[ bachi @ 16.05.2017. 17:36 ] @
Ne pričam o virtualnoj mašini, već o tome da se operativni sistem butuje iz vhd fajla i onda se koristi stvaran hardver, tkz - native boot.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh825691.aspx

E sad, može li se ovako nešto odraditi da se Linux nativno butuje preko vhda?
[ vinted @ 16.05.2017. 18:12 ] @
Ne znam da li može. Ovako kako su napisali tu u članku za Win8 bi trebalo da može. Dok ne proba neko nećemo znati. Mada ne vidim zašto bi se linuks butovao ovako kada postoji live mode za većinu distribucija, a možeš i da ga napraviš da se podiže i radi sa usba-a. U čemu bi bila prednost da se ovako bootuje i instalira?
[ bachi @ 16.05.2017. 19:16 ] @
Ne moram da pravim posebnu particiju za Linux, takođe, VHD može biti fixed ili dynamic size, pa ako mu zadam da je disk 60GB, a Linux uzima 10, zauzimaće 10GB na mom hard disku.

Portabilan je u smislu da samo iskopiram fajl negde i ako nešto ukakim, vratim kopiju nazad. :D

USB je ipak USB - nepouzdan i spor.
[ plus_minus @ 16.05.2017. 21:48 ] @
how-can-i-attach-a-vhdx-or-vhd-file-in-linux

how-to-create-vhd-disk-image-from-a-linux-live-system

can-i-boot-linux-from-a-vhd

Al' pazi kad 32gb fleške koštaju oko 1000 dinara... i nisu baš ni spore.

sudo dd if=/os_name.iso of=/dev/sdx


.. i kraj. Nekako standard...
[ Zlatni_bg @ 17.05.2017. 05:59 ] @
Nove fleske class 10, kvalitetnijih proizvodjaca (samsung mozda?) imaju brzine upisa/ispisa skoro kao 2.5" HDD, neke i 3.5", i prednosti SS memorije, dobro baratanje s malim fajlovima. Nisu uopste za zanemariti. Samo nestasica VNANDa izgleda utice i na njihovu cenu iz nekog razloga... skocile cene svega sto je memorija a nije HDD, i RAM je poskupeo, i SSDovi, i USB flesevi/SD kartice...

Okej je ova ideja sa vhd/x, ali danas linux distroi rade i sa "satro-live" bootovanjem sa USBa. Nekad je to bilo RAM only kad su CDovi bili u pitanju, danas mozes lagano da koristis flesku za poseban OS sa svim prednostima standardne instalacije. A linux takav kakav jeste, mozes bukvalno da prekopiras sve fajlove/particije kao bekap i ako nesto zeznes, samo vratis sve na USB opet. Mada je zaista ideja sa vhd/x dobra. Dobijas i opciju da svoj vec korisceni distro ubacis u bilo koji VM softver. Kad stignem pozabavicu se malo time jer dosta ceprkam sa virtualnim diskovima zadnjih dana, mada je mene muka naterala.
[ tuxserbia @ 17.05.2017. 08:23 ] @
vhd teško, ali drugi formati verovatno da može. Grub može bez problema da startuje ISO fajl, a trebalo bi da može i dd img. Tu se javlja problem particionisanja, pošto GRUB podržava samo loop, a particionisan img fajl bi verovatno imao loop0p1 particiju. Ali ako bi se, prilikom instalacije sistema na taj img fajl instalirao i GRUB tog sistema, onda ovaj osnovni ne bi imao problema da ga nađe, sa "chainloading". ISO radi bez problema, to koristim često, ručno upišem tri-četiri komande u GRUB komandnoj liniji i radi.

loopback
linux
initrd
boot

Naravno, može i da se ubaci u grub.cfg.
[ bachi @ 17.05.2017. 09:26 ] @
Kažu da može da se koristi raw image fajl, ali je mana što mora biti fiksna veličina i nije portabilan kao vhd i nije ga moguće proturiti jednostavno u hyper-v jednim potezom ako zatreba.

Što se fleša tiče, nemojmo ići na tu stranu, držimo se mogućnosti butovanja za vhd(x) fajlova. Našao sam neku firmu da tvrdi da je to uspela, ali traže preko 130 dolara za program a poslednja verzija programa je iz 2013. godine, pa mi ne uliva poverenje.

Na nekim čajniz madafaka forumima ima "gotov" Ubuntu 16.04 vhd, ali ne bih se igrao sa time zbog nekog eventualnog chinchin backdoora, itd.