[ S A J A @ 30.04.2017. 21:12 ] @
Vidim da su naši provajderi uzeli dve frekvencije za LTE, 800 MHz i 1800 MHz.

Problem koji sam uvideo je da kod nas ima dosta telefona za azijska tržišta (kina, indija...), među kojima i jačiih modela i koji ne podržavaju LTE frekvenciju od 800 MHz. Evo ja imam Samsung C9 Pro i ne mogu da hvatam 800 MHz :(

Još uvek dosta ljudi ne koristi 4G ali mislim da će ovo biti veliki problem u budućnosti. S obzirom da nam je tržište preplavljeno kinezima, kako to da se nije malo istraživalo pre nego što su se odlučili za tu frekvenciju od 800 MHz?

Jel postoje neke mape pokrivenosti gde može da se vidi po operateru po lokaciji koje frekvencije koriste?

[ test1234 @ 01.05.2017. 10:09 ] @
Laičko pitanje:

Imam isti telefon, kako da znam koju frekvenciju korisi. SIM kartica 4G/LTE, za liniju 1 stoji 4G, za liniju 2 stoji 3G.
[ Dexic @ 01.05.2017. 12:37 ] @
Za Samsung telefone udjes u meni pozivom na *#0011#.
[ S A J A @ 01.05.2017. 14:04 ] @
Citat:
test1234: Laičko pitanje:
Imam isti telefon, kako da znam koju frekvenciju korisi. SIM kartica 4G/LTE, za liniju 1 stoji 4G, za liniju 2 stoji 3G.


Meni kad koristim Telenor na SIM 1 pokazuje 4G na nekim lokacijama a na SIM 2 ide samo do H+. Izgleda je 4G postavljen samo na SIM 1.

Na MTS-u ne hvatam 4G nigde iako imam novu 4G karticu.

Pošto u specifikacijama telefona piše da ne podržava LTE od 800 MHz, ostaje mi samo onaj od 1800 pa pretpostavljam da Telenor ima više njega u ponudi.

Zato i pitam da li negde postoji mapa pokrivenosti po frekvencijama. Nije mi jasno odakle ideja domaćim provajderima da koriste tu frekvenciju od 800 Mhz ako se zna da nam je tržište preplavljeno švercovanim telefonima za azijska tržišta koja ne koriste 800 Mhz? Očigledno se kod nas ne razmišlja mnogo pre nego što se nešto radi.
[ espresso @ 01.05.2017. 14:32 ] @
Situacija je zapravo obrnuta. Provajderi planiraju unapred frekvencije na osnovu dostupnih opsega a ovi što švercuju telefone gledaju da zarade kratkoročno i baš ih briga za opsege.
Kod nas rade na 800 i 1800 MHz.
[ anon115774 @ 01.05.2017. 17:30 ] @
Citat:
S A J A:odakle ideja domaćim provajderima da koriste tu frekvenciju od 800 Mhz ako se zna da nam je tržište preplavljeno švercovanim telefonima


Mozda upravo odatle :)

Verujem da im to nije bila osnovna ideja ali i to je jedan od nacina da se svercovani kinezi izbace iz upotrebe.
[ Dexic @ 01.05.2017. 18:39 ] @
Ala si mu pomogao; kao da si na uranku to smislio :)

Saja, pozovi Telekom da bi aktivirali 4G. Nema veze sto imas 4G karticu. I meni su zaboravili da aktiviraju. Nakon zvanja, odjednom samo 4G gde god prodjem.


Imas kod RATELA kobajagi mape.
http://www.ratel.rs/upload/doc...e%20u%20Srbiji%20Q4%202016.pdf

A ideja o frekvencijama je verovatno jako prosta - postoji na 800 i na 900 4G. 900 je vec zauzet 2G-om u Srbiji, pa bi to bila losa ideja. Na 800 je jedino ostala mogucnost.
Od nizih frekvencija. A potrebne su nize frekvencije da bi se pokrili slabo naseljeni predeli, i delova gde tesko probija signal.
[ anon115774 @ 01.05.2017. 19:43 ] @
Citat:
Dexic: Ala si mu pomogao; kao da si na uranku to smislio :)


Pa znas me. Ja to samo kad se dobro potrudim :)

Citat:
A ideja o frekvencijama je verovatno jako prosta - postoji na 800 i na 900 4G. 900 je vec zauzet 2G-om u Srbiji, pa bi to bila losa ideja. Na 800 je jedino ostala mogucnost.
Od nizih frekvencija. A potrebne su nize frekvencije da bi se pokrili slabo naseljeni predeli, i delova gde tesko probija signal.


Jos je prostija. Nize frekvencije su mnogo otpornije na fizicke prepreke nego vise. Zato se u startu koristi niza frekvencija da bi se pokrila sto veca teritorija. Kasnije kada se vidi gde nedostaje protoka onda se radi pokrivanje manjih oblasti visim frekvencijama.

Isto su radili i sa 2G. Prvo su pokrili sa 900Mhz celu zemlju pa onda kada se pojavila guzva poceli su centru Beograda da uvode 1800Mhz.

Inace, u Austriji se pobise operateri pre godinu i po dana oko tendera za opseg LTE800 upravo iz tog razloga jer omogucava najbolje pokrivanje. Koliko se secam pljustale su neke tuzbe jer svi hoce taj opseg :)
[ S A J A @ 01.05.2017. 22:49 ] @
Citat:

Mozda upravo odatle :)
Verujem da im to nije bila osnovna ideja ali i to je jedan od nacina da se svercovani kinezi izbace iz upotrebe.


Pa dobro, ja se slažem da to nije normalna pojava ali ne možemo ni tako ignorisati realnost. Čak i u radnjama gde se prodaju mobilni telefoni nije jednostavno kupiti telefon potpuno legalno, uz fiskalni račun. Prosto je tržište preplavljeno šverc robom i država očigledno ne želi da reši taj problem. Alternativa je kupovina telefona kod provajdera gde su cene papreno velike, čak i prilino nerealne za naše uslove, pogotovo za premijum modele. Zato i kažem da je pre uzimanja tih licenci za frekvencije trebalo uraditi neko istraživanje i naći rešenje prema realnosti na terenu. Ovako me sve potseća na ono srpsko "ma zabole me, bitno da sam ja rešio svoj problem a ostale ko je**".

[ anon115774 @ 02.05.2017. 08:17 ] @
Ima tu nekoliko pitanja a na kraju se sve svodi na to da svako gleda samo svoj licni interes. Da su operateri isli na varijantu LTE1800 onda to znaci da bi sa trenutnom konfiguracijom bila pokrivena manja teritorija. To dalje implicira da bi operateri morali da se izuju za dodatne milione evra za opremu, linkove, dozvole, zakup, itd itd itd.

I onda se postavlja pitanje zbog cega bi oni to radili? Jesu oni krivi za situaciju sto ti i ostali imate svercovan telefon iz kine koji nije za nase trziste? Pa nisu. Zasto bi onda oni snosili posledice vasih odluka? Mene licno ako pitas, svako treba da snosi posledice svojih odluka a ne kao sto smo mi navikli da se krije iza vecine. Pogotovo sto LTE nije socijalna kategorija kao sto su struja i voda pa sad da treba da se neko mnogo potrese zbog toga.

Da se tako razmisljalo pre tri-cetiri godine mi sada ne bi imali digitalnu televiziju jer su svi bili protiv i to iskljucivo iz licnog interesa koji i ti pominjes. Niko se tu nije bavio sirom slikom vec iskljucivo pricom kako ima stari tv i sad mora da ulozi pare za tuner ili novi tv.

Ima tu jos mnogo poredjenja sa ostalim segmentima u drustvu ali ne bih dalje jer cemo da zavrsimo na politici :)
[ since1986BC @ 02.05.2017. 09:54 ] @
Da li je greska do operatera ili do Saje ... sve mi se cini da je Sajo taj koji nije dugorocno planirao/mislio. :)

Ako kupite telefon legalno u prodavnici, dakle imate fiskalni racun i garanciju a telefon ne radi u mrezi - reklamirajte.
[ S A J A @ 02.05.2017. 10:00 ] @
Informer, komentari tipa "ti i ostali" nikako ne doprinose konverzaciji. To zvuči kao da spuštaš razgovor na lični nivo a ima i elemente prozivanja. Svakako nije lepo da idemo na tu stranu, zbog obojice.

Dakle, tržište jeste kakvo jeste. JA za njega nisam kriv. Mnogo faktora tu utiče da to bude tako kako jeste. Ako me pitaš da pričam o lepim željama i da li mi se to sviđa ili ne, ja tu potpuno mogu da se složim sa tobom i da kažem, da, to nije dobro, ne treba tako i da se, posle svih lepih želja i maštanja lepo rastanemo. Međutim, stvarnost je nešto drugo. U Srbiji je VEĆINA telefona švercovana. Za to nisu krivi direktno kupci pa da se neko napravi pametan i kaže "pa ko vam je kriv što to kupujete". Jer ako ćemo da vodimo razgovor na tom nivou, onda bolje da batalimo. Kao i svaka druga mala banana država, ovde su stvari potpuno izopačene i naravno da crna i siva ekonomija cvetaju. Sa druge strane, legalna roba je preskupa i nedostupna velikom delu građana. 100% legalne telefone prodaju domaći provajderi i cene za premijum modele su im često 100.000 i više. Većini građana su to nedostižni iznosi. Čak i telefoni koji su skromnijih karakteristika su za građane dosta skupi. Zato je i tržište preplavljeno švercovanom robom. Inače, sam termin šverovane robe malo deluje preuveličano. U Srbiji se i u radnjama kupuju švercovani telefoni. Fiskalne račune niko ne izdaje. To je nešto što se sa strane države dozvoljava već godinama, da ne kažem decenijama. Dakle stanje je takvo pa je takvo. Nikakva naša maštanja i lepe želje to ne mogu promeniti. Tržište se formira na osnovu ponude i potražnje, da ne kažem, samostalno.

Zato je i moje osnovno pitanje bilo, što su domaći provajderi IGNORISALI STVARNOST time što su uzeli da koriste frekvenciju koju ne podržava veliki broj telefona na tržištu? Opet da ponovim, nije bitno ZAŠTO tu frekvenciju ne podržava veliki broj telefona već zašto je to IGNORISANO? I ok, lepo si mi odgovorio. Odgovor je - ZABOLE IH. Zato i kažem da se Srbija nalazi u govnima u kojim se nalazi zato što svako gleda svoje dupe i ne napravi se nikakva strategija da se posao koji se obavlja uradi na valjan način. Rezultat je da ćemo dobiti LTE mrežu koju većina neće moći da koristi. Koja je korist od toga, nemam pojma, na kraju će ispaštati građani.

[ __Mrgud__ @ 02.05.2017. 10:38 ] @
Citat:
S A J A: Zato je i moje osnovno pitanje bilo, što su domaći provajderi IGNORISALI STVARNOST time što su uzeli da koriste frekvenciju koju ne podržava veliki broj telefona na tržištu?


Osnovno pitanje si potpuno promašio :)

Upravljanje radio-spektrom u zemlji Srbiji je u isključivoj nadležnosti RATELa - oni su ti koji određuju koji delovi spektra se mogu koristiti za koju namenu (to je navedeno u tzv. Planu Namene), pod kojim uslovima - uz kupovinu licence ili bezlicencno, uz prijavu korišćenja i prijavu svake radio-stanice, kao i (početne) cene za licence za frekvencije za delove spektra za koje se licenca kupuje (kažem početnu jer se delovi spektra najčešće prodaju javnim nadmetanjem).

Takođe, u cilju interoperabilnosti sa uređajima i unifikacije sa Evropom i ostatkom sveta, RATEL takođe ne sastavlja plan namene potpuno proizvoljno, već u skladu sa preporukama stručnih i standardizacionih tela (ETSI, CEPT/ECC, itd) kao i drugih regulatornih tela u Evropi i svetu. Na taj način izbegavamo da imamo celu planetu gde se različite frekvencije koriste za potpuno različite namene i koncept globalnog rominga uopšte ne postoji - i sada imamo papazjaniju po tom pitanju, ali globalni roming generalno - funkcioniše.

Sa treće strane, ako me pamćenje služi - RATEL je takođe taj koji daje dozvolu i sertifikaciju za uvoz radio-uređaja za tržište Srbije. Na taj način RATEL može (i mora) da ne dozvoli uvoz uređaja koji nisu kompatibilni sa frekvencijama koje su upotrebi u Srbiji, i da i sa te strane sprovodi u delo Plan Namene radio-frekvencijskih opsega.

Tako da - da, domaći provajderi su mogli da biraju koje će frekvencije da koriste, ali samo između onih koje je RATEL namenio za mobilne telekomunikacije i ponudio na prodaju. I to su za LTE u srbiji 850 MHz i 1800 MHz sharing sa 2G/DCS opsegom. Sve ostalo na tržištu telekomunikacija je isključivo u nadležnosti RATELa. Dakle - laješ na pogrešno drvo :)
[ anon115774 @ 02.05.2017. 11:35 ] @
Citat:
S A J A:
Informer, komentari tipa "ti i ostali" nikako ne doprinose konverzaciji. To zvuči kao da spuštaš razgovor na lični nivo a ima i elemente prozivanja. Svakako nije lepo da idemo na tu stranu, zbog obojice.


Ne znam sto su svi na ovom forumu toliko osetljivi u poslednje vreme ali ni najmanja zelja mi nije bila da te prozivam niti da spustam bilo sta na licni nivo. Taj termin sam upotrebio zato sto si sam prilikom pokretanja teme rekao da ima mnogo ljudi sa takvim telefonima medju kojima si i ti.

Dakle, ako smo to razjasnili 'ajmo dalje...

Citat:
U Srbiji je VEĆINA telefona švercovana. Za to nisu krivi direktno kupci pa da se neko napravi pametan i kaže "pa ko vam je kriv što to kupujete".


Pa znas kako. Tu se opet ulazi u filozofiju. Nisu ni oni sto sipaju svercovano gorivo u kamione krivi sto sverc postoji ali ce zato da plate debelu kaznu ako im u rezervoaru nadju svercovano gorivo. Onda ce oni prestati da kupuju svercovano gorivo pa sverceri vise nece imati za koga da svercuju i prestace to da rade.

Citat:
Sa druge strane, legalna roba je preskupa i nedostupna velikom delu građana. 100% legalne telefone prodaju domaći provajderi i cene za premijum modele su im često 100.000 i više.


Cekaj, sad nista ne razumem. Ako se ne varam tvoj telefon kosta preko 500 evra, jel tako? Hoces da kazes da za te pare nisi mogao da kupis ni jedan drugi koji podrzava LTE kako treba?

Citat:
Zato je i moje osnovno pitanje bilo, što su domaći provajderi IGNORISALI STVARNOST time što su uzeli da koriste frekvenciju koju ne podržava veliki broj telefona na tržištu? Opet da ponovim, nije bitno ZAŠTO tu frekvenciju ne podržava veliki broj telefona već zašto je to IGNORISANO? I ok, lepo si mi odgovorio. Odgovor je - ZABOLE IH. Zato i kažem da se Srbija nalazi u govnima u kojim se nalazi zato što svako gleda svoje dupe i ne napravi se nikakva strategija da se posao koji se obavlja uradi na valjan način. Rezultat je da ćemo dobiti LTE mrežu koju većina neće moći da koristi. Koja je korist od toga, nemam pojma, na kraju će ispaštati građani.


Odgovorio sam ti. Zato sto ta frekvencija omogucava vece prostiranje radio talasa odnosno vecu pokrivenost a to je u pocetnoj fazi jako bitno. Zato je i RATEL ponudio prvo tu frekvenciju na licitaciji jer je ideja da se sto brze pokrije cela teritorija zemlje. Ne mislis valjda da ce neko da odluci da treba promeniti zakone fizike zato sto u zemlji ima puno svercovanih telefona?

I naravno da ih zabole. Zamisli da si ti vlasnik mobilnog operatera. I ti bi rekao "zabole me, zasto ja da ulazem mnogo vece pare da bi oni mogli i dalje da svercuju".
[ anon115774 @ 02.05.2017. 11:45 ] @
Zaboravih jednu stvar:

Citat:
S A J A:Zato je i moje osnovno pitanje bilo, što su domaći provajderi IGNORISALI STVARNOST time što su uzeli da koriste frekvenciju koju ne podržava veliki broj telefona na tržištu?


Imam jedno licno pitanje za tebe a u cilju boljeg razumevanja situacije. Tvoj telefon je pusten u prodaju novembra 2016 godine odnosno nekih godinu i po dana nakon komercijalnog pustanja u rad LTE mreze u Srbiji. E sad, pitanje za tebe je zasto si ignorisao stvarnost i kupio telefon koji ne podrzava frekvencije koje se koriste ili su predvidjene da se koriste u Srbiji?
[ S A J A @ 02.05.2017. 15:16 ] @
Citat:
Informer:
Zato sto ta frekvencija omogucava vece prostiranje radio talasa odnosno vecu pokrivenost a to je u pocetnoj fazi jako bitno. Zato je i RATEL ponudio prvo tu frekvenciju na licitaciji jer je ideja da se sto brze pokrije cela teritorija zemlje. Ne mislis valjda da ce neko da odluci da treba promeniti zakone fizike zato sto u zemlji ima puno svercovanih telefona?
I naravno da ih zabole. Zamisli da si ti vlasnik mobilnog operatera. I ti bi rekao "zabole me, zasto ja da ulazem mnogo vece pare da bi oni mogli i dalje da svercuju".


Ok, objašnjenje je sasvim na mestu. Troškovi su u pitanju i Ratel i provajderi su izabrali jeftiniju varijantu. Sve jasno. Sa druge strane i građani biraju jeftiniju varijantu i pošto im to država omogućava, masovno kupuju telefone neprilagođene domaćim LTE frekvencijama. Kako i jedni i drugi, po principu "zabole me za onog drugog" neće uspeti da promene stvari kod tog drugog, onda ispada da se LTE uvodi čisto deklarativno. Bitno je relamirati neku uslugu a to što ona neće moći da funkcioniše, je*iga, zašto bi uopšte funkcionisalo. Zašto bi se neko uopšte trudio da uskladi ponudu sa potrebama tržišta. I u pravu si, ja pogrešno polazim od toga da se ponuda (LTE frekvencije) treba prilagođavati potrebama tržišta (potražnjom) ali zapravo, stvar je obrnuta, ovde mora tržište da se prilagodi ponudi. Jeste malo naopak redosled u ekonomiji ali nema veze. Ono što je bitno jeste da se to uskladi (nebitno koja strana će se promeniti) a ovde niko za to ne nudi rešenje. Sutra kad tim provajderima dođu korisnici da ih pitaju što im ne radi 4G a telefon su kupili u radnji, legalno uvezen, onda neka se svi zajedno češkaju. Živimo u zemlji apsurda pa možemo i da nastavimo tako.

Što se mene lično tiče, ne brinem se ja toliko za sebe, imam novca da promenim telefon kad hoću. C9 Pro sam kupio jer mi je delovao interesantno, u tom momentu nisam ni razmišljao o frekvencijama. Zbog posla mi trebaju telefoni sa 2 sim kartice i gle čuda, upravo se takve varijante telefona retko rade za evropska tržišta. Uglavnom se azijati lože na 2 sim kartice pa nekako meni uvek zapadne neki model za njihovo tržište. Inače, ne znam samo ko uopšte i razmišlja o frekvencijama kad nešto kupuje. Naravno, sad ćeš ti da kažeš "pa onda ko ti je kriv", što je sasvim ok. Ja ću se lako snaći samo govorim o pojavi koja je mogla nekako ranije da se spreči. Ako već nije bilo druge nego da se uzme ta frekvencija od 800 MHz i kako se zna da uvođenje mreže može da traje i nekoliko godina, moglo je barem malo truda da se izdvoji na informisanju javnosti na ovaj problem. Dovoljno da su provajderi na svojim sajtovima istakli obaveštenje da kupci telefona obrate pažnju na karakteristike telefona koje kupuju. Jer, iako se mi svi ovde razumemo u ono što pričamo, prosečni kupci telefona nemaju pojma o tome da treba da vode računa o podržanim frekvencijama. Mnogi i ne razlikuju 3G i 4G. A i zašto bi. Zato treba da se postara svaka uređena zemlja koja će da potrošačima skrene pažnju o čemu treba da vode računa. Na sajtovima provajdera se za 4G može videti vrlo malo podataka, jedva da neko istakne i mapu pokrivenosti. A frekvencije po oblastima, to je očigledno u domenu poslovne tajne.
[ anon115774 @ 02.05.2017. 15:33 ] @
Citat:
S A J A: Kako i jedni i drugi, po principu "zabole me za onog drugog" neće uspeti da promene stvari kod tog drugog, onda ispada da se LTE uvodi čisto deklarativno. Bitno je relamirati neku uslugu a to što ona neće moći da funkcioniše, je*iga, zašto bi uopšte funkcionisalo.


Ne bih se slozio. S obzirom da korisnici nemaju alternativu jer ce sva tri operatera da koriste isti opseg onda je valjda jasno ko ce morati da se "prilagodi". I takodje se ne bih slozio sa konstatacijom da usluga nece moci da funkcionise. Naravno da hoce. Funkcionisace svima koji imaju odgovarajucu opremu.

Citat:
Zašto bi se neko uopšte trudio da uskladi ponudu sa potrebama tržišta. I u pravu si, ja pogrešno polazim od toga da se ponuda (LTE frekvencije) treba prilagođavati potrebama tržišta (potražnjom) ali zapravo, stvar je obrnuta, ovde mora tržište da se prilagodi ponudi.


Jel to znaci da na pumpama treba da izbace benzin iz prodaje i da umesto njega sipaju suncokretovo ulje? Potraznja je velika, ljudi bi sipali u auto bilo sta - samo da je sto jeftinije.

Kao sto ti neko vec rece ovde, RATEL nije nezavisna institucija u potpunosti, etar je jedinstven na nivou Kosmosa i zbog toga je i Srbija potpisnica raznih medjunarodnih sporazuma pa tako i sporazuma o upotrebi radio frenkvencijskog spektra. Ako ce cela Evropa na osnovu tih sporazuma da koristi LTE800 onda je totalno van pameti da se samo Srbija izdvaja jer ima problem sa svercom.

Citat:
Inače, ne znam samo ko uopšte i razmišlja o frekvencijama kad nešto kupuje. Naravno, sad ćeš ti da kažeš "pa onda ko ti je kriv", što je sasvim ok.


Evo polazim od sebe. Kada odem u prodavnicu da kupim telefon potpuno legalno ili kod operatera uopste ne bih potegao to pitanje. Ali ako bih ga narucivao iz Kine ili kupovao negde "ispod ruke" (na bilo kakvom mestu gde je ocigledno da se ne radi o zvanicnom kanalu) sigurno bih se zapitao da li je taj telefon u skladu sa propisima, standardima, da li moze uopste da radi.

E sad, s obzirom da kod nas vecina ima samo jedan jedini kriterijum prilikom kupovine - "sto jeftinije", onda se slazem sa tobom da bi trebalo ako nista drugo onda bar neko upozorenje da bude od strane RATEL-a ili mozda i operatera.
[ Dexic @ 02.05.2017. 16:49 ] @
Citat:
Informer:
I onda se postavlja pitanje zbog cega bi oni to radili? Jesu oni krivi za situaciju sto ti i ostali imate svercovan telefon iz kine koji nije za nase trziste? Pa nisu. Zasto bi onda oni snosili posledice vasih odluka?

Ja sam mislio da ti ne volis da pricas o necemu u sta nisi dobro upucen? Barem toliko sam te cenio, ozbiljno. A sada ovo izjavis ;)

Jesu krivi. Prodavali su nekoliko aparata koji ne podrzavaju 800 frekvenciju. Zvanicno, sa fiskalnim, kod operatera.
https://forum.telenor.rs/thread/1799
Ima jos primera.

Sve ce to narod pozlatiti. Zalice se ljudi sto im ne rade telefoni, kada kao ne radi mreza.
[ anon115774 @ 02.05.2017. 20:07 ] @
Jao, kakav cirkus :)

Jbg, ne mogu da stignem na sve strane pa nisam znao za taj dogadjaj.

Ovo je klasika za Telenor gde ljudi rade kao roboti. Fazon je - koga briga za cinjenicu sto je neko sjebao kad je nabavljao telefone, mi ipak moramo da oduvamo korisnika jer smo mi uvek u pravu. Zato i ne koristim Telenorove usluge odavno i mogu ti reci da je drzavni mts za njih sampion kada je u pitanju briga o korisniku i resavanje problema.
[ Dexic @ 02.05.2017. 21:32 ] @
Zar nisi ti u Austriji bese?

I drugi su prodavali, nego je ovo lako naci na Gugcu.
[ test1234 @ 03.05.2017. 15:30 ] @
Opet laičko pitanje za korisnike C9 pro:

Kako da broj iz istorije poziva biram kojom ću sim karticom da obavim pociv.

Kada izaberem iz istorije poziva neki broj koji me je zvao na sim2 da ga ja sada pozovem direktno iz istorije a preko sim2 ne može, isključivo mogu poziv da obavim samo sa sim1.

Jedino mi uspeva da napravim poziv sa sim1 na kratko pa brzo prekinem i tek tada mi da opciju da ponovo biram dati broj sa obe sim.

Ili ja nisam provalio kako može.
[ S A J A @ 03.05.2017. 20:38 ] @
Citat:
test1234
Kako da broj iz istorije poziva biram kojom ću sim karticom da obavim pociv.


Odeš u SIM card manager i tamo nađeš Preferred SIM card/Calls i podesiš na Ask always. Tada će svaki put da te pita kad budeš zvao nekoga.
[ @ 03.05.2017. 21:32 ] @
Zahvaljujem, radi ko sat.
[ bogdan.kecman @ 23.05.2021. 15:06 ] @
momci, kakvo je stanje 4 godine kasnije, koje se frekvencije za 4g/lte koriste danas u srebistanu (telenor ili kako god ce se sad zvati/mts/a1)?
[ Milan Kragujevic @ 23.05.2021. 15:16 ] @
B20 - 800 MHz
B3 - 1800 MHz
B1 - 2100 MHz (Telenor)

A1 i Telenor podržavaju 3CA (A1 i 4CA na Jugu). Telenor 3CA ide B3+B20+B1 a A1 ide B3+B3+B20 ili B3+B3+B3+B20, u zavisnosti od lokacije.

Za optimalnu brzinu neophodno je da uređaj podržava intra-band 4CA i inter-band 4CA kao i mešoviti režim, da bi mogao da radi sa svim kombinacijama koje se koriste.
[ bogdan.kecman @ 23.05.2021. 15:23 ] @
extra, sad cu ja probam to izdekodiram :D
(fora je sto ocu za gajbu da kupim "pojacavac/repeater" za podrum, ono antena na krov, kableto do podruma, dole pojacavac i manja antena, a vidim da svi podrzavaju razlicite kanale, nema ono jedan za sve pa gledam koji da kupim, realno me zanima telenor u zemunu :D ali reko kad kupujem mozda pojacam i ostale provajdere ako neki device podrzava vise frekvencija)
[ Milan Kragujevic @ 23.05.2021. 15:43 ] @
Te gluposti češće ne rade uopšte nego što jedva rade.

Ako ti treba za pozive, gledaj GSM 900 MHz, a ako ti treba za Internet, stavi modem na visinu pa sprovedi ethernet do dole i onda stavi ruter kao AP u taj podrum.
[ bogdan.kecman @ 23.05.2021. 16:03 ] @
pa iskreno nekoliko tih "bustera" sam stavio do sada i samo jedan nije radio a taj sam kupio "napamet" (tj kupio moj cale u usa, i ocigledno usa i eu ne koriste iste frekvencije, na njemu cak nije ni pisalo za koje je freq nego tipa da je za verizon), svi ostali su radili vrhunski, ono "nema signala uopste" vs "3g radi kao da si ispred telenor bandere" u raznim podrumcinama i rade i dan danas extra .. tako da kontam da ce raditi ok... ovako nesto, pokriva tacno ovo sto mi treba 800+1800+2100
Citat:

Frequency: 832-862MHz (Uplink), 791-821MHz (Downlink)
Frequency: 890-915MHz (Uplink), 935-960MHz (Downlink)
Frequency: 1710-1785MHz (Uplink), 1805-1880MHz (Downlink)
Frequency: 1920-1980MHz (Uplink), 2110-2170MHz (Downlink)
Max. Output Power: 17 dBm
Booster Gain: Appr. 63dB (800, 900MHz)
Booster Gain: Appr. 60dB (1800MHz, 2100MHz)
ALC: YES


ne radi mi posao "stavi modem visoko" ... treba mi da mi rade mobilni uredjaji svuda, ukljucujuci tzv podrum (podzemna igraonica/arkada/bilijar/fliper/bioskop/teretana...) a parsto evra za resenje stvarno nije puno obzirom na sve ostale troskove renoviranja :D[ Milan Kragujevic @ 23.05.2021. 21:23 ] @
Ja kupio, nije radilo, bacio. Odnosno radilo je u tome da je signal bio odličan, ali su 4G brzine bile katastrofalno loše. Oduvek sam to otpisivao kao "quackery" i "snake oil", ali dobro, lepo da tebi radi

Informacije koje sam ti dao su svakako tačne, evo dopune i za "niže" oblike mreža:

2G - 900 MHz i 1800 MHz (E-GSM-900 i DCS-1800)
3G - 900 MHz i 2100 MHz (UMTS B8, IMT B1)
4G - 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz (IMT B20, B3 i B1) - poslednju koristi samo Telenor
[ bogdan.kecman @ 24.05.2021. 01:24 ] @
kad instaliram javljam kako se ponasa, tj kad stigne za jedno mesec dva
dana pa ..