[ član @ 22.06.2017. 14:25 ] @
imam jedno (mozda malo glupo) pitanje za upucene u hardver i popravke telefona:

jednom kolegi je ispao telfon (iPhone 6s+) sa nekih 1,5m visine i od tada ne daje nikakve znake zivota - crk'o totalno! a pri tome se ne vide nikakva spoljna ostecenja, dakle nije bio neki "strasan pad"! Odneo ga u servis (u Nemackoj se cela prica desava) i rekli mu tamo da je crkla maticna ploca i bi popravka bila oko 300-350e (za telefon koji prakticno toliko i vredi). Pitao me je da ponesem telefon u Srbiju kad budem isao da ga tamo dam na popravku jer smo na nekim sajtovima iPhone servisa videli da bi takva popravka kostala mozda oko 150e.

malo mi je cudna ta "dijagnoza" koju su mu dali u servisu, pretpostavljam da su se vodili onim motom "ovce sluze za sisanje"?! meni su telefoni (mnogo manje vredni/kvalitetni od ovog o kome se radi) ispadali mnogo puta i nikad im nista nije falilo, znam jedino nekoliko slucajeva iz svog okruzenja da se razbije touch-screen od pada, ali da totalno crkne telefon, nisam cuo... do slucaja ovog kolege.
znam da je tesko davati takve pausalne procene bez da neki serviser pogleda telefon, ali da li je moguce ili (posto je verovatno nista nije nemoguce) bolje pitati koliko je verovatno, da se prilikom pada telefona stvarno osteti/crkne maticna ploca, ima li tu ikakve logike? sta je, inace, najcesce sto strada pri padu telefona (osim ekrana)?
[ ademare @ 23.06.2017. 15:08 ] @
Fali tu dosta informacija . Prvo u kakvom je servisu telefon bio u Nemackoj i sta mu je radjeno , kako je ustanovljen kvar .

Taj telefon posto je mladji od 2 godine , morao bi da ima Nemacku garanciju i da se odnese u zvanicni servis ! Zvanicni servisi , nisu onakvi kao sto su u Srbiji pa da neko pogleda telefon spolja i kaze ti sta mu je , vec postoje Procedure koje prolazi svaki telefon koji dodje u servis najnizeg nivoa itd .

U svakom slucaju u tom servisu ako je zvanican , poslali bi telefon posle testiranja u servis viseg nivoa i popravka bi se svodila na zamenu ploce , ako je ona u pitanju .

Da li bi ovde dobio plocu novu ili fabricki repariranu za 150 Eura ? Nemoguce !
[ član @ 24.06.2017. 06:35 ] @
da, bio je u garanciji, nosio ga je u servis koji je bio nadlezan za garanciju. tamo su mu rekli da je ploca ostecena od pada. kako su utvrdili da je pad, nemam pojma... da li se ipak vide neka minimalna spoljna ostecena ili im je on rekao da mu je ispao, ne znam, ali su uglavnom odbili da ga popravljaju pod garancijom jer je kvar posledica fizickog ostecenja, nego su mu rekli cenu.

inace, ovo za popravku u Srbiji za 150e si upravu, nije nova ploca, nego "servis ploce", tako im pise na sajtu (da ih ne reklamiram sad ovde).
[ ademare @ 24.06.2017. 14:43 ] @
Na zapadu nisu hteli da popravljaju ploce , to nije radio nijedan servis ovlasceni cak ni za one Nokie od 20 Eura , za Apple od 1.000 da ne pricamo .

Kod nas ce serviser to da greje , ako je otisao neki lem , moze i to da upali pa za 5 minuta posla ta cena , ako ne uspe onda ce da trazi 10-20 Eura . Ako skida i vraca isti cip onda je cena jos veca za pokusaj popravke , takodje bez garancije za uspeh a ako uspe ona ista iz cenovnika. Naravno te opcije se unapred ponude musteriji , pa ako pristane onda se radi .