[ kosovic @ 07.02.2017. 06:53 ] @
Novi sam u okruženju Java Netbeans desktop aplikacijama radi boljeg upoznavanja programskog jezika Jave. Imam pitanje dali postoji mogćnost kada pravim desktop java aplikaciju da na neki način držim biznis logiku na jednom mjestu da bih kasnije mogao vršiti promjene na jednom mjestu a ne na svaki računar posebno. Da li je to web servis aplikacioni servis ili nešto drugo gdje bi se moglo to smjestiti kao što je web server za web aplikacije.

Unaprijed zahvaljujem.
Draško
[ nemnesic @ 07.02.2017. 14:14 ] @
Moze naravno. Ali sve zavisi kakvu aplikaciju pises. Ako si tek pocetnik programer onda treba da savladas osnove programiranja. Ako si Java pocetnik a imam iskustva sa drugim jezicima onda bi trebalo da znas da moze.

Moje iskreno miseljenje je da je java desktop programiranje (awt, swing) polako izumire. Medjutim dace ti dobru osnovu za Android aplikacije. Tako sve zavisi sta ti je cilj.
[ casperns2 @ 07.02.2017. 19:35 ] @
Citat:
Moje iskreno miseljenje je da je java desktop programiranje (awt, swing) polako izumire.

Da se nadovezem posto se pojave slicna pitanja.Potpuno se slazem sa nemnesic. Ako vec nisu i izumrle, koriste se uglavnom u starim projektima i u skolama i fakultetima, ne gubite vreme na tome.
Ima mnogo vaznih i korisnih tehnika koje mozete nauciti i koje ce vam zaista trebati. Ako neko vec zeli da uci Java GUI onda definitivno JavaFX uciti i zaboraviti da postoji awt i swing.

Ako vec pocinjete sa ucenjem jave radite biznis logiku u konzolnim aplikacijama, to vam je najbitnije. Kada to dobro savladate predjite na kreiranje GUI-a pomocu JavaFX, .NET ili WEB tehnologija.
[ nemnesic @ 07.02.2017. 19:42 ] @
Slazem se! Nisam nikada koristio JavaFX pa necu da komentarisem ali sto se mog iskustva tice ako treba pisati desktop aplikaciju ja preporucujem http://electron.atom.io/
[ kosovic @ 10.02.2017. 07:39 ] @
Zahvaljujem na korisnik odgovorima, sad znam u kojem pravcu treba da idem sa ucenjem Jave.