[ alan @ 08.04.2004. 18:13 ] @
Ćao svima!
Može li tko pomoći?
Imam DVD camcorder ( Hitachi DZ-MV200E ), DVD-RAM 8 cm, sa kojeg sam skinula film na HD (sa PC kit-om) ali nemam softver za edit filma pa me interesuje koji mi je program potreban i trebaju li mi kakvi codeci i koji?
[ simche @ 10.04.2004. 05:41 ] @
NEznam koliko uopste znas o editovanju video zapisa. Jedan dobar program jeste i VIRTUALDUBMOD 1.5.4.1

http://cesnet.dl.sourceforge.n...bMod_1_5_4_1_All_inclusive.zip

Zasnovao je na VirtualDub-u programu koji se koristi (uglavnom) za encodovanje u popularne formate divx, xvid.... i dgovarajucu obradu kvaliteta slike. Za razliku od njega VDMod moze da obradjuje VOB fajlove.

Na sledecoj adresi se nalazi filteri za obradu, neke imas ugradjene u program a neki ti trebaju (ne svi):

http://www.videoxone.de/vdfilters/cgi-bin/filterlist.pl

Ako mislis na slozeniju obradu video zapisa onda Adobe Premier (s tim sto je on shareware i sto je znatno tezi za ucenje).

Nadam se da sam bio nekako od pomoci.
Harmani?
Sve najbolje
Simche
[ alan @ 10.04.2004. 23:12 ] @
Pa i nisam neki znalac, samo ono što pročitam na internetu.
Pokušala sam sa VIRTUALDUB-om konvertovati (imam Ulead Video Studio 7 za obradu ali taj ne poznaje format koji sam skinula sa kamere pa sam film namjeravala prebaciti u AVi) ali mi nakon nekoliko minuta sistem padne i ugasi se računar. Također sam isto probala i sa FLASKMPEG-om i opet isto. U stvari treba mi samo jednostavno isjecanje i spajanje scena nikakvi posebni efekti.
Ali pokušaću sa Adobe nešto, hvala ti na odgovoru.
Nisam iz Harmana ali sam blizu-Ozimice 1.
Ako ti šta treba javi..........ćao!
[ simche @ 11.04.2004. 05:51 ] @
Idemo polako korak po korak:

Prvo da vidimo koji je codec koriscen za pravljenje tvog video zapisa. Na sledecim adresama se nalazi programcic koji daje korisnicima detaljne informacije o video zapisu ( codec, frames/s, pixels, ......). U njemu pogledaj kojim je codecom napravljen fajl.

http://www.divx-digest.com/software/gspot.html <----Procitaj
http://www.headbands.com/gspot/ <----Procitaj
http://www.headbands.com/gspot/download.html <----Downloaduj

Kada utvrdis koji je codec u pitanju tada ces na sledecoj strani naci sve potrebne codece za video obradu:

http://www.divx-digest.com/software/index2.html#codecs

I na kraju ti treba program kojim ces izvrsiti obradu video zapisa:

http://cesnet.dl.sourceforge.n...bMod_1_5_4_1_All_inclusive.zip

NOTE: VIRTUALDUB I VIRTUALDUBMOD NISU ISTI PROGRAMI. MOD je razvijen na osnovu prvog programa i ima mogucnost obrade VOB Fajlova. U poruci spominjes da si koristila VIRTUALDUB a ne VIRTUALDUBMOD (ukoliko si samo propustila da upises MOD onda uredu). PRE SVEGA GORE NAVEDENOG downloaduj (ako vec nisi) VIRTUALDUBMOD. Zatim File-->Open Video Fajl. Ukoliko ga otvoris bez prikazivanja greski tada mozes da vrsis njegovu obradu.

SISTEM PAO?! Koristis Windows 98. On ima FAT sistem cija je osnovna karakteristika da ne moze da obezbedi fajlove sa velicinom vecom od 2GB. Najverovatniji uzrok pada jeste tvoj OPERATIVNI SISTEM. Sada se postavlja pitanje KAKO DA IZVRSIS OBRADU UKOLIKO je velicina video zapisa veca od 2GB? (za 1:30H priblizno oko 30GB RGB nekomresovanog fajla). Odgovor NEZNAM. Mozda neko drugi ume na to da odgovori. Za sad pokusaj sa ovim sto pise u NOTE.

SVE NAJBOLJE
Simche