[ zzzz @ 08.04.2017. 23:21 ] @
Nekad se na Comodore 64 lako mogao napraviti program koji je na zvučnike slao željeni ton.I to zadane frekvencije, intenziteta,trajanja i još po nešto.
Meni sada to treba,ali nigdje da nađem kako.Dakle da preko zvučne kartice napravim izlazni monotoni ton što više frekvencije,snage od cca 0.03 w i u trajanju od 2-3 s.Poželjno da frekvenciju mogu po volji mjenjati do nekih 40 kHz (ultra tvuk),a na izlazu bi bio pijezo zvučnik.

Da li je to izvodivo?Zna li neko?
[ SASA M. @ 09.04.2017. 02:54 ] @
tih programa ima milion za generisanje razlicitih audio signala, veci je problem da zvucna karta ne moze da prenese takav generisani ton. Evo dva koja su data kao ilustracija:
http://www.nch.com.au/tonegen/
http://www.satsignal.eu/software/AudioTestSet/audioRTA.htm
[ zzzz @ 09.04.2017. 23:42 ] @
Citat:
SASA M.: tih programa ima milion za generisanje razlicitih audio signala, veci je problem da zvucna karta ne moze da prenese takav generisani ton. Evo dva koja su data kao ilustracija:


Čestititam na pomoć -SASA M.-i.Skinuo sam nešto na free.
Ja pravim eksperiment koji dokazuje da golub pismonoša ima čulo rotacije.Ja znam napraviti izlazno pojačalo,ali ne baš ovo da imam sa mog comp nešto više od 20 kHz.Kako natjerati zvučnu da radi do 40 kHz (Ultrazvuk)?.
[ SASA M. @ 10.04.2017. 06:45 ] @
Ne mozes da je nateras jer to je to najcesce limit pojacala na zvucnoj karti. Da je na zasebnoj kartici (pci) mozda bi bilo moguce lako uzeti signal posle d/a konvertora ako je taj na kartici u mogucnosti da da takav signal 40+ khz (koliko znam, vecina po spec. moze). Bolje zvucne karte (ne ove integrisane) mogu da prenesu veci frekventni opseg, ali nisu jeftine. Ovde se moze videti test jedne od poznatijih ektsernih (E-MU 0204): https://trueaudio.com/rta_abt1.htm
Takodje, za test zvucne karte ali i sistema davno sam koristio ovaj program, koliko se secam jedna je od boljih: http://audio.rightmark.org/index_new.shtml

Mozda je dobro resenje da se za 20-30 evra kupi uredjaj koji moze da generishe signal koji ti treba. u ovoj varijanti trebalo bi da se doda neki preamp za pojacanje. Vidi nesto ovako kao ideja: http://www.ebay.com/itm/0-50kH...bitrary-Waveform-/321350045890

ili

http://www.ebay.com/itm/New-XR...m3ad6b0a741:g:pd4AAOSw5cNYbTYc

Dalje, moguce je napraviti i neki multibrator, ako ti oblik signala odgovara, Ima ih gomila cak i gotovih, ovih koji teraju miseve, komarce, pse itd.