[ Pocev-od-mene @ 26.01.2017. 09:39 ] @
Poštovane kolege,

trebao bih napraviti izvještaj u excelu ali vidim da je postavka potpuno pogrešna, a ne vidim ideju za drugo pa ako može neko samo da me uputi na pravi put, znači treba mi samo ideja kako bi neko, a ako mi da primjer to je bonus ;) ...

Znači u prvi sheet se unose podatci a ostali se popunjavaju sami, mislim da je prvi sheet pogrešno zamišljen.

Hvala svima...


[ 3okc @ 26.01.2017. 10:23 ] @
Citat:

Poštovane kolege,

trebao bih napraviti izvještaj u excelu ali vidim da je postavka potpuno pogrešna, a ne vidim ideju za drugo pa ako može neko samo da me uputi na pravi put, znači treba mi samo ideja kako bi neko, a ako mi da primjer to je bonus ;) ...

Znači u prvi sheet se unose podatci a ostali se popunjavaju sami, mislim da je prvi sheet pogrešno zamišljen.


Ovo što pokušavaš je posao za bazu podataka i otud problemi. Excel može ponešto i do neke mere ali kad se dođe do pravljenja izveštaja te potrebe da se podaci presecaju po raznim kriterijumima, onda se pokažu manjkavosti modela.

Teško je reći šta tu da se menja bez dubljeg razumevanja posl. procesa. Meni se učinilo da je možda bolje bilo transponovati dn. izveštaj tako da 16 "Vrsta" budu po kolonama jer mi deluje da je to fiksna veličina. Međutim, maltene svaki od atributa ima svoju matricu dodatnih opcija pa bi to možda bila "optimizacija" koja olakšava samo određenu vrstu izveštaja dok bi za neku drugu opet imao "zid". Kao što možeš da primetiš ovo je slučaj tabele sastavljene od tabela, kako god da je okreneš, i to je onda klasičan problem za bazu.

Eventualno bi možda mogao da odvojiš svakog od procenitelja u poseban fajl -- možda, kažem da ne poznajem proces, pa da onda u finalu vršiš konsolidovanje iz više izvora. To bi donekle olabavilo format za dnevni unos ali bi on morao strogo da se nameće zbog kasnije konsolidacije.

Takođe, nije bez značaja koju verziju Excela koristiš jer ove novije dolaze sa napucanim upitima (Power Query) sa kojima možeš da obavljaš vrlo složene upite, kao sa bazama podataka.
[ Pocev-od-mene @ 26.01.2017. 10:58 ] @
Ja koristim office 2016 a korisnici koji bi koristili ovo koriste 2007. Ja nisam dovoljno upoznat sa excelom da bi nešto komplikovano uradio, ali poznajem access i odmah sam mislio da to uradim u njemu, međutim oni već dugo vode ovaj izvještaj ovako kako je u attachementu i sada bi voljeli da se automatizuje ali izgleda je problem.

Vidjet ćemo ako bude još nekih komentara za razmišljanje, pa onda ću se prebacit na nešto drugo ako excel ne bude rješenje.


Hvala na komentaru i sve najbolje.
[ 3okc @ 26.01.2017. 13:09 ] @
Jedna vrlo osnovna da ne kažem početnička greška je datum u "naslovu" tabele, koji je pritom upisan kao tekst i u spojenoj ćeliji. Očito je da se sledi logika pogodna za štampu a ne za organizaciju podataka.

Dakle, datum mora u posebnu kolonu i da se ponavlja za svaki unos/rekord tj vrstu predmeta. Onda posebno praviš izveštaj za štampanje takvog (dnevnog) izveštaja.
[ jaskojsako @ 26.01.2017. 20:21 ] @
Pozdrav
moze se nesto uraditi ali bi trebalo izvrsiti neke izmjene
dobro je rekao 3okc,greska u datumu,organizacija tabela
ispunjavas i obradjeno steta a i ime i prezime u istoj koloni ...
boljom organizacijom samih podataka ,mislim da se mogu izvuci i izvjestaji koji vam trebaju
poz
[ Jpeca @ 27.01.2017. 08:42 ] @
Teško je dati neki primer bez poznavanja poslovnih procesa. Koliko sam ja zaključio mogolo bi da se napravi list za unos nešto ovakoKoristiš drop-down liste za unos Vrste i Ko je obradio predmet i validaciju datuma za datumske kolone. Na osnovu toga mislim da pomoću formula možeš da dobiješ Izveštaje koje si naveo.
Datum prijave se nigde ne koristi u tvojim primerima pa je možda dovoljna referenca na claim (ID, broj..), ali možda će trebati neke statistike (koliko prođe od obrade) pa sam ubacio
[ Pocev-od-mene @ 08.09.2017. 01:09 ] @
Hvala svima, nisam uspio ali sam napravio u sa php/mysql nešto što radi.