|
[ shadow88 @ 18.01.2017. 18:39 ] @
| radi se o prodavnici REMAX u Veterniku , predgradje Novi Sad, novosadski put 110 (ovo nije reklama vec antireklama)
Znaci Djubrad pokvarena, lopovi, prevaranti, majmuncine pune sebe, kao ovlasceni servis za akumulatore a ne postuju ni sebe a kamo li kupca ,
digli mi pritisak na 300 sa 200 u roku od 3min, odneses im na reklamaciju neispravan akumulator, oni ga napune i vrate ti uz tvrdnju da je ispravan, i naplate 400din uslugu punjenja akumulatora a pri tome da ne pominjem neozbiljno testiranje akumulatora ,
umesto da ga testiraju na minus 10-20 stepeni oni ga testtiraju na prijatnih 17-18 stepeni celzijusa, naravno nikakvih test grafikona kao dokaz, a video svojim ocima punu prostoriju punjaca kao "test opremu".
najozbiljniji test sto je lik uradio je sto je kao fol zakacio neku spravu na pun akumulator i izmerio u piku startnu struju, sprava odstampala nalaz od 480A a na spravi kablovi jedva da su 2,5 kvadrata pa kopcam da je ta struja bila na 1ms impuls inace bi od kablova ostali samo dugmici ...
ne testiraju struju samo praznjenja, niti kapacitet , po njima ako celije nisu u prekidu i ako nisu u kratkom spoju i ako aku vuce struju pri punjenju i daje struju pri praznjenju to je dobar aku, a to sto se samoisprazni na polici za 24h i sto mu je kapacitet upola manji od deklarisanog, ko ga shisha...
kad im donesete akumulator na reklamaciju oni ga zadrzavaju 8 dana na "testiranju" a zamenski vam NE daju na koriscenje iako su u obavezi,
i naravno sami treba da demontirate akumulator iz vozila i da im donesete isti , nema sanse da nadrndan i neljubazan radnik to uradi mesto vas, plus na pitanje postavljeno prodavcu kako da neko donese akumulator po snegu i vetrometini i na minus temperaturi i kako da covek putuje bez zamenskog akumulatora 8 dana ovaj ladno odgovara - imas autobus .
pa stoko bezrepa, nisam kupovao auto da bih putovao autobusom i vukao vas olovni poluproizvod sa sobom.
znaci od 56Ah ostalo mi 25Ah izmereno ,pun aku posle jedan dan stajanja van auta nije mogao da okrene alnaser ni jedan krug , nakon 8 sati stajanja auta posle duze voznje jedva okrene koji krug alnaser uz velike padove napona , svu elektroniku mi resetuje, a najveca fora je sto sam pozajmio zamenski akumulator dok su ga ovi testirali i taj sa 40Ah radi normalno bez trzavica , i kad sam pitao doticnog testera da mi objasni taj fenomen on rece ne zna i ne zanima ga
ima li ko savet sta da radim, inspekcija ne pomaze .... |
[ DSL @ 18.01.2017. 19:54 ] @
Bensedin za pocetak...
Rakijica za u sredini....
Reci zasto inspekcija ne pomaze?
[ shadow88 @ 18.01.2017. 20:54 ] @
navodno po zakonu o "zastiti potrosaca" oni su sve odradili po propisu, izuzev onog dela o zamenskom akumulatoru gde opet usled hladnog vremena i usled toga sto mnogi imaju problem sa akumulatorom i posto su oni navodno vec podelili sve zamenske akumulatore ja nisam dobio zamenski aku, a posto su oni ovlasteni servis a ja nisam , ja sam ne mogu dokazati neispravnost aku osim ako nadjem nekoga ko je registrovan za ispitivanje i da platim u vrednosti 4-5 akumulatora bespovratno da bih dokazao njihovu krivicu, laz, prevaru i sve to traje i kosta zivaca i novaca , goriva itd...
svi nesto peru ruke pod izgovorom da zivimo u srbiji.
[ zica49 @ 18.01.2017. 20:59 ] @
Zasto im nisi vratio "mrtav"akumulator?
[ Lavlja_Jazbina @ 18.01.2017. 21:04 ] @
Napunjenost akumulatora u procentima:
12,75 v =100%
12,60 v =85%
12,40 v =65%
12,20 v =55%
12,00 v =40%
[ hobbista @ 18.01.2017. 21:43 ] @
Dobrodošao u klub :)
Ja sam imao problem pre par godina sa, čini mi se, Energizer akumulatorom. Bio je na 4-5 meseci do isteka garancije i udario je minus.
Obzirom da je tastov auto, koristi ga svaka 2-3 dana.
LM, napunim akumulator i ukoliko stoji 2-3 dana bez paljenja - umre. Kada temperatura ode u recimo +5 sve je OK.
Nosio par puta na reklamaciju u Zemun i svaki put ista priča - akumulator vam je prazan, moramo da dopunimo pa da vidimo. I svaki put je OK.
Pričao sam sa momkom koji radi tamo, i jasno mu je u čemu je problem. Ali... procedura im je takva.
Molio sam ih da napune akumulator i ostave ga napolju/na terasi par dana pa probaju - kažu to ne može.
Mora da ostane u objektu, što će reći nikada ispod +10. A to će reći da je akumulator (u tim uslovima) OK.
Onda ide njihova klasična priča (vozanje) da električar ispita instalacije, kleme... i da izda potvrdu o tome.
Da ne dužim, pukao mi je film, otišao sam u Metro i uzeo najjeftiniji akumulator koji u datim uslovima gura još uvek. Kada razmislim, možda tome ima 4-5 godina. Sećam se da je bila zima sa dužim minusom čini mi se u februaru.
[ emiSAr @ 19.01.2017. 05:58 ] @
Da ne bi bilo zabune-nikoga ne branim, samo da se ima u vidu da je nazivni kapacitet akumulatora dat za temperaturu ambijenta 25*C, ponasanje na
nizim temperaturama na prilozenom dijagramu.-
pOz 
[ mikikg @ 19.01.2017. 13:17 ] @
@emiSAr
Da li pada napon u neopterecenom stanju kada se izlozi niskoj temperaturu, da li ima takvih podataka?
[ anon115774 @ 19.01.2017. 13:46 ] @
Citat: shadow88:svi nesto peru ruke pod izgovorom da zivimo u srbiji.
Ne verujes im?
[ emiSAr @ 19.01.2017. 14:14 ] @
Citat: mikikg:
@emiSAr
Da li pada napon u neopterecenom stanju kada se izlozi niskoj temperaturu, da li ima takvih podataka?
Ne, vrlo je mala razlika u naponu, samo mogucnost isporucenja potrebne struje-ponasanje kao smanjen kapacitet.-
pOz
[ branko tod @ 19.01.2017. 15:19 ] @
Citat: mikikg:Da li pada napon u neopterecenom stanju kada se izlozi niskoj temperaturu, da li ima takvih podataka?
Napon jedne ćelije i kapacitet u zavisnosti od temperaturom:
Akumulator će duže da traje u Sibiru, što lošije pali nije toliko važno.
[ pisac @ 19.01.2017. 17:24 ] @
Ima jedna interesantna stvar, hteo sam da otvorim temu o tome pre neki mesec ali sam odustao. Ta stvar je da akumulatori "bez održavanja" treba da se održavaju da bi duže trajali
Imam varta silver akumulator (bez održavanja) koji je počeo da zeza još pre isteka garancije (simptomi slični kao na početku teme), a nakon isteka garancije je bio neupotrebljiv. Onda sam skunuo nalepnicu koja je prekrivala poklopce ćelija i otvorio ćelije, i video da nema vode! Kada sam dosuo vode (preko pola litre ukupno) i regenerisao ćelije po uputstvu jednog lika iz Subotice a potom uz malo dužu vožnju (do mora i nazad, nakon čega je bilo potrebno dodati još skoro pola litre vode i tek tada je prestao da je guta), akumulator je počeo da radi skoro kao nov. Doduše, problem je što sam bio glup pa to nisam uradio na vreme (pre isteka garancije), jer je u međuvremenu jedna ćelija nepovratno crkla, tako da mi sada akumulator radi skoro kao nov ali sa smanjenin naponom (tj. 10.5v) što pravi druge probleme (recimo da se prepunjava jer je napon punjenja u kolima 14.1v predviđen za 6 ćelija, a meni radi 5 ćelija a šesta je u kratkom spoju, tako da je taj napon ekvivalentan punjenju na 14.1/5*6=16.92v što je previše. Znači da neće dugo trajati.
E, sad, glavna stvar: Poučen tim iskustvom htedoh opet da kupim Varta Silver akumulator ali ovaj put da odmah odlepim nalepnicu i ćelije održavam tokom garancije. Međutim, ispostavilo se da je Varta taj isti akumulator počela da pravi sa potpuno zalivenim ćelijama, odnosno sada ne možeš da ga održavaš sve i da hoćeš. Tako da sam odustao od kupovine novog akumulatora do daljeg, odnosno dok ne nađem pouzdan silver akumulator bez održavanja sa dugom garancijom koji ima otvorene ćelije
Doduše, lik iz Subotice kaže da čak i zaliveni akumulatori mogu da se održavaju tako što se izbuše rupe iznad ćelija i zatim zatvore nekim čepom, ali na takve akrobacije (na novom akumulatoru pod garancijom) se još nisam odlučio tako da je kupovina bilo kakvog akumulatora odložena do daljeg.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.01.2017. 19:17 ] @
Citat: emiSAr:
Da ne bi bilo zabune-nikoga ne branim, samo da se ima u vidu da je nazivni kapacitet akumulatora dat za temperaturu ambijenta 25*C, ponasanje na
nizim temperaturama na prilozenom dijagramu.-
pOz 
Ne slazem se.Ovo zavisi od proizvodjaca a raspon je od 4-23% u smanjenoj snazi (A) PRI STARTU NA -20.
Bio je dodatak u sat-u pa prilazem sliku koju sam dobio.
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 19.01.2017. u 20:41 GMT+1]
[ Zlatni_bg @ 20.01.2017. 00:18 ] @
To je pad struje u peaku, u grafiku se nalaze podaci o efikasnosti, verujem da je to izrazeno u amper-casovima i slicno, dakle ukupan kapacitet akumulatora pri toj temperaturi.
[ ademare @ 20.01.2017. 13:32 ] @
Po ovoj tabeli iz SAT-a svaki novi akumulator je dobar ! I ovi sto imaju pad od preko 20 % , kupi se za jedan stepen veci od fabrickih normi. Na primer ako je fabricki nov za taj auto, bio sa deklarisanom snagom 500 A , kupi se od 600 i sve u redu ?
Cak kada se pogleda cena Najbolji ispada ovaj najjeftiniji Ruski Mustang sa 11 % pada . Rame uz rame sa Silver vartom i Duracell , znaci sa najskupljima ?
A nesto nisam bas cuo ni video da se ljudi Polomise da kupe ovo Rusko cudo tehnike 
[ paterson @ 20.01.2017. 14:04 ] @
Citat: emiSAr:
Citat: mikikg:
@emiSAr
Ne, vrlo je mala razlika u naponu, samo mogucnost isporucenja potrebne struje-ponasanje kao smanjen kapacitet.-
pOz
@emisar,
koliko vidim, izložio si tabelu koji sam ja ranije postavio negde na nekoj temi u vezi punjenja akumulatora u kom se lepo vidi da kapacitet akumulatora pada padom temperature, a @lavlja jazbina je lepo prikazao pad napona akumulatora a sa tim i pad kapaciteta akumulatora, a tvrdiš da ne pada napon akumulatora sa padom temperature.
Da li vidite nelogičnost u vezi vaših tvrdnji u odnosu na date gore prikazane tabele?
[ veselinovic @ 20.01.2017. 14:30 ] @
Citat: paterson: @emisar,
koliko vidim, izložio si tabelu koji sam ja ranije postavio negde na nekoj temi u vezi punjenja akumulatora u kom se lepo vidi da kapacitet akumulatora pada padom temperature, a @lavlja jazbina je lepo prikazao pad napona akumulatora a sa tim i pad kapaciteta akumulatora, a tvrdiš da ne pada napon akumulatora sa padom temperature.
Da li vidite nelogičnost u vezi vaših tvrdnji u odnosu na date gore prikazane tabele?
Paterson,
postoji sitna ali bitna razlika izmedju ne pada i mala je razlika.
Emir je iskusan covjek i rekao je istinu, napon neopterecenog akumulatora se veoma malo mijenja sa temperaturom - skoro neprimjetno.
Ali mijenjaju se dvije stvari,kapacitet i mogucnost davanja maksimalne struje.
To dvoje se ne mijenja linearno, i dok maksimalna struja pada za oko 20% kapacitet pada i do 80%.
Naravno sve to zavisi ( samo brojke) zavise od vrste i poizvodjaca, ali trend je isti kod svih.
[ paterson @ 20.01.2017. 14:34 ] @
Citat: ademare:......A nesto nisam bas cuo ni video da se ljudi Polomise da kupe ovo Rusko cudo tehnike ;)
Misliš na ruske akumulatore?!
Mogu slobodno reći da su oni veoma kvalitetni i pouzdani što se ne bi reklo za zapadne akumulatore.
[ paterson @ 20.01.2017. 14:51 ] @
Citat: pisac:.....Tako da sam odustao od kupovine novog akumulatora do daljeg, odnosno dok ne nađem pouzdan silver akumulator bez održavanja sa dugom garancijom koji ima otvorene ćelije :D
......
@pisac, a šta misliš zašto prave zaptivene akumulatore bez čepova? Njihov cilj je da bez održavanja odn. nedolivanje destilovane vode znatno skrati vek trajanja akumulatora, a sa tim i češća kupovina akumulatora radi profita.
Drugo najvažnija stvar, a to nisi uočio kod onog Subotičanina koji se iskustveno i eksperimentalno bolje razume u akumulatore nego bilo koji doktor nauka u svetu koji se bavi samo izučavanjem akumulatora, a to je da se prilikom kupovine novog akumulatora (obavezno sa čepovima kako bi mogao kontrolisati nivo i eventualno dopunjavati destilovanom vodom) PRE NEGO ŠTO SE POSTAVI U AUTOMOBIL TREBA PRVO NAPUNITI AKUMULATOR PREKO AUTOMATSKOG PUNJAČA (običan jeftini punjač pre upropasti akumulator) jer ne znaš koliko je vremena proveo akumulator između proizvođača i prodavca (stepen samopražnjenja) i bez obzira koliko bio mali stepen samopražnjenja UVEK SE PRVO PUNI PREKO AUTOMATSKOG PUNJAČA pa tek onda smeštaj akumulatora u auto jer se time znatno produžuje vek akumulatora uz naravno redovno mesečno dopunjavanje bez obzira koliko dugo vozio auto.
Prema mom savetu, doneo mi rođak prvo nov akumulator od oko 100 Ah (za traktor) radi dopunjavanja i uočio sam da mu je kapacitet bio značajno smanjen tj. trebalo mu je oko 8 sati punjenja da bi dostigao pun kapacitet pre nego što ga smesti u traktor.
[ emiSAr @ 20.01.2017. 15:21 ] @
Samo sam postavio dijagram da se vidi ponasanje olovnog akumulatora, kakav je i automobilski starni akumulator.-
Obrati paznju na tabelu koju je postovao @branko tod-prillazem je ponovo.
Inace, svi elektrohemijski, primarni ili sekundarni izvori se ponasaju slicno-ne isto.-
Najbolje se ponasaju "protjerani" Ni-Cd akumulatori-ali to je diskusija za drugu temu-ovdje sam samo skrenuo paznju na promjene koje
uzrokuje snizenje temperature ambijenta u kojem akumulator "radi".-
pOz
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 20.01.2017. u 16:37 GMT+1]
[ Zlatni_bg @ 20.01.2017. 17:19 ] @
Poenta je da neko ko ne razlikuje ova dva grafika samo nije uspeo da ih shvati. Jedan prikazuje "peak" iliti startnu struju, maksimalnu struju koja ne opadne drasticno, a drugi pokazuje kapacitet akumulatora (A vs Ah prostije receno) i verujem da su oba grafika tacna. Evo ja pre godinu i po uzeo novi akumulator za svoju kantu, neki engleski akumulator, 45Ah, 480A startne ako se ne varam, sad na -12C u centru grada palio lagano posle malo verglanja, stigao na lokaciju izvan centra grada gde je -15 do -16, uspeo 2x da ga zaverglam po 3 sek i to je otprilike bilo to od njega. Kapacitet je opao sigurno 10 do 15 puta, a sa padom kapaciteta i napon ce brzo da opadne cim zavrtite kljuc, verovatno posle 3-4 sek necete vise imati 12V na bateriji vec oko 10V i to vam je to.
[ Living Light @ 20.01.2017. 17:36 ] @
Citat: Zlatni_bg: ....sad na -12C u centru grada palio lagano posle malo verglanja, stigao na lokaciju izvan centra grada gde je -15 do -16, uspeo 2x da ga zaverglam po 3 sek i to je otprilike bilo to od njega. Kapacitet je opao sigurno 10 do 15 puta
Ajte, molim Vas  ...Kao u Amer Filmovima 
......kapacitet opao za 10-15 puta ?
a)....15 puta je 15X,
b)....15% je 15%,
Klikni na tacan odgovor
pOz
[ ademare @ 20.01.2017. 18:39 ] @
Citat: paterson:
Citat: ademare:......A nesto nisam bas cuo ni video da se ljudi Polomise da kupe ovo Rusko cudo tehnike ;)
Misliš na ruske akumulatore?!
Mogu slobodno reći da su oni veoma kvalitetni i pouzdani što se ne bi reklo za zapadne akumulatore.
Sve je to lepo ali i SUMNJIVO !
Prvo postoji fabrika u Rusiji u Kursku ali se nigde ne Pominje nikakav Mustang !
http://www.akbkursk.ru/
Drugo postoje Mustang akumulatori i na Ruskom i Ukrajinskom trzistu ali se prave u Ukrajini !! Nimalo nijedni ne lice na ono sto se kod nas prodaje !
http://www.wheelsplus.ru/aview/a24/
Nova serija Mustanga , nema cepove ! Tako da i na domacim sajtovima je neka vrsta Obmane ! Zar je moguce da nigde na svetu nema ovoga osim u Srbiji ? Ruski Mustang iz Kurska ?
[ Living Light @ 20.01.2017. 18:46 ] @
Citat: ademare: Sve je to lepo ali i SUMNJIVO !
Pa to ti kažem, sve je to "Mutljavina",
Markting je Cudo !
[ glackop @ 20.01.2017. 21:20 ] @
Ne mogu da nadjem jedan klip od prosle zime gde je covek na minusu izupalio ceo vozni park i na kraju cetvorotockasa u garazi,akum. nosi u jednoj ruci sto mislim da je oko 70Ah,i nije nimalo posustao ni kod traktora,a ako se ne varam mislim da je palio i nekog gusenicara,pa to ne mogu ni pet Varte ili Bosa paralelno da se vezu,a kako se zakljucuje da nema kvaliteta kod nijedne marke tako da o pametnim punjacima tek nema potrebe govoriti,jer oni jesu pametni ali akumulatori nisu.
[ shadow88 @ 23.01.2017. 20:50 ] @
koja je to marka aku ? kupujem odmah :)
znaci ne vredi , ovi ne odustaju od svoje tvrdnje a ja ne mogu ujutru da upalim kola, mozda bi najbolje bilo da upalim njih ?
grrrr!!
sledeci put kad odem u radnju grabim prvi aku koji mi padne pod ruku pa nek oni vide sta ce sa ovim :)
ocigledno da ovi aku sto se prodaju kod nas nisu pravljeni za ispod minus 5 , mozda ni toliko....
neko je pomenu ne odrzavanje aku, otvorio sam ga , vidim sve celije su prekrivene tekucinom, nije ni to problem.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.01.2017. 22:27 ] @
Citat: najozbiljniji test sto je lik uradio je sto je kao fol zakacio neku spravu na pun akumulator i izmerio u piku startnu struju, sprava odstampala nalaz od 480A a na spravi kablovi jedva da su 2,5 kvadrata pa kopcam da je ta struja bila na 1ms impuls inace bi od kablova ostali samo dugmici ...
Vratio sam se na pocetak zbog citiranog.Ne rade sada sa onim starim sistemom da se uzare one stipaljke.Imaju neko digitalno cudo
koje meri Ampere sto je i bitno za start.Obicno prodavnice koje pazare vecu kolicinu accu dobiju to na revers.Slikacu sutra.
Da li si ih pitao kasa odstoji accu 2 dana kolika je amperaza?
Da dodam,koji je auto u pitanju,motor,kubikaza?!
[ emiSAr @ 23.01.2017. 23:01 ] @
Ta digitalna sprava izracunava na osnovu izmjerenog napona i unutrasnjeg otpora akumulatora startnu struju. Malo "lazu" jer ne mjere
stvarni unutrasnji otpor nego impedansu pri 1kHz i dobijaju bolje rezltate nego akumulator moze dati startne struje.
Pri tome se zanemaruju prelazni otpori klema i automata anlasera koji fakticki ukljucuje preko dva serijski spojena kontakta akumulator
na anlaser-elektropokretac.-
Otuda tanki prikljucni kablovi sprave.-
pOz
P.S. Evo jedan analogni mjerac unutrasnjeg otpora, izvorno iz "elektor" objavila ga i Infoelektronika. Jos se sve zacini sa nekim MCU i
printerom i eto famozne sprave.-
[Ovu poruku je menjao emiSAr dana 24.01.2017. u 00:18 GMT+1]
[ paterson @ 24.01.2017. 02:51 ] @
Citat: emiSAr: ......P.S. Evo jedan analogni mjerac unutrasnjeg otpora, izvorno iz "elektor" objavila ga i Infoelektronika. Jos se sve zacini sa nekim MCU i
printerom i eto famozne sprave.-
https://www.elitesecurity.org/p3537968
[ marko0309 @ 24.01.2017. 05:39 ] @
[ emiSAr @ 24.01.2017. 09:32 ] @
@paterson, hvala na podsjecanju! Kao sto se vidi sema je iz drugog izvora (isarana). Namjera mi je bila da ukazem da ispitivanje stanja akumulatora "na stolu" i u stvarnim uvjetima u vozilu mogu dati suprotne rezltate. Na stolu "ispravan" akumulator ne moze da pokrene anlaser-elektropokretac. Samo mjerenje na licu
mjesta u vozilu odgovarajucim spravama (strujna klijesta koja mogu mjeriti "inrush" struju, kao i mjerenje struje punjenja akumulatora u vozilu mogu
detektovati problem kao na klipu koji je postovan iznad.-
pOz
[ goran_68 @ 24.01.2017. 09:32 ] @
Da li si od prodavca dobio bilo kakav pisani odgovor na svoju reklamaciju?
Prodavac mora da se u pisanoj formi izjasni o statusu tvoje reklamacije. Kada sam za sličan problem sa akumulatorom zvao društvo za zaštitu potrošača to mi je rečeno. On reklamaciju može i da ne prihvati ali te o tome ne obaveštava usmeno ili telefonom. Ukoliko se izjasni da je reklamacija opravdana možeš da tražiš povraćaj novca, drugi ispravan proizvod ili da ti reklamirani proizvod servisiraju. Moj novi akumulator nije mogao ni da zavergla koliko je bio nov, tako da sam odmah uzeo pare nazad i kod drugog prodavca kupio novi nov.
[ Zlatni_bg @ 26.01.2017. 22:52 ] @
Citat: Living Light:
Citat: Zlatni_bg: ....sad na -12C u centru grada palio lagano posle malo verglanja, stigao na lokaciju izvan centra grada gde je -15 do -16, uspeo 2x da ga zaverglam po 3 sek i to je otprilike bilo to od njega. Kapacitet je opao sigurno 10 do 15 puta
Ajte, molim Vas :-) ...Kao u Amer Filmovima :-)
......kapacitet opao za 10-15 puta ?
a)....15 puta je 15X,
b)....15% je 15%,
Klikni na tacan odgovor :-)
pOz
Pa 15x je na 7% otprilike, 15% je duplo manje od 7%... Ako cemo u mom osecaju moglo je da bude i jedno i drugo. Poenta je da je akumulator koji je mogao da drzi upaljene farove 5H i posle zavergla vrisno posle dva verglanja od 3 sekunde toliko da nece ni da zazuji alnaser. Dao sam svoj subjektivni osecaj, ako je zaverglao 2x po 3 sekunde znaci da je drasticno opao kapacitet. Pritom je 2 do 3 sata pre toga bio vozen nekih pola sata pa ni akumulator nije ispraznjen tim jednim paljenjem u gradu.
[ Living Light @ 28.01.2017. 01:31 ] @
Zlatni....NE Filozofiraj...( verujem da se šališ),
Znas i sam da "Verglanje" na 100-150-200 Ampera,
(hladno ulje, smrznut menjac, ledenici na Anlaseru) .....
nije isto sto i :
-Trosenje struje od 2-3-5Ampera , onako laganica, iz istog AKU,
pa tako još ohoho sati...do ispraznjenja,
Ono sto AKU moze da da u "Lagano Ritmu ", to nije sigurno, da moze da da
-u Žestokom Ritmu ! ....od par stotina Ampera.
Procitaj postove emiSA-ra ponovo,....... (na raznim temama ove vrste) ....
i skapira ces o cemu pricam.
pOz
[ mikikg @ 28.01.2017. 10:06 ] @
Jedno pitanje oko impedanse akumulatora, zelimo recimo da izmerimo impedansu, za primer recimo da je akumulator potpuno pun i da ima 14V napon neopterecen, opteretimo ga sa potrosacem od 14Ω i dobijemo struju 1A ali onih 14V recimo da su sada pali na 13.9V nakon prikljucenog opterecenja sto bi po matematici onda ispalo da akumulator ima oko 0.1Ω impedansu (u realnosti je dosta niza, ovo je primer), konkretno pitanje je da li ce se promeniti impedansa ako akumulator opteretimo sa vise struje?
Rbat = ΔU / I = (14-13.9) / 1 = 0.1Ω
[ LazarM @ 28.01.2017. 10:16 ] @
Bio tu,klasicno laganje.
Imas vise ovde o mojim mukama,iako su skratili tekst i izbacili neke slike:
http://www.elitemadzone.org/p2983477
Ukratko ja sada,a i mojim prijateljima,kupujemo aku na sledeci nacin,doneses kuci,napunis,pauza 24h,izmeris kapacitet onom mojom metodom a zvanicnom pre komputera,ako nema vratis PRE isteka 6 dana.
Iz Vesna aku servisnog uputstva:
Ukoliko je akumlator nov i potpuno napunjen dobicemo sledece minimalne vrednosti napona na
opterecenju akumulatora (vrednost zavisi od temperature akumulatora):
Temperatura elektrolita ( C)- okoline, Napon posle 15 sekunde (V)
+20 i više >10,2 V
+10 >10,0 V
0 >9,7 V
-10 >9,3 V
-20 >8,9 V
Tako,sad vise znate i nemoj da vas fortaju.
Glupost sa ukinutim cepovima sluzi samo da te spreci da dopunis vodu,utvrdis stanje i/ili primora da kupis nov aku,to se moglo uraditi i sa nepovratnim ventilom ili sl.
[ pisac @ 31.01.2017. 23:17 ] @
Koji brendirani srebrni akumulator 80Ah ima čepove? Varta je dakle otpala, sami su sebe ukopali sa ukidanjem čepova, ima li šta drugo?
[ marko0309 @ 01.02.2017. 10:31 ] @
Neznam dali mozes sa 1A da izmeris impedansu, mozda bih mogao da meris pod raznim opterecenjima, probacu i ja kad ugreje malo.
Znam da su neki majstori znali da upale samo svetla i mere pad napona posle otprilike 1 minut i tako donekle ocene stanje akumulatora.
Oni stari testeri su bas opterecivali akumulator sa otprilike 200-400A.

[ emiSAr @ 01.02.2017. 11:38 ] @
Ne samo akumulator, nego i pojedinu celiju. Ali to je bilo "onda".
Moj drugar imao akumulator servis, mijenjale se celije parcijalno.
Sad smo tehnoloski napredovali pa mijenjamo cijeli akumulator, obicno nedelju poslije garantnog roka.-
pOz
[ Living Light @ 01.02.2017. 15:44 ] @
Ovi novi AKU su sve "fascinantniji".
Bas ovih dana, dok je bio debeo minus, pokusavam da objasnim coveku
da mu AKU nije dobar, bez obzira sto je kupljen pre 6 meseci.
Aku od jednom nema snage da zavrti anlaser.
Bez opterecenja ima na sebi napon od 12.8V.
Kad se upale svetla, napon padne na 12.4V,
-ali kad se "zavergla" anlaser, napon padne na jedva 8V.
Djaba i punjenje, djaba drzanje u toplom pre verglanja,
nista mu ne pomaze da da dovoljno struje, da okrene anlaser kako treba.
Posto je u garanciji, sad verovatno ide onaj poznati scenario,
servis, i sve muke oko objasnjenja, da je neispravan.
[ shadow88 @ 02.02.2017. 21:48 ] @
cisto da odgovorim na par prethodnih pitanja nikako da stignem
Automobil u kojem su muke nastale sa Aku je Dacia Logan 2007 , 1.4mpi benzinac sa plinom , merena mirna struja oko 30mA
iz servisa sam dobio prvo obavestenje putem sms da mi je akumulator "zavrsen?!" i da mogu da ga preuzmem u toku dana, naravno kad sam dosao po njega shvatio sam da su oni "utvrdili ili ustanovili" da je problem bio u tome sto je akumulator bio ispraznjen i naravno naplatili uslugu punjenja akumulatora 400din na cega sam prso od besa i poceo da udaram kontru, na kraju im nisam ni platio nego sam izneo aku iz "servisa" i rekao da cu im platiti kad oni meni nadoknade svo cimanje sa aku i izgubljeno vreme .
naravno pre toga sam trazio bilo kakav pismeni test nalaz, log punjenja ili praznjenja - bilo sta sto bi dokazalo da valja i sta su testirali, naravno oni ne testiraju struju na minusu ili poslr dva dana nakon punjenja vec odmah sa punjaca kace na prethodno pomenuto merenje otpora gde sprava proracunava teoretski koliku struju moze baterija da isporuci po otporu i naponu Aku-a i ispisuje Healt % na stampanom isecku, uz sve to deckonja je svojerucno ispisao svoje "strucno" misljenje o stanju baterije i to je sve sto sam ja dobio kao odgovor od njih.
u glavnom, kako su prosli ovi debeli minusi, ako vozim auto svaki dan on kao uspe da upali jer srecom pali na zub , ne znam sta bi bilo da ostane jedan dan bez voznje ili da zavergla vise puta
steta sto nema cepove da mu izvucem sav elektrolit i prosusim celije kompresorom da vidim hoce li onda proci i teoretski test
svi mi znamo da na stolu merenje i realno stanje u praksi nije ni blizu jedno drugom, oni mere unutrasnji otpor akumulatora a koliki je jos otpor strujnog kruga pri alnasovanju na vozilu cak i kad je sve idealno ispravno ? oni su mi na aku izmerili teoretski da moze da isporuci 481A ??? ma daj , pa prvo na te preseke provodnika u kolima ne moze da protece vise od 200A na kratko, a da bi progurao 480A na 12.8V otpor bi trebao biti 0,027 oma , pa to teoretski ne moze biti tako nizak otpor ako uracunamo otpor aku, spojeva provodnika i na klemama, cetkica i kolektora, otpora pri zagrevanju provodnika i spojeva, znaci cak ni upola manja struja po meni ne moze da protece jer je napon na aku jos nizi a otpor daleko veci od pomenutog , i sta su oni onda koji andrak merili i kalkulisali???
poenta cele price da je ovo drzava bez zakona i da moze da radi ko sta hoce bez ili velikih posledica .
[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 02.02.2017. u 22:59 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 02.02.2017. 21:57 ] @
Citat: steta sto nema cepove da mu izvucem sav elektrolit
Pa pazi,cepovi su povezani sa onim oduskom sa strane.
[ shadow88 @ 02.02.2017. 21:59 ] @
pogledacu i to :)
[ Lavlja_Jazbina @ 02.02.2017. 22:12 ] @
. 
[ glackop @ 02.02.2017. 23:05 ] @
U ovoj drzavi stoji da vlada bez zakonje,i ne znam sad da li je bolje da se covek pravi da ne zna nista...mada ni ja nisam siguran da li bi se uspeo suzdrzati,ali kako vidim negde i to uspeva,komsija mi skoro isao reklamirati Teslu i ja mu unapred govorio da od toga nema nista i da se uopste ne maltretira,kada se vratio zove me da vidim kako je dobio novi...pitao sam ga kojom magijom si to uspeo kaze pa malo sam prikukao da nemam para za drugi i da mi prodavac nije rekao i otkud ja da znam sta je za Punta...i na kraju mu isao kupiti pljeskavicu i dok sam je kaze doneo on mi covek pripremio drugi.I to mu serviser podvukao da taj aku nije za Punta i da je zato crkao na vrh godinu dana kao i da ce mu isto ovaj drugi stradati ali nema veze taman mu rekao imas jos 1.god.garancije nastavak sa prvog a za toliko ce sigurno da izgura.E sad se ja samo mislim posto mu je Punto jedinica 1.2,da li njemu zaista treba ovi aku sa preko 14V ili si on koristi ove starije kiselinske pa da je ovaj serviser samo lupao kako je neodgovarajuci izbor a da je opravdano crkao,ne bitno.
[ paterson @ 03.02.2017. 02:27 ] @
Citat: glackop: ...... i otkud ja da znam sta je za Punta..........I to mu serviser podvukao da taj aku nije za Punta i da je zato crkao na vrh godinu dana kao i da ce mu isto ovaj drugi stradati.... ali nema veze taman mu rekao imas jos 1.god.garancije nastavak sa prvog a za toliko ce sigurno da izgura.E sad se ja samo mislim posto mu je Punto jedinica 1.2, da li njemu zaista treba ovi aku sa preko 14V ili si on koristi ove starije kiselinske pa da je ovaj serviser samo lupao kako je neodgovarajuci izbor a da je opravdano crkao,ne bitno.
Na osnovu čega zaključak da taj "TESLA" akumulator nije za PUNTA 1.2 - benzinca ako se ima u vidu da dimenzija plastične kutije za držanje akumulatora u motorskom prostoru predviđena za držanje akumulatora najmanjih dimenzija (17 x 17 cm površine) odn. drugim rečima nema se nikakav drugi izbor za držanje akumulatora većih dimenzija (tj. sa više Ah kapaciteta i veće struje izraženu u A - amperima za startovanje motora preko anlasera)?!
Drugo, svi olovni akumulatori bez obzira na svoje dimenzije (i najmanji i najveći) UVEK imaju skoro ISTI NAPON od oko 12,8 V. Razlika je samo u kapacitetu tj. po dimenzijama najmanji akumulator ima najmanji kapacitet i manju struju, a najveći ima znatno veči kapacitet i naravno znatno veću struju za anlaser.
Treće, i stari "prepotopski" i novi olovni akumulatori uvek u sebi sadrži isti tečni elektrolit određene gustine, sumpornu kiselinu tj. H2SO4.
[Ovu poruku je menjao paterson dana 03.02.2017. u 04:02 GMT+1]
[ radicmx @ 03.02.2017. 07:20 ] @
Moze akumulator da isporuci tu amperazu u automobilu ali mu normalno pada napon.
Taj napon se i gleda i nesme da padne ispod neke vrednosti posle nekog vremena 30 ili 60 secundi. ta vrednost zavisi i od standarda po kojem se meri a ja nevidim na nekim akumulatorima da to pise po kom standardu su izmerili ono CCA.

[ glackop @ 03.02.2017. 21:59 ] @
Na osnovu toga sto mu rekao da taj Tesla treba da se puni naponom do 14V a da na Puntu alternator daje vise od 14 te ga prokuvava i tako ostecuje,sta ja znam vise ni ja ne znam koji je aku,za koje vozilo jer na svim stoji 12V/55Ah....100Ah i nigde ne pise napon punjenja.
[ vucko47 @ 04.02.2017. 09:09 ] @
Meni su uvek vracali isti aku samo dopunjen sa nekim papiricem sto kao dokazuje ispravnost istog.
Pa sada cim primetim da je na izdisaju malo se kaci na punjac i onda kupovina novog. Inace obicno istraju oko dve godine,
koliko je i garancija.
Pre koju godinu mi se desilo da se aku zapali u toku voznje. Nakon toga iz servisa rekli da je sa autom i punjenjem sve normalno i
da nemaju pojma sta se desilo. Koriscen je tek par meseci mozda.
[ paterson @ 04.02.2017. 09:46 ] @
Citat: glackop:
Na osnovu toga sto mu rekao da taj Tesla treba da se puni naponom do 14V a da na Puntu alternator daje vise od 14 te ga prokuvava i tako ostecuje,sta ja znam vise ni ja ne znam koji je aku,za koje vozilo jer na svim stoji 12V/55Ah....100Ah i nigde ne pise napon punjenja.
Lično imam na upaljač LED indikator napona u Puntu 1.2 i mogu ti reći da bez ikakvih problema sam tokom ovih sedam godina vozio auto sa naponom od 14,1 V (sa uključenim dnevnim farovima), a ako se tokom ledenih zima uključi za grejanje električni ventilator na maksimalni broj obrtaja i grejač zadnjeg stakla, napon padne na oko 13,9 V.
Shvati ovo - zaptiveni akumulatori (bez čepova) su VRLO OSETLJIVI na više napone od 14 V i zato imaju kraći vek trajanja, a nisu osetljivi oni akumulatori sa čepovima i imaju duži vek trajanja UZ USLOV DA SE REDOVNO BRINE O AKUMULATORU. To znači da treba održavati bar jedan put mesečno sa impulsnim inteligentim punjačem, a ne sa običnim jeftinim kupovnim punjačem koji u sebi nemaju naponsku i strujnu regulaciju.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.02.2017. 14:17 ] @
Citat: Shvati ovo - zaptiveni akumulatori (bez čepova) su VRLO OSETLJIVI na više napone od 14 V i zato imaju kraći vek trajanja
Ako moze za ovo objasnjenje.Rasturao sam do sada 2 a jedan se vozi razbusen za cepove,inace 3 godine odradio.
U levom delu do plusa ( 3 komore ) se dodalo u sve tri celije 150ml dest.vode.
[ radicmx @ 04.02.2017. 17:39 ] @
U automobilu imas jedan deo zajednickih provodnika i u njima imas pad napon naspram opterecenja.
tako da napon na upaljacu i akumulatoru nisu bas isti. I ja sam koristio voltmetar na upaljacu ali vise da bih imao indikaciju kad mi se upali ventilator motora imao sam problem sa njime.
Inace starac ima neki bosh silver bez odrzavanja vec preko 7 godina i ne dopunjava ga na punjacu jedino ako zaboravi nesto da iskljuci pa ga dopuni. ja sam uzeo polovan auto pre 3 god i akumulator nisam jos menjao, ne znam koliko je star, prvi put vidim tu marku.
Jutros sam merio napon na njemu od 12.5V i kad sam upalio 14.8 volti zbog temperature alternator (zapravo kompjuter motora kontrolise mi pobudu) daje veci napon posle je opao na 14.4V bude i nizi kad je toplije vreme i povukao je nekih 45A u startu punjenja, auto nisam palio 3 dana i bio je u garazi. Mozda nam traju duze i zato sto zivimo na selu i ravnici i obicno kad upalimo vozimo min 10km bez prekida.
trebali bih dopunjavati oni koji voze kratke relacije. Mozda bih trebao i ja pred zimu ali ove god nisam.
Alternator je vec namesten da odrzava napon u normali i za ove akumulatore bez odrzavanja pogotovo kod novijih automobila ali i ti akumulatori gube malo tecnosti, ovde je mislim ZAS011 kacio neki tekst o tome. Ko moze neka otvori kad istekne garancija pa neka dospe tecnosti
[ glackop @ 04.02.2017. 20:24 ] @
Shvati ovo - zaptiveni akumulatori (bez čepova) su VRLO OSETLJIVI na više napone od 14 V i zato imaju kraći vek trajanja,
Ja imam bas kontra informacije...Ulazim pre 4 godine u radnji gde se prodaju samo akumulatori,gledam prvo levu stranu radnje jer tu vidim nize cene,prodavac me pita za sta mi treba kazem Stilo 1.9,on mi kaze ne gledaj te levo vec samo ove desno jer su oni samo za tvoj auto,a tu su bili Bosh.Varta.Top-La...i cene uh bas vece,kad ja ponovo bacim pogled u levu stranu cisto da uporedim cenu,a on ce na to"Ne gledaj bre te jer su ti sa cepovima i oni za za punjenje do max. 14V a tebi auto ide preko 14 i moraju iskljucivo ovi zatvoreni bez ikakvog odrzavanja,ja ti necu prodam neodgovarajuci,a budes li ga kupio na drugom mestu ne pojavljuj mi se sutradan na reklamaciju jer ja ujedno drzim i servis i kao takav ti nikada necu uvaziti reklamaciju"Poslusam ga i uznem Top-lu.
[ pisac @ 04.02.2017. 23:44 ] @
Nema to veze sa čepovima već sa srebrom u akumulatoru, sa kojim valjda akumulatori treba da se pune nešto većim naponom. Na mom varta silveru (starom) ima čepova, a u uputstvu lepo piše da je minimalni napon punjenja 14.4v
Sve u svemu, zna li bre neko 80Ah/800A silver akumulator (sa srebrom dakle, a ne samo kalcijumom) da ima čepove, pa da kupim.
[ branko tod @ 04.02.2017. 23:56 ] @
Pisac, kakvo srebro spominješ, da li ti voziš Miga?
[ pisac @ 05.02.2017. 00:08 ] @
Izgleda da si u pravu, nije srebro nego baš kalcijum. Malo sam obrnuo, ono "silver" me ponelo  Davno sam proučavao to, prošlo je preko 50 meseci
Dakle, akumulatori sa kalcijumom se pune većim naponom, a meni treba neki takav a da ima čepove.
[ bogdan.kecman @ 05.02.2017. 07:25 ] @
Treće, i stari "prepotopski" i novi olovni akumulatori uvek u sebi sadrži isti tečni elektrolit određene gustine, sumpornu kiselinu tj. H2SO4.
nije bas skroz tacno! sve te "bez cepova" nemaju TECNI elektrolit!
pogledaj
https://en.wikipedia.org/wiki/...y#Absorbed_glass_mat_.28AGM.29
https://en.wikipedia.org/wiki/...id_battery#Gelled_electrolytes
https://en.wikipedia.org/wiki/VRLA_battery
dakle jeste h2so4 ali nije tecan vec je u obliku gela, paste, mesan sa silikom, upijen u stagleno pletenje etc etc .. dosipanje destilovane tu moze da dovede da raznih disbalansa i pogresnog rada baterije.. generalni princip je isti ali je odrzavanje drugacije
sto se reklamacije tice, ista prica svuda, sad kad su bili ovi minusi cudo akumulatora nije radilo i znam brdo prica gde nisu hteli da priznaju reklamaciju ... na jednom uputstvu od akku pise (zaboravih marku) da akku mora se testira na -18 za ispravnost, naravno u servisu ih bas briga ...
[ radicmx @ 05.02.2017. 08:55 ] @
Ma imaju ovi Ca sa cepovima (bez odrzavanja) prelepili su ih sa nekim nalepnicama ili imaju plasticni poklopac verovatno zbog garancije imaju tecnost ali zbog te Ca tehnologije gube manje od ovih starijih a neki i rekombinuju gas (valjda se tako kaze) u vodu. Ja sam u neke kojima je vec istekla garancija dosipao malo tecnosti
mada i nisu puno izgubili budu na minimumu i nisam nista posebno dobio koristim ih za neka testiranja..
[ Lavlja_Jazbina @ 05.02.2017. 09:14 ] @
Ja sam video kineza koji ima samo nalepnicu a ispod klasican cep za + srafciger.
Firma na T...i jos nesto.Covek ga ima kako je rekao 4 godine.Sad, kakav je korisnik auta vam govori km 130kkm a
vozi asru G i prvi je vlasnik.
[ emiSAr @ 05.02.2017. 09:40 ] @
Vozilo kao u prethodnom postu, motor 2.0D , Akumulator EXIDE PREMIUM 72Ah- i zalud mu dobar akumulator kad na minusima, gorivo koje po
specifikacijama sadrzi aditiv do -20*C zezne stvar.- Specifikacija iz reklamnog oglasa nekog batery shoopa:

Kako mu pominjani ugljik pomaze ne znam, ali zbog situacije da vozim na kratkim relacijama-4 godine je u vozilu.
Vozilo je kupljne novo sa BOSH akumulatorom 2001 godine i otkazao poslusnost prije 4 godine.-
pOz
[ Lavlja_Jazbina @ 05.02.2017. 09:59 ] @
Kada se sve sumira,ispade da vozaci dizela imaju samo problema sa akumulatorima.
Isti accu bi kod benzinskog motora imao bar za 30% imao duzi vek trajanja.
[ pisac @ 05.02.2017. 13:48 ] @
Citat: bogdan.kecman:
nije bas skroz tacno! sve te "bez cepova" nemaju TECNI elektrolit!
...
dakle jeste h2so4 ali nije tecan vec je u obliku gela, paste, mesan sa silikom, upijen u stagleno pletenje etc etc .. dosipanje destilovane tu moze da dovede da raznih disbalansa i pogresnog rada baterije.. generalni princip je isti ali je odrzavanje drugacije
I ovo nije tačno. Postoje CA-CA bez održavanja, i AGM bez održavanja, i GEL bez održavanja. Ovi prvi su potpuno isti kao normalni samo zbog kalcijuma navodno manje troše vode pa ne treba održavanje/kontrola.
E, sad, što se tiče mog prvog "Ford" silver akumulatora koji je fabrički bio u vozilu, on je imao čepove i nije za 5-6 godina potrošio ni mililitar vode! Odnosno nikada nisam ništa dosipao, nisam ga ni kontrolisao, tek kada je počeo da crkava proverio sam čepove i vode je bilo koliko treba. Mislim da je crkao samo zato što su ga šabani autolakireri u servisu ispraznili do kraja slušajući muziku (servis "Fiat" na Tošinom Bunaru), inače bi trajao još godinama.
A ovaj varta, kome su čepovi bili prelepljeni da se ne vide (nisam ni znao da postoje) posle 40+x meseci (isteka garancije plus par meseci) je tražio da mu dosipam pola litre vode! Da sam to na vreme uradio (tj. da sam znao da treba da kontrolišem vodu) ne bi mi crkla ova jedna ćelija, i ko zna koliko bi još godina trajao.
E, sad me buni zašto je prvi originalni fabrički akumulator zaista bio bez održavanja, a ovaj drugi vartin (sa navodno istom CA-CA tehnologijom) je to bio samo deklarativno. Da neko možda ne pakuje obične akumulatore u silver nalepnice i tako pravi sebi dodatnu zaradu?
[ Gosha_Nish @ 05.02.2017. 14:53 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
Kada se sve sumira,ispade da vozaci dizela imaju samo problema sa akumulatorima.
Isti accu bi kod benzinskog motora imao bar za 30% imao duzi vek trajanja.
Kad kazes dizel da li mislis na golfa dvojku?
[ shadow88 @ 08.02.2017. 20:39 ] @
pa eto kod mene 1.4 benzin pa ispao problem a masina pali na prvu varnicu ...
a golfa dvojku narocito dizela bih ukinuo zakonom , moze u muzeju negde da se izlozi :) smucio mi se koliko sam ga puta palio na slepu i na gurku a jos nije bio ni moj.
[ glackop @ 09.02.2017. 00:22 ] @
Ja bih onda jos i pomenuo pored Top-le,koja je presla 4.god,da onda imam i JackCar koji je napunio 6.god, i jos uvek ne poazuje da je sa jednom nogom u grobu i steta sto ih vise nema u prodaji,onda Magnuma koji je zakoracio u trecu godinu i to vozilo nije paljeno oko mesec dana i kada sam ga prekjuce merio pokazao je 12.8V. i posledni mi je Biloxi ali on jos nema ni godinu dana tako da o njemu nekada kasnije.A rekord mi drzi Black Horse sa pune 9.godine,ali to su bile one ranije zlatne serije.
[ shadow88 @ 12.02.2017. 11:34 ] @
imformacija iz prve ruke - za cenu od dve tri hiljade vise nego nekog djubreta, kupite fabricki tojotin akumulator sa 6 godina garancije koja vam ni ne treba jer aku traje najmanje 9god,(to kaze prodavac) a kod kolege trajao 12 godina, sto je odlicna racunica , ja bez razmisljanja sledeci kupujem taj.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|