[ risp73 @ 22.04.2017. 17:06 ] @
U pitanju je Windows 10.

Pokušavam nekako da se obezbijedim, da napravim rezervne kopije i potrebne alate. Da ne bi čitao koječija nagađanja na internetu pogledam na
https://answers.microsoft.com/...7e-7337-4da5-abae-412d121b5496 i tek tu doživim iznenađenje. Tamo doslovno piše:

I would like to tell you that the there is no difference between DVD Repair Disc and USB Recovery Drive. Both are used to repair the program/operating system files when we have any corruption in the computer and we boot the computer using DVD Repair Disc or USB Recovery Drive. The recovery image is stored on a dedicated recovery partition on your PC, and is typically 3-6 GB in size. To save space on your PC, you can delete the recovery image from your PC and use a recovery drive instead.

Iz windowsa sam napravio i Repair Disc i Recovery Drive, razlika je više nego očigledna:Ima li neko objašnjenje? Kada/kako koristite koji?


Da bi izbjegao sve ove Repair, Restore, Reset, Recovery,... najvjerovatnije ću da se odlučim za Macrium Reflect Free.
[ Mord @ 25.04.2017. 21:50 ] @
Ne znam šta planiraš ali za pravljenje image sistema potrebna ti je fleška većeg kapaciteta (možda externi disk) ili je držiš na disku posebna particija i potreban ti je program za pravljenje imidža.. Inače ja koristim Macrium i Acronis naizmenično...ili neki drugi ima ih još.
[ risp73 @ 25.04.2017. 23:48 ] @
Šta planiram? Pa u planu sam imao prvo da otkrijem čemu u praksi služe Repair, Restore, Reset i Recovery, kao i kad se i kako koji koristi. Sve mi je to nekako "mutno" - kažu da između Repair i Recovery nema razlike, a ima je, windows traži fleš od 16GB a sve kao od šale stane i na 8GB, ...

Ako sam dobro shvatio ovdje se radi o dva imagea, onaj klasični u kojem je svaki bit C: particije i neki manji kojeg koristi Recovery (samo windows, bez Program Files?).

Dugo sam za pravljenje imagea C: particije koristio NortonGhost, kasnije Acronis Thrue Image. Pokušao sam i sad sa Acronisom, ali verzija koju ja imam ne može da se instalira na ovaj moj računar pa sam prije par dana skinuo Macrium i napravio image i time se vjerujem obezbijedio "za slučaj katastrofe". Ali želio sam i da prije vraćanja imagea sistem mogu da okrpim ovim novim alatima, očekivao sam da su u pitanju novi i efikasniji alati, jedan od njih koristi i WindowsPE.
[ Mord @ 29.04.2017. 12:46 ] @
Reset to ti je kada Win 10 vraćaš u reinstalirano stanje znači čist kao suza. Restore to ti je kada pomoću System Restora vratiš sistem u stanje kakav je bio kada si napravio system restore pre neke instalacije i sl. Recovery i Repaire su sinonimi za popravku sistema koji neće da bootuje preko Safe Moda ili slično. Strelec WinPE koristi Pre-Install Environment sa alatima za popravku dijagnostiku i sl pa izgleda ko live Linux. Inače ja kod Acronisa koristim samo Boot disk ništa iz Windowsa. Zatim imaš FULL image systema i Parcijalni tipa nešto si instalirao i onda kada restoruješ full imidž onda odradiš i taj parcijalni pa on doda te programe na postojeći system. Probao sam ali nije mi radilo kako treba i više ga ne koristim samo full imidž.
[ risp73 @ 04.05.2017. 12:03 ] @
Hvala na odgovoru. Kad se vratim s puta zamoliću te za još par objašnjenja.
Pozdrav