[ Preatorian @ 10.02.2017. 10:41 ] @
Drage kolege forumaši

Pratim par godina teme o freelancu ali većina ih je na kojim sajtovima naći posao , kako dići pare itd, ali nema ni jedne o tome koliki je zapravo nivo znanja potreban za freelance sistem admina. Ali evo da pojasnim šta vih voleo da saznam a siguran sam da nema boljeg mesta za to od elite foruma.

Zadnjih 7 godina radim kao sys admin za "medium" srpske kompanije (80-200 račuanra + serveri) i imam sada već solidno iskustvo sa tehnologijama koje se koriste u Srbiji. Iskreno smučili su mi se srpske gazde i njihovo poslovanje, takođe se često smaram i ne radim dovoljno na sebi jer to posao od mene ne traži. Nemaju para za nove servere, licence za softver da ne pominjem , pa se sve svodi na održavanje postojećeg i pravljenje "free" servisa. Čak i za besplatne servise kukaju kad im tražim novac za server jer - bože moj stari server radi već 10 godina besprekorno što bi davali nekoliko k eura za novi.

Elem, voleo bih par saveta od iskusnijih freelance admina kako da batalim stalni posao i pređem u freelance. Čini mi se da nemam dovoljno iskustva sa tehnologijom koja se koristi preko , recimo nikad nisam imao prilike da čačkam Tomcat server a vidim da se to znanje dosta često traži u freelance poslovima. Dali da probam odmah ili da naučim par stvari ? Možda ima neko od vas ko se ubija od posla i treba mu partner (neko iz NS) ? Da me neko ,takoreći, za ruku uvede u taj svet ne bio problem da mu dam i 30% zarade dok mi ta osoba pomaže. Već sam imao prilike da preuzmem srpski IT sistem bez minuta obuke od bivšeg admina i jako se brzo snađem.

Evo da kažem i ukratko šta znam tj šta sam radio :
Win server 2003 - 2008 , AD , DNS , Grupne polise ....
Linux administracija kroz CLI (nikad upalio GUI nisam u linuxu), postfix mejl server , dovecot + content filteri i antivirus , Samba , squid, appache
Networking - Cisco osnove (static routing , acl , osnovno konfigurisanje i dijagnostika), Mikrotik (QoS, rutiranje, PPPoE, WiFi)
da ne pisem sada sve protokole - TCP , SMTP , POP, SNMP , SSH ...
Network monitoring - Dude, PRTG - sad učim Zabbix jer vidim da se u Levi9 to koristi
Ostalo - MS SQL, mySql- povezivanje,konfigurisanje , kopanje podataka pomoću Query-a itd ...
Virtualizacija - da - ali nikad na pravom serveru koji samo za to služi tipa ESXI

Eto nadam se da će ovaj post biti kao neki vodič koliki je zapravo potreban nivo znanja da bi se zaradila plata kao freelance admin i u kojim oblastima se treba pojačati.
[ Aleksandar Đokić @ 10.02.2017. 18:58 ] @
Imas dovoljno.