[ NitroGen @ 31.01.2017. 16:59 ] @
Pozdrav!

Preci cu odma na stvar. U pitanju je excel naravno.
1. Imam lager listu u vidu tabele sa sifrom, materijalom,jed. mere, količinom.
2. Radne naloge u vidu tabele preko kojih se SKIDAJU količine sa lagera.
Treba mi mogućnost da U RADNIM NALOZIMA povežem NAZIVE MATERIJALA sa SIFROM(sa lagarera npr), odnosno da unosim ručno ŠIFRE a preko npr vlookup-a da samo popunim SVE nazive materijala koji su pod posebnom ŠIFROM. E sad mogu to da odradim za jednu ćeliju pomoću VLOOKUP-a ali kako da npr prevučem da se svi materijali povežu sa svojom šifrom... Postoji 200+ posebnih tabela za naloge ali su fiksirane kolone(sve jedan nalog ima istu kolonu za količinu, materijal, šifru itd..) Nisam siguran da li je važna informacija da mi je šifra u koloni gde je izmenjeno format cells+text umesto number da bi mogao da pisem nule(npr šifra 012;00366)
Nadam se da sam bio dovoljno jasan.. Hvala unapred..
[ Ivek33 @ 02.02.2017. 10:07 ] @
Malo si nejasan ili ja nisam dobro razumio. Ovo što ti želiš, širok je pojam koji pripada pod "baze podataka" koju ti hoćeš raditi u Excelu. Pogledaj ove primjere, možda pronađeš nešto slično tvojoj želji
http://www.elitesecurity.org/p...rch&SubmitType=Ovog+foruma

btw: Možda bi mogao iskoristiti primjer koji sam radio kao fakturu. Umjesto faktura obrasca možeš kreirati "Radni nalog". Za više detalja pogledaj "Faktura u Excelu"

PS:
Citat:
ćeliju pomoću VLOOKUP-a ali kako da npr prevučem da se svi materijali povežu sa svojom šifrom...
. Pa za svaku jedinstvenu šifru Vlookup će povući svaki podatak koji se odnosi na šifru. Zavisi kako si organizacijski postavio podatke. Ovako bez primjera teško je reći.

npr: =VLOOKUP(H2;$A$2:$G$50;column(B1);false) vratiti će podatak za šifru iz H2 iz drugog stupca baze. Ako kopiraš formulu u desno tada će vraćati svaki slijedeći stupac. Column(B1) je pandan broju 2. Kopiranjem u desno ovaj rezultat se mijenja: 3,4,5...
[ NitroGen @ 02.02.2017. 16:56 ] @
Hvala, pomoglo mi je dosta. Problem mi je pravilo to $ fiksiranje odredjene kolone.

Ako moze jos jedno pitanje.. Otvorio sam novi sheet i tu hocu da mi budu sve ulazne fakture jedna ispod druge prikazano kao fajl neki, u cilju da lako mogu da pristupim dvoklikom odredjenoj fakturi i da excel otvori tu fakturu. Ali i dalje da te ulazne fakture budu funkcionalne, u smislu da redovno dodaju kolicine na lager iz fakture. Isto pitanje i za izlazne fakture(radne naloge). Posto cu imati oko 300 izlaznih faktura(slicno toliko i ulaznih) pa hocu da budu upakovane lepo da se vide sve odjednom na sheetu npr ''lista izlaznih faktura'' i da mogu da pristupim kad hocu i kojoj hocu.
Hvala unapred!
[ Ivek33 @ 02.02.2017. 21:03 ] @
Kada su u pitanju apsolutne i relativne adrese pogledaj tutorijal.

Da bi otvorio neku datoteku klikom na hyperlink na nekom sheetu pogledaj ova tri tutorijala.
- Hyperlink u Excelu
- Hyperlink pod uvjetom

btw: formula može biti kao ova ispod. Ova formula otvara workbook pod nazivom "faktura1.xlsx" u folderu C:Temp i pozicionira se na Sheet1 u ćeliju A1. Tekst koji je vidljiv kao link je "Faktura 1"
Code:
=HYPERLINK("[C:\Temp\faktura1.xlsx]Sheet1!A1";"Faktura 1")


Imaš i na youtube primjera pa potraži.
ostatak mi nije jasan.
pozdrav