[ peca_90 @ 07.02.2017. 15:42 ] @
| Treba da napravim uređaj u obliku "pehara ili čaše", koji će da izbaci ubačenu tenisku lopticu (težine 57 grama) klikom na daljinski upravljač, a da potom ista leti 2-4 metra horizontalno.
Planirao sam da za to upotrebim elektromagnetnu kotvu. Problem je u tome što do sada nisam imao iskustva sa proračnom potrebne sile ili momenta, pa ne znam kolika mi treba udarna sila da izbaci lopticu na željenu dužinu. Znam iz fizike i mehanike obrasce za dobijanje ubrzanja, snage, sile, vremena i ostalih parametara, kao i vektorsko zbrajanje sila, ali prilično sam nesiguran da je to dovoljno :)
Pomoć? |
[ branko tod @ 07.02.2017. 22:28 ] @
Da li ti je to za vežbanje stonog tenisa?
[ djoka_l @ 07.02.2017. 23:05 ] @
Nije dovoljno. Ne znaš kolika je sila trenja između loptice i podoge. Ne znaš koliki je otpor vazduha. Ne znaš koliko se energije troši na zagrevanje loptice zbog deformacije (loptica nije kruto tela). Da napomenem ni da ne znaš koeficijent elastičnosti loptice. Takođe, ne znaš da li se loptica kotrlja, klizi po površini ili kombinacijom ova dva kretanja.
A da jednostavno probaš?
[ Dalibor81 @ 11.02.2017. 18:46 ] @
0.56 kN okvirno, ali za idealno horizontalno kretanje treba beskonacna sila = ne mere
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.