[ anakin14 @ 18.12.2016. 18:30 ] @
U vise navrata sam cuo da radnik moze zakonski raditi u firmi samo ako je prijavljen sto je i logicno, medjutim postoje mnoge situacije u kojima vam se sadasnji radnik razboleo, morate hitno naci zamenu, jos danas, i dovesti zamenu da odradi. Sta zakon kaze na ovaj slucaj? Neki kazu da to nije drzavin problem sto mi nemamo radnike vec prijavljene koji mogu zameniti radnika, i po tome fakticki drzava kaze neka trpi posao - ili postoji model po kome radnik moze odraditi dan i biti prijavljen sutra ili posle vikenda?

kako apsolutno legalno dovesti radnika iz druge firme ili nekoga ko ne radi nigde da odradi 2,3 dana zamenu i prijaviti ga da je odradio, ali govorimo o prijavi posle odradjenog posla, ne o prijavi pre odradjenog posla jer nikad ne znamo kada nam treba zamena.

[ pctel @ 19.12.2016. 07:57 ] @
Prijava radnika traje dva minuta ako imas elektronski sertifikat, znaci brze ces ga prijaviti nego sto obuce radnu uniformu, tako da hitnost kao izgovor ne pije vodu. Takodje, sadasnji zakon o radu je toliko fleksibilan prema poslodavcima da radnika mozes prijaviti ako bas hoces na jedan dan a onda svakog sledeceg dana praviti aneks i produzivati mu za jos po dan. Ja umesto toga praktikujem probni rad od 6 meseci, u kom periodu i radnik i poslodavac mogu u svakom trenutku raskinuti radni odnos sa otkaznim rokom od 5 dana. Ne postoji legalan razuman izgovor za neprijavljivanje radnika. Jedino objasnjenje je sklonost kriminalu. Zalosno je da nasi poslodavci pristaju da strahuju od drakonskih kazni ceo dan za oko 400 dinara, odnosno 130 dinara ako im je radnik bio 6 meseci na birou, a posle te pare ostave u kafani kao baksis, da se pokazu da nisu cicije... Takodje, pisao sam ovde o pojavi da pojedini radnici traze da ne budu prijavljeni, a takvi kod mene momentalno bivaju najureni.

Radnici koji su zaposleni u drugoj firmi se ne prijavljuju. Da bi legalno radili moraju doneti MA obrazac iz firme u kojoj su zaposleni i samo potpisete ugovor o dopunskom radu. Ovi ugovori su takva muljavina i rupa u zakonu da je suludo sto je to uopste dozvoljeno u zemlji srbiji, okruzenju sklonom svakakvim kriminogenim domisljatostima. Ali, dobro, da zazmurimo na jedno oko - radnik mora biti NEGDE prijavljen PRE nego sto provede prvi minut na radnom mestu. Veliki korak za nas je da postignemo makar toliki nivo postovanja zakona.

Postavlja se pitanje sta ako drugi poslodavac ne zeli da ti da MA obrazac, sto je realan scenario, naprimer ja ne bih bio bas srecan da mi radnici rade jos jedan posao, pa dolaze na posao premoreni, samim tim kad dodju da traze MA obrazac rekao bih - ne moze ako me zakon ne obavezuje, a nisam primetio da me obavezuje. Ne znam da li zaposleni mogu dobiti svoj MA obrazac direktno u PIO, a ako ne mogu onda njih nikako legalno ne mozes angazovati.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 19.12.2016. u 09:11 GMT+1]
[ whitie2004 @ 19.12.2016. 08:39 ] @
Ako sam dobro shvatio, scenario kad vidis inspektora:

Dobar dan, odkud vi ... Evo sednite, sad ce kafica ... kod prokuva voda prijavis radnika i ... stigla kafica - sta ste ono 'teli?
[ pctel @ 19.12.2016. 09:35 ] @
Mislim da je zabranjeno vrsiti bilo kakve promene u toku postupka inspekcijskog nadzora. Bilo kako bilo, za mene su poslodavci koji drze neprijavljene radnike najveci neprijatelji drzave Srbije i prema takvima treba praktikovati nultu toleranciju.
[ anakin14 @ 19.12.2016. 11:00 ] @
PCTEL,

Ne razumem kako za 5 minuta? Prvo ne mogu to uraditi vikendom, a drugo Knjigovodja mi se stalno zali kada tako prijavljujem da se cekaju veliki redovi u socijalnom i sve to cesto traje i po 2,3 dana.
[ anon115774 @ 19.12.2016. 11:03 ] @
Citat:
whitie2004:Dobar dan, odkud vi ... Evo sednite, sad ce kafica ... kod prokuva voda prijavis radnika i ... stigla kafica - sta ste ono 'teli?


Cenis da nigde ne postoji podatak o datumu i vremenu kada je prijavljen radnik?
[ anakin14 @ 19.12.2016. 11:17 ] @
Sada sam pitao knjigovodju sta se tu desava, ona mi kaze da taj centralni registar vise ne radi nego sto radi.
[ pctel @ 19.12.2016. 11:45 ] @
Centralni registar ima vreme funkcionisanja u rangu bilo kog drugog ozbiljnog web servisa, znaci dosta iznad 99%.
Mislio sam da se podrazumeva, ali da napomenem, radi 24 sata dnevno, nebitno da li je radni dan, nedelja ili drzavni praznik.
Vreme prijave se ne samo evidentira vec i automatski stampa na svakom MA obrascu.
[ pdetlic @ 19.12.2016. 16:39 ] @
Otpusti knjigovođu, očigledno nema pojma ili nešto mulja.