[ goksil @ 26.01.2017. 15:27 ] @
| Postovani, imam protočni bojler Temomont 12kw u kupatilu koji se koristi za kupanje sa kojim od skoro imam problem. Naime do sada je radio normalno, to jest prilikom pustanja vode krene topla voda a prilikom zatvaranja vode/baterije i bojler se automacki ugasi. A sada je nastao problem da prilikom zatvaranja vode/baterije, bojler u cevima i dalje greje vodu, pa sada moram "obavezno" prvo da ga rucno isključim i to pre nego što zatvorim vodu da se protočni bojler ne bi zapalio ( Prilikom zatvaranja vode/baterije crvena lampica na temostatu se sada ne isključuje kao pre već i dalje radi ). Da li mi mozda mozete pomoći i reći mi u čemu i gde je nastao problem. Unapred hvala na odgovorima :-) |
[ guja011 @ 26.01.2017. 20:02 ] @
čini se da je u pitanju senzor pritiska/protoka , da je zakazao
[ emiSAr @ 27.01.2017. 08:15 ] @
Osnovni uslovi da bi protocni bojler ukljucio grijace su dovoljan pritisak u vodovodnoj mrezi i registrovan protok vode.
Kako se kod tebe grijaci ne gase uopste (stalno svijetli indikacija rada) moguc defekt je u cijeloj automatici, od pomenutih senzora do
izvrsnih organa koji ukljucuju grijace.
--------
Prvi put sam komercijalno primjenjen MCU PIC16Cxxx vidio u protocnom bojleru-nadgleda senzore i daje izvrsnu komandu za ukljucenje
grijaca.
Stari Junkers iz 80-tih imao je "brdo" elektronike za tu namjenu. Kako i sa cime je uradjen tvoj Termomont ne znam.
---------
Postoje jos i senzori temperature kao i termozastita koja ne dozvoljava pregrijavanje vode, ali kod tebe izgleda da je ipak izvrsni organ
koji ukljucuje grijace-kod pregrijavanja odreaguje temperaturna zastita koja totalno iskljucuje napajanje bojlera.-
pOz
[ goksil @ 27.01.2017. 18:28 ] @
Hvala svima na odgovorima i pomoći. Ali je nekim čudom sada nastao nov problem. Prvo sam isključio glavni osigurač, otvorio kutiju da bih slikao mobilnim unutrašnjpst, pa vratio poklopac i ponovo uključio osigurač. Naime kontrolna lampica se sada norrmalno automacki uključi prilikom puštanja vode, kao i ugasi prilikom zatvaranja ali topla voda krene samo u jednom kratkom trenutku pa je opet hladna i to bez obzira da li stavim na 1.,2, ili 3. koliko ima regulatora jačine za toplu vodu. Siguran sam samo da grejači nisu crkli pošto su radili normalno pri nastanku predhodnog probleme. Nisam više pametan u čemu je sada novonastali problem i svaka pomoć mi je dobro došla :-)
I da napomenem da mi je pritisak vode dobar i da je moj Termomont jedan od starijih i jednostavnijih protočnih bojlera sa jako malom radnom pločom. I rado bih kada bih mogao postavio i slike :-)
[Ovu poruku je menjao goksil dana 28.01.2017. u 09:23 GMT+1]
[ emiSAr @ 27.01.2017. 20:23 ] @
Bit ce kao sto je @guja011 napomenuo, da senzor protoka brljavi, odnosno kompletna logika, moguce da je i do napajanja iste, ako je bojler
starije produkcije. Tu bi trebao biti neki trafuljak koji napaja logiku. U tom napajanju za pocetak sve elektrolite promijeniti.-
pOz
[ Living Light @ 28.01.2017. 00:19 ] @
Citat: goksil:Prvo sam isključio glavni osigurač, otvorio kutiju da bih slikao mobilnim unutrašnjpst, pa vratio poklopac..
Okaci to sto si uslikao, koristilo bi.
Termomont je svojevremeno izvodio to sve sa Trijakom od 25 Ampera, serije BTA,
..a za "senzor" protoka vode su imali neku cudnovatu (NE-sigurnu) skalameriju,
koja ume da:
-zastane i otkaze od naslage kamenca iz vode.
[ goksil @ 28.01.2017. 08:33 ] @
Poštovani, uspeo sam da u mojoj predhodnoj poruci sada ubacim i slike :-)
[ emiSAr @ 28.01.2017. 09:00 ] @
Na fotografijama se vide tri optokaplera-trijaka i tri trijaka koji ukljucuju grijace. Vidljiva plava "karabudza" ne znam sta je jer se sa fotografija ne moze
procitati. Do tog cuda identifikuje se grec, dva elektrolita i zenerka. Da li je to plavo cudo trafo ili kondenzator? sta pise na njemu?
@Living Light spominje neki senzor protoka koji se na fotografijama ne vidi kao i senzori temperature-vjerovatno taj kapilartni koji zadaje izlaznu
temperaturu vode.- Kad se sazna sta je to plavo na plocici moci ce se dalje-ali prije svega prekontrolisati zenerku i zamijeniti ta dva elektrolita-
Mozda sprava valjano proradi.-
pOz za Pancevo i ekipu
[ veselinovic @ 28.01.2017. 09:16 ] @
Jel meni utisak varljiv ili na slici 5 vidim 3 releja i nesto sto bi moglo biti senzor protoka.
Nalazi se sa donje strane plocice.
Iako kad bolje razmislim to bi mogli biti i kondenzatori
[ goksil @ 28.01.2017. 09:25 ] @
emiSAr na onom plavom se jedva vidi sta piše a ako sam dobro pročitao u prvom redu pise "680n k 250v" a u drugom redu "333 4 mp kt". Po onome što sam video na netu plavo bi trebalo da je Kondenzator
[Ovu poruku je menjao goksil dana 28.01.2017. u 10:42 GMT+1]
[ guja011 @ 28.01.2017. 09:36 ] @
ne to su kondovi od RC preko triaka
ta cela ulazna metalna kocka je jako zanimljiva, em što vodom (ulaznom) ladi triake em što je tu senzor protoka:
kad se pažljivo pogleda ima malecka štampa sastrane odakle idu 2 žice ka primarnim stranama optokaplera.
napajanje je preko konda,
trebala bi (ja ne videh u ovim slikama) slika poklopca iznutra da se vidi kakav je termostat.
sama pločica deluje musavo a malko je sumnjv i onaj idc konektor
enivej sprava ima šanse da ima fleke od kondenza koji je napravio malo veselja
[ emiSAr @ 28.01.2017. 09:40 ] @
Dobro si procitao, kondenzatorom se obara napon za napajanje to malo elektronike-obavezno prekontrolisati zenerku i zamijeniti pominjane
elektrolite, prekontrolisati i taj crni okrugli grec.
@veselinovic, najvjerovatnije kondenzatori-i u napajanju kondenzator-stedna varijanta.
Ta vodovodna kvrga, vidljiva na slici 5 je senzor protoka-ima cep-zavrtanj -otvoriti a prije toga zatvoriti dovod vode i prekontrolisati jeli unutra
neki propeler ili je arhimedov vijak, uglavnom cudo treba da se lagano bez zapinjanja okrece, daje podatak o protoku.-
Podatak o protoku je najvjerovatnije ili stalan napon na nekom izvodu ili povorka impulsa kao na vodomjerima koji imaju elektronikom ocitavanje
protoka. Na ovo je @Livin Light upozorio!
Na prilozenim fotografijama ne vidim logiku koja objedinjuje sve uslove i dozvoljava aktiviranje grijaca.-
pOz
[ goksil @ 28.01.2017. 09:53 ] @
veselinovic: pogledao sam ponovo i na bojleru i na slici v, ona tri plava..., ali nikako ne mogu da pročitam sta na njima piše ni uz pomoć lupe iako sam ih prvo malo i očistio, prosto su slova i brojevi skroz mutni i duplirani :-(
[ goksil @ 28.01.2017. 10:09 ] @
guja011: evo i unutrašnjeg dela od poklopca :-) i malo jasnije slika V gde je i malecka štampa sa strane odakle idu 2 žice
[ goksil @ 28.01.2017. 10:19 ] @
emiSAr: nadam se da si mislio na ovo sto prilažem sa slikom. Čišćenje od mogućeg kamenca i prljavstine. Probacu i to stim da moram da napomenem da mi je pritisak vode prilično dobar. I da ne zaboravim, naravno hvala i pozdrav svima na pomoći :-)
[ goksil @ 28.01.2017. 12:11 ] @
Očistio sam kontakte na idc konektoru na ploči i u unutrašnjem delu od poklopca i za sada se termostat i dalje normalno uključuje prilikom puštanja vode kao i isključuje prilikom zatvaranja vode ali na moju žalost sada topla voda uopšte više ne ide!? :-(
[ guja011 @ 28.01.2017. 12:12 ] @
znači nema nikakvu specijalnu nauku od regulacije
dugme u poklopcu je najobičnij preklopnik i 3 led diode pride.
u tom smislu "senzor vode" nije elektronac pa ni impulsni pre se radi o najobičnijem prekidačiću koji reaguje ili na pritisak i na protok, štagod.
to daje primarnoj strani optokaplera informaciju tj uslov "radi/stoj".
znači ta malecka pločica je samo famozni uslov rada.
e sad redom pogledaj, taj idc konektor sa flet kablom u kakvom je stanju, da li ima korozije, pogledaj u prekidač za izbor snage taj na
poklopcu, tuda idu jako male struje kojima se okidaju optokapleri, moguće je da imaš negde loš kontakt.
naravno i pomenuto čićšenje u metalnoj kocki iza čepa :)
[ guja011 @ 28.01.2017. 12:14 ] @
oćeš da kažeš da se led diode (izabranih grejača prekidačem) pale i gase a nema grejanja tj tople vode?
[ goksil @ 28.01.2017. 12:54 ] @
guja011: Da upravo to, sada se led diode pale i gase normalno ali nema grejanja tj tople vode. Sada je potpuno obrnuto nego pre neki dan, što se vidi u objašnjenju mog prvog posta kada led diode nisu radile a topla voda jeste
[ goksil @ 28.01.2017. 13:27 ] @
Probaću sada da uradim nešto i sa Termostatom. Onu sebi ima mali kontrolni osigurač (što verovatno i sam već znaš) koji kada sam isključio (što ne bi smelo) bilo je tople vode. Probaću sada ponovo da isključim osigurač u Termostatu samo da proverim da li će možda ponovo tada biti tople vode u šta unapred čisto sumnjam...
[ goksil @ 28.01.2017. 15:14 ] @
Probao sa osiguračem na Termostatu i ne pomaže. Jedino što nisam uspeo je da otvorim i očistim filter, pošto nemam toliko širok i velik šrafciger (što se vidi na slici br. VI), probao sam i sa alterativnim alatima ali ne može, ne odvrće se!
[ emiSAr @ 28.01.2017. 15:34 ] @
Kako je cijeli bojler kokuzna (stedna) varijanta, protok postoji ali nema grijanja, Znaci iz prvog @guja011 posta, to cudo sto izigrava senzor protoka
ne daje valjanu informaciju.-
pOz
[ guja011 @ 28.01.2017. 16:10 ] @
po onim fotkama , da ne otvaram, napamet:
strujni priključak ide na trofazni termostat čija kapilara je tamo u cevkama grejača,
sa termostata idu žice na grejače, druge žice od grejača završavaju na triacima.
sa (uslovno) niskonaponske strane, sa kondom plavim i par elementića se pravi napajanje za optokaplere i
pripadajuću sitnu boraniju.
e, sad, preklopnikom ti biraš verovatno 0-1grejač-2grejača-sva 3 grejača, led diode to pokazuju a kapleri
uključuju odgovarajuće triake.
jedini uslov da sve to radi je da ta mala pločica pušta napajanje ka kaplerima
da je bilo mozga trebalo je da led diode budu na red sa kaplerima pa kad one svetle da znač da je ispunjen uslov,
možda i jeste tako ali se na fotkama baš i ne vidi
sad pošto je ceo sklop cicjašluk, ni taj senzor kako ga mi zovemo ne mora biti čudo svecke tehnike, može biti i najobičnija
reed ampulica koju aktivira magnetić u tom čudu u kocki, ne mora biti neka nauka.
[ emiSAr @ 28.01.2017. 16:38 ] @
Posto se na prezentovanim fotografijama ne vidi 99% si u pravu. Protok zakrene neki "haknpuc" koji nosi magnetic koji van aktivira neki rid kontakt,
ampulicu.
Eto sto su me "oćerali" u penziju-ovakva sprava nebi mogla proci.- (Doduse, imao sam skoro 50 godina upisanog staza bez staza u JNA).-
pOz ekipi
[ goksil @ 21.03.2017. 14:11 ] @
Zvao sam sve moguće servisere pa i sam servis Termomonta ali niko ne zna ili neće da pokuša da ga popravi... Kamo sreće kada bih našao nekoga majstora-servisera u BGu
[ tomam @ 22.03.2017. 08:34 ] @
!!! Da li sam dobro razumeo ??? sada kad otvoris vodu == voda potece upale se diodice za signalizaciju rada 1 2 3 zavisi od polozaja izbora i kad zatvoris vodu one se ugase ???
Ako je tako onda merac protoka / pritiska sta li RADI
[ goksil @ 22.03.2017. 09:36 ] @
"tomam" tačno, upravo tako "kad otvoris vodu == voda potece upale se diodice za signalizaciju rada 1 2 3 zavisi od polozaja izbora i kad zatvoris vodu one se ugase".
Dobijao sam na sajtu za sada ražličita rešenja o mogućem kvaru-problemu i uglavnom navode da je otišla: sklopka ili membrana ili senzor pritiska/protoka ili da je u pitanu ventil.
Svi mi kažu da to i nije neki problem ali kada pozovem servisere rade samo one sa kazanom, dok niko neće da radi protočne bojlere zato što su izgleda komplikovaniji ili valjda što ne mogu da dodju do odrejenih rezevnih delova.
[ test1234 @ 23.03.2017. 00:25 ] @
Znaš da je moguće da je tu sve ispravno a da grejač nije dobro povezan.
[ radicmx @ 23.03.2017. 06:05 ] @
Koliko vidim na trofazni termostat ti dolaze 2 faze. proveri ti ipak napajanje i grejace za pocetak.
posto si i spominjao da ti u pocetku krene malo tople vode.
[ goksil @ 23.03.2017. 08:24 ] @
"test1234" Ja do sada ništa nisam dirao. Bojler je do skoro (15god) radio normalno, to jest nikada nije servisiran pa tako ni povezivanja do sada nisu menjana. Jedino ako su kablovi vremenom stradali.
"radicmx" Prilažem ti i malo bolju sliku trofaznog termostata (Thermostat-de-c) gde se sada mnogo bolje vidi da idu tri žice-faze. A što se tiče provera napajanja i grejača, naravno pokušavam i dalje tu mogućnost i zvao sam mnooogo Bojler servisera i električara, poslao mnogo Maila sa problemom i slikama ali niko neće da radi protočni ... :-(
Da li neko može da mi kaze gde i kako bi pravilno trebalo staviti kabl za uzemljenje (slika 2) koju sam sada namerno malo izdvojio i oblepio širokim selotejpom bi se bolje videla na slici.

[ radicmx @ 23.03.2017. 17:30 ] @
te dve plave sto dolaze na termostat sa napajanja jeli one idu sa iste kleme.
I koliko vidim bojler je nulovan samo.
[ goksil @ 23.03.2017. 19:29 ] @
"radicmx" da dolaze sa iste kleme. I ništa ja nisam dirao, tako je uvek bilo

[ radicmx @ 24.03.2017. 05:36 ] @
Dobro nije problem to je neka vrsta vezivanja u trugao. samo nevidim kako se vracaju one zute.
Moze se desiti da negreje bojler ako je jedna zuta pogresno vezana ili pregori jedan grejac i da ti je jedna faza nestala.
zato proveri dali imas sve tri faze i proveri grejace za pocetak. spominjao si da su ti ostajali ukljuceni grejaci bez protoka.
Vise mi je problem sto to nema pravo uzemljenje.
[ goksil @ 24.03.2017. 09:06 ] @
"radicmx" ne verujem da je neka zuta pograšno vezana, pošto je sve bilo tako vezano oduvek a i bojler je normalno radio. Faze su ok. Prilikom zadnjeg korišćenja bojlera kada sam zatvorio dovod vode na bateriji grejači su i dalje radili ali samo u kratkom vremenskom periodu, pošto sam odmah na potenciometru za regulaciju snage isključio grejače, to jest sa položaja "1." stavio na položaj "0.". Tako da grejači rade
[ radicmx @ 25.03.2017. 18:05 ] @
Izmeri da budes siguran. Proveri sve do te elektronike ili vidi sa nekim da proveri sve do te elektronike.
redom napajanje, grejace, termostat, faze i nulu koje dolaze na elektroniku...
ako nista bar ces znati gde je problem.
[ goksil @ 25.03.2017. 21:39 ] @
"radicmx" u pravusi tako ću i da uradim. Danas sam kući doneo jedan protočni bojler koji sam dobio od ortaka https://www.elitesecurity.org/...ojler-problem-promena-snage-kw
a čim budem stari skinuo odneću ga kod nekoga da ga pregleda... :-)
[ goksil @ 02.04.2017. 10:50 ] @
Bojler je ispitan Ampermetarom. Ustanovljeno je da je crkao prvi grejač i treća sklopka. Bojler mi i dalje radi ali tek na podeoku 2. i 3. dok na podeoku 1. ne radi (gde je i crkao grejač).
Stim da i dalje imam veliki problem. Pošto se grejači ne gase automacki pri zatvaranju protoka vode kako bi barem trebalo u normalnom radu. Te kao i ranije, moram obavezno "prvo da ugasim bojler na podeok 0" pre nego što zatvorim slavinu, što je vrlo opasno ako taj postupak zaboravim :-(

[ goksil @ 03.04.2017. 09:27 ] @
Da li neko možda zna gde bih mogao da kupim sigurnosni termostati gpc trofazni 380v 16a
GPC 30A – 240V / 25A – 230V / 20A – 400V, pošto za sada nigde nisam mogao da ga nadjem. Na mom starom je u njemu crkla prva sklopka.
I da li neko zna, da li se termostati uopšte mogu i popravljati.

[ goksil @ 05.04.2017. 18:03 ] @
Hvala svima na velikoj pomoći, zatvaram ovu temu pošto sam konačno uspeo da popravim bojler :-)
Sada mi radi sigurnosni termostat kao i sve tri sklopke. samo još da dam da mi se uradi jedan grejač, što sada i nije toliko hitno pošto mi rade druga dva. Pozdrav za sve :-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|