[ MomirS @ 28.05.2017. 09:20 ] @
Imao sam prije nekoliko dana pismeni iz fizike i veoma sam ga lose uradio ( dvojku sam dobio ali me malo djelilo od 1). Trazio sam nekoga da mi objasni zadatke ali bez uspjeha. Vecina mojih prijatelja ne zna fiziku ili ne zna da mi objasni, profesorka ne zeli da drzi dopunske i veoma slabo objasnjava. Bilo bi mi od velike pomoci ako mi neko moze uraditi ove zadatke koje smo imali na testu i mozda da mi nabroji sve formule koje se koriste za rijesavanje ovakvih zadataka:


Hvala unaprijed
[ djoka_l @ 28.05.2017. 09:49 ] @
Za fiziku su formule od manjeg značaja, bitno je da se razume šta se traži. Formule mogu da se nauče napamet, problem je kako rešiti zadatak.

1. Prvi zadatak je ekstrmon jednostavan. Na automobil koji se kreće deluju dve sile: sila trenja podloge i vučna sila motora. One moraju biti jednake, jer bi u suprotnom automobil ili usporavao ili ubrzavao. Rad može da se računa na više načina, u tvom zadaku može da se računa kao sila puta put.

Put kod ravnomernog kretanja je s=vt, sila je F=ma=mgk gde je k koeficijent trenja, pa je rad A=Fs=mgkvt. Izrazi v kao m/s, vreme u sekundama, sve lepo izmnoži i dobiješ rad

2, Zakon o održanju energije! Na početku, kamen ima neku kinetčku energiju (mv^2/2) i neku potencijalnu energiju (mgH). kasnije ima neku drugu kinetičku energiju Ek2 i potencijalnu (mgh). Mora biti mv^2/2 + mgH = Ek2 + mgh , pa je kinetička energija koja se traži Ek2=mv^2/2+mg(H-h)
(kao što vidiš, formule se IZVODE, ne uče se napamet za svaki pojedinačni zadatak, pa da se samo smene brojne vrednosti).

3. Na satelit deluju dve sile, gravitaciona (centripetalna) i centrifugalna i one moaju biti iste. Centrifugalna se računa kao mv^2/r a gravitaciona GMm/r^2 Obrati pažnju da je r jednako poluprečniku zemlje plus visina satelita.

4. Ovde je potrebno znati da je period oscilovanja jednak T nije dato ali je dato da za isto vreme t jedno klatno napravi 30, a drugo 40 oscilacija. Ovde je potrebna proporcija. Vrlo jednostavno je utvrditi da su odnosi perioda jednaki odnosima korena dužine klatna (ostale vrednosti u formuli za period su konstante):

Kako je T1=t/30, a T2=t/40 imamo da je
L1 : L2 = 16 : 9

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 28.05.2017. u 11:06 GMT+1]
[ MomirS @ 28.05.2017. 10:00 ] @
Ja razumijem da izvucem podatke iz teksta ali formule uopste ne znam. Postoji li neki sajt u kojem mogu da nadjem formule za ovakve zadatke pa da ih naucim napamet? I hvala za odgovor. ( Zadnji zadatak mi je najtezi )
[ djoka_l @ 28.05.2017. 10:18 ] @
Verovao, ili ne formule postoje u udžbeniku za fiziku!
Takođe, postoje u zbirci zadataka iz fizike na početku svakog poglavlja!
Da si, recimo, pre pismenog uzeo da provežbaš po dva, tri zadatka iz svake oblasti, našao bi i formule,
[ MomirS @ 28.05.2017. 10:23 ] @
Ja te razumijem ali mi nemamo knjigu iz fizike strucna smo skola pa imamo skripte za skoro svaki predmet a u skripti ne pisu formule samo teorija.

U svakom slucaju mnogo ti hvala jer si mi objasnio.