[ anakin14 @ 01.05.2017. 16:07 ] @
Interesuje me posto zelim da otvorim firmu za zaposljavanje i lizing radnika kako je ovo regulisano zakonom? Znam da firma koja iznajmi randika na lizing nema nikakve obaveze prema radniku osim onih koje definise sa firmom koja iznajmljuje radnika, ali kako regulise prava i zakone firma koja iznajmljuje? Na primer sta radi sa radnikom firma posle isteka 2 godine kada mora da ga prijavi za stalno po zakonu u radu? Kako mu daje otkaz ukoliko mu ne istekne ugovor o radu? Pretpostavljam da je u slucaju firme za lizing radnik uvek "nerasporedjen" pa to olaksava okolnosti ali me interesuje kako to u praksi funkcionise ukoliko je neko vec radio. Hvala vam odgovorima.
[ SlobaBgd @ 01.05.2017. 19:56 ] @
Simbolično i paradoksalno, ali svakako paradigmično: na Prvi maj pitanje o lizingu radnika...
Šta je sledeće? Tema o yebingu radnika?
[ pctel @ 02.05.2017. 07:08 ] @
To sam i ja isto pomislio - na dan kad su se radnici svojom krvlju izborili da ih poslodavci ne tretiraju kao stoku, mi na forumu pokrecemo diskusiju kako ih tretirati kao nezivu stvar, kao nesto sto mozes posedovati i iznajmljivati zainteresovanima.
Moj stav je da je zakon o radu toliko liberalan za poslodavce, da poslodavac nema nikakve potrebe da zasniva bilo sta drugo osim ugovora o radu na neodredjeno vreme, jer mu zakon ostavlja ceo spisak mogucnosti da taj ugovor raskine kad god mu to bude odgovaralo. Procenat firmi kojima su radnici potrebni privremeno je na nivou statisticke greske - to je naprimer Exit, koji traje nekoliko dana i onda cao do sledece godine i zbog takvih rad na privremeno i odredjeno vreme treba da postoji. Medjutim, nekako se doslo do toga da se na odredjeno vreme uzimaju cistacice, cuvari, prodavacice, cak i rudari u basenu Kolubara, sinoc se cak i premijer-predsednik dotaoao te teme tokom posete mestu eksploatacije. Zasto, sta kao par meseci ces da kopas ugalj, pa ti posle vise nece biti potreban?! Ovo vam sve pisem sa pozicije coveka koji je nadlezan za ljudske resurse u firmi u kojoj radi, koji je svojevremeno dosao u firmu koja je imala ista takva suluda shvatanja o potrebi da se radnici primaju na odredjeno i koji je tu pojavu momentalno uspeo da iskoreni. Od kad sam ja nadlezan za te poslove, svaki radnik je zaposljavan na neodredjeno (kako se obicno kaze za stalno) i momentom kad isti pocne da pravi probleme ili firma od njega ima vise stete nego koristi isti bi bivao momentalno otpusten u skladu sa zakonom. Ja sam u radnoj knjizici nikada nisam imao nijedan dan rada na odredjeno vreme, ili ne daj boze da me je neko nekom iznajmljivao. Sa poslodavcem sam uvek uspevao u startu da jasno razgranicim da li ja njemu trebam za medsec/dva ili trajnije. Moj stav je da u 21. veku svaki radnik treba da se izbori za mogucnost da to u startu razgranici i da reci u ugovoru o radu budu u skladu sa stvarnim stanjem.
[ član @ 02.05.2017. 07:55 ] @
sve same moralne gromade na ovom forumu! :)
pa niko nikog ne tera da se zaposli preko firme/agencije koja iznajmljuje radnike! ako neko ima kvalifikacije i iskustvo izborice se za mesto, uslove rada, platu, i sta vec... kod "pravog" poslodavca, ako nije u stanju za to, ja mislim da je bolje da radi i tako preko posrednika nego da sedi i kuka kako nema posla!

inace, to nista nije novo, studentskih/omladinskih zadruga postoji u Srbiji vec decenijama, samo sto su mu sada smislili to novo glupavo ime! u sustini, mislim da nije problem u samim firmama koje iznajmljuju radnike, nego u zakonu koji definise sta te firme smeju, sta ne smeju. u Nemackoj to sve lepo zakonom definisano i to je jedna vrlo siroko je rasprostranjena pojava da radnici rade preko posrednika, ali su uslovi sasvim korektni, radnici imaju prakticno sva ista prava (odmor, bolovanje, bonusi, itd.) kao i radnici koji su zaposleni direktno kod poslodavca kome su oni iznajmljeni, s tom razlikom da ce u toj firmi biti koliko budu tu potrebni, ali kada se posao zavrsi (a to moze da potraje i nekoliko godina), njihova agencija (lizing-firma, kako pokretac teme kaze) ih prebacuju na radno mesto u nekoj drugoj firmi sa kojom saradjuje. poznajem nekoliko ljiudi koji rade godinama preko takvih firmi i nemaju potrebu da menjaju i traze posao direktno kod poslodavca.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 08:31 ] @
Aha! U stvari su te firme za lizing osnovane zbog dobrobiti radnika, i da pomognu onim tržištu neprilagođenim pojedncima da i oni, jadni, nađu parče 'leba, radeći od firme do firme. Prosto jedna socijalno-humanitarna pojava, daleko od takvih stvari kao što je profit. Kako sam samo mogao da pomislim da neko ko iznajmljuje ljude kao što se iznajmljuju automobili, stanovi, kostimi, kurave, da takav neko to ne čini iz čiste filantropije?! Sram me bilo.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 09:09 ] @
I drugi pišu o iznajmljivanju radnika: „Modni trend“ — radnici na lizing
[ pctel @ 02.05.2017. 09:33 ] @
Citat:
član:
sve same moralne gromade na ovom forumu! :)
pa niko nikog ne tera da se zaposli preko firme/agencije koja iznajmljuje radnike! ako neko ima kvalifikacije i iskustvo izborice se za mesto, uslove rada, platu, i sta vec... kod "pravog" poslodavca, ako nije u stanju za to, ja mislim da je bolje da radi i tako preko posrednika nego da sedi i kuka kako nema posla!

Isto tako neko moze da kaze - zasto kritikujete rad na crno, niko nikog ne tera da radi na crno ako nece, ako neko ima kvalifikacije i iskustvo izborice se za radni odnos na neodredjeno, zdravstveno i penziono osiguranje... a onaj ko to nije u stanju bolje je da radi na crno nego da sedi kod kuce.

Ili, da se vratimo na istorijsku sustinu prvog maja 1886, ti bi verovatno rekao - sta koji moj neke moralne gromade idu na proteste protiv radne nedelje od 80 sati, niko nikog ne tera da se zaposli kod poslodavca gde je radno vreme 80 sati, ako je neko u stanju da se kvalifikacijama iskustvom i znanjem izbori za 40 radnih sati nedeljno onda super, a ako nije bolje je da radi 80 sati nedeljno nego da sedi besposlen kod kuce".

I uopste, generalno mislim da bi covecanstvo trebalo da dostigne takav stepen civilizacijskog razvoja gde se pojedinac bori protiv negativnih pojava koje njega licno uopste ne doticu, ali ugrozavaju neke druge ljude, uglavnom one najslabije u zajednici.
[ since1986BC @ 02.05.2017. 10:32 ] @
Mislim da umesto ogorcenja prosutog po tim firmama, treba isto da istresate na zakonodavce (izabrane poslanike, ministre) koji su sa namerom ovim firmama omogucile da posluju.
Deluje konstruktivnije, gledano iz ugla 1886e .

http://www.sssv.rs/pdf/RADNICI-NA-LIZING-VODIC.pdf
[ Braxi @ 02.05.2017. 11:29 ] @
nema se sta zameriti tim firmama, one kao i svake firme popunjavaju trzisni prostor gde vide profit.

A to kako smo 2017 godina posle Hrista dosli do toga da je i covek roba, to je pitanje za ove umove sto vode svet.
[ pctel @ 02.05.2017. 11:46 ] @
Citat:
since1986BC: Mislim da umesto ogorcenja prosutog po tim firmama, treba isto da istresate na zakonodavce (izabrane poslanike, ministre) koji su sa namerom ovim firmama omogucile da posluju.

Teoretski si u pravu, ali prakticno - male su sanse da ikada budem u prilici da stavim bokserske rukavice na ruke i udjem u ring sa nekim poslanikom i ministrom, pa da iskalim svoj bes, a cak i kad bi se to desilo, pritrcalo bi njegovo obezbedjenje i odvalilo me od batina. A mislim i da se kritikovanjem poslovno nemoralnih firmi ipak vracamo na srz problema - celokupni taj sloj politicara je pod uticajem interesa vlasnika kapitala preko MMF i drugih mocnih organizacija, radi cijih interesa se donose zakoni takvi kakvi se donose. Ti poslanici i ministri su samo pioni u igri. Tako da sta drugo na forumu nego opljunuti po onome iz celog tog kruga ko se u tom trenutku najbolje namestio?
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 11:56 ] @
Sa linka iz moje gornje poruke:
Citat:
Izuzetno je važno da država preuze odgovornost da zaštiti elementarno proces rada, ističe Pavlović i navodi pozitivan primer iz Portugalije, gde je nova vlada počela razgradnju neoliberalnog koncepta time što je veliki broj radnika prevela u status stalno zaposlenih. Rezultat je, kaže, bio privredni rast i smanjenje budžetskog deficita, što pokazuje da nije tačno da ćeš imati manji rezultat kad ljudima daš sigurnost.

Kad je reč o pravima radnika na lizing, oni su, kako sarkastično primećuje Borović, „marva za vuču“: ti radnici nemaju pravo kolektivnog ugovaranja niti sindikalnog organizovanja, često nemaju vikend, a uz desetočasovno, pa čak i petnaestočasovno radno vreme u slučaju povrede nije regulisano ko će im platiti odštetu, nije kontrolisana bezbednost na radu niti opasnost od profesionalnih oboljenja, majkama nije plaćeno porodiljsko, a obično su upola manje plaćeni od radnika na istim poslovima u drugim firmama i neretko rade mnogo niže poslove od onih za koje su obrazovani.

Prema rečima Pavlovića, ideja da se ljudi iznajmljuju na sat i da uopšte nisu zaposleni tamo gde rade ide ka tome da se proizvodnja roba i usluga isprazni svakog ljudskog sadržaja da bi sve išlo u korist kapitala. „Ta ideja može da se ostvari samo ogromnim povećanjem straha. Čitave nacije moraju biti u potpunom strahu, svaki pojedinaca svakog minuta može biti potpuno ostavljen bez posla bez ikakvog zaštitnog mehanizma“, navodi Pavlović.

On upozorava da su u Srbiji od 2001. izmenama zakona u više navrata smanjivana prava radnika. „Međutim, sa stanovišta kapitala, to nikad nije dovoljno. Potrebno je da to bude nula. E, lizing je nula“, ocenjuje naš sagovornik.
...
Dok god se kod nas izglasava ono što želi predstavništvo Američke privredne komore, ovde možete da imate radne grupe i predloge kakve god želite. "
[ DaliborP @ 02.05.2017. 11:57 ] @
Citat:
anakin14:
Interesuje me posto zelim da otvorim firmu za zaposljavanje i lizing radnika kako je ovo regulisano zakonom? Znam da firma koja iznajmi randika na lizing nema nikakve obaveze prema radniku osim onih koje definise sa firmom koja iznajmljuje radnika, ali kako regulise prava i zakone firma koja iznajmljuje? Na primer sta radi sa radnikom firma posle isteka 2 godine kada mora da ga prijavi za stalno po zakonu u radu? Kako mu daje otkaz ukoliko mu ne istekne ugovor o radu? Pretpostavljam da je u slucaju firme za lizing radnik uvek "nerasporedjen" pa to olaksava okolnosti ali me interesuje kako to u praksi funkcionise ukoliko je neko vec radio. Hvala vam odgovorima.

U inostranstvu se to zove rad na "contract". Iliti ugovor na odredjeno vreme. Funkcionise tako sto potpises ugovor sa firmom(koju je osnovao taj radnik) na fiksni period i nemas obaveze kao sto bi imao prema nekom koga si primio za stalno. Radnik sam sebi uplacuje sve obaveze prema drzavi, sam sebi organizuje godisnji odmor, ne placas mu godisnji niti drzavne praznike.

Radnik ima svoju registrovanu firmu, i prodaje usluge preko te firme tebi. Ti u svakom momentu mozes da prekines ugovor. Mada mislim da postoji i neka klauzula da radnik ne moze da radi contract duze od dve godine, bas zbog ostvarivanja tih prava.

Ali razlika je ta sto tu fleksibilnost placas obicno duplo vise.

Pretpostavljam da isti princip moze da fukncionise i u Srbiji. Ako radnik ima osnovanu firmu, moze da prodaje svoje usluge preko iste tebi na isti nacin. Ili da neka veca firma iznajmljuje svoje radnike. Mozes da dobijes fleksibilnost(a i radnik) ali je logicno da takvu vrstu usluge platis vise.
[ DaliborP @ 02.05.2017. 12:07 ] @
Citat:
pctel: Moj stav je da u 21. veku svaki radnik treba da se izbori za mogucnost da to u startu razgranici i da reci u ugovoru o radu budu u skladu sa stvarnim stanjem.

Zasto mislis da svim radnicima odgovora ugovor na neodredjeno vreme? Sta je pogresno da neko hoce da radi recimo 6 meseci i onda napravi pauzu ili promeni posao? Sa ugovorom na neodredjeno vreme od radnika se ocekuje nesto drugo, tj rad na duge staze, i samim tim gubitak fleksibilnosti.

Recimo, ako imas odredjen posao koji treba neko da ti uradi za 6 meseci, sta bi pre uradio, zaposlio nekoga na neodredjeno i onda ga otpustio posle 6 meseci ili dogovorio sa nekim posao koji se zavrsava za 6 meseci? Firmi nekad treba ta fleksibilnost, i zato i treba da postoji taj koncept. Nisu svi poslovi za ceo zivot.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 12:10 ] @
Vidim da u 2017, vec uveliko u 21 veku ljudi imaju zastarele paradigme iz proslih vekova.

Prvo sto sam uocio da neko koncept "od posla do posla" kritikuje umesto da podrzava, I dalje zivimo u misljenju da covek treba pronadje posao "za sva vremena" i da mu je to sigurica do kraja zivota i da je posao sluzi da bi obezbedio coveka a ne da bi covek stvarao. To je velika greska jer hteli ne hteli, globalizacijom i povecanjem populacije sacekace nas nova ekonomija i novo vreme gde ce ljudi sve vise morati da se "snalaze", menjaju posao i menjaju lokacije, sto je vec normalno na zapadu, a mi cemo kukati za neka prava koja su nekad postojala. Takav sistem rada tada je bio dobar iz razloga jer je o makroekonomiji najvise odlucivala sama drzava a mikroekonomiju su predstavljale velike drzavne firme i tu sistematizacija radnih mesta ( koja je trenutno najveca glupost koja postoji ), dugorocni angazman radnika i sve to itekako ima smisla, medjutim danas zivimo i idemo ka vremenu agilne mikroekonomije koju stvaraju mikropreduzeca i mikroservisi, gde je sasvim normalna stvar da se pivotira u kompletno drugo trziste, da se preko noci gase i radjaju nova preduzeca, da nema stabilnosti, da je trziste ono koje odredjuje sve, i u takvom ekosistemu je potreban drugaciji odnos prema radnicima, jer ni sama firma ne zna da li ce postojati sledeceg meseca i cime ce se baviti apsolutno je nelogicno da se razmislja o nekom dugorocnom
angazmanu i sistematizaciji radnih mesta. Najveca je glupost da ja moram da odredim koja cu radna mesta da imam, pa to je dinamicno pitanje koje se menja stalno. Takodje sve je vise potreba za rad na dan, na par sati, gde jednostavno se kompletno gubi koncept radnika koji uopste ne bi trebalo ni da postoji, jer svaka osoba koja obavlja bilo kakvu delatnost za sebe ili drugog bi trebala da bude firma koja fakturise svoje usluge.

Ceo taj koncept "sigurnosti" utice samo na nekfalifikovanu radnu snagu i na one koji hoce da hvataju krivinu. Ja poznajem dosta ljudi koji dugo godina rade preko agencije za lizing sa ogromnim platama i sa svim uslovima koje bi imali da su "na stalno", a kompanije jednostavno nece:

1. da se one bakcu sa obracunima plata i tim stvarima nego hoce da outsorsuju to (opet se vracamo na stare velike socijalisticke kompanije koje su tada po defaultu imali sektore za sve inhouse jer je tada bio takav trend, ali sata je trend microservisa)

2. da razmisljaju o kako da dam otkaz kada im radnik vise ne bude trebao

3 da prave glupave sistematizacije radnih mesta jer se bave agilnim razvojem posla i nikad ne znaju sta ce im trebati a sta nece od radnika

4. da budu u mogucnosti da lako novog radnika zamene sa starim ukoluko je bolje sto je sada prakticno nemoguce, jer ako imate radnika za "stalno" i novog koji je dosao na privremene poslove, hiljadu peripetija morate obaviti da bi novog stavili na poziciju starog a starom dali otkaz - pritom ne dajete starom otkaz jer je prekrsio neka prava i obaveze, nego jer ste nasli boljeg.

5. Da mogu da daju otkaz (tacka 4 ponovo) ne samo kada je radnik nesto prekrsio iz ugovora vec i kada nadju boljeg, kada hoce da smanje obim radne snage na tom zadatku, pa cak i kada im se vise ne svidja poslovanje radnika, jer nije svrha kompanije da zaposli radnike ( sada se bukvalno misli da je svrha preduzetnistva da nadju posao radnicima i zakoni su tako postavljeni ) vec je svrha da obavlja svoje ciljeve

a hoce:

1. da plate sve sto bi bio potrebno i ovako, bolovanje, godisnji odmor, dogovorenu platu itd.

2. Hoce da dogovaraju bruto platu jer je to normalan metod, a placanje poreza i doprinosa i ostalih stvari prepustaju outosrsing kompaniji. U Americi je sasvim normalno cak i da dogovarate bruto platu sa radnikom a teret na placanju SVOJIH obaveza je na njemu, jer kompaniju ne interesuje koliki su njihovi troskovi nego koliko nju to kosta.

3. Da mogu lako i jednostavno ( sto odgovara i radnicima ) da odmah angazuju radnike, znaci u 17h popodne mi treba radnik za od 20h - 24h, sto je trenutno veoma tesko i iziskuje dosta administracije zbog 4 sata angazovanja.


Mi u sadasnjem zakonu o radu imamo odredjene gluposti koje krse prava samih radnika.

Na primer ja ne mogu da legalno zaposlim radnika koji vec radi puno vreme u drugom preduzecu u istoj delatnosti. WTF?
znaci oce covek koji radi u nekoj kompaniji na primer za programiranje 5 dana nedeljno, subotom i nedeljom da dodje kod mene na ispomoc i to je nemoguce uraditi legalno, jer nemozemo potpisati ugovor o privremenim i povremenim ako u maticnoj kompaniji radi istu delatnost, a ugovor o delu takodje zabranjuje da kod mene obavlja delatnost kojom se ja bavim. Ja ne znam ko je i zbog cega izmisljao ove gluposti, sistem bi trebalo da bude toliko prost da jednostavno svako moze lako i jednostavno da radi bilo sta a drzava bi samo trebala da osigura da se njoj uredno plate porezi i doprinosi, ovako dolazimo do sistema koji gusi rad a ne pokusava da ga podrzava.

Zbog svega toga su agencije za lizing samo prelazno resenje, a prava buducnost je koncept gde nece postojati termin "radnik" vec samo firma. Svaki pojedinac koji obavalja bilo koju delatnost za sebe ili za druge ce jednostavno biti firma, i fakturisace svoje usluge, i svet ce biti mnogo lepse mesto za rad, razvoj i zivot.

Ukoliko neko kokretno zna da mi odgovori na pitanje koje sam postavio bio bih mu zahvalan.
[ Braxi @ 02.05.2017. 12:26 ] @
anakin,

dobro si primetio anomalije i sa jedne i sa druge strane. Nazalost u drustvenim naukama je uvek tako. Ljudsko ponasanje nemoguce je modelirati i ne postoji idealno resenje.

Mozda je tebi neshvatljivo da neko trazi sigurnost i ugovor "na vecno" ali moras dopustiti da takvi ljudi posotoje. Stavise u velikoj su vecini i u SRB i u EU inace ne bi zakoni bili kao u SFRJ !

Ako si vise za koncept divlje nego domace zivotinje onda imas USA il CH. Mada vikiliks mi javlja da su se Ameri malo popismanili u vezi Americkog sna... Nesto i oni traze neke welfere neke Obamacereva, a mnogi shvataju da i Hotel Mama nije tako los.

videcemo na sta ce sve izaci...
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 13:01 ] @
Ovo je dobro: ja otvaram firmu za lizing radnika jer želim za sebe kao vlasnika firme sigurnost i čvrste ugovore sa klijentima, stalnu i ugovorenu zaradu. A onda se čudim zašto ti ljudi (da ponovim - ljudi!) hoće sigurnost radnog mesta, sigurnost zarade, ugovor koji će poštovati njihova radna i ljudska prava...
[ anakin14 @ 02.05.2017. 13:11 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ovo je dobro: ja otvaram firmu za lizing radnika jer želim za sebe kao vlasnika firme sigurnost i čvrste ugovore sa klijentima, stalnu i ugovorenu zaradu. A onda se čudim zašto ti ljudi (da ponovim - ljudi!) hoće sigurnost radnog mesta, sigurnost zarade, ugovor koji će poštovati njihova radna i ljudska prava...


Ko je rekao da firma hoce i moze da ima sigurnost? Ja bas pricam da je vreme takvo da nema sigurnosti i da je aktuelan agilan razvoj i stalno pivotiranje.

Nema cvrtih ugovora, nema stalne zarade, nema sigurnosti, ni sa jedne ni sa druge strane, i tako svet funkcionise od toplog okeana u kome je zivot nastao a sve ostalo su pokusaji da se to "na silu" tansformise u nesto sto je nemoguce odrzavati i zato ga trziste uvek i odbaci.
[ Braxi @ 02.05.2017. 13:18 ] @
Citat:
anakin14: Ko je rekao da firma hoce i moze da ima sigurnost? Ja bas pricam da je vreme takvo da nema sigurnosti i da je aktuelan agilan razvoj i stalno pivotiranje.

Nema cvrtih ugovora, nema stalne zarade, nema sigurnosti, ni sa jedne ni sa druge strane, i tako svet funkcionise od toplog okeana u kome je zivot nastao a sve ostalo su pokusaji da se to "na silu" tansformise u nesto sto je nemoguce odrzavati i zato ga trziste uvek i odbaci.


Kapiram.

Ti rezonujes dakle da posto nema sigurnosti za firmu zbog cega bi je bilo za radnika ? Ili: zbog cega radnik moze da da otkaz kad mu dune tj da kazemo da sutne firmu, a firma ne moze njega da sutne ako on njoj ne treba ?
[ anakin14 @ 02.05.2017. 13:21 ] @
Izmedju ostalog.

Ispade bukvalno i literalno da je SVRHA FIRME ZAPOSLJAVANJE RADNIKA, a ne razvijanje poslovanja.

I veruj mi, takav je i stav stanovnistva, kada traze posao, oni ne traze svoju svrhu u toj firmi nego svoj status.

Firma i radnik su apsolutno isti entiteti i tako bi trebalo da bude i po zakonu.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 13:36 ] @
Koja je svrha firme - o tome treba da razmišlja vlasnik. Zaposlenom je svrha firme da u njoj u zamenu za svoj rad dobije platu. Svakako ne gledaju isto na firmu vlasnik i zaposleni, niti su firma i radnik isti entiteti. To je toliko dehumanizujuće i pogrešno da zahteva posebnu analizu.

Vi wanabe vlasnici firmi, novi novoliberali i kapitalisti u pokušaju nikako da shvatite: posao i zaposlenje nisu samo finansijska već i socijalna kategorija.
[ Braxi @ 02.05.2017. 13:51 ] @
da ali mali privatnik ima uglavnom male kapacitete i cesto zivi puno gore nego nejgov radnik.

Otuda i takav pogled. Sa druge strane neki baja koji je razvio posao moze samo zadovoljno da trlja ruke zbog radnika koji rade za njega.
[ Shadowed @ 02.05.2017. 13:58 ] @
@SlobaBgd, dal i bi mogao da objasnis sta je pogresno u konceptu lizinga radnika? Napominjem, konceptu, ne mislim na neku ludu realizaciju kod nas ako uopste postoji.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 14:46 ] @
Citat:
SlobaBgd: Koja je svrha firme - o tome treba da razmišlja vlasnik. Zaposlenom je svrha firme da u njoj u zamenu za svoj rad dobije platu. Svakako ne gledaju isto na firmu vlasnik i zaposleni, niti su firma i radnik isti entiteti. To je toliko dehumanizujuće i pogrešno da zahteva posebnu analizu.

Vi wanabe vlasnici firmi, novi novoliberali i kapitalisti u pokušaju nikako da shvatite: posao i zaposlenje nisu samo finansijska već i socijalna kategorija.


Ja sam vlasnik firme i preduzetnik 15 godina, i sve ovo pricam iz debelog iskustva a ne napamet kako ti mislis.

U poslovanju ne postoji humanost, opet naglasavam, nije firma tu da bi bila humana vec da bi se razvijala i ostvarivala profit, za humanost postoje druge adrese.

Posao i zaosljenje jesu socijalna kategorija ali za drzavu a ne za firme.

Jedino sto si u pravu a sto ja nisam ni rekao da nije tako je da jeste zaposlenom svrha da u zamenu za svoj rad dobije novcanu zaradu - ujedno tu se i zavrsava svaka druga svrha zaposljenog lica - kompenzacija je veoma prosta, rad za novac, a sve ostalo ne treba da bde u domenu firme vec u domenu licnog zivota zaposljenog.
[ dejanet @ 02.05.2017. 15:27 ] @
Fora je sto se medju menazderajem ovde, prodaje prica da je u SRB najbolji pristup zaposlenom: minimalna plata, maksimalno radno vreme, nepostojanje vikenda i krajcovanje godisnjeg odmora. Usput i ta minimalna plata 20-30 k, moze da se krajcuje ako nesto skripi u organizaciji posla, a u glavnom debelo skripi, sto zbog zbog loseg poznavanja posla/organizacije gazde, menadzera, zaposlenih, kao i zbog upliva lopovske i nekompetentne drzave.

Vrlo brzo dobijamo urnisanog coveka-radnika koji nema vremena ni za sta, duguju mu 3+ plate... i on ostaje i radi i radi... nadajuci se isplati onih 6 plata koje nije dobio.
Kao sto sam rekao, ovo je model/pristup koji se svesno primenjuje.

E'sad koliko znam po teoriji, drasticno je bolji drugaciji pristup, koji motivise zaposlene platom, uslovima, timskim radom, pristupom nagradjivanju i napredovanju. Koliko se secam postoji tacna racunica koliko se dobije nazad na svaki ulozeni EUR/Dinar u ovakav pristup. Znaci ne radi se o humanizmu, vec o zaradi vlasnika na kraju balade.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 15:36 ] @
Citat:
Shadowed:
@SlobaBgd, dal i bi mogao da objasnis sta je pogresno u konceptu lizinga radnika? Napominjem, konceptu, ne mislim na neku ludu realizaciju kod nas ako uopste postoji.

Objašnjeno je u temi, od umnijih i upućenijih od mene. Ne znam ništa o konceptu, ono što znam je praksa kakva već jeste. Ni postavljač teme neće otvarati lizing firmu po konceptu nego će se uklapati u postojeću praksu, uslovljenu zakonskim rešenjima i konkurencijom. Ne može da posluje drugačije.

@anakin14
Ma sve je to meni jasno, taj kratkovidi pogled iz vizure poslodavca/gazde/vlasnika/preduzetnika. Ja pokušavam da objasnim, ako nekog stvarno zanima, zašto zaposleni nisu oduševljeni iznajmljivanjem nekom poslodavcu za kojeg se nisu sami odlučili. Ako možeš da pojmiš, zaposleni ne šalje neki imaginarni entitet zvani rad u treću firmu. Ne, on lično, imenom i prezimenom, odlazi kod nekog drugog gazde, u drugu radnu sredinu, sa nepoznatim očekivanjima i od kolega i od novog gazde. Ko u tome ne vidi specifičnosti, najčešće mane takvog rada, u odnosu na stalno radno mesto i već izgrađen profesionalni, stručni i socijalni odnos sa kolegama, taj ne zna mnogo o radu. Da ne govorim o pojavi da je iznajmljeni radnik manje plaćen nego njegov kolega, nema ista radna prava, trpi ucene i pritiske od strane poslodavca...
[ pctel @ 02.05.2017. 15:50 ] @
Citat:
anakin14:
...danas zivimo i idemo ka vremenu agilne mikroekonomije koju stvaraju mikropreduzeca i mikroservisi, gde je sasvim normalna stvar da se pivotira u kompletno drugo trziste, da se preko noci gase i radjaju nova preduzeca, da nema stabilnosti, da je trziste ono koje odredjuje sve, i u takvom ekosistemu je potreban drugaciji odnos prema radnicima, jer ni sama firma ne zna da li ce postojati sledeceg meseca i cime ce se baviti

Da i ti zaista verujes da su ti sagovornici na ovom forumu totalni debili, ili zaista hoces da kazes da NIS i Telekom kao pioniri korisnika lizinga radnika u Srbiji ne znaju cime ce sledeceg meseca da se bave i da li ce da postoje?!

Citat:
pritom ne dajete starom otkaz jer je prekrsio neka prava i obaveze, nego jer ste nasli boljeg.

Ovo samo po sebi ne bi bilo problem da poslodavci ne nastoje da radnika eksploatisu preko svih fizickih i psihickih limita, a onda kada posle 10 godina psihicki pukne i fizicki se razboli od svih bolesti jer mu imunitet totalno izgubi funkciju, tada ga jednostavno zamenis kao sto menjas staro ulje na automobilu novim? Retke su firme u Srbiji gde je dnevno i nedeljno radno vreme u okvirima zakonom propisanog i gde je godisnji odmor u skladu sa zakonom minimalno dozvoljenim, da ne pominjem mogucnost da neko stimulise radnike radnim vremenom kracim od zakonskog maksimuma i godisnjim odmorom duzim od zakonskog minimuma... Radnik sam cesto ne zna sta je dobro a sta lose za njega, zato drzava mora aktivnije da stiti zivot i zdravlje sopstvenog stanovnistva.

Citat:
Da mogu da daju otkaz (tacka 4 ponovo) ne samo kada je radnik nesto prekrsio iz ugovora vec i kada nadju boljeg, kada hoce da smanje obim radne snage na tom zadatku, pa cak i kada im se vise ne svidja poslovanje radnika, jer nije svrha kompanije da zaposli radnike ( sada se bukvalno misli da je svrha preduzetnistva da nadju posao radnicima i zakoni su tako postavljeni ) vec je svrha da obavlja svoje ciljeve

Naprotiv, zakoni idu ka tome da ti dozvoljavaju da zivog coveka unistis fizicki i psihicki i onda bacis kao stare pocepane gace. Sta je problem, platiti mu otpremninu? Ako te neko verno sluzio 10 godina, problem je odresiti kesu i dati mu 3 plate da moze dostojno coveka da zivi dok ne nadje sledeci posao? Ja to shvatam kao moralnu obavezu a ne samo zakonska. Ili, jos drasticnije ako ti radnik ne treba posle godinu dana onda mu das trecinu jedne plate i cao.

Citat:
Da mogu lako i jednostavno ( sto odgovara i radnicima ) da odmah angazuju radnike, znaci u 17h popodne mi treba radnik za od 20h - 24h, sto je trenutno veoma tesko i iziskuje dosta administracije zbog 4 sata angazovanja.

Pazi, ja razumem mogucnost da ti se iznenada pojave bubasvabe u firmi, pa ti treba neko na 4 sata da izvrsi dezinsekciju i ne treba da ti dolazi sledecih godinu dana. Ali, sa druge strane, ako benzinska pumpa angazuje pumpadzije na lizing, a tocenje goriva im je osnovna delatnost i tacno znaju koliko im radnika treba da rade 3 smene sledecih 365 dana, onda su se stvari otrgle kontroli. Nije normalno nista drugo osim angazovanje tog radnika na neodredjeno vreme.Citat:
Na primer ja ne mogu da legalno zaposlim radnika koji vec radi puno vreme u drugom preduzecu u istoj delatnosti. WTF?
znaci oce covek koji radi u nekoj kompaniji na primer za programiranje 5 dana nedeljno, subotom i nedeljom da dodje kod mene na ispomoc i to je nemoguce uraditi legalno, jer nemozemo potpisati ugovor o privremenim i povremenim ako u maticnoj kompaniji radi istu delatnost, a ugovor o delu takodje zabranjuje da kod mene obavlja delatnost kojom se ja bavim. Ja ne znam ko je i zbog cega izmisljao ove gluposti, sistem bi trebalo da bude toliko prost da jednostavno svako moze lako i jednostavno da radi bilo sta a drzava bi samo trebala da osigura da se njoj uredno plate porezi i doprinosi, ovako dolazimo do sistema koji gusi rad a ne pokusava da ga podrzava.

Sto kazu - iz tvojih usta u Bozje usi, daj Boze da bude tako, ali sada nije. Po postojecem zakonu mozes bez problema zaposliti programera koji programira u drugoj firmi 40 sati nedeljno da u tvojoj firmi programira jos 13 sati nedeljno. Prvi problem o kom ne govorimo je sto to u praksi bude u prvoj 60 sati nedeljno a u drugoj jos 20 sati nedeljno. Zato o tome u praksi misli prvi poslodavac, on hoce da mu radnik dolazi koliko toliko odmoran na posao, pa ako vec hoce da radi, onda nek radi drugu vrstu posla. Mislim da sam negde procitao da o tome u Nemackoj zakon vodi racuna, a ovde kao sto rekoh samo poslodavci. Nije veliki problem ako radnik radi u jednoj firmi kao portir, a u drugoj na dopunskom radu kao naprimer postar, jer su angazovane razlicite grupe organa i ne uvecava se rizik od profesionalne bolesti. Isto tako kod programera, optereceni su kicma, oci, mozak, ako je pusac pluca, a ako pije mnogo kafe organi za varenje. Ako sam ja naprimer vlasnik programerske firme, onda mi odgovara da moj programer uvece radi kao postar ili sta ja znam, instruktor klizanja, jer ce se fizicki i psihicki relaksirati i sutra doci zdraviji na posao. Ali mi naravno smeta da ode pa i uvece radi kao programer, jer ce mu ujutro najpotrebnija tkiva i organi biti premoreni. Zato kad vec po zakonu ne mogu da mu zabranim da se bavi dodatnim radom, mogu u ugovor da stavim klauzulu zastite konkurencije, da se ne moze baviti istim poslom kojim se bavi u osnovnoj kompaniji. Neki poslodavci se sete pa idu korak dalje - meni bi naprimer dosta odgovaralo da ponekad angazujem radnike EPS-a kad radnici u mojoj firmi ne mogu sami da postignu da urade neke elektro instalacije, ali ne moze iz razloga sto je da bi se zasnovao ugovor o dopunskom radu neophodno da radnik donese MA obrazac od svog prvog poslodavca, a EPS to nikome ne da, sto je i razumljvo - sto im to treba da im radnici dolaze na posao umorni?

Citat:
Ukoliko neko kokretno zna da mi odgovori na pitanje koje sam postavio bio bih mu zahvalan.

Gore ti je linkovan tekst koji sadrzi odgovore. Ako te jos nesto interesuje, a ne pise u tom pdf-u, izvoli, pitaj. Na pocetku teme si posao od nekih skroz pogresnih pretpostavki, tako da vecina postavljenih pitanja uopste nije aktuelna.
[ pctel @ 02.05.2017. 16:01 ] @
Citat:
Braxi:
da ali mali privatnik ima uglavnom male kapacitete i cesto zivi puno gore nego nejgov radnik.

Hoces da kazes da su mali privatnici mazohisti koji zbog svog mazohizma biraju da zive losije, ili kako objasnjavas ovu pojavu? Ja mazohizam kao objasnjenje odbacujem, ali znam dva razloga zasto bi neko bio privatnik i ziveo lose radije nego radio kod drugog privatnika i ziveo dobro:
1) Losa situacija je takva samo kratkorocno, dok je na duzi rok i u krajnjem zbiru to bolja opcija
2) Privatnik zivi skromno jer deo svoje zarade investira, time mu se imovina obicno uvecava, mada je svaka investicija svojevrstan rulet, pa ako kuglica padne na crno...
[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:10 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
Shadowed:
@SlobaBgd, dal i bi mogao da objasnis sta je pogresno u konceptu lizinga radnika? Napominjem, konceptu, ne mislim na neku ludu realizaciju kod nas ako uopste postoji.

Objašnjeno je u temi, od umnijih i upućenijih od mene. Ne znam ništa o konceptu, ono što znam je praksa kakva već jeste. Ni postavljač teme neće otvarati lizing firmu po konceptu nego će se uklapati u postojeću praksu, uslovljenu zakonskim rešenjima i konkurencijom. Ne može da posluje drugačije.

@anakin14
Ma sve je to meni jasno, taj kratkovidi pogled iz vizure poslodavca/gazde/vlasnika/preduzetnika. Ja pokušavam da objasnim, ako nekog stvarno zanima, zašto zaposleni nisu oduševljeni iznajmljivanjem nekom poslodavcu za kojeg se nisu sami odlučili. Ako možeš da pojmiš, zaposleni ne šalje neki imaginarni entitet zvani rad u treću firmu. Ne, on lično, imenom i prezimenom, odlazi kod nekog drugog gazde, u drugu radnu sredinu, sa nepoznatim očekivanjima i od kolega i od novog gazde. Ko u tome ne vidi specifičnosti, najčešće mane takvog rada, u odnosu na stalno radno mesto i već izgrađen profesionalni, stručni i socijalni odnos sa kolegama, taj ne zna mnogo o radu. Da ne govorim o pojavi da je iznajmljeni radnik manje plaćen nego njegov kolega, nema ista radna prava, trpi ucene i pritiske od strane poslodavca...


A ko je rekao da zaposleni ne znaju gde ce se zaposliti?

Zaposleni idu na razgovore i intervjue u firmu u kojoj ce zapravo raditi, oni se samo angazuju preko lizing kompanije iz razloga koje sam vec napisao.

A ti mitovi da oni imaju manju platu i druga prava su upravo i to - mitovi.

Na kraju krajeva onaj sistem koji sam pominjao, ne lizing nego svako je svoja firma donosi radniku VECU PLATU, ja sam vise puta bio pitan da li zelim da me zaposle za X ili da im fakturisem rad preko moje firme za 2X, i u dzepu mi je ostajalo 1.8X ( molim vas nemojmo pocinjati o penzionim sistemu koji se raspada i tim glupostima )

PCTEL, ti preterujes, ulazis u komunizam i sindikalizam, znaci mozda sam ja daleko desno, ali ti si probio granice levog.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 16:18 ] @
Citat:
A ko je rekao da zaposleni ne znaju gde ce se zaposliti?

Znati i pristati nije isto. I Jevreji su znali gde ih voze vozom. Ne verujem da je iko pristao na to.
Citat:
Zaposleni idu na razgovore i intervjue u firmu u kojoj ce zapravo raditi,...

Hoćeš da kažeš da pomoćni radnici u proizvodnji, magacinski radnici, fizički radnici, građevinski radnici, terenski radnici, vozači-kuriri, dostavljači i ostali transportni radnici idu na interviju u firmu koja treba da ih angažuje?

[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:22 ] @
Citat:
pctel:

Da i ti zaista verujes da su ti sagovornici na ovom forumu totalni debili, ili zaista hoces da kazes da NIS i Telekom kao pioniri korisnika lizinga radnika u Srbiji ne znaju cime ce sledeceg meseca da se bave i da li ce da postoje?!To sto neka firma ima sigurnost i zna sa cime ce se baviti i da ce imati siguran prihod sledecih milion godina ne daje joj obavezu da prenosi sigurnost i drugima. Totalno nakaradno gledas na ekonomiju uopste, u tvojoj ekonomiji svrha preduzeca je da zaposljava radnike i donosi socijalni mir, u mojoj ekonomiji preduzece je sopstveni entite ciji je svrha samo sopstveni razvoj i profit.

Tvoja ekonomija donosi socijalni mir, blagostanje i stajanje u mestu.

Moja ekonomija donosi razvoj i odlazak iz solarnog sistema.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:24 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
A ko je rekao da zaposleni ne znaju gde ce se zaposliti?

Znati i pristati nije isto. I Jevreji su znali gde ih voze vozom. Ne verujem da je iko pristao na to.
Citat:
Zaposleni idu na razgovore i intervjue u firmu u kojoj ce zapravo raditi,...

Hoćeš da kažeš da pomoćni radnici u proizvodnji, magacinski radnici, fizički radnici, građevinski radnici, terenski radnici, vozači-kuriri, dostavljači i ostali transportni radnici idu na interviju u firmu koja treba da ih angažuje?naravno da znaju, uporno ti pricam da sistem funkcionise ovako:

Nadjem konkurs na infostudu ili bilo gde,

Idem na intervjue, testove i upoznavanje sa firmom

Dobijem posao

Firma me zaposli PREKO LIZING KOMPANIJE.

Ne vidim STA JE LOSE U OVOME?

E sad, to sto prosta radna snaga ne ide na intervjue nego ceka da im se servira posao, sto uopste tako gledaju na svoj zivot i zaposlenje, TO JE VEC NJIHOV PROBLEM.
Oni samo hoce lakse za sebe i idu linijom manjeg otpora a nisu svesni da ce to vise da ih kosta, niko nikog ne sprecava da ide od firme do firme i trazi posao i IZABERE POSAO.
[ pctel @ 02.05.2017. 16:25 ] @
Citat:
anakin14:
U poslovanju ne postoji humanost, opet naglasavam, nije firma tu da bi bila humana vec da bi se razvijala i ostvarivala profit, za humanost postoje druge adrese.


Uh, pa taj koncept je odavno prevazidjen. Ili mozda u Srbiji jos uvek nije? Za firmu nema dugorocnog uspeha bez drustveno odgovornog poslovanja. Zasto bih ja verovao da tvoja firma nece mene kao klijenta prevariti cim joj se ukaze prilika? Ako ne hajes za losu reputaciju jer radnike od kojih zivis tretiras kao stoku, zasto bi te bilo briga za losu reputaciju jer klijente tretiras isto tako? Gorivo je gorivo, ja sutra treba da ga sipam, pa kad naidjem pored NIS pumpe cu da pomislim "evo ih ovi $%&^# sto uzimaju radnike na lizing, e bas necu da im dam pare, produzicu do sledece pumpe" i onda ce oni jednog dana da zatvore pumpu, ili ce da plate istrazivanje zasto ih klijenti zaobilaze pa ce dobiti odgovor... Poenta je da kako potrosaci tako i radnici sire lose reference o kompanijama i od poslovanja koje nije drustveno odgovorno moze se imati neke koristi samo na krace staze. Dugorocno firme koje nisu drustveno odgovorne moraju propasti. O ovome ne pricam samo teorijski vec i iz licnog iskustva - firma u kojoj ja radim je pre nekoliko godina usvojila neke koncepte drustvene odgovornosti kao sto su socijalna davanja, socijalno zaposljavanje (primas radnike koje niko nece, iznalazis im neke poslove od kojih ima vise koristi nego troskova) uz to dodas malo ekologije i zastite zivotne sredine, postavis neke druge prioritete ispred sticanja dobiti i tako postavljen sistem vrednosti izuzetno privlaci klijente i uspostavlja poslovne odnose zasnovane na totalnom poverenju. Razmisli ti malo o tome, biznis koji se zasniva na gazenju po ljudima kao putu do uspeha na kraju nece naci proci taj put.

[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:30 ] @
Ma ko govori o gazenju? Firma jednostavno ne treba o tome da razmislja, a i ko je taj koji odredjuje koja je plata socijalno odgovorna a koja nije. Trziste funkcionise prosto na osnovu ponude i potraznje i to je sve sto firma treba da prati, i ako placa radnika jeftino JER JE TO NJIHOVA TRZISNA CENA, firma ne cini nista neodgovorno, nehumano i lose, zapravo sam taj radnik je socijalno neodgovoran jer je dozvolio da mu trzisna cena delatnosti bude takva
[ pctel @ 02.05.2017. 16:39 ] @
Ja ne govorim o visini plate kao problemu nego vise o radnom vremenu, godisnjem odmoru, ocuvanju fizickog i psihickog zdravlja do penzije i u ovom slucaju OTPREMNINI kao minimalnoj zastiti egzistencije i dostojanstva coveka na sta bi svako trebalo da ima pravo u stepenu razvoja civilizacije 21. veka. Nekako se kod vecine poslodavaca iskristalisao stav da nije problem potrositi 10.000 dinara u kafani, ali je problem isto toliko dati radniku za otpremninu ako ti nakon godinu dana vise nije potreban.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 16:44 ] @
Citat:
uporno ti pricam da sistem funkcionise ovako:

Nadjem konkurs na infostudu ili bilo gde,

Idem na intervjue, testove i upoznavanje sa firmom

Dobijem posao

Firma me zaposli PREKO LIZING KOMPANIJE.

Jesi li ti siguran da to tako funkcioniše? Koliko sam ja video, te lizing agencije su samo prefarbane omladinske zadruge kojima se javljaju firme gde treba deset čistačica, dva viljuškarista i osam radnika u magacinu, a agencija za lizing pozove prijavljene "omladince" i pošalje ih kod novog privremenog gazde. Ili neki "biznismen" otkupi firmu, i pošto ne sme odmah da otpusti raddnike, on ih prebaci u takvu neku agenciju i iznajmljuje ih dok mu trebaju, a onda št nogom u dupe, i o njima brigu preuzme agencija.

Ako je situacija takva kakvu ti opisuješ, ako ja nađem posao preko oglasa, prođem selekciju putem razgovora i testiranja, koji klinac ćeš mi ti u lancu? Prevelika mi plata pa da podelim sa tobom?
[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:45 ] @
Ajde molim te objasni mi taj koncept otpremnine koju nikada nisam razumeo.

Ja se dogovorim sa tobom da radis, ponudim ti 2k evra mesecno

Ti kazes necu ja hocu 3k evra.

Ja kazem ok. Dajem ti 3k evra za 160 sati mesecno, rukujemo se, radimo.

I STA SAM JA SAD TEBI JOS DUZAN?

Najveca glupost u istoriji covecanstva da firme predstavaljaju neku vrstu zastite i "banke" za radnike. Covek sam treba da stedi i da razmislja sta ce ako dobije otkaz, opet se vracam na poentu - NE SLUZE FIRME DA BI VODILE RACUNA O RADNICIMA nego O SEBI.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 16:45 ] @
Citat:
zapravo sam taj radnik je socijalno neodgovoran jer je dozvolio da mu trzisna cena delatnosti bude takva

Ovakve smo četeres pete postrojavali uz zid!
[ anakin14 @ 02.05.2017. 16:48 ] @
Citat:
SlobaBgd: Jesi li ti siguran da to tako funkcioniše? Koliko sam ja video, te lizing agencije su samo prefarbane omladinske zadruge kojima se javljaju firme gde treba deset čistačica, dva viljuškarista i osam radnika u magacinu, a agencija za lizing pozove prijavljene "omladince" i pošalje ih kod novog privremenog gazde. Ili neki "biznismen" otkupi firmu, i pošto ne sme odmah da otpusti raddnike, on ih prebaci u takvu neku agenciju i iznajmljuje ih dok mu trebaju, a onda št nogom u dupe, i o njima brigu preuzme agencija.

Ako je situacija takva kakvu ti opisuješ, ako ja nađem posao preko oglasa, prođem selekciju putem razgovora i testiranja, koji klinac ćeš mi ti u lancu? Prevelika mi plata pa da podelim sa tobom?
Citat:
SlobaBgd: Jesi li ti siguran da to tako funkcioniše? Koliko sam ja video, te lizing agencije su samo prefarbane omladinske zadruge kojima se javljaju firme gde treba deset čistačica, dva viljuškarista i osam radnika u magacinu, a agencija za lizing pozove prijavljene "omladince" i pošalje ih kod novog privremenog gazde. Ili neki "biznismen" otkupi firmu, i pošto ne sme odmah da otpusti raddnike, on ih prebaci u takvu neku agenciju i iznajmljuje ih dok mu trebaju, a onda št nogom u dupe, i o njima brigu preuzme agencija.

Ako je situacija takva kakvu ti opisuješ, ako ja nađem posao preko oglasa, prođem selekciju putem razgovora i testiranja, koji klinac ćeš mi ti u lancu? Prevelika mi plata pa da podelim sa tobom?


Mislis sta ce firmi agencija za lizing?

Objasni vise puta, firmi treba radnik a ne gluposti koje radnik nosi sa sobom kao sto su obracuni plata, placanje dorpinosa, davanja otkaza, otvaranja bolovanja...
Citat:
SlobaBgd: Ovakve smo četeres pete postrojavali uz zid! :D


I takve kao vi pre 45-e a to sto vas ne postrojavaju i posle 80-te to je vec neka druga prica.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 16:55 ] @
Citat:
Objasni vise puta, firmi treba radnik a ne gluposti koje radnik nosi sa sobom kao sto su obracuni plata, placanje dorpinosa, davanja otkaza, otvaranja bolovanja...

Nešto ti nisi dobro shvatio... Ili ja...
Firma koja traži radnika nije se prvo obratila tvojoj agenciji sa upitom imaš li na raspolaganju taj-i-taj profil, već je postavila javni oglas na Infostud. I šta, ako ja ispunim sve uslove, oni će me primiti AKO I SAMO AKO angažujem nekog posrednika kojem ću davati deo zarade aka proviziju?
Ako je to koncept lizinga radne snage, da ga bem. Tako je radio Don Korleone - davao je ponudu koju ne možeš da odbiješ. Danas se to zove reket. Ja radim, drugome zarađujem, a ti mi uzimaš procenat.
Dobra neka ekonomija!
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:02 ] @
Citat:
SlobaBgd: Nešto ti nisi dobro shvatio... Ili ja...
Firma koja traži radnika nije se prvo obratila tvojoj agenciji sa upitom imaš li na raspolaganju taj-i-taj profil, već je postavila javni oglas na Infostud. I šta, ako ja ispunim sve uslove, oni će me primiti AKO I SAMO AKO angažujem nekog posrednika kojem ću davati deo zarade aka proviziju?
Ako je to koncept lizinga radne snage, da ga bem. Tako je radio Don Korleone - davao je ponudu koju ne možeš da odbiješ. Danas se to zove reket. Ja radim, drugome zarađujem, a ti mi uzimaš procenat.
Dobra neka ekonomija! :)


Jeste tako je.

I to se ne zove reket nego OUSORSING.

Znaci mojoj firmi nije potreban sektor za obracun plata, vec najobicniji sluzbenik koji samo treba da primi fakture od agencije za lizink koja sve to radi.

Dalje firma je u mogucnosti da da otkaz radniku u svakom trenutnku

Dalje firmu ne doticu godisnji odmori i bolovanja osim u slucaju da sama to definise - dakle sistem daje firmi da sama definise sta ce dati radniku, u firmi gde ja radim dobio sam VISE ODMORA nego sto je zakonski propisano, ali bolovanje nemam.

i jos par stvari koje sam vec napomenuo ali da ne duzim sada, firma je VOLJNA DA PLATI PROVIZIJU to jest da outsorsuje nekom da umesto nje vodi gluposti i papirologije oko radnika jer firmi trebaju radnici a ne i teret koji nose sa tobom koji im je napravila drzava.

To je LIZING radnika, a to sto ti pricas je isto lizing radnika ali za one radnike koji ne zele da sami traze posao vec hoce na "gotovo" a posle se bune jer im se "gotovo" ne dopada.
[ pctel @ 02.05.2017. 17:06 ] @
Citat:
anakin14:
Ajde molim te objasni mi taj koncept otpremnine koju nikada nisam razumeo.

Ja se dogovorim sa tobom da radis, ponudim ti 2k evra mesecno

Ti kazes necu ja hocu 3k evra.

Ja kazem ok. Dajem ti 3k evra za 160 sati mesecno, rukujemo se, radimo.

Clan 158 Zakona o radu:
http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_radu.html

Prema brojevima koje si napisao, nakon godinu dana trebao bi da mi isplatis dodatnih 1k evra da mogu da prezivim dok ne nadjem drugog poslodavca, a ne da moram da nekog opljackam kako bih preziveo. Mislim da precenjujes radnike, svi do jednog su u maksimalnim minusima u banci i jeste nepojmljivo i neobjasnjivo, ali ne ponasaju se odgovorno prema sebi i svojoj porodici. Zato drzava nalaze da mi kad nadjes boljeg i otpustis mene da mi das jos neke pare, da ne kradem, dzeparim ili jedem iz kontejnera, nego da nekako premostim neko krato vreme dok ne nadjem sledeceg poslodavca. To jednostavno shvatis kao jos jednu obavezu, koja ti izadje oko 1,5% bruto plate. I ako ti je mnogo, odmah mi kazes - ne moze 3.000, to mi je mnogo, ali moze 2.955 plus na kraju otpremnina po zakonu. Ja kao radnik ne mogu da se odreknem prava na otpremninu i nekako prihvatim za 1,5% manju platu znajuci da ce mi se to vratiti kroz otpremninu. A ako ja sam odem, onda cak imas neku kompenzaciju - ustedeo si otpremninu, prosao si jeftinije nego sto bi mi inace platio
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:08 ] @
E vidis, je necu da pravim lemminge od radnika, ja hocu odma da mu dam 1.5% od plate a ne da budem njegov staratelj, a ok ako posle nema i dzepari i krade ide pod mac, i to da mu se sece ruka. Ne zelim da zivim u tom izopacenom socijalnom sistemu koji podrzava zastitu neodgovornosti, nego lepo dogovorimo tvoju zaradu odmah i ti sam vodi racuna sta ces i kako ces.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:08 ] @
Znaci nije meni problem da platim jos 1.5%, ali ODMAH, necu da se to provlaci kroz neke gluposti kao sto je otpremnina.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:11 ] @
Sta radnika (lemminga) sprecava da SAM STAVLJA U BANKU 1.5% od mesecne zarade???
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 17:19 ] @
Bojim se da je to što pišeš slično onom kako mali Đokica zamišlja slobodno tržište.
Evo zašto:
Citat:
Znaci mojoj firmi nije potreban sektor za obracun plata, vec najobicniji sluzbenik koji samo treba da primi fakture od agencije za lizink koja sve to radi.

Ako tvojoj firmi ne treba služba za obračun plata, to znači da tvoja firma nema zaposlene. Ima takvih firmi registrovanih u APR-u pun kujac, bez ijednog zaposlenog. Po oceni mnogih stručnjaka, to su prevarantske firme, pranje novca, fantomska preduzeća i slično.
Citat:
Dalje firmu ne doticu godisnji odmori i bolovanja osim u slucaju da sama to definise - dakle sistem daje firmi da sama definise sta ce dati radniku, u firmi gde ja radim dobio sam VISE ODMORA nego sto je zakonski propisano, ali bolovanje nemam.

Firma može da daje radniku šta ona hoće samo ako je na nekom pustom ostrvu. Dok firma posluje u okviru nekog pravnog sistema, mora da poštuje zakone te zemlje i tog sistema. Čuj, ne priznaje bolovanje. Osoba koja to proklamuje - zaposleni ili vlasnik firme, treba da ode na dobar pregled i posle na bolovanje u neki sanatorijum. Ako firma tražilac radnika ne isplaćuje bolovanje, to je dužna da radi agencija za lizing. Ili ako viljuškar syebe radnika, radnik treba da je zadovoljan kesom pomorandži i voćnim sokom u tetrapaku?
[ pctel @ 02.05.2017. 17:20 ] @
Citat:
Tako je radio Don Korleone - davao je ponudu koju ne možeš da odbiješ. Danas se to zove reket. Ja radim, drugome zarađujem, a ti mi uzimaš procenat.
Dobra neka ekonomija! :)

Na primeru Telekoma, Nisa i Kolubare je prilicno jasno sta se desava - gore sedi neki baja i razmislja:
- u preduzecu imam 5.000 radnika koji firmu kostaju u proseku 50.000 dinara sa porezom i doprinosima i ja licno od toga nemam nista. Ako bih mogao nekako da ih otpustim, pa da ih anakin14 zaposli, a ja onda uzmem na lizing od njega po 100.000 dinara po komadu, onda bi mi anakin14 svakog meseca donosio kovertu sa minimum 200 evra po glavi, a i njemu bi fino ostalo... sto znaci, daj digitron, 200x5.000x12 jednako, uh sta je nula... 12.000.000 evra godisnje! Radni odnos je bezveze, ziveo lizing :D
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:24 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Bojim se da je to što pišeš slično onom kako mali Đokica zamišlja slobodno tržište.
Evo zašto:
Citat:
Znaci mojoj firmi nije potreban sektor za obracun plata, vec najobicniji sluzbenik koji samo treba da primi fakture od agencije za lizink koja sve to radi.

Ako tvojoj firmi ne treba služba za obračun plata, to znači da tvoja firma nema zaposlene. Ima takvih firmi registrovanih u APR-u pun kujac, bez ijednog zaposlenog. Po oceni mnogih stručnjaka, to su prevarantske firme, pranje novca, fantomska preduzeća i slično.
Citat:
Dalje firmu ne doticu godisnji odmori i bolovanja osim u slucaju da sama to definise - dakle sistem daje firmi da sama definise sta ce dati radniku, u firmi gde ja radim dobio sam VISE ODMORA nego sto je zakonski propisano, ali bolovanje nemam.

Firma može da daje radniku šta ona hoće samo ako je na nekom pustom ostrvu. Dok firma posluje u okviru nekog pravnog sistema, mora da poštuje zakone te zemlje i tog sistema. Čuj, ne priznaje bolovanje. Osoba koja to proklamuje - zaposleni ili vlasnik firme, treba da ode na dobar pregled i posle na bolovanje u neki sanatorijum. Ako firma tražilac radnika ne isplaćuje bolovanje, to je dužna da radi agencija za lizing. Ili ako viljuškar syebe radnika, radnik treba da je zadovoljan kesom pomorandži i voćnim sokom u tetrapaku?


Ti moras da ukapiras da ne postoji ta neka fantazijska razlika izmedju FIRME i bilo kog drugog ENTITETA koji obavlja delatnost i RADNIKA. Da li FIRMA ima bolovanje i godisnji odmor?

I da ukapirate da se ja zalazem ne za sistem gde se radnicima ukuda bolovanje i godisnji odmor na njihovu grbacu nego gde im se sve to placa kroz PLATU

znaci ne primas vise 50 000din nego 100 000, ali sve te gluposti snosis sam, od bolobanja, odmora, regresa, otpremnine, ja te placam samo kada radis i kraj price.

Tako da nije problem u "gazenju" radnika, niko to ne zeli, vec u preteranoj zastiti NA NJIHOVU STETU jer od njih prave lemminge koji ne misle svojom glavom nego cekaju da korumpirana drzana uradi nesto za njih.

Da li se bar malo razumemo?
[ DaliborP @ 02.05.2017. 17:25 ] @
Oko cega vi pricate, outsourcing postoji i uveliko se koristi sirom sveta, sto u malim sto velikim firmama.

Kao sto anakin rece, sta je sporno ako firma outsourcuje recimo HR ili nesto drugo? Firma A nema vremena niti sredstava da organizuje taj deo posla, i jednostavno outsourcuje firmi B. Radnici koji ce da rade za firmu A su na payrollu kod firme B, i ona je odgovorna za njihove obaveze. Ako firmi A vise ne trebaju radnici, ili hoce da ih promeni, to moze da uradi u istom danu jer ima takav deal sa firmom B. Naravno, takav setup se po pravilu mnogo vise placa.
[ pctel @ 02.05.2017. 17:28 ] @
Citat:
anakin14:
E vidis, je necu da pravim lemminge od radnika, ja hocu odma da mu dam 1.5% od plate a ne da budem njegov staratelj, a ok ako posle nema i dzepari i krade ide pod mac, i to da mu se sece ruka. Ne zelim da zivim u tom izopacenom socijalnom sistemu koji podrzava zastitu neodgovornosti, nego lepo dogovorimo tvoju zaradu odmah i ti sam vodi racuna sta ces i kako ces.

E, ja te potpuno razumem, ti onda odvojis jedan od svojih miliona pa das kome treba da u skupstini progura ukidanje otpremnine. Posle za par godina opet das koji milion za ukidanje godisnjih odmora... pa posle toga za ukidanje bolovanja... pa onda za obavezan abortus kad ti neka od radnica ostane u drugom stanju jer tebe ne zanimaju nikakve bebe... i sve tako dok se zaposleni ne pobune kao svojevremeno u Cikagu, onda lobiras da se ti sto protestuju pobiju jer stoje na putu progresa...
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:31 ] @
Ali ja ne pricam o tome.

JA bi se borio za prava radnika ali proketovana samo kroz visinu ZARADE.

Znaci ako se kaze da radniku moras minimalno da placas 50 000 sa svim tim obracunatim stvarima to mora da se postuje. Da ne ulazimo u to i da sam koncept minimalne zarade moze da bude stetan po samog radnika ( po fridmenu ne po meni ).

Niko ne prica o ugnjetavanju i vracanju u robovlasnickom drustvu i ne znam zasto to tako shvatate.

[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:33 ] @
Sto se tice drugog stanja koga pominjes, upravo zbog toga sto nije SVRHA FIRME da zaposljava radnike (kao sto je bilo u komunizmu) dosli smo do apsolutno legitimnog stava velikih kompanija da ne zaposljavaju zene ukoliko se proceni da ce uskoro ostati u drugom stanju i gde ne krse NIKAKAV ZAKON.

E ta zena preko lizinga ce da dobije posao, i radice 2 godine dok ne ostane u drugom stanju, a ova koja se sada udala NECE NI DA DOBIJE POSAO jer nece niko da je zaposli zbog potencijalne opasnosti za firmu.
[ pctel @ 02.05.2017. 17:40 ] @
Citat:
anakin14:
Sta radnika (lemminga) sprecava da SAM STAVLJA U BANKU 1.5% od mesecne zarade???

Mozda statistika?
Kontam ja, ti se zalazes za evoluciju - ko nije sposoban da planira i stedi, treba da umre, a ne da prezivi i zagadi planetu losim genima? Zar ne bi bilo humanije napraviti kakvu gasnu komoru, nego pustiti ljude da umiru i mrcvare se godinama? Ti verovatno uglavnom radis sa ljudima koji su zavrsili fakultete, ali moja firma naprotiv cesto angazuje ljude sa na jedvite jade zavrsenom osnovnom skolom i sa izuzetno niskim stepenom inteligencije. Oni bez problema kapiraju fizicke i neke poslove sa ponavljanjima jednostavih radnji, ali ne kapiraju koncepte stednje i preuzimanja brige za svoju buducnost. To mora drugi neko da radi umesto njih, o tome treba da brine drzava, koja ce deo odgovornosti prebaciti na firme, ne znam sta tu ima sporno? Imas zakon, znas koje su ti obaveze, pridrzavaj se toga i gotovo, ako neces vec pametujes treba da sledi ostra kazna (a tu je drzava zatajila).
[ Shadowed @ 02.05.2017. 17:46 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
zapravo sam taj radnik je socijalno neodgovoran jer je dozvolio da mu trzisna cena delatnosti bude takva

Ovakve smo četeres pete postrojavali uz zid! :D

Jeste, i zato umesto da smo kroz ovakva sranja prolazili 40ih i 50ih mi moramo sada. To vase streljanje nam je odstrelilo 50+ godina.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 17:48 ] @
Postavlja se glavno pitanje, zasto bi bilo ko brinuo o nesposobnima I najgorima? Sta se zeli postici Tim konceptom koji se protivi samoj prirodi is koje smo nastali?
[ pctel @ 02.05.2017. 17:56 ] @
Citat:
anakin14:
...a ova koja se sada udala NECE NI DA DOBIJE POSAO jer nece niko da je zaposli zbog potencijalne opasnosti za firmu.

Kakve opasnosti?! To je cista predrasuda i neinformisanost. Drzava refundira i platu i porez i doprinose tokom porodiljskog odsustva. Ja u firmi imam koleginicu koja je zasnovala radni odnos avgusta 2014 godine i do sad je ostvarila pravo na 4 godine porodiljskog odsustva (prvo dete 1 godina, drugo dete jedna godina, trece dete 2 godine) i ne namerava da se na tome zaustavi :D Druga je ostvarila pravo na tri godine, jer su joj to drugo i trece dete, a prvo je rodila pre dolaska kod nas. I ona planira jos najmanje jedno, od treceg pa nadalje su sva po 2 godine... Trenutno je i treca na porodiljskom, to joj je tek prvo dete... Vec sam pomenuo da primamo radnike koje niko nece, a otprilike tako je bilo i sa njima - ove sto su se tek udale i kazu da planiraju radjanje dece mi u principu ne odbijamo jer znamo da uh niko drugi nece primiti, a ne kontamo zbog cega - nas niti nesto kostaju dok su na porodiljskom, niti oko njih imamo bilo kakav drugi problem.
Nema tu nikakve opasnosti nego se poslodavci prosto utrkuju ko ce da bude bahatiji, beyobrazniji i drustneno neodgovorniji.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 18:05 ] @
Kako bre nema opasnosti???

A sta cu sa tim sto sam izgubio radnika koji mi je potreban I imam opportunity troskove prilikom pronalaska drugog, I sa tim sto ne znam sta cu sa njom posle kad se vrati jer sam nasao zamenu. Opet ponavljam, firme ne postoje da bi zaposljavale radnike vec da bi se razvijale.
[ pctel @ 02.05.2017. 18:05 ] @
Citat:
anakin14:
Postavlja se glavno pitanje, zasto bi bilo ko brinuo o nesposobnima I najgorima? Sta se zeli postici Tim konceptom koji se protivi samoj prirodi is koje smo nastali?

Mnogo cemo se udaljiti od teme ako ja pocnem da ti odgovaram na ova pitanja i navodim kontra pitanja zasto policija radarom hvata one koji su najsposobniji da voze brzo a propusta one koji voze sporo ili idu pesice, zasto cesto stavlja u zatvor one koji su najjaci i najopasniji, zasto svaka drzava lecenjem produzava zivot onima koji su slabi i skloni umiranju, zasto novac poreskih obveznika trosi na siromasne umesto da ih pusti da prirodnim izumiranjem poboljsaju socijalnu statistiku, itd, itd... Ali, to se zove civilizacija, zar ne? U dzungli onog ko je najslabiji i najnesposobniji lepo zakoljes i pojedes, a ovde... Mozemo diskutovati o tome sta je bolje, dzungla ili civilizacija, ali to nece moci na forumu "Vodic za posao".
[ pctel @ 02.05.2017. 18:11 ] @
Citat:
anakin14:
Kako bre nema opasnosti???

A sta cu sa tim sto sam izgubio radnika koji mi je potreban I imam opportunity troskove prilikom pronalaska drugog, I sa tim sto ne znam sta cu sa njom posle kad se vrati jer sam nasao zamenu. Opet ponavljam, firme ne postoje da bi zaposljavale radnike vec da bi se razvijale.

Odgovor ti se vraca kao bumerang - nasa firma koja postavlja koncept drustvene odgovornosti ispred koncepta sticanja dobiti ima konstantan godisnji rast od 30% i novi radnici su svakako dobrodosli, kao i povratak starih sa porodiljskog odsustva. Mozda je paradoksalno i tebi neverovatno ali moje iskustvo kaze - ako hoces razvoj i dobit moras drustvenu odgovornost staviti ispred sticanja dobiti i razvoja
Proguglaj malo, drustveno odgovornim firmama uglavnom dobro ide, dok su drustveno neodgovorne i one fokusirane iskljucivo na dobit cesto u problemu. Sve je to davno istrazeno i u literaturi objasnjeno, ne znam sad pre koliko decenija i ko je to prvi primetio i objasnio, ali se relativno dobro secam lekcije sa fakulteta i objasnjenja da je davno konstatovano da fokusiranje na ostvarivanje dobiti uz zanemarivanje drustvene odgovornosti nije dobar nacin za ostvarivanje dobiti.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 20:28 ] @
Citat:
anakin14:
Ti moras da ukapiras da ne postoji ta neka fantazijska razlika izmedju FIRME i bilo kog drugog ENTITETA koji obavlja delatnost i RADNIKA. Da li FIRMA ima bolovanje i godisnji odmor?

Ti ne vidiš razliku između pojedinca, čoveka, individue, Petra Petrovića, oca, muža, brata, sina, prdsednika skupštine stanara i pecaroša, i firme, pravnog entiteta koji se dokazuje upisom u registar privrednih subjekata, a koji ne mora da ima ni zgradu, kancelarije, adresu? Au, prijatelju...
Citat:
anakin14:
I da ukapirate da se ja zalazem ne za sistem gde se radnicima ukuda bolovanje i godisnji odmor na njihovu grbacu nego gde im se sve to placa kroz PLATU
znaci ne primas vise 50 000din nego 100 000, ali sve te gluposti snosis sam, od bolobanja, odmora, regresa, otpremnine, ja te placam samo kada radis i kraj price.
Tako da nije problem u "gazenju" radnika, niko to ne zeli, vec u preteranoj zastiti NA NJIHOVU STETU jer od njih prave lemminge koji ne misle svojom glavom nego cekaju da korumpirana drzana uradi nesto za njih.
Da li se bar malo razumemo?

Aha, pa ti si duša jedna od čoveka! Ti bi štitio svoje zaposlene od njih samih, bolje znaš šta im treba i kako to da postignu. Ukinuo bi sve obaveze koje imaš prema njima (osim plate), i pustio bi da zavise od tvog hira da li ćeš im dati otkaz kad ti se digne, jer si našao boljeg (ili jeftinijeg) radnika. Tako humano i ljudski, prosto komunistički.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 20:46 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
anakin14:
Postavlja se glavno pitanje, zasto bi bilo ko brinuo o nesposobnima I najgorima? Sta se zeli postici Tim konceptom koji se protivi samoj prirodi is koje smo nastali?

Mnogo cemo se udaljiti od teme ako ja pocnem da ti odgovaram na ova pitanja i navodim kontra pitanja zasto policija radarom hvata one koji su najsposobniji da voze brzo a propusta one koji voze sporo ili idu pesice, zasto cesto stavlja u zatvor one koji su najjaci i najopasniji, zasto svaka drzava lecenjem produzava zivot onima koji su slabi i skloni umiranju, zasto novac poreskih obveznika trosi na siromasne umesto da ih pusti da prirodnim izumiranjem poboljsaju socijalnu statistiku, itd, itd... Ali, to se zove civilizacija, zar ne? U dzungli onog ko je najslabiji i najnesposobniji lepo zakoljes i pojedes, a ovde... Mozemo diskutovati o tome sta je bolje, dzungla ili civilizacija, ali to nece moci na forumu "Vodic za posao".


Nema svrhe da diskutujemo o tome jer ja nikada necu shvatiti sistem koji nije usmeren na razvoj i koji nije u skladu sa prirodom, i koji ne podrzava najbolje nego najgore, ali samo bih da napomenem da je i civilizacija tu gde jeste samo zbog toga sto je postupala kao prirode, a ove gluposti socijalizma se desavaju samo zadnjih 150-ak godina kada i nije neki veliki kumulativan razvoj ( da se razumemo najveci je u istoriji ali nije kumulativno najveci skok ).

[ Dexic @ 02.05.2017. 21:35 ] @
Anakin, taj socijalizam postoji u najrazvijeninijim i najcenjenijim drzavama Evrope (nisu cenjene samo od strane cistih kapitalista).
A ovo sto ti zelis postoji u Americi i Kini - gde je sve "bajno".

Ja inace mislim da si u pravu da treba SVE da se da odmah, i sve placa odmah, ali iz drugog razloga. Zasto da neko posle juri firmu za optremninu? Sve odmah.
[ Shadowed @ 02.05.2017. 21:43 ] @
Anakine, ono u cemu ti gresis je sto hoces da primenis normalan sistem u nenormalnoj situaciji. Ljudi su ziveli u nanny-state vise od pola veka. Ne mozes ti tek tako da dodjes i odjednom kazes "necemo vise tako, moracete da budete odgovorni prema sebi". Nece biti odgovorni jer nisu, ne umeju a vrlo cesto nemaju pojma ni sta to znaci. Potrebno je nekoliko decenija da ljudi pocnu malo da misle svojom glavom i na to ih mozes navesti samo postepeno a ne odjednom. U suportnom najbolje sto ce ti se dogoditi je da na sledecim izborima imas ispod 10% a najverovatnije sto ce ti se dogoditi da ces biti lincovan.
[ pctel @ 02.05.2017. 22:34 ] @
nanny-state u odnosu na koga? Trenutni zakon o radu u Srbiji je u nekim delovima isti, a u nekim nepovoljniji od svog ekvivalenta u Nemackoj, dok nisam nasao nijedan kriterijum po kom je zakon u Srbiji povoljniji po zaposlene. U Nemackoj takodje postoji otpremnina i tamo je polovina nemacke plate po godini, a ovde je trecina srpske, ali gramzivim poslodavcima je i to mnogo. Da im kazes i dinar po godini gledali bi i to da eskiviraju ako im se ukaze prilika. Ako cemo da tezimo civilizovanom svetu, prava radnika u Srbiji mogu da idu samo u smeru uvecavanja. Ako cemo da tezimo dzungli, to je onda druga stvar.

Sa TV se programira utisak kod javnog mnjenja da su neprijatelji Srbije negde tamo u Hrvatskoj, u Bosni, u Albaniji, na Kosovu, u Vatikanu itd. To je potpuno pogresno - neprijatelji Srbije su ovde u Srbiji, to su oni koji izrabljuju stanovnistvo prekovremenim radom i radom na crno, zakidaju na otpremninama i godisnjim odmorima, koji se bave korupcijom, zagadjuju prirodu i cine druge po zajednicu stetne aktivnosti. Mislim da je pravo i duznost svakog moralnog coveka da ljudima ukaze na tu cinjenicu koja se uporno prikriva.
[ anakin14 @ 02.05.2017. 22:43 ] @
Sa 90% stvari se slazem sa tobom PCTEL, od ekologije do korupcije i neprijatelja Srbije. Samo imamo konflikt u nacinu na koji treba davati radnicima prava. Moj nacin je direktno njima a tvoj nacin je preko firme "dadilje".
[ Shadowed @ 02.05.2017. 23:37 ] @
Citat:
pctel: nanny-state u odnosu na koga? Trenutni zakon o radu u Srbiji je...

Napisah "50 godina". Mislim da je jasno na sta sam mislio - socijalizam pretezno tokom SFRJ a kasnije, ako cemo realno.
[ SlobaBgd @ 02.05.2017. 23:38 ] @
@anakin14
E vidiš, to je fundamentalna greška. Ti radnicima daješ platu, najmanju koju možeš a da te radnik ne napusti i da koliko-toliko odgovorno radi. Ali to nisu nikakva prava koja ti daješ, iz jednostavnog razloga - ti nisi ovlašćen da nekome daješ ikakva prava. Prava daje zakon, a tvoje je da ga poštuješ dok se ne promeni, a onda da poštuješ taj novodoneseni zakon, i tako dalje. Da ne govorim o tome da bi želeo da ti određuješ neka prava nekome, i način i stepen poštovanja tih prava, a da se taj ništa ne pita. Zar to nije malo.... Hm.

@shadowed
Ti stvarno misliš da bi bio u poziciji da držiš predavanja o političkoj ekonomiji da se tamo neke bundžije tamo nekih godina nisu izborile da zaposleni imaju koliko toliko humane uslove rada, ograničeno radno vreme, pravo na odmor, na socijalno i zdravstveno, pravo na dostojanstvo? Misliš li da bi bio isto vrednovan i da bi bio jednako tražen da je situacija takva da te niko ne iebe tri posto, da te izrabljuje, ponižava i tretira kao stoku? Mislim, to je ono što tražiš ukidanjem "nanny state". Ili bi u takvim uslovima života i rada otišao u neku drugu državu gde bi bio humano i sa dostojanstvom tretiran, a ta država bi bila, gle čuda, "nanny state"?! Mislim, lako je turcem mlatiti kada je neko već sklonio gloginje a ti ga vitlaš u prazno.
[ Shadowed @ 03.05.2017. 00:13 ] @
Citat:
SlobaBgd:
@shadowed
Ti stvarno misliš da bi bio u poziciji da držiš predavanja o političkoj ekonomiji da se tamo neke bundžije tamo nekih godina nisu izborile da zaposleni imaju koliko toliko humane uslove rada, ograničeno radno vreme, pravo na odmor, na socijalno i zdravstveno, pravo na dostojanstvo? Misliš li da bi bio isto vrednovan i da bi bio jednako tražen da je situacija takva da te niko ne iebe tri posto, da te izrabljuje, ponižava i tretira kao stoku? Mislim, to je ono što tražiš ukidanjem "nanny state". Ili bi u takvim uslovima života i rada otišao u neku drugu državu gde bi bio humano i sa dostojanstvom tretiran, a ta država bi bila, gle čuda, "nanny state"?! Mislim, lako je turcem mlatiti kada je neko već sklonio gloginje a ti ga vitlaš u prazno.


Uopste nisam o tome pricao. Nemam nista ni protiv ogranicenog radnog vremena ni prava na odmor itd. sto si pobrojao. No, pricao sam o necemu drugom. Tokom zivota u SFRJ ljudi nisu morali da se brinu o sebi vec je sve obezbedjivala drzava (zanemarimo sada koliko je to dobro funkcionisalo). Zbog toga se i izgubio pojam odgovornosti prema sebi. Kao kad razmazis dete. I uopravo sam ja rekao da je to sto Anakin hoce neivodljivo i da se ne treba primeniti jer ljudi ne mogu da se snadju u takvom sistemu (velika vecina) vec da moras postepeno ljude da ucis odgovornosti i da uspostavis normalan sistem gde ljudi mogu da se brinu o sebi.

Sa druge strane, ne slazem se ja ni sa bas svakom stvari koju anakin zagovara, da se razumemo, ali neke stvari imaju smisla.
[ negyxo @ 03.05.2017. 05:34 ] @
@pctell
Ti u sustini pricas kao najveci komunista. Primeri su ti skroz neprecizni i haoticni (uzmes jedan primer a zavrsis sa drugim, ili izaberes skroz neadekvatan primer da bi "isterao" argument).
[ pctel @ 03.05.2017. 07:36 ] @
anakin14, mene je iskustvo naucilo da to MORA tako, nije stvar mog licnog izbora nego jednostavno mora. Kad sam poceo da radim, pravio sam sa zaposlenima takve ugovore da im se isplacuje neki fikni deo a oni posle od toga finansiraju hranu i sve ostalo (sto se ja slazem sa tobom da u idealnom svetu jeste normalno). Mene ne bi trebalo da bude briga sto ce neko kad primi platu da ode i sve prvog dana potrosi na rulet, je li tako? E, vidis, kad se to desi, onda taj drugog dana radi slabije jer je gladan, a treceg dana uopste ne moze da radi jer je poslednji put jeo prekjuce. I sta se tu desava - firma mora da bude nanny, pa da takvo donese nesto za dorucak, bez obzira sto mu je dorucak vec placen. Jer ako to ne uradi, nema ni produktivnosti ni sticanja dobiti. Zbog toga firma mora da bude nanny ako hoce normalno da funkcionise, pa se ja brzo dosetim da ne placam dorucak 2x - plata ti je toliko, plus svako jutro dobijes dorucak. Zaposleni u proseku uspeju da se organizuju da rasporede platu tokom prve tri nedelje u mesecu, a cetvrte vegetiraju bez novca. I to ne zavisi koliku platu mu das - ako mu das 200 evra potrosice za 3 nedelje, ako mu das 2.000 evra potrosice isto za 3 nedelje. Plus ce otici u minus i zaduziti se koliko god mu banka dozvoli nastojeci da sebi priusti skuplji automobil ili kucne stvari skuplje nego sto ja od svoje vece plate sebi kupujem. Sad ces ti naravno da kazes - dobro, moras da mu budes nanny dok je u radnom odnosu, ali kad ga otpustis sta te briga sto ce vec sutra da bude gladan i to sve stoji ako ti mozak radi iskljucivo na racionalnost uz potpunu iskljucenost empatije i solidarnosti. Meni jednostavno nije prijatan osecaj da sam nekom dao nogu u zadnjicu i da je taj vec sutra gladan.
[ DaliborP @ 03.05.2017. 08:23 ] @
Citat:
pctel: Mene ne bi trebalo da bude briga sto ce neko kad primi platu da ode i sve prvog dana potrosi na rulet, je li tako? E, vidis, kad se to desi, onda taj drugog dana radi slabije jer je gladan, a treceg dana uopste ne moze da radi jer je poslednji put jeo prekjuce. I sta se tu desava - firma mora da bude nanny, pa da takvo donese nesto za dorucak, bez obzira sto mu je dorucak vec placen.

A da firma otpusti tog dzabalebarosa i nadje nekog odgovornog? Pa nije firma mama da mora obezbedi cistu garderobu i toplu supicu. Radi se o odraslim ljudima koji treba da snose posledice.
[ Marko83 @ 03.05.2017. 08:27 ] @
Eto sta se desava kada kafedzija pocne da cita ozbiljnu literaturu. Kazes Milton Friedman tvrdi da je koncept minimalne zarade stetan za radnika a narocito stetan za radnike tamnije boje koze...
Da da, razumem apsolutno kako to moze da zabrine ove ozbiljnije poslodavce

Ukinuti SVE zakone pustiti prirodi da se pobrine za najslabije pa da vidimo da li su opasniji gladni radnici ili siromasni poslodavci
[ SlobaBgd @ 03.05.2017. 08:35 ] @
Citat:
Tokom zivota u SFRJ ljudi nisu morali da se brinu o sebi vec je sve obezbedjivala drzava (zanemarimo sada koliko je to dobro funkcionisalo).

Ne znam samo odakle izvlačite ovave gluposti i na osnovu njih gradite sliku o životu i radu u SFRJ, ali ovo citirano veze nema sa životom. Još kako si u to vreme morao da budeš konkurentan na radu, posao ti NIJE bio zagarantovan, ljudi su dobijali i davali otkaze, menjali su firme ako nađu nešto bolje, uplaćivali su zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje kao i svuda u svetu...

Ali indoktrinacija čuda čini.
[ negyxo @ 03.05.2017. 08:53 ] @
@pctel
Zurio sam na posao pa nisam stigao da uzmem tvoje primere, no da ne isapada kako samo opljunem i nista ne kazem, onda evo i par primera:

Citat:

Sto kazu - iz tvojih usta u Bozje usi, daj Boze da bude tako, ali sada nije. Po postojecem zakonu mozes bez problema zaposliti programera koji programira u drugoj firmi 40 sati nedeljno da u tvojoj firmi programira jos 13 sati nedeljno. Prvi problem o kom ne govorimo je sto to u praksi bude u prvoj 60 sati nedeljno a u drugoj jos 20 sati nedeljno. Zato o tome u praksi misli prvi poslodavac, on hoce da mu radnik dolazi koliko toliko odmoran na posao, pa ako vec hoce da radi, onda nek radi drugu vrstu posla. Mislim da sam negde procitao da o tome u Nemackoj zakon vodi racuna, a ovde kao sto rekoh samo poslodavci. Nije veliki problem ako radnik radi u jednoj firmi kao portir, a u drugoj na dopunskom radu kao naprimer postar, jer su angazovane razlicite grupe organa i ne uvecava se rizik od profesionalne bolesti. Isto tako kod programera, optereceni su kicma, oci, mozak, ako je pusac pluca, a ako pije mnogo kafe organi za varenje. Ako sam ja naprimer vlasnik programerske firme, onda mi odgovara da moj programer uvece radi kao postar ili sta ja znam, instruktor klizanja, jer ce se fizicki i psihicki relaksirati i sutra doci zdraviji na posao. Ali mi naravno smeta da ode pa i uvece radi kao programer, jer ce mu ujutro najpotrebnija tkiva i organi biti premoreni. Zato kad vec po zakonu ne mogu da mu zabranim da se bavi dodatnim radom, mogu u ugovor da stavim klauzulu zastite konkurencije, da se ne moze baviti istim poslom kojim se bavi u osnovnoj kompaniji. Neki poslodavci se sete pa idu korak dalje - meni bi naprimer dosta odgovaralo da ponekad angazujem radnike EPS-a kad radnici u mojoj firmi ne mogu sami da postignu da urade neke elektro instalacije, ali ne moze iz razloga sto je da bi se zasnovao ugovor o dopunskom radu neophodno da radnik donese MA obrazac od svog prvog poslodavca, a EPS to nikome ne da, sto je i razumljvo - sto im to treba da im radnici dolaze na posao umorni?


Prvo, meni je neverovatno da si uzeo za primer programersku struku, kada je ona upravo suprotnost nekog standardnog posla u srbiji. Vecina programera koja mora da radi po 60 sati nedeljno, ili radi za debele pare ili uskoro menja posao, nema trece, bar je u IT tako, pogledaj oglase i samo ce ti se reci zasto. Oni koji rade dopunske poslove pored "redovnog" posla, su uglavnom oni koji najmanje imaju stresa na poslu (da ne kazem "lade ja*a) tako da im ne pada tesko da se dodatno anagazuju. Ja sam svestan da ima i ljudi koji su zalutali u IT pa se tesko ostvaruju, ali tako isto ima svaka struka, ako ti ne lezi, jednostavno teras dalje a ne filozofiras kako je do modus operandi i kako bi trebalo da bude.

Citat:

Na primeru Telekoma, Nisa i Kolubare je prilicno jasno sta se desava - gore sedi neki baja i razmislja:
- u preduzecu imam 5.000 radnika koji firmu kostaju u proseku 50.000 dinara sa porezom i doprinosima i ja licno od toga nemam nista. Ako bih mogao nekako da ih otpustim, pa da ih anakin14 zaposli, a ja onda uzmem na lizing od njega po 100.000 dinara po komadu, onda bi mi anakin14 svakog meseca donosio kovertu sa minimum 200 evra po glavi, a i njemu bi fino ostalo... sto znaci, daj digitron, 200x5.000x12 jednako, uh sta je nula... 12.000.000 evra godisnje! Radni odnos je bezveze, ziveo lizing :D


A Telekom, Nis i Kolubara su olicenje privatnog preduzetnistva - osim sto nisu. Ajde pokusaj sebi iskreno da odgovoris zasto je to tako. Zasto bi jedan privatnik, ako je stvarno privatnik, angazovao neku agenciju da mu zaposli radnike za recimo 1000 jedinica necega preko neke agencije, umesto da sam direktno angazuje za 500 jedinica necega koliko ih agencija placa?
Naravno, nema nikakve logike, osim kada je upravo upetljan socijalizam, tajkunizam, kriminzalizam i politika. I onda znas sta se desava, upravo ti vlasnici takvog poslovnog modela i zaogovaraju ove nakaradne, zapetljanje i preterano regulsiane zakone kako bi mogli da mute i dalje.
[ Shadowed @ 03.05.2017. 10:13 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
Tokom zivota u SFRJ ljudi nisu morali da se brinu o sebi vec je sve obezbedjivala drzava (zanemarimo sada koliko je to dobro funkcionisalo).

Ne znam samo odakle izvlačite ovave gluposti i na osnovu njih gradite sliku o životu i radu u SFRJ, ali ovo citirano veze nema sa životom. Još kako si u to vreme morao da budeš konkurentan na radu, posao ti NIJE bio zagarantovan, ljudi su dobijali i davali otkaze, menjali su firme ako nađu nešto bolje, uplaćivali su zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje kao i svuda u svetu...

Ali indoktrinacija čuda čini.

To je onaj deo u zagradi.
[ pctel @ 03.05.2017. 10:30 ] @
Interesantno bi bilo pitati ucesnike diskusije kako na skali od 1 do 10 ocenjuju stanje prava radnika u Nemackoj, Srbiji i SFRJ, ne samo na papiru, nego u primeni. Kako god okrenes, mislim da i SFRJ i Nemacka imaju neku prilicno visoku ocenu, dok je Srbija na samom dnu, moze dobiti maksimalno 2 (ako nekom nije jasno, mogu detaljno da obrazlozim). Odatle bi trebalo da bude jasno sta je normalno a sta nenormalno.
[ ssi @ 03.05.2017. 11:06 ] @
Citat:
Marko83: Eto sta se desava kada kafedzija pocne da cita ozbiljnu literaturu. Kazes Milton Friedman tvrdi da je koncept minimalne zarade stetan za radnika a narocito stetan
...
Ukinuti SVE zakone pustiti prirodi da se pobrine za najslabije pa da vidimo da li su opasniji gladni radnici ili siromasni poslodavciTo i nije losa ideja.

Zamislite situaciju u koj bivsi radnik na lizing uz pomoc sredstava prinude (recimo vatreno oruzije) uzima imovinu takvima kao @anakin14.

I nema tu "nanny state" state da se mesa. Neka @anakin14 sam sebi plati privatnu policiju i zastitu,
dok ih placa, cuvace ga, naravno ako su zadovoljni platom, a mozda i nece.
[ anakin14 @ 03.05.2017. 11:15 ] @
A sto mislis da bi prosta radna snaga imala veci firepower nego advanced stanovnistvo?
[ ssi @ 03.05.2017. 11:55 ] @
Citat:
anakin14: A sto mislis da bi prosta radna snaga imala veci firepower nego advanced stanovnistvo?


Prvo firepower se moze jel' ukrasti.

Neko ih moze snabdeti istim, zabave radi.

Uz to zasto mislis da ne bi recimo "advanced" stanovnik sklopio deal sa "prostom radnom snagom" kako bi dosao do imovine i novca
drugih "advanced" stanovnika ?

Znas kako treba skloniti "nanny-state" kako bi oni koji se bave hobi streljastvom, mogli da spoje bussines & pelasure.

Pa nek "advanced stanovnik" placa svoju policiju, dok moze, ko zna, mozda i ponekoga sacuvaju.

Uostalom, to nemora da bude firepower, to moze da bude i cold power, samo treba prici dovoljno blizu.


Ko zna, mozda bi se nekom "advanced" stanovniku, bas isplatilo gusarenje drugih "advanced" stanovnika,
brze je od svakoga drugog biznisa, rizicno je, ali je ROI jako brz i jako velik.

Uz to ocjna "prosta radna snaga" bi se pridruzila takvom, jako lako, pogotovo bez "nanny state"-a.
[ SlobaBgd @ 03.05.2017. 12:16 ] @
Citat:
anakin14:
A sto mislis da bi prosta radna snaga imala veci firepower nego advanced stanovnistvo?

Firepower? Advanced? Pokondirena tikva?
Ti si ubeđen da imati više novca znači biti napredan?
Nego, da odgovorim na tvoje pitanje: isto su se pitali i ovi feudalci i plemstvo u Francuskoj revoluciji, kulaci u Velikoj Oktobarskoj Revoluciji, tiranska antinarodna vlast u Kini i naši nenarodni elementi četeres pete. Trebalo bi obnoviti lekcije iz istorije koja je, je l'te, učiteljica života.
[ anakin14 @ 03.05.2017. 12:52 ] @
A ko he pominjao novac I da imati novac znaci biti advanced? Sami donosite zakljicke zasnovane na vasim misljenjima I sttavljate ih drugima u usta. Biti advanced znaci ne biti prost, polusvet, polurasa, lemming, I nema apsolutno nikakve veze sa materijalnom situacijom vec iskljucivo sa znanjem I ponasanjem.
[ SlobaBgd @ 03.05.2017. 12:59 ] @
Radna snaga = prost, polusvet, polurasa, lemming?!
Anarkine, ti prosto tražiš nekog revolucionara da te tako advanced istambura.
[ ssi @ 03.05.2017. 13:37 ] @
Citat:
SlobaBgd: Radna snaga = prost, polusvet, polurasa, lemming?!
Anarkine, ti prosto tražiš nekog revolucionara da te tako advanced istambura. :D


Tako su razmiljali i likovi koji su omirisali giljotinu tokom francuske burzoaske revolucije, ili popili metak tokom oktobarske revolucije u rusiji.

Sa druge strane, gusarenje, takvih "advanced" stanovnika, bez intervencije "nanny state"-a deluje kao recept za brzo bogacenje.

Mislim da se i to nekada radilo :)

Zvali su ih gusari, pirati, vikinzi, pljackasi itd.

Samo treba obecati ne "advanced" stanovnicima veliki plen i opciju da ne rade bas nista izmedju dva pohoda.
[ anakin14 @ 03.05.2017. 13:41 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Radna snaga = prost, polusvet, polurasa, lemming?!
Anarkine, ti prosto tražiš nekog revolucionara da te tako advanced istambura. :D


Opet mi nabijate reci u usta. Ko je pomenuo radnu snagu? I ja sam radna snags pa nisam polusvet.
[ ssi @ 03.05.2017. 13:45 ] @
Citat:
anakin14: Opet mi nabijate reci u usta. Ko je pomenuo radnu snagu? I ja sam radna snags pa nisam polusvet.


To ti mislis.

Da vidis samo okupimo 1000-2000 tih koji jesu polusvet i gusarenje slabijih "advanced" stanovnika moze da pocne.

Dok ostali dignu revolucijiu ima da se nakupi materijalnih dobara od bivsih, iznenada preminulih "advanced"-a.

Posle revolucije ce nas gusare zvati "borci za slobodu" i ko zna mozda legalizujemo to sto smo izgusarili.

Drzava da se ne mesa, naravno.
[ anakin14 @ 03.05.2017. 13:51 ] @
Pa onda si to za divljastvo I divlji svet I dzunglu is to, samo mislis da ce prostate rulja pobediti advanced stanovnistvo. Mozda pre 100 godina. Sada teze malo.
[ ssi @ 03.05.2017. 13:55 ] @
Citat:
anakin14: Pa onda si to za divljastvo I divlji svet I dzunglu is to, samo mislis da ce prostate rulja pobediti advanced stanovnistvo. Mozda pre 100 godina. Sada teze malo.


Ne, ti si za to da se intervencija drzave spusti na minimum, tj. za divljastvo jedne grupe, ti bi da pretvoris radnika u stoku.

Sa druge strane ce se pojaviti i "advanced" stanovnik sa idejom da je gusarenje isplativiji posao, jer vidis JESTE.

Treba uloziti samo u oruzije i podeliti ga jednom broju "rulje" uz obecanje znatno boljeg zivotnog stila i standarda ako budu pljackali.

Kazes im 1-2 dana pljackamo, 30 dana odmora i da vidis...

Opet, posto se drzava ne mesa, onda nema ni sankcija za gusarenje, jos jedan motiv +.


Naravno posle od novih vlasti mozda sleduje i orden + titula "borac za slobodu"
[ pctel @ 03.05.2017. 14:11 ] @
Citat:
anakin14:
Pa onda si to za divljastvo I divlji svet I dzunglu is to....

Hahaha, pa ko ono bese kolko juce propagirao zakon dzungle gde sposobniji treba da prezivi a nesposoban da izumre
Nego sad kad se tocak okreno na drugu stranu, onda jelte, polako s ti zakoni dzungle
[ anakin14 @ 03.05.2017. 14:24 ] @
Aman ljudi pratite malo I ne nabijajte reci u usta napamet. Napisao sam ONDA SI TI... A nigde nisam napisap da ja odjednom nisam.
[ ssi @ 03.05.2017. 14:27 ] @
Citat:
anakin14: Aman ljudi pratite malo I ne nabijajte reci u usta napamet. Napisao sam ONDA SI TI... A nigde nisam napisap da ja odjednom nisam.


Pa ti si izneo ideju da poslodavcima treba dozvoliti maksimalnu ekspoloataciju uz minimalno uplitanje drzave.


Pa zasto bi se onda drzava uplitala u rad poslodavaca koji zele da osnuju "gusarsku" firmu ?

Gusari bi mogli mozda i da plate veci porez, posto vise zaradjuju :)

Mogu da recimo zahtevaju i placanje "zastite" od raznih "advanced" - a... recimo 30% prihoda (od toga 10% da ide drzavi na ime poreza)

Ima tu raznih isplativih biznis modela.

Samo da se ukloni smetnja zvana "zakon" i jos jedna znas "policija".
[ Marko83 @ 03.05.2017. 14:27 ] @
Najgore što ništa nije ni naučio za 7 godina. Isto je nepismeno pričao i tada i sada:
link1
Citat:
nit glumim gazdu nit imam par hiljada evra, zivim prosecno.
Samo sam idealista liberalnog kapitalizma i slobodnog trzista i eto opet imam odgovor za sve vas koje stitite radnike. Ja ne kazem da je dobro ako neko nema da zivi i ako ga po vama gazda izrabljuje (iako robovi odavno ne postoje) vec kazem da svako ima jednaku sansu da bude ili radnik ili kapitalista i njegov je izbor. E sad se desava sledece - neko nece da rizikuje da bude kapitalista ali hoce da zivi lepo jelte, e pa ne moze, ako oces da budes radnicka klasa zivi u skladu sa time i na vasu zalost tako SVET FunKCIONISE. Boli dupe svakog i za zajednicu i za radnike svako gleda svoje i tako i treba. Ako ja ocu da te placam 1$ mesecno zasto bi to meni neko zabranio? Ako se ne svidja nekom plata NEMOJ DA RADI. I nemogu isto vise da pricam po 100 puta...

znaci poenta je:

1) svi smo na istom kad smo se rodili
2) svako ima sansu da bude i bogat i siromasan - njegov izbor
3) dok se drugi bogate ti se zezas a onde se zalis sto je drzava dopustila da postoje tolike klasne razlike
4) ko je vredniji i pametniji ima vise oni drugi imaju manje
5) niko nikog nigde ne prisiljava da radi
6) u svojoj firmi bi trebalo da mogu da trazim uslove koje JA HOCU jel je MOJA firma, a ako neko prihvati uslove sam je kriv ako mu se ne svidjaju a ne DRZAVA sto mi dopusta da imam takve uslove.
7) Svet inace i funkcionise po pravilima slobodnog trzista iako se to nekada drugacije zove.
8) Ceo svet brani (NE)RADNIKE a ne shvata da su oni RAK celog drustva, Nisam dosada cuo da se pravi radnik zali na nesto.

i za kraj. Hebala vas bre vise radnicka klasa.


link2
Citat:
pa kako nisu rak drustva???
evo iz fijata oce da se vracaju na drzavnu sisu
u raci oce i otpremninu i posao
moj drugar u francuskoj ne radi nista jer 2 godine ima socijalnu pomoc
u svedskoj i norveskoj hiljade "pametnih" ima socijalnu pomoc i ne radi nista...
...etc etc
sve to zbog SOCIJALNE PRAVDE, ZASTITE LJUDSKIH PRAVA... ej breeeeeeee\
koja su to prava??? DE SME BRE COVEK DA BUDE GLADAN I ZEDAN I BEZ STRUJE I VODE, TO NORMALNA DRZAVA NE SME DA DOZVOLI BRE!!!
pustio bih ja sve da crknu pa da vidis kako oce da rade posle... znas ono - Nisi ti gladan...
nego evo i ja posto sam nezaposlen i zena mi je nezaposlena, prijavicemo se za socijalnu pomoc jel sto da ne uzmem i to kad mogu.
Nisam majmun bre.

itd itd :)

Samo je tada i rasprava bila mnogo zanimljivija jer je tu bio i Ventura i Konislav

P.S.
Verovatno više ne možeš da nađeš konobare za po 500din po danu pa ti treba agencija za iznajmljivanje radnika? :D
Stoga i adekvatna tema
[ ssi @ 03.05.2017. 14:37 ] @
Citat:

...
6) u svojoj firmi bi trebalo da mogu da trazim uslove koje JA HOCU jel je MOJA firma, a ako neko prihvati uslove sam je kriv ako mu se ne svidjaju a ne DRZAVA sto mi dopusta da imam takve uslove.
..
8) Ceo svet brani (NE)RADNIKE a ne shvata da su oni RAK celog drustva, Nisam dosada cuo da se pravi radnik zali na nesto.
..


Citat:
pustio bih ja sve da crknu pa da vidis kako oce da rade posle... znas ono - Nisi ti gladan...Tako je ! Drzava da se ne mesa u rad gusarske firme. Oni koji nisu sposobni da se brane, neka ili placaju zastitu ili neka "crknu".

Logo bi recimo mogla da bude crna pozadina sa belim "totenkopf"-om :) cisto da nesposobni znaju sta dolazi.


Hm, mozda bi deo "zarade" dat drzavnim cinovnicima pogurao celu stvar....


[Ovu poruku je menjao ssi dana 03.05.2017. u 16:07 GMT+1]
[ pctel @ 03.05.2017. 14:47 ] @
Ja bih se osvrnuo samo na jednu konstataciju koju smatram pogresnom na kvadrat:
Citat:
8) Ceo svet brani (NE)RADNIKE a ne shvata da su oni RAK celog drustva, Nisam dosada cuo da se pravi radnik zali na nesto.

Prvo, ceo svet kritikuje neradnike, a da ne zna zasto. Ako ja naprimer zelim da budem dokolicar i neradnik, zasto bi me to cinilo losim covekom? Zasto bi mnogi smtrali sebe boljom osobom od mene samo zato sto su oni radnici a ja neradnik. Pravo na slobodno vreme bi trebalo da bude jedno od osnovnih ljudskih prava.

Iz toga proizilazi drugo - planeta je bila puna hrane i vode po sumama i dzunglama, postavlja se pitanje odakle bogatima pravo da poseku voce u dzungli, da reke zagade i da ono malo nezagadjene vode flasiraju i prodaju za novac za koji treba raditi, a prethodno je bilo dovoljno samo otici do reke i piti koliko hoces, dohvatiti vocku sa drveta, ili odapeti strelu pa ubiti divlju zivotinju?

Dakle, ispravno napisana gornja formulacija bi trebla da glasi
Citat:
ceo svet mrzi neradnike, a ne shvata da nisu oni RAK celog drustva, nego su upravo preduzimljivi, srebroljubivi, gramzivi, pohlepni poslodavci rak celog drustva.
[ DaliborP @ 03.05.2017. 15:08 ] @
Citat:
pctel: Iz toga proizilazi drugo - planeta je bila puna hrane i vode po sumama i dzunglama, postavlja se pitanje odakle bogatima pravo da poseku voce u dzungli, da reke zagade i da ono malo nezagadjene vode flasiraju i prodaju za novac za koji treba raditi, a prethodno je bilo dovoljno samo otici do reke i piti koliko hoces, dohvatiti vocku sa drveta, ili odapeti strelu pa ubiti divlju zivotinju?

Da li si upravo osporio celu ljudsku civilizaciju i napredak?
[ pctel @ 04.05.2017. 07:34 ] @
DaliborP, mislim da je prilicno jasno da ja podrzavam drustveno odgovorno poslovanje i drustveno odgovorni napredak kao tekovine civilizacije, a kritikujem ugrozavanje ljudskih prava, ugrozavanje prava radnika, korupciju i unistavanje prirode kao instrumente licnog bogacenja. Ukoliko bas hoces da tako kazem, kritikujem ovo cetvoro bez obzira sto su u svrhu takozvanog "napredka". Pisem pod navodnicima, jer ako se ljudska prava umanjuju, a zivotna sredina postaje otrovna i kancerogena onda to nije napredak vec nazadak, bez obzira na cinjenicu da neki pojedinci od toga akumuliraju bogatstvo.

Evo ti jedan primer - pre hiljadu godina si morao da nosis voce u rukama, a danas dobijes plasticnu kesu za jednokratnu upotrebu koja nije biorazgradiva i kojoj treba 1000 godina da se dezintegrise. Da li je to napredak ili nazadak?
[ DaliborP @ 04.05.2017. 08:43 ] @
Citat:
pctel: DaliborP, mislim da je prilicno jasno da ja podrzavam drustveno odgovorno poslovanje i drustveno odgovorni napredak kao tekovine civilizacije, a kritikujem ugrozavanje ljudskih prava, ugrozavanje prava radnika, korupciju i unistavanje prirode kao instrumente licnog bogacenja. Ukoliko bas hoces da tako kazem, kritikujem ovo cetvoro bez obzira sto su u svrhu takozvanog "napredka". Pisem pod navodnicima, jer ako se ljudska prava umanjuju, a zivotna sredina postaje otrovna i kancerogena onda to nije napredak vec nazadak, bez obzira na cinjenicu da neki pojedinci od toga akumuliraju bogatstvo.

Ljudska prava se ne umanjuju, vec suprotno - napreduju, pa i dan danas. Vodite raspravu oko "lizinga" radnika sto je koncept uveliko zastupljen i fukncionise bez problema. Ako ce neko to zloupotrebiti u Srbiji, to je potpuno drugi problem, sam koncept takvog biznisa nema nista sto bi ugrozilo prava radnika. Radi se o fleksibilnosti, ako neko nije spreman za takav posao, ne treba ni da ga trazi. Mada bice ga sve vise, sharing economy je uveliko zastupljen, pa ce verovatno morati doci i do prilagodjivanja trzista i radne snage. Ali to je druga tema.

Citat:
Evo ti jedan primer - pre hiljadu godina si morao da nosis voce u rukama, a danas dobijes plasticnu kesu za jednokratnu upotrebu koja nije biorazgradiva i kojoj treba 1000 godina da se dezintegrise. Da li je to napredak ili nazadak?

Cemu taj primer, nepotrebno izvlacis stvari iz konteksta. Da li treba sad da ja dajem suprotne primere koliko je ljudsko drustvo napredovalo u poslednjih 1000 godina? Uostalom sta to znaci, da nije trebalo da se razvijamo, vec da zivimo u pecinama i slobodno beremo voce, da ne bi slucajno bilo i losih posledica tog napretka?
[ SlobaBgd @ 04.05.2017. 08:55 ] @
Citat:
Vodite raspravu oko "lizinga" radnika sto je koncept uveliko zastupljen i fukncionise bez problema. Ako ce neko to zloupotrebiti u Srbiji, to je potpuno drugi problem...

Možda je to drugi, peti ili stoti problem u Japanu, Čileu ili Kanadi. U Srbiji, o kojoj diskutujemo i u kojoj novi Milftoon Friedman AKA anakin14 želi da otvori farmu prostih i polurasnih radnika, to je najveći problem. Način na koji gazda kafića i Hitler u pokušaju tretira i radno pravo, i zakon, i ljudsko dostojanstvo, tema je ove diskusije.
[ DaliborP @ 04.05.2017. 09:01 ] @
Koliko znam, Srbija po ustavu ima vrlo slicne obaveze prema radnicima kao i vecina zapadnih zemalja. Ako nece da krsi zakon, ne vidim problem sa takvom firmom.
[ SlobaBgd @ 04.05.2017. 09:05 ] @
Dobro, hajde da se pravimo blesavi i da ne vidimo kakve stavove zastupa pokretač teme.
[ DaliborP @ 04.05.2017. 09:14 ] @
Ako pogledam prvi post na temi, on se interesuje upravo za zakon. I onda si upravo ti odvukao temu u flame.
[ ssi @ 04.05.2017. 09:46 ] @
Citat:
DaliborP: Ako pogledam prvi post na temi, on se interesuje upravo za zakon. I onda si upravo ti odvukao temu u flame.


Ne, postavljac teme se interesuje za zloupotrebu zakona, pre svega.

Naravno, samo dok njemu to ide u korist.
[ DaliborP @ 04.05.2017. 10:07 ] @
Citat:
ssi: Ne, postavljac teme se interesuje za zloupotrebu zakona, pre svega.

Naravno, samo dok njemu to ide u korist.

Ne izmisljaj. Procitaj ponovo prvi post na temi.
[ ssi @ 04.05.2017. 10:12 ] @
Citat:
DaliborP: Ne izmisljaj. Procitaj ponovo prvi post na temi.


Nije bitan samo prvi post, bitni su i ostali, kao i stav postavljaca teme o ljudskim pravima i pravima radnika.
To se zove "celina", "complete overview".

Covek je hteo da smanji prava grupe ljudi koje smatra nizom vrstom i da ih eksploatise, ne shvatajuci da batina moze da ima
dva kraja.[Ovu poruku je menjao ssi dana 04.05.2017. u 11:25 GMT+1]
[ pctel @ 04.05.2017. 13:01 ] @
Citat:
DaliborP:
Vodite raspravu oko "lizinga" radnika sto je koncept uveliko zastupljen i fukncionise bez problema. Ako ce neko to zloupotrebiti u Srbiji, to je potpuno drugi problem...

Pa kome sad da verujem - pokretacu teme koji kaze da radnici treba da se bune protiv ministara i poslanika koji donose lose zakone, a ne protiv tajkuna koji ih zloupotrebljavaju ili tebi koji kazes da ne treba da se borimo protiv donosenja losih zakona vec protiv onih koji ih zloupotrebljavaju?! Mada zadrzavam pravo da kritikujem i jedne i druge, ipak sam sklon misljenju da si ti manje u pravu nego on - tajkun ce svakako da zloupotrebi ako mu za to ne sledi robija, dakle jedino sto je logicno da radnici rade je da se bore da se gore na zakonodavnom nivou smanju mogucnost zloupotrebe.

Citat:
Uostalom sta to znaci, da nije trebalo da se razvijamo, vec da zivimo u pecinama i slobodno beremo voce, da ne bi slucajno bilo i losih posledica tog napretka?

Slucajno je lazna rec u ovoj recenici. Ali ako je zamenis sa namerno/planski onda je moj stav jasan - ne treba da bude takvog "napredka".
[ DaliborP @ 04.05.2017. 13:58 ] @
Citat:
pctel
Pa kome sad da verujem - pokretacu teme koji kaze da radnici treba da se bune protiv ministara i poslanika koji donose lose zakone, a ne protiv tajkuna koji ih zloupotrebljavaju ili tebi koji kazes da ne treba da se borimo protiv donosenja losih zakona vec protiv onih koji ih zloupotrebljavaju?! Mada zadrzavam pravo da kritikujem i jedne i druge, ipak sam sklon misljenju da si ti manje u pravu nego on - tajkun ce svakako da zloupotrebi ako mu za to ne sledi robija, dakle jedino sto je logicno da radnici rade je da se bore da se gore na zakonodavnom nivou smanju mogucnost zloupotrebe.

Nivo korupcije i neefikasno sudstvo je glavni problem ovde. Da se zakon sprovodi kako treba, ne bi ni bilo toliko zloupotrebe. Drzava je ta koja treba da uzme zakon u svoje ruke i primeni ga.
Citat:
Slucajno je lazna rec u ovoj recenici. Ali ako je zamenis sa namerno/planski onda je moj stav jasan - ne treba da bude takvog "napredka".

Razumem ja tvoj stav, ali je poprilicno povrsan i utopijski. Razvoj ljudske civilizacije je popracen mnogo vecim greskama od plasticnih kesa, i opet, drustvo napreduje. Ono sto ti hoces da kazes je da nismo trebali imati promene da slucajno ne bi napravili greske. Otprilike da ostanemo u pecinama i ne izmisljamo tocak, jer bi mogli nesto poremetiti u prirodnom balansu.
[ anakin14 @ 04.05.2017. 16:44 ] @
@pctel Ti si stvarno otisao u krajnost, mislim dosta dobrog ima u tome sto ti hoces ali je to stvarno u suprotnosti sa prirodom i samim tim ce uvek biti nemoguce

@ssl Tvoji argumenti su definitivno adhominem i zasnovani na tvojoj percepciji a ne na istini i generalizaciji. Dalibor je lepo napisao da se interesujem da obavljam taj posao PO ZAKONU. Ja ne zelim nikoga da eksploatisem niti ponizavam vec EDUKUJEM i da ga teram da se VISE brine SAM O SEBI. Samo se zalazem za smanjanje uticaja "nanny state"-a i budjenje ljudi o slobodnom trzistu i preduzetnistvu.
[ deki77 @ 04.05.2017. 19:19 ] @
Hmm
Koliko vremena je potrebno da prođe da u Srbiji ljudi ukapiraju da Socialni Kapitalizam i emotivni Biznis ne postoji.
Ovo nema veze sa pravima radnika jer ako je zakonom dozvoljeno i taj zakon se poštuje šta je sporno.?
Morate ukapirati da postoje potrebe za različitim modelima zapošljavanja i uslužnog biznisa..

Pojasnicu..iskustvo
Firma na *zapadu bavi se određenim poslovima u oblasti usluga.
Firmi je potrebno:
-Stručan kadar
-Licence za obavljanje delatnosti
-Poreski savetnik (usluga)
-Računovođa
-Pravnik,savetnik (usluga)
-Materijal
-Alat
-Mašine
-Transport i mehanizacija
-Sedište firme,magacin etc.
...etc

To sve mnogo košta.I troškovi su veliki.

Tako da delatnost i usluge podeljeni su na različite firme i delatnost.
Pa jedna firma poseduje licencu za obavljanje delatnosti ali nema mehanizaciju.
Druga firma ima kadar(radnike) ali nema licencu..npr. ima radnike sa iskustvom za nisku gradnju ali nema licence,arhitekte itd.
Tako da se firme među sobom povezuju.
Jedni nude uslugu lizinga radnika, drugi iznajmljuju mehanizaciju...

Pojedini na zapadu su baš zbog tih troškova prešli samo na najam radnika.Jer imaju neku svoju računicu u svemu tome.I imaju dugi niz godina poslovanje i poverenje klijenata.[ pctel @ 04.05.2017. 22:07 ] @
Citat:
anakin14: teram da se VISE brine SAM O SEBI. Samo se zalazem za smanjanje uticaja "nanny state"-a i budjenje ljudi o slobodnom trzistu i preduzetnistvu.

Sad nesto razmisljam (posto je moj najvazniji zadatak bezbednost i zdravlje zaposlenih), kako bi se ti odnosio prema bezbednosti i zdravlju na radu - das radniku pare, a on ako hoce nek kupi sebi slem, ako nece nek to potrosi na pivo a na gradilistu nek pogine, ti si svoj deo platio

Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?
[ Dexic @ 04.05.2017. 23:15 ] @
Citat:
deki77:
Hmm
Koliko vremena je potrebno da prođe da u Srbiji ljudi ukapiraju da Socialni Kapitalizam i emotivni Biznis ne postoji.
Ovo nema veze sa pravima radnika jer ako je zakonom dozvoljeno i taj zakon se poštuje šta je sporno.?
Morate ukapirati da postoje potrebe za različitim modelima zapošljavanja i uslužnog biznisa..

Pojasnicu..iskustvo
Firma na *zapadu bavi se određenim poslovima u oblasti usluga.
Firmi je potrebno:
-Stručan kadar
-Licence za obavljanje delatnosti
-Poreski savetnik (usluga)
-Računovođa
-Pravnik,savetnik (usluga)
-Materijal
-Alat
-Mašine
-Transport i mehanizacija
-Sedište firme,magacin etc.
...etc

To sve mnogo košta.I troškovi su veliki.

Tako da delatnost i usluge podeljeni su na različite firme i delatnost.
Pa jedna firma poseduje licencu za obavljanje delatnosti ali nema mehanizaciju.
Druga firma ima kadar(radnike) ali nema licencu..npr. ima radnike sa iskustvom za nisku gradnju ali nema licence,arhitekte itd.
Tako da se firme među sobom povezuju.
Jedni nude uslugu lizinga radnika, drugi iznajmljuju mehanizaciju...

Pojedini na zapadu su baš zbog tih troškova prešli samo na najam radnika.Jer imaju neku svoju računicu u svemu tome.I imaju dugi niz godina poslovanje i poverenje klijenata.

To se zovu "investitori"... deraci koji se samo ugrade u celu pricu, ne odgovaraju ti ni za sta, prebacuju na podizvodjace sve krivice, a samo uzimaju kolac, dok podizvodjaci drndaju, kupci se nerviraju :)
Stoji da 99% investitora ostalima daje los glas :)
[ anakin14 @ 05.05.2017. 09:42 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
anakin14: teram da se VISE brine SAM O SEBI. Samo se zalazem za smanjanje uticaja "nanny state"-a i budjenje ljudi o slobodnom trzistu i preduzetnistvu.

Sad nesto razmisljam (posto je moj najvazniji zadatak bezbednost i zdravlje zaposlenih), kako bi se ti odnosio prema bezbednosti i zdravlju na radu - das radniku pare, a on ako hoce nek kupi sebi slem, ako nece nek to potrosi na pivo a na gradilistu nek pogine, ti si svoj deo platio :D

Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?


Bezbednost na radu je duznost kompanije, mi pricamo o bezbednosti VAN RADA.

Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.
[ SlobaBgd @ 05.05.2017. 09:56 ] @
I onda se nađu "pametni" ovde koji pozivaju diskutante da se vrate na temu, a ona je navodno kako je zakonski regulisan rad agencija za lizing radnika.

A ovde iz poruke u poruku vidimo da pokretač teme nije zainteresovan za sprovođenje zakona već kako da ga što lakše i grublje prekrši, i da se prema ljudima koji mu zarađuju 'leba odnosi kao prema... Htedoh reći - stoki, ali i stoku zna da mora da hrani i pazi svakog dana. A čoveka ne mora.
[ pctel @ 05.05.2017. 10:13 ] @
Citat:
anakin14:
Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.

Zasto ne bi otisli jos dalje - vojnik je potreban samo od trenutka objave rata do trenutka potpisivanja mira, epidemiolog samo za vreme epidemije, vatrogasac samo u vreme pozara, a spasilac na plazi samo od trenutka kada je neko poceo da se davi pa shodno tome samo u tim periodima treba da primaju platu a u drugim neka se bave astronomijom?

Ako moja firma potpise ugovor sa tvojom da ako mi jednog dana zatreba 100 elektricara ti moras da mi ih obezbedis u roku od 24 sata, onda ce tvoja firma da mi trazi neku mesecnu naknadu za to, zar ne, sto je i razumljivo jer samo postojanje takve mogucnosti za mene predstavlja ogromnu pogodnost za koju sam ja spreman da platim, taman da i nikad ne angazujem tvoje radnike. Sa druge strane, za tebe predstavlja pogodnost ako imas mogucnost da drzis radnike na standby i za to takodje treba da im platis.
[ Shadowed @ 05.05.2017. 10:21 ] @
Citat:
anakin14:
Citat:
pctel:
Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?

Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.

To onda ne bi bila firma za lizing radnika nego HR agencija.
[ SlobaBgd @ 05.05.2017. 10:24 ] @
Došli smo do tačne procene iz moje prve poruke u ovoj temi: kako otvoriti firmu za yebing radnika!
[ dule_ns @ 05.05.2017. 10:32 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
anakin14:
Citat:
pctel:
Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?

Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.

To onda ne bi bila firma za lizing radnika nego HR agencija.

Ma ne bi ni to. Zar nisi pročitao koju stranicu ranije da radnik sam nalazi posao preko infostuda. On je tu samo da primi svojih 5-10-15-20%, ostali će sve sami da odrade.
[ djoka_l @ 05.05.2017. 11:15 ] @
Fascinantno mi je to što anakin14 nema pojma kako prijaviti radnika, šta treba da bi otvorio agenciju, kako se obračunava PDV i razne druge stvari, ali ima veliku želju da uzme pare bez rada.

Zato bih mu predložio da prvo lizinguje seksualne radnice iz Ukrajine i Rumunije. Može to da nazove i Makro d.o.o. Dok ne skupi dovoljno radnica može i sam sebe da lizinguje, evro po evro, nakupi se i evara i sikustva, a boli samo na početku.
[ anakin14 @ 05.05.2017. 12:51 ] @
Citat:
dule_ns:
Citat:
Shadowed:
Citat:
anakin14:
Citat:
pctel:
Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?

Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.

To onda ne bi bila firma za lizing radnika nego HR agencija.

Ma ne bi ni to. Zar nisi pročitao koju stranicu ranije da radnik sam nalazi posao preko infostuda. On je tu samo da primi svojih 5-10-15-20%, ostali će sve sami da odrade.


Nece sami. Agencija za lizing radi kompletno knjigovodstvo, prijave radnika, obracune plata, a klijent samo dobija fakturu I za to placa proviziju.

Nazalost mnogi u ovoj konverzaciji jednostavno nemaju vremena od generalizacije I ad hominem vredjanja da udju u raspravu sa tacnim informacijama koje sam napisao vise puta.
[ anakin14 @ 05.05.2017. 12:58 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
anakin14:
Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.

Zasto ne bi otisli jos dalje - vojnik je potreban samo od trenutka objave rata do trenutka potpisivanja mira, epidemiolog samo za vreme epidemije, vatrogasac samo u vreme pozara, a spasilac na plazi samo od trenutka kada je neko poceo da se davi pa shodno tome samo u tim periodima treba da primaju platu a u drugim neka se bave astronomijom?

Ako moja firma potpise ugovor sa tvojom da ako mi jednog dana zatreba 100 elektricara ti moras da mi ih obezbedis u roku od 24 sata, onda ce tvoja firma da mi trazi neku mesecnu naknadu za to, zar ne, sto je i razumljivo jer samo postojanje takve mogucnosti za mene predstavlja ogromnu pogodnost za koju sam ja spreman da platim, taman da i nikad ne angazujem tvoje radnike. Sa druge strane, za tebe predstavlja pogodnost ako imas mogucnost da drzis radnike na standby i za to takodje treba da im platis.


Imas poentu u mnogo stvari, samo ne mozes toliko da ides u krajnost. Nalazimo se u 2017 i RAD se smatra za neko steceno pravo a ne za proizvod kao i svaki drugi. Firma je apsolutno ista kao radnik, entitet koji obavlja neku delatnost, i samim tim ne vidim zasto bi arsini bili drugaciji? Zasto bi radnik trebao da bude posebno zasticeniji nego firma? After all, vise su nam potrebne dobre firme koje ce uposliti visak radne snage koje imamo i za koju nemamo posao, pa zar nije logicno da se firme zasticenije jer ih ima manje a one su i kicma ekonomije koja je upravo radnicima potrebna.
[ dule_ns @ 05.05.2017. 12:59 ] @
Citat:
anakin14: Nece sami. Agencija za lizing radi kompletno knjigovodstvo, prijave radnika, obracune plata, a klijent samo dobija fakturu I za to placa proviziju.

Nazalost mnogi u ovoj konverzaciji jednostavno nemaju vremena od generalizacije I ad hominem vredjanja da udju u raspravu sa tacnim informacijama koje sam napisao vise puta.

Moj brat ima svoju firmu i ovo mu manje više već obavlja knjigovođa. Bez da se zove lizing agencija.

Naravno, svojim radnicima nije rekao da ga bolovanje ne zanima. A imaju čak i godišnji odmor.
[ Dexic @ 05.05.2017. 13:18 ] @
Citat:
anakin14:
Imas poentu u mnogo stvari, samo ne mozes toliko da ides u krajnost. Nalazimo se u 2017 i RAD se smatra za neko steceno pravo a ne za proizvod kao i svaki drugi. Firma je apsolutno ista kao radnik, entitet koji obavlja neku delatnost, i samim tim ne vidim zasto bi arsini bili drugaciji? Zasto bi radnik trebao da bude posebno zasticeniji nego firma? After all, vise su nam potrebne dobre firme koje ce uposliti visak radne snage koje imamo i za koju nemamo posao, pa zar nije logicno da se firme zasticenije jer ih ima manje a one su i kicma ekonomije koja je upravo radnicima potrebna.


A zasto si ti, u celoj prici neko ko nista ne uradi osim sto uzima procenat, bitniji od radnika?
Sta oni da rade u medjuvremenu? Cekaju da im padne novac sa neba, ili prose?
Nisu ljudi roboti.
[ anakin14 @ 05.05.2017. 13:28 ] @
Citat:
dule_ns: Moj brat ima svoju firmu i ovo mu manje više već obavlja knjigovođa. Bez da se zove lizing agencija.

Naravno, svojim radnicima nije rekao da ga bolovanje ne zanima. A imaju čak i godišnji odmor.


Nisam ni ja rekao mojim, niti je moja firma rekla meni. Samo nas niko NE PRIMORAVA NA TO. Mozda neko radnik nece bolovanje I godisnji odmor a hoce vecu platu umesto toga?

Ja ne mogu da shvatim kako vi ne kapirate nesto STO SE VEC UVELIKO DESAVA U SVETU.

Citat:
Dexic: A zasto si ti, u celoj prici neko ko nista ne uradi osim sto uzima procenat, bitniji od radnika?
Sta oni da rade u medjuvremenu? Cekaju da im padne novac sa neba, ili prose?
Nisu ljudi roboti.


Nisam ja rekao da sam ja kao agencija za lizing bitan nego firma koja privredjuje.
[ dule_ns @ 05.05.2017. 14:25 ] @
Ako sam ja dobro razumeo ideja je sledeća:

Radnik R nađe posao u firmi F. Kod njih prođe sve razgovore i dogovore za posao, uključujući i platu. Na kraju pregovaranja, umesto da potpiše ugovor sa firmom F on potpiše ugovor sa firmom L (lizing kuća) a firme F i L međusobno potpišu ugovor.

Firma F isplaćuje firmi L samo što je radnik radio, godišnji i bolovanja ništa.

1) Kakav ugovor potpisuje R sa L(na određeno, neodređeno, ...)?
2) Kakav ugovor potpisuje F sa L?
3) Koja je realnost da R ne može da bira L, nego da mu u F daju spisak (L1, L2, L3, ...) i sa spiska da bira?
4) Da li si računao nakon kog iznosa plate se radniku više isplati da otvori svoju agenciju i da tako potpiše ugovor sa F umesto da ide preko L? Tj, ako pretpostavimo da ga penzija i ne zanima previše nakon kog bruto iznosa je agencija (knjigovođa + porez/doprinosi za agenciju) jeftinija od lizing kuće (tvoj procenat + doprinosi zdravstvo + doprinosi penziono + porez)? Naravno ovo je prilično vezano za 1) koje ne vidim kako može da se izbegne.


Ovo je samo za početak, ima još gomila pitanja.
[ Branimir Maksimovic @ 05.05.2017. 18:28 ] @
Citat:
anakin14:
Citat:
pctel:
Citat:
anakin14: teram da se VISE brine SAM O SEBI. Samo se zalazem za smanjanje uticaja "nanny state"-a i budjenje ljudi o slobodnom trzistu i preduzetnistvu.

Sad nesto razmisljam (posto je moj najvazniji zadatak bezbednost i zdravlje zaposlenih), kako bi se ti odnosio prema bezbednosti i zdravlju na radu - das radniku pare, a on ako hoce nek kupi sebi slem, ako nece nek to potrosi na pivo a na gradilistu nek pogine, ti si svoj deo platio :D

Nego da se vratimo na samu temu - u Nemackoj radnika kog dajes na lizing drzis non stop prijavljenog i kad ne radi isplacujes mu neku garantovanu minimalnu platu. Imam utisak da tebi to nije prihvatljivo?


Bezbednost na radu je duznost kompanije, mi pricamo o bezbednosti VAN RADA.

Drugo pitanje je stvar dogovora, ali stvarno ne vidim poentu
Zasto bi neko primal zaradu dok ne radio nista.


Zato sto mu uzimas procenat od plate dok radi.... i ti ne radis nista a uzimas lovu...
[ pctel @ 05.05.2017. 18:55 ] @
Citat:
Ja ne mogu da shvatim kako vi ne kapirate nesto STO SE VEC UVELIKO DESAVA U SVETU.

Ko kaze da ne kapiramo i zasto nam osporavas pravo da se protiv toga borimo iz petnih zila? Pravo a po mom misljenu i duznost svakog moralnog coveka je da se bori protiv takvog sistema vrednosti.

Citat:
Mozda neko radnik nece bolovanje I godisnji odmor a hoce vecu platu umesto toga?

Eto, vidis, ti si vec isplanirao da radnicima ukines pravo na godisnji odmor i razbolevanje, cime ce oni za poslodavca definitivno biti bolji izbor od postojecih radnika koji imaju ta prava. Ako gledam na to iz ugla poslodavca, ja bih vec sutra otpustio sve radnike iz firme i uzeo na lizing robote od krvi i mesa koji se ne odmaraju i koji se ne razbolevaju. To sto ce takvi roboti da imaju 24 meseca garancije kao i svaki drugi nije vazno, poenta lizinga bilo kakve mehanizacije dje da opremu mozes skartirati i zamaniti novom, svezom cim pocne da posustaje...

Neko pametniji i strucniji od tebe i mene je istrazivao i dosao do nekih zakljucaka koliko treba da traje dnevni, nedeljni i godisnji odmor da bi covek mogao da dozivi penziju a da ne postane fizicki ili psihicki invalid. Ti ces sad da budes pametan pa da nekog glupog ili ugrozenog isforsiras 2 godine, a onda nek drzava brine o njemu nesposobnom do kraja zivota ili nek ga jednostavno pusti da umre? Isto tako, neko pametniji i strucniji je istrazivao i dosao do zakljucka kad se covek razboli da treba da miruje, a ne da se nadrogira kojekakvim psihoaktivnim i fizickim stimulansima, pa da hoda i ne oseca bol, nanoseci dugorocno trajnu stetu svom zdravlju. Ima li gramzivost modernih biznismena ikakvih granica i moralnih barijera. Znam - nema. Ali, odakle ti uopste ideja da ja ili neko slican treba to ikada da prihvati kao normalno i da to precutno podrzava?

[Ovu poruku je menjao pctel dana 05.05.2017. u 20:09 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 05.05.2017. 18:59 ] @
Pa firma u americi sigurno nece da placa 2k dolara radnika u fabrici nego otvori fabriku u kini i tamo ga placa 200$ a zarada ista....
[ dejanet @ 05.05.2017. 19:41 ] @
Firme koje se bave slicnim poslom, kojim hoce i anakin, vec postoje, i za sada znam one koje su specijalizovane za usluge: pomoc u kuci, cuvanje dece, ciscenje... i nisam siguran da su u fazonu da prijave radnika... E sad oko neke ozbiljnije sljake, znam firmu koja je ostala za kratko vreme bez nekoliko zaposlenih, pa su angazovali sljakere za najteze poslove utovar/istovar i sl., ali ne znam da li su bili "vukovci" ili preko neke firme/agencije.

Znaci za ovu delatnost "lizing" radnika postoji zainteresovanost i radi se u glavnom o najtezim poslovima. Radnik u najboljem slucaju moze da se nada da ga primete u nekoj firmi gde je iznajmljen pa da krene da radi pod boljim uslovima.
[ mjanjic @ 06.05.2017. 11:17 ] @
Neko pomenu nekoliko stranica ranije da ne može po sadašnjim zakonima kod nas da npr. iznajmi preko vikenda programera koji radi u nekoj drugoj firmi za stalno 5 radnih dana u sedmici.
Pa ne može, jer mu ta druga firma to neće dozvoliti (a mora prvo ona da se pita), jer je moguće da si ti njihova konkurencija, a takođe im umaraš tog radnika koji preko vikenda treba da se odmori. Ako već hoće da radi preko vikenda, može i kod njih da radi i dobije veću platu. Programiranje je potpuno pogrešan primer.


ALI, ima jedan zgodan primer u Srbiji koji decenijama funkcioniše: profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu su često ne samo lekari, već i načelnici pojedinih odelenja u kliničkim centrima po Beogradu, i to (ako sam dobro skontao) za punu platu na oba mesta.

Sad ja lepo pitam, može li ta osoba da se posveti i studentima i pacijentima u isto vreme, može li da pomaže i maksimalno kvalitetno obavlja posao na dva mesta?

Dok nam mladi lekari odlaze za Nemačku ili Norvešku, neki primaju po nekoliko plata.A što se tiče agencija, evo vam najboljeg primera NIS-a kog smo prodali rusima. Maltene su sve radnike naterali da se opredele za program otpuštanja sa solidnim otpremninama (uglavnom mlađi i oni koji su relativno bliži penziji), dok su ostale polako prebacivali na razne agencije.
Zatim, namenska industrija u Srbiji ima gomile radnika koji više o 7 godina rade na određeno vreme, po ovom novom zakonu ih drže valjda 2 ili 3 godine, pa prebace na agenciju, pa opet vrate direktno kod njih...


Sad je i ovim firmama čiji su direktori postavljeni preko politike lakše da nove radnike zaposle preko agencije, a i one stare prebace na agenciju u što većem broju, jer je tako korisnije za stranku koja ih je i postavila za direktora.
Naime, ne može se očekivati baš od svakog radnika da daje procenat svoje plate partiji, pa čak i da im date 500€ platu, buniće se ako stranci treba da daju i 10€.
Ovako, preko agencije te radnike platite 500€, ali im agencija u stvari daje 200€, a ostatak vlasnik agencije deli sa direktorom i partijom.

I svima lepo - osim radnicima, jer firmu "koštaju" 500€, što znači da bi mogli da imaju neto platu 300€ kad bi bili zaposleni direktno u firmi.
[ pctel @ 06.05.2017. 13:23 ] @
Javnost u Srbiji je prilicno inertna prema krsenju ljudskih i radnickih prava od strane kompanija. Neko bi trebalo da napravi sajt sa crnim listama i rangiranjem firmi po raznim kriterijumima. Da takve liste postoje, ja bih rado naprimer sad kad treba da sipam rezervoar benzina usao na sajt, video koje firme za promet naftnih derivata su drustveno odgovorne, a koje neodgovorne i izabrao neku od odgovornih kao buduceg snadbevaca. I isto tako za svaku drugu moju potrebu - ako vec dajem novac, hocu da ga dajem onom ko se ponasa drustveno odgovorno. A ako treba da se obavi neki veci posao za firmu, onda ce moja firma da angazuje prave, ozbiljne firme koje imaju zaposene na neodredjeno vreme, a ne neke fantomske tasna-masna firme koje nikakve stalno zaposlene nemaju nego ih uzimaju na lizing ad hok, po potrebi.

Ovde neki pokusaju da ostave utisak da to tako ide na zapadu - neko ima licencu a nema ni radnike ni masine, drugi ima samo masine a nema ni radnike ni licence, treci ima samo radnike, a nema ni masine ni licence, pa onda ovaj sto ima samo licencu kad ugovori posao uzme radnike i masine na lizing... Iz mog iskustva nije tako vec upravo obrnuto - konkretno, povremeno radimo po nesto za Siemens i kad je trebalo prvi put da nas angazuju nisu hteli dok nemamo vise od 10 stalno zaposlenih radnika (imali smo 9 ali to je za njih neozbiljno), zatim kod nas je uobicajeno da se firme osnivaju sa 100 evra kapitala, nasa firma je osnovana sa 5.000 evra ali Simens je trazio da to dokapitalizujemo na barem 200.000 evra, kao i da prethodno obezbedimo sve licence i da imamo sve masine nabavljene pre pocetka bilo kakvih pregovora. Nije to iz razloga sto bi ih mi mogli zavrnuti za neke pare, to je nemoguce jer je placanje 30 dana nakon isporuke, pa ako ne isporucimo na vreme nece nam platiti, vec jednostavno nece da razgovaraju sa kojekakvim indijancima iza kojih ne stoji iole ozbiljna ekipa stalno zaposlenih, iole ozbiljna tehnicka opremljenost i iole ozbiljan finansijski kapacitet. Indijanci mogu da rade sa drugim indijancima, ozbiljne firme sa takvima nece i ne treba da imaju nikakvog posla. Firme koje se bave lizingom radnika bilo kao davaoci ili pruzaoci usluga imaju reputaciju otprilike kao i offshore firme, znaci nesto sto nije eksplicitno zabranjeno, ali ima neku negativnu konotaciju i onaj ko drzi do sopstvene reputacije izbegava saradnju sa takvima.

Pretragom na google vidi se da i u Srbiji stanje ide ka formiranju crnih i belih lista kompanija, a takve liste ima i EU.
EU je stavila 334 firme registrovane u Srbiji na crnu listu, a sve one su napravljene otprilike na isti kalup - nemaju stalno zaposlenih radnika, nemaju potpuno transparentnu vlasnicku strukturu, obavljaju sumnjiv promet velikog novca, svako malo su predmet neke istrage, a vlasnici (ako se uopset zna ko su) obicno nisu bez krivicnog dosijea.

Drzava Srbija je od proslog leta pocela da vodi crnu listu majstora stecajeva - vlasnika firmi koji su se specijalizovali da izvuku ogromne pare iz firme, oteraju firmu u stecaj, ostanu duzni i radnicima, dobavljacima i drzavi za porez i jednostavno otvore firmu sa drugim nazivom i sve to ponove od pocetka. Iz mog licnog iskustva kao radnika jedne takve firme iz koje su izvlacene pare i firma otisla u stecaj ostetivsi mnoge poverioce, pare su izvlacene izmedju ostalog i tako sto su portiri i cistacice placani agencijama 100.000 dinara mesecno, a oni na ruke dobijali 20.000 dinara. Te lizing agencijje su bile osnovane kao preduzetnici pausalci, koji po zakonu nisu obavezni da cuvaju dokumentaciju niti da bilo kome nesto objasnjavaju. Po zavrsetku ove legalne pljacke, zatvaraju se i brisu iz registra u roku od 5 minuta.

APR od nedavno ima spstvenu crnu listu. Interesantno je da je Kraljevina Norveska donirala 80 miliona dinara za softver za izradu i odrzavanje crne liste, sto ce reci da uredjene drzave daju ne samo moralnu vec i finansijsku podrsku formiranju crnih lista drustveno neodgovornih kompanija.

Ministarstvo gradjevinarstva je jos 2014 pocelo da vodi crnu i belu listu gradjevinskih firmi. Firme koje nemaju stalno zaposlene su naravno na crnoj listi i ne mogu da obavljaju poslove ciji je narucilac neka od drzavnih institucija. Za vecinu poslova za koje se raspisuju tenderi postavlja se uslov koliko zaposlenih u radnom odnosu na neodredjeno vreme mora da ima podnosilac ponude. Rangiranje na beloj i crnoj listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, koristeći kriterijume kao što su broj zaposlenih na neodredjeno vreme, učestalost težih i lakših povreda na radu, pojavu rada na crno i redovno plaćanje poreza i doprinosa.
[ pctel @ 06.05.2017. 13:42 ] @
I sveukupno moj zakljucak i stav je da za firmu za lizing radnika ne postoje i ne treba da postoje nikakve posebne niti olaksavajuce niti otezavajuce zakonske odredbe. Ako moja firma moze da ti posalje elektricara da ti popravi/napravi neke instalacije i da ti fakturise radne sate koje je taj radnik proveo kod tebe, onda ti tako isto treba da imas mogucnost da posaljes svoje radnike i isto tako fakturises i naplatis sate koje su proveli kod nekoga. Ako sam ja odgovoran u slucaju da se moj elektricar povredi, isto tako i ti moras biti odgovoran ako se tvoj radnik kog si poslao negde povredi. Ako sam ja odgovoran sto nisam tom elektricaru omogucio da koristi godisnji odmor ili bolovanje, isto tako i ti moras biti odgovoran za svog radnika kog saljes negde. Pritiskom javnosti i samih radnika treba uticati na firme da povecaju zaposljavanje na neodredjeno a druge oblike zaposljavanja koriste za ono za sta je predvidjeno zakonom. Poostriti kontrole i povecati kazne za one koji krse/zloupotrebljavaju propise o broju radnih sati, pravu na bolovanje i pravu na godisnji odmor. Sve koji su zamislili da krsenje zakona o radu koriste kao poslovni model strogim novcanim i zatvorskim kaznama osvestiti i odvratiti od takvih ideja. Da se ja pitam, bilo bi "pod mac bato", ali posto se ne pitam, moze i zatvor ili oduzimanje imovine stecene krsenjem zakona o radu.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 06.05.2017. u 14:55 GMT+1]
[ anakin14 @ 06.05.2017. 17:49 ] @
Citat:
pctel:
Javnost u Srbiji je prilicno inertna prema krsenju ljudskih i radnickih prava od strane kompanija. Neko bi trebalo da napravi sajt sa crnim listama i rangiranjem firmi po raznim kriterijumima. Da takve liste postoje, ja bih rado naprimer sad kad treba da sipam rezervoar benzina usao na sajt, video koje firme za promet naftnih derivata su drustveno odgovorne, a koje neodgovorne i izabrao neku od odgovornih kao buduceg snadbevaca. I isto tako za svaku drugu moju potrebu - ako vec dajem novac, hocu da ga dajem onom ko se ponasa drustveno odgovorno. A ako treba da se obavi neki veci posao za firmu, onda ce moja firma da angazuje prave, ozbiljne firme koje imaju zaposene na neodredjeno vreme, a ne neke fantomske tasna-masna firme koje nikakve stalno zaposlene nemaju nego ih uzimaju na lizing ad hok, po potrebi.

Ovde neki pokusaju da ostave utisak da to tako ide na zapadu - neko ima licencu a nema ni radnike ni masine, drugi ima samo masine a nema ni radnike ni licence, treci ima samo radnike, a nema ni masine ni licence, pa onda ovaj sto ima samo licencu kad ugovori posao uzme radnike i masine na lizing... Iz mog iskustva nije tako vec upravo obrnuto - konkretno, povremeno radimo po nesto za Siemens i kad je trebalo prvi put da nas angazuju nisu hteli dok nemamo vise od 10 stalno zaposlenih radnika (imali smo 9 ali to je za njih neozbiljno), zatim kod nas je uobicajeno da se firme osnivaju sa 100 evra kapitala, nasa firma je osnovana sa 5.000 evra ali Simens je trazio da to dokapitalizujemo na barem 200.000 evra, kao i da prethodno obezbedimo sve licence i da imamo sve masine nabavljene pre pocetka bilo kakvih pregovora. Nije to iz razloga sto bi ih mi mogli zavrnuti za neke pare, to je nemoguce jer je placanje 30 dana nakon isporuke, pa ako ne isporucimo na vreme nece nam platiti, vec jednostavno nece da razgovaraju sa kojekakvim indijancima iza kojih ne stoji iole ozbiljna ekipa stalno zaposlenih, iole ozbiljna tehnicka opremljenost i iole ozbiljan finansijski kapacitet. Indijanci mogu da rade sa drugim indijancima, ozbiljne firme sa takvima nece i ne treba da imaju nikakvog posla. Firme koje se bave lizingom radnika bilo kao davaoci ili pruzaoci usluga imaju reputaciju otprilike kao i offshore firme, znaci nesto sto nije eksplicitno zabranjeno, ali ima neku negativnu konotaciju i onaj ko drzi do sopstvene reputacije izbegava saradnju sa takvima.

Pretragom na google vidi se da i u Srbiji stanje ide ka formiranju crnih i belih lista kompanija, a takve liste ima i EU.
EU je stavila 334 firme registrovane u Srbiji na crnu listu, a sve one su napravljene otprilike na isti kalup - nemaju stalno zaposlenih radnika, nemaju potpuno transparentnu vlasnicku strukturu, obavljaju sumnjiv promet velikog novca, svako malo su predmet neke istrage, a vlasnici (ako se uopset zna ko su) obicno nisu bez krivicnog dosijea.

Drzava Srbija je od proslog leta pocela da vodi crnu listu majstora stecajeva - vlasnika firmi koji su se specijalizovali da izvuku ogromne pare iz firme, oteraju firmu u stecaj, ostanu duzni i radnicima, dobavljacima i drzavi za porez i jednostavno otvore firmu sa drugim nazivom i sve to ponove od pocetka. Iz mog licnog iskustva kao radnika jedne takve firme iz koje su izvlacene pare i firma otisla u stecaj ostetivsi mnoge poverioce, pare su izvlacene izmedju ostalog i tako sto su portiri i cistacice placani agencijama 100.000 dinara mesecno, a oni na ruke dobijali 20.000 dinara. Te lizing agencijje su bile osnovane kao preduzetnici pausalci, koji po zakonu nisu obavezni da cuvaju dokumentaciju niti da bilo kome nesto objasnjavaju. Po zavrsetku ove legalne pljacke, zatvaraju se i brisu iz registra u roku od 5 minuta.

APR od nedavno ima spstvenu crnu listu. Interesantno je da je Kraljevina Norveska donirala 80 miliona dinara za softver za izradu i odrzavanje crne liste, sto ce reci da uredjene drzave daju ne samo moralnu vec i finansijsku podrsku formiranju crnih lista drustveno neodgovornih kompanija.

Ministarstvo gradjevinarstva je jos 2014 pocelo da vodi crnu i belu listu gradjevinskih firmi. Firme koje nemaju stalno zaposlene su naravno na crnoj listi i ne mogu da obavljaju poslove ciji je narucilac neka od drzavnih institucija. Za vecinu poslova za koje se raspisuju tenderi postavlja se uslov koliko zaposlenih u radnom odnosu na neodredjeno vreme mora da ima podnosilac ponude. Rangiranje na beloj i crnoj listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, koristeći kriterijume kao što su broj zaposlenih na neodredjeno vreme, učestalost težih i lakših povreda na radu, pojavu rada na crno i redovno plaćanje poreza i doprinosa.


Ovako, moracu da napisem da se slazem sa apsolutno sa svim sto si napisao. U slucaju velikih i stabilnih kompanija to i treba da bude takva praksa i takvi zakon.

Ja ipak nisam na umu ni imao takve kompanije kada sam pricao o svemu ovome vec preduzetnike u zacetku i startup-ove.
[ Bradzorf012 @ 07.05.2017. 05:48 ] @
Očigledno da je diskusija krenula pogrešnim tokom, ali kao što SlobaBgd reče, ima u tome neke simbolike, da ne kažem kosmičke pravde. Postavljač topika pokazuje da nema elementarnih znanja iz opšte kulture, da ne govorimo o istoriji ili sociologiji. Na većinu pitanja je dobio više nego jasne i dobre, u svakom slučaju sveobuhvatne odgovore, ali iz neke iščašene vizure, njemu se ti odgovori ne dopadaju. Kao da nije svestan toga da batina ima dva kraja, a da se uloge nekad lakše, a nekad teže menjaju. Teže, ali menjaju. Ono što imamo danas na kugli zemaljskoj svakako nije ideal, uostalom tako nešto i ne postoji, ali je svakako uočljiva tendencija da se slobode i prava čoveka, pa samim tim i radnika na izvestan način ograničavaju i da nestaju one vrednosti koje su nam donele Francuska ili Oktobarska revolucija. Paradoksalno, postavljač topika se zalaže za društvene odnose koji nikom dugoročno ne donose dobit, ni pojedincu ni društvu, već pre ili kasnije dovode do anomalija i problema. Problem je pre svega u postavljanju granice i mere. Recimo
Citat:
A ko he pominjao novac I da imati novac znaci biti advanced? Sami donosite zakljicke zasnovane na vasim misljenjima I sttavljate ih drugima u usta. Biti advanced znaci ne biti prost, polusvet, polurasa, lemming, I nema apsolutno nikakve veze sa materijalnom situacijom vec iskljucivo sa znanjem I ponasanjem.

Advanced? Prvi put čujem ovaj izraz u kontekstu koji je ovde upotrebljen. Vidi prijatelju, ako bismo merili na kantar tvoje znanje i ponašanje, prema onome što si pokazao na ovoj temi, onda ti sigurno ne bi bio "advanced", kako god ga tumačio. To prvo. Drugo, da svet nije otišao korak dalje od robovlasničkih ili feudalnih odnosa, ti verovatno danas ne bi imao priliku ovde da nam prosipaš mudrolije koje ničemu ne služe, nego bi radio 16 sati dnevno da se prehraniš, jer zamisli, postojao bi neko malo više "advanced" od tebe. Meni je jasno da je tebi teško to da shvatiš, ali pre nego što kreneš sa odgovorom, ne bi bilo loše da razmisliš o nekim stvarima. Kakve to ima veze sa postavljanjem granica, što sam pomenuo malopre? Pa evo, kao što se da videti, da ne idemo u sitna crevca, nisi nešto posebno pismen, a o tvojoj kulturi da i ne govorimo. Humanost ćemo ostaviti za kasnije, to je za sada nedostižno. Dakle, koliko god neko bio pametan, vredan, sposoban, uvek će se naći neko pametniji, vredniji, sposobniji. To je prosto tako. Sad se postavlja pitanje, gde je granica? Ako je postavimo dovoljno visoko, a ti se kao što se da videti svesrdno za to zalažeš, da li bi bio iznad ili ispod crte? Šta sa onima koji su ispod crte? Da ih pobijemo? Neko već pomenu gasne komore, možda to nije loše rešenje. Mesto gde praviš kardinalnu grešku je to što ne uviđaš, da je ljudsko društvo sa svim svojim manama(a ima ih poprilično) mnogo bolje od anarhije, da ne kažem divljaštva Već ti je odgovoreno na neke zablude, ali bih ipak da i sam kažem ponešto. Na primer:
Citat:

Na primer ja ne mogu da legalno zaposlim radnika koji vec radi puno vreme u drugom preduzecu u istoj delatnosti. WTF?

Na primer, ovo je izraziti primer nekulture, neznanje smo već naveli(dakle, ni po jednom osnovu nisi "advanced"), ali sledi objašnjenje i za to. Tom odredbom zakona se između ostalog radnik štiti od prekomernog rada, ugrožavanja zdravlja, a između ostalog mu se garantuje slobodno vreme koje može da posveti porodici i prijateljima. Takođe, da sutra može da dođe spreman na posao i da odgovorno i savesno obavlja radne zadatke. To se zove humanost, mada kao što rekoh, nisam siguran da ćeš to razumeti.
Citat:

Firma i radnik su apsolutno isti entiteti i tako bi trebalo da bude i po zakonu.

Ne znam da li si nekada išao u školu, ali dubina neznanja koje ispoljavaš je zabrinjavajuća. Pojedinac protiv zajednice nema nikakve šanse, pojedinac protiv grupe, zvala se ona i firma, takođe nema nikakve šanse. Ne da nisu apsolutno isti, nego uopšte nisu isti. Zato i postoje zakoni, a između ostalog i kolektivni ugovori. Pojedinac protiv sistema, pa ne znam, ovo je za vic. Šta na primer može da uradi oštećeni zaposleni u firmi sa hiljadu radnika, ne mora čak ni toliko, može sto. Ne može ništa, jer kakva god da je, ta firma može da unajmi advokata o kakvom pomenuti može samo da mašta. Zato između ostalog, firma i zaposleni nisu ni približno isto, a tek ne apsolutno isto.
Citat:

Ja sam vlasnik firme i preduzetnik 15 godina, i sve ovo pricam iz debelog iskustva a ne napamet kako ti mislis.

Moram da priznam, više me ništa ne iznenađuje.
Citat:

U poslovanju ne postoji humanost, opet naglasavam, nije firma tu da bi bila humana vec da bi se razvijala i ostvarivala profit, za humanost postoje druge adrese.

Posao i zaosljenje jesu socijalna kategorija ali za drzavu a ne za firme.

Vidim pominješ reč humanost, mada bih rekao da ne znaš šta to znači. Mogu da se složim, ali samo delimično. Ok, firma je tu da bi se razvijala i ostvarivala profit, samo mene zanima nešto drugo. Jesi li ti građanin te države ili si neki vanzemaljac bez državljanstva, lične karte i pasoša? Ne možeš uživati pogodnosti koje ti pruža činjenica da si građanin(državljanin) neke zemlje, a istovremeno odbijati da zauzvrat pružiš nešto u zamenu toj istoj državi tj. društvu. Kao što rekoh, mogu da se složim da bi trebalo odvojiti socijalnu i ekonomsku politiku, ali to ipak ne znači da ti ne bi trebalo da platiš porez(kao pojedinac ili firma) iz kog se između ostalog finansiraju policajac i sudija koji brinu o tvojoj bezbednosti ili pravnoj sigurnosti.
Citat:

Jedino sto si u pravu a sto ja nisam ni rekao da nije tako je da jeste zaposlenom svrha da u zamenu za svoj rad dobije novcanu zaradu - ujedno tu se i zavrsava svaka druga svrha zaposljenog lica - kompenzacija je veoma prosta, rad za novac, a sve ostalo ne treba da bde u domenu firme vec u domenu licnog zivota zaposljenog.

Uopšte nije tako i uopšte nije prosto, jer tako mali Perica zamišlja neke stvari. Ti jednostavno nisi u stanju da izađeš iz matrice akumulacija, ulaganje, profit. Ne, svrha rada nije samo u tome da se napuni frižider, već i da se pojedinac socijalizuje, ostvari kao ljudsko biće i postane deo društva, njegov koristan član. Rad nije roba, a svrha rada nije samo puko preživljavanje ili gomilanje bogatstva, to je mantra surovog kapitalizma tj. korporativnog fašizma. Zašto bi toliki naučnici, umetnici, pisci i mnogi drugi uopšte nešto radili kada zadovolje svoje osnovne potrebe. Naučnik u institutu radi da bi zaradio pare? Ne budi naivan. Uzgred, ne kaže se "zaposljenog" već zaposlenog.
Citat:

Tvoja ekonomija donosi socijalni mir, blagostanje i stajanje u mestu.

Moja ekonomija donosi razvoj i odlazak iz solarnog sistema.

Ne znam šta je stajanje u mestu, ali mi socijalni mir i blagostanje deluju vrlo primamljivo, u tome ne vidim ništa loše. Pre godinu dve je u nekoj raspravi o ceni struje u Srbiji neko izneo "argument", da se cenom struje ne sme čuvati socijalni mir, na šta je dobio po meni baš dobar odgovor: da li bi trebalo da cena struje izazove socijalne nemire? Nema sumnje, voleo bih da za početak ljudi tvojih shvatanja odu bar iz Srbije, a posle može i iz ovog našeg solarnog sistema. U ovoj zemlji, u pogledu prava radnika se vraćamo u prošlost. Pretpostavljam da ćemo uskoro ući u onu ranu fazu kapitalizma, jer ovako "dobrih" uslova rada nema ni u Ugandi.
Citat:

E sad, to sto prosta radna snaga ne ide na intervjue nego ceka da im se servira posao, sto uopste tako gledaju na svoj zivot i zaposlenje, TO JE VEC NJIHOV PROBLEM.
Oni samo hoce lakse za sebe i idu linijom manjeg otpora a nisu svesni da ce to vise da ih kosta, niko nikog ne sprecava da ide od firme do firme i trazi posao i IZABERE POSAO.

Ti u stvari ne shvataš ni šta je ljudsko društvo, ni kako ono funkcioniše, ni šta je društveni ugovor. Jedino što vidiš ispred sebe su pare, profit i to je sve. Koji su to oni i šta to hoće lakše za sebe? Ti ne shvataš, ono što zagovaraš pre ili kasnije dovodi do revolucija i prolivanja krvi. To se u istoriji desilo već nekoliko puta i nemoj imati nikakve sumnje, ako bi se stvari postavile na način koji nam ovde prezentuješ, tvoja koža bi prva išla na šiljak.
Citat:

Ma ko govori o gazenju? Firma jednostavno ne treba o tome da razmislja, a i ko je taj koji odredjuje koja je plata socijalno odgovorna a koja nije. Trziste funkcionise prosto na osnovu ponude i potraznje i to je sve sto firma treba da prati, i ako placa radnika jeftino JER JE TO NJIHOVA TRZISNA CENA, firma ne cini nista neodgovorno, nehumano i lose, zapravo sam taj radnik je socijalno neodgovoran jer je dozvolio da mu trzisna cena delatnosti bude takva

Kao što rekoh, batina ima dva kraja. Da li su buržoazija i plemstvo bili socijalno neodgovorni kada su dozvolili da budu poraženi od plebsa u već pomenutim revolucijama? Poraženi od kako ti kažeš lelemuda, neodgovornih i neradnika. Na jednoj drugoj temi na es-u(Zašto mladi nemaju posao?) sam pre dve godine naveo primer. Degutantno mi je bilo i tada i sada da ga navodim, ali prosto moram. Radnik u Srbiji je ubio "gazdu", ako se ne varam zbog neisplaćenih zarada. Ako tvoj stav zaoštrimo do kraja, mada ni to nije preterano neophodno, najbolje je da odmah svi(i jedni i drugi) uzmemo kuke i motike i da se prebrojimo. Ne znam samo kakvu bi onda pesmu pevao. Uzgred, jedno pitanje. Zašto u jednoj USA, koja je izrazito kapitalistička zemlja, postoji nešto kao minimalna satnica, zakonom propisana?
Citat:

I takve kao vi pre 45-e a to sto vas ne postrojavaju i posle 80-te to je vec neka druga prica.

Taj film nećeš gledati, budi ubeđen.
Ti se u stvari zalažeš za potpunu dehumanizaciju čoveka, svođenje ljudskog bića na biorobota koji ostvaruje profit za kastu izabranih. Veoma lepo, veoma.
Citat:

Nisam ni ja rekao mojim, niti je moja firma rekla meni. Samo nas niko NE PRIMORAVA NA TO. Mozda neko radnik nece bolovanje I godisnji odmor a hoce vecu platu umesto toga?

Ja ne mogu da shvatim kako vi ne kapirate nesto STO SE VEC UVELIKO DESAVA U SVETU.

Ne, ne može ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svetu. Ne može radnik da hoće ili neće bolovanje, nehumano je da bolestan čovek radi. Zato postoje zakonski propisi u svakoj civilizovanoj zemlji, koliko god se tebi to ne dopadalo, pa čak i u ovoj i ovakvoj Srbiji. Možda nisi svestan toga, ti zakoni štite i tebe kao čoveka i tvoje ljudsko dostojanstvo.
Evo, ja ne mogu da shvatim šta se to dešava u svetu, da li bi bio ljubazan da nam to malo detaljnije objasniš? Još jednom napredni, ne budi nekulturan, ne moraš da vičeš, čujemo dobro.

P.S. Ne mogu da verujem da sam se složio sa ssi-jem, prosto ne mogu da verujem. Sutra će da pada sneg.

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 07.05.2017. u 07:10 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 07.05.2017. u 07:22 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 07.05.2017. u 07:25 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 07.05.2017. u 07:55 GMT+1]
[ Nuklearni Vojvoda @ 07.05.2017. 22:22 ] @
Pozdrav,

Imao bih nešto samo da vam na pomenem, i čak mislim da je mnogo važnije od svih argumenata koje ste naveli. U linku vesti sa neke od prethodne strana piše: „Dok god se kod nas izglasava ono što želi predstavništvo Američke privredne komore, ovde možete da imate radne grupe i predloge kakve god želite.".

Mislim da ovo i više nego govori o svemu. To je kao kad dvojica ljudi hodaju, i pričaju o ekonomiji, pravu, kapitalu itd a ruke su im vezane lancima i vuku bukagije. Mislim da smo okupirana zemlja, i da ko god je na vlasti ne može ovo da menja. Prosto, takvo je sad stanje stvari. Svi zakoni koji se u Srbiji donose, aminuje neka nedržavna i nevladina organizacija. Znao sam čak i ime ranije, ali sad ne znam ako je važno mogu da pronađem, ništa to nije tajno.

Tako da kad nešto ne valja u zemlji, valja se prvo informisati, shvatiti da smo okupirani, pa onda napraviti plan oslobođenja, a tek onda mogu prava radnika, ljudi, dece itd.
Danas je najveći problem ljudi što ne shvataju šta se dešava.

Tolko od mene
[ mjanjic @ 08.05.2017. 03:59 ] @
U nekim segmentima ipak ima napretka...

Vlasnici jednog lanaca prodavnica mešovite robe (relativno lokalni, ili u najboljem slučaju regionalni), s tim što vlasnici imaju i neke magacine i prodaju na veliko i razvoze robu drugim malim prodavnicama, imali su logiku da mogu da plate radnike isto ili čak manje nego ovi veliki trgovinski lanci (dakle, često ispod minimalca), stalno su imali spisak nekih žena kojima gori pod nogama da rade čak i za 18000 dinara, pa koja prodavačica nije zadovoljna može slobodno da ide, ima ko da je zameni - jer te što su na spisku su preklinjale da ih zaposle jer svaka ima neke svoje probleme (ili razvedena sa decom, ili je u kreditu...

I tako to kotrljalo, dok nisu počele pojedine radnice da ih potkradaju po prodavnicama pa se nakupi i pola miliona dinara minusa za 2-3 meseca, pa počeli minusi da se pojavljuju i po magacinima. Oni lepo svim radnicama u određenoj prodavnici odbijaju od plata taj minus (tipa sledećih 6 ili 9 meseci), međutim minusi i dalje ostaju konstantni. Radnice međusobno postaju netrpeljive, znaju da jedna od njih krade, a možda i dve (minusi su uglavnom u prodavnicama gde rade po 2 ili 3 prodavačice u svakoj smeni)...

I jednog momenta je osnivač firme uzeo stvar u svoje ruke (jer je sve krenulo nizbrdo kad je sin preuzeo veletrgovinu i nekoliko maloprodajnih objekata, a većinu maloprodajnih objekata ćerka koja može da potroši više nego što ovi veliki trgovinski lanci imaju prometa, a nikad nije zašla u nijednu od prodavnica).

Prodavačice za koje zna da su sposobne i da ne kradu je prebacio u prodavnice gde rade po jeda ili dve u smeni (često ukupno 3, s tim što jedna radi međusmenu), dao im plate oko 27-30000 din. plus prevoz, tako da su bar oslobođene onog stresa od potencijalnog minusa...


I čik pogodite šta je rezultat?
Te prodavnice su nakon pola godine počele da ostvaruju veći promet i donose veći profit iako su na periferiji, nego prodavnice koje su u širem centru grada (gde zbog veličine lokala radi veći broj prodavačica) kojima je i dalje nastavio da pada promet (iako se ne javlja nova konkurencija u tom periodu).


Jednostavno, ništa nije pogubnije za posao nego NEZADOVOLJAN RADNIK. Iako se vlasnicima čini da će lako naći drugog radnika, jer je velika nezaposlenost, to nije dalje od realnosti - jer oni koji su sposobni i trude se na poslu već imaju dobro plaćen posao, nezaposleni su uglavnom oni koji samo MISLE da nešto znaju da rade. A u stvarnosti, kad zaposlite nekog takvog, počne da vam palamudi i drži predavanje kako ne treba nešto da se radi tako, nego je bolje...

Realno, toliki broj nezaposlenih, a nemoguće je naći npr. dovoljno berača malina, šta ima dalje da se priča, još kad počnu ljudi da komentarišu kako je 20€ dnevno malo. Oni bi izgleda majstorsku dnevnicu za posao koji može da se radi sa dve vijuge u glavi? Ili bi dnevnicu programera (recimo junior programeri nemaju dnevno više od 20-25€ neto, a za to ipak treba neko početno znanje koje nije trivijalno u odnosu na branje malina).I tako, kad vlasnik firme ukapira da u stvari mora bolje da plati onog radnika koji mu zaista vredi i zbog koga mu raste profit, onda to više nije logika "on je tu samo zbog para" ili "on mora da radi taj posao jer je u kreditu", nego se tu javlja obostrani interes, gde i vlasnik počne drugačije da posmatra svoje radnike za koje shvata da ne može tako lako da ih zameni kao što se na prvi pogled čini.
Još kad počne svoje radnike da ceni kao LJUDE, koji imaju svoje porodice, svoje uspone i padove, svoje probleme i svoje srećne trenutke, pa počne i da im pomaže da te teške trenutke prebrode, ona i oni sa njim podele svoje lepe trenutke, to više nije odnos kapitaliste i radnika, oni praktično postaju kolege koji rade ne samo zbog novca, a rezultat je obostrana korist, ne samo finansijska.
[ 1vi @ 08.05.2017. 14:16 ] @
Malo ih je, ali....
http://www.blic.rs/vesti/ekono...e-kao-na-drago-kamenje/v2fgth3
[ cika dacha @ 08.05.2017. 20:57 ] @
Zadovoljan radnik je dobar radnik, dobar radnik je i najvazniji u svakoj kompaniji!!!
Ali nazalost velika vecina ''gazda'' se ovde jos uvek vode devizom da ima onih koji ce da rade i za 15.000din. I subotom.
Licno poznajem dvojicu bivsih velikih gazda u NS koji su zbog toga propali !!! Vozile su se nove mecke 1995-2000god a sad jedan ima Xsantiu a drugi A4 prvu generaciju. Secam se da su govorili '' oni su izbeglice pa moraju da rade'' Izbeglice su se snašle a oni ostali bez posla jer nisu mogli ugovore ispostovati i nije bilo novo zaposlenih jer se pročulo kako se lepo ponasaju prema vrednim radnicima pa su spali na to da niko ali niko nije hteo da radi ni za duplo vecu platu!!!
A trenutno gledam firmu iz komsiluka gde oglas za posao stoji na velikom bilbordu ispred hale i plus oglasi su non stop na netu, ali znam da im se skoro niko ne javlja. Prvo su nudili platu za rad subotom tj svaki dan 10h za 30.000din plus iskustvo a sad cujem da je podigao na 36.000h i to bez iskustva. Jednu radnju je zatvorio pred 1maj jer su ga obe smene radnici slozno bez najave napustili!!! Roba u radnji stoji i polako propada a resetke spustene i zakljucane! Tesko da mu se to isplati, ali polako kad se budu lile vrele suze dizace platu i na 42.000 bez subote ali ce biti kasno!!
Kod nas nema manje plate za one koji rade duze od 6 meseci 48.000din sa 8h i 5 dana u nedelji a najveca plata je 150.000din ( nismo IT , nit radimo sa drzavom ) , firma je naravno u plusu i nismo veliki nit to zelimo.

Postujte radnike one koji hoce da rade i lojalni su firmi! Bice bolje svima!

Lep pozdrav
[ pctel @ 09.05.2017. 08:42 ] @
Ljudi se i prema konju ili automobilu razlicito odnose - neki ga maze, a drugi gaze dok ne dodje u stanje da nema nista od njega i onda prosto uzmu sledeci, zavisno ko je u glavi formirao kakav stav i kalkulaciju da mu se vise isplati. Ocekivati da ce trziste samo da regulise drustveno odgovoran odnos prema radnicima je utopija, to bi bilo isto kao kad bi neko tvrdio da treba ukinuti tehnicke preglede i saobracajnu policiju jer ce ljudi sami uvideti da im je u interesu da voze sa ispravnim kocnicama i svetlima ili da vezu sigurnosne pojaseve. Nece se to desiti, veliki procenat ljudi ne moze da ukapira sta je za njih dobro, pa mora neko to prisilno da im nametne, isto tako velika vecina poslodavaca ne kapira da im samo motivisan zaposleni donosi dobit, pa zakon mora prisilno da ih sprecava da se nehumano ponasaju prema zaposlenima. Problem je sto je primena zakona malo zatajila, pa polovina Srbije radi prekovremeno suprotno zakonu, nema prava na mirovanje kad se razboli, ne ostvaruje zakonom propisanog minimalnog godisnji odmor od 4 nedelje godisnje, deo plate dobija na "crno" ili radi totalno bez prijave na penzijsko invalidsko osiguranje. Mozda sam i previse optimistican - smatrate li da priblizno polovina radnika ostvaruje sva zagarantovana prava iz Zakona o radu, ili je u pitanju daleko manji procenat?
[ SlobaBgd @ 09.05.2017. 09:39 ] @
Uvek sam bio spremniji i voljniji da poslodavcu pružim maksimum ako me je tretirao sa poštovanjem, kao deo kolektiva i kao čoveka, nego ako se prema zaposlenima odnosi kao prema stoki. I tu visina plate ne igra ulogu: ne može niko da plati ponižavanje, iskorišćavanje, ucene, psovke i omalovažavanje.

Bio sam svedok da vlasnik/tehnički direktor ne kupuje potrošni materijal u dovoljnim količinama, pa smo morali da pravimo crnu boju za štampu (što je besmisleno, niti je ta boja crna niti je dobra, niti je jeftinija od kupovne), ili da kupuje materijal najlošijeg kvaliteta za poslove gde je kvalitet presudan, da traži da mu zaposleni kreče stan i sele taštine stvari, da umesto plaćanja prekovremenog radnike odvede u lokalnu kafanu na brizle i leba, i mrš nazad na posao, da dođe pijan na posao i krene da psuje i razbacuje odštampane i ukoričene sveske jer... Jer je pijana stoka. O pozivima dok si na odmoru ("stigao hitan posao, mora da se završi") da ne govorim, a posle taj hitan posao stoji pet dana i čeka isporuku jer mušteriji ništa nije bilo hitno, ili kada pozove čoveka koji je na bolovanju da dođe "samo na dva sata da odradi to-i-to", pa posle priča kako "i nije bolestan čim može da dođe da radi".

Ima takvih primera još, a ima i onih drugačijih: kada tehnički direktor (ne onaj iz gornjeg pasusa) kaže da moramo da radimo prekovremeno i subotom, a ti znaš da tako mora, jer je isti sve uradio da prekovremeni rad smanji na najmanju meru. Ili kada vlasnik dođe popodne u firmu, sačeka da završiš prekovremenu smenu, i odveze te kući, do ispred vrata, a da niko nije to od njega tražio. Pa kada donese gajbu hladne kisele vode jer se kuvao u avgustu na plus 40, džaba i ventilacija, i erkondišn, i k*rci-palci. Ima takvih primera još, ali je onih negativnih daleko više.
[ flighter_022 @ 09.05.2017. 11:05 ] @
Ima ljudi i neljudi.

Radio sam kod jednog, mašina skoro 5 tona ima, izbaci komad drveta u sred procesa i udari tako jako u yid da odvali komad betona (a da sam ja tu bio sada ne bismo pričali), a on "pa jeb*ga, trebao si bolje namestiti". A da oko mašine stavi začtitni kavez koji košta manje od 2% od vrednosti mašine to mu na pamet ne pada, odbija.
[ Braxi @ 09.05.2017. 12:11 ] @
ne mora da znaci da je firma pukla jer nije dobro placala radnike. Pre ce biti da je biznis pukao od ranije, pa gazda resio da se izvlaci na vreme. Tj da isisava lovu i asete iz firme.

Naravno, svako misli na sebe.
[ SlobaBgd @ 09.05.2017. 15:32 ] @
Citat:
Naravno, svako misli na sebe.

Ovo je izjava koja je imala smisla pre nego što se čovekov predak odvojio od evolucionog stabla. Od kada postoji kolektiv (čopor, roj, krdo, pleme, porodica, društvo...), taj mindset ne treba da važi. Odnosno, ako neko razmišlja na taj način (a mnogo ih je), to samo govori koliko je takvoj osobi mesto u društvu, odnosno koliko društvo treba da brine o dotičnom.
[ cika dacha @ 09.05.2017. 16:19 ] @
[email protected]
Firma je pukla jer nije uspela ispuniti ugovornu obavezu sa jednim izvoznikom a robu je avasno platila 30%.
Nije covek isporucio robu na vreme jer nije imao radnike i platio penale. A radnike nije imao jer se proculo kako se ponasa i koliko placa. Jel treba da ti crtam?

Evo i javno preduzece JGSP Novi Sad ima veliki problem sa vozacima autobusa jer im svi ODOSE !!! Plata mala za posao i velika odgovornost a autobusi se ne odrzavaju, ali oni to ne shvataju jer su zaposlili vise administracije nego radnika. Sad primaju i bez iskustva vozace a to je veoma rizicno za taj posao...
[ ssi @ 10.05.2017. 23:50 ] @
Citat:
mjanjic:
U nekim segmentima ipak ima napretka...

Vlasnici jednog lanaca prodavnica mešovite robe (relativno lokalni, ili u najboljem slučaju regionalni), s tim što vlasnici imaju i neke magacine i prodaju na veliko i razvoze robu drugim malim prodavnicama, imali su logiku da mogu da plate radnike isto ili čak manje nego ovi veliki trgovinski lanci (dakle, često ispod minimalca), stalno su imali spisak nekih žena kojima gori pod nogama da rade čak i za 18000 dinara, pa koja prodavačica nije zadovoljna može slobodno da ide, ima ko da je zameni - jer te što su na spisku su preklinjale da ih zaposle jer svaka ima neke svoje probleme (ili razvedena sa decom, ili je u kreditu...

I tako to kotrljalo, dok nisu počele pojedine radnice da ih potkradaju po prodavnicama pa se nakupi i pola miliona dinara minusa za 2-3 meseca, pa počeli minusi da se pojavljuju i po magacinima. Oni lepo svim radnicama u određenoj prodavnici odbijaju od plata taj minus (tipa sledećih 6 ili 9 meseci), međutim minusi i dalje ostaju konstantni. Radnice međusobno postaju netrpeljive, znaju da jedna od njih krade, a možda i dve (minusi su uglavnom u prodavnicama gde rade po 2 ili 3 prodavačice u svakoj smeni)...

I jednog momenta je osnivač firme uzeo stvar u svoje ruke (jer je sve krenulo nizbrdo kad je sin preuzeo veletrgovinu i nekoliko maloprodajnih objekata, a većinu maloprodajnih objekata ćerka koja može da potroši više nego što ovi veliki trgovinski lanci imaju prometa, a nikad nije zašla u nijednu od prodavnica).

Prodavačice za koje zna da su sposobne i da ne kradu je prebacio u prodavnice gde rade po jeda ili dve u smeni (često ukupno 3, s tim što jedna radi međusmenu), dao im plate oko 27-30000 din. plus prevoz, tako da su bar oslobođene onog stresa od potencijalnog minusa...


I čik pogodite šta je rezultat?
Te prodavnice su nakon pola godine počele da ostvaruju veći promet i donose veći profit iako su na periferiji, nego prodavnice koje su u širem centru grada (gde zbog veličine lokala radi veći broj prodavačica) kojima je i dalje nastavio da pada promet (iako se ne javlja nova konkurencija u tom periodu).


Jednostavno, ništa nije pogubnije za posao nego NEZADOVOLJAN RADNIK. Iako se vlasnicima čini da će lako naći drugog radnika, jer je velika nezaposlenost, to nije dalje od realnosti - jer oni koji su sposobni i trude se na poslu već imaju dobro plaćen posao, nezaposleni su uglavnom oni koji samo MISLE da nešto znaju da rade. A u stvarnosti, kad zaposlite nekog takvog, počne da vam palamudi i drži predavanje kako ne treba nešto da se radi tako, nego je bolje...

Realno, toliki broj nezaposlenih, a nemoguće je naći npr. dovoljno berača malina, šta ima dalje da se priča, još kad počnu ljudi da komentarišu kako je 20€ dnevno malo. Oni bi izgleda majstorsku dnevnicu za posao koji može da se radi sa dve vijuge u glavi? Ili bi dnevnicu programera (recimo junior programeri nemaju dnevno više od 20-25€ neto, a za to ipak treba neko početno znanje koje nije trivijalno u odnosu na branje malina).I tako, kad vlasnik firme ukapira da u stvari mora bolje da plati onog radnika koji mu zaista vredi i zbog koga mu raste profit, onda to više nije logika "on je tu samo zbog para" ili "on mora da radi taj posao jer je u kreditu", nego se tu javlja obostrani interes, gde i vlasnik počne drugačije da posmatra svoje radnike za koje shvata da ne može tako lako da ih zameni kao što se na prvi pogled čini.
Još kad počne svoje radnike da ceni kao LJUDE, koji imaju svoje porodice, svoje uspone i padove, svoje probleme i svoje srećne trenutke, pa počne i da im pomaže da te teške trenutke prebrode, ona i oni sa njim podele svoje lepe trenutke, to više nije odnos kapitaliste i radnika, oni praktično postaju kolege koji rade ne samo zbog novca, a rezultat je obostrana korist, ne samo finansijska.Rekoh ja lepo, "gusarenje" se pre ili kasnije javi, iz raznih razloga.
[ član @ 13.07.2017. 14:50 ] @
Citat:
anakin14:Interesuje me posto zelim da otvorim firmu za zaposljavanje i lizing radnika kako je ovo regulisano zakonom?

i, anakine, sta bi na kraju? otvori li firmu?