[ peca_90 @ 23.02.2017. 20:15 ] @
Pre mesec dana sam odbranio diplomski rad na višoj elektrotehničkoj školi i stekao naziv strukovnog inženjera elektrotehnike. S obzirom da razumem i volim elektroniku, matematiku, obradu signala i sisteme automatizacije, nije mi bilo teško da ostvarim visok prosek. Vreme od diplomiranja pa do sada koristim da proučim što više. Trenutno izučavam jedan 8051 mikrokontroler, jezike asembler i C za embedded sisteme, nekoliko PCB CAD programa, a obnavljam ono što mi je "isparilo" tokom studija (pre svega solidworks, robotske sisteme, kreiranje leder dijagrama za PLC-ove i druge elemente automatizacije).

Do sada sam se prijavio na mnoge konkurse za posao, slao mejlove svim mogućim firmama, pitao Kurtu i Murtu, ali dobio samo jedan poziv da dođem na razgovor. Otišao, šatro se oduševili i rekli da imaju još kandidata pa će me zvati uskoro, za par dana, kakav god da je rezultat konkursa. Standardna žvaka. Posle 15 dana ih nazovem, čisto iz zezanja - da ih "podsetim" (k'o da ne znam odgovor :D) i kažu da čekam još - gistro će me obavestiti. :D

Prijavljivao sam se firmama da me prime kao volontera - rad bez naknade u cilju "pečenja zanata". Malobrojni (ako izuzmemo ignoranciju) odgovori su bili tipski: "eh da si došao pre 5 meseci, eh sada nismo u mogućnosti zbog [napiši dovoljno banalan razlog]". Očekivano.
Uskoro ću da se okušam u freelance svetu. Polako pratim projekte na vodećim platformama i jurim znanja i veštine za njih. Međutim, zbog svih poznatih razloga ipak mi treba (i) stalni posao. Ili bar volontiranje da steknem iskustvo i što se kaže "osećaj u rukama" za posao.

Molio bih ES-ovske elektroničare i automatičare da iznesu svoja iskustva. Kako im je bilo kada su počinjali? Kako su našli zaposlenje? Kakve su im bile početne pozicije? Koja su zaduženja imali? Koliko su imali znanja "od ranije (studija/srednje škole)", a koliko su naučili na poslu? Kako je teklo učenje i snalaženje na poslu? Kojom brzinom? Ako imaju savet gde bih mogao da pitam, ne za posao, nego makar za volontiranje (čak bez naknade za burek i putne troškove) slobodno neka iznesu...