[ zecos @ 10.04.2017. 23:30 ] @
Imam par nejasnoca sto se tice podesavanja mikrotika, naime situacija je sledeca, "vucem" net sa 3 strane, znaci 3 wan porta, ide rutiranje load balancing + failover pa na bridz pa dalje na mrezu.... sva tri wan porta su protok 10/1 d/u, kada radim testiranje preko sajta prvo se desavalo ako je DISTANCE ( zaokruzeno crveno ) 1,2,3 po linku nebitno, protok bi izmerio 10-11 down, i 2 mb up, kada sam distancu promenio da svi budu 1.1.1, sada merim download oko 10-11-12 mb, i upload je 3 MB, e sad pitanje, zasto ne povuce vise od 10-12 MB download-a ako je ukupno download 30MB, a upload radi bez problema 3mb, znaci upload sabira a download nece. Moze li mi neko pojasniti zasto se to desava i moze li se sta uraditi po tom pitanju

Hvala[Ovu poruku je menjao zecos dana 11.04.2017. u 00:44 GMT+1]
[ npero @ 11.04.2017. 09:07 ] @
Najbitnije od svega jeste na koji nacin meris brzinu ?
Ako ne prisutpas sa WAN,spolja nema potrebe da markiras input i output pakete.
[ anon115774 @ 11.04.2017. 09:52 ] @
To je zato sto klijentska aplikacija trazi deo po deo da preuzima a na serverskoj strani se racuna brzina u datom trenutku.

Ne postoji varijanta da klijentska aplikacija trazi vise delova u isto vreme vec idu jedan za drugim.

Imaj na umu da "load balancing" nije isto sto i "agregacija".
[ zecos @ 11.04.2017. 11:01 ] @
Moze li se onda postici da ja npr dobijem 30mb kada radim download sa nekim torentom ili slicno, posto ni torent ne prelazi 10 mb ( eventualno 11-12 ) kao kad se i testira sa speedtest?
[ anon115774 @ 11.04.2017. 11:20 ] @
Cak i sa torrentom jako tesko. Jedino sto mi pada na pamet da moze da radi je jedan od onih download acceleratora koji otvaraju po nekoliko konekcija i onda da kroz svaki od tih spoljnih portova prodje po makar jedna.

Inace, pravu agregaciju nema sanse da izvedes bez pomoci operatera sa druge strane. Ti se u ovoj situaciji pojavljujes na Internetu sa tri razlicite IP adrese i onaj sa druge strane je skroz zbunjen i ne zna sa kim razgovara.

Uzmi primer da pokusas da napravis VoIP vezu sa nekom destinacijom na Internetu. Razmenjuju se UDP paketi. Ti znas da ti je destinacija negde tamo odnosno jedna IP adresa i onaj sa druge strane zna sa kim razgovara odnosno sa tvojom IP adresom sa kojom je zapoceta veza. Onog momenta kada mu se pojavi paket koji je stigao sa tvoje druge IP adrese on ce samo da zanemari jer nema nikakve veze sa prvobitnom konekcijom.

Isto se desava i sa TCP vezom. Postoji soruce i destination adresa. Onog momenta kada se pojavi paket sa drugacijom "src" adresom (tvoj drugi ili treci wan port) to ce jednostavno da bude ignorisano.

Znaci, lepo je da imas 3 porta i da ih podelis po korisnicima ili segmentima na tvojoj strani ali da radis agregaciju tih linkova bez pomoci operatera - bojim se da nece da moze.
[ zecos @ 11.04.2017. 17:19 ] @
Ok, hvala na odgovoru
[ bmarkovic06 @ 11.04.2017. 19:07 ] @
Jedina opcija ti je PCC (per connection classifier), mada i tu nastaju odredjeni problemi. Paket kada ode preko jedne veze preko nje ce i da se vrati. Torenti ce ti izvuci svih 30mb bez problema ako se pokrene vise konekcija.


Ovo sto si ti uradio sa distancama nema nikakve veze sa zivotom. Samo jednu aktivnu rutu mozes da imas, osim ako nije naznaceno da ta ruta gleda odredjeni routing mark.

Pre par godina sam napravio snimak bondovanja dve adsl veze. Evo ti snimak pa pogledaj: https://www.youtube.com/watch?v=ThYBtmo_bcs . Ima nekih greski, tutorijal sam radio umoran kao pas, ali ce da ti posluzi.


[ viss02 @ 15.04.2017. 20:04 ] @
Kada sam se prvi put igrao sa vise wan linkova pre nekoliko godina, naleteo sam na 100 nacina i sve sta sam probao radilo je drugacije.

Nalazio sam i resenja koja su bukvalno sabirala 2 linka (upload i download) i tako je bilo na svim speedtestovim-a i download-ima, ali bilo je problema sa https sajtovima i pojavljivali su se neki cudni bagovi.

Nakon nekoliko dana eksperimentisanja, iskoristio sam instrukcije odavde, alo prilagodio svojim potrebama i zadovoljan sam.
Kada ide dowload preko http/https iz browser-a onda ide samo kroz jedan wan link. Kada se pusti torrent onda koristi sve wan linkove, tako da bi sa torenta imao 30mb/s.
[ zecos @ 20.04.2017. 13:05 ] @
Citat:
viss02: Kada sam se prvi put igrao sa vise wan linkova pre nekoliko godina, naleteo sam na 100 nacina i sve sta sam probao radilo je drugacije.

Nalazio sam i resenja koja su bukvalno sabirala 2 linka (upload i download) i tako je bilo na svim speedtestovim-a i download-ima, ali bilo je problema sa https sajtovima i pojavljivali su se neki cudni bagovi.

Nakon nekoliko dana eksperimentisanja, iskoristio sam instrukcije odavde, alo prilagodio svojim potrebama i zadovoljan sam.
Kada ide dowload preko http/https iz browser-a onda ide samo kroz jedan wan link. Kada se pusti torrent onda koristi sve wan linkove, tako da bi sa torenta imao 30mb/s.


Probao sam i ja to upustvo sada i mogu reci da interne mnogo bolje radi nego do sada, gde je vrlo cesto se desavalo da moram po nekoliko puta da kliknem refres da bi dobio stranicu!