[ mich07 @ 04.12.2016. 17:28 ] @
Postovani forumasi,
imam problem oko vizuelnog prikaza prodatih ili rezervisanih autobuskih karata. Naime, treba mi da vizuelno prikazem na formi prodate ili rezervisane karte na osnovu izabranog autobusa. Svaki autobus ima odredjeni broj sedista i na osnovu izbora autobusa treba prikazati njegov raspored sedista, a nakon rezervacije ili kupovine karte prikazati to odredjenom bojom.
Radna forma za kupovinu i rezervaciju sedista je IzdavanjeKarata.


[ srdrazic @ 05.12.2016. 06:16 ] @
Pa nađi negde sličicu autobusa sa šematskim rasporedom sedišta na formu, i na svako sedište stavi čekbox
[ mich07 @ 05.12.2016. 06:34 ] @
Nije u pitanju jedan autobus, vec vise razlicitih, svaki sa svojim rasporedom i brojem sedista. Odredjeni autobus se bira na osnovu combobox-a i prikazuje. A kod unosa novog autobusa treba generisati raspored sedista i takav posle pozvati iz radne forme.
[ srdrazic @ 05.12.2016. 07:29 ] @
Ukoliko nije veliki broj različitih autobusa, za svaki tip autobusa se može napraviti forma i određenim dugmetom pozvati tip autobusa.

[Ovu poruku je menjao srdrazic dana 05.12.2016. u 22:10 GMT+1]
[ mich07 @ 10.12.2016. 18:38 ] @
Ne moze tako, jer moze da se javi veliki broj razlicitih autobusa sa razlicitim sedistima, a korisnik je taj koji treba da ih generise. Uostalom, nije bitan toliko izgled, vec je dovoljan sematski prikaz.
Saljem ono sto sam do sada uradio. Mislim da je ovo najjednostavnije resenje koje treba dovrsiti, a problem mi ostaje kako na osnovu broja, unetog u polje "BrojKarata", generisati broj labela, kako bi mogla da se prikaze prodaja karata?
[ milanjovanovic761 @ 12.12.2016. 09:21 ] @
m oras da generises autobuse tipove da napravis sa koliko sedista
[ mich07 @ 15.12.2016. 09:03 ] @
Izgleda da je problem isuvise komplikovan, jer se niko od ozbiljnih programera ne javlja!?
[ Getsbi @ 15.12.2016. 13:28 ] @
Automatsko generisanje novih formi je samo po sebi vrlo težak posao u svim programskim jezicima treće i četvrte generacije. Kada se tu dodaju uslovi na osnovu nekih zadataih parametara (Ukupan broj sedišta i raspored sedišta) rešavanje je još više otežavajuće.

Kolega srdrazic ti je dao jedino realno rešenje sa aspekta Access-a. MS Access je DBMS i koncipiran tako da se objekti prvo dizajniraju a potom automatizuju nad osobinama i događajima koji za njih važe, a sve to kroz programski jezik VBA.

Ako rešenje praviš za nekog klijenta, napravi stavku u održavanju koja se tiče naknadnog dodavanja novih tipova autobusa, a za početak napravi onoliko različitih formi koliko trenutno imaš različitih vozila.

Ako nešto od polja treba da se prikaže bojom, onda koristi Access-ove mogućnosti “conditional formating”. Ovaj pojam ukucaj u polje za pretragu ovog foruma i dobićeš par tema gde se to koristi.
[ srdrazic @ 15.12.2016. 18:02 ] @
Citat:
mich07:
Izgleda da je problem isuvise komplikovan, jer se niko od ozbiljnih programera ne javlja!?


Pa ako se ozbiljni programeri ne javljaju, onda ponudiš nekoliko ozbiljnih novčanica i ljudi ti završe posao.
Mi entuzijasti rado pomažemo razumnim kolegama.
Lep pozdrav
[ mich07 @ 15.12.2016. 18:55 ] @
@Getsbi, hvala na preciznom odgovoru. U pravu si sto se svega navedenog tice i ja sam svestan toga.
Ja verovatno nisam bio najjasniji sa zadnjim primerom i zahtevom. Ono sto sam napravio, mislim da je najjednostavnije resenje mog problema, a ostaje da se zavrsi. Radi se o tome da na formi u zadnjoj bazi koju sam poslao, trenutno imam 5 kvadrata (labela) i recimo da je to najveci broj tih kvadrata. Oni se zauzimaju na osnovu polja u podformi. U polju BrojKarata treba ukucati broj, recimo 4, i nakon update dogadjaja tog text polja treba da se prikaze samo 4 kvadrata tj da se sakrije 1 kvadrat. Ili ako se ukuca broj 3, da se prikaze 3 kvadrata a sakriju 2 itd... O tome se radi i tu sam negde zaglavio i ne mogu to da resim.

@Srdrazic, konacno ozbiljan komentar na temu. Izgleda da je ovo previse za entuzijaste. Veliki pozdrav.
[ srdrazic @ 16.12.2016. 06:22 ] @
Lepo i korektno ponašanje se ovde vrednuje, a ti ćeš brzo uvideti da si zalutao na ovaj forum!
[ Zidar @ 17.12.2016. 04:07 ] @
Problem je interesantan, pa zasto da se malo ne zabavimo. Koliko se msni cini, svi autobusi imaju dvadestak redova od po cetiri sedista, dva sa leve strane, dva sa desne strane. Ovako nekako:

prvi red: 1 ,2 3, 4
drugi red: 5, 6 7, 8
treci red: 9,10 11,12
...

To je isto kao i ovo:
Red SedisteRb
1 1
1 2
1 3
1 4
2 5
2 6
2 7
2 8
.......Da podjemo od pocetka:
Svaka linija je definisana ovako: Linija = {SifaLinije (PK), PolaznaStanica, DolaznaStanica, VremePolaska, VremeDolaskaNacilj)

Linija ima konkretne polaske u odredjene dane (moze i svaki dan). Polazak definisemo kao Polasci= {SifrLinije (PK), DatumPolaska(PK)}.

Za svaki polazak konkretan polazak, definisemo sva raspoloziva sedista sedista - jednostavno se nabroje sva sedista koja se daju u prodaju, ovako:
RaspolozivaSedistaZaPolazak = {SifraLinije, DatumPolaska, Red, SedisteBroj, PK: ( SifraLinije, DatumPolaska,Sedistebroj)}.

Poso ne mora da bude isto vozilo na svakom polasku, generalno svaki polazak ima svoj broj raspolozivih sedista. Na primer, subotom je manji promet, pa ide autobus sa 24 mesta, a preko readne nedelje ide masina sa 56 mesta. Onda, mogu neka sedista biti nedostupna za prodaju - obicno dva mesta iza sofer, ili cah sva cetiri u prvom redu su rezervisani za sluzbena lica, ili rodjake, ili soferovu svalerku, svasta je moguce.

Onda dodamo jos jednu tabelu,
StatusSedistaNaPolasku = {SifraLinije, DatumPolaska,Sedistebroj,StatusSedista, DatumStatusa}
gde status sedista moze biti na primer MoguciStatusiSedista = {Slobodno, Rezervisano, Prodato}.

Kad znamo kaja susedista raspoloziva, raspolozivim sedistima dodelimo status = 'Slobodno'. Slobodno sediste se moze prodati ili rezervisati. Kad putnik plati, na salteru ili preko interneta, sediste je Prodato. Kad neko rezervise, promenimo status u Rezervisano. Ako putnik otkaze rezervaciju, status se menja iz Rezervisano u Slobodno, koje moze onda da bude Rezervisano, prodato ili ostane Slobodno, to jest neprodato.

Tabela koja prati StatusSedista daje odgovor na pitanje "koja su sedista slobodna a koja su rezervisana ili prodata".

Pocetnici mogu da modeliraju pracenje stanja sedista bas ovako kako sam pokazao - StatusSedista = {SifraLinije, DatumPolaska,Sedistebroj,StatusSedista, DatumStatusa} . Profesionalci i majstori bi trebalo da modeliraju promenu stanja na pravilan nacin - nadjite teme o promenama statusa i zaduzivanju vozila i to je to.

kako na ekranu ili izvestaju pokazati raspored sedista? Kros-tab u kome je vodeca kolona Red (1,2,3...) a zaglavlje sadrzi brojeve sedista pozicije A B C D, kao u avionu. U preseku redova i kolona (pise broj sedista concatenated status). Kliknes na celiju i iniciras promenu statusa. Za statuse Prodato i Rezervisano morate da sacuvate negde i ime osobe. datum prodaje i rezervacije ne mora da se cuva, on je u tabeli StatusSedistaNaPolasku .

Ko zna znaje, ovo ce biti dovoljno. ko ne ume ovo da pretvori u program - morace malo da uci i vezba.

Sretni praznici, cujemo se verovatno pocetkom Januara.


[ Trtko @ 12.01.2017. 14:58 ] @
Pa neće mi poruku prihvatiti, ovo je samo primjer polica u regalu , jel je roba u njima ili nije
tako bi mogao dodati još jedab red pa da imaš i 4 to sjedalo
a kad klikneš na policu onda možeš mijenjati sve što želiš , rezervaciju itd
[ mich07 @ 13.01.2017. 10:39 ] @
@Zidar, resenje je potpuno drugacije od onog kako sam ja zamislio i mislim da je odlicno.
@Trtko, ovo izgleda kao dobro resenje, ali nedostaje primer koji bi trebao da se proba pa da se vidi da li odgovara.