenuo ovde. Seminarski, diplomski i slicno mozda jesam, doktorate si sam spomenuo, sam se snadji sa tim. Ja stojim iza svojih reci, a ti ako mislis da ce neko ko je iole pametan da zavrsava doktorsku disertaciju na bilo kom fakultetu koristeci Wikipediju kao izvor informacija, ne znam sta da ti kazem.

Okej, lupio sam pretragu po ac.rs domenima sa keywordom "wikipedia" i sta sad? Nigde nema rezultata da je neko radio naucni/seminarski ili bilo kakav drugi rad, vec samo preporuke da se uz pomoc Wikipedije citaocima olaksa razumevanje nekih termina. Nece sigurno svaka fusnota u blogovima i slicnim stvarima da zahteva citanje cele knjige? Lakse je reci "procitajte na wikipediji", zar ne? I opet kazem, niti su u pitanju projekti, niti istrazivacki radovi.

"Sta to znaci po tebi - svi univerziteti u Srbiji rutinski daju doktorate koji su manje vise plagijat ? :)" - Ne daju univerziteti u Srbiji doktorate, doktorate daju kandidati za doktorsku disertaciju, a univerziteti ocenjuju radove. Ova recenica ti je potpuno gramaticki nejasna. Ako zelis da postavis pitanje, onda ga postavi u upitnom obliku.

Mnogi su poceli da lete ovde a da pritom nisu dali nikakav doprinos temi i ni jedan jedini argument. Ako je pljuvanje tudjih postova jedino sto umete, a da su postovi vredni citanja i sadrze neke objasnjene stvari, iznesite onda i vi vase misljenje, ali podupreto nekim osnovom ili cinjenicama, a ne "nisi u pravu" i slicno.

I apsolutno me zabole vise za vase diskusije o brzinama. Da iko imalo ima tehnickog znanja i volje ne bi govorio da je 4G ustvari 3G jer se koristi totalno drugi spektar frekvencija a to je ono sto je najbitnije. Telefon prikazuje 3G ili 4G ikonicu u zavisnosti od toga koju frekvenciju koristi.

Toliko od mene, nastavite slobodno sa diskusijom. Oni koji su hteli da shvate su shvatili, oni koji znaju su procitali i to je to, ko ne zeli da se edukuje i procita, razume, i proveri ono sto sam pisao i ja i jos neki clanovi, ne mora. ES je nekad bio lepo mesto sa manje smaraca i vise informativnih postova.

"Nije sramota ne znati..."
[ digisat @ 23.12.2016. 00:49 ] @
Ovde se postavlje sledeće pitanje

Šta mi kao građani možda možemo da uradimo da bi se neke od ovih stvari ispravile ili poboljšale. Mene niko po cenu života ne može ubediti da Telenor Srbija daje pravi 4G LTE internet kada mo je izmerena brzina ne veća od 20 Mbps u bilo kom delu grada, Mereno na više različitih lokacija u različitim terminima i ne vredi ne može brže pa ne može dok se ne poboljša i ne pojača.

Ja hoću da kad ukljućim skajp ili Viber sa kamerom slika bude kvalitetna brza da ne secka da ne štuca ako šaljem neki fajl da ode FIJU brzo kao Supersonični Internet ili ako skidam neki fajl da bude za tren tu. Bez obzira da li skidam neki fajl na laptop preko mobilnog telefona kao AP ( pristupne tačke ) ne zaboravite postoje i lap topovi u koje se mogu ubaciti i GSM kartice u odgovarajuće SIM slotove i to sa ugrađenim 4G modemima. Nije ovde samo reč o internetu na telefonima nego i na drugim uređajima.
[ perkom @ 23.12.2016. 08:38 ] @
3G (UMTS, HSPA+) – treća generacija

- UMTS - (Universal Mobile Telecommunication Systems) je zvanični evropski standard u okviru treće generacije mreža (3G) koja uz 2G standarde predstavlja najrasprostranjeniji javni sistem mobilne telefonije na planeti. Ova tehnologija, koja je zaživela 2007. godine, sem samih usluga prenosa govora i SMS poruka, počinje da nudi korisnicima usluge kao što su video poziv i još brži prenos podataka pri korišćenju usluge pregledanja Internet sadržaja. Kada Vaš uređaj hvata ovaj tip mreže, najčešći indikator (u zavisnosti od modela do modela) je oznaka “3G” pored indikatora jačine signala.

- HSDPA/HSDPA+ – (High-Speed Downlink Packet Access/ Evolved High Speed Packet Access) predstavlja još usavršeniji standard od UMTS-a i poslednji korak ka 4G mrežama. U Srbiji je trenutno upravo on taj koji omogućava korisnicima svih mobilnih operatora najveće brzine i korisničke protoke koji teorijski iznose do 42 Mbps u downplink-u (skidanju sadržaja na uređaj) i oko 6 Mbps u uplink-u (slanju sadržaja sa uređaja) dok se realne brzine kreću oko 10-15 Mbps u downlink-u , odnosno 1-3 Mbps u uplink-u. Kada Vaš uređaj hvata ovaj tip mreže, najčešći indikator (u zavisnosti od modela do modela) je oznaka “H” (za HSDPA, odnosno “H+” za unapređenu HSDPa+ verziju), pored indikatora jačine signala.


4G\LTE – četvrta generacija

- LTE (Long Term Evolution) – je ime za poslednju, najnoviju komercijalnu telekomunikacionu tehnologiju koja se smatra četvrtom generacijom u nizu. Ovaj standard unapređuje sve aspekte prethodnih, kako kvalitet, pokrivenost i pouzdanost, tako i same brzine prenosa podataka koje teorijski iznose (u zavisnosti od podverzije samog LTE standarda) od 100 Mbps u downlink-u i 50 Mbps u uplink-u pa naviše (novije verzije nude i još veće brzine). Ono što je bitno za korisnike u Srbiji je to da od verzija LTE-a zavise ponuđene brzine, ali je nedvosmisleno da su one veliko unapređenje za sve korisnike, koji poseduju 4G telefone, a koji su bili ograničeni na neki od 3G standarda. Kada Vaš uređaj hvata/ bude hvatao ovaj tip mreže, najčešći indikator (u zavisnosti od modela do modela) je oznaka “LTE”, “L” ili “4G”, pored indikatora jačine signala.

Operateri su suzdržani u dostavljanju podataka o tehničkim rešenjima i platformama koje nude, te koriste epitete i deskripcije: „6x brže”, „preko 100Mbps”, „Full-HD TV”; na sajtovima i konferencijama uglavnom uopšteno govore o novim brzinama i prednostima. Verujemo da su sva tri operatera implementirala tzv. četvrtu generacije LTE mreže, koja teoretski omogućava preuzimanje (download) do 150 Mbps, slanje (upload) do 50Mbps i daleko manju latenciju (ping). , Telenor je brzinu ograničio na 50/20 Mbps.

[ Marko Cukalac @ 23.12.2016. 09:35 ] @
Smesna je tema, ali skroz.. 100M+ na mobilnom telefonu, garantovan protok, koji ujedno kosta 500-1000 dinara?

Mi kao narod smo cudo, nista nam ne odgovara, samo mislimo o nekim zaverama..

Ajde nek mi neko objasni sta ce obicnom kucnom korisniku vise od 10-15M kuci? Drugar je uzeo 100M cisto da bi imao.. tipican srpski mentalitet, daj da uzmem najvise da mogu da se hvalim, a to sto necu iskoristiti 30% to nema veze.
[ Sceka @ 23.12.2016. 13:09 ] @
Smesno je to sto postavljac teme i pored svih cinjenica koje su navadene, vise puta, i o tehnickom delu i o delu kkoji se tice odnosa provajdera prema korisnicima i dalje vrti svoju neku pricu koja je potpuno i iskljucivo izraz njegovih licnih zelja i poreba pokusavajuci da to podigne na nivo generalno vazeci za svakoga. Pri tom nevesto barata tehnickim delom i ignorise validne dokaze svojih gresaka u navodima - a ovo je kao tehnicki forum.

To o zaverama, slazem se.

Minimum za neko normalno koriscenje je 30Mbps za DL, o UL nema svrhe pricati jer situacija kod nas ne dozvoljava razgovor o teme, besmisleno je. Znaci, u danasnje vreme kad svaka porodica ima nekoliko mobilnih telefona, nekoliko televizora, tableta, laptopova, desktopova... i svi ti uredjaji su svakog trenutka na neki nacin umrezeni plus realna potreba stalne komunikacije na vise nivoa kontaktiranja jednostavno cifru od 30Mbps stavlja kao neki apsolutni minimum potreba danasnjice na nivou porodice, kucne upotrebe. O poslovnim potrebama mislim da ne treba nista reci, sve se zna.

Ja imam vec duze vreme 100Mbps i koristim svaki procenat te brzine. Nisam to uzeo da se hvalim nego zato sto znam, mogu i koristim tu brzinu. Taj koji je uzeo samo da bi se hvalio je svakako u nekom svom problemu ali ja ne znam ni jednog takvog, ako i postoje u tolikom su procentu da je to najbukvalnije moguce zanemarljivo.

Mene, inace, zacudjuju ljudi koji postave pitanje zasto je potrebno vise od 10 ~ 15 Mbps.


Pozdrav!
[ gilopile @ 23.12.2016. 13:32 ] @
Citat:
Marko Cukalac:
Smesna je tema, ali skroz.. 100M+ na mobilnom telefonu, garantovan protok, koji ujedno kosta 500-1000 dinara?

Mi kao narod smo cudo, nista nam ne odgovara, samo mislimo o nekim zaverama..

Ajde nek mi neko objasni sta ce obicnom kucnom korisniku vise od 10-15M kuci? Drugar je uzeo 100M cisto da bi imao.. tipican srpski mentalitet, daj da uzmem najvise da mogu da se hvalim, a to sto necu iskoristiti 30% to nema veze.


Taj rad. Poznajem brdo ljudi koji razmisljaju isto. Ne mogu da skontaju da cu ja brze da `otvorim` FB sa 5mbps i sa pingom od 10ms, nego on sa 100mbps sa pingom od 100ms...
[ calexx @ 23.12.2016. 15:59 ] @
A to tako ide, što veća brzina, veći ping? Meni su izgleda uvalili nešto čudno pa uz 120Mbps imam ping 1ms. ;)
[ gilopile @ 23.12.2016. 16:43 ] @
Ne, naravno. Htedoh da kazem kako niko ne pomenu ping, a od njega najvise i zavisi brzina surfa.

Meni je ping katastrofa, a kad sednem za racunar kod nekoga ko ima ok ping, progledam. Meni daj 5mbps i 1ms ping, ja srecan i zadovoljan :D
[ Living Light @ 23.12.2016. 16:50 ] @
Citat:
gilopile: Ne mogu da skontaju da cu ja brze da `otvorim` FB sa 5mbps i sa pingom od 10ms, nego on sa 100mbps sa pingom od 100ms...

BAŠ TAKO !!!

Mesaju se "Babe i Zabe"......u Tome je Trick !
[ gilopile @ 23.12.2016. 16:58 ] @
To ti velim :)
Gledaju se neki pusti MB, a kad klikne na neki `tezak` sajt, moze 3u1 da zbrcka dok ga otvori, a na speedtest `izvuko` 150mbps i misli kako je to merodavno :D
[ Living Light @ 23.12.2016. 17:01 ] @
Citat:
calexx: Meni su izgleda uvalili nešto čudno pa uz 120Mbps imam ping 1ms.

EBT... i jos se i bunis ??!!

BRAVO! za brzinu veze, svaka čast !

Vreme je bilo, da cujemo i nesto Veoma POZITIVNO !

pOz
[ gilopile @ 23.12.2016. 17:05 ] @
Da, da da, buni se :D Srecan je da srecniji ne moze da bude, hehe

Ovaj moj krs ide preko 10 wi fi linkova, nekih 40km daleko, ping uzas uzasa, dzaba i da imam 1tbps :D
[ Living Light @ 23.12.2016. 18:03 ] @
Dragane, vidis li Ti, kakve veze @calexx ima ???

A mi, sa 10-30Mb brzine, mozemo da se slikamo

Calexx-u je ping 1ms !!!

Ebt...TO jos nisam video na "Spid Testu" !!!

Mozda, jedino, ako prozovem Samog Sebe
[ DusanSukovic @ 23.12.2016. 18:59 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Druze, stvarno mi se ne raspravlja s tobom. Mnogo malo citas, mnogo malo razmisljas, a polako gubim zivce za ovu besmislenu temu gde niko ne iznosi cinjenice, vec samo neke svoje pretpostavke. Evo ti odgovori.

Netacnih i pausalnih stvari nema u mojim postovima, svako moje izlaganje je podupreto cinjenicama - ako zelis, proveri i sam, mene zaista mrzi. Na ljudima ovde je da mi veruju, ja dok sam imao zivaca da objasnim stvari pruzao sam i sam validne provere svega sto sam izneo. To sto ti ne mozes da razumes sta sam ja napisao je druga stvar. Trece, ne mozes da me optuzis da pisem "netacne i pausalne stvari" i da stavis tacku ili smajli kao kraj recenice, jer time apsolutno nista nisi rekao.

Sto se tice tvog drugog posta, da, Wikipedija NIJE VALIDAN IZVOR ZA ISTRAZIVACKE RADOVE. Sam si spomenuo doktorate, rec doktorat nisam spomenuo ovde. Seminarski, diplomski i slicno mozda jesam, doktorate si sam spomenuo, sam se snadji sa tim. Ja stojim iza svojih reci, a ti ako mislis da ce neko ko je iole pametan da zavrsava doktorsku disertaciju na bilo kom fakultetu koristeci Wikipediju kao izvor informacija, ne znam sta da ti kazem.

Okej, lupio sam pretragu po ac.rs domenima sa keywordom "wikipedia" i sta sad? Nigde nema rezultata da je neko radio naucni/seminarski ili bilo kakav drugi rad, vec samo preporuke da se uz pomoc Wikipedije citaocima olaksa razumevanje nekih termina. Nece sigurno svaka fusnota u blogovima i slicnim stvarima da zahteva citanje cele knjige? Lakse je reci "procitajte na wikipediji", zar ne? I opet kazem, niti su u pitanju projekti, niti istrazivacki radovi.

"Sta to znaci po tebi - svi univerziteti u Srbiji rutinski daju doktorate koji su manje vise plagijat ? :)" - Ne daju univerziteti u Srbiji doktorate, doktorate daju kandidati za doktorsku disertaciju, a univerziteti ocenjuju radove. Ova recenica ti je potpuno gramaticki nejasna. Ako zelis da postavis pitanje, onda ga postavi u upitnom obliku.

Mnogi su poceli da lete ovde a da pritom nisu dali nikakav doprinos temi i ni jedan jedini argument. Ako je pljuvanje tudjih postova jedino sto umete, a da su postovi vredni citanja i sadrze neke objasnjene stvari, iznesite onda i vi vase misljenje, ali podupreto nekim osnovom ili cinjenicama, a ne "nisi u pravu" i slicno.

I apsolutno me zabole vise za vase diskusije o brzinama. Da iko imalo ima tehnickog znanja i volje ne bi govorio da je 4G ustvari 3G jer se koristi totalno drugi spektar frekvencija a to je ono sto je najbitnije. Telefon prikazuje 3G ili 4G ikonicu u zavisnosti od toga koju frekvenciju koristi.

Toliko od mene, nastavite slobodno sa diskusijom. Oni koji su hteli da shvate su shvatili, oni koji znaju su procitali i to je to, ko ne zeli da se edukuje i procita, razume, i proveri ono sto sam pisao i ja i jos neki clanovi, ne mora. ES je nekad bio lepo mesto sa manje smaraca i vise informativnih postova.

"Nije sramota ne znati..."


Citat:

Druze, stvarno mi se ne raspravlja s tobom. Mnogo malo citas, mnogo malo razmisljas, a polako gubim zivce za ovu besmislenu temu gde niko ne iznosi cinjenice, vec samo neke svoje pretpostavke. Evo ti odgovori.


Tvoju zabrinutost za moj intelektualni razvoj, koliko citam i da li uopste razmisljam - molim te zadrzi za sebe, ovde nije rec o mojoj licnosti - to zadrzi za sebe, hvala.

Citat:

Okej, lupio sam pretragu po ac.rs domenima sa keywordom "wikipedia" i sta sad? Nigde nema rezultata da je neko radio naucni/seminarski ili bilo kakav drugi rad, vec samo preporuke da se uz pomoc Wikipedije citaocima olaksa razumevanje nekih termina.


Kako to nisi nasao nigde zabranu koristenja wikipedie, sto si tvrdio na ranijem postingu? Ono da glasno i jasno stoji - zabranjena upotreba wikipedie zbog netacnosti/zastarelih informacija/otvorenih lazi?


Citat:

"Sta to znaci po tebi - svi univerziteti u Srbiji rutinski daju doktorate koji su manje vise plagijat ? :)" - Ne daju univerziteti u Srbiji doktorate, doktorate daju kandidati za doktorsku disertaciju, a univerziteti ocenjuju radove. Ova recenica ti je potpuno gramaticki nejasna. Ako zelis da postavis pitanje, onda ga postavi u upitnom obliku.


Doktoratsku disertaciju predaju kandidati, koju brane, a univerziteti ocenjuju i dodeljuju/daju titulu doktora nauka nakon uspesno odbranjene disertacije kandidatu. Bar tako ja razumem proces. U cemu je problem?

https://sr.wiktionary.org/sr-e...%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8


Citat:

Netacnih i pausalnih stvari nema u mojim postovima, svako moje izlaganje je podupreto cinjenicama - ako zelis, proveri i sam, mene zaista mrzi.Gde su te cinjenice? Moze li neki link, tekst? Nemas elementarno postovanje za drugog diskutanta na forumu, ja sam tebi postirao vise kredibilnih izvora na koje se pozivam, dok ti iznosis nesto sto je tvoje licno misljenje , uz ogradu "mene zaista mrzi" - to nije argument za neku ozbiljnu diskusiju.[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 23.12.2016. u 20:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 23.12.2016. u 20:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 23.12.2016. u 20:38 GMT+1]
[ Living Light @ 23.12.2016. 19:50 ] @
Dušane,

-Ma vidis da "Jebhhbivetar" igra na sred terena BEZ Lopte !!!

[ Zlatni_bg @ 23.12.2016. 20:33 ] @
A da jednom sastavis post u potpunosti, pa da ne moras da ga editujes 15 puta, pa da ne moram da refreshujem stranicu svaki minut da vidim sta si promenio? Nisi mi poslao nista kredibilno.

http://repository.singidunum.a...iles/2014/07/Diplomski-FIR.zip

Citat:
PRAVILA PISANJA DIPLOMSKOG RADA NA UNIVERZITETU SINGIDUNUM
Šta je svrha pisanja diplomskog rada?
Diplomski rad predstavlja vrhunac Vašeg četvorogodišnjeg studiranja. Svrha pisanja rada jeste da pokažete stečeno znanje i veštine tokom studija, a posebno u oblasti na koju se odnosi Vaš diplomski rad. Zato ovom poslu treba da pristupite odgovorno, savesno i u skladu sa najvišim etičkim standardima.
Imajte na umu da je za pisanje kvalitetnog diplomskog rada potrebno vreme. Stoga je posebno važno da na vreme razmišljate o temi svog rada i kontaktirate potencijalnog mentora, kako biste dobili preporuku za literaturu i način pisanja rada.
Ne zaboravite da je za pisanje neophodna priprema! To znači da treba da pročitate preporučenu literaturu i istražite elektronske izvore (članke, časopise ili slično), pre nego što pristupite pisanju. Tako ćete postići značajno bolje rezultate.
Diplomski rad treba da bude originalan, a ne plagijat.
Diplomski rad treba da bude originalni tekst autora. To znači da je najstrože zabranjeno preuzimanje tuđih misli, rečenica ili ideja, bez navođenja izvora (reference). Ukoliko se utvrdi da je rad ili deo rada plagijat, odnosno da je preuzet sa interneta ili doslovno prepisan iz literature, biće poništen u skladu sa Etičkim kodeksom Univerziteta Singidunum.
Nakon završetka pisanja, svaki kandidat potpisuje Izjavu o autorstvu, kojom preuzima moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost za eventualni falsifikat tuđeg rada ili kršenje Zakona o autorskim i srodnim pravima ili Etičkog kodeksa Univerziteta Singidunum.
Koje su osnovne tehničke karakteristike diplomskog rada?
Vaš rad treba da ima između 35 i 45 stranica teksta, formata A4 (290x217) i obavezno otkucan u fontu Times New Roman. Rad možete pisati ćiriličnim ili latiničnim pismom, uz obaveznu upotrebu svih dijakritika (č, ć, ž, đ) ukoliko rad kucate latinicom.
Tekst treba da ima uvučene paragrafe i da bude poravnat po marginama sa obe strane. Svaka stranica osim naslovne treba da ima svoj broj, u središnjem delu u dnu stranice.
Koristite osnovni tip slova, a ukoliko želite nešto posebno da naglasite, koristite kurziv, kao i u slučaju navođenja citata. Veličina slova je 12, dok su veličine slova na naslovnoj stranici, kao i veličine naslova identične onima u zvaničnom template-u diplomskog rada. Diplomski rad ne sadrži apstrakt (sažetak).
Osnovni metodološki elementi diplomskog rada
U uvodnom delu, Vaš diplomski rad treba da sadrži osnovne metodološke elemente: problem istraživanja, predmet istraživanja, osnovne ciljeve koje želite postići pisanjem, kao i metode koje ste koristili prilikom pisanja diplomskog rada. Za sve metodološke delove Vašeg diplomskog rada, nužno je da konsultujete svog mentora.
Problem istraživanja podrazumeva ili širi predmet istraživanja, podrazumeva u najširem smislu šta je celina koju istražujete (npr. upravljanje ljudskim resursima, hotelsko poslovanje, bezbednost na internetu, ekonomska kriza ili slično).
Predmet istraživanja je konkretna tema kojom se bavite – npr. Upravljanje ljudskim resursima u hotelu NN ili Uticaj globalne ekonomske krize na turističku ponudu NN države ili Principi pravilne ishrane kod sportista i slično.
Ciljevi istraživanja zavise od predmeta, tj. od teme Vašeg diplomskog rada. Cilj pisanja diplomskog rada može biti da: naučno objasnite određenu pojavu ili na primer, da se unapredi neki društveni ili ekonomski proces.
Metode istraživanja koje koristite mogu biti: osnovne, opštenaučne ili metode i tehnike prikupljanja podataka. Osnovne metode mogu biti: analitičke (jednu celinu razlažemo na delove kako bismo je objasnili) i sintetičke metode (obrnuto).
Od opštenaučnih metoda uobičajeno se koriste: komparativna (uporedna) metoda, statistička metoda, hipotetičko-deduktivna metoda (postavljanje hipoteza – pretpostavki koje želimo da dokažemo ili opovrgnemo) i druge.
Metode i tehnike prikupljanja podataka, u zavisnosti od teme, mogu biti: anketa, upitnik, intervju, posmatranje, eksperiment, analiza sadržaja primarnih ili sekundarnih izvora (npr. analiza pravnih propisa, finansijskih izveštaja, pravilnika, čitanje adekvatne literature i slično), kvantitativne metode (npr. statistička obrada podataka koju smo prikupili).
U metodološkom delu na kraju uvoda, poželjno je uputiti na kratku strukturu diplomskog rada.

Kako se navode reference i literatura?
Svaki akademski tekst, uključujući i diplomski rad, nužno mora da sadrži spisak korišćene literature. Literatura je dokaz da je kandidat tokom studiranja stekao odgovarajuće znanje iz oblasti iz koje piše diplomski rad, a takođe pokazuje da je ovom poslu pristupio ozbiljno, odgovorno i savesno. Navođenje literature, jedan je od glavnih parametara koji pokazuju da je kandidat samostalno napisao rad uz mentorstvo profesora.
U literaturi ne smeju da se nađu izmišljene reference. Drugim rečima, samo ono što zaista koristimo u pisanju diplomskog rada, tj. ono što je citirano i na šta se kandidat u pisanju poziva, može da bude deo navedene literature. Zato je vrlo važno da citirani autori u tekstu, budu identični onima koji se navode u spisku literature i obrnuto. U suprotnom, rad se kandidatu vraća na doradu, što može zahtevati dodatno vreme i mnogo veće napore nego u slučaju savesnog pisanja diplomskog rada.
Kandidat MORA navesti literaturu za sve informacije koje nisu njegovo delo, na primer: prezuet tekst, formule, slike, grafike i slično. Bibliografske reference treba da sadrže dovoljno informacija, kako bi svako ko čita rad mogao da pronađe izvor citiranog teksta. Reference se ne navode samo na mestima na kojima kandidat direktno citira neki tekst ili nečije reči, nego i svaki put kada prepričavanjem prenosi nečiju ideju, koncept ili misli.
Reference se prilikom pisanja ne navode u fusnotama, već u samom tekstu, na kraju rečenice, kao u sledećem primeru:
Cilj revizije finanisijskih izveštaja je da omogući revizoru da izrazi mišljenje da li su finanisijski izveštaji, po svim bitnim pitanjima, sastavljeni u skladu sa utvrđenim okvirom za finansijsko izveštavanje. Uzimajući u obzir inherentna ograničenja revizije, postoji neizbežan rizik da neki materijalno pogrešni iskazi neće biti otkriveni, iako je revizija pravilno i izvršena u skladu sa Međunarodnim standardima revizije (Petrović, 2010, 64).
U fusnotama kandidat može eventualno dati pojašnjenje određenih pojmova, ukoliko to smatra neophodnim za razumevanje i bolji kvalitet svog diplomskog rada.
Nakon što se u tekstu navedu svi citirani autori, sastavalja se konačan spisak literature koji se nalazi na kraju rada koji izgleda kao što sledi:
[1] Knjige (jedan ili više autora)
- Stanišić, M. (2014) Revizija, Univerzitet Singidunum, Beograd
(ukoliko knjiga ima više od 4 autora, navodi se samo prezime prvog i odrednica et al.)
[2] Članak u časopisu
- Pfeffer, J. (1996) When it Comes to "Best Practices" - Why Do Smart Organizations Do Dumb Things? Organizational Dvnamics, 25, 33-44
[3] Članak u zborniku
- Chatov, R. (1981) Co-operation between government and business, u Handbook of Organizational Design, P. Nvstrom i W. Starbuck (ur.), Oxford University Press: New York, str. 487-502.
[4] Internet i elektronski izvori
- Holland, M. (1996) HarvardSystem [on-line]. Poole, Bournemouth University. Preuzeto sa http://bournemouth.ac.uk/servi...s/lis/LIS_Pub/harvardsyst.html [Dostupno dana 15.09.2011.]
- Internet stranice se obavezno navode u celosti, npr. http://www.srbija.travel/kultura/unesco-liste/ [posećeno dana: 26.06.2014. ]
Kao elektronski izvori mogu da se koriste samo relevantni sajtovi (institucije, međunarodne organizacije, naučne ustanove ili drugi sajtovi relevantni za temu). Nipošto ne treba koristiti nenaučne sajtove, poput wikipedia-e ili sličnih, koji ne zadovoljavaju uslov naučne pouzdanosti.

[5] Pravni akti
-Zakon o računovodstvu, Sl. glasnik Republike Srbije, br. 46/2006, 111/2009, 99/2011 - dr. zakon i 62/2013 - dr. zakon
-Zakon o turizmu, Sl. glasnik Republike Srbije, br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon i 93/2012
[6] Diplomski, magistarski ili doktorski rad
Samardžija, M. (2005) Povezanost polimorfizma CYP2C9 s dozom i komplikacijama terapije oralnim antikoagulansom varfarinom. Neobjavljen doktorski rad, Medicinski fakultet.
Seminarske radove ne bi trebalo citirati i korisititi u izradi diplomskog rada.
Naročito se ohrabruju kandidati da koriste automatsko unošenje literature. Reference kandidat može unosti i na sledeći način: u Word dokumentu u kartici References, odabrati Insert Citation, zatim Add New Source i popuniti karticu u zavisnosti od vrste literature. Kada kandidat unese svu literaturu može uneti automatski spisak literature, odabirom iste kartice References, zatim Bibliography.
Pravopis i stil pisanja
Prilikom pisanja koristite standarde srpskog književnog jezika. To znači da obavezno konsultujete važeći pravopis i da izbegavate upotrebu varvarizama (tuđica), osim ukoliko to nije neophodno. Takođe, upotreba slenga (žargona) u pisanju diplomskog rada nije dopuštena. Strana imena se obavezno transkribuju u zagradi pored navođenja imena. Na primer: U svom delu, Smit (Smith) je govorio o...
Ukoliko rad sadrži značajne pravopisne i gramatičke greške, biće vraćen na doradu od strane Vašeg mentora. Zato je najbolje na vreme proveriti sve eventualne tehničke i jezičke greške, jer je pored stručnosti, pismenost od ogromnog značaja za Vaš rad.
Preporučljivo je da rad pišete u prvom licu množine (Mislimo da je, Smatramo da je i slično). Izuzetno, možete pisati u prvom licu jednine (Mislim, smatram) ili bezlično (misli se, smatra se). Ove stilove pisanja ne bi trebalo bezrazložno kombinovati.


Evo zadovoljan sad? Ovo su pravila Singidunuma, mogu da zamislim kolika je tolerancija Beogradskog Univerziteta onda. Srecan sada?

Ne navodim vise nista jer nemam nameru da gubim vreme na vas. Kao sto sam rekao, sve moje navode mozete proveriti. Ako necete, ne morate. Dok neki nisu postali bezobrazni i krenuli da izbegavaju cinjenice, navodio sam sve izvore informacija. Vise ne zelim. Ako hocete da se informisete, informisite se.

Sto se tice doktorata, to nije ono sto si bio rekao. I to se moze videti u tvojim prethodnim postovima, i tvoje objasnjenje te recenice nije jednako onome sto si u njoj napisao.

Ako neko zeli da diskutuje o tacnosti onoga sto sam rekao/naveo, neka mi postavi pitanje i objasnicu mu i navesti reference. Ali molim vas, s obzirom da je ovo tehnicki forum a ne cirkus ili vasar, prekinite sa ovim besmislenim raspravama.

Ako sam te uvredio, izvini. Ali stvarno ne zelim da se raspravljam vise o sporednim temama. Iznerviran sam zbog toga sto je gomila ljudi ovde koja ne zeli da razume kako funkcionise neka tehnologija, a od iste zeli da funkcionise onako kako je navedeno da je njen maksimum u raznim internet enciklopedijama. Maksimumi su jedno, realnost je drugo, ono sto imamo u Srbiji je trece.
[ Zlatni_bg @ 23.12.2016. 20:53 ] @
Zelim samo da kazem da je ovo moj poslednji post na ES-u. Posle 11 godina druzenja pod ovim nadimkom, i jos par godina pracenja foruma bez aktivne diskusije, mislim da je vreme da se ode u penziju. Nekada su na forumu bili ljudi zeljni ucenja i novih informacija, sada su svi tu da kukaju, zele sve i odmah bez truncice truda, i da napadaju tudje ispravne informacije. Zao mi je sto je do toga doslo, ali kada vidim naziv foruma "Elitesecurity" i najpopularnije teme "narucivanje sa aliexpressa", "carina me tera da platim porez, sram ih bilo", "kako poslati mail", "koju majicu da narucim", "mts vara ljude", "kako pobeci u stranu zemlju sto je brze i lakse moguce" i slicno, vidim da se otislo daleko od pocetne ideje i naziva samog foruma.

Zelim vam svima srecne predstojece praznike i puno lepih stvari u zivotu.

Zlatni.
[ DusanSukovic @ 23.12.2016. 20:58 ] @
Citat:
Living Light:
Dušane,

-Ma vidis da "Jebhhbivetar" igra na sred terena BEZ Lopte !!!
Gde si Roby munjo :D
[ pisac @ 23.12.2016. 21:24 ] @
Citat:
Informer:
Evo ti moj test napravljen pre par minuta sa CAT3 uredjajem na LTE mrezi:Inace, ovaj test je napravljen u stanu u sred Beca. Nisam ni znao koliko me kradu dok nisam od tebe saznao za speedtest (jer sam budala pa u stanu koristim wifi).


Iskreno da ti kažem (mada neću da se svrstavam ni na čiju stranu) A1 mreža je najlopovskija i najskuplja mreža u celoj Evropi, bar je tako bilo pre neku godinu. Nekako mi se javlja misao da ćeš imati bolje rezultate merenja ako probaš drugog operatera na tom istom mestu.

A VIP je valjda u vlasništvu upravo te mreže, što se u potpunosti uklapa u glas (i stas) koji prati VIP od samog početka u Srbiji. VIP je naučio druge operatere kako da oderu kupce sa zaokruživanjem razgovora na 60 pa čak i 90 sekundi. Ostali operateri su i dalje male bebe za VIP, jer VIP ima najbolji tim advokata koji im pravi blindirane ugovore kojima mogu da sahrane žrtv... pardon, klijenta.

@digisat

Što se tiče ovoga što priča "digisat", ja sam stekao utisak iz njegovog prvog posta da je u Mirijevu najbolji izbor Telenor, iako on tvrdi da su oni najveći lopovi jer su "spori".

Inače digisat, nije mi jasno kako će predajnik na pošti da poboljša prijem koji je loš zbog predajnika na toplani, kada su toplana i pošta optički vidljive i udaljene su oko 700m a toplana je mnogo viša. Ili su u pitanju različiti operateri? A što se tiče odličnog rada u VIP ispostavi, treba da znaš da takve mobilne ispostave mogu da imaju sopstvene mikro bazne stanice unutra, i da onda tamo sve fercera savršeno.
[ pisac @ 23.12.2016. 22:07 ] @
Citat:
Sceka:Minimum za neko normalno koriscenje je 30Mbps za DL, o UL nema svrhe pricati jer situacija kod nas ne dozvoljava razgovor o teme, besmisleno je. Znaci, u danasnje vreme kad svaka porodica ima nekoliko mobilnih telefona, nekoliko televizora, tableta, laptopova, desktopova... i svi ti uredjaji su svakog trenutka na neki nacin umrezeni plus realna potreba stalne komunikacije na vise nivoa kontaktiranja jednostavno cifru od 30Mbps stavlja kao neki apsolutni minimum potreba danasnjice na nivou porodice, kucne upotrebe.


30Mbps kao "minimum"? Meni je dovoljno i 256kb/s da skupljam informacije i radim poslove preko tog Interneta (realno je to jedina prava potreba, sve ostalo je luksuz i gubljenje vremena), ali to nigde ne nude pa sam prinuđen da plaćam ovaj 5Mbs ADSL čitavih 10eur mesečno. To je čitavih 120eur godišnje, što su pare dovoljne da odem na more i vratim se.

Samo ping (i jitter) treba da budu što manji, ništa drugo nije bitno.

Nego, jel se na tom LTE kod nejkog provajdera dobija javna ip adresa, ili je isto srnje kao 3G, odnosno privatna na koju ne možeš da se zakačiš od spolja?
[ Sceka @ 23.12.2016. 22:52 ] @
Koga zanima sta je tebi licno dovoljno, cemu je to merilo? Mozes i bez Internet-a... 120€ godisnje? Strasno, koliko onda das za deset ili sedamnaest godina?

Citat:
sve ostalo je luksuz i gubljenje vremena

Upravo obrnuto, a svakako je gubljenje vremena kad za nesto sto traje par minuta utrosis par sati. Ali, ti nemas potrebu ni za cim a kinta je najvaznija stvka zivota tvog, tako da - u pravu si ti...

Ne interesuj se za LTE, skupo je to. A i sta bi ti sa tim suludim brzinama, da gubis vreme i da se luksuziras ti ne pada na pamet. Je l' tako?


Pozdrav!
[ perkom @ 23.12.2016. 23:01 ] @
Gde odoste?
O ukusima i potrebama suludo je govoriti.
Tema od početka ne ide u dobrom smeru jer pokretač ne razume osnovne pojmove!
[ pisac @ 24.12.2016. 02:52 ] @
Citat:
Sceka:
Koga zanima sta je tebi licno dovoljno, cemu je to merilo? Mozes i bez Internet-a... 120€ godisnje? Strasno, koliko onda das za deset ili sedamnaest godina?


Pa zanima onoga istoga koga zanima i koliko je tebi minimum za "neko normalno korišćenje".
Eto ja sam rekao za moje "neko normalno korišćenje".


Citat:
Sceka:
Citat:
sve ostalo je luksuz i gubljenje vremena

Upravo obrnuto, a svakako je gubljenje vremena kad za nesto sto traje par minuta utrosis par sati. Ali, ti nemas potrebu ni za cim a kinta je najvaznija stvka zivota tvog, tako da - u pravu si ti...


Pa ne znam šta to traje par sati preko 256kb/s, skidanje filmova? A kome je gledanje filmova ozbiljna stvar, sem filmskim kritičarima? Za sve moje poslove koji mi donose pare je sasvim dovoljno 256kb/s, a sve preko toga je upravo ono što sam rekao: luksuz, zajebancija, razbibriga, ubijanje vremena... Čuj, mogu da gledam klipove na jutubu ili da skinem film za 5 minuta... a odgledam 3 filma godišnje, u jeeee, to je stvar koja mi je nedostajala čitavog života
[ Branimir Maksimovic @ 24.12.2016. 09:01 ] @
Sad sam testirao brzinu MTS-ovog interneta na mom telefonu. 6.9Mbps/1.8Mbps
na testmy.net
[ anon115774 @ 24.12.2016. 10:21 ] @
Citat:
Sceka:Minimum za neko normalno koriscenje je 30Mbps za DL, o UL nema svrhe pricati jer situacija kod nas ne dozvoljava razgovor o teme, besmisleno je. Znaci, u danasnje vreme kad svaka porodica ima nekoliko mobilnih telefona, nekoliko televizora, tableta, laptopova, desktopova... i svi ti uredjaji su svakog trenutka na neki nacin umrezeni plus realna potreba stalne komunikacije na vise nivoa kontaktiranja jednostavno cifru od 30Mbps stavlja kao neki apsolutni minimum potreba danasnjice na nivou porodice, kucne upotrebe. O poslovnim potrebama mislim da ne treba nista reci, sve se zna.


Da, ovo sve pod uslovom da u toj porodici niko ne ispusta te sve uredjaje iz ruke non stop i da svi pate od nesanice.

Obrati paznju na ovo:


Ovo je godisnji grafikon... link je 50/2 Telekomov. Umrezeno nekoliko stanova. Dakle iskljucivo kucna upotreba. U proseku u svakom momentu ima na mrezi 10 mobilnih telefona, nekoliko racunara i dva-tri tv-a.

Trosi se sve po potrebi. Od obicnog citanja vesti pa sve do torrenta.
[ anon115774 @ 24.12.2016. 10:24 ] @
Citat:
pisac:
Citat:
Informer:
Evo ti moj test napravljen pre par minuta sa CAT3 uredjajem na LTE mrezi:Inace, ovaj test je napravljen u stanu u sred Beca. Nisam ni znao koliko me kradu dok nisam od tebe saznao za speedtest (jer sam budala pa u stanu koristim wifi).


Iskreno da ti kažem (mada neću da se svrstavam ni na čiju stranu) A1 mreža je najlopovskija i najskuplja mreža u celoj Evropi, bar je tako bilo pre neku godinu. Nekako mi se javlja misao da ćeš imati bolje rezultate merenja ako probaš drugog operatera na tom istom mestu.


Ko te to slagao? A1 vazi za najkvalitetnijeg operatera u Austriji i ima pokrivenost bez ikakve konkurencije. Sto se cene tice za 24 evra imam neogranicene minute, neogranicene sms-ove i 6GB Interneta i sve to mogu da koristim u celoj EU (fer politika koriscenja).
[ anon115774 @ 24.12.2016. 10:26 ] @
Citat:
pisac:To je čitavih 120eur godišnje, što su pare dovoljne da odem na more i vratim se.


Jos ako iskljucis turbinu mozes da odes dva puta :)