[ I_L_I_J_A @ 24.01.2017. 23:46 ] @
UPUTSTVO REFINANSIRANJE KREDITA U DRUGOJ BANCI RADI ZNATNOG SMANJENJA UKUPNE KAMATE KOJA SE PLACA:

Za početak procedura je znatno jednostavnija nego kod dobijanja kredita, i manje stresna jer stan vec imate, dok ne nađete bolje uslove plaćate po starim tako da nije da gori da završite sto pre. Tekst cu updateovati pa pogledajte jos neki put bice verovatno nova revizija.

Zasto: SAMO 1% NIŽA KAMATA NA STAMBENI DOVOLJNA ZA NOVI AUTO http://www.kamatica.com/vest/s...ni-dovoljna-za-novi-auto/47192

Skuvajte čaj/kafu uvalite se u stolicu pa da krenemo i da se udubimo u uštedu vaših para. Moji utisci, zapažanja, sta bih izmenio da sam sa ovim iskustvom radio prebacivanje kredita. Kredit sam prebacio iz Credit Agricole banke u Unicredit banku.

Kredit treba sto ranije refinansirati (cim budu dovoljno povoljniji uslovi kao sada) jer kako vreme tece kamata je nagurana u prvi deo otplate kredita tako da je malo verovatno da ce se isplatiti refinansiranje kredita npr. 5godina od kraja otplate. Sto ranije to bolje (opet cim budu dovoljno povoljniji uslovi kao sada)


Pregovori sa starom bankom:
- Vrlo čvrsto, nemojte puno gubiti vreme.
- Tražite uslove kao za nove klijente koje vam verovatno nece dati. Onda tražite vrlo blizu uslove kao za nove klijente ako zele da ostanete u njihovom portfoliju klijenata.
- Ako su i dalje neodlučni ili odlažu tražite potvrdu o stanju duga da refinansirate u drugoj banci. Banke ne vole da izdaju tu potvrdu jer znaju da progresivno raste sansa da odete. Potvrdu mogu da Vam izdaju najcesce odmah i nemojte da Vas zamajavaju da ponovo dolazite za to (racunaju mozda ce Vas mrzeti, mene za 11 000 Eura nije mrzelo).
- Budite vrlo ozbiljni, necete nista dobiti ako sa vrata ili mailom pitate "A jel moze bolja kamata" - magicna rec je potvrda o stanju duga radi refinansiranja kredita i od tog trenutka je stara banka vise u defanzivi.
- Stara banka ce vam verovatno traziti ponudu (sa potpisom i pecatom) druge banke kako bi smanjila svoju kamatu.
NAPOMENE:
- Kada ste uzeli kredit nakon 5. dec 2011? Tada je poceo da vazi zakon o zastiti korisnika finansijskih usluga http://www.paragraf.rs/propisi...snika_finansijskih_usluga.html pa je maksimalna naknada banci za prevremenu otplatu kredita 1%. Ako ste uzeli kredit PRE 5. dec 2011 proverite sta pise u ugovoru, nekima pise 1% nekima 2% a ko bas nije cita sta je potpisivao tada ima slucajeva da je i 4%
- Budite uporni nemojte da Vas muntaju kako su pokusali supruginu sestru za njen kredit otvoreno je lazuci (Intesa) da ce trebati ponovo NKOSK da placa (ne placa se ponovo premija vec samo 30Eura, a ne ponovo premija koja moze da bude i 1000Eura).
- Banka ce Vas lagati (Intesa) kada sve sracunate ispada njihova ponuda najbolja
- Nemojte prihvatati sastanak na hodniku gde ce da Vam izdeklamuju neku pricicu koja nije istinita o troskovima (da licno nisam prisustvovao tim pregovorima ne bih verovao)
STA BIH PROMENIO da sada radim refinansitanje:
- Dosta krace bih pregovarao sa starom bankom
TEKSTOVI:
- http://www.blic.rs/vesti/ekono...-a-ovo-su-magicne-reci/66q2yfq
ALATI:
- http://www.kamatica.com/kredit-kalkulator-napredni (sve unesite ovde i gledajte samo stavku " Iznos kamate (ukupno):" sve ostalo je irelevantno, ja sam nosio laptop povezan na mobilni ako banka vec nemaju WiFi i svaki detalj ponude tu proveravao.

Pregovori sa novom bankom:
- U startu nova banka ce se odreci administrativnog troska za obradu kredita (1%) ako to ne pise trazite i 99% dobijate
- Period otplate, iskoristite priliku i izaberite sto kraci period otplate jer cete tako ukupnu kamatu u uticaj Euribora koji je sada -0.21% a moze da se vrati na 5.2% kao sto je do sada 2 puta bio
- Trazite bolju kamatu od istaknute na sajtu, mozete dobiti i 0.2% bolju kod nekih banaka
- Razmislite o fiknoj kamatnoj stopi (npr Erste nudi) iako je u startu skuplja u kako Euribor bude rastao moze da bude dosta povoljnija na duge staze. CA banka nudi 5 godina fiksni Euribor (pretpostavljam da znaju sta rade posto ga sami namestaju jer su osudjeni za namestanje vrednosti Euribora http://www.kamatica.com/vest/e...zbog-namestanja-euribora/47934 i placaju kaznu 115 miliona Eura. Dakle samo da znate varijabilni deo kamate Euribor je vrednost koja je namestena! To je npr. kao da se OMV, Nis i Lukoil dogovore da je od sutra litar dizela 250 dinara umesto 145din kao sada ili Telekom, Telenor i VIP da je od sutra svaki zapoceti minut 50din.)
- Ako vam treba ponuda da boksate staru banku trazite sto duzi period otplate, isti kao u staroj banci. Ako ne trazite za boksanje sa starom bankom trazite sto kraci period otplate koji vam odgovara jer to bitno smanjuje ukupnu placenu kamatu i izlozenost Euriboru (kada ga opet nastimaju na 5.2% umesto sadasnjih -0.2%)
- Ako se zahteva zivotno osiguranje ono je cesto 2 PUTA jefinije ako ne uzimate u banci (tek ako trazite recice da prihvataju i vecinu drugih zivotnih osiguranja)
- Prosek plata trazi se 3mesecni ili 6mesecni ali NKOSK trazi 6mesecni. (ako se 3mesecni razlikuje od 6mesecnog vise od 20% onda se trazi 6mesecni prosek plata)
- Kreditna spospobnost se racuna na 2 nacina. Oduzmu se od plate zivotni troskovi (oko 16 000din sada) pa 70% od ostatka je ono sto ce vam dati da placate za ratu. Ja sam iskoristio priliku da izbacim suprugu iz kredita, kako bi njena plata bila neopterecena time (i mogli da podignemo kredit recimo za 2. garazu ako se ispostavi povoljna na njenu platu)

Ako se odlucite da predjete u novu banku idu sledeci troskovi:
NOTAR: ima popust 40% ili 60% kada je overa zalozne izjave znaci skoro duplo jeftinije nego kada ste uzimali stan ako su bili notari, ovo cesto banke NE napomenu. Mene je notar izasao 16000din (ide po cenovniku koji sam dao par redova nize na vrednost kredita, ne vrednost nekretnine koja je obicno veca). VAZNO obavezno suprug/supruga da bude tu kod notara i da se unese u zapis da je saglasna da ne idete 2x kod notara i placate dodatnih 5400din kao mi. ("Za sačinjavanje jednostrane založne izjave javnom beležniku pripada nagrada u visini od 40% nagrade iz st. 9. i 10. ovog tarifnog broja, s tim što ukupna nagrada ne može iznositi više od 4.000 bodova." na linku imate i tarife za notara http://www.overa.rs/nacrt-javnobeleznicke-tarif.html). VAZNO obavezno u 2 primerka (drugi primerak se placa oko 1000din) jer jedan original ide novoj banci a drugi original katastru!
KATASTAR gomila idiota koji su tu da vam otmu novac kako bi zlatnim slovima prekrizili CREDIT AGRICOLE hipoteka i napisali UNICREDIT hipoteka. Oko 20000din cena ali zbog navodne zabelezbe nama su uzeli 24000din i naravno 2 vlasnicka lista po oko 800din kom. Ima glasova da se trazi od drzave koja je najveca finansijaska prepreka prebacivanja kredita zbog NOTARA i KATASTRA da smanji namete na to i omoguci gradjanima da povoljnije refinansiraju kredite.
Cenovnik: http://www.rgz.gov.rs/template1a.asp?PageName=2012_10_8_03 . Katastar se inace ovih dana hvali iluzornim poslom gde za samo 100din upise suprugu da je takodje vlasnik nekretnine (iako joj to i zakonski pripada ako je imovina stecena u braku) dok ce Vas opauciti sa 50 000din ako je kredit preko 6miliona dinara za promenu hipoteke sa jedne na drugu banku; cena je 20000din za kredite (ne vrednost nekretnine) do 6miliona dinara .)
NAPOMENA za katastara, preuzmite licno i napisite da ste saglasni i nemate primedbi (kada vidite resenje) kako ne bi cekali 8dana rok za zalbe. Ako zovete info liniju da proverite dokle su stigli tamo kasni status 1 dan.
STARA BANKA 1% za prevremenu otplatu kredita ali na iznos PREKO 1 000 000 din (i to proverite da je banka uracunala, ako se prave naivni isplatu trazite da izdele u dve transe, do milion dinara i preko milion dinara nakon toga kako bi ustedeli ~80Eura.
NKOSK 30e + neki sitan dodatak ako idete bez zivotnog osiguranja u novoj banci a imali ste ga u staroj (100Eura u mom slucaju). Inace beskorisna organizacija koja je tu da Vam otme novac na pocetku. Dosta banaka nudi kredite bez NKOSKA. NKOSK nije tu zbog Vas, ako otplacuju rate umesto Vas trazice ih nazad sa kamatom. Ako ste vec platili NKOSK pri uzimanju kredita nema razloga da ne ostane i sada. Za novi kredit ja bih uzeo bez NKOSKa.
PROCENA VREDNOSTI NEKRETNINE 50e, uzmite istog procenitelja i dobicete oko 50% popusta jer vec ima staru procenu koju ce azurirati (datumi, eventualno nove slike i uporedne cene u okolini).

Znaci u mom slucaju platio sam notara (16000din, izaslo 5400din vise zbog gluposti koju sam gore napomenuo) i katastar (20000din po cenovniku izaslo 24000din) i nesto NKOSK ali tu je 11000 Eura ustede! Pri cemu trosak prevremene otplate kredita (1% na iznos preko 1 000 000din) ide u ratama sa otplatom kredita u novoj banci, on se nalazi u potvrdi o stanju duga. Dodatnu ustedu imam sto sada mogu da uzmem ili ne uzmem 2 puta povoljnije zivotno osiguranje (to je za period otplate oko 2000Eura!)

Moj novi kredit sa zaokruzenim ciframa (dobio sam na promociji 2.3% fiksno u Unicredit 15meseci posle 3%+6mEuribor). Posto je Euribor sada oko -0.2% aproksimativno racunao sam kao da je kredit sve vreme otplate 2.9%+6mEuribor) :

KreditPre.png?dl=1Moj stari kredit sa duzim periodom otplate gde sam imao 4.3%+6mEuribor (nudili mi 3.5%+6mEuribor da ostanem i nisam prihvatio):

KreditPosle.png?dl=1

Sve u svemu rata jeste veca 30Eura mesecno ali je mnogo bolji odnos u otplati glavnice i kamate u otplati. 30Eura mesecno ne znaci nesto posebno ali 11 000 Eura manje ukupne kamate i te kako znaci!

Znaci u kalkulatoru http://www.kamatica.com/kredit-kalkulator-napredni slobodno uzmite samo koliko je glavnice da se ne maltretirate sa ukupniom vrednoscu nekretnine i ucescem koje za kalkulaciju o refinansiranju nije bitno.

Sve ukupno procedura traje oko mesec dana. U mom slucaju trajala je duze zbog praznika. Na Vama je da pribavite potvrdu o proseku plata od firme (racunovodja izda), potvrdo o stanju duga od stare banke, potvrdu od stare banke da ce skinuti hipoteku u roku od xy dana od isplate kredita (sto sam cekao skoro 10dana i kocilo je sve! pa sam uleteo i u praznike), odete do notara SA SUPRUGOM (banka posalje sve papire mailom, proverite sta jos treba tipa izvod iz maticne knjige vencanih), banka sama posalje za katastar (na racunu da imate dovoljno novca - u mom slucaju trazili su vise nego po cenovniku navodno zbog neke napomene umesto ~20000din trazili 24000din) i to je to. Izljubite se sa sluzbenikom stare banke i napustite ih :thumbs: (naravno uzmite menice i zatvorite racun da vam mesecno ne stize naknada za odrzavanja racuna u staroj banci koji ne koristite)

Za veoma profesionalnu komunikaciju mogu da pohvalim Raiffaisen banku. Sve detalje i ponudu dobio u kratkom roku preko maila. Kamata im je bila nesto visa od ostalih pa nisam prihvatio tu ponudu, opet pregovarajte.