[ CoyoteKG @ 19.12.2016. 11:12 ] @
Koja je danas razlika?

Ranije su se svi plašili da daju ugovor za stalno, jer je posle teško otarasiti se neradnika. I ako bi došlo do toga, isplaćivanje otpremnine bi se svodilo na sve godine radnog staža, čak i one koje nisu imale veze sa firmom u kojoj trenutno radi.

Danas to baš i nije tako po ovom novom zakonu? Isplaćuju se samo godine rada u trenutnoj firmi? Valjda trećina bruto plate po godini... Nisam siguran.

Nisam u materiji pa me interesuje da li je OK dati nekom posao i odmah ugovor na neodređeno?
Kako sam razumeo, može da se navede 3 ili 6 meseci probnog perioda, i u tom vremenu, ukoliko zaposleni ne ostvari očekivanja, lako može da se raskine ugovor iako je na neodređeno?

Sa strane poslodavca, šta je bolje?

Mislim da je sa strane poslodavca dobro da da ugovor na neodređeno jer će možda zaposleni biti zadovoljniji, lakše prihvatiti posao jer će se osećati sigurnije... Ali koje bi bile tada teškoće za poslodavca u odnosu na jednostavno neproduženje ugovora posle 3 ili 6 meseci?
[ pctel @ 19.12.2016. 17:40 ] @
Po zakonu o radu, ugovor na odredjeno se moze zakljuciti samo u slucajevima izricito propisanim zakonom - objektivnim i opracdanim rokom zavrsetka nekog tacno odredjenog posla. Poslodavci po mavici krse zakon, ali dok neko ne angazuje dobrog advokata pa poslodavca izuje iz cipela, ta praksa nece biti iskorenjena.

Poslodavci nemaju nikakve realne potrebe za krsenjem zakona, jer im zakon dozvoljava da ugovor raskinu u bilo kom trenutku, navodeci jedan od sledecih razloga:
- ako ne ostvaruje rezultate ili nema potrebna znanja
- ako nesavesno ili nemarno izvrsava radne obaveze
- ako zloupotrebi polozaj ili prekoraci ovlascenja
- ako necelishodno i neodgovorno koristi sredstva rada
- ako ne koristi opremu za zastitu na radu
- ako neopravdano odbije da izvrsi bilo kakav zadatak
- ako je prilikom zaposlavanja davao netacne podatke o znanju i sposobnostima
- ako ne postuje radnu disciplinu koju je propisao poslodavac
- ako je za njegovim radom prestala potreba
- ako odbije potpisivanje aneksa ugovora o radu (ma koliko on nepovoljan za radnika bio)
- itd.

Ja nikad nisam video radnika kojeg po nekom osnovu ne bih mogao da otpustim u roku od odmah, a vecinu bih mogao otpustiti i po 3-4 osnova. Tako da, ako imate radnike koji su toliko vredni, savesni, strucni, poslusni, disciplinovani i skromnih zahteva, a zelite da ih se otarasite, takve ce vam neko vrlo rado preoteti, nece ni biti potrebe za otkazom