Vise za izolaciju (termo buzir), skidanje lepka (i prelepljivanje), odlemljivanje a i poneko lemljenje, sto jednostavnija i jeftinija. Vidim da su najjeftinije bazne oko 40€ a to je i malo previse za ovako slabu upotrebu a i preglomazne su.
Dodje mi da napravim ovako nesto:
tj.
ili jos jednostavnije
Cena od 40e je za osnovne verzije vidim da ima Baku i slicne i mislim da se za te pare neisplati samogradnja.Izgubices puno vremena i nazalost nece biti ni priblizno dobra kao najprostije.Plinske su druga prica nemaju regulaciju temperature i ipak puno trose tako da ce te brzo proci volja ako ti treba pazari neku ako ne za termobozire ti netreba a za razlemljiivanje sta skidas kao i sta lemis(koje kuciste koje integralce najcesce...) pa ces doci zakljucka sta ti treba.
[ 2015 @ 29.06.2017. 19:25 ] @
Te za 40e su i preglomazne i preskupe, ako moze da se napravi za 15-20e i da bude mnogo manja a da radi posao, neka velika preciznost mi ne treba. Da je bar ovako nesto https://www.aliexpress.com/ite...a-8858-Better/32663940080.html pa i da razmislim.
A za 30e ima Dremel plinska sa regulacijom, na jednom punjenju moze da radi 45min na maksimum, smanjene i preko sat, to mi deluje najbolje, mada ne znam kako su se pokazale (kvarovi, kvalitet vrhova, itd.)? Ovde na forumu ih napljuvase...
[Ovu poruku je menjao 2015 dana 29.06.2017. u 20:45 GMT+1]
[ 2015 @ 01.12.2018. 17:59 ] @
Evo mene opet, posle skoro godinu i po ponovo zatrebala duvaljka. Stvarno vise nije red da pozajmljujem, moram da uzmem nesto da koliko-toliko radi posao.
Sta kazete na ovu ideju: + +
Ili nekako jos jednostavnije, ako temperatura moze da se ogranici?
[ vucko47 @ 01.12.2018. 18:11 ] @
Jel i dalje budzet 10, 15 evropljana?
[ ZAS011 @ 01.12.2018. 18:16 ] @
Mož' biti da se i smanjio
[ 2015 @ 01.12.2018. 18:16 ] @
Ma moze i vise ali da je sto manjih gabarita posto mi treba jednom u godinu, godinu i po pa da u medjuvremenu ne zauzima mesto bezveze i da se lakse nosi gde zatreba. Znaci nikakve stanice, baze i sl. Ovi AC-DC su ~3x2x1, dimmer-i od 3x3 do 5x5cm (ako su neophodni, ako moze i bez toga kao ono lemilice s diodom i sl. - jos bolje).
[ 2015 @ 01.12.2018. 20:03 ] @
Kakvi su ovi dimmer-i u odnosu na onaj: (verovatno isto to samo nezasticeno)
[ vucko47 @ 01.12.2018. 20:08 ] @
Iskreno, ne znam sta slicno ima kod nas u ponudi, mislim na Srbiju. Mozda da jednostavno kupis ovo sto si linkovao
jos prosle godine na aliju i probas. Ili da kupis rucku pa da petljas nesto sam dalje. Izracunaj sta ti je isplativije za
tvoj obim posla.
[ 2015 @ 01.12.2018. 20:24 ] @
Ma kod nas nema nista, 4-5000 je najjeftinija bazna. Doduse ima ovih gasnih ali ne znam ako ih vec toliko kritikuju.
Mislim da cu ipak da pravim, nalazim za te 8858 (s adapterom) da te ne radi kontrola ventilatora, ne prikazuje tacnu temperaturu grejaca, itd.
E sad, za dimmer nalazim uglavnom sl. recept:
BT134 (136)
DB3
0.1uF
2.2K-10K
100K-1M pot/trimer
(i tu i tamo neko ubaci jos 100R i LED)
pa me zanima jel to po principu sta ko nadje po kuci ili ima neke bitne razlike?
A za 24V ne znam da li da kupim one gotove ili da budzim ovako nesto https://www.youtube.com/watch?v=9WRSCBKEn0s to bi fino moglo da se spakuje ali ne vredi kad nema dovoljno A...
[ SASA M. @ 02.12.2018. 23:01 ] @
jedva cekam nastavak ;0
te druge sto si poslao slike verovatno brze *zdime*, pa je tu glavna razlika.. ;0
zadnji link koji si poslao na transformless ne daje vise od 100ma. pa ako ti je to dosta, pravi ;0
[ 2015 @ 03.12.2018. 04:11 ] @
Samo se vi sprdajte, neka neka... Nisam ja kriv sto su kinezi retardirani pa naprave 5 puta manju lemilicu s regulacijom u drsci ali ne i duvaljku. Eto ni ventilatore ne stavljaju iste, lutrija sta ti zapadne, 0.10, 0.15 ili 0.25A.
Sledeci problem je to sto nigde kod nas nema tih 24V AC-DC konvertera, pa ce morati DC-DC booster, npr. ovako nesto
ali dobro, bar cu dobiti i kontrolu ventilatora.
Imam 3 razlicita adaptera - 5V 1A (mozda cak i 2A, nisam siguran), 7.5V 700mA i 12V 500mA, da li je svejedno koji cu iskoristiti za ovo?
[ gilopile @ 03.12.2018. 05:31 ] @
Ima, kako nema duvaljka sa elektronikom u drsci, dakle bez bazne stanice. Nesto je skuplja od te najjeftinije Baku. Imas je po oglasima Ku, KP...
Uglavnom ti treba 3 razlicita duvanja ventilatora, max, min i osrednje i to je to.
Da sam na tvojem mestu, kupio bih BAku od 4500rsd i baznu stanicu prepakovao u manju kutiju. Moze vise od duplo da se smanji.
Nije ona ni velika ni teska da bi se ponela. Nema je 200gr.
Uglavnom se duvaljka i ne nosi na teren da se skidaju SMD komponente i popravlja nesto, vrlo retko kod nekih uredjaja da treba intervencija duvaljkom, a nije mobilna...
AKo treba za duvanje buzira, uzmes plinsku, mala da stane u dzep, a duvaljka neka stoji kuci.
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 03.12.2018. u 07:48 GMT+1]
[ vucko47 @ 03.12.2018. 09:47 ] @
Samo ako mora da dokupi jos i nastavke ispade skupa igracka taj baku. Za te pare vec moze da se uzme nesto sa baznom stanicom sto je verovattno
bolji izbor. Mislim da baku ima i kompresorskih modela u tom mekom cenovnom rangu pa treba malo razmisliti i o tom. Al kako je vec problem prostor pa jos
i nosenje duvaljke po terenu onda pravac prodavnica pa biraj velicinu koja ti odgovara
[ 2015 @ 03.12.2018. 14:16 ] @
Citat:
gilopile:
Ima, kako nema duvaljka sa elektronikom u drsci, dakle bez bazne stanice. Nesto je skuplja od te najjeftinije Baku. Imas je po oglasima Ku, KP...
Uglavnom ti treba 3 razlicita duvanja ventilatora, max, min i osrednje i to je to.
Da sam na tvojem mestu, kupio bih BAku od 4500rsd i baznu stanicu prepakovao u manju kutiju. Moze vise od duplo da se smanji.
Nije ona ni velika ni teska da bi se ponela. Nema je 200gr.
Uglavnom se duvaljka i ne nosi na teren da se skidaju SMD komponente i popravlja nesto, vrlo retko kod nekih uredjaja da treba intervencija duvaljkom, a nije mobilna...
AKo treba za duvanje buzira, uzmes plinsku, mala da stane u dzep, a duvaljka neka stoji kuci.
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 03.12.2018. u 07:48 GMT+1]
Ma gde to, vidjao sam fenove za farbu koji nisu mnogo veci, pogledaj razliku https://youtu.be/lZKfqOb8OlU?t=1138 (a i ta 858 je veca od onih kompresorskih).
Znam da moze stanica u 2-3x manju kutiju, moze i to sto sam gledao (dimmer i AC-DC ti. DC-DC) u nesto velicine kutije cigara ali gde sad naci adekvatnu kutiju?
Ovako ili sve ili pola u drsku pola u utikac/adapter i vozi Misko...
Glavno da znaju da spakuju sve u lemilicu od 5-10e
[Ovu poruku je menjao 2015 dana 03.12.2018. u 15:37 GMT+1]
[ kWh @ 23.03.2021. 23:54 ] @
Pozdrav, i meni treba neka sto jednostavnija duvaljka, nista reflow/reball, samo povremeno neki konektor, kondenzator, otvaranje, buzir. Da li bi ovako nesto moglo da posluzi https://www.lidl.rs/sr/p/super...a-lemilica-u-setu-3-u-1/p29868 (a da ne spali to sto se radi) ili mozda ovo https://www.youtube.com/watch?v=pHLvaOG1Ma4 ili neka prepravka tih Baku rucki na 220V (zamena ventilatora ili nekako preko adaptera, onih kao za laptop)
[ FrankyRC @ 24.03.2021. 05:25 ] @
Teško bi ti odgovarala takva lemilica, koja i nije namijenjena za ono šta ti tražiš.
Takve vrste duvanja (bilo na ovoj plinskoj il mrežno napajanom) su odlične za termo bužire i sl., dok za bilo kakvo lemljenje nisu upotrebljive.
Konektore vjerojatno ćeš uspjeti skiniti, samo postoji velika mogućnost oštećenja ploče.
Kondenzatore ti ne bih nikako preporučio da lemiš/odlemljuješ kako su isti užasno osjetljivi na temperaturu.
Kako kod klasičnih lemilica, tako i kod duvaljki najveća je filozofija u finom tj. točnom regulaciji temperature te kompenzaciji temperature (naravno ovo važi ako su i određeni drugi parametri odgovarajući kao npr. snaga lemilice, odgovarajući vrh, te odgovarajuća namjena). A dobra regulacija dolazi i sa dobrim lemilicama, koje inače prati i "dobra" cijena. Za kupovinom tako nečega nemaš baš neke potrebe, a ni isplativosti.
SMD komponente se dosta lako mogu lemiti i običnom lemilicom.
Odgovarajući vrh i dobar flux te malo prakse čuda čine.
Isto tako odlemljivanje uz pomoć trake za odlemljivanje il sisaljke.
Termo bužire možeš jednostavno sa onim kuhinjskim upaljačem (može i klasični ako su ti dragi ispečeni prsti :-))
Još jedan je problem u radu sa duvaljkom, a to je prevelika disperzija vrućeg zraka.
Pa tako je poželjno koristiti i pred grijače šta još povisuje cijenu.
U konačnici ti savjetujem rađe uloži u dobru i kvalitetnu klasičnu lemilicu sa regulacijom.