[ Nebojsa Milanovic @ 09.04.2004. 11:27 ] @
Jos ubedljivije nego Nikon D70 na polju entry-level DSLR masina, u grupi aparata za tzv. "napredne amatere" (koja je nasem trzistu sigurno zanimljivija), na vrhu se bez ozbiljnije konkurencije u ovom trenutku baskari Canon Pro 1. Njegova superiornost je tolika da zaista impresionira.

Sezona 8-megapikselnih 2/3 CCD modela je otvorena krajem prosle godine pojavom Sony (logicno, jer je on proizvodjac tog cipa) F 828 monstruma za koga su mnogi, sudeci po njegovom izgledu, a pogotovo objektivu, procenili da ce izbrisati granicu izmedju DSLR i onih koji to nisu. Medjutim, nada je trajala vrlo kratko, samo do pojave prvih test snimaka koji su pokazali dosad nevidjenu kolicinu hromatskih aberacija koja do te mere narusavaju snimak da ga u vecini slucajeva cine neupotrebljivim.

Onda su svetlost dana ugledali i drugi modeli sa tim cipom, ali samo su pokazali koliko su nedorasli (Nikon 8700, nedostatak 28 mm sirine, neprecizno zumiranje, nedovoljna ostrina, Minolta A2, nedovoljna rezolucija GT objektiva, inace sampiona po pitanju eliminacije hromatskih aberacija, Olympus 8080, sum, prevelike dimenzije, neprecizno zumiranje itd.).

Posebno moram da izdvojim podvalu pod imenom Fuji S 20 Pro koji je u toj grupi samo po ceni (1000$), dok je kvalitet njegovih snimaka ispod nivoa dobrog 3 Mp compact aparata.

Osim nacina izrade na koji smo vec navikli kod Canona najubedljiviji deo njega svakako predstavlja fascinantno parce stakla po imenu 2,4-3,5 L Ultrasonic 28-200 mm (ekv.). Po mom misljenju, to je najjaci objektiv u istoriji fotografije uopste, jer je kolicina detalja koju on izvlaci iz cipa dimenzija samo 8,8*6,6 mm zaista neverovatna. Neki cak idu dotle da kazu da pokazuje jacu rezoluciju nego DSLR masine koji imaju nekoliko puta vece cipove i samim tim skoro deset puta vecu povrsinu svakog elementarnog piksela i zato mogu da tolerisu daleko nesavrseniji objektiv da bi dali isti rezultat.

Naravno, u ukupnom kvalitetu snimka DSLR odnose prevagu, jer kvalitet snimka ne cini samo njegova ostrina (a ona se kod DSLR moze lako povecati bez ozbiljnijih posledica), ali im je Pro 1 ubedljivo najblizi. Zaista, da on ne postoji gotovo da ne bi imalo smisla kupovati bilo sta skuplje od Canona G5 ili Sonyja V1.
Pored objektiva, i ostali elementi na Pro 1 su uradjeni na visokom nivou (velicina i rezolucija LCD-a, electonic viewfinder-a, brzina u svakom rezimu, izostavanje, zumiranje, raznovrsnost manuelnih podesavanja, lakoca koriscenja, najmanje ukupne dimenzije itd.).
Zapravo, u njega je (osim stabilizacije objektiva, ili kao kod Minolte, CCD-a) ugradjeno sve najbolje sto poznaje trenutna tehnologija digitalnih aparata.

Potencijalnim kupcima koji ne mogu njega da priuste, ostaje da se nadaju da ce sto veci broj njegovih osobina biti prenet i na klasu ispod (npr. dugo ocekivani naslednik modela S 50 bi mogao da bude novi pobednik u odnosu kvalitet-cena u klasi izmedju A 80 i Pro 1...)

[ Nebojsa Milanovic @ 23.04.2004. 23:38 ] @
Nadovezacu se na ovaj post jednim prikazom sta pisu cak i oni za koje se mislilo da su najbolji.
Naime, dpreview je objavio in-depth testove svih 8 Mp aparata koje sam gore ukratko spomenuo i po njima, samo Olympus 8080 ima Highly recommended ocenu!

Po mom misljenju, taj aparat je bolji od ostalih ali nije ni blizu Canonu Pro 1.
Evo nekih njegovih nedostataka u odnosu na Pro 1:

-veoma losa zum-kontrola, na nivou ultra-compact aparata

-duzina objektiva samo 140 mm

-samo 5X uvecanje prilikom pregleda, sto znatno smanjuje mogucnost uocavanja gresaka

-znatno sporiji pregled (bitno!)

-vise nego duplo manji bafer (5 umesto 12 snimaka)

-nekoliko puta duze se ceka do se "otkljuca" napunjen bafer (7,1 umesto 1,5 sec!), sto je odlucujuce za svako action snimanje!! Ovo je eliminatorna, neoprostiva mana !

-zakuca se posle svakog RAW snimka

-dosta manji LCD koji ima skoro duplo manju rezoluciju i slabo je pokretljiv

-blic podeksponira

-vrlo los minimalni fokus (0,8 m), cime mu je "na kvarno" omogucen nesto brzi efektivni odziv fokusa

-nema time-lapse funkciju

-nema focus bracketing (korisno pogotovo kod makro snimanja)

-slabiji Super macro mod

-nema Neutral Density filter, cesto potreban naprednijim korisnicima koji i inace koriste ove aparate

-nema 2 sec self-timer poziciju (samo 12 sec, sto dodatno usporava ozbiljan rad)

-nema LCD na sebi za prikazivanje odabranih parametara

-prilozena memorijska kartica duplo manjeg kapaciteta

-neprikladan meni

-komplikovan za rukovanje

-ukljucenje blica se moze vrsiti samo manuelno

-vece spoljne dimenzije

-daljinski samo za okidanje

Na kraju, najvaznije, skinuo sam dosta slika istih motiva od oba i Canon je UVEK dao ostriju, a prirodniju i meksu (NE vestacki uostrenu!) sliku, sa manje vidljivog suma i posledica procesiranja.

Olympus ima nesto brzi fokus (to je posledica podvale sto mu je minimalni fokus jako dalek pa mu raspon fokusa znatno manji i zato je prividno brzi!), preciznije setovanje white balance-a (ali dzaba kada LCD nema odgovarajucu velicinu i rezoluciju da to i omoguci!), veci raspon kontrola unutrasnjeg procesiranja, ali mu ni to ne pomaze, jer po default-u isuvise agresivno procesira snimke da bi vestacki digao ostrinu (sto im umanjuje prirodnost), a ako se to ublazi, gubi se na ostrini.

Svo vreme testa su ga favorizovali uporedjujuci ga najcesce sa Nikonom i Minoltom u odnosu na koje je stvarno bolji (iz prostog razloga sto njihovi objektivi nisu dorasli 8 Mp senzoru), ali ne i sa Canonom, a sve u cilju da bi delovao sto superiornije.

Zaista ne razumem motive za takvo ponasanje vlasnika tog sajta koji je po mnogima (a i po meni BIO!) referenca, pogotovo u srednjoj i visoj klasi.

Zato cu jos jednom ponoviti da onaj ko je zainteresovan treba prvenstveno da pregleda snimke aparata o kome razmislja a ne samo da cita tehnicke podatke ili "testove"

[ Nebojsa Milanovic @ 07.05.2004. 09:37 ] @
Pojava 8 Mp aparata je dobro prodrmala digitalni svet tako da je svaki medij koji se iole bavi tom tematikom objavio uporedjenje i misljenja o nekom od njih ili svih pet zajedno.

Zbirni zakljucak citaoca je, ocekivano, krajnje konfuzan:

Svaki od njih je ponegde proglasen za najboljeg!

Jasno se vidi da li neki novinar pretezno guta tehnicke podatke (taj preferira Minoltu kao tipican high-tech produkt, sto je i tradicija Minolte), da li pada na spoljni izgled i brzinu fokusiranja i zumiranja (on je za Sony-ja), ceni kvalitet samog kucista i bliskost po tom pitanju sa DSLR (to je Olympus), ili je, pak, po navici, "Nikondzija".

Uopste, stekao sam dojam da se previse prica i pise o raznim "tehnikalijama" (to jeste zanimljivo, ali ne sme biti dominantno, a osim toga ti novinari su najcesce nestrucni da ih pravilno i protumace), a premalo gleda rezultat, odnosno SNIMCI, onda lezanje aparata u ruci, logicnost komandi i mogucnost nehoticnog ukljucenja (ustvari, kompletna ergonomija), zatim brzina snimanja, procenat gresaka i druge osobine vrlo bitne u radu.

Jos jedna potvrda da se ne treba drzati raznoraznih "testova" nego svako treba doneti licni sud u odnosu na svoje zelje, potrebe i mogucnosti.

[ SpinneR.sr @ 08.05.2004. 12:05 ] @
Bravo NewBojsha, svaka cast za postove..
Konacno je neko spakovo sve kako treba u jedan post..(ili tri)

Biram aparat..
1.) Gledam koliko je kvalitetan snimak koji daje
2.) Brzina u radu i funkcionalnost (focus, buffer, lakoca brze promene rezima snimanja recimo full manual -> prednost blende, promena blende ili ekspozicije bez potrebe da gledam u aparat, tj dok je u nivou oka..
3.) Kvalitet izrade aparata (kolko to za sta dajem pare moze da izdrzi svakodnevne dobre i lose uslove rada -> prasinu, vlagu, hladnocu, visoke temperature, eventualne nedajboze padove)
Izmedju ovoga navedenog se negde i protne cena.. naravno.

Za par godina ovim tempom pojavice se na trzistu neka nova cuda od aparata..
[ NShappy @ 10.05.2004. 10:34 ] @
Pogledajte

http://www.dcresource.com/revi...ershot_pro1-review/index.shtml

Tu Canonu zameraju malo vinjetiranja i los AF pri slabom svetlu. Sajt nije sjajan kao dpreview ali vredi ga pogledati. Sve u svemu, mislim da neki idealan digitalac jos nije napravljen. Meni na svakom nesto smeta. Minolta npr. koju je testirao ovaj sajt je brljaja sa autofokusom. Nikon je samo prepravljeni 5700 bez 28mm polozaja objektiva. Sony susti. Verujem da ni proizvodjaci bas ne zure da naprave idealan, jer boze moj, pa treba i dogodine prodati neke nove modele koji ce biti bolji od ovih "starih". Sva sreca da nemam para za ove aparate pa nemam problema sa izborom. Za sada se igram sa A70 a kasnije cemo videti, kada cene jos malo padnu i pojave se neki koji su skoro "idealni".
[ Nebojsa Milanovic @ 10.05.2004. 18:14 ] @
Tacno je to i za vinjetiranje (to u praksi nije strasno) i low-light AF (ovde zaista ima prostora za napredak) i zbog toga sam i njega nazvao "skoro savrsenim".

Inace, taj sajt je odlican, ja ga redovno pratim, Jeff Keller je osnivac i vlasnik, a osim njega ima i http://www.dvspot.com/, odlican sajt za digitalne kamere.

P. S. Hvala Nenade (SpinneR.sr), drago mi je sto je ta pohvala dosla bas od tebe pa neka te ova tema inspirise da i ti napravis neku takvu :)

[ Nebojsa Milanovic @ 12.05.2004. 23:46 ] @
Kad si vec, NShappy, pomenuo Minoltu A 2, opsti je utisak da je taj, inace veoma dobro zamisljen high-tech aparat razocarao. Medjutim, izgleda da je stvar ozbiljnija nego sto se misli.

Naime, po mom misljenju (to niko od novinara koji su je testirali nije pomislio, ali ja i inace smatram da su u proseku nestrucni pa to i ne ocekujem), problemi sa fokusom NE poticu od sistema za izostravanje na koji svi sumnjaju, vec od ANTI-SHAKE mehanizma!

Konkretno, njoj je CCD na platformi koja se pomera levo-desno i time dosta uspesno kompenzuje stresanje tela, pogotovo na ekspozicijama 1/10-1/30 s. Medjutim ta platfoma SIGURNO ima i (parazitnu) komponentu kretanje DUZ objektiva (napred-nazad) i upravo TAJ pomeraj (u pitanju su mikroni) kvari rezultantni fokus!

Kazem, ovo niko nije pretpostavio od onih koji su je testirali, ali ja sam ubedjen da je to problem. Verovatno je to i razlog zasto se niko od drugih proizvodjaca nije odlucio da na svojim aparatima primeni takvo (inace logicno) resenje.

[ AMomcil @ 25.05.2004. 10:37 ] @
Nebojsa, kako komentarises to sto Pro1 nema live histogram?
[ Nebojsa Milanovic @ 25.05.2004. 10:41 ] @
Tesko sam progutao taj propust, to je jos jedan od razloga sto ga smatram "skoro savrsenim"

[ AMomcil @ 11.06.2004. 01:20 ] @
Skoro sam otkrio po mom misljenju najbolji uporedni test 5 8MP aparata sa dodatkom C5060 i Digiluxa 2.

http://www.kamerahuset.dk/nyhedsbrev/test/1.htm

Test je na Danskom, ali je odlicno uradjen, ima mnostvo uporednih slika, moze se snaci. Slike su uglavnom manje, za ekran, ali ima i uvelicanih fragmenata. Nije za zadiranje u svaki piksel, ali ima malo i toga.

Malo objasnjenje za one kojima je Danski malo zardjao..
Na vrhu, ispod slike testera, se nalaze slike kamera. Levim klikom na svaku sliku se otvara novi prozor posvecen tom aparatu. Zbunjuje sto se pocetni prozor uvek skroluje na vrh, ali nije strasno.

Stranica svake kamere u vrhu ima 4 linka:
- Teknisk test (ostrina, vinjeting, blic, ekspozicija..)
- Subjektiv test (mnostvo raznih primera, iste scene za svaki aparat)
- Tilbehør (sta se dobija uz aparat, a sta se moze nabaviti, preskociti slobodno)
- Bedømmelse (opis kamere uz zakljucak)

Na dnu poslednje stranice (Bedømmelse) ima za svaki aparat wmv video klip od 5-10 minuta (3-7 MB) gde tester pokazuje kako kamera radi, komande i rukovanje. Jeste da prica na Danskom, ali je veoma ilustrativno i odlicno za dobijanje utiska o radu kamere. Uvek sam se pitao zasto poznati testeri ne kace ovakve video klipove..

Ako nekog zanima, mogu i da prevedem neke delove zakljucka.
Poenta je da je misljenje testera da su se svi pokazali dosta dobro, da nisu velike razlike izmedju 5MP i 8MP modela, a najbolje misljenje su dobili Olympusi, tj. C8080.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.06.2004. 16:10 ] @
Olympus 8080 zbog ocajne ergonomije (nema cak ni hand-grip!), rukovanja, brzine i zum-kontrole, po mom misljenju, ne moze da udje u uzi izbor bilo kog naprednijeg korisnika.

Majkl Rajhman (www.luminous-landscape.com) je, poznavaoci znaju, u strucnim krugovima veoma cenjen. Evo sta on kaze o 8080:

"The handling ergonomics and feature-set simply fall behind those of the Sony and Canon, and certainly the Minolta. I found the controls to be poorly laid out and difficult to use. I frequently was pressing the wrong buttons at the wrong time, and no amount of use made it easier. There were times when I really had to force myself to use it, because I was trying to compare it with the others that were in my bag at the same time. But I always switched to another camera because of what I perceived to be usability issues.

The Sony and Minolta have fully manual zoom lenses. These are easy to use, quick and responsive. The Canon's zoom isn't as good because it is motorized, though the fact that it is controlled by a traditional ring on the lens makes it work reasonably well. The Olympus (like the Nikon) has an electronic zoom level which I found to be unpleasant to use. It's not precise, and more often that not I had the wrong framing rather than the right framing, no matter how much I played with the lever.
I found that I was frequently pressing the wrong buttons, turning the camera on or off in error, changing which card would receive images, and other finger fumbles, even though I have relatively small hands. I mentioned in my review in a couple of places that it was particularly difficult to use this camera in winter when wearing gloves. This was just one aspect of my critique of the C-8080's design. I found numerous other things which were problematic, such as the lack of a top-panel LCD, noisy autofocus, high battery consumption due to the use of a slow electric zoom, dim and distant EVF, and more. "

Sto se tice low-light fokusa, preteruje se sa kritikom Pro 1 u vezi sa tim.

Evo sta stari lisac Dejv (Dave Etchells, www.imaging-resource.com, takodje vrstan poznavalac) kaze za to:

"Excellent low-light focusing as well. Surprisingly though, even without the AF assist light, the Pro1's hybrid AF system can focus (albeit slowly and slightly hit-or-miss) down to incredibly low light levels, actually even lower than the 1/16 foot-candle limit of my tests. (!) "

[ AMomcil @ 11.06.2004. 19:59 ] @
Kad vec citiras Dejva (ciji sajt ja mnogo volim), evo sta je on zakljucio o Pro1:
Citat:
On the downside, I was surprised to find as much chromatic aberration and softness in the corners of its images as I did, given the L-series lens it's equipped with. Not horrible, but certainly not what I expected to see from L-series glass. Its single most annoying trait though, was the way its viewfinder displays "freeze" when the lens is focusing. This might be more of an individual like/dislike, but I personally found it very distracting

U delu teksta o optici pise i ovo:
Citat:
..the hybrid AF system didn't result in full-autofocus shutter lag numbers as low as I've seen with other top 8-megapixel models.

U zakljucku i detaljnije:
Citat:
..full-autofocus shutter lag ranging from 0.63-0.74 seconds, depending on the zoom setting of the lens. While this range of shutter lag is good when compared to lower-end cameras, it's somewhat slower than the equivalent lag times of 0.55-0.58 for the Olympus C-8080 and 0.46-0.55 seconds for the Nikon Coolpix 8700, and within the slower end of the 0.25-0.69 second range of the Sony DSC-F828, but slower overall than the blazing 0.39-0.45 seconds of the Minolta DiMAGE A2.

Dakle zaista ima najsporiji AF. Citao sam i od korisnika da ume da trazi ponekad jako dugo. Doduse to se svima desava, najredje Sony-u, tako da se slazem da je kritika preterana. Isto kao sto mislim da je preterana kritika F828 za PF, i sl.

Medjutim, u ranijoj diskusiji smo zaboravili 2 vrlo bitne stvar koje Pro1 ume, a drugi ne - Autofokus braketing, sjajno za makroe i portrete sa tele delom, kao i ugradjen ND filter - odlicna opcija, voleo bih da to svi umeju.

Sto se tice C8080 i rukovanja, to je zaista vrlo problematicna tema. Rajhman ga je bas popljuvao, drugi su ga vrlo hvalili (Fil sa dpreview), evo i ovaj Danac. Rukovanje je VEOMA subjektivna stvar. Nisam odusevljen sa C8080 - nema statusni LCD - uaaaa. Ja volim da drzim ugasen LCD i da sve menjam preko statusnog LCD-a. Najvise mi nedostaje mehanicki zum, koji imaju samo Minolta i Sony. Sa druge strane C8080 nekako lepo lezi u ruci, dobro je balansiran, Pro1 je za mene suvise mali. Opet - super je za putovanja, ali mi nekako nije stabilan u rukama. Mnogi bas vole zum koji ima Pro1, koji jos omogucava da se objektiv dosta uvuce.

Citat:
Olympus 8080 zbog ocajne ergonomije (nema cak ni hand-grip!), rukovanja, brzine i zum-kontrole, po mom misljenju, ne moze da udje u uzi izbor bilo kog naprednijeg korisnika.

Eh, ovde sad pretera. Da li to znaci da ko god je vec kupio C8080 ili nije napredan ili je blesav pa ne zna sta valja?? Dosta ljudi i fotografa koji vec imaju DSLR kupuju i prosumer modele, za putovanja, setnje i sl. Oni veoma dobro znaju sve o ergonomiji i kontrolama i opet dosta njih kupuje i C8080. Znaci da NJIMA odgovara.
I sam Rajhman je kupio ne jedan, vec 2 8MP prosumera. Prvo F828, pa zatim Minoltu A2. Ako je njegova izjava validan argument da C8080 ima ocajnu ergonomiju, da li njegov licni glas (jos jaci - svojim novcem) za A2 znaci da je bez sumnje A2 najbolji u klasi?

Ja ne mislim tako i mislim da samo postoji model koji ti najvise odgovara. Ja bih mozda birao neki drugi model, ali je odlican i C8080 i bio bih i sa njim vrlo zadovoljan.
Iz do sada recenog vidim da si ti "odabrao" Pro1 i da on tebi najvise odgovara. To je najbitnije.

Samo sam hteo da ti ukazem na jos jedan test, pre svega prepun finih uporednih fotografija.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.06.2004. 21:44 ] @
OK, jesam tu malo preterao, tebi cu to uvek rado da priznam , a u svakom slucaju svoja opredeljenja ne krijem.

Da, Pro 1 ima najsporiji fokus, ali bitno je da on dobro radi u duboko low-light uslovima, a u vezi same brzine smatram da je od te desetinke ili dve kasnjenja fokusa mnogo bitnija cinjenica da 8080 trazi cak 7,1 sekundu da isprazni svoj, inace vrlo mali bafer (Pro 1 vise nego duplo veci prazni za samo 1,5 sec)!
Osim toga, 8080 nema apsolutno nikakvu mogucnost uzastopnog snimanja u RAW formatu.
To zajedno ga potpuno iskljucuje iz gotovo svakog action snimanja.

Drago mi je sto si spomenuo te dve dragocene osobine Pro 1 kao i statusni LCD, ali ja sam sve to i stosta vise gore vec naveo (u drugom po redu postu, nabrajajuci neke nedostatke 8080).

Sto se tice aberacija, tacno je da postoje (seti se moje price o povezanosti njih i ostrine), ali se one, po potrebi, elegantno eliminisu zatvaranjem blende pomocu funkcije "program shift" kojoj se vrlo direktno pristupa preko jog-dial-a (pretpostavljam da drugi ni to nemaju).

Corner softness takodje postoji ali samo na blendi 2,4 i potpuno je zanemarljivo u odnosu na celokupnu vise nego briljantnu ostrinu.

P. S. Test je dobar pogotovo zbog mnostva paralelnih crop-ova, mada meni licno nije nista novo rekao jer imam na stotine fotografija 8 Mp aparata (a i ostalih), ali u svakom slucaju je korisno procitati tako nesto na jos jednom mestu.
[ antalj83 @ 13.06.2004. 14:09 ] @
1 izvinite sto pitam ali sta je :live histogram. hocu da kupim pro 1 ili nesto slicno, ali nisam najbolje upucen bas u ovakve detalje.
2 da li vredi izdvojiti 300evrica vise za nikon d70 sa 18-70 af dx objektivom ili je dovoljan 28-80
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2004. 16:24 ] @
Live histogram je upravo to sto mu samo ime kaze, odnosno mogucnost da ti se histogram pokaze NEPOSREDNO nakon momenta snimanja u record review modu. Pro 1 to nema nego ga mozes, ako ti je potreban, pogledati tek kada pregledas snimke u play modu.
Da, brze je i bolje ako ga mozes imati odmah ali ja licno to ne uzimam kao neoprostivu manu.
Sto se tice tvog drugog pitanja, nepregledne diskusije se vode o tome, ali je odgovor strogo individualan. Nekome odgovara vise kompakt ekonomicna varijanta u vidu Pro 1, a nekome beskompromisna koja se ogleda u DSLR i par dodatnih objektiva (daleko glomaznija i skuplja).
[ AMomcil @ 13.06.2004. 17:28 ] @
Samo mala dopuna - live histogram se prikazuje sve vreme na LCD/EVF-u. Tj. vidi se za vreme slikanja, ili zapravo pre okidanja.
Najveca je pomoc u tome sto LCD/EVF imaju mnogo manju dinamiku (raspon tonaliteta) nego CCD cip, pa se zapravo ne vidi dobro kako ce slika ispasti, posebno najmracniji i najsvetliji delovi slike. Zato se koristi histogram - vidi se statisticka analiza koliko je koji ton (od crnog do belog) rasprostranjen u slici. Korisno je da se vidi da li je auto ekspozicija premala ili prejaka, pa da se brzo primeni EV kompenzacija.

Nebojsa ti je odlicno rekao u vezi DSLR-a. Sve zavisi sta ti volis i za sta koristis fotografije. Velika uvelicanja su odlucujuca za neke primene (izlozbena fotografija), sto veca osetljivost (sport) ili brzina rada za druge (novinarstvo, sport). Medjutiv, kvalitet ovih 5-8MP aparata je vec vrlo visok.
[ antalj83 @ 13.06.2004. 17:43 ] @
znaci ako se odlucim za pro1 necu se zeznuti tj, nece mi mnogo nedostajati taj live histogram. evo sad jos jednog pitanja:
na dpreview-u sam sam nasao da u osnovni paket pro1 dolazi i daljinski, a u bilo kojoj ponudi na netu nema daljinskog, odnosno nudi se opciono. ne da mi tolko treba taj daljinski, nego bi cisto voleo da znam da li je i na netu prisutan nas balkanski mentalitet u vezi maznjenja dodatne opreme, ili je nesto sasvim drugo u pitanju.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.06.2004. 23:42 ] @
Daljinski upravljac bi morao da bude deo osnovne opreme Pro 1 (slika)

[ Ray Monty @ 26.06.2004. 19:34 ] @
Da, da Pro 1 je usamljen na tronu.

I kao ponosni vlasnik jednog od "vladara" zaista bih ga preporucio svima koji bi zeleli da na jedan poseban nacin uzivaju u mogucnostima koje pruza. Svakako ce bliska buducnost doneti jos ovakvih otkrovljenja sa jos naprednijom tehnologijom ali ce vam Pro 1 pruziti uzitak vredan pomena i u vremenima buducim.

PS: daljinski upravljac je zaista deo opreme koji dobijate sa aparatom ali samo obratite paznju da prilikom kupovine tele i makro objektiva porucite i adapter za ta sociva (jedan je u pitanju) jer bez njega ne mozete montirati objektiv. Propust koji sam ja napravio misleci da sve znam
[ Nebojsa Milanovic @ 27.06.2004. 08:55 ] @
Cestitam, ali reci gde si ti to sve kupio, a pogotovo te dodatne tele i wide konvertore, i kolika im je bila cena.

Osim toga, bilo bi lepo kada bi nam izneo svoje utiske o tvom ljubimcu, a posto smo vrline apsolvirali, pogotovo bi nam bile intresantne eventualne mane koje bi nasao.

Imas posebnu temu o licnim iskustvima.
[ iboris @ 01.09.2004. 17:33 ] @
Vidim da ovde ima dosta profesionalaca koji veoma poznaju oblast digitalne fotografije, odnosno digitalnih fotoaparata.

Zamolio bih za pomoć u kupovini prvog digitalnog fotoaparata u vrednosti do €400.

Do sada sam u nekoliko navrata koristio tudji Canon PowerShot G2 i meni se
slike čine OK, tako da "ne bih imao ništa protiv" nekog tome sličnog aparata.

Ima li neko predlog, sugestiju ?

Pozdrav,
Boris
[ Nebojsa Milanovic @ 01.09.2004. 21:02 ] @
Citat:
iboris: Vidim da ovde ima dosta profesionalaca koji veoma poznaju oblast digitalne fotografije, odnosno digitalnih fotoaparata.

Ne znam, ovaj, khm, khm, ako si mislio na Sasu (AMomcil) i moju malenkost, ni on ni ja nismo profesionalni fotografi (mada smo kolege), ali necemo u ovoj temi da pricamo o tome
[ guru @ 21.09.2004. 03:19 ] @
Znam da ce se ovo dopasti Aleksandru :), ali izuzimajuci mpx (shto je do vecih formata shtampanja i nebitno), mnogo bolja kupovina od pro1 je minolta A1, a tek je A2 ta koja dobija Pro1...Probao sam sva tri aparata u kratkom periodu, i pro1 previshe izgleda kao niza klasa sa gomilom opcija (verovatno zbog brzine), dok Minolta u obe varijante deluje kao neki DSLR, pogotovo u samom radu (bash sam slikao neku akciju), a mehanichki prsten je bukvalno druga klasa aparata...Shto se tiche kvaliteta slike, mozda je sony nema, ali minolta je vrlo blizu ili podjednaka, shto za shtampanje 10x15 i vece totalno eliminishe razlike, a i sama priprema za shtampu tu ima udela, pa ako nisi vesht sa photoshopom, dzabe i skup digitalac...Za nekoga ko se ne bavi fotografijom 'za pare', sve od 8mpx aparata je chisto bacanje para, mislim da je A1 stvarno neprevazidjen aparat za novac koji trazi, a moze da napravi vrlo kvalitetne slike, i shto je bitno sa vecom lakocom od vecine 8mpx aparata...Pogotovo ako se u Nemachkoj uzima neki korishcen (zna se kako oni chuvaju tehniku), ima ih chak za 350-400€ (dok je nov oko 600)...
[ Nebojsa Milanovic @ 21.09.2004. 17:58 ] @
Joj, joj, joj....

Tako malo poruka, a tako smele izjave...

Pa reci kojim mukama da te mucim

Salim se, naravno, ali nepregledne diskusije se vode o tome a ja sam bar podosta o tome rekao, ali ko nije to procitao evo vrlo lepog uporedjenja coveka koji je imao Minoltu A 2 (naslednik A 1, 8 Mp) i Canona G 2 (za manje upucene, to je model od pre tri godine sa samo 4 Mp)

Citat:

...the problem for me is that the resolution is just too poor. My previous camera was a Canon G2 so I was expecting (naively perhaps) similar resolution on images 2X as big. That was not the case. The A2's pictures are noticeably softer. Even when changing some internal settings such as contrast and in-camera sharpening the results were not much better. I also tried taking some pictures using Raw but could not match the sharpness of the G2. I tried some side by side tests of taking pictures with the G2 and A2. I was rather alarmed when I printed the pictures (at 8x10) only to discover that the unprocessed G2 was considerably sharper than the A2. There was detail in the G2 picture that just simply vanished in the A2. It was obvious too even with 4x6 pictures.

Komentar mislim da nije potreban...
[ AMomcil @ 22.09.2004. 13:34 ] @
Tjah, ja sam uporedjujuci stampu A1 i G3 dobio drugacije rezultate. Inace slicni, sa obradom se iz A1 izvuce nesto malo vise, ne bas primetno na A4.

Ako uvedemo operator ">" sa znacenjem "bolje slike od", mogao bih da primetim:
A2 > A1 (bez dokaza)
A1 > G3 (empirijski)
G3 > G2 (bez dokaza)
Kako je oerator ">" tranzitivan, sledi:
A2 > G2
Ja bas nikako ne mogu da izvedem A2 < G2..
[ Nebojsa Milanovic @ 22.09.2004. 20:40 ] @
Sasa, posto niste radili sa istim aparatima, moguce je da ste obojica u pravu.

Evo kako:

Canon G 2 je u ono vreme napravio gotovo revoluciju svojim JPEG ostrinom slike, a G 3 u tom pogledu nije napredovao (da budem precizan, cini mi se da mu je sharpness po default-u cak malo smanjen). Sa druge strane, ti radis sa A 1 koja je na 100% prikazu bolja od A 2. Dalje, ti si svoje primere sa A 1 verovatno vadio iz RAW-a, a ovaj covek ne, sto je po Minoltu pogubno.

Dakle, on je sa jedne strane imao u JPEG-u super-ostri G 2 (mada sa samo 4 Mp), a sa druge strane A 2 u JPEG, koji je zaista veoma los te nije cudno da dobije takve rezultate, bez obzira na duplo vecu rezoluciju A 2.

Ti si, nasuprot tome, imao G 3 koji nije nista bolji nego G 2, i A 1 u RAW, a tada dolazi do izrazaja njen veci senzor i 1 Mp vise, pogotovo u kombinaciji sa veoma pazljivom obradom koja je tvoja specijalnost, tako da je moguc i tvoj rezultat.
[ Aleksa Matijavic @ 12.10.2004. 11:57 ] @
Ja sam vlasnik Olympusa 8080, koji je posteno isprozivan i namera mi je da se pozabavim iznesenim tvrdnjama o njemu, a za pravo da bilo sta kazem opredelio sam se posle skoro 3 meseca koriscenja doticne sprave i oko 4000 ispucanih fotografija...
Na pocetku zelim da kazem da mi nije namera da bilo koga uvredim ili zapocnem svadju.Kupovina bilo kog uredjaja, pa i fotoaparata pati od izrazenog subjektivnog trenutka.Sto se tice Canona, to je firma ciji sam huge postovalac i iskreno se nadam da cu jednog dana preci na EOS D seriju, naravno kada mi novcane prilike to omoguce...ali po mom skromnom misljesnju i pored L-ovskog objektiva Pro1 nije los fotoaparat, daleko od toga, ali jednostavno je nedovrsen, sto se vidi u krajnje glupim propustima (USB 1.1, zatvarac ne poseduje B opciju, nema finog podesavanja balansa belog...).
Vracam se na Olympusa:
-zum kontrola jeste losa i u pocetku moze da iritira, ali nije ne premostiva barijera u ozbiljnom koriscenju

-duzina objektiva jeste kratka (140mm), ali mu je zbog toga kvalitet povecan upotrebom Zuiko objektiva sa E serije i stvarno se pokazao kao jako dobar i ozbiljan

-5x uvecanje tokom pregleda...pa mozda je to zaista nedostatak ali ja nisam do sada imao problema

-pregled jeste nesto sporiji, ali meni licno to ne smeta, ko ima problema sa zivcima nece biti zadovoljan u ovom segmentu

-ja nisam action shooter, tako da nisam ni kupio aparat da bi slikao formulu 1 i ne smeta mi da sacekam , a ako bas pricamo o action gotografiji kako se tu uklapa Pro1 sa svojim sporim zapisom JPEG Super Fine od 5s i sporim star up-m?

-sa RAW snimcima ima obicaj da se zakuca, ali to nije ni izbliza da bi mogao reci svaki put!!!

-LCD je za 0.2 inca manji i ima 100.000 pixela manje, jeste slabije pokretljiv

-jacina blica moze da se kontrolise, tako da je besmisleno pricati o podeksponiranim snimcima

-minimalni fokus jeste manji (0.8m) nego kod ostalih (0.5m), ali potrebno su dve mikrosekunde prebaciti se na makro i resiti stvar

-OK nema time-lapse funkciju i focus bracketing

-super makro mu je slabiji od Pro1 za 2cm

-OK nema ND filter koji je jako zgodan i potreban, ali ga u ovoj klasi nema niko sem Pro1

-za timer ne znam sta da kazem…ako je to nekome tolika mana eto, neka bude…

-nedostatak sistemskog LCD-a meni ne smeta i mislim da u sustini nije neka mana, sem ako se neko nije navikao na nj. koriscenje, a sa druge strane sve informacije su dostupne preko trazila koje ja najcesce koristim

-e za memorisku karticu sam vec poludeo, kad je bal nek je maskenbal, to je bas dlaka u jajetu, svako ko se iole ozbiljnije bavi fotografijom trenutno pri kupovini fotoaparata kupuje I jacu memoriju, tako da je besmisleno raspravljati o nedostatku fabrickog pakovanja…..

-meni je svakako neprikladan svakome ko ga uzme na 5-10min. potrebno je provesti malo vremena, posle toga je sve kako treba…

-za rukovanje jeste komplikovan prva 2h i prvih 50 fotografija, posle je stvarno sasvim OK!!!!!

-ja nisam trazio fotoaparat koji cu staviti na AUTO I koji ce sam zunuti blic napolje kada proceni da treba…

-Pro1 118x72x90……Olympus 8080 124x85x99 mozda san ja lud ali meni ne deluje da je mnogo veci od Pro1 sto se tice dimenzija….

-za daljinski necu ni da pocinjem

-sto se tice ergonomije....magnezijumsko kuciste sa gumiranim rukohvatom i tubusom meni svakako zavrsava posao savrseno

[Ovu poruku je menjao Aleksa Matijavic dana 12.10.2004. u 13:21 GMT+1]
[ Aleksa Matijavic @ 12.10.2004. 12:20 ] @

Ono sto je je najbitnije i sto cini Olympusa svojevrsnim best buy resenjem u ovoj klasi jeste odnos cene i kvaliteta, pre tri meseca ja sam ga kupio za 65.000 sa poklon dodatnom baterijom, u to vreme Pro1 je kostao oko 92.000!!! sto mislim da je previse i ako poseduje L-ovski objektiv!!!

p.s. podrazumevam da je kvalitet slike kod oba modela dobar, mada mislim da Olympus ima znatno mannji sum na vrednostima preko ISO 100 + ima opciju za redukciju suma za nocno snimanje, koja dobro funkcionise!!!

[Ovu poruku je menjao Aleksa Matijavic dana 12.10.2004. u 13:35 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 12.10.2004. 12:30 ] @
1. Dobrodosao na forum.
2. Imas duplu poruku napisanu na ovoj temi, pa slobodno obrisi jednu koja je visak, da ne stoje obe bespotrebno.
3. Iskreno, posle citanja tvoje poruke, ne znam da li si dosao da das neke argumente PRO ili KONTRA 8080! Ja ga tek sada nikada ne bih pogledao, potvrdio si gotovo sve sto su ostali rekli.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.10.2004. 23:02 ] @
Aleksa, najpre da te i ja pozdravim

Interesantna ti je prva poruka i za sam pocetak zaista dobra, mada je subjektivnost vise nego ocigledna.

Ovde se trudimo da budemo maksimalno objektivni, i ne vezujemo se za bilo koju marku ili model, ali evo odmah da te obradujem sa dva detalja po kojima je Oly 8080 bolji i od Pro 1:

-ima ravnimerniju ostrinu po celom formatu

-ima manje hromatskih aberacija

Da, ja sam ga, kako ti kazes "isprozivao", naravno, takodje bez lose namere, nego je to bilo inicirano njegovim, po mom misljenju, nezasluzeno dobrim rezultatima na jednom testu.

To nikako ne znaci da je to los aparat, naprotiv, u toj klasi predstavlja jako dobru kupovinu (za razliku od npr. Nikona 8700 koji je zaista los, i sto je posebna ironija, jos je i najskuplji u klasi!), a sve to zahvaljujuci prvenstveno svom odlicnom objektivu, mada treba pomenuti i kvalitetno kuciste.

Kritike koje sam mu ja uputio se odnose prvenstveno na losu ergonomiju (neprecizna zum-kontrola, nedostatak hand-grip-a, neprikladan meni i jos nekoliko detalja) i relativno spor rad.

Ali u svakom slucaju sa Olympusom 8080 nisi pogresio i, ako si ga, kako kazes, platio oko 40% manje od cene za Pro 1, on predstavlja odlicnu vrednost za taj novac.
[ Aleksa Matijavic @ 14.10.2004. 10:07 ] @
OK priznajem da sam malo strasnije, samim tim i subjektivnije uleteo u sve ovo, ali me je stvarno povredilo kada sam video grubo nabrojane Olympusove nedostatke (mada se nuki od njih malo preizvikani), a da se niko od ljubitelja nije ozbiljnije osvrnuo na nedostatke Pro1, kojih ima i kojima se ne zelim baviti jer jednostavno ga nikada nisam drzao u rukama.Moje jedino ozbiljnije razocarenje iza koga mogu da stanem odnosi se na neusaglasenost kvaliteta Pro1 i Canonove zaista sjajne serije DSLR aparata, pri tome prvenstveno mislim na ljihovu bliskost u ceni...
[ Aleksa Matijavic @ 14.10.2004. 10:32 ] @
Evo jos par reci:
1.stvarno sam posvetio dosta vremena razmisljanju o Oly. odluci da ne ubaci prsten za zumiranje i na kraju sam se utesio cinjenicom da kada tako ozbiljna firma na svoj uredjaj u visokoj klasi upotrebi takvo resenje to mora biti smisleno i ja duboko verujem da kada bi upitali njihove strucnjake: "zasto tako majku mu?" oni bi sigurno imali valjano objasnjenje....a mozda se ja samo tesim! :)

2.sto se tice hand-gripa-a, pa eto opet proklete subjektivnosti-meni je odlican, a i ne bi valjalo da me zulja za 65.000!!!! salu na stranu mislim da je jako udoban (aparat se moze drzati jednim rukom i pored njegove tezine (isprobano!)), a to sto je gumiran cini ga upotrebljivim u svim vremenskim prilikama.Meni se strahovito znoje ruke i posebno sam se brino kako ce izgledati rad uz takvu neprijatnost, ali nikada se nisam uplasio da mi moze iskliznuti ili ispasti...

3.kao sto sam vec rekao meni jeste konfuzan kako za pocetnika tako i za iskusnije korisnike i apsolutno sam svestan da ne mogu ubediti bilo koga da je to brzo savladiva prepreka, to jednostavno mora da se dozivi!!!

[ Nebojsa Milanovic @ 14.10.2004. 18:56 ] @
Aleksa, nema potrebe da (pre)vise elaboriramo razlike izmedju Pro 1 i 8080, jer, pogotovo imajuci u vidu razliku u ceni, svaki za svoju cenu predstavlja odlican izbor iz osnovnog razloga sto oba prave izuzetne fotografije...

Nego, zacudio si me izjavom da Pro 1 ima "neusaglasen kvalitet" sa DSLR-om?!?.

Mozda nisi znao, kuciste Pro 1 je od magnesium alloy, istog materijala kao i (takodje odlicno) kuciste Oly-ja 8080, dakle daleko kvalitetnije od plasticnih kucista DSLR Canon EOS 300 D ili Nikon D 70.

Dalje, objektiv na Pro 1 je, verovatno znas, najviseg moguceg kvaliteta, ali je odlican i taj na Oly-ju, koji cak, zato sto je manjeg raspona, ima i par nesto boljih detalja (od kojih poticu one razlike koje sam gore spomenuo).

Osim toga, LCD na Pro 1 je obrtni (nijedan DSLR bez obzira na cenu nema tu izvanrednu mogucnost!), po kvalitetu identican kao na 1 D mark II (4500 EUR samo telo), a znatno veci i vise nego dvostruke rezolucije nego bilo koji DSLR od 1500-2000 EUR ili prosumer...

Sto se tice tvojih razmisljanja o manama 8080, one postoje pa postoje i moj ti je savet da se priviknes na njih.
To je znatno lakse nego da je njih manje, a da je slika koju ti aparat daje losa, jer je to mnogo teze progutati, a upravo je to slucaj kod Minolte A 2 ili Sony-ja 828, dok Nikon 8700 ima i losu sliku i losu ergonomiju i kontrole, a pored svega toga je i najskuplji!
[ Aleksa Matijavic @ 14.10.2004. 19:52 ] @
Kuciste i ergonomija su odlicni i to znam i krajnje sam razocaran sa 300d i d70 na tom polju.Prvenstveno sam mislio na brzinu fokusa i spor start-up, naravno ogradjujem se jer ne znam kako to izgleda u radu...ali slazem se da nema potrebe vise nastavljati jer su i jedan i drugi dobre, ozbiljne masine koje se prvenstveno svojim kvalitetom slike odvajaju i odskacu u ovoj klasi!!!

p.s.vec ne ko vreme izlazam svoje radove na ovoj adresi http://mateja.photosight.ru moguce je ostaviti komentar i ocenu pa bi mi bilo intresantno videti vas Nebojsa (posto je ruski sajt nemam bas mnogo prilike procitati komentar na srpskom), ili bilo ciji naravno koga zanima :)))
[ Whatever+ @ 01.12.2004. 18:34 ] @
DL page - http://web.canon.jp/Imaging/pspro1/firmware-e.html

This firmware update (Version 1.0.1.0) incorporates the following:

- AF speed improvements (neuporedivo bolje 30-50% S/C mode)
- Specification changes for the way images are displayed in Continuous AF Mode
- Zoom ring responsiveness improvements (daleko osetljiviji na komande)

Prilicno se lako instalira ali se moraju strogo postovati uputstva. Cak sam i ja, kao laik, bio odusevljen novinama. Sada sam ubedjen da je ovo bio pravi izbor...

[ Nebojsa Milanovic @ 04.12.2004. 21:51 ] @
Po onome sto se moze procitati na netu, prava euforija je nastala oko novog Firmware-a za Pro 1. Kazu da su poboljsanja vrlo primetna

Evo nekih zapazanja

http://www.powershotpro1.com/f...asp?TID=369&PN=1&TPN=1
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2004. 11:30 ] @
Novi Firmware za Pro 1 je po nekima toliko unapređenje da čini nov aparat pa sam ga nazvao Pro 2. Mada, mogu reći da to nije daleko od istine.

Evidentan je dobitak u samoj brzini izoštravanja ali je on meni lično manje važan (čak smatram da neki kod compact digitalaca donekle precenjuju tu osobinu, mada je, naravno, kod DSLR u rukama fotoreportera ona često presudna)

Ono što smatram da je zaista bitno to je sama sposobnost izoštravanja u low-light uslovima, a upravo tu se nalazi napredak koji donosi Pro 2 (da napomenem da se FW veoma jednostavno instalira).

Promena je takva, da sada u celom rasponu 28-200 mm izoštrava skoro isto, dakle malo zavisi od žiže (postepeno opada sa njenim povećanjem). To je zaista veliki napredak koji ga u mnogim primenama čini novim aparatom.

Osim toga, zoom ring je sada još precizniji, skoro potpuno kontinualan i praktično bez ikakve inercije odgovara na bilo koji zahtev za brzinom.

Na kraju, nema više (nekima smarajućeg) kratkotrajnog "freeza" prilikom fokusiranja, tako da je i action snimanje time značajno unapređeno.

Imao sam priliku da uporedim Pro1/2 sa G 6.

Ako govorimo o tipu fokusa, on je kod G 6 isti kao kod starih G, ali unapređen i po brzini i po osetljivosti. Do 50 mm inferiorniji od onog na Pro 1, ali iznad toga čini mi se bolji od njega, ali primetno slabiji od onoga na Pro 2, prvenstveno imajući u vidu low-light osetljivost.

Odmah ću da napomenem dva detalja po kojima je G 6 bolji od Pro 1/2. To je ležanje u desnoj ruci (naprosto fenomenalno i zaista je šteta sto nema zoom ring i tačnije, makar elektronsko tražilo), i brzina pregleda koja je, obzirom na rezoluciju, veoma velika.

Ako uporedim G 6 sa ostalim G, napredak je iznenađujući, zato sto je takođe ostvaren TAČNO tamo gde je to bilo potrebno. Kada sam probao G 5, njegove se mane sasvim lako vide (aberacije, sveukupna sporost i ne baš najbolja ergonomija), ali se moglo pomisliti da tu neko poboljšanje i nije moguće, jer je do tada realno unapređenje čak od jos G 2 bilo relativno malo.

G 6 je ovo dosta ubedljivo demantovao čemu poprilično doprinosi i novi 7 Mp//1/1,8 CCD koji je, siguran sam, prijatno iznenadio sve poznavaoce svojim odnosom signal-šum. Ali, on veličinom svog pikselčića stavlja objektive na dosad neviđene muke, i tu je Canon dokazao svoju snagu jer njegov stari non-L objektiv (koji svojom konstrukcijom datira jos od G 1, ali je dva puta unapredjivan), izvlači i iz tog sićušnog čipa zaista neverovatnu količinu detalja.

Dakle, G 6 je smanjio zaostatak za Pro 1, koji je pojavom Pro 2 jasno definisan - to je ipak aparat više klase (magnezijumsko kućište, zoom ring, L-objektiv velikog raspona, vrhunski LCD, jači blic sa mnogo manje red-eye, 100 % tačan EVF itd.), ali za svoju cenu, oba, po mom mišljenju, pružaju najviše u svojim klasama.
[ svilaja @ 26.12.2004. 21:18 ] @
pozdrav ljudi!

puno su mi postovi od svih vas pomogli da jos cvrsce odlucim koji cu aparat
nakon canon-a s45 kupiti!

do sada sam dvojio oko canon pro1 i olympusa 8080.

citao sam review na str. dperview i moram priznati da sam se prilicno razocarao
ocjenama pro1-inice.
po meni se nekako sve i proguta ali da se sa baterijom moze ispucati svega 250 snimaka a istom metodom sa olympusom 8080 520 zvuci zbilja porazno!!!

cak i kolicina suma na vrijednostima iznad 100 asa ide daleko na ruku olympusu.
nije svejedno u skakljivim uvjetima (a takvi su mi najdrazi) kakve ce fotke ispasti a nema oslonca za ruku.

kao sto sam prije naveo imao sam canon s 45 i printao fotke na format
A2, rezultati su odlicni!!! (par portreta i pejzaza sa snijegom-veliki kontrast)
dakako u prof.studiu.

mislim da zato fotke od pro1 ili oly8080 na formatu A0 moraju takodjer biti odlicne.

sta zamjeram jedno i drugom?

to je nedostatak manualnog zumiranja objektiva (sony i minolta imaju).
znam da je ultrasonic motor dokazan ali....

citam o izlasku novog softwera za pro1, to me jos vise priblizava tom aparatu
pogotovo sto se cijena (hrvatska) gotovo istopila.

canon pro1 =5800 kn
olympus8080=5300 kn

1euro=7,62 kn.

samo bih jos zamolio vlasnike pro1 da napisu da li je istina da je kod pro1 baterija
najslabija karika?

dperview cak misle da se radi o bug-u!!!

toliko, puno pohvala za forum, covjek naprosto ostane odusevljen kvalitetom
postova i znalaca koji ih pisu!

[ Nebojsa Milanovic @ 26.12.2004. 23:55 ] @
Citat:
svilaja:

puno pohvala za forum, covjek naprosto ostane odusevljen kvalitetom postova i znalaca koji ih pisu!

Hvala, lepo je to čuti

Što se tiče baterije ona nije preteran problem, samo se mora paziti da se koristi nova 511 A, koja je znatno jaca nego stara 511. Ali istina je da on troši nešto više prvenstveno zbog motor-zuma (koji je sa novim FW zaista savršen) i ultra-high resolution LCD-a.

Inače, nemoj da žalis za manuelnim zumom, jer da su njega stavili, dimenzije aparata ne bi bile ni pribižno ovolike, nego znatno veće (seti se samo koliki je Sony 828)

Ako se dvoumiš između Pro 1 i 8080 u ovoj temi imaš dovoljno materijala za odluku.
[ svilaja @ 27.12.2004. 18:30 ] @
hvala @nebojsa na brzom odgovoru!

svakako da je novi softwer velika prevaga na stranu canona-a.
inace sam zagrizeni canon-ovac ali dperview mi je dao posteno razmisliti.

najbolje je cuti iz prve ruke.
kako cu znati koja je baterija dio opreme samog aparata? (511 ili 511A)
moje izvinjenje ako je vec odgovoreno na slijedece pitanje!

ima li kakvih novosti vezanih za novi ccd senzor od npr. 10 ili 12 megapixela?
da li je stvarno tesko napraviti bolji objektiv za veci ccd (vise pixela) senzor a da
kvaliteta fotke ostane priblizno ista kao za sadasnje poluprof. dig. fotoaparate?

koliko sam daleko od odluke upravo nakon ovoga posta idem na skidanje novog
softwera za pro1! (izgleda da ga ipak treba najprije kupiti, he hee...)

ljudi koliko li ste mi stvarno pomogli da donesem napokon ovu odluku, hu huuuuuuu...

hvala svima, samo naprijed!

p.s. mislim da necu imati nekih problema oko ubacivanja novog softwera za pro1 ali
ipak bi bilo zgodno (ako smijem zamoliti) da nebojsa napise par redaka
kako se to radi!

napokon moj tip foruma, nadam se da ne zamjerate pocetnickom odusevljenju
novog clana!
pozdrav!

[ geologicharka @ 27.12.2004. 19:45 ] @
Meni se svidja kako izgleda :)
[ svilaja @ 27.12.2004. 21:44 ] @
hmmm... zaletio sam se umjesto da sam koristio pretragu!

kako li je krasno odgovoreno na moja prethodna pitanja!

@nebojsa

svaka cast obaras znanjem i logikom a jos promisljeno razmisljanje i jaka intuicija
i eto eksperta u dig. fotografiji!!!

covjek uvijek ima vremena i zivaca odgovarati i na auuuu pitanja od kojih boli glava!

canon pro1 je definitivan izbor dakako da si kumovao sa 95%!

stari svaka cast!
[ svilaja @ 02.01.2005. 14:32 ] @
pozdrav!

evo svanuo je i taj dan, napokon!!!

drzim ga vec par dana u rukama he heee... a sto reci a da nije vec puno puta receno!

prvi dojam, straaaaava!

pa da predjem na objavu mojih testova.
najvise me mucilo to sto je na stranici dperview napisano da canon pro1 moze sa
bp 511 bat. ispucati svega oko 250 snimaka a istom metodom oly.8080 preko
580!!!

i naravno brzina fokusa na slabijem svjetlu. (ma meni to mi i nije toliko bitno jer za fokusirati planinu ili nesto u prirodi i nije tolika vaznost brzine af-a).

evo testova baterije:

pro1 i stari softwer 1.0.0.0.
serijska compact flash kartica 64 mb.
windows xp professional
bp-511A.

temperatura prostorije oko 20 C.
temper. vanjska oko 5 C.
aparat je vise puta bio vani oko 20-ak min.
lcd ukljucen cijelo vrijeme, takodjer i statusni lcd. (osim kad se prenose fotke u pc)
flash je pojacan do kraja i upotrebljavan na oko 50%fotki.
zoom ring se koristio gotovo kod svake fotografije. (opticki stalno a dig. povremeno)
6 puta sam fotke prebacivao na pc, memory card je 64 mb.
7-8 puta sam snimao video materijal sa 640 pixela.
zumirao sam od super macro moda do tele 22X poprilicno puta.

mozda sam nesto zaboravio ali to je manje vise najvaznije, jos samo da napomenem
da je aparat bio skoro vruc a tek baterija!!! na kraju testa.

koliko sam fotki ispucao stvarno ne znam ali pretpostavljam bar 2 po min.

vrijeme koje je baterija izdrzala je 3h i 40 min.
TOCNO TOLIKO!!!

danas sam ubacio novi firmware i odmah je primjetna (cini mi se velika) razlika u
brzini af i da je ultrasonic meksi i brzi kod zoom-a.

jos mi se cini da je prijenos fotki sa pro1 na pc brzi za za 50%.

eto to su prvi dojmovi nadam se da ne zamjerate ako sam ponovio
vec napisano na forumu.
to sam napravio zato da potvrdim vec izneseno jer je bas u vezi baterije
na internetu izneseno najvise kontradiktornosti.

p.s. imao sam problema nakon instalacije zoom browser-a ex jer mi je
rusio windows-e (xp professional) pa sam morao izbrisati drivere od windows-a
za pro1.
nakon toga update driver
ubaci cd od pro1
pricekaj update
reset i sve je ok.
tek toliko ako je jos netko imao problema...

[ svilaja @ 06.01.2005. 14:30 ] @
pozdrav ekipa!

znam, znam dosadio sam vam!

jos jednom sorry, ali ovo sam stvarno morao napisati!

prema testovima DPERVIEW-a testirao sam canon pro1. ljudi moji sta dozivih
i prezivih!!!

PAZNJA!!!

6 SATI I 40 MIN. je trajalo ispitivanje po sistemu DPERVIEW.
citiram njihovu metodu testiranja:

Take 4 shots without flash
Wait 2 minutes (50% of the time powering the camera off)
Take 1 shot with flash
Wait 1 minute
Repeat

znaci nakon 6 sati i 40 min. testiranja (skoro da sam dozivio slom zivaca, stalno gledajuci u sat! a tek moji ukucani) i ISPUCANIH 598 FOTKI, DOBRO STE PROCITALI
598 FOTKI sa sigurnoscu mogu potvrditi da je baterija canon pro1 mozda jedan
od najvecih aduta samog aparata!

ma nije mi jasno kako li je ekipa na dperview-u uspjela sa olympusom 8080 za 5 sati
i 52 min. ispucati gotovo isti broj fotki!

NETKO OVDJE DEBELO LAZE!!!!

ja sam za 6,40h. ispucao po njihovoj metodi 598 fotki a oni za gotovo sat manje
isto sa olympusom 8080!!!???

inace po njihovim testovima sa canon pro1 ispuca bijednih 265 fotki!

testirao sam sa novim softwerom 1.0.1.0.
kingmax kartica 256 mb.
lcd ukljucen 10 sec.
blic je bio ukljucen na 0.
P-mod.
temperatura oko 18 C.

tko ne vjeruje ovim rezultatima siguran sam da ce nakon 5,30 h. testiranja sigurno
povjerovati.
ljudi znam da davim ali bi bilo zbilja steta da ovaj odlican aparat na svakom polju
bude zakinut za ovu neistinu koja vec dugo, dugo stoji i ne ispravlja se na
imenovanoj stranici!

zato svi koji se mozda dvoumite, kupujte bez razmisljanja!!!

[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2005. 20:07 ] @
Nemoj se cuditi preterano, vec sam (na prosloj strani), debelo iskritikovao taj test na dpreview rekavsi da je potpuno tendenciozan i ceo napravljen da nezasluzeno favorizuje Olympusa 8080 i nikako sebi ne mogu da objasnim zasto im je to trebalo.

Licno, posle tog testa imam rezervu na ceo taj sajt.

Sto se tice same baterije, rekao sam ti odmah je sasvim OK.
[ svilaja @ 06.01.2005. 20:38 ] @
svaka cast stari, kao sto rekoh i ti si kumovao u mojoj konacnoj odluci!

jos jednom zahvaljujem!
[ alekandar @ 22.02.2005. 17:46 ] @
mislim da bi ovo moje pitanje-dilema mogla da nađe svoje mesto pri ovoj temi

naime već duže vremena džaburam po ovim forumima, raznim drugim sajtovima... ustvari kupujem neki ozbiljniji digitalni aparat i što više čitam čini mi se da sve manje znam i da sam sve neodlučniji pa vas molim za pomoć i savet

evo sada moje kraće priče o tome šta bih želeo od aparata:
Do sada nisam imao iskustva sa digitalcima i koristio sam klasičnu staru praktiku sa njena dva-tri objektiva, a birajući digitalca sam gledao uglavnom tehničke podatke na raznim sajtovima ali sam čitajući ovaj forum shvatio da to ne treba uzimati baš zdravo za gotovo. Moj zahtevi od aparata su sledeći (mada oni nisu nepromenljivi ako me ubedite da kod digitalaca nisu bitni)

-da ne bude slr-dosta mi je cimanja sa dodatnim objektivima
-da ima bar 28 širokougaoni
-tele što bolje ali ne na uštrb širokougaonog
-makro što bolji ne manje od recimo 3-4 cm
-bulb varijanta-volim da se igram sa noćnim snimcima (grad, zvzde,..), a ako je ograničen na 30 sec to i nije neki bulb + pretpostavljam da je onda obavezan i daljinski ili neka varijanta preko tajmera gde bi mogao da mu zadam neke duže ekspozicije...
-recimo da mi ne treba previše megapiksela jer nemam nameru da stampam u nekim mega formatima do a4 recimo
-što se formata tiče shvatio sam da je jpg generalno loš a da su tiff ili raw prava stvar, ako to nije tako onda mi nije bitno
-brzina startovanja i te stvari mi nisu bitne sportska fotografija i ostalo mi nisu na pameti
-cena nije nebitna i nebi da dajem pare za neku šminku ili slično - za neštu što svojom glavom mogu da nadoknadim ali ne bi smela da bude bitnija od kvaliteta

gledajući sajtove skoro sam se odlučio za nikon 5400 možda, minoltu z3 ako odustanem od nekih uslova mada to nebih voleo, a onda sam čitao vaš forum pa sam se skroz zbunio to bi trebala da je otprilike ta klasa aparata kao pro 1 ali aparate koje sam imao u vidu jedan ni ne pominjete a drugi samo posredno i to u negativnoj varijanti

ja sam totalni laik i ovde sam nalupetao verovatno puno gluposti ali bi mi značilo da mi neko uputi mudar savet

unapred hvala!
[ Stefano @ 22.02.2005. 23:07 ] @
vidim pominjes bulb,a PRO1 to nema,e sada ja bih nesto pitao Nebojsu.
Nebojsa,da li moze da PRO1 da se:
1.Ubaci neki alternativni FW koji daje bulb mod?
2.Da se "simulira" bulb,tako sto stavis manuelno najduzu ekspoziciju i continius shoting mod,pa napravis 3-5 snimka uzastopce tako da ekspoziciju "produzis" na minut zgodno ako hoces da uhvatis munju(dakle ne pravi bulb mod posto je u pitanju vise snimaka vec jednostavno mogucnost da se uhvati trenutak-munja u ovom slucaju)
[ alekandar @ 22.02.2005. 23:44 ] @
E! Brzo su počeli da stižu odgovori, to je lepo hvala vam
[ Nebojsa Milanovic @ 23.02.2005. 00:13 ] @
U ovoj temi imas dovoljno odgovora na ta pitanja, a ako su ti 8 Mp prosumeri skupi, razmisli o Canonu G 6.

Ako ti je 28 mm imperativ, onda Oly 5060 (jos jeftiniji).

BTW, Nikon 5400 je sigurno najlosije resenje, u low-light uslovima je potpuno neupotrebljiv.

Koliko ja znam za sada ne postoji takav Firmware, ali se moze napraviti i prilicno je moguce da bulb bude sastavni deo sledeceg FW.

Naravno, za snimanje munja bulb se na taj nacin moze "simulirati", (pod navodnicima jer to ipak nije pravi, zato sto su to razliciti snimci, ali za tu namenu je sasvim OK.)
[ stsung @ 23.02.2005. 21:04 ] @
Pozd.
Canon EOS 300D sa objektivom je sada jeftiniji od PRO1.
Svako dobro.
[ NShappy @ 24.02.2005. 06:25 ] @
Mislim da ne postoji kompaktni aparat sa bulb modom. To imaju samo DSLR-ovi.
[ Nebojsa Milanovic @ 24.02.2005. 11:50 ] @
Nije tacno, npr. Minolta A 2 ga ima.

Ali ta mogucnost zaista retko (ako uopste) treba.
[ svilaja @ 25.02.2005. 11:56 ] @
pozdrav!

ako ti je prioritet prirodnost fotografije sa velikim dinamickim rasponom i raw mod, te
prije sve spomenuto onda uzmi svakako canon pro1!
[ cin-cin @ 07.03.2005. 22:29 ] @
tek sam ovih dana pronasao ovaj sajt i temu o ps pro 1,strastveni sam zaljubljenik canona mada posljednjih godinu dana radim s nikonom d 100 , kojim , u usporedbi s canon 10 d , nisam niti najmanje zadovoljan
to je jedan od razloga sto sam porucio pro 1 , posto sam canona u potpunosti rasprodao pa mi je sad nepotrebno i preskupo kupovati brojne skupe objektive
jedino sto me zanima kod pro 1 je kako se ponasa pri snimanju sportske fotografije pa Vas molim da mi iskreno odgovorite
[ Nebojsa Milanovic @ 08.03.2005. 00:24 ] @
Loša iskustva sa Nikonima (pogotovo DSLR, sa izuzetkom D 70) se mogu čuti svakodnevno, pa me uopste ne čude sto su i tvoja takva što još jednom potvrdjuje tezu koju sam (odavno) postavio da Nikon vise ne mogu spasti ni oni koji ga kupuju sećajuci se bivših vremena u nadi da je on i dalje ono sto je nekada (u SLR vremena) bio.

Što se tiče Pro 1 u uslovima sportske fotografije mora se imati u vidu da je to prosumer aparat a ne DSLR, a upravo u tom segmentu se ogleda i najveća razlika izmedju njih.

Medjutim ako pogledamo sve prosumere on je i u tome na samom vrhu jer samo on i Minolta A 2 recimo mogu da snimaju RAW u kontinuitetu (svi ostali se zakucavaju pri tome), bafer mu je vrlo velik i brzo se prazni (za razliku od npr. Olympusa 8080), vreme izoštravanja je pristojno itd...

Sa Pro 1 u tim situacijama ja lično ne bih ni izoštravao, nego bih lock-ovao fokus (radi brzine i eliminacije lag-a) i koristio njegovu veliku dubinsku oštrinu, rezoluciju i bafer čime se (uz eventualno crop-ovanje po potrebi) dobijaju odlicni snimci prakticno u svim action situacijama.
[ cin-cin @ 08.03.2005. 12:49 ] @
> ma zanima me samo brzina izostravanja da li je dovoljno brz za recimo dnevne uvjete na nogometnim terenima , inace da se predstavim , radim kao fotoreporter za Vecernjak (Zagrebacki) iz Sarajeva , a obzirom da sam kao jedinu manu kod pro 1 primjetio iso osjetljivost ( svega 400 assa ) i ne namjeravam praviti sportske fotke u slabijim svjetlosnim uvijetima , misljenja sam da prema dostupnim informacijama pro 1 moze zadovoljiti 60 - 70 % potreba novinske fotografije jer u biti i ne snimam u RAW-u vec u JPG-u , samo me zanima prema iskustvima da vidim koliko su moje pretpostavke tocne
,dakle da li je dovoljnio brz da u superfine large JPG- u mogu propratiti sve dnevno politicke dogadjaje , susrete , gradske detalje i nogomet na travnjaku po danu , sa G3 sam upravo lockom napravio nekoliko odlicnih fotki s nogometa da sam i samog sebe iznenadio , onda porastom apetita u digi fotografiji odmah sam uzeo 10 tku , ali redakcija iz Zagreba mi je poslala Nikona , kojega sam oduvijek smatrao jedino dobrim radi robusnosti i izdrzljivosti mehanike , sada upravo najvise problema imam s mehanizmom blende , dakle mehanikom a ne radi niti na +3,4 C a kamoli na 0 ili u - , dakle Nikon = 0 za moje pojimanje potreba novinske fotografije , u studiu skidam kapu .
>
[ AMomcil @ 08.03.2005. 13:19 ] @
Zvonimire, mislim da Pro1, a ni bilo koji drugi digitalac, nije dobar za tvoje potrebe. Jednostavno, nije dovoljno brz. Posebno je fokus suvise spor za sport i novinarstvo. Uzastopno okidanje takodje. I nacin zumiranja kod Pro1 je takodje nezgrapan za tu namenu.
Digitalci jesu mnogo brzi nego sto su bili, ali jos uvek se muce puno kod fokusiranja, pre svega jer koriste detekciju kontrasta, a ne faznog pomeraja. Naravno, ako subjekat ne menja mnogo distancu, puno pomaze pocetni AF, pa prebacivanje na MF. Dubok DOF tu pomaze. Ali to jednostavno nije dovoljno dobro za bas ozbiljnu primenu.
Licno posedujem Canona 10D, a imao sam i 1D ranije, takodje je u porodici dugo i Minolta A1, pa poredim iz iskustva.
Kvalitet Pro1 slika uopste nije sporan i bice vise nego dovoljan, sem u dvoranama, bez blica, kada bi ti bio neophodan visok ISO. Problem je u brzini rada i ergonomiji.

Na tvom mestu najvise bih prizeljkivao Olympus E1 sa 14-54 & 50-200 objektivima.

Kad pomenu hladnocu, kad sam slikao prosle nedelje na nesto ispod -10 poceo da mi koci 50/1.8 objektiv - da ne otvara blendu posle nekih snimaka, ostane zatvoren (tamniji) do sledeceg opaljivanja. Brzo se povratio, desilo se samo par puta. Ne znam da li se mucio aparat ili sam objektiv.

@Nebojsa:
Nikon D2X je izgleda mnogo bolji nego sto sam ja ocekivao. Ovako, napamet i bez probe, radije bih ga posedovao neko 1Dmk2. Doduse, i po ceni je izmedju njega i 1Dsmk2. Videcemo kakav ce ispasti D200 kasnije u toku godine, ali je Nikon na dobrom putu. D70 se i dalje lepo drzi. Super, sto bolja i jaca konkurencija na trzistu, to bolje.
[ cin-cin @ 08.03.2005. 21:11 ] @
a ako ti kazem da mi je dobar prijatelj zaradio bruku love s olimpusom s manje od 2 MP objavivsi fotke s iskopavanja masovnih grobnica u Londonskom Times-u i to na na naslovnici , sasvim slucajno , a times je Times , mislim da se ne bih slozio kako se pro 1 ili bilo koji digitalac ne moze koristiti za novinsku fotografiju , nadalje i danas vise od 60 % fotoreportera u BiH koristi digitalce od 4 , 5 MP , u klasi powershota 3 ili 5 , a u cijeloj BiH vidio sam samo jedan Olimpus E 20 , sto je prakticki tehnoloski vrhunac do DSLR kamera , a mnogi od tih fotografa svoje fotke objavljuju i rade kao hoorarci za brojne novine iz SiCG i RH ....., a da ne govorim o entuzijastima koji fotke 10*15 formata na osrednjim skenerima ( dakle ne na skenerima za film ) objavljuju recimo i u Beogradskom Sportu ....
naravno nisam mislio koristiti pro 1 kao aparat prvog izbora , vec kao dodatni aparat kojim bi sebi ustedio muke nosenja nimalo lake opreme i u nekada teskim situacijama skoro nemogucih izmjena objektiva pristediti si trud , a i 10 D prakticki radi 2,5 snimka u sekundi a isto se navodi i za pro 1, nadalje ne vidim zasto bi zoom bio imalo sporan , pa zar to nije zoom kakav se nalazi na svim profi objektivima , dakle meni je cak drago sto zoom nije na tamo nekoj polugici koja je od plastike te nakon par mjeseci koristenja jednostavno se izlize ili pukne , sto mi se dogodilo na G3 nakon pola godine koristenja ..
please koliko je brz ili spor kod okidanja , dakle nakon izostravanja jer tu su kompaktni APARATI ZAPRAVO NAJSPORIJI ZAR NE
a koliko je brz i precizan na samom izostravanju , kontrasti se lako daju anulirati na samoj kameri a potom dodati na Photoshopu
ipak DIGIC procesor i CF III generacije omogucavaju jako brzo pohranu foki , nekidan sam se osvjedocio kada je jedan od mojih kolega s 20D i CF SanDisc III u large superfine JPG jednostavno neprekidno skljocao pored mene , jer ta kartica omogucava pospremanje 20MB u sekundi
grijesim li ili ...........
[ AMomcil @ 08.03.2005. 22:55 ] @
Ne vidim kakve veze ima sad prica o Times-u i 2MP fotki?? Pa kod mene u Norveskoj je na naslovnoj strani zutih tiraznih novina objavljena slika sa mobilnog telefona, a u drugim novinama koliko je ta fotka placena :). Ne vidim da to ima ama bas ikakve veze sa nasom diskusijom.

Sto se tice price o digitalcima i novinarstvu, razumem ja sta sve moze, ali razlika izmedju "moze" i "dobro" je ogromna. Posebno ako se treba koristiti redovno ili cesce, pricamo ipak o alatu.
Pro1 sigurno da moze da bude novinarska alatka, malih je dimenzija, veoma praktican objektiv, dobre slike, ali bih ja licno ipak mnogo radije koristio neki DSLR. Razlika u komforu je velika. Pro1 nema zum kao svi profi objektivi, naime kontrola je elektronska, nije mehanicka. No, sigurno je mnogo bolje nego na dugmice.

Sto se tice brzine. Cekanje (lag) kod Pro1 izmedju fokusiranja (focus lock) i samog slikanja je zapravo krace nego kod mog 10D - 0.078s naspram 0.104s (izvor: imaging-resource.com). Ta brojka zapravo uopste nije problematicna kod digitalaca, cak je vrlo brza, logicno, nema ogledala, mehanicke zavesice (shuttera) i sl.
Zasto tvrdim da su digitalci spori? Brzina autofokusa. Razni prikazi izmere brzinu fokusa, cesto u najgorem slucaju - od blizeg ka daljem delu. Npr. pola sekunde-sekund. Lepo. Sa sporijim objektivom treba dosta i 10D. Stos je kod slikanja serije slika na slicnoj razdaljini, sto je tipican slucaj - subjekat se malo pomerio, levo/desno, blize/dalje. DSLR tu fokusira prakticno trenutno, samo malo "cakne", dok digitalcima treba skoro isto vreme. Uvek tih recimo pola sekunde. Takodje, brze uzastopno slikanje (ne mislim na kontinualan mod, tipa 3fps). Znaci pratis subjekat i skljocas, eventualno pri tome zumiras, panujes i sl. Pro1 moze da isporuci sledecu sliku tek posle oko 1.5-2 sekunde, a 10D na manje od pola. Tu ja dozivljavam najvecu subjektivnu razliku u brzini digitalaca i DSLR-a. Mislim da je najveci hendikep bas kod sporta i novinarstva, kad pokusavas da uhvatis odredjeni momenat.

No, siguran sam da ce te Pro1 odlicno sluziti. Samo proveri da li ima najnoviji formware, kazu da je AF brzina jako povecana.
[ cin-cin @ 08.03.2005. 23:29 ] @
hvala na informacijama , nadam se da necu lupati glavom u zid zbog pro 1, kao sto to sad cinim s Nikonom D100 ,
[ AMomcil @ 09.03.2005. 08:42 ] @
Ma, sve ovo sto ja kazem je malo smuti pa prospi. Ono sto je bitno je kako ce tebi pasovati, kakvi ce biti tvoji utisci. Kad se malo naviknes, ispricaj nam kako ga ti vidis, bice zanimljivo cuti kako ti se pokazao.

Sto si toliko kivan na D100? Zbog problema na hladnom? Jos neke muke?
[ cin-cin @ 09.03.2005. 12:49 ] @
>
> u sustini nisam zadovoljan nacinom i preciznoscu mjerenja svjetla , tu zaostaje cijelo jedno racunarsko stoljece za Canonom , a samim tim i svi ostali elementi su pogresni a sto se onda dobije
losa fotka
jedina stvar kod Nikona koja mi se svidjela je bez prijekorna ostrina snimaka , sto je logicno jer su sve hard lece , ali zato je veoma trom pa i s njim sportska fotografija zahtijeva puno zivaca i srece
D 100 nije los aparat , baterija mu super traje , formati su jako dobri i ima cak , osim RAW-a i TIFF i to je kraj price vrlinama 100tke s canonom 10D sam mogao raditi sto sam htio i tesko mi se priviknuti na to da ja sluzim kameri a ne ona meni .
hladnoca je definitivno ogroman minus za Nikona jer nikako ne radi pogotovu ne korektno i kod 0 a o minusu da i ne govorim , a moj aparat od pocetka laze blende za dva koraka podeksponira , nakon servisa mijenja dva koraka gore , dva koraka dole , kao da koristim AEB , medjutim vrlo rijetko radi korektno
mislim da je glavni problem u svjetlomjeru i prijenosu tih informacija mada su mi u servisu rekli da je mehanizam blende krivac za sve , evo upravo sam dosao s jednog snimanja koje je jako vazno ( Del Ponteova i Meron ) i u moru fotki mogu iskoristiti mozda nekih 30 % sveukupno snimljenog materijala , a uvjerio sam se da je mehanizam blende nerijetko bio krivac za brojne error-e , mada je i temperatura odigrala svoje
[ AMomcil @ 09.03.2005. 14:10 ] @
Pa ti onda mozda imas neispravan aparat, to je sasvim druga prica. Imao sam i ja kilavog Canona D60, pa sam ga se brzo otarasio. Vrlo sam nezadovoljan kako moj 10D meri svetlo, voli da preeksponira i da se pravi pametan, npr. da sam uracuna pozadinsko svetlo, sneg i sl.
[ cin-cin @ 09.03.2005. 14:37 ] @
>
> neispravan je to je nedvojbeno , ali i kazem jako lose mjeri svjetlo , trom je na izostravanju s bilo kojim objektivom a kad mu dodas blic , e onda se mozes bogu moliti jer obozava zatvarati blendu npr. na 200 assa ( posto je to najmanje ) na sezdesetinki daje blendu nevjerojatnih 7,3 sto je kao u tunelu bez rasvjete , a na programu ne moze za razliku od canona da mjenjas pojedine vrijednosti , pa onda ides na manuelu , gdje opet daje prejak blic u odnosu na elemente koje mu zadas itd...... ovo je dosadno i citati a kamo li raditi , znam sad ces reci onda koristi manuelu i na blicu , e a zasto onda placati silne novce za naprednu tehnologiju kad radis manuelno , lijepo uzmes ocuvanu zvjerku s filmom i taljaj , dakle digitala je to sto je i treba da sluzi meni a ne ja njoj , zato sam je i kupio te Nikon nikako ne igra pozitivnu ulogu u svemu tomu
razumijes
koliko para toliko muzike a nikon svira fals
[ trash @ 03.04.2005. 20:34 ] @
Pozdrav svima !

Evo i ja sam se ponovio, i sad imam par pitanja:

Da li je netko koristi telekonverter na Pro1, naravno zanimaju me iskustva, i da li je neko došao na neku dobru ideju u vezi poklopca za objektiv jer imam osjećaj da ću ja svog brzo izgubit ( jednom sam ga već izgubio, kod prvog izlaska na teren al sreća kad sam se vraćao do auta našao sam ga)
[ gusina @ 04.04.2005. 16:18 ] @
kupis uv filter, i zaboravis na dosadni poklopac!

ugodno sa korisnim!
[ morlic @ 05.05.2005. 18:00 ] @
Dakle, pitanje je ima li nekoga ko je licno probao 8080 i Pro1?

Procitao sam sta je sve napisano i mislim da je Pro1 malo favorizovan, pa me zanima da li ima nekog ko je probao oba, ne treba mi prepisivanje odabranih delova iz stranih testova i hvatanja za reci, to mogu i sam iz fotelje :)

Ko dolazi sa nekog slabijeg aparata bice odusevljen sa bilo kojim od ova dva, ali me zanima misljenje nekoga ko je imao prilike da proba oba. Gledao sam i cene ovih dana i vidim da su veoma blizu, na brzinu Pro1 - 849E, Oly - 860E
[ Stefano @ 06.05.2005. 12:55 ] @
Ja sam probao oba.C8080 doduse na kratko jos maja 2004 na sajmu tehnike,posto sam znao momka sa standa BTI-a,a PRO1 sam probao decembra 2004,zahvaljujuci ljubaznosti Nebojse M.
Pazi kad sam probao C8080 rekao sam da je to aparat za mene.Mislim tad mi je bio idealan,najvise mi se svideo sunshine LCD displey kome ne smeta kad sunce direktno bije u LCD(pojacava se svetlo valjda na taj nacin pa ne smeta),dok kao negativnu stvar sam odmah uocio ocajnu egronomiju,takvu da sam pomislio ako ga kupim da ce mi jednom ispasti iz ruke,tacnije,mora da se drzi sa obe ruke,i to jako ne zgodno.

PRO1 me je za razliku od C8080 odmah odusevio egronomijom.Takodje me je odusevio njegov sistem menija-koji je daleko pregledniji nego na C8080.PRO1 im,kako da kazem,neki SLR-LIKE osecaj prilikom slikanja trazilom.U sustini aparat me je "osvojio" ma prvo koriscenje.

Sta je jos bitno,PRO1 slike sa malo budzenim kolorom,ali taman toliko da ti prija.TJ.njegove boje su atraktivnije nego na C8080,a meni se to svidja.Ima ljudi i kojima se to ne svidja.
[ morlic @ 06.05.2005. 14:43 ] @
Ovo je tip odgovora koji mi mnogo znaci, znaci subjektivni utisak, ali na osnovu "pipanja" i "probe", pa makar i na kratko, jer su tehnicki oba aparata tu negde. Naravno neko ce reci da nisu, pa ce nabrojati razlike itd. Svaka cast Nebojsi koliko je razlika nasao i nabrojao :) mada mi se cini da je za Pro1 malo zazmurio. Ovo je moje misljenje i ne mora da bude tacno.

Izbor bi jos bio i lak da se modelu 350d cena nije "bezobrazno" spustila, sa 18-55 kitom. Ovo donosi dodatnu zabunu.
[ gusina @ 06.05.2005. 20:36 ] @
stoji sve kako je nebojsa napisao a ja bih jos dodao da je olym. 8080 zoom
kontrola cisti uzas, plus dok zoomira ispusta vrlo iritavajuci zvuk!!!

ako se ne zelis baviti (bar ne cesto) makro fotografiranjem onda oly. moze nekako
proci u suprotnom razmisli!

i na kraju, mislim (znam da cu mnoge naljutiti) ovo su dva vrlo razlicita aparata
za vrlo razlicite ljude i po mogo cemu su neusporedivi!!!
[ cin-cin @ 06.05.2005. 21:59 ] @
dobro , objektivi kostaju , to stoji , ali sada mozete kompletirati konfiguraciju i sa Sigminim objektivima koji su nesto jeftiniji nego Canon-ovi , osim toga postoji i kit II sa objektivima 18-55 i 55-200 , sto je solidna zoom opcija , medjutim ne zaboravite da se ovi milimetri mnoze sa 1,6 za Canon , sto znaci da je objektiv 18-55 zapravo 28-90 u razmjerima film SLR aparata , turisticki - sasvim zadovoljavajuce , cijena 350-tke je u Njemackoj pala za vise od 100 Eura u posljednjih tri mjeseca , znaci na jesen aparat je jos jeftiniji , nakon turisticke sezone kada ce se skoro iscrpiti potraznja za aparatima , a vracati krediti od ljetovanja , hehehehehe..
zatim jos uvijek je aktuelan a cijenom jos povoljniji i takodjer dodje u kit-u EOS 300 D .
Ali ono najvaznije sto Vas trenutno muci , u digitalnom svijetu fotografije , Canon je definitivno utekao svim konkurentima , pa tako sto god odlucite kupiti neka bude Canon .
Tu nema greske . Ja sam imao priliku koristiti i Nikon i Olympus i iako ovi aparati imaju nesto svoje jako dobro sto bi mozda i Canon-u trebalo dodati u krajnjem ishodu Canon postize bolje rezultate .Nikon dolazi u obzir za neke umjetnicke i studijske fotke uz uvijete koristenje rasvjete i kada imate nepomican objekt na kojemu mozete raditi dok sve ne nastimate kako Vam odgovara , dok ukoliko zelite zabiljeziti neko svoje egzoticno putovanje ili jednostavno zalediti djelic sekunda u Vasem zivotu , onda i ne razmisljajte ni o cemu osim Canon-u
[ cin-cin @ 06.05.2005. 22:10 ] @
ovakve tvrdnje najbolje potkrepljuju cinjenice da je
Canon sluzbeni sponzor formule 1 i lige prvaka , sjetite se da li ste kad vidjeli neki crni objektiv na utakmicama lige prvaka . Naravno sve se oko terena bijeli od Canon-ovih objektiva , pa cak i jeda AP koji je , uz Beograd i Zagreb , Nikonoljubac sada radi sa Canon-om , kao sto rade i ostale svjetske agencije kao Reuters , AFP , DW itd ....
ne znam koliko kostaju aparati u SiCG ali u BiH se mogu nabaviti ( naravno regularnim putom ) relativno povoljno u odnosu na cijene u Europi , jedino USA ima jako niske cijene i ukoliko nekoga imate tamo i jos Vam dolazi ovo ljeto u posjet iskoristite prigodu i porucite sebi opremu koju ste zamislili , bez obzira sto na kraju bude Vas izbor .
[ Axel DPS @ 07.05.2005. 06:04 ] @
Citat:
ovakve tvrdnje najbolje potkrepljuju cinjenice da je
Canon sluzbeni sponzor formule 1 i lige prvaka , sjetite se da li ste kad vidjeli neki crni objektiv na utakmicama lige prvaka . Naravno sve se oko terena bijeli od Canon-ovih objektiva , pa cak i jeda AP koji je , uz Beograd i Zagreb , Nikonoljubac sada radi sa Canon-om , kao sto rade i ostale svjetske agencije kao Reuters , AFP , DW itd ....
ne znam koliko kostaju aparati u SiCG ali u BiH se mogu nabaviti ( naravno regularnim putom ) relativno povoljno u odnosu na cijene u Europi , jedino USA ima jako niske cijene i ukoliko nekoga imate tamo i jos Vam dolazi ovo ljeto u posjet iskoristite prigodu i porucite sebi opremu koju ste zamislili , bez obzira sto na kraju bude Vas izbor
E sad, velika je steta sto moje kolege sportski reporteri ne posecuju ovaj forum jer bi ova tema bila zatrpana odgovorima.Potpuno sam svestan cinjenice da Canon ima trenutno prilicno kvalitetnije i brze D-SLR kamere a bogami i jeftinije sto je veoma presudno, medjutim tradicija je i dalje na strani Nikona.Dodli na Marakanu evo sada na derbi i ako iza gola bude vise od 5-6 belih objektiva u guzvi od jedno 80 foto reportera ja cu ti se javno izvinuti.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.06.2005. 14:14 ] @
Citat:
Axel Digital Photo Store: ...medjutim tradicija je i dalje na strani Nikona.Dodli na Marakanu evo sada na derbi i ako iza gola bude vise od 5-6 belih objektiva u guzvi od jedno 80 foto reportera ja cu ti se javno izvinuti.

...to uopšte ne znači tradiciju nego govori o činjenici da srpski fotoreporteri nemaju para za Canonove L bele topove, nego i dalje rade sa starim Nikonima.

To dakle nikako nije tradicija nego u prvom redu nemaština a nakon toga i neobaveštenost.

Jedan 20 D sa 70-200 F 2,8 L je u Srbiji mislena imenica, a na Zapadu to koriste kao backup za 1 Ds Mark II. Nikona nema nigde, pogotovo u tim klasama.
[ Axel DPS @ 04.06.2005. 14:53 ] @
Nisi u pravu, retko koji fotoreporter koristi svoju opremu uglavnom su to agencije koje salju svoje reportere i te novinske kuce placaju enormne racune i za njih je foto oprema neznatna suma. Druga stvar Canon Beli topovi su i dalje jeftiniji od Nikkor objektiva tako da veruj mi uz duzno postovanje prema tvom misljenju i kolicini informacija koje ti posedujes u ovom slucaju je u pitanju cista tradicija i svi oni znaju da je Canon trenutno bolji i sto je jos vaznije jeftiniji obzirom da Nikon je daleko od loseg ali je skuplji, ipak kupuju iskljucivo Nikon opremu.Sto se tice stare opreme takodje nije tacno da koriste jeftinu i staru opremu osim ako mislis da su D2X ili D2H + novi Nikkor ojektivi jeftina roba.A to da su neobavesteni mislim da nisi mislio ozbiljno.
Znam te ljude radim sa njima i veruj mi retko kome od njih mozes da prodas Canon, pogotovo sto bi onda morali da menjaju celu opremu zbog tela.
Dakle cista tradicija i privrzenost brendu
[ Nebojsa Milanovic @ 04.06.2005. 15:41 ] @
To što ne koriste svoju opremu nego im gazde kupuju samo dokazuje moju pretpostavku o neobaveštenosti onoga ko donosi odluku o njenoj nabavci. Da ulažu svoj novac, više bi razmišljali.

Zaista mislim da "profesionalci" u proseku nedovoljno poznaju opremu, i uopšte svoj posao. Pričao sam sa više njih i najčešće se razočaram njihovim znanjem (jednostavno mislim da npr. ja kao amater ne bi trebao da ih nadmašujem ni u čemu).

Uostalom, to što su "profesionalci" u nečemu samo po sebi ne znači da to poznaju - samo žive od toga ;)

A da ne kupuju DSLR Canone ti verujem jer ih je Nikon zarobio gomilom starih objektiva koje imaju.

To opet, ne bih nazvao tradicijom nego tegom oko vrata koji Nikon koristi da im i dalje uvaljuje aparate, pogotovo DSLR, po cenama daleko iznad realnih.

Da sam na njihovom mestu, odavno bih se tog balasta rešio, pa ne bih, kada postoji jedan EOS 20 D, bio primoran da kupim Nikona D 100.

Na Zapadu je informisanost bolja te ih narod bojkotuje, pa npr. model 5400 Nikon mora skoro da poklanja (daju ih ispod 200 $, a startna cena je bila 800$).
[ gusina @ 06.06.2005. 11:54 ] @
pozdrav!

ima li tko iskustva sa pro1 i tele-convertera, ako ima volio bih da nesto i napise o tome.

sta znaci uvecanje (kod tele-convertera) 1,5X. znaci li to da se 1,5X mnozi sa
trenutnim zoomom od npr. 7X pa stvarni zoom iznosi 17,5X???

hvala svima na odgovoru!
[ Nebojsa Milanovic @ 06.06.2005. 20:26 ] @
Naravno, telekonvertor produžuje žižu toliko koliko iznosi njegova oznaka, samo nisam baš siguran da si dobro pomnožio 7 X 1,5 ;) (= 10,5)
[ gusina @ 07.06.2005. 10:22 ] @
hvala na odgovoru!

ja sam mnozio 7X opticki zoom od pro1, X1,5. znam da je to 10,5. ali nekako
mi se "ucinilo malo" pa sam pomislio da mozda nije u pitanju 7+7+3,5=17,5!

ovakav mi je rezultat puno prihvatljiviji za platiti oko 250 eura!!!

malo, a puno para!
[ Stefano @ 14.06.2005. 12:21 ] @
ima li neko ideju koliko ce PRO1 jos biti aktuelan aparat,tj,kada Canon planira izbacivanje naslednika?
[ Nebojsa Milanovic @ 15.06.2005. 10:53 ] @
Canon je aparate sa recju Pro u imenu do sada izbacivao na oko tri godine, pa je moguce da ce i sa ovim biti tako.

U svakom slucaju, potrebno je da se prethodno pojavi novi senzor istih dimenzija, sa (moja pretpostavka) nekih 12 Mp koji ce poceti da se ugradjuje u tu novu klasu prosumera.
[ gusina @ 15.06.2005. 20:27 ] @
kako napraviti objektiv za senzor tih dimenzija???

mislim da ce pro 1 malo duze i ZASLUZENO stolovati na prijstolju!
[ Nebojsa Milanovic @ 16.06.2005. 08:25 ] @
Pitanje je logicno, jer su objektivi usko grlo vec kod sadasnjih, a pogotovo ce tako biti kod buducih generacija aparata uopste, a pogotovo u prosumer klasi, jer oni imaju najgusce pakovane senzore, a visoke zahteve za kvalitetom slike.

Licno, mislim da nije moguce napraviti kvalitetniji 7x zum objektiv od onoga koji poseduje Pro 1, posebno po pitanju rezolucije (eventualno postoji mali prostor oko dodatnog smanjenja CA).

Medjutim, postoji odredjeni prostor za napredak u (vec sada odlicnom) procesiranju slike, odnosa signal-sum i brzine rada (Digic II procesor).

Jednom recju, mozda je tacno da cemo se nacekati za Pro 2, ali kada se pojavi, pretpostavljam da ce biti isto ono sto je Pro 1 sada.
[ maxso @ 19.06.2005. 00:24 ] @
Do pre pola sata sam hteo da kupim neki od Nikonovih modela (8700, 8800, D70) ali nakon sto sam procitao sve Nebojsine teme ostao sam malo zbunjen...
Da li bi mogao malo detaljnije da kazes zasto si toliko protiv Nikonovih modela, i koji je po tebi najbolji od gore navedenih (najbitniji mi je odnos velicine i kvaliteta) (meni se cini da bi tu najbolje upao 8800. Gresim li?)

Unapred se zahvaljujem...
[ Nebojsa Milanovic @ 19.06.2005. 11:00 ] @
Nije tačno da sam unapred protiv Nikona (štaviše, otvorio sam TOP temu gde sam pohvalio D 70), nego sam racionalno nabrojao mane pojedinih modela, koje su, po mom mišljenju, neprihvatljive za njihovu cenovnu klasu.

Što se tiče konkretno ovih koji te interesuju, njih sam dosta detaljno analizirao, što se može ukratko sumirati u sledećem:

Nikon 8700 nema argumente kojima bi ušao u uži uzbor iole upućenijeg korisnika, dok je nedostataka i previše.

Zato su veoma brzo morali da izbace model 8800 koji je doneo nešto bolje upravljanje, stabilizovani 10 x zum i kvalitetnije izrađeno telo. Međutim, ni on nije otklonio osnovne mane modela 8700 koje su, po mom misljenju, nedopustive za onoga ko planira kupovinu u toj klasi.

To su nedostatak 28 mm ugla, neupotrebljivi manual fokus, neprecizna zum kontrola i u celini spor rad. Osim toga, mnogima smetaju i loša ergonomija i velike dimenzije.

D 70 i dalje predstavlja dobar izbor, za onoga ko može da prihvati njegove zaista (pre)velike dimenzije.

Na kraju, svako zna najbolje šta mu treba.
[ maxso @ 19.06.2005. 12:33 ] @
Sada sam poceo da se dvoumim izmedju Canon-a pro1 i Nikona 8800. Da li bi mogao da mi kazes prednosti jednog u odnosu na drugi i obrnuto?
Koji bi ti fotoaparat preporucio u cenovnoj kategoriji do 1000 evra?

P.S. Za Nikona me direktno privlaci stabilizator slike, zoom 10x.
Neki su mi cak preporucivali Canon G6, ali mi izgleda kao igracka pored ovih.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.06.2005. 13:17 ] @
Ne razumem sta bih mogao jos da ti kazem, posle svega sto sam napisao, a sto se tice Nikona 8800 ne bih ga uzimao u razmatranje iz vise razloga od kojih sam neke naveo u prethodnom postu.

[ maxso @ 19.06.2005. 15:34 ] @
Ja koliko sam shvatio po tvojim postovima tebi je u kategoriji do 1000 evra najbolji Canon pro1?
A reci mi samo jos dve stvari ako nije problem. Kakav je po tebi Minolta A2, posto nisam nasao nesto puno o njemu na forumu (i odnos Pro1-A2)?
Da li je pozeljno da ima aparat stabilizator (da li moze i bez njega da se udobno slika)?

Pozdrav
[ gusina @ 19.06.2005. 21:23 ] @
jos kako je detaljno odgovoreno na sva tvoja pitanja @maxso!!!

procitaj pazljivo postove vezane za pro1 i vidjeti ces da je nebojsa odmah
vidio OGROMNU manu vezanu za a2 i stabilizator!!!

tko cita, ne pita!
[ DJC @ 19.06.2005. 23:20 ] @
Citat:
gusina: jos kako je detaljno odgovoreno na sva tvoja pitanja @maxso!!!

procitaj pazljivo postove vezane za pro1 i vidjeti ces da je nebojsa odmah
vidio OGROMNU manu vezanu za a2 i stabilizator!!!

tko cita, ne pita!

Takodje treba i procitai i protivargumente za te Nebojsine tvrdnje. Ta "OGROMNA mana" i postoji samo u Nebojsinim postovima. A2 je fleksibilniji i zahvalniji aparat za fotografisanje od PRO1. Cak bi se moglo reci da ima bolji objektiv od "L" stakla na PRO1. Ali cini mi se da je u temi koja ima ime "Canon Pro 1 - usamljen na tronu" izlisno postaviti pitanje u kome se uporedjuje PRO1 sa bilo kojim drugim aparatom. Stice se utisak da je autor teme isuvise subjektivan i pristrasan. Jedina osobina gde je PRO1 daleko daleko ispred A2 dopadljivost izlaznog JPG fajla iz aparata tj. prilikom gledanja istog u 100% uvelicanju na ekranu, a kada se ukljuci RAW, ta se "prednost" gubi. U ostalim osobinama, ili isto ili slabije....
[ voka_gsw @ 20.06.2005. 07:38 ] @
Citat:
maxso: Ja koliko sam shvatio po tvojim postovima tebi je u kategoriji do 1000 evra najbolji Canon pro1?
A reci mi samo jos dve stvari ako nije problem. Kakav je po tebi Minolta A2, posto nisam nasao nesto puno o njemu na forumu (i odnos Pro1-A2)?
Da li je pozeljno da ima aparat stabilizator (da li moze i bez njega da se udobno slika)?
Pozdrav

http://forums.dpreview.com/for...orum=1010&message=11402857
http://forums.dpreview.com/for...orum=1010&message=11999571
http://forums.dpreview.com/for...forum=1010&message=8392630

Naravno da je poželjno da ima stabilizaciju, a ti ako hoćeš da daš ~1000€ za aparat, možeš i da razmisliš o dslr..
[ Nebojsa Milanovic @ 20.06.2005. 08:20 ] @
Minolta A 2 je u startu dobro zamišljen aparat, ali sa dve velike, meni neprihvatljive mane.

Prva je suštinska, a to je kvalitet fotografija. On je zaista loš i u tome se slažu i njeni simpatizeri. Neki štampaju fotke u malom formatu pa kažu da to mogu da podnesu (šta će im onda aparat od 8 MP?), ali ja sam foto-amater a suština foto-amaterizma je gledanje fotografija, poželjno u sto većem formatu. Ako tu nisam zadovoljan, to ništa ne može nadomestiti.

Drugi problem su greške u fokusu. Previše se pričalo o tome da je fokus relativno brz (što je tačno), a zanemarivalo se što je često neprecizan (!). Ovaj problem nije jednako izražen kod svakog primerka, ali mene užasava i pomisao da će mi fotka u sred dana biti neoštra, o tome ne želim ni da razmišljam.

[ DJC @ 20.06.2005. 12:03 ] @
Kao sto Nebojsa kaze, te "mane" su njemu neprihvatljive. O greskama u fokusu je bilo reci ovde, samo cu ponoviti zakljucak, bilo je gresaka u fokusu u prvim serijama aparata, kasnije je to sasvim ispravljeno, tj. eliminsano. Greska se javlja u modu gde aparat sam odredjuje tacku fokusa, medjutim svako iole ozbilniji nece koristiti taj mod, vec fokus tacku, koju moze da pomera po celom kadru "flex focus point" i u tom slucaju nema ni govora o gresci u odredjivanju fokusa.

Druga nabrojana mana, kvalitet fotografija, se odnosi na izgled JPG fajla direktno iz aparata. A2 ima tu osobinu da je dodatna obrada slike u aparatu minimalna (dodatno poostavanje, zasicenje boja, kontrast itd...), sto iako ne izgleda lepo na monitoru, bude jako zahvalno u post-procesiranju (priprema za stampu, priprema za "gledanje na monitoru"). Kao sto Nebojsa kaze, taj "los" kvalitet fotografija je dovoljan za stampu malog formata, a sa znalackim post-procesiranjem postize se stampa velikih formata. (ovo sve vazi za JPG fajlove).

Kada se zeli maksimalan kvalitet slike (na bilo kom ozbiljnijem foto-aparatu) koristi se RAW mod. Licno verujem da kada bi se u kontrolisanim uslovima napravile fotografije sa PRO1 i A2, i zatim obradile u nekom softveru za RAW konverziju, bila bi potrebna mikroskopska analiza kako bi se uvidela koja je slika napravljena kojim aparatom. Tj. da skratim, ni jedan ne odskace od drugog u tom pogledu.

Glavna razlika kod ova 2 modela je pristup fotografiji, iako u svom imenu ima "PRO" canon je vise trzisno orjentisan, pojednostavljen u P&S maniru, gde se vise kontrole daje automatici aparata. A2 je namenjan ozbilnijm korisnicima, koji zele "sve konce u svoijm ruakama" i gomile opcija i mogucnosti. Samim tim trazi ozbiljniju krivu ucenja, ostljivija je na greske i potrebno je vise znanja da bi se uspesno koristila.

Sa oba se mogu praviti fenomenalne fotografije i bolji je onaj "koji ti bolje lezi".
[ maxso @ 20.06.2005. 14:26 ] @
Mozda sam malo dosadan, ali nikako da se odlucim sta da kupim...
Sta mislite od canon S2 i Canon 350D? (Treba mi malo bolji aparat koji ne zelim da bude samo za jednu vrstu slika)
[ maxso @ 20.06.2005. 17:14 ] @
I kako objasnjavas to sto canon-a pro1 nema nigde da se kupi? A ako je toliko dobar koliko govoris zar ne bi bilo logicno da ga mnogi imaju?
[ Nebojsa Milanovic @ 20.06.2005. 21:06 ] @
S 2 IS i 350 D su babe i zabe, ne mogu se mesati i dobri su predstavnici svojih klasa.

Pro 1 kod ozbiljnijih prodavaca itekako moze da se kupi, a razlog sto ih nema vise je njegova cena od skoro 1 k EUR (i ostalih 8 Mp aparata takodje ima veoma malo).
[ maxso @ 22.06.2005. 20:58 ] @
Uzeo sam na kraju 350D. Da li znas da li postoji nacin da se kod ovog fotoaparata koristi LCD ekran za slikanje?
[ Nebojsa Milanovic @ 22.06.2005. 21:44 ] @
Sa 350 D nisi pogresio, ali se spremi na znacajan dodatni trosak radi kupovine objektiva, jer sa osnovnim kit-objektivom taj aparat ne moze da iskaze svoj kapacitet.

Kod njega, kao i kod svakog drugog DSLR-a, LCD ne moze sluziti za snimanje, nego samo za pregled snimaka.
[ maxso @ 26.06.2005. 17:14 ] @
Fotoaparat je stvarno odlican... A pravi jos bolje slike...
[ gusina @ 27.06.2005. 09:30 ] @
mozda ce "pro 2" imati 3 odvojena ccd elementa za svaku boju, crvenu, zelenu i plavu kao danas neke od boljih video kamera npr. panasonic!

plus, 10-12 miliona pixela!

mada je meni uvijek bilo samo jedno vazno a to je kvaliteta i iznad svega prirodnost
fotografije, tako da bi pro1 mogao dosta dugo zadovoljavati sve moje amaterske
potrebe!
[ miskos @ 17.08.2005. 20:04 ] @
Detaljno sam citao ovu temu na forumu. Trenutno se dvoumim izmedju Nikona 5700 i Canona Pro1. U principu ne treba mi nista vise od 5Mpix, ali Nikon bi bio polovan i imao bi mali LCD (1,5").

Osnovna prepreka za kupovinu Canona je vidljiv sum iznad ISO 100. Ovo mi je znacajno jer bih slikao i u uslovima u kojima osvetljenost nije idealna. Moje pitanje je da li je sum izrazen samo pri max. rezoluciji ili je primetan i pri manjim formatima slike.

Hvala,
Misko
[ Stefano @ 18.08.2005. 23:54 ] @
Ovo sa 3CCD chipa je sigurno da nece biti,mislim to aparatima ne treba,a i kad bi postojalo ko zna koliko bi podiglo cenu aparatu
[ gusina @ 19.08.2005. 11:41 ] @
mozda je ova mogucnost i bliza nego sto se cini za kompaktnu klasu s obzirom
da su objektivi vec na 8 m.pixela na velikim mukama a cijena ccd elemenata
svakim danom pada.

jedno je sigurno a to je da bi se ovim putem digitalna fotografija jos vise poboljsala!
[ salky @ 28.08.2005. 23:39 ] @
Pozdrav svima.. Imao bih jedno pitanje koje nikako ne spada ovdje.. ali budući da ovdje ima ljudi koji se stvarno razumiju u dig. fotoaparate.. molio bi ako mi netko može objasniti ralike između DSLR i "običnih" dig. fotoaparata.. i što znači ako objektiv ima oznaku L?

Unaprijed se zahvaljujem
[ Nebojsa Milanovic @ 29.08.2005. 00:35 ] @
DSLR znaci Digital Single Lens Reflex sto znaci digitalni aparat kome se objektivi mogu menjati, a compact su oni na kojima to nije moguce, a od njih je klasa prosumera u koju spadaju Pro 1 i ostali 8 Mp aparati najvisi domet.

Oznaku L Canon primenjuje kod najvise klase svojih objektiva koji, osim sto su vrhunskog optickog i mehanickog (zaptiveni) kvaliteta, a samim tim i veoma skupi, imaju i zajednicku osobinu da im je jedno socivo od kalcijum-fluorita (jezivo skupog materijala).

Inace, kod Pro 1 to L se odnosi na opticki, ali ne i na mehanicki kvalitet, koji je slabiji nego kod njegove velike "brace".
[ broker @ 29.08.2005. 00:46 ] @
SLR (Single Lens Reflect) se odnosi na fotoaparate kod kojih se isti objektiv koristi i za pregled u trazilu i za stvarno snimanje fotografije. Mehanizam u fotoaparatu pokrece jedno ogledalo kojim se dok kadriramo, ono sto se vidi kroz objektiv usmerava na trazilo tako da mozemo da zaista vidimo ono sto ce biti snimljeno (ukljucujuci i uticaj svih parametara koje smo podesili), a u momentu okidanja se ogledalo sklanja tako da se svetlost kja ulazi kroz objektiv pusta pravo na zaslon. Prefiks D znaci da se radi o digitalnom fotoaparatu. Po pravilu, SLR/DSLR fotoaparat koristi izmenjive objektive.

Kod kompaktnih fotoaparata, objektiv se ne moze menjati.
[ salky @ 29.08.2005. 03:06 ] @
Zahvaljuejm na odgovorima.. stvarno ste odlični i samo tako nastavite.. a dokaz tome je da danas već 6 sati čitam vaše postove :)

Pozdrav
[ paunp @ 11.09.2005. 22:35 ] @
Gde i za koliko moze da se trenutno nabavi Canon Pro1 u Beogradu?

Hvala
[ Axel DPS @ 12.09.2005. 06:44 ] @
Imas za 595€ sa garancijom BG Electro...
[ slavne @ 25.09.2005. 05:35 ] @
I ja sam razmisljao o kupovini Pro1... Pitao sam na par mesta i nije ga bilo; na kraju su mi rekli da su kontaktirali isporucioca i da ne znaju kada ce ga dobiti. Na sajtu http://www.photo-forums.com u jednom razgovoru je receno sledece:

"The Canon Powershot Pro1 just so you all know, is being discontinued due to constant problems. Canon started getting swamped with repairs, and decided to pull it."

Pitanje je da li je ovo tacno, a ako jeste verovatno je rec o statisticki znacajnom procentu kvarova, koji onda zavise od srece korisnika da li ce natrcati ili nece na "falican" aparat.

Iz ovih i drugih razloga odlucio sam se za jedan drugi aparat.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.09.2005. 09:31 ] @
Tako nešto prvi put čujem i to mi liči na patku konkurencije ili na sindrom "kiselo grožđe".

Procenat kvarova nije veći nego kod ostalih prosumera, mada se mora imati u vidu da su aparati veoma kompikovane optičko-elektronske sprave, kojima prebrzo pada cena.

Da bi proizvođaci uspeli da prate taj trend, svesno idu na smanjenje kontrole kvaliteta, koja bi, kada bi se striktno sprovodila, nosila prevelik udeo u ceni.

Kada pogledate napise iskusnijih korisnika na stranim forumima, videćete da oni opisujući neki aparat/objektiv često naglasavaju "moj primerak toga i toga".

To je zato što znaju da, mada je takvo njihovo iskustvo sa tom spravom, neko drugi sa tim istim moze opravdano steći sasvim drugačiji utisak.

Ako se setimo Minolti A 2 koje su u ogromnom procentu imale veoma nezgodnu falinku (lažna potvrda fokusa), ili preskupih DSLR aparata koji takodje vrlo često imaju netačan (tzv. front/back) fokus, postajemo svesni da kupovina takve stvari uvek povlači određeni rizik, posebno kod nas, gde se garancija ostvaruje mnogo teže nego u svetu.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 12.11.2005. u 11:46 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 09.11.2005. 17:56 ] @
Nebojsi i Aci
Slucajno mi je dopao ovaj sait sa vasim dopiskama pa me je i tema i nacin opisivanja navelo da se i ja oglasim.Malo me je zbunila Nesina energija kojom pise o Canonu misleci da rezonuje po principu “svaki ciga hvali svoga konja” medjutim nakon daljeg citanja uvideo sam da to nije tacno i da tu ima neceg drugog , uzvisenijeg.Mozda je to skidanje kape i poklon pred Canonom, a mozda i nesto drugo.

Godine dvehiljadeprve, boraveci na Kopaoniku slucajno sam u rukama mog prijatelja primetio jednu malu spravicu nalik na igracku. Ja sa 7Xi a on sa buvicom koju je mogao lako smestiti i u najmanji dzep na bilo kom delu odece. Narocito sam bio oboren kada sam na Kopaonickom suncu uspeo da vidim i fotku na displeju. Delovalo je prosto neverovatno. Imao sam uvek najskuplje kamkordere ali na jakom suncu sam mogao koristiti samo trazilo, a ne LCD monitor. Kod ovog malise to nije bio slucaj. Displej je sijao jace od sunca. Bio je to ixus. Ja , veliki pristalica analogne fotografije i veliki skeptik o digitalcima bio sam oboren na kolena , narocito kada sam nesto kasnije video uradjene fotke. Vise nije bilo dileme , neverni Toma je kapitulirao. Vrlo brzo sam ga kupio i do danas se ne odvajam od njega. Analogiju sam potpuno batalio. Od tog dana do danasnjeg kroz ruke mi je proslo vise digitalnih aparata, od onih iz consumer kategorije pa sve do profi dSLR kamera. Namerno ne spominjem firme da se neko ne bi nasao uvredjen. Ali Canon je Canon. Bukvalno u svim kategorijama je as. I taman se stekne utisak da ce ga neko dostici , a on opet odskoci. Nedavno sam citao jedan clanak na nekom nemackom sajtu gde je o digitalnim aparatima na prilicno interesantan nacin pisao prof. Leopold Zimerman, sin jednog od najpoznatijih fotografa sedamdesetih godina Jona Zimermana , koji radi kao vanredni profesor na Akademiji savremenih umetnosti u Bonu, kako je testirajuci mnoge aparate ali na ne bas tipican nacin rekao pri kraju clanka da jos uvek misli da digitalna fotografija i pocinje i zavrsava se sa G2.
Ovoga sam se setio nakon procitane diskusije oko A2 i G2.

G2 sam imao u rukama ali A2 ne.Ima jedna stvar koja je svojstvena Canonu. Da li je to posledica njegovog naboljeg defolta ili neceg drugog ne znam, ali znam da od 100 napravljenih fotki 99 mozete pokazati bilo kome bez stida, a i ona stota nije losa. Imam prijatelje koji poseduju druge firme kod kojih taj procenat nije ni priblizan.
Nacicu se malo slobodan pa da posavetujem i Nesu a i ostale, da ne gledaju striktno karakteristike.Vrlo cesto aparati sa slabijim karakteristikama prave bolje fotke. Tu ce Nesa biti u jos vecoj prednosti jer je Canon nafilovan ali nema veze: najvaznija je fotka. Probajte napraviti portret sa Nikonom, Fujijem ili Sonyem po defoltu bez ViVid a i ostalih korekcija tako da lice ne bude zuto kao kod vostanih figura. Taj zadatak ce Canon , bez obzira na kategoriju, odraditi bez uzrujavanja. Ima jedan uporedni test koji dosta govori:

http://www.tomshardware.com/consumer/20040520/

Na pro1 sam se jos davno naostrio ali ovo je prevrsilo svaku meru.Iz ovih stopa idem da ga pazarim, a Canonu cu pisati da Nesi posalje jednu gajbu MB a.
[ gusina @ 20.11.2005. 20:42 ] @
evo ovako!!!

printao ja na format A0 841X1189 mm. na sjajni papir u digitalnom foto studiju, 300
dpi i pogadjate!!!

tockice su potpuno nevidljive a o bojama mislim da je i suvisno pricati!!!

prirodno, vrlo, vrlo prirodno!
gotovo zivo!

ljudi, fotografije su ne-vje-ro-jatne!!!

ponavljam, boje, boje, boje kao uzivo!

nevjerni tome i nisu zasluzili nista bolje od fuji-ja i tome slicno!

8m.pixela je dovoljno za printati A0 i cak vece plakate vrhunske kvalitete!!!

PROVJERENO!!!

p.s. za tu grdosiju od fotografije treba izdvojiti samo 20 Eura!!! sigurno i zagarantirano ste spremili komadic pejzaza na veliko cudjenje i nevjericu prijatelja i
poznanika!

nakon toga i najzagrizeniji "analogisti" pocinju grickati nokte...

[Ovu poruku je menjao gusina dana 20.11.2005. u 21:53 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 21.11.2005. 00:48 ] @
Preciziraj koji 8 Mp aparat je u pitanju..

Ne verujem da je npr. Nikon 8700... :D
[ Zarko Silic @ 21.11.2005. 11:50 ] @
svi Canoni imaju zive boje, a fotke im zrace neverovatnom energijom i to uglavnom bez korekcija (pocev od A95 pa sve do pro1).
Pozdrav.
[ gusina @ 22.11.2005. 19:51 ] @
ha ha haa...

@Nebojsa, ova ti je dobra!!!

@ostali!

samo je jedan car u ovoj klasi!

[Ovu poruku je menjao gusina dana 22.11.2005. u 20:54 GMT+1]
[ morlic @ 23.11.2005. 18:52 ] @
Citat:

printao ja na format A0 841X1189 mm. na sjajni papir u digitalnom foto studiju, 300
dpi i pogadjate!!!

sto je
oko 33" x 46", pa puta 300dpi = 9900 x 13800 piksela, sto je daleko, ali daleko
iznad rezolucije 8mp. Ne sumnjam ja da se tebi slika svidela...

Tacke su "nevidljive" jer je tu moralo biti interpolacije, neizbezno...
[ gusina @ 24.11.2005. 19:39 ] @
tocno!!!

to sto si naveo si u "pravu", matematika je neumoljiva!!!

ali!!!

ako se u nekom foto programu (ja npr. koristim corel photo paint) rezolucija od
8 m.pix. (3264X2448 pix.) ubaci 300 dpi, onda se stvarno dobije strava!

u cemu je stos!
ovdje se stvarno moze puno, puno lagati glede tiskanja pojedinog pixela!
(to se kod printanja jako malo vidi)

ja sam donio u dig. studio fotografije 3264X2448 p. sa 350 dpi a profesionalac
u studiu mi je rekao da mi je sasvim dovoljno i 300 dpi.

e sad, ja sam ga pitao koliki bih mogao printati format (na boljem ploteru) sa prihvatljivom rezolucijom u mom slucaju 3264X2448 a on mi je odgovorio da mogu cak i "dupli A0"!!!

ja sam ostao poprilicno zbunjen pa sam pomalo provokativno rekao:
ajde ti meni isprintaj A0 pa da vidimo!

covjek isprintao a ja ostao bez daha, vrlo, vrlo, vrlo ugodno iznenadjen!!!

vjerovao ili ne, tockica se ne vidi, odnosno vidi tek sa udaljenosti od 15 cm, a tako
veliki format i ne mozes gledati sa udaljenosti manje od 1,5m!!!

pokusaj isprintati na isti nacin (OBAVEZNO NA SJAJNI PAPIR I NA VELIKOM PLOTERU naravno u profi studiju) neku svoju fotku pa mi reci!!!

veliki formati npr. (A0) traze po prirodi stvari udaljenost za gledanje od bar 2m, A1 bar 1,5m., A2 bar 1m. itd!

sa te udaljenosti svi formati su savrseno cisti i ostri!!! (i neces vidjeti tockicu sa udaljenosti vece od 15 cm.)

najveci problem je puno nijansa iste boje.
ako ploter nije vrhunski kod printanja ce se vidjeti prelazi iz tamnije u svjetliju nijansu iste boje (npr. nebo) ali opet sa vrlo male udljenosti od npr 30-ak cm!

opet, tko ce gledati format A0 sa te udaljenosti?

mozda i ne zvucim uvjerljivo ali ovo sve je potpuno izvedljivo i za tebe, skokni do
prvog studija isprintaj i sam ces se uvjeriti!!!

dalje, ja sam prava picajzla sto se tice tiska fotografija i vjeruj mi da tesko pristajem na polovna rjesenja!
boje i prirodnost fotografije ni u kom slucaju NE SMIJU BITI NARUSENI!!!
jedino tako mogu staviti i uokviriti fotografiju (ponavljam na veliko cudjenje i divljenje prijatelja i poznanika )

zato jos jednom ponavljam svima!

ljudi sve sto sam napisao je potpuna istina i najbolje je da to provjerite i u praksi i
debelo stojim iza svega napisanog!!!

format A2 420X594 mm kosta 10 eura!
probajte pa javite!!!

evo kako sam ja pripremao fotku:
-upisem u foto programu zeljeni format
-zatim napravim resize (npr. sa 115cm, to je 8mpix. smanjim na za A2 59 cm)
-upisem 300 dpi
-promjena formata u CMYK IZ RGB, zbog printanja
-save i izaberem tiff

probajte pa javite!

vjerujte mi da je praksa najuvjerljivija, bez obzira sto je matematika neumoljiva!

probajte bar jednu fotku i vidjet cete!!!
pozdrav svim forumasima i zaljubljenicima u fotografiju!!!

Edit by N. M. Ispravljen lapsus

[Ovu poruku je menjao gusina dana 24.11.2005. u 20:44 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 10.12.2005. u 15:08 GMT+1]
[ gusina @ 11.12.2005. 17:19 ] @
@Nebojsa, zahvaljujem!
[ Nebojsa Milanovic @ 21.01.2006. 09:17 ] @
Ovo je dobra ilustracija nivoa znanja i pismenosti testera u našim časopisima. Svaka reč u tom "testu" je za Smehotresnu olimpijadu. Evo nekih bisera...

Copy/paste sa zajedno sa gramatičkim greškama:

-Zboj svoje težine uz fotoaparat se dobija traka za nošenje oko vrata

-Canon PoverShot Pro 1 je digitalni aparat namenjen isključivo naprednim korisnicima i profesionalnim fotografima

-Ispred tog displeja nalazi se točkić pomoću koga se podešava ekspozicija i otvor blende u manuelnom režimu.

-materijal moguće snimiti i u RAW formatu u rezoluciji 3504 X 2336 piksela (njegova je 3264x2448)

-PoverShot Pro 1 ima veoma snažan objektiv

-što je ekvivalentno daljini od 28 do 200 mm sa optičkim uvećanjem 7X

-moguće je podesiti jačinu blica u tri nivoa

-Fotoaparat ima blic kojo je smešten na vrhu i automacki iskače

-Prebacivanje materijala na kompijuter se vrši preko USB kabla i isporučenog softvera

-Zbog velike blizine blica i objektiva na slici se može pojaviti senka koje baca objektiv.

-ima podnožje za ekstremni blic

-Canon PoverShot Pro 1 ipak nije uređaj koji zadovoljava najviše profesionalne standarde SLR tehnologije

-Zbog karakteristika objektiva primećuje se umerena distorzija slike

-Canon PoverShot Pro 1 ima relativno pristupačnu cenu koja se u našoj zemlji kreće oko 900 evra.

Što se tiče šuma na ISO 50, jasno je da ga ima, niko nikad nije rekao da ga nema

Edit:

Da ne bude zabune, ova poruka je napisana kao odgovor na članak

http://www.mobilni.info/tekst.asp?id=113

koga je jedan korisnik u prethodnoj poruci linkovao, ali je tu poruku nakon ovog odgovora izbrisao.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 17.02.2006. u 10:24 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 21.01.2006. 17:36 ] @
Ne znam od kada potice ovaj test (900 eura) ali bi osobe koje se bave takvim poslom, u najmanju ruku trebali da vide bar jednu fotku napravljenu aparatom koji testiraju, zatim da imaju oredjeni kriterium koji ce biti sposoban napraviti komparaciju izmedju predmetnog aparata i konkurenata.
Ali nije to samo slucaj kod "nas". Nacitao sam se gluposti i na "stranim" kvazi testovima.
[ maki101 @ 23.01.2006. 07:23 ] @
Citat:

-Zboj svoje težine uz fotoaparat se dobija traka za nošenje oko vrata

-ima podnožje za ekstremni blic

Ova dva mi se najvise svidjaju,
mada ne bih previse da odvajam :)
[ dj bojan @ 25.01.2006. 03:05 ] @
Debilana sta reci! Treba im dati jos koji uredjaj da opisu, ionako je dosadna ova zima
nista smesno se ne desava.
[ maki101 @ 25.01.2006. 03:39 ] @
Sta ima da im dajes uredjaje,
i tako ne verujem da je autor ovog teksta ikad video Pro1 svojim ocima,
samo kazi sta hoces i gotovo :)

Ja bih ako moze test za Nikon D200 ;)

[Ovu poruku je menjao maki101 dana 25.01.2006. u 04:41 GMT+1]