[ zelenovic.nikola @ 18.04.2017. 09:26 ] @
Zašto me Telekom Srbija neprestano bez razloga isključuje sa ADSL-a već više od 10 puta u 2017. godini ?

Trenutno već nekih par godina živim u centru Novog Beograda u stanu u jednom bloku. Od 2017. godine imam velikih problema sa Telekomom Srbija jer me isključuju sa ADSL-a bez razloga. Ja promenim kablove, ubodem telefonski kabl u drugi konektor i uzmem kolegin Telekomov Huawei ruter i spliter i dalje ne radi. Da bi mi proradio ADSL ja nazovem Telekomov korisnički centar prijavim kvar i oni mi sledeći radni dan na centrali ponovo priključe ADSL i tako već više od 10 puta u ovoj godini. Kvar se manifestuje tako što DSL lampica treperi a trebala bi stalo da gori zelene boje. Obavezno je da mi ADSL ruter Telekomov Huawei bude non stop uključen da bi oni na centrali mogli ponovo da me povežu. Najčešće se dešava kada odem nedge za vikend 2,3,4 dana ponesem svoj laptop pa kada se vratim uvek mi ne radi ADSL kada ga ponovo ubodem preko LAN kabla. Pre dva meseca mi je stiglo pismo od Telekoma da su konstatovane smetnje u mojoj korisničkoj opremi i da to nije u njihovoj nadležnosti i savetuju mi da angažujem neku firmu koja će da proveri moje instalacije. Telefon mi radi non stop bez problema. Redovno plaćam sve Telekomove račune. Imam kuću u jednom gradu u Srbiji i tamo već 10 godina od 2007. godine imam Telekomov ADSL i svega dva puta sam imao smetnje koje sam prijavio.

Mene zanima šta oni u Telekomu Srbija rade da bi mi ponovo povezali ADSL. Da li ja mogu sam sebe da ponovo povežem na ADSL centralu, preko nekih naprednih podešavanja rutera. Da li kad mi ne radi ADSL mogu ja da na ruteru promenim mod da stavim neki drugi na primer Pure Bridge da bi mi proradilo ? Da li ima smisla da ja angažujem neko preduzeće i koje da mi proveri ADSL instalacije ili bi to trebalo Telekom Srbija da dođe i sam proveri ADSL instalacije ? Da li je neko od vas imao sličan problem ? Šta mi savetujete da uradim ?

[Ovu poruku je menjao zelenovic.nikola dana 18.04.2017. u 10:42 GMT+1]
[ bachi @ 18.04.2017. 09:46 ] @
Živiš u centru Novog Beograda a koristiš ADSL? Zaaaaaaaaaštooooooooooooo?
[ calexx @ 18.04.2017. 13:34 ] @
Ajde bre bači, kakva ovo pitanja postavljaš? Kao kada bi pitao nekoga ... živiš u Nišu a ne koristiš FTTH. Možda baš tu nema drugog izbora, možda komšije ne dozvoljavaju drugoga, možda ne može vdsl jer su instalacije loše ... bezbroj mogućih odgovora.

Da li stvarno postoji neki razlog da mts napiše onakvo pismo? Da li je kod tebe sve normalno povezano, znači od prve utičnice za telefon ide kabl u spliter pa odatle u modem/ruter i telefon(e) i to je sve? Šta znači ubodeš kabl u drugi konektor? Da li si nešto menjao u standardnim podešavanjima rutera tipa isključivanje nekih opcija, promena nekih standardnih podešavanja i slično? Ako dioda treperi tj nema adsl signala, ne možeš ništa da promeniš, ni drugim modemom ni nekom akcijom na samom modemu, po onom pismu deluje da nešto kod tebe ne bude u redu i oni automatski ili ručno gase signal.
Nije posao mts-a da ti proveravaju kućne instalacije, njihovo je do kutije u zgradi a odatle na dalje tvoje i ne idu po pozivu, moraće neko drugi da ti proveri ... mada možeš i sam, tu nema mnogo toga da se proveri. Kabl dolazi u stan, iz utičnice (ako ih ima) ide u spliter pa odatle jedan u modem/ruter, drugi u telefone i nema šta više. Da li je kod tebe tako povezano, da li imaš više telefona paralelno povezanih, još neki uređaj vezan na tlf liniju? Ne sećam se da sam do sada čuo da mts šalje onakvo pismo, moguće je da kod tebe postoji neki ozbiljan problem.
[ gilopile @ 18.04.2017. 13:43 ] @
Problem je najverovatnije u samoj centrali na koju si zakacen.
Isti problem imam, i evo opet, vec drugi put namam net u zadnjih mesec dana.

Ja prijavim, ali obicno dodje net sam od sebe.
Rekose mi, da navodno u centrali nesto zabaguje i potrebno je resetovati...
Ono sto je interesantno, po prijavi, trebalo im par dana da se udostoje da posalju ekipu. Meni je proisli put net dosao nakon 3 dana sam od sebe, pa posle par sati tog jutra dosla ekipa i nikako da im objasnim da mi je net dosao :D Posle par sati dolazi i 2. ekipa :D Kakvi likovi. Reko, gde ste bili pre par dana, majke vam ga...:)
[ agasoft @ 18.04.2017. 13:57 ] @
Zanimljivo je kako oni šalju radnike.
Ja sam pre 5 godina na nekoj, kako oni kažu, savremenoj centrali
Erikson, imao česta ispadanja.
ADSL, IPTV, fiksni, sve je znalo da nestane.
Isto je Novi Beograd u pitanju.
Meni su znali da pošalju terenske radnike i u subotu, i u nedelju, a
običan sam korisnik, fizičko lice. I svaki put reše problem u centrali,
do mene i ne stignu. Samo jednom je bio neki problem u kutiji u zgradi.
Od decembra 2012 posle valjda petog pucanja, nikad više nisam imao problem.
[ zelenovic.nikola @ 18.04.2017. 14:41 ] @
Ja u stanu imam samo jedan običan Panasonic žični telefon koji je uboden u spliter. Telekomov Huawei modem je uboden u drugi deo splitera. Jedan laptop mi je uboden u LAN1 na ruteru i to je sve, pa imam problema.
[ gilopile @ 18.04.2017. 14:52 ] @
Bez obzira, imao ti 20 laptopova i kompova u mrezi, net mora da radi i to nema apsolutno nikakve veze sa tvojim problemom. Ako je modem i spliter ispravan, a 99% da jeste, problem je do centrale/parice ili same zice koja vodi od tel prikljucka do centrale.
Problem nije do tebe i tvoje konfiguracije mreze. Moras da ih cimas, jbg.

Evo trenutno kod mene je ovakva situacija. Nema linka, nije prosao PPPoE. Centrala zeza. Telefon fiksni radi normalno. Vec drugi put u mesec dana zeza. I sada cu najverovatnije opet 3 dana bez neta, jer ih boli ona stvar da mi to rese danas kada sam i prijavio problem.

[ calexx @ 18.04.2017. 15:17 ] @
Nisam mislio na to da li ima 20 laptopova ili nešto slično, mislio sam na moguće neispravno povezivanje tipa paralelni telefon, više telefona, instalacija u stanu koja negde ima problem zbog prekida ili kontakta sa nečim, nestandardna podešavanja modema kao što je isključivanje nekih opcija koje ne bi trebalo da se diraju i tako to.

Ako je samo ovo povezano i modem nije ništa diran (obično pomogne vraćanje na fabričko podešavanje) onda bih tražio objašnjenje detalja onog pisma, šta im se ne sviđa i na šta sumnjaju.

Kada odeš na vikend i ostaviš modem u stendbaju, verovatno nije ništa uključeno ako si poneo laptop, da li adsl dioda trepće kad se vratiš ili prvo uključiš laptop i onda prestane da radi? Da li gasiš/isključiš iz struje modem kad pođeš?

Ajde da jednom isključe ali ako se ponavlja, ja bih tražio detalje, pa da znam gde da tražim problem.
[ gilopile @ 18.04.2017. 15:26 ] @
AKo ima vise tel. treba sve da iskljuci, i poveze samo modem preko splitera za probu, pa ako i dalje ne radi, problem nije do njega.

A i brate, posaljes im e-mail, dobijes povratnu poruku o prijemu, sve ok, a odgovor dobijes za 10 dana :D

Pre 30 godina je bilo brze i lakse komunicirati pismom sa markicama :D
[ anon115774 @ 18.04.2017. 15:56 ] @
Nevezno za temu, jel moze neko da mi kaze gde je to centar NBGD? Bas sam razmisljao o tome svojevremeno i kada bi me neko pitao gde je centar ne bih znao sta da mu kazem :)
[ zelenovic.nikola @ 18.04.2017. 16:09 ] @
Kao i za svaki grad centar je u blizini gradske opštine do 1km otprilike.

Juče kad sam došao u stan gorela je konstantno zelena lampica DSL kad sam povezao laptop na ruter LAN1 DSL lampica je počela da treperi zeleno. Predhodno sam bio odsutan četiri dana. Više puta sam resetovao ruter i palio gasio i nije pomoglo.
[ gilopile @ 18.04.2017. 16:23 ] @
DSL svetli kada konstatuje da je tel linija prikljucena i pocinje povezivanje sa PPPoE serverom, kada prodje autentifikacija, pali se ethernet lampica koja signalira da je povezan, ukoliko DSL treperi svakih 20 sekundi, znaci da autentifikacija iz nekog razloga ka PPPoE serveru u telekomu nije prosla i nemas net, naravno. Modem ce da pokusava povezivanje svakih 15-20 sekundi...( DSL treperi, pa stane i tako u krug )

Podraska, ukoliko hoce da ti izadje u susret, za 2 minuta bi locirali u cemu je problem i otklonili kvar. Politika im takva da im se moze da odugovlace.
[ iculibrk @ 18.04.2017. 17:33 ] @
Koliko se sećam, adsl ruter se sa spliterom veže običnim telefonskim kabelom. Nisam već dugo njihov korisnik pa sam malo zaboravio. Ako je tako, možeš iskopčati skroz telefon i kabelom spoji utičnicu i ruter. Ako i onda zeza, a telefon radi bez ikakve smetnje, prvo ih nazoveš, saslušaš ona pitanja ukoliko ih još postavljaju: da li ste isključili, uključili ruter, kablove... i onda im reci da ih očekuješ da reše problem koji nije do tebe. Ako ti počnu pričati bajke, raskini ugovor i pređi na kabel.
[ anon115774 @ 18.04.2017. 18:30 ] @
Citat:
zelenovic.nikola:Pre dva meseca mi je stiglo pismo od Telekoma da su konstatovane smetnje u mojoj korisničkoj opremi i da to nije u njihovoj nadležnosti i savetuju mi da angažujem neku firmu koja će da proveri moje instalacije.


Cekaj, ako dobro razumem ti si ovu sitnicu potpuno izignorisao i sad se cudis zasto te iskljucuju?
[ zelenovic.nikola @ 18.04.2017. 19:15 ] @
Prošle godine sam imao problema da prestane da mi radi internet pa onda nazovem neki broj posle pet minuta telefonskog razgovora internet proradi, ali ove godine mi to ne polazi za rukom. Danas popodne kad mi je proradio internet primetio sam da posle telefonskog razgovora nekih dva minuta nije radio internet treperela je zelena DSL lampica pa je onda proradio internet i lampica od tada non stop gori.

[Ovu poruku je menjao zelenovic.nikola dana 18.04.2017. u 20:52 GMT+1]
[ iculibrk @ 18.04.2017. 21:07 ] @
Onda prvo proveri spliter, mada opet, koliko se sećam i to je njihovo vlsnišvo, tražili su ga kada sam vraćao ruter 😁 i raskidao ugovor pre više godina.
[ gilopile @ 18.04.2017. 21:14 ] @
Koliko puta trepne DSL LED? Postoji LED blink code, drugacije blinka kada je spliter crko ili ne ide preko njega, nego kad je to sve ok, a nema odgovra PPPoE servera iz telekoma...
[ zelenovic.nikola @ 19.04.2017. 16:27 ] @
Juče popodne mi je proradio internet. Uveče mi je četiri puta blokirao internet po pet minuta treperela DSL lampica danas ceo dan uopšte mi ne radi ADSL. Dva puta sam zvao Telekomov call centar prijavio kvar i ništa. Ozbiljno razmišljam da otkažem Telekomov ADSL jer sam bez ugovorne obaveze i pređem kod nekog drugog kablovskog operatera. Dostupne opcije u mojoj zgradi su SBB, Radijus Vektor, PTT KDS, KBCNET. Čuo sam da kod Radijus Vektora često nestaje struja pa da ceo Novi Beograd nema internet, a PTT KDS je zastareo, loš i spor, a KBCNET je mali operater. Najverovatnije bi uzeo SBB jer je najveći kablovski operater. Koji je po vama najbolji ?[Ovu poruku je menjao zelenovic.nikola dana 19.04.2017. u 22:55 GMT+1]
[ bachi @ 20.04.2017. 11:04 ] @
Culex, koliku si kobaju napisao kao odgovor na moj post, nema šanse da to čitam.

Anyway, NBGD je u pitanju i to centar tako da čovek može da bira, moja preporuka je SBB Beogrid - http://www.beogrid.net/SBB-ogranak-Beogrid/1/Naslovna.shtml proveriti da li postoje tehničke mogućnosti, ako ne onda kablovski Internet, ili SBB ili Radijus, PTT bih zaobišao, kao i KBCNet (kad već čovek može da bira).

SBB (Beogrid i cable) nude i uslugu fiksne telefonije, pa ako ti i fiksni kod telekoma loše radi, možeš preneti broj tamo, a ako lepo radi, a koristiš fiksni, ostavio bih kod telekoma, jer radi kad nema struje. :D
[ calexx @ 20.04.2017. 14:23 ] @
Znam ja kolike ti poruke možeš da čitaš pa su tebi namenjena samo prva dva reda, ostalo nije. Zašto da gubim vreme i tebi namenim poruku dužu od 2-3 reda kad to ne možeš da ispratiš??
[ bachi @ 20.04.2017. 14:29 ] @
Nije problem u dužini redova, već u sadržaju istih...
[ zelenovic.nikola @ 03.05.2017. 01:42 ] @
Danas su mi opet isključili ADSL. Bio sam odsutan par dana kad sam došao gorela je DSL lampica konstanto, a čim sam upalio laptop u struju počela je da treperi DSL lampica i opet sam po ko zna koji put zvao Telekomov Call centar. Zaista neodgovorno ponašanje od strane Telekoma.