[ necca1 @ 27.02.2017. 18:10 ] @
Potrebna mi je mala pomoc sa, za vas, jednostavnom bazom. Meni ona vec vise od dve nedelje predstavlja neresiv problem. Do sada nisa hteo da gnjavim ali moram. Baza je manje vise kao telefonski imenik. Ima tabele Companu, Contacts i Class of bussines sa dve medju tabele company to contacts i contacts to class of bussines koje povezuju kontakte sa kompanijom i class of bussines.
To sam povezao, mislim, kako treba ali mi je problem kako da nateram bazu da upisuje nove kontakte sa potrebnim podacima u vezne tabele ka kompaniji i class of bussines.
I kako da napravim forme gde bi se vrsila pretraga po razlicitim parametrima ( tipa class of bussines po kompanijama, contacts po class of bussines itd.)

Ako ima neko ko bi mi pomogao sa ovom bazom, molio bih da mi objasni kako da uploadujem primer baze kako bi video o cemu se radi

[ Getsbi @ 27.02.2017. 18:59 ] @
To što si zakačio je neki primer uz knjigu. Predpostavljam da bi trebao da pročitaš deo oko dizajniranja formi, pravljenja podformi i slično. Tabele contactstoclass i companytocontacts su vezne tabele. Njih puniš nakon što prvo dodaš zapise u njima roditeljske tabele.

Jedino što mogu da ti dam je link za brzo učenje Access-a ali ne očekuj preterano, za kratko vreme.
http://www.znanje.org/abc/tutorials/accessMMX/accessMMX_abc.htm

Uči redom odozgo na dole ili po potrebi. Na dnu strane imaš primer baze . Skini je, otvori je držeći taster Shift i polako "čačkaj".
[ necca1 @ 27.02.2017. 19:14 ] @
Ma nije primer uz knjigu nego tako treba da izgleda ta neka baza. Sa accessom sam se sreo prvi put pre 10 godina (kurs u okviru firme ). Primer sto sam okacio su samo tabele, a poceo sam da radim querie i forme. Primer je bez njih.
Pitao sam samo da li tako postavljene i povezane tabele mogu da rade pretragu po bazi i upis novih podataka, a na osnovu upita i formi.

Hvala za link. Nadam se da cu uspeti nesto da "iscupam" iz toga.


[ Getsbi @ 27.02.2017. 19:22 ] @
Dobro je povezano. Moći će da se pretražuje. U vezama ti je čekiran samo referencijalni integritet. Čekiraj i ostala dva polja. Cascade Update Relate Fields i Cascade Delete Related Records. To je bolja varijanta.
[ necca1 @ 27.02.2017. 19:31 ] @
Reci mi, ako cekiram i Cascade Delete Related Records jel onda brise unosi iz samo veznih tabela ili i iz tabele company i class of bussines.
Pokusao sam da napravim formu da selektovanjem odredjene kompanije izbaci samo one class of bussines koji se obavljaju u toj kompaniji. Ali naravno nisam uspeo jer nisam verovatno dobro postavio kriterijum za polje company, ili nisam uopste nista dobro postavio.
Molim za malu pomoc oko toga
[ Getsbi @ 28.02.2017. 06:02 ] @
Konkretno ove dve opcije znače da ako ažuriraš ili obrišeš u tabeli roditelj automatski se ažurira ili briše u tabeli dete. Izdvoj dve tabele u drugi prazan fajl.accdb. Isprobaj kako funkcionišu ove dodatne opcije. Tako ćeš najlakše odlučiti u buduće da li ti je ova Access-ova pomoć potrebna.
Tabele Company i ClassOfBussines ti nisu direktno povezane. Da jesu, mogao bi da vezom forma i podforma dobiješ to što želiš.
Ovako uzmi tvoj upit Company_to_class koji ima 323 zapisa za izvor podataka drugog upita koji će se zvati recimo Query1 i upotrebi klauzulu Distinct.
Code:
SELECT DISTINCT company_to_class.[company name], company_to_class.[class of bussines]
FROM company_to_class;

Tako ćeš dobiti rezultat od 120 zapisa koji su sada jedinstveni, bez dupliranja i jednostavniji za pretraživanje i postavljanje kriterijuma. Isprobaj. Samo se odluči za način. Za pretraživanje pogledaj na forumu po toj ključnoj reči. Ima dosta primera.

[ necca1 @ 01.03.2017. 21:38 ] @
Hvala na odgovoru i pomoci.

Imam jos jedno pitanje
Postoji li ikakva sansa da u okviru jedne forme postavim prikaz vremena ( i datuma) ali da uz pomoc nekog upita ili nekako mogu da menjam vreme po vremenskim zonama. ili da postavim vise prikaza sa razlicitim zonama


Hvala
[ Getsbi @ 02.03.2017. 06:08 ] @
1. Ako hoćeš sam da napraviš trebaće ti onoliko upita koliko ćeš zona da imaš sa plus ili minus časova od srednje-evropskog vremena. Na primer za Tokio je UTC + 09:00. Ti bi trebao u upitu da imaš Time() + osam sati jer ti je sistem podešen na srednje evropsko UTC + 01:00. Nisam nikad pokušavao ali je logično jer je datum Long Integer odnosno dugačak ceo broj, a vreme decimalni broj manji od 1. Ukucaj u pretragu ovog foruma ključne reči:sabiranje vremena i pogledaj kako se to radi.

2. Moglo bi na formi da se pokrene web strana https://time.is/sr/ koja bi te verovatno zadovoljila. Na praznu formu spustiš kontrolu Hyperlink i u polje Address upišeš web stranu. Ukoliko ima konekcije prema Internetu u podrazumevanom browseru ćeš dobiti tu stranu.


Evo kako bi to izgledalo na formi. Pošto je Tokio 8 sati ispred nas znači na Time() treba dodati trećinu od 24 ili 0,3333333[Ovu poruku je menjao Getsbi dana 02.03.2017. u 13:02 GMT+1]
[ necca1 @ 18.03.2017. 12:46 ] @
Hvala na pomoci