[ eltharion @ 31.05.2017. 13:48 ] @
Pozdrav nov sam korisnik i unapred se izvinjavam ukoliko nisam napisao pravilno temu, potrebna mi je pomoć.

Napomena za one koji će reći da se novac broji na šalteru banke, 2012 godine sam imao sličan slućaj kada greškom službenice mi nije dat svežanj od 100.000 dinara za firmu , kada sam se vratio u banku 1 sat vremena kasnije i žalio se , naknadnom proverom su utvrdili u ispravnost žalbe i vratili mi novac.


Danas 31.05.2017 sam podigao 50 000 dinara za firmu ,(oko 200 metara od banke) kasnije na pola puta do automobila sam iz nekog osećaja otvorio fasciklu gde sam ih stavio i brojanjem utvrdio da je unutra 22 000 dinara. Vratio sam se na šalter 5 minuta nakon izlaska iz Banke i izneo žalbu, oni su rekli da mi je najverovatnije ispalo i izrazili sumnju pošto je novac nesložen ( u uzbuđenom stanju sam ga prebrojao) , čekao sam dok su brojali novac na šalteru , službenica je brojala , ali tokom brojanja su premeštali novac iz fioke i korpi koje su se nalazile ispod stola , dok su jedan deo stavljali na sto u svežnjeve, takođe nisu ni tražili moj broj telefona, što mi je izazvalo sumnju da je sve urađeno po protokolu i da samo žele da me "otkače". Podneo sam žalbu u pismenom obliku na šalteru, poslao identičnu žalbu skeniranu na kontakt e-mail adresu banke i kontakt obrazac na sajtu za prigovore.

Tražim ako je neko imao sličnu situaciju ili iskustvo , zanima me mogućnost pregleda snimaka kamerom iz objekata , da li mogu prijaviti policiji nestanak novca i tražiti snimak kamera slično.
Unapred Hvala !tekst iz žalbe predat na šalteru banke


"Dana 31.05.2017 oko 11.30 (broj 604) na šalteru 1 u Pančevu, sam podigao 50 000 dinara , tek što
sam izašao do automobila primetio sam da nema dovoljno novca , izbrojao sam 22 000 dinara. Molim Vas da mi omogućite
rešenje ovog problema kao fizičko i pravno lice smo dugogodišnji korisnici Vaše banke, ovaj problem se desio još jednom
2012 godine u istoj ekspozituri kada je službenica zaboravila da mi preda 100 000 dinara , naknadnim brojanjem su
ustanovili da je tačno i vratili mi novac. Ubeđen sam da mi nije dat sav movac od strane službenika . molim Vas i da
proverite snimke sa bezbednosnih kamera u Štrosmajerovoj i Dimitrija Tucovića i Braće Jovanovića. Ovaj prigovor je
podnet pismeno u ekspozituri u Štrosmajerovoj, gde su brojali novac i usmeno rekli da je uredu ali postoje sumnje u
ispravnost postupka jer su premeštali novac iz fioke tokom brojanja pa šaljem ovu primedbu na više instance. "

[ bakara @ 31.05.2017. 15:32 ] @
Blagajnik je morao da napravi specifikaciju predatog novca, i to si morao i ti da dobijes zajedno sa novcem i priznanicom koju si podpisao.
takodje, blagajnik je pred tobom propustio novac kroz masinu.

Kako je po tebi doslo do propusta i da ti blagajnik isplati manje?

Moguce je da dodje do ljudske greske ali onda postoji trag gde je nastala greska.
[ eltharion @ 31.05.2017. 15:50 ] @
Hvala na odgovoru.

Blagajnik je propustio novac kroz mašinu, ali je nemoguće videti brojač na mašini iz ugla stranke , jer se nalazi pod šalterom oko 30 cm okrenut ka blagajniku pa se nemože videti broj kao u nekim menjačnicama na primer.

Kao pravnom licu oni traže da im dostaviš unapred potpisan (crveni) nalog za isplatu sa duplikatom sa originalnim potpisom i pečatom ( ne kopiran) na oba primerka , kao i broj lične karte, specifikaciju mi nije predala kao ni tražila moj potpis , samo mi je predala novac i kopiju virmana.
Moguće je da je došlo do greške , ali meni je izgledalo da žele što pre da završe prebrojavanje zbog gužve u banci.

Nadam se da mi banka kao dugogodišnjem korisniku izađe u susret i ozbiljno ponudi da reši problem ( pregleda snimke kamera iz banke, na izlazu i u blizini jer sam prešao tek 200 metara od banke)

[Ovu poruku je menjao eltharion dana 31.05.2017. u 17:28 GMT+1]
[ bakara @ 31.05.2017. 16:53 ] @
Na nalogu za isplatu blagajnik zapise rukom koje su novcanice isplacene, a masinu si trebao da trazis da vidis.

Mnogo ti novca fali, nije mi jasno kako nisi odmah video da umesto 50 imas 22 novcanice.
[ anon115774 @ 31.05.2017. 16:55 ] @
Citat:
bakara: Blagajnik je morao da napravi specifikaciju predatog novca


Nije morao. To mora samo za USD.

Citat:
Podneo sam žalbu u pismenom obliku na šalteru, poslao identičnu žalbu skeniranu na kontakt e-mail adresu banke i kontakt obrazac na sajtu za prigovore.


Potpuno uzaludno. Sve ce to da zavrsi na istom mestu, uzece jedan primerak u resavanje a druga dva idu u korpu.

Citat:
eltharion
Napomena za one koji će reći da se novac broji na šalteru banke, 2012 godine sam imao sličan slućaj kada greškom službenice mi nije dat svežanj od 100.000 dinara za firmu , kada sam se vratio u banku 1 sat vremena kasnije i žalio se , naknadnom proverom su utvrdili u ispravnost žalbe i vratili mi novac.


Koja je poenta ove napomene? Vidis da su ti tada 2012 godine ucinili magarecu uslugu jer nista iz tog iskustva nisi naucio.

Citat:
Tražim ako je neko imao sličnu situaciju ili iskustvo , zanima me mogućnost pregleda snimaka kamerom iz objekata , da li mogu prijaviti policiji nestanak novca i tražiti snimak kamera slično.


Problem sa celom pricom je sto banka mora na tom salteru da zaustavi rad i da vrsi prebrojavanje a to traje. Onda, ne moze neko jednostavno ako se pojavi razlika da uzme i sve da tebi. To mora dalje da se proverava, pa princip sest ociju. I onda to sve stvara guzvu u ekspozituri. A vreme je novac. I tako dalje... Zato je vrlo jasno na nekim salterima navedeno da se novac prebroji odmah i da se naknadne reklamacije ne primaju. Ne zato sto tebe neko ne voli vec zato sto je to uzasno komplikovana procedura posle.

Da prijavis policiji? I sta mislis da im kazes? "Znate, ja sam novac preuzeo, potpisao sam da sam ga preuzeo, ali nisam brojao pa mislim da je ostao u banci a mozda mi je ispao negde usput...". To bi zvucalo malo neozbiljno, slazes se?

Sve u svemu, banka moze da ti izadje u susret i da izvrsi proveru i vrati ti novac ako je zaista ostao tamo. Sa druge strane, ako te oduvaju mislim da nemas bas mnogo sanse.
[ Dexic @ 31.05.2017. 17:27 ] @
Ne mora za USD da pise, samo za novcanice preko 50$.

U banci se moraju poklapati tacno uplate/isplate/kasa, inace znaci da neko nije dobio sta treba i/ili da je neko nesto dobio sto nije trebao dobiti, a obicno da je neko nesto ukrao.
Ja sam koji put video da u jednoj filijali zovu ljude i javljaju im da dodju po novac ili im cak donose na noge, jer su primetili nepravilnosti (visak u kasi).

Naravno da tako nesto moraju ispitati, 28.000??? Pa to je radnik mogao svakome uzeti i otici na Bahame ili Mauricijus, nema izrucenja :) Da to urade odmah, na licu mesta - e to je vec nesto drugo.
[ SlobaBgd @ 31.05.2017. 17:28 ] @
Ne razumem, zašto bi klijenta koji je potencijalno oštećen od strane banke bolelo uvo za gužvu koju ispravljanje njihove greške (ili bar dokazivanje da nisu krivi) pravi u filijali? Da li je to što ne vole gužvu i što se unervoze ako neko malo podigne glas dovoljan razlog da odhebu klijenta? Dok je sve u redu, dok te ubeđuju da uzmeš ovaj paket "proizvoda" i onaj "povoljni kredit" i da uz njihove akcije "štediš kupujući", onda možeš da sediš pola sata, da čitaš ugovor, da zapitkuješ, da tražiš čašu vode, da ti daju hemijsku i blokče kao poklon. A kada potpišeš ugovor, onda im praviš gužvu, vreme je novac! Halo, bankari, i meni je vreme - novac, ali mi je i novac - novac, i hoću da razjasnimo gde su moji novci. Kažeš - trebalo je da svaki klijent prebroji novac na blagajni. Koliku tek to gužvu stvara, i nesporazume, nisu svi vični onom ciganjsko-dilerskom brojanju novca, neko to radi hiljadu, dve hiljade, tri hiljade, koliko beše, hajde opet, hiljadu, dve hiljade...

Institucija koja se reklamira da gradi odnose poverenja sa klijentima mora da se odgovorno ophodi prema klijentu. Milom ili "zakonskom" silom, svejedno.
[ eltharion @ 31.05.2017. 17:41 ] @
Konkretno sam naveo u prigovoru /žalbi da sam ubeđen da mi nije isplaćen sav novac i da verujem da je došlo do greške na blagajni.
Sigurno od sada brojim novac na svakom šalteru ( koliko god to sad značilo) !

Očigledno da postoje mehanizmi za vraćanje novca strankama čak i kada ne prebroje odmah na blagajni ( na to se odnosi primer iz 2012 godine). Tu rade živi ljudi pa su i greške moguće, pošto sam stajao pored šaltera tokom brojanja , video sam više stvari koje se meni čine neregularnim, koleginica kaže "Mora da ti je ispalo iz fascikle , tako je i mom mužu!, "Vrati se pa pogledaj ponovo" itd), vade novac iz crvenih plastičnih korpi iz stola na šalteru i dodaju drugim radnicima.
Predložio sam da im dam putanju do koje sam prošao 200 metara pre nego što sam to otkrio manjak( radi se o strogom centru grada, verujem pokriven kamerama ) da bi pomoglo da potvrdi moj prigovor, na šta su rekli da to nije potrebno)
Inače žalbu sam pisao na sopstvenu inicijativu rukom , to mi nije bilo ponuđeno ali su je ipak uzeli pečatirali i potpisali.
Sve to mi ne uliva poverenje u njihovu profesionalnost.

Hvala Vam na diskusiji.
[ anon115774 @ 31.05.2017. 17:41 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ne razumem, zašto bi klijenta koji je potencijalno oštećen od strane banke bolelo uvo za gužvu koju ispravljanje njihove greške (ili bar dokazivanje da nisu krivi) pravi u filijali?


Cak i u drzavi Srbiji postoji pretpostavka nevinosti. Ako klijent misli da ga je banka zavrnula i ima dokaze za to slobodan je da se obrati banci radi ispravljanja greske. Isto je i u obrnutom slucaju.

U ovom slucaju sluzbenik je izbrojao novac i dao ga klijentu zajedno sa nalogom za isplatu da ga potpise. Osnovna stvar je da i klijent prebroji novac jer je u njegovom interesu da to uradi na licu mesta pre nego sto potpise bilo sta. Ne znam o kojoj se banci radi ali neke banke imaju vidno istaknuto obavestenje na svakom salteru da se klijenti mole da na licu mesta prebroje novac jer se naknadne reklamacije nece uvazavati (upravo iz razloga koje sam naveo - klijentu treba par sekundi da prebroji novac a banci treba da blokira salter na nekoliko sati zbog cele procedure).

Dakle, ovde je klijent svesno ili nesvesno (mada ce pre biti da je svesno jer je vec imao ovakvu situaciju) ignorisao svoj deo posla i potpisao nalog za isplatu i otisao. Mi ovde mozemo samo da mu verujemo na rec ali cinjenica je i dalje da banka ima potpisan nalog za isplatu i nije na banci da dokazuje da nije kriva vec je na klijentu da dokaze da banka jeste kriva. A klijent nema ni kamere u banci ni bilo koje sredstvo da to dokaze. Kamere koje tamo postoje su vlasnistvo banke i ne moze on da trazi uvid u nesto sto nije njegovo. Zato sam i rekao da banka moze da mu izadje u susret ako nadje za shodno da se bavi tim pitanjem a ako ne onda ce mu biti jako tesko da dokaze bilo sta.

Toga je izgleda i on svestan cim se poziva na dugogodisnju saranju (u prevodu vec preti odlaskom u drugu banku).
[ bakara @ 31.05.2017. 18:00 ] @
Cekaj polako, nije to tako crno - belo kao sto pises...
Jesi ti sve u pravu, ali ...

podizu klijenti i velike sume i to ne moze sve da se prebrojava na licu mesta, takodje desava se i bankama da pogrese pa isplate vise, pa tacno znaju kom su klijentu isplatili vise pa zovu telefonom i traze da se novac vrati.

A vrhunac bezobrazluka je da brojac novca nije prikazan klijentu (ja to ne tolerisem), i po pravilu blagajnik ti u svakoj banci trazi prvo da podpises a tek onda isplati novac.
[ eltharion @ 31.05.2017. 18:15 ] @
Ovim pokušavam da pronađem najbolje rešenje iz ovakve situacije takve kakva jeste .
Nije mi cilj da automatski pretim odlaskom u drugu banku , pošto u ovoj imam više tekućih računa, ali oni mogu da utiču rešavanjem ovog problema na to.
Oni imaju sve resurse da provere moje tvrdnje mnogo lakše nego ja kao korisnik , meni su opcije ( na osnovu internet pretrage):

- Žalba Banci do 15 dana se čeka na odgovor ( dodatno zavisi u kom stepenu upravljanja predate žalbu , da li smem da kažem koja je banka u pitanju i kako bi došao do njihove više instance , jer ova ekspozitura mi ne uliva poverenje u rešavanje ovog slučaja)

- obraćanje :" NARODNOJ BANCI SRBIJE"
Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga
Nemanjina 17, 11000 Beograd" do 6 meseci od dobijanja ili protekom 15 od podnošenja prigovora

- obraćanje drugim državnim organima ? Policija? najviše zbog pregleda kamera na tim lokacijama 11.30-11.45 radi provere mojih tvrdnji.
[ anon115774 @ 31.05.2017. 18:38 ] @
Citat:
bakara: podizu klijenti i velike sume i to ne moze sve da se prebrojava na licu mesta


Jel? Klijent dodje da uzme veliku kolicinu novca sa racuna i ne moze da prebrojava zbog....? Pa to je iskljucivo njegov problem. Ako banka moze da broji sve sto uplati i isplati ne znam zasto klijent koji podize vecu kolicinu ne moze.

A i zasto se uvek prvo uhvatimo za izuzetke? Klijenti na salterima uglavnom podizu relativno male cifre. Taj sto podize velike cifre sigurno ne uzima da bi isao u poresku upravu da plati porez nego za neku polu-sumnjivu radnju tako da je on za ovu diskusiju potpuno nebitan.

Citat:
A vrhunac bezobrazluka je da brojac novca nije prikazan klijentu


Brojac novca nije tu zbog tebe nego zbog banke. Ti mozes da doneses svoj sa sobom :)

Isto kao sto ni kamere nisu tu zbog tebe nego zbog banke.


Citat:
eltharion: - Žalba Banci do 15 dana se čeka na odgovor ( dodatno zavisi u kom stepenu upravljanja predate žalbu , da li smem da kažem koja je banka u pitanju i kako bi došao do njihove više instance , jer ova ekspozitura mi ne uliva poverenje u rešavanje ovog slučaja)


Ne mozes ti da odlucujes koja ce instanca u banci da se bavi prigovorima. Prema Zakonu o zastiti korisnika finansijskih usluga jasno je definisano ko se u banci bavi time. To sto si dao prigovor ekspozituri ne znaci da ce ekspozitura da ga resava vec ce samo da ga prosledi sluzbi zaduzenoj za to. Teoretski, prema istom zakonu, mozes da se zalis i osobi zaduzenoj za rukovodjenje internom revizijom ali u praksi to samo znaci da ce ta osoba da prosledi prigovor sluzbi zaduzenoj za to. Zato sam i ti rekao da si potpuno uzalud tri puta pisao prigovor.

Citat:
- obraćanje :" NARODNOJ BANCI SRBIJE"
Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga
Nemanjina 17, 11000 Beograd" do 6 meseci od dobijanja ili protekom 15 od podnošenja prigovora


Okacis ovo macku o rep. U Narodnoj Banci, kao i u svakoj drugoj drzavnoj instituciji radi gomila lezilebova koji nisu placeni da misle vec da rade kao roboti. Oni ce da proslede tvoju zalbu banci i sacekace odgovor i onda ce samo taj odgovor koji dobiju od banke da proslede tebi uz savet da ako nisi zadovoljan mozes da se obratis sudu.


Citat:
najviše zbog pregleda kamera na tim lokacijama 11.30-11.45 radi provere mojih tvrdnji.


I ti moras da shvatis da su te kamere tu samo zbog banke i ni zbog koga vise. Banka ih je kupila, platila, instalirala, skladisti snimke na svojoj opremi itd. Znaci, sve i da dodje iz policije zahtev za dostavljanjem snimka, banka moze jednostavno da odgovori "jbg, nemamo snimak" i to je to. Tu se prica zavrsava.
[ rmilić @ 31.05.2017. 18:47 ] @
Citat:
eltharion:Dana 31.05.2017 oko 11.30 (broj 604) na šalteru 1 u Pančevu, sam podigao 50 000 dinara , tek što
sam izašao do automobila primetio sam da nema dovoljno novca , izbrojao sam 22 000 dinara.

Izdvojio sam, po meni, ključne reči.
Na većini mesta, gde se vrše novčane transakcije, stoji da se novac prebroji na licu mesta jer se naknadne reklamacije ne priznaju.
U bankama to ne piše ali je brojač novca uvek okrenut da stranka može videti prebrojanu sumu. Takođe, bar iz moje prakse, uvek se dva puta prebrojava novac!
Ono što mene interesuje je u kakvim apoenima si primio novac?
Prosto mi je nepojmljivo da na licu mesta nisi primetio da si primio više nego duplo manje novca?
Zato sam i izdvojio citirano?
Meni to zvuči dosta "šuplje", izvini na opasci, ali stvarno mi je neshvatljivo da nisi primeti toliku sumu?
Da ti nedostaje par hiljada, mogu razumeti ali 28.000 da ne primetiš?!
To je 28 novčanica od 1000 dinara a to je već lep svežanj i zvuči zaista nelogično da toliku sumu nisi primetio a da je blagajnik.....?!
Ne vidim ni jedan valjan argument da banka ovakvu reklamaciju, sa navedenom argumentacijom, prihvati.[ bakara @ 31.05.2017. 18:57 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
bakara: podizu klijenti i velike sume i to ne moze sve da se prebrojava na licu mesta


Jel? Klijent dodje da uzme veliku kolicinu novca sa racuna i ne moze da prebrojava zbog....? Pa to je iskljucivo njegov problem. Ako banka moze da broji sve sto uplati i isplati ne znam zasto klijent koji podize vecu kolicinu ne moze.

A i zasto se uvek prvo uhvatimo za izuzetke? Klijenti na salterima uglavnom podizu relativno male cifre. Taj sto podize velike cifre sigurno ne uzima da bi isao u poresku upravu da plati porez nego za neku polu-sumnjivu radnju tako da je on za ovu diskusiju potpuno nebitan.

Pa podizao ili uplacivao svoj novac kakve tu sumnjive radnje ima nemam pojma...

Znaci ako banka klijentu isplati 2 miliona on moze da zauzme salter i da broji citav dan... jeste al kad bi se zezali
Nista mi ne odgovori na ono da svaka blagajna prvo trazi podpis pa onda daju pare... i kad da prebrojis, kad podpises?


U svakom slucaju prica je cudna, ako zaista nije izgubio frku treba da digne u maticnoj filijali jer ce oni najvise da posvete "paznju blagajniku" kod koga se desio slucaj.
A policiju ovo apsolutno nece zanimati jer ti si pare podpisao da si primio, a blagajnici itekako grese.
[ eltharion @ 31.05.2017. 19:07 ] @
Dobio sam u apoenima po 1000 dinara , nisam primetio jer su novčanice bile izgužvane ( malo starije i talasaste) , svežanj nije iste veličine kad je nov ili star, uz to nije moguće videti taj brojač iz ugla u kojem se stoji na šalteru, sigurno je da sam trebao da ih prebrojim u tome je moja najveća greška.

Da li je nemoguće videćemo , zato sam tražio snimke kamera.

Zato sam naveo u temi zbog ovih pitanja da sam dugogodišnji korisnik usluga te banke, i ako bih želeo da ih prevarim , nebi to sigurno za 200 evra...

Uz to je dodatno navedeno da non stop idem u tu banku , desetak godina, jedinu kod koje imam raćune u upotrebi, uzimali smo i otplatili poveći kredit, nisam pravio probleme kod par slučajeva grešaka banke , u proseku 24-30 puta godišnje podizanje novca ranije, sada malo ređe , znaju me u banci, nisu ni tražili ličnu kartu , ukoliko ne želie da prihvate žalbu to je njihovo pravo , trebali bi da se malo potrude tj. shvate ovu žalbu ozbiljno i detaljno je provere , možda čak i poboljšaju sistem na blagajni.
[ rmilić @ 31.05.2017. 19:18 ] @
Citat:
eltharion: Dobio sam u apoenima po 1000 dinara , nisam primetio jer su novčanice bile izgužvane ( malo starije i talasaste) , svežanj nije iste veličine kad je nov ili star, uz to nije moguće videti taj brojač iz ugla u kojem se stoji na šalteru, sigurno je da sam trebao da ih prebrojim u tome je moja najveća greška.

Da li je nemoguće videćemo , zato sam tražio snimke kamera.

Zato sam naveo u temi zbog ovih pitanja da sam dugogodišnji korisnik usluga te banke, i ako bih želeo da ih prevarim , nebi to sigurno za 200 evra...

Uz to je dodatno navedeno da non stop idem u tu banku , desetak godina, jedinu kod koje imam raćune u upotrebi, uzimali smo i otplatili poveći kredit, nisam pravio probleme kod par slučajeva grešaka banke , u proseku 24-30 puta godišnje podizanje novca ranije, sada malo ređe , znaju me u banci, nisu ni tražili ličnu kartu , ukoliko ne želie da prihvate žalbu to je njihovo pravo , trebali bi da se malo potrude tj. shvate ovu žalbu ozbiljno i detaljno je provere , možda čak i poboljšaju sistem na blagajni.

Po meni, opet nelogičnost?
Toliku nedostajeću sumu nisi primetio, kada si je uzimao rukama a onda na parkingu primetiš? Pretpostavljam da novac nisi nosio u rukama na parking?
Takođe, ako te već dobro znaju, ne verujem da te ne bi odmah pozvali, jer je reč o ne baš maloj sumi?
Ovim ne želim da te napadam nego, prosto, pokušavam da se stavim u položaj nekoga ko takvu reklamaciju treba da reši, odgovori na istu.
Meni je u celoj priči sve dosta klimavo za prihvatanje reklamacije.
[ anon115774 @ 31.05.2017. 19:21 ] @
Citat:
bakara: Pa podizao ili uplacivao svoj novac kakve tu sumnjive radnje ima nemam pojma...


Jok i nema. Sta ce nekom milion dinara ili vise u kesu? Da ide na pijacu po svez krastavac i paradajz?

Citat:
Znaci ako banka klijentu isplati 2 miliona on moze da zauzme salter i da broji citav dan... jeste al kad bi se zezali :)


Ni jedna banka nece na keca isplatiti toliki novac na salteru. Takva suma mora da se najavi a kada se najavi onda ce uglavnom da sklone klijenta sa strane. A sve i da ga ne sklone sa strane milion dinara je samo 200 novcanica i ne treba vise od 2-3 minuta da se to izbroji rucno.

Citat:
Nista mi ne odgovori na ono da svaka blagajna prvo trazi podpis pa onda daju pare... i kad da prebrojis, kad podpises?


To je zato sto ne znam sta je to podpis.

Citat:
eltharion: Da li je nemoguće videćemo , zato sam tražio snimke kamera.


Zamisli da ja na svoju kucu postavim kamere i dodje mi komsija i kaze: "Komsija, primetio sam da prebacujes djubre u moje dvoriste pa mi trebaju snimci sa tvojih kamera da te tuzim". Koliko ja treba da budem lud pa da mu dam snimke?

Citat:
možda čak i poboljšaju sistem na blagajni.


Zasto? Da bi ti mogao da nastavis da ne radis svoj deo posla? Oni rade ono sto je njima u interesu a ti radis ono sto je tebi u interesu. Ako ti odlucis da ne radis u svom interesu - tvoj problem.
[ bakara @ 31.05.2017. 19:30 ] @
Citat:
Informer: Zasto? Da bi ti mogao da nastavis da ne radis svoj deo posla? Oni rade ono sto je njima u interesu a ti radis ono sto je tebi u interesu. Ako ti odlucis da ne radis u svom interesu - tvoj problem.

Podizanje pozajmice osnivaca na pr...

Citat:
Informer:Ni jedna banka nece na keca isplatiti toliki novac na salteru. Takva suma mora da se najavi a kada se najavi onda ce uglavnom da sklone klijenta sa strane. A sve i da ga ne sklone sa strane milion dinara je samo 200 novcanica i ne treba vise od 2-3 minuta da se to izbroji rucno.

Mnogo gresis, hoce, moras da najavis ali vecina ce ti isplatiti na salteru.

Citat:
Informer: To je zato sto ne znam sta je to podpis.

Jeste, pogresno pisem, ali ti i dalje nisi odgovorio jel tako ili nije...

Citat:
Informer:Zasto? Da bi ti mogao da nastavis da ne radis svoj deo posla? Oni rade ono sto je njima u interesu a ti radis ono sto je tebi u interesu. Ako ti odlucis da ne radis u svom interesu - tvoj problem.

pricaj ti sta hoces, ali banci ce biti vrlo vazna prijava protiv blagajnika i sigurno nece propustiti da istraze dal su se pare negde "zaturile", jer to je takodje u interesu banke, a interes blagajnika ih ne zanima pa taman imao poTpisano 100 priznanica.

[ SlobaBgd @ 31.05.2017. 19:59 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
bakara: podizu klijenti i velike sume i to ne moze sve da se prebrojava na licu mesta


Jel? Klijent dodje da uzme veliku kolicinu novca sa racuna i ne moze da prebrojava zbog....? Pa to je iskljucivo njegov problem. Ako banka moze da broji sve sto uplati i isplati ne znam zasto klijent koji podize vecu kolicinu ne moze.
A i zasto se uvek prvo uhvatimo za izuzetke? Klijenti na salterima uglavnom podizu relativno male cifre. Taj sto podize velike cifre sigurno ne uzima da bi isao u poresku upravu da plati porez nego za neku polu-sumnjivu radnju tako da je on za ovu diskusiju potpuno nebitan.

Je l? Ne može da prebroji svoj novac jer mu banka nije obezbedila bezbednu proceduru brojanja, bezbedno mesto i dovoljno vremena. Neko bi rekao - banka to radi sa namerom, da klijent ne može da dokaže da je svesno prevaren od strane banke ili izložen mogućnosti pljačke nakon napuštanja banke. Meni negde čak "nisu imali" da daju ni veću kovertu da u nju stavim pare, nego sam ih gurao u one male koverte.
Nego, zanimljivo je da je klijent koji podiže veliku količinu novca nebitan i sumnjiv, a kada dođe da položi pare u banku, samo što ga u dupe ne ljubite!
Citat:
Informer:
Citat:
bakara: Pa podizao ili uplacivao svoj novac kakve tu sumnjive radnje ima nemam pojma...

Jok i nema. Sta ce nekom milion dinara ili vise u kesu? Da ide na pijacu po svez krastavac i paradajz?

Ovaj... A šta i tebe i bilo koga drugog, od obezbeđenja u banci, preko blagajnika do direktora banke, boli uvo zašto klijent podiže SVOJ novac? Tebi je sumnjivo? Šta si ti, saradnik BIA ili HNA (austrijska obaveštajna služba, za neupućene)?
Citat:
Informer:
Citat:
Znaci ako banka klijentu isplati 2 miliona on moze da zauzme salter i da broji citav dan... jeste al kad bi se zezali

Ni jedna banka nece na keca isplatiti toliki novac na salteru. Takva suma mora da se najavi a kada se najavi onda ce uglavnom da sklone klijenta sa strane. A sve i da ga ne sklone sa strane milion dinara je samo 200 novcanica i ne treba vise od 2-3 minuta da se to izbroji rucno.

Gde sam god podizao sličnu sumu, stajao sam ispred šaltera blagajne, sa drugim klijentima koji su čekali iza mene. U bar četiri banke. I ne, nisam mogao bezbedno i neuznemiravan da prebrojim svoje pare! Ne znam kakvo je tvoje iskustvo i da li radiš u šalter-sali ili iz prostorija uprave palamudiš kako treba da radi banka, ali očigledno da nemaš pojma kakvo je stanje na terenu.
[ eltharion @ 31.05.2017. 20:00 ] @
Citat:
rmilić:
Citat:
eltharion: Dobio sam u apoenima po 1000 dinara , nisam primetio jer su novčanice bile izgužvane ( malo starije i talasaste) , svežanj nije iste veličine kad je nov ili star, uz to nije moguće videti taj brojač iz ugla u kojem se stoji na šalteru, sigurno je da sam trebao da ih prebrojim u tome je moja najveća greška.

Da li je nemoguće videćemo , zato sam tražio snimke kamera.

Zato sam naveo u temi zbog ovih pitanja da sam dugogodišnji korisnik usluga te banke, i ako bih želeo da ih prevarim , nebi to sigurno za 200 evra...

Uz to je dodatno navedeno da non stop idem u tu banku , desetak godina, jedinu kod koje imam raćune u upotrebi, uzimali smo i otplatili poveći kredit, nisam pravio probleme kod par slučajeva grešaka banke , u proseku 24-30 puta godišnje podizanje novca ranije, sada malo ređe , znaju me u banci, nisu ni tražili ličnu kartu , ukoliko ne želie da prihvate žalbu to je njihovo pravo , trebali bi da se malo potrude tj. shvate ovu žalbu ozbiljno i detaljno je provere , možda čak i poboljšaju sistem na blagajni.

Po meni, opet nelogičnost?
Toliku nedostajeću sumu nisi primetio, kada si je uzimao rukama a onda na parkingu primetiš? Pretpostavljam da novac nisi nosio u rukama na parking?
Takođe, ako te već dobro znaju, ne verujem da te ne bi odmah pozvali, jer je reč o ne baš maloj sumi?
Ovim ne želim da te napadam nego, prosto, pokušavam da se stavim u položaj nekoga ko takvu reklamaciju treba da reši, odgovori na istu.
Meni je u celoj priči sve dosta klimavo za prihvatanje reklamacije.Novac sam stavio u fasciklu zajedno sa nalogom za isplatu obmotanim oko novca na pola, (navika koju menjam pod hitno, da novac nosim do automobila pa unutra prebrojim, zbog ljudi oko šaltera) da je izgubljen novac verovatno bi i nalog za isplatu ispao, takođe tačna putanja je rečena od izlaska iz banke do vraćanja do nje u tom vremenskom intervalu
Onaj ko bi rešavao reklamaciju ima knjigu blagajne ili slično, moju primedbu,snimke obezbeđenja banke , vremenski interval u kojem se sve dogodilo , takođe pre može da zamoli okolne objekte koji bi potvrdili moju putanju i vraćanje , može da proveri i snimak prebrojavanja koji se meni učinio ne regularnim.
[ bakara @ 31.05.2017. 20:08 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Gde sam god podizao sličnu sumu, stajao sam ispred šaltera blagajne, sa drugim klijentima koji su čekali iza mene. U bar četiri banke. I ne, nisam mogao bezbedno i neuznemiravan da prebrojim svoje pare! Ne znam kakvo je tvoje iskustvo i da li radiš u šalter-sali ili iz prostorija uprave palamudiš kako treba da radi banka, ali očigledno da nemaš pojma kakvo je stanje na terenu.

Bravo, Slobo
Ti tacno znas o cemu ja pricam... nemaju ni kesu nego papirne koverte.
ja sam sa torbom usao u banku i diskretno zamolio radnika obezbedjenja da pozove sefa filijale...i sef me ostavi u redu jer nemaju mesto za to.
a kad sam dosao na red i oni poceli rucno da proveravaju jednu po jednu novcanicu na falsifikate ( uz negodovanje ostalih u redu ) onda sam ja zvao ponovo sefa i pitao jel se oni to za7ebavaju ili ozbiljno misle da na salteru pregledaju jednu po jednu novcanicu od 1000 dinara. Totalni amateri.

@eltharion
Na taj video snimak slobodno zaboravi, to je za internu kontrolu banke i nema sanse da tebi bude prikazan, ti samo na blagajnika mozes da se zalis.
[ Dexic @ 31.05.2017. 21:09 ] @
Citat:
Informer:
Jel? Klijent dodje da uzme veliku kolicinu novca sa racuna i ne moze da prebrojava zbog....? Pa to je iskljucivo njegov problem. Ako banka moze da broji sve sto uplati i isplati ne znam zasto klijent koji podize vecu kolicinu ne moze.

A i zasto se uvek prvo uhvatimo za izuzetke? Klijenti na salterima uglavnom podizu relativno male cifre. Taj sto podize velike cifre sigurno ne uzima da bi isao u poresku upravu da plati porez nego za neku polu-sumnjivu radnju tako da je on za ovu diskusiju potpuno nebitan.

Da li si ti nekada ista korisno napisao na forumu, zaista, ili si kao ventura samo tu da pises "kako jeste", a u praksi beskorisno u temi?:)

Citat:
Isto kao sto ni kamere nisu tu zbog tebe nego zbog banke.

I zbog banke treba da vide da li je stvarno klijent ostecen ili je nesto drugo. jer ako je radnik napravio takvu gresku, mora da ode na provere.
Svaka normalna banka bi izvrsila provere, koliko god je u njihovoj moci. Ne da bi ti imao novca, vec da ona ne bi jos vise izgubila.

Citat:
Informer:
Jok i nema. Sta ce nekom milion dinara ili vise u kesu? Da ide na pijacu po svez krastavac i paradajz?

Da prebaci u drugu banku, ili promeni u evre u menjacnicu, da ga banka ne bi drala na kursu?

Citat:

Ni jedna banka nece na keca isplatiti toliki novac na salteru.

Nego u kafani?:) Prodji malo u Knez Mihailovu 30, videces isplate od po 3 miliona na obicnom salteru jednom nedeljno barem.

Citat:
Takva suma mora da se najavi

Ne mora. Zvanicno traze, ali ako to ne radis svaki dan, dace ti da podignes.
Opet primer gore, dodju ljudi, nisu najavili, daju im preko 600.000, jer je ogromna filijala. Nece svakome, ali jedan nedeljno im ne pravi nikakav problem.
A 500.000 ili milion, nije neka razlika u velicini, oba se dugo broje, i ne mogu u novcanik stati. A ova prva ne mora nigde da se najavi.

Citat:
a kada se najavi onda ce uglavnom da sklone klijenta sa strane.

To pricas iz perspektive jedne banke, u stvari jedne filijale.
U vecini filijala nema diskretnih blagajni, nema gde da te sa strane sklone.

Citat:
A sve i da ga ne sklone sa strane milion dinara je samo 200 novcanica i ne treba vise od 2-3 minuta da se to izbroji rucno.

200 novcanica samo? Ti sigurno pricas o nekom drugom univerzumu, jer novcanicu od 5000 nisam video jedno godinu i po. Znaci minimum 500, a za milion retko kada imaju i po 2000, vec su po 1000, znaci 1000 komada.
Nema tu "trazio sam po 5000", trezor salje sta ima.

Citat:

Zamisli da ja na svoju kucu postavim kamere i dodje mi komsija i kaze: "Komsija, primetio sam da prebacujes djubre u moje dvoriste pa mi trebaju snimci sa tvojih kamera da te tuzim". Koliko ja treba da budem lud pa da mu dam snimke?

A to ima veze jer??? Banka ima akt kojim umesto 50.000 daje 22.000, i to svi u banci znaju, znas i ti, pa je poredjenje ovakvo?

AJmo opet - da li si ti ikada bio koristan na forumu ljudima?:) Ili si ovde da samo zezas?
[ anon115774 @ 31.05.2017. 22:10 ] @
Citat:
Dexic: AJmo opet - da li si ti ikada bio koristan na forumu ljudima?:) Ili si ovde da samo zezas?


Ja pokusavam coveku da objasnim da je u njegovom interesu da gleda levo i desno kada prelazi ulicu na pesackom bez obzira sto ima prednost.

Vi svi ostali pokusavate da dokazete da je u njegovom interesu da ne gleda ni levo ni desno jer ima prednost.

Neka zakljuci svako za sebe sta mu je od te dve opcije bolje.
[ Dexic @ 31.05.2017. 23:19 ] @
Ne, ti coveku, koga je udario auto, pokusavas soliti pamet kako je trebao gledati levo/desno.

Pitanje je u koju bolnicu da ode sada, a ne kako da gleda sledeci put.
[ rmilić @ 01.06.2017. 03:53 ] @
Citat:
eltharion: Onaj ko bi rešavao reklamaciju ima knjigu blagajne ili slično, moju primedbu,snimke obezbeđenja banke , vremenski interval u kojem se sve dogodilo , takođe pre može da zamoli okolne objekte koji bi potvrdili moju putanju i vraćanje , može da proveri i snimak prebrojavanja koji se meni učinio ne regularnim.

Kamere ne vide sumu. Vide da si bio na šalteru, da si nešto potpisivao, uzeo novac i otišao iz banke. Šta sa takvog snimka može da se utvrdi I dokaže?
Što se tiče knjiga blagajne, ti si potpisao da si novac uzeo I papirološki je to sve ok. Možda je I blagajnik uzeo taj novac, ali ti nemaš dokaze za to. Imaš samo tvoju tvrdnju, koja nije dokaz bilo čega.
Okolne kamere vide tvoje kretanje (ali ne I detalje) I na tebi je da te snimke pribaviš, ako misliš da su relevantan dokaz tvojih navoda. Banka nema ni jedan opravdan razlog da pribavlja te snimke. Za njih je situacija čista, ti si potpisom potvrdio da si preuzeo novac.
Na žalost, to su činjenice što se tiče banke a sve ostalo je tvoja greška.
Sem tvoje časne reči nemaš bilo šta relevantno da ponudiš kao dokaz da je banka dužna da ti refundira tu sumu. Tu ti jedino blagajnik može pomoći ali ta pomoć je izostala. Ako je novac stavio-stavila u torbu, kraj. Čak I isti dan, niko sem policije nema pravo da je pretresa. Da bi policija to uradila, morala bi da ima valjan razlog a on je, šta? Tvoja reč protiv blagajnikovog naloga o transakciji novca koji si ti potpisao.
Izvini ali šanse su ti baš male da bilo šta dokažeš. Ostaje ti da se nadaš da ti banka kao starom klijentu poveruje ali i to je pod znakom pitanja. Moraju da opravdaju tu sumu, a nemaju čime.
[ Zlatni_bg @ 01.06.2017. 04:34 ] @
Ja mislim da svaki salter ima i kameru koja gleda ka kasi. Tako je danas u gotovo svim objektima koji posluju kesom (nekim vecim kolicinama).

Iskreno, ne bih mnogo brinuo oko ovoga. Verujem da su banke danas prilicno profesionalne i da im nije u pitanju "neka budala se zalila da joj fale pare kad smo joj dali" vec "neko se zali na rad nasih radnika". Verujem da iako su sve kamere za njihovu internu upotrebu i zastitu hoce da izadju u susret bas iz razloga sto koliko je banka dobra prema klijentu, i klijent koji obrce vecu sumu preko te banke ce biti takav prema njoj. Isto tako ce ih zanimati i da li neki njihov radnik "zakida" klijente. Verovatno je doslo do greske, ne verujem da bi namerno iko dao umesto 50k - 22k. Tu govorimo o razlici reda 1.5cm vs 4cm, kako god okrenes. Oseti se i po tezini. Uostalom, to si uradio isti dan. Verujem da se i u banci radi "presek kase" (verujem, ne znam, nisam toliko informisan oko internog poslovanja) da se posle broji kes po kasi i vidi razlika. Ako u kasi ima viska, vec sutradan ce se jasno pokazati. A banke su vrlo dobro pokrivene kamerama i cisto sumnjam da je iko od radnika mogao da strpa toliki novac u dzep. Da je 5 ili 10k u pitanju, razumeo bih, ali da uzme 28k, tesko da niko ne bi primetio.

Jednom sam se i ja zeznuo u menjacnici gde svaki put menjam devize, tacnije decko sto radi tu mi je dao manje. Ja posle sat-dva kad sam placao nesto skapiram da fali deo para, al' sta ces, svuda na takvim mestima pise PREBROJTE NOVAC - NAKNADNE REKLAMACIJE NE PRIMAMO. Sta cu, moja krivica sto nisam brojao nego strpao u novcanik. Sutradan dolazim da zamenim jos, covek drzao vec sa strane 3000, izvinio mi se i rekao da je tek posle video da mi je dao manje, ja se zahvalio sto je to uradio (jer realno nije morao da uradi) i to je to.

Cisto sumnjam da takve stvari danas prolaze po bankama da neko ostane "skracen". Lepi su to poslovi, ima napredovanja, ogromna je pokrivenost kamerama i jedna malverzacija moze da ih kosta cele struke. Samo polako i verujem da ce sve ispasti kako treba. Samo pamet u glavu s brojanjem novca. Tvoje su pare, tek si ih dobio, imas pravo da ih prebrojis, nek cekaju ljudi i pola sata ako treba, sta te briga. Tvoje je pravo.

P.S. primetio sam da neke banke (Inteza u bulevaru, ona sto radi do 8 npr) ima poseban, ogradjen zidom salter sa vratima, verovatno za vece isplate.
[ anon115774 @ 01.06.2017. 08:00 ] @
Citat:
Dexic:Pitanje je u koju bolnicu da ode sada, a ne kako da gleda sledeci put.


Ako procitas temu malo detaljnije primetices da sam se ja jedini osvrnuo na sve mogucnosti koje ima (prigovor, nbs, policija...) i dao mu informacije o procesu i najverovatnijem ishodu. Niko drugi se nije time pozabavio vec iskljucivo nekim nebitnim stvarima tipa "sta bi bilo kad bi bilo". Razvlaci se pita na temu "Gde brojati milione kad se podizu na salteru" a pokretac teme podigao 50.000 i to u apoenima od 1.000 i onda ti mene pitas da li sam ja rekao nesto korisno vezano za temu. Ali zato tema "kako podici milione na salteru" mu bas ovako koristi, mnogo vise nego ono sto sam mu ja rekao, je l da?

Nego, kapiram da nisi stigao od silnih trolova da vidis sta sam mu ja odmah napisao...
[ Java Beograd @ 01.06.2017. 10:05 ] @
Citat:
Informer: .... Razvlaci se pita na temu "Gde brojati milione kad se podizu na salteru" ...

Ne znam ko je potegao problematiku brojanja "miliona" na šalteru, ali samo da napomenem da moja malenkost UOPŠTE nema problema sa ovim. Ne tako često, ali bilo je prilika da dobijem mnogo, baš mnogo novčanica. Tražim da se TRI PUTA provuku kroz brojačicu, i to tako da se ni jednom ne desi da brojačica iz nekog razloga neku izbaci.

Ili brojim. Bez blama, bez pardona. Lepo piše "prebrojte ...". Jel piše ? Piše. Molim lepo. Laganica: jen, dva, tri, .... dvestačetrnaest, dvestapetnaest ... Ko sme da prigovori ? Šalteruša ? Neko iz reda iza mene ?

Jednom sam davao, ne sećam se tačno, ali otprilike oko 40 novčanica od 100 $. Bio je muškarac na šalteru. Uze on jednu po jednu, pa zapisuje serijske berojeve na poseban papir. Kad ih je sve zapisao (trajalo to, bogami dosta, ne manje od 15 minuta), poturio mi papir: "potpišite". A jel ? A jok, baćko, nego mi daj te moje dolare, da ja proverim da li si ti lepo zapisao te brojeve. I onda ja, lepo, iz početka: svaku novčanicu - pa proverim da li je lepo zapisao serijski. Ćuti on, ne buni se. Kapiram ja da on mora da radi kako su mu rekli, ali kapira i on da ja neću da potpišem bilo šta. I tako. Red se stvorio. Zabole me klinac. Neka aktiviraju drugi šalter.

Dakle, sa svojim parama - domaćinski.
[ Dexic @ 01.06.2017. 12:46 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
Dexic:Pitanje je u koju bolnicu da ode sada, a ne kako da gleda sledeci put.


Ako procitas temu malo detaljnije primetices da sam se ja jedini osvrnuo na sve mogucnosti koje ima (prigovor, nbs, policija...) i dao mu informacije o procesu i najverovatnijem ishodu. Niko drugi se nije time pozabavio vec iskljucivo nekim nebitnim stvarima tipa "sta bi bilo kad bi bilo". Razvlaci se pita na temu "Gde brojati milione kad se podizu na salteru" a pokretac teme podigao 50.000 i to u apoenima od 1.000 i onda ti mene pitas da li sam ja rekao nesto korisno vezano za temu. Ali zato tema "kako podici milione na salteru" mu bas ovako koristi, mnogo vise nego ono sto sam mu ja rekao, je l da?

Nego, kapiram da nisi stigao od silnih trolova da vidis sta sam mu ja odmah napisao...

Sta si pomogao? Koji predlog si dao? Sta po tebi da uradi sada? Ne vidim da si ista pomogao. Sve si gledao da satres u korenu, kao da si ti bio salterski radnik, koji mu je capio 28.000 :)

I nije tacno da su kamere tu samo zbog banke. Nece tebi dati da gledas koliko hoces sigurno - ali ce zbog sebe proveriti, i tebe obestetiti ako je bila greska radniak. Bez obzira sto pise "prebrojite, naknadne reklamacije ne prihvatamo". Nije to tu da bi radnik mogao krasti, vec da ne bi dolazili ljudi sa izgubljenim kesama :)
[ anon115774 @ 01.06.2017. 12:57 ] @
Citat:
Dexic: Sta si pomogao?


Dao sam mu sve informacije kako i sta. Objasnio sam mu ko ce u banci da se bavi prigovorom, sta ce da se desi ako prosledi dalje prigovor NBS-u i sta ce da se desi ako ode u policiju. Dakle, sve zavisi od banke i tu je pocetak i kraj price.

E sad, to sto se moj odgovor njemu sigurno ne svidja - to je druga stvar.

Ali verujem da ce svi ostali na ovoj temi (na celu sa tobom) da mu nadju neko konkretno resenje jer vidim da diskusija bas u tom smeru ide :)
[ Java Beograd @ 01.06.2017. 13:01 ] @
Zlatni_bg je u pravu.

Ali, ne bih bio 100% siguran da će se pare zaista i naći.
[ Dexic @ 01.06.2017. 19:25 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
Dexic: Sta si pomogao?


Dao sam mu sve informacije kako i sta. Objasnio sam mu ko ce u banci da se bavi prigovorom, sta ce da se desi ako prosledi dalje prigovor NBS-u i sta ce da se desi ako ode u policiju. Dakle, sve zavisi od banke i tu je pocetak i kraj price.

U prevodu ti si mu samo rekao "odustani". Dakle, nista nisi pomogao.
[ SlobaBgd @ 01.06.2017. 20:11 ] @
Ali je pomogao mafiji iz bankarskog sektora.
"Nisu kamere tu radi klijenata već radi banke", "nisu aparati za brojanje novca tu zbog klijenata nego zbog banke", "nisu šalteri i zaposleni na njima, kao ni procedure tu zbog klijenata nego zbog banke", "klijentov novac je tu zbog banke kada ga polaže u banku, a ako podiže novac onda su bezbednost i zaštita stvari o kojima treba da brine klijent a ne banka"...

Nije da to i do sada nismo znali, ali da neko bude toliko samouveren pa da to predstavlja kao normalan način poslovanja, e to je novo.
[ gilopile @ 01.06.2017. 20:25 ] @
Ispitace oni to. Zna se u paru koliko je tog dana isplaceno sa tog saltera, pa ako postoji toliki visak, vratice ti. Banka je to, zna se sve u paru gde je otislo ili nije i tacno kada/ u koje vreme, sto je i najbitnije ovde. Nije iskljuceno ni da si ih posejao negde kada si izasao iz banke, koliko god ti se to cinilo nemogucim.

Sto se video nadzora tice, zaboravi.
Da je on obavezan kod ovakvih slucaja, onda bi uveli `normalne` kamere na svakom salteru, a ne neke krseve gde se bukvalno ne prepoznaje da li je na snimku musko ili zensko...One su tu iz drugog razloga....
[ Java Beograd @ 01.06.2017. 21:03 ] @
Uostalom, više od pola kamera zapravo i nisu kamere nego lažnjaci.
Na primer: https://www.amazon.com/Outdoor...-Camera-Blinking/dp/B0013Q1XTM
[ anon115774 @ 01.06.2017. 21:39 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Informer:
Citat:
Dexic: Sta si pomogao?


Dao sam mu sve informacije kako i sta. Objasnio sam mu ko ce u banci da se bavi prigovorom, sta ce da se desi ako prosledi dalje prigovor NBS-u i sta ce da se desi ako ode u policiju. Dakle, sve zavisi od banke i tu je pocetak i kraj price.

U prevodu ti si mu samo rekao "odustani". Dakle, nista nisi pomogao.


Ja sam jedini na ovoj temi dao tacan odgovor. Mislio sam da je samo bitno da se dobije tacan odgovor. Nisam znao da je poenta da lazemo ovde coveka i savetujemo ga neke budalastine.

Jos uvek cekam da neko od vas strucnjaka da bolji (a pod tim mislim - tacniji) odgovor od mog... ni najmanji mi nece biti problem da kazem da sam pogresio.
[ gilopile @ 01.06.2017. 21:45 ] @
Ima laznjaka, naravno, ali ne i po bankama, postama, menjacnicama, pumpama i sl. Pa koja budala bi stavila laznjak u neki tako rizican objekat :D Zasigurno bi dobio nobel. nagradu za glupost da postoji.
[ Dexic @ 01.06.2017. 21:59 ] @
Citat:
Informer:
Ja sam jedini na ovoj temi dao tacan odgovor. Mislio sam da je samo bitno da se dobije tacan odgovor. Nisam znao da je poenta da lazemo ovde coveka i savetujemo ga neke budalastine.

Tacnost nije isto sto i korisnost, inace bi svi obozavali pametnjakovice ;)

Citat:
Jos uvek cekam da neko od vas strucnjaka da bolji (a pod tim mislim - tacniji) odgovor od mog... ni najmanji mi nece biti problem da kazem da sam pogresio.

Pa dobio je predlog da se zali banci, a onda MUPu.
Banka ce ispitati da li je radnik gresnik, smotanko ili pravi baja, jer im od toga zavisi mnogo vise od 28.000. Nece mu dati 28.000 ako ne utvrde da je bilo nepravilnosti, tj. nece se oni potresati da li je on istresao novac ili ne. Samo ce proveriti da li radnik nije napravio gresku (slucajnu ili namernu).
MUP - zbog jedne prijave ce samo baciti u fioku i otici da popiju kaficu u banci :) Ali ako se to jos nekome desi i prijavi, uradice nesto. Isto vazi i za NBS, mada oni nemaju nikakvu nadleznost oko kontrole radnika banaka po pitanju kradja?
[ bakara @ 01.06.2017. 22:58 ] @
Veceras sam pricao sa kolegom koji je blagajnik, takve greske se desavaju i na stetu banke i na stetu klijenata, ali se po pravilu zna kod koga su pare, jedini problem moze da bude da se pare stvarno vrate pa stetu placa ili blagajnik ili snosi klijent.
Vodi se obavezno specifikacija u pisanom ili elektronskom obliku i zna se koje je novcanice klijent dao ili koji su apoeni isplaceni, tako se vrlo lako utvrdi gde je greska.

Takodje kamera snima sve jasno u poslovima sa blagajnom ali pristup tim snimcima mora da odobri centrala banke.

Kad klijenti uzmi vise para redovno se prave ludi, ali posle malo stiske pare se vrate.
[ gilopile @ 01.06.2017. 23:04 ] @
To i velim, najmanji problem je da se vidi gde su pare, da li su isplacene ili su ostale. Sve se vidi tacno u sat i minut kada je evidentirano u racunaru.

Problem jedino moze biti ako je blagajnik maznuo namerno pare ( 55,000 stoji da je isplaceno, a nema viska u kasi ) ili klijent negde posijao kada je izasao iz banke, to se vrlo tesko, pa i nikako ne moze ustanoviti.
[ Dexic @ 01.06.2017. 23:08 ] @
Ne mora znaciti da su u kasi, to bi znacilo da je prosto greska blagajnika.
A bilo je slucajeva da su blagajnici krali :) Tada bi kamera videla da je negde ucario novac, a ne u blagajni. Imaju dovoljno vremena za tako nesto.
[ bakara @ 01.06.2017. 23:21 ] @
Greska je ili blagajnika ili klijenta a to je jako lako utvrditi.
[ anon115774 @ 02.06.2017. 07:38 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Informer:
Ja sam jedini na ovoj temi dao tacan odgovor. Mislio sam da je samo bitno da se dobije tacan odgovor. Nisam znao da je poenta da lazemo ovde coveka i savetujemo ga neke budalastine.

Tacnost nije isto sto i korisnost, inace bi svi obozavali pametnjakovice ;)


Da, primetio sam da ljudi mnogo vise vole one koji samo pljuju bez ikakvog osnova i znanja. To se mnogo vise ceni.

Citat:
Banka ce ispitati da li je radnik gresnik, smotanko ili pravi baja, jer im od toga zavisi mnogo vise od 28.000. Nece mu dati 28.000 ako ne utvrde da je bilo nepravilnosti, tj. nece se oni potresati da li je on istresao novac ili ne. Samo ce proveriti da li radnik nije napravio gresku (slucajnu ili namernu).


A sta se njega tice sta ce banka da uradi interno? Njega jedino interesuje sta ce banka njemu da odgovori a sta ce da se radi interno je za njega totalno nebitno. Znaci, njega samo interesuje da li ce banka da mu kaze "usvaja se" ili "ne usvaja se".

Citat:
MUP - zbog jedne prijave ce samo baciti u fioku i otici da popiju kaficu u banci :) Ali ako se to jos nekome desi i prijavi, uradice nesto. Isto vazi i za NBS, mada oni nemaju nikakvu nadleznost oko kontrole radnika banaka po pitanju kradja?


A sta ce tacno da kaze u policiji? "Znate, ja sam potpisao da sam preuzeo neke pare u banci ali ih ustvari nisam preuzeo."? Ko god ode u banku moze samo da dobije mahanje potpisanim nalogom ispred nosa i tu se prica zavrsava.

I sta ako se jos nekome desi, sta ce policija da uradi odnosno sta je to "nesto"? Otici ce u banku i dobice potpisan nalog po nosu i onda...?
[ Java Beograd @ 02.06.2017. 07:56 ] @
Citat:
Informer: A sta ce tacno da kaze u policiji? "Znate, ja sam potpisao da sam preuzeo neke pare u banci ali ih ustvari nisam preuzeo."? Ko god ode u banku moze samo da dobije mahanje potpisanim nalogom ispred nosa i tu se prica zavrsava.


Baš si tvrdoglav.

Evo kako izgleda običan posao na blagajni. Na primer, ja podižem 10.000,00 din. Šalteruša zatraži LK, ukuca nalog, ubaci formular u štampač, da mi da potpišem, za to vreme broji pare, ja potpišem nalog, ona meni da pare. Sve lepo i kulturno.

Ali, postoji onih par sekundi vremenskog gap-a: ja potpisao a pare nisam dobio. I šta ? Misliš da banka može da kaže: "evo potpisao je da je primio" ?! Da "maše potpisanim nalogom" ?! E, pa ne može. Postoji "de jure" i "de facto".

Ako nije dobio svoje pare (akcenat na "AKO") onda ih "de facto" nije primio. "de jure" jeste, ali to ne menja činjenično stanje. Sad, jasno je da činjenično stanje treba dokazati: zahtev za prebrojavanjem blagajne, nadzorne kamere i slično.

Realno, blagajnici su toliko nadgledani, da ne postoji mogučnost da dok su za šalterom da smuljaju u džep bilo kakvu svotu novca.
[ eltharion @ 02.06.2017. 08:17 ] @
Hvala puno svima na diskusiji, mišljenjima i savetima.

Konkretno u ovom slučaju podizanje je preko naloga za isplatu (crveni virman ) za pravna lica , u ovoj banci traže da virman bude prethodno potpisan ( u originalu na dva primerka) i pečatiran pre nego što dobijete novac, broj lične karte do sume od 100.000 preko toga se piše i jmbg.

Čekaću odgovor banke do 15 dana, inače nisam sklon žalbama iako je bilo sitacija ( npr. neispunjen zahtev za promenu pin-a za proveru stanja računa firme telefonskim putem), i njihov odnos prema mojoj žalbi odmah na licu mesta u roku od 15 minuta mi ne uliva poverenje u tu konkretnu ekspozituru, pa sam spreman da se žalim njihovim višim instancama .
[ anon115774 @ 02.06.2017. 08:37 ] @
Citat:
Java Beograd: Ali, postoji onih par sekundi vremenskog gap-a: ja potpisao a pare nisam dobio. I šta ? Misliš da banka može da kaže: "evo potpisao je da je primio" ?! Da "maše potpisanim nalogom" ?! E, pa ne može. Postoji "de jure" i "de facto".

Ako nije dobio svoje pare (akcenat na "AKO") onda ih "de facto" nije primio. "de jure" jeste, ali to ne menja činjenično stanje. Sad, jasno je da činjenično stanje treba dokazati: zahtev za prebrojavanjem blagajne, nadzorne kamere i slično.


Ja ovde jedini pricam o praksi. Sve to sto ti pises zvuci fantasticno ali sve pada u vodu onog momenta kada se pojavi potpisan nalog za isplatu. Tada je na klijentu da dokaze da novac nije dobio a ne na banci da novac jeste dobio.

Takodje, praksa je takva da banke ne cuvaju snimke duze od 24-48 sati. Snimci se cuvaju zbog pljacke ili nekog drugog veoma bitnog dogadjaja (zamke i slicno) a ne da bi se ustanovilo sta se desilo pre 15 dana. Vec danas ti snimci vise ne postoje.

Citat:
eltharion: pa sam spreman da se žalim njihovim višim instancama .


Kapiram da si ti zaslepljen svojim problemom pa se hvatas samo za one komentare koji ti ulivaju nadu bez obzira na to sto nisu tacni. Sve u svemu javi nam kako je prosla ta zalba tim visim instancama i kojoj si se to tacno visoj instanci zalio pa da i ja naucim nesto o tome kako to klijent moze da odlucuje ko ce i sta u banci da radi :)
[ Dexic @ 02.06.2017. 13:13 ] @
Citat:
Informer:
A sta se njega tice sta ce banka da uradi interno? Njega jedino interesuje sta ce banka njemu da odgovori a sta ce da se radi interno je za njega totalno nebitno. Znaci, njega samo interesuje da li ce banka da mu kaze "usvaja se" ili "ne usvaja se".

Pa to i ocekuje, da ce banka, zbog sebe, proveriti radnika, i nada se da ce mu vratiti novac, ako ustanovi da stvarno nije dobio.
Sta je tu sporno?

Citat:
A sta ce tacno da kaze u policiji? "Znate, ja sam potpisao da sam preuzeo neke pare u banci ali ih ustvari nisam preuzeo."? Ko god ode u banku moze samo da dobije mahanje potpisanim nalogom ispred nosa i tu se prica zavrsava.

I sta ako se jos nekome desi, sta ce policija da uradi odnosno sta je to "nesto"? Otici ce u banku i dobice potpisan nalog po nosu i onda...?

Nemoj mazati salabajzerskim izjavama, kao da mesas Nemacku i Dudukstan ovde :)
Policija MORA da prihvati tvoj slucaj, ma kako on glupo zvucao, i mozda nece nista uraditi.
Ali kada dodje vise ljudi da se zali na istog radnika, to jeste stvari policije, i bez obzira sto oni imaju potpisane naloge za isplatu, bice istrage.

To jeste praksa. Da imas stvarno iskustva, ne bi pricao onako.
[ bakara @ 02.06.2017. 13:39 ] @
I naravno da se čuvaju snimci duže od 48 sati...
Nemam pojma čemu prosipanja mudrosti...

I naravno da će proveriti svog radnika pa nisu budale.
[ anon115774 @ 02.06.2017. 22:23 ] @
Idem ja da spremim kokice :)
[ Inicijator @ 05.06.2017. 13:22 ] @
Meni se jednom desila suprotna stvar.

Dodjem ja na salter i radnica krene da broji pare za isplatu. Bio je veci iznos, ali ne neka enormna cifra. Broji ona jednom, broji dva puta, treci put, pa stavlja pare u brojac, pa opet nesto broji, vidim ja da nije bas pri sebi. I onda mi da pare. Ja uzmem i krenem da prebrojim i potpisem nalog kad ona kaze, cek cek da proverim jos jednom. I kad je uzela ponovo da broji bilo je u tom sveznju novca nekih 20,30 hiljada viska para nego sto je trebalo, pa je u desetom putu uspela da pogodi tacnu sumu.

Mozda nije pametno u takvoj situaciji cutati i odneti novac, ima posle nakon detaljne istrage da me tuze da sam prisvojio novac i pravio se lud :D

Mada kakvi su oni lopovi mozda i treba preuzeti rizik u takvoj situaciji. Pravio bih se i ja posle lud kao i oni. Jeste li potpisali nalog na taj iznos? Sto niste lepo brojali kada ste isplacivali
[ Java Beograd @ 05.06.2017. 13:29 ] @
Nisu "oni" lopovi. Verovatno postoje lopovi i u toj profesiji, ali taman onoliko koliko ih ima i među zidarima, taksistima, programerima, i ostalima.
[ gilopile @ 05.06.2017. 13:34 ] @
Ma bolje vratiti, ukazati na gresku i mirna ti savest i lepo ces da spavas, a to nema cenu. Desi se, nisu ljudi roboti, pogresi se, los dan...
[ Java Beograd @ 05.06.2017. 13:41 ] @
Upravo tako. Samo, kad kuvar pogreši, onda supa bude bljutava, a kad blagajnik pogeši, onda je mnogo osetljivije.

Zato i postoji sijaset tehničkih rešenja (kamere, specifikacija novca, prebrojavanje blagajne ...) koji omogućavaju da se greške minimizuju, i što je još važnije, da se isprave.

Naravno, nikad ništa nije 100% delotvorno.
[ anon115774 @ 06.06.2017. 09:47 ] @
Citat:
Java Beograd:
Nisu "oni" lopovi. Verovatno postoje lopovi i u toj profesiji, ali taman onoliko koliko ih ima i među zidarima, taksistima, programerima, i ostalima.


Ti sigurno radis u banci...
[ Zlatni_bg @ 06.06.2017. 10:06 ] @
Momci, rekli smo svi najpametnije stvari koje smo mogli. Neke u jednom smeru, neke u drugom, ali konverzacija ide samo u pravcu gde ce se ljudi posvadjati bez razloga, ili iz inata i egoa ili zbog jednostavno, viska vremena za tastaturom i zeljom za raspravom. Nemojte to da radite, bezveze trujemo i temu i ne pomazemo coveku vise. Najbolje da sacekamo epilog i vidimo sta ce se desiti. Pomogli smo koliko smo mogli.
[ Java Beograd @ 06.06.2017. 11:56 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
Java Beograd:
Nisu "oni" lopovi. Verovatno postoje lopovi i u toj profesiji, ali taman onoliko koliko ih ima i među zidarima, taksistima, programerima, i ostalima.


Ti sigurno radis u banci...

Radim. I sad, 'oćeš da kažeš da sam ja lopov ?! WTF ?
[ Java Beograd @ 06.06.2017. 12:21 ] @
A gde ti radiš ?

Ima jedna tehnika u psihoanalizi. Glasi: kad hoćeš da ti kaže sve o sebi, pusti ga da priča o drugima.
[ anon115774 @ 06.06.2017. 22:55 ] @
Nista nisi ukapirao :(
[ gilopile @ 06.06.2017. 23:28 ] @
Ovde se pocelo da zahuktava. Vreme je za kokice :)
[ Java Beograd @ 07.06.2017. 08:58 ] @
OK, izvinjavam se ako je bilo overreact.
[ gilopile @ 08.06.2017. 05:35 ] @
Over jebni reakt

Daj pola love![Ovu poruku je menjao gilopile dana 08.06.2017. u 06:50 GMT+1]
[ Bradzorf012 @ 18.06.2017. 01:21 ] @
Žao mi je što ovo moram da kažem postavljaču topika, ali šanse su ti ravne nuli. Znam da postoje razne banke, loši službenici i more drugih otežavajućih okolnosti, ali bi se po svemu reklo da si ti taj novac izgubio.

Dakle, moje iskustvo mi kaže da službenica na šalteru najpre ručno, preda mnom broji novac(ja u sebi vrlo često za njom), onda ga dva puta propusti kroz mašinu i preda mi svežanj. Tu naravno i sam po četvrti put sve lepo prebrojim i mirna Bačka. Skoro da nema ni teorijske šanse da nešto smuva, previše bi bilo komplikovano i lako uočljivo. Sve vreme se tu negde vrzmaju šefovi u filijali, radnici obezbeđenja, drugi službenici, klijenti. Nemoguće, prosto nemoguće. Jedina mogućnost je da ti je nedostajuća suma ispala u tih dvesta metara do auta ili u samom autu negde po pretincima, ali ako kažeš da si vezao svežanj gumicom onda je i to upitno. Drugo, sam sam često u frci i gužvi, ali ne znam koliko bi trebalo da sam pogubljen, pa da ne napravim razliku između 50 kila i pola te sume.

Policija, ne znam, nisam siguran koliko može da pomogne. Banka isto. Jedino ako tvoj slučaj nije prvi takav, nego je tvoja žalba na dotičnog službenika/službenicu bar druga po redu. Onda bi tu imalo materijala za sumnju, pa bi i banka vrlo moguće reagovala.
[ eltharion @ 08.01.2018. 22:41 ] @
Ovim samo želim da zahvalim korisnicima na odgovorima koji su mi pomogli da pripremim žalbu banci , nakon toga Narodnoj banci Srbije koja nas je uputila na medijaciju pa prilikom poslednje žalbe u kojoj sam naveo konkretan predlog rešenja problema , kontaktiralo me je odeljenje za upravljanje zadovoljstvom klijenata i postigli smo dogovor po kojem je mi isplaćeno 70% novca koji je nedostajao.

Banka je opovrgavala sve navode iz žalbe u koju sam stavio sve probleme koje smo imali sa bankom ( ne promenjen voice pin zahtev podnet 2014.godine, konkretno naveden nedostatak 28.000 dinara i uz to kašnjenje odgovora na žalbu ) Narodna banka srbije je utvrdila da Voice pin nije promenjen kao i da nisu odgovorili u roku iako imaju mejl na koji nam šalju izvode zadnje 3 godine/ + žalba je podneta sa tog mejla ( odgovarali su na mejl eunet.yu ) te stvari kao i moja spremnost da prevedem celu dokumentaciju i pošaljem sedištu njihove matične grupe.

U ovom konkretnom slućaju postignut je dogovor sa kompanijom i zadovoljan sam reakcijom i odgovorom Nbs koja je uticala na rešenje , pa delimično čak i kompromisom sa bankom pošto ni to nisam očekivao.

[Ovu poruku je menjao eltharion dana 08.01.2018. u 23:52 GMT+1]