[ Dennis @ 12.07.2017. 07:57 ] @
Pozdrav,

Manjoj kancelariji u Beogradu je potrebno da ima javnu IP adresu na interfejsu svog MikroTik rutera. Iz SBB-a sam dobio informaciju da ne mogu da prebace svoj uredjaj u bridge mode kako bih ja na svom WAN interfejsu dobio javnu IP, vec nude da se uradi nat na privatnu IP (192.168.0.x). Takodje kazu da jedino njihov uredjaj moze da radi i ni jedan drugi.

Da li neko koristi ili ima informaciju moze li se SBB optika za kucne korisnike da se poveze direktno na SFP modul na MikroTik? Iz SBB-a sam dobio informaciju da je moguce koristiti jedino njihov ruter.

Mozda bi na MikroTik mogla da se postavi MAC adresa SBB-ovog uredjaja ukoliko imaju zastitu po MAC adresi.
[ bachi @ 12.07.2017. 08:09 ] @
Probaj to drugo oko maca, ali je pitanje da li je to jedini vid autentikacije, sumnjam... A nikada mi neće biti jasni ovi potezi ISPova. Njihovi homa gateway uređaji za kablovski net isto nemaju bridge mode (iako fabrički uređaj ima tu opciju, ali su je oni uklonili), ali tu bar imaš izbora tako što tražiš kablovski modem, izgleda da ovde nema izbora. :(

[ milosbeo @ 12.07.2017. 08:30 ] @
Pa ako je realizovano preko GPON-a, mora da ide njihov ruter, zbog low level komunikacije OLT - ONT. To sto ti trazis, javna staticka na tvom uredjaju, izlazi iz paketa za kucne korisnike. Ako je GPON, to moze da se uradi na vise nacina, rutiranje, pustanjem L2 direktno na neki eth port ONT-a... Svakako moras da zoves SBB.

Jedino kako bi mogao da hakujes ovu situaciju je da dignes PPTP Clienta i dobijes javnu IP adresu (opet dodatno kosta zakup protoka i javne ip adrese). Ovo opet umanjuje performanse interneta (mtu, odziv, brzina...)
[ bachi @ 12.07.2017. 08:41 ] @
Nisam razumeo da je tražio javnu statičku, tražio je javnu adresu. Statička se svakako doplaćuje valjda 600 dinara mesečno.

U najgorem slučaju pusti DMZ na privatnu ip adresu koja će biti dodeljena na MT WAN interfejsu i ne bi trebalo da bude problema.
[ Dennis @ 12.07.2017. 15:45 ] @
SBB je rekao da je u paketu staticka IP, sto je manje bitno u odnosu na to da bude javna na mom interfejsu. Ne odgovara mi da imam privatnu pa da radim NAT.

U pitanju jeste GPON. Vidim da MikroTik ima posebne SFP module za GPON. Samo je pitanje da li će na tom optičkom kablu raditi bilo koji uredjaj ili oni rade auth. preko samog uredjaja. U smislu, da li razliku pravi na koju se optičku paricu poveze ili šta se poveze. Mada, sve sto više istražujem sve više vidim da neće moći da radi kako sam ja zamislio. Tj. SBB bi morao da odobri moj uredjaj.
[ bozicg @ 12.07.2017. 19:55 ] @
Ako ide preko GPON-a onda neces moci da spojis direktno na Mikrotik. Jedan od nacina na koji bi to mogli da rese je preko pppoe konekcije, da modem bude u bridge modu a da Mikrotik poziva konekciju. E sad sve zavisi kako je kod njih to realizovano
[ Dennis @ 27.07.2017. 01:11 ] @
Mislim da nije problem povezati na MikroTik,vec sta posle.

Ovakav uredjaj bi trebao da obezbedi L2 konektivnost.

https://mikrotik.com/product/SFPONU

Ako SBB radi preko PPPoE, mozda bi kredencijali i mogli da se izvuku iz uredjaja.

Ako nekim slucajem rade DHCP klijent po MAC adresi, jos lakse bi MAC adresa mogla da se izvuce pa da se postavi na MikroTik (jer rekao bih da ovaj modul nema svoju MAC).

Najgore od sve je sto SBB u toj zgradi ne daje opciju preko koaksijalnog kabla, gde bih mogao da dobijem javnu IP na svom uredjaju. Druga opcija je simetricna opcika, gde su cene previsoke za potrebe.