[ ksrele @ 14.03.2017. 13:50 ] @
Pozdrav svima,

Potrebno mi je da kupim i instaliram server na kome ce raditi Apache i PHP (i mozda FTP i File share i slicni servisi) ali PHP mora da se kaci na Informix bazu koja je na fizicki drugom serveru.

Imam veoma malo iskustva sa konektovanjem na Informix bazu ali imam OK iskustva sa PHP-om i MySQL-om i MSSQL-om. Internet je prepun upustava u vezi ovih konekcija ali, nazalost, ima veoma malo upustava za konekciju ka Informix bazi (sa Linux-a).

Moje pitanje vama je koji mi operativni sistem savetujete da stavim na server sa kojim cu se najlakse spojiti sa Informix bazom?
Probao sam iz Ubuntu Linux-a ali sam se namucio zestoko (skidao razne verzije Jave i IBM SDK paketa) i na kraju mi nije uspelo. Shvatio sam na kraju da moram PHP source kod da rekompajliram i onda sam shvatio da nema sanse da ja to uspem za kratko vreme

Takodje sam pokusao i sa Windows 10 x64 da naravim ODBC konekciju (a to je valjda najsporija moguca varijanta) i to sam jesva uspeo da uradim. Imao sam poprilicnih poteskoca jer je Windows 64-bitni... ma uzas... Ne mogu da verujem da je to sve toliko komolikovano.

Da stavim neki stariji Windows ili mozda postoji neka posebna distribucija Linux-a na kojoj je ovo lakse odraditi?

Verovatno sam ja promasio temu/forum gde sam postavio ovo pitanje, ali ko pita ne skita.
[ plus_minus @ 15.03.2017. 03:36 ] @
PHP: Informix - manual
Citat:

Note:

This extension has been moved to the » PECL repository and is no longer bundled with PHP as of PHP 5.2.1.


... and has no PECL maintainer.

Tako bar kažu.
IBM i povampireni ColdFusion.

PHP: Informix Functions
[ nkrgovic @ 15.03.2017. 07:58 ] @
Ja nadjoh PDO pecl modul : https://pecl.php.net/package/PDO_INFORMIX

Update-ovan ove godine. Deluje OK...
[ ksrele @ 15.03.2017. 12:42 ] @
Ljudi, update.

Uspeo sam nekako, prateci ovaj tutorial: https://phptreasure.wordpress.com/

Na kraju ipak nisam trebao instalirati nikakav JRE jer IBM Client SDK vec ima JRE u sebi, ne znam zasto mi prvi put nije radilo?!?! Mada, sada sam stavio clean Ubuntu 64 14.04. a mislim da mi je na prvoj probnoj masini bio 16.x.

I da, bilo je jos problema, tipa da mi komanda "./configure" nije uopste radila vec je prvo trebalo da se pokrene "phpize" komanda pa tek onda "./configure".
A "phpize" nije postojala dok nisam instalirao "php5-dev" paket.

Takodje sam i morao da editujem "configure" file jer nije mogao da nadje neki file (objasnio je lik na sajtu sta treba izmeniti).
Na kraju mi OPET nije radilo pa sam morao da tracujem Apache2 log da bih skontao da PHP trazi fajlove na skroz pogresnom mestu pa sam ih iz "/opt/informix" morao kopirati u "/usr/informix"...

Namucio sam se ko Isus ali sam bio uopran i uspeo!

Samo, imam jedan problem... ovo je samo test masina sada sve ovo treba da ponovim na produkcionom serveru