[ zecos @ 12.02.2017. 11:59 ] @
Javlja mi se zanimljiv problem sa maticnom plocom Intel S3420GP ( serverska ) naime ploca kada je u kucistu se resetuje non stop i pisti... nekad zapisti 2, nekad 3 puta nema pravila, zavisi koliko se "brzo" resetuje nakon paljenja. to se poceli desavati pre koji dan. Zanimljivo je to sto maticna ploca sasvim lepo radi kada je van kucista, sastavljena na stolu sto bi rekli. Ovo nije prvi put da mi se to desava, jedne prilike imao sam neku asus a7v8x-x koja se isto tako ponasala. Zna li neko razlog zasto se to desava i kako resiti problem?
[ Miroslav Cvejić @ 12.02.2017. 13:20 ] @
Da nema neki distancer na kućištu na mestu gde na ploči nema rupe za šraf?
[ zecos @ 12.02.2017. 14:20 ] @
Nema, 3 godine je sve normalno radilo
[ djoka_l @ 12.02.2017. 15:27 ] @
Nemam pojma o toj ploči, ali ja bih prvo posumnjao na RAID kontroler. U stvari, prvo bih pomislio na napajanje, ali kažeš da radi van kućišta (valjda sa istim napajanjem). Ako imaš neki RAID kontroler, pokušaj da njega upotrebiš za test umesto on-board kontrolera.

Kada bolje razmislim, možda nisi uključio RAID, ali ako jesi probaj sa nekim test diskom bez RAIDa da butuješ sistem.
[ ademare @ 12.02.2017. 17:14 ] @
Stani, nisi bio dovoljno precizan u prvom postu .

Znaci ploca je radila normalno 3 godine u kucistu , onda je pocela da se resetuje. Izvadio si je iz kucista i ona " radi " , verovatno van kucista nisi sve testirao , ali se ne resetuje stalno ?

Onda si je vratio u kuciste i opet se resetuje ?
[ zecos @ 12.02.2017. 17:39 ] @
Upravo tako, i sad pisem sa nje, radi celo poslepodne bez ikakvih problema..... kada je u kucistu resetu je... nije problem u kontrolerima ili bilo cim.. probana je sa dva napajanja... situacija ista! znaci fizicki kada je ploca montirana u kuciste ona ne radi, kada se izvadi napolje na stolu sastavljena radi bez problema. Resetuje se jos u bios-u!
[ ademare @ 12.02.2017. 22:14 ] @
Stvarno cudna situacija. Sve ono sto bi bilo logicno nije, pisao je neko o mogucem kratkom spoju ili napajanju .

Jel to kuciste od nekog Brend modela ili Castom, uradi sam ? Pitam jer mnogi Brendovi za poslovne kompjutere imaju kojekakve , posebno posto je serverska ploca mehanizme zastite , od pomeranja fizickog i slicno , cip na ploci za zastitu , prekidaci na kucistu i slicno , pa eventualno tu mozda nesto nije usaglaseno , sto se ne dogadja van kucista. Klimavo je ovo sto pisem ali mi ne pada nista drugo na pamet.
[ npprod @ 13.02.2017. 15:07 ] @
Pozdrav,
Pokušaj da postaviš ploču u kućište bez zavrtanja šrafova, zatim zavrći jedan po jedan
Posle svakog šrafa startuj server, čim počne da se resetuje moguće je da neki od
šrafova zateže ploču a ona ima puno slojeva štampe te je neki vod u tom slučaju u prekidu.
To se najčešće dešava sa četiri šrafa oko CPU-a.
[ zecos @ 15.02.2017. 16:03 ] @
Citat:
ademare:
Stvarno cudna situacija. Sve ono sto bi bilo logicno nije, pisao je neko o mogucem kratkom spoju ili napajanju .

Jel to kuciste od nekog Brend modela ili Castom, uradi sam ? Pitam jer mnogi Brendovi za poslovne kompjutere imaju kojekakve , posebno posto je serverska ploca mehanizme zastite , od pomeranja fizickog i slicno , cip na ploci za zastitu , prekidaci na kucistu i slicno , pa eventualno tu mozda nesto nije usaglaseno , sto se ne dogadja van kucista. Klimavo je ovo sto pisem ali mi ne pada nista drugo na pamet.


Kuciste je obicno... nije od brendiranih proizvodjaca komponenata, kao sto sam naveo, 3 godine je maltene bez gasena radilo bez problema...

@npprod

Pokusacu to da uradim, i ja sumnjam da je negde na masu od srafova nesto probilo i da zato ploca restartuje..
[ flighter_022 @ 26.03.2017. 14:46 ] @
Pazi, ima stvarno ludih situacija.

Firma je, preko nekih kompenzacija, desktop racunare kupovala od iste firme. Ta firma je uglavnom iz kine uvozila ili komponente pa sklapala, ili kompletno sklopljene racunare. Medjutim, sve je funkcionisalo sasvim ok.

Onda mi se jednom desi da, u kratkom vremenskom roku, nekoliko racunara se resetuje pri ukljucenju, cim se pojave prvi znaci zivota (bios), reset pa sve iz pcoetka. Izbvadim sve napolje, tako rastureno pospajam, opet isto. Otkacim sve osim CPU, memorije i napajanja, sve radi kako treba (naravno ne butuje jer je HDD otkacen). Spojim, opet isto... Na kraju se ispostavilo da je problem u napajanjima (a ja sam rotirao napajanja iz istih takvihr acunara, dakle prakticno ista napajanja). Ako je u CD-ROM-u bilo kakav disk, kada se on zavrti, padne napon na nekoj od grana napajanja i resetuje se sistem. Ako pre iskljucenja niste izvadili disk, pri paljenju se i on zavrti i zato niti stignete da ga izvadite (osim iglom), niti da odreagujete na bilo koji nacin. Zamenom svih napajanja na problematicnim racunarima, i problem je nestao.

Elem, sta hocu da kazem... Nekad nema preterano mnogo logike kod troubleshooting-a, te ne treba nista nikad predpostaviti. Dovoljno je samo malo prasite i vlage pa da se neki prelazni otpor smanji gde ne bi trebalo i eto problema. Recimo, moze da se desi, posebno kod jeftinijih kucista, da se reset dugme spoljno samo naslanja na mehanicko unutar kucista. A ako je starije kuciste, prasina i prljavstina dovedu do toga da spoljni taster iskoci napolje, a onaj pravi, unutrasnji, bude takav da su kontakti vrlo blizu i dovoljan je i najmanji potres pa da urpavo taj taster da signal maticnoj ploci... U vezi sa tim, kada je racunar raskupusan, da li su nakaceni i tasteri za start i reset, ili plocustartujes srafcigerom (prespajanjem kontakata)?