[ pisac @ 23.12.2016. 13:42 ] @
Smrzao mi se displej na KDE4.

Mogu da priđem kompjuteru preko ssh, i vidim da svi programi rade, čak se i čuje kada stigne neki mail i slično. Na ekranu je smrznuta jedna slika zajedno sa smrznutom pozicijom miša. Ubio sam kwin, a i plasma-desktop, međutim slika na ekranu ostaje potpuno ista, smrznuta.

Pitanje je u ovom delu foruma jer me zanima da li neko zna šta prikazuje sliku, odnosno šta se smrzlo i eventualno da li bi "to" moglo da se ubije/restartuje/štagod a da ne restartujem ceo KDE zajedno sa svim programima?
[ pisac @ 01.01.2017. 03:10 ] @
Problem sam "rešio" pre više dana tako što sam pritisnuo power i izazvao pokretanje hibernacije (to sigurno resetuje displej), međutim hibernacija nije uspela tako da se sistem vratio u operativno stanje sa nesmrznutim displejem. Doduše, morao sam da pokrenem plasma-desktop i kwin koje sam bio ubio, ali eto sad sve radi. Pomoću ovih bajpasa i operacija sam evo produžio život ovog KDE-a na već 94 dana... Memorija se polako ali neumitno popunjava, ali uspevam još nekako da se spasem od restarta stalnim gašenjem i paljenjem browsera i još ponečega što najviše i najbrže gomila zauzetu memoriju vremenom.

Nego, živo me zanima zna li neko "šta" je to držalo smrznutu sliku? Ima li veze sa kernelom ili je možda čak i hw?
[ plus_minus @ 01.01.2017. 03:23 ] @
Proprietary ATI/AMD GPU (catalyst) drajver zna jako podmuklo da keca baš na taj način na pojedinim konfama. Pa, ako imaš ATI karticu i prop. drajvere, možda je bolje da koristiš opensource gpu drajvere.
Isto tako može da te zezeči i neki kwin plasma efekat. Mislim da to do samog kernela nije, ukoliko nisi na 3.04 ili nešto još starije. Te neke veštice su valjda oterali sa 4.*. Na xfce4 i ostalim lightweight DE/WM, toga bukvalno nema ..