[ milekNS @ 03.01.2017. 12:25 ] @
Pregledao sam teme i ogromnom većinom se vrti sve oko desktop konfiguracija kada je u pitanju čišćenje i termalna pasta?

Odlučio sam se da to odradim sam jer ako 11 godina perfektno održavam svoj desktop i hardverski i softverski onda ću vala i i laptop jer se ježim od "servisa" u Srbiji, njihove stručnosti i nepažljivog rukovanja tuđom imovinom tokom čišćenja za 1h! Kolega je odneo na čišćenje i likovi su skrckali kućište zbog dva zaboravljena zavrtnja, kumu su ulubili aluminijumski "palmrest" iznad HDD-a

Moj K55VJ je kupljen 2013. godine i od tada nije otvaran nijednom!!! Užas, znam... U objektu u kojem stanujem do letos a prethodne 3 godine upotrebe latopa su vladali uslovi sa mnogo prašine.
Ne koristim ga za igrice nikada ali mislim da 52, 53C u opuštenoj upotrebi sa sniženim taktom Core i5-3210M na 1,2GHz (power4gear kontroliše kroz 4 profila) nije temperatura za pohvalu kada laptop ne radi apsolutno ništa ozbiljno (kao što sada samo firefox šljaka)!!! Takođe GT635M koja i nije uključena (radi HD4000) prikazuje 50, 51C!

Međutim imam dve tri sitine dileme...

Da li da započnem proces nakon što je laptop bio uključen neko vreme, tj. CPU zagrejan a fabrička pasta, žvaka šta li je već eventualno mekša i lakša za skidanje ili da to radim nakon što je odležao preko noći, da bude na sobnoj temperaturi? Izopropil ne mogu da nađem nigde, čak me apotekarke gledaju čudno, može li običan medicinski alkohol 70 ili 96 % pa lagano tuferčićima i štapićima? Nanošenje paste - zrno graška, linija po sredini, X, razmazivanje ?! (uzeo sam mx-2).

Kada nanesem pastu na CPU i GPU, produvam i oribam kuler i sve sastavim kako je bilo da li bi ista (pasta) trebala da ostoji neko vreme sa isklj. laptopom ili se pak može uključiti odmah kako bih video da li je sve ok, tj. da li sve radi kako treba?

Hvala i izvinite zbog dužeg pisanja. Sve najbolje svima u 2017.
[ Binary Mind @ 05.01.2017. 19:27 ] @
Izopropil aka izopropanol se može kupiti u radnjama koje prodaju elektronske komponente i elektroničarski alat... Pažljivo sa rasklapanjem (verovatno ima Youtube klipova koji ti tu mogu pomoći). A na ovom HW forumu postoje starije teme gde ima korisnih saveta za čišćenje laptopova, ako pažljivo pretražiš forum.
[ gilopile @ 05.01.2017. 19:38 ] @
99% da nema tu termalne paste, vec neki vid termopad trake, tako da ne moras da ga zagrejavas prilikom rasklapanja kulera.

Samo budi pazljiv sa rasklapanjem da nesto ne ostetis, lepo ocisti sve kanale gde struji vazduh od prasine i to je to.

Ako ipak kojim slucajem ima term. pasta, onda, i ako nece lako da se odlepi hladnjak, pomaze da ga jednostavno zagrijes sa fenom za kosu, priblizis malo vise i grejes do nekih 60-70c ( odokativno ) i nema problema, popustice. Gledaj da posle stavis neku od kvalitetnijih term. pasti.
Mozes staru ocistiti i sa obicnim alkoholom ( moze i neka loza, sto da ne. Malo na hladnjak, malo u grlo i super ) i krpicom, nikakav problem...
[ milekNS @ 06.01.2017. 14:14 ] @
Prvo sto sam uradio je upravo to, potrazio sam video na YT još pre godinu dana :D odlična pomoc unapred videti na sta paziti. K55 je neophodno rastaviti poptuno zato sam se toliko psihički pripremao... međutim ipak pod nerazjašnjenim okolnostima jedan deo plastike kucista koji nosi navoj za sraf se odlomio, zašto nemam pojma jer to je bio mozda i prvi šraf koji sam izvadio te nije bilo sanse usled naprezanja pri otvaranju kucista. Da li je negde i nekada bio pretegnut fabricki ko zna, sreća pa je drugi tu blizu da drzi.
Unutra je bilo skoro "živih ljudi", prasine po kuleru gomila, na samom izduvu nesto manje od "filca" koji sam mislio da ce biti. Sve sam izduvao komprimovanim vazduhom i sam ventilator očistio stapicem za usi, jedan po jedan propelerčić. Videcemo sta sam uradio sa CPU/GPU, iznenadila me termalna pasta MX-2, vrlo zeznuta za nanosenje, nekako mi delovala previse tecno i razmazljivo kada se špric odvaja, nadam se da nisam preterao sa kolicinom, nisam je razmazivao po celoj porvrsin već povukao po liniju i nadam se da ce tako tečna fino raširiti kada sam stavio hladnjak nazad.

Dve fotkice iznutra.

https://dropfile.to/wK8w71m
https://dropfile.to/sAYxXRj

Odlučio sam da ipak malo sačekam sa uključivanjem.

EDIT: firefox sa 2 taba na yt u HD i još nekoliko otvorenih tabova + video sa hdd-a u HD , tj malo pojačana upotreba u odnosu na redovno:

temp. CPU sa aktivnom hd4000: 38C , GPU koja miruje na 36C, znaci manje za prosecno 14C. Mislim da je to ok ?


[Ovu poruku je menjao milekNS dana 06.01.2017. u 16:21 GMT+1]
[ Binary Mind @ 06.01.2017. 21:18 ] @
Jeste. OK je. Što se tiče pucanja plastike, normalno je da okrti i posle 2-3 godine korišćenja. Nema tu mnogo pomoći osim da se pomoliš svevišnjem da i pored maksimalnog opreza sa tvoje strane, što manje ispuca. Dešava se i najboljima, ma koliko oni to ne želeli da priznaju