[ goran.c @ 30.07.2017. 14:40 ] @
Problem koji imam je da na setmoj strani SHEET-a brzina na 30 metara u tabeli komparativna poređenja svih testova napravim rang listu od najboljeg do najlošijeg ( prema rpozicijama igrača u testovima - kolone E, G .... ) i da rang lista bude upisana ( tačnije formula ) u tabeli - kolona poredak
Ako neko ima dobru volju za pomoć prilog je u attach-u
[ Ivek33 @ 30.07.2017. 19:52 ] @
Malo si nejasan (bar meni)
Trebao si napisati očekivane rezultate.

Ako sam te dobro razumio
Probaj u ćeliju A212 postaviti formulu i kopiraj dolje do zadnjeg reda. (font postavi bijelom bojom da se ne vide rezultati)
Ova formula zbraja rezultate iz E i G stupca
Code:
=E212+G212

U ćelliju B212 postavi formulu i kopiraj
Ova formula u odnosu na A stupac vraća poredak
Code:
=RANK(A212;$A$212:$A$235;0)+COUNTIF($A$212:A212;A212)-1

Ako ti ne odgovara ova formula iznad tada postavi običan rank i isprobaj pa vidi koji rezultat ti vraća
Code:
=RANK(A212;$A$212:$A$235;0)
[ goran.c @ 30.07.2017. 20:29 ] @
Konfuzno sam objasnio. Za svaki test igrač zauzima određenu poziciju od 1 do 24 moja ideja je da u koloni -sada C napišem ko ima najbolje sveukupne plasmane. Na pr rezultati testa u koloni F daju pozicije u koloni G, rezultati kolone H -plasman u I, itd (J u K; L u M; N u O; P u Q; AI u AF). Zahvaljujući tvom rešenju sam uradio i mislim da je OK . Ja sam hteo da pišem veoma komplikovanu formulu u ćeliji C koja bi obuhvatala opsege ćelije sa formulama tipa RANK .
Dodao sam još jednu kolonu da bih sakrio kolonu A i da mi ne remeti format
Ono što me zanima je formula koja bi sada sortirala po redu automatski kolonu C ( a ne ja putem smolest to largest ) rezultate od 1 do 24 mesta tako da kako se menjaju rezultati dolazi i do promene u plasmanu
Trebalo bi da sam otklonio nedoumice

[ Ivek33 @ 30.07.2017. 21:16 ] @
Ok, sada je jasnije. Mada mislim da nisi dobro proveo rangiranje. Pogledaj da imaš 3x 7-dmo mjesto ranga
Ja sam malo preuredio tvoj file, ti preuredi po svom.
Konkretno, tvoju tablicu sam postavio kao pomoćnu (maknuo je u stranu da ne smeta).
Na njeno mjesto postavio sam novu sa formulom Vlookup. Na ovaj način promjenom podataka u gornjim tablicama automatski će se rangirati tj. mijenjati imena na osnovu njihovog mjesta u poretku.
Definiraj Print Area i ove suvišne tablice neće ti smetati.
Nadam se da će ti ovo pomoći
[ goran.c @ 31.07.2017. 09:03 ] @
IVEK HVALA PUNO SADA FUNKCIONIŠE ONAKO KAKO SAM ŽELEO
Ja sam malo doradio tabelu tako da se sada pomoćna tabela popunjava unosom rezultata u gornjim tabelama.Ono što me interesuje je kako bi se tabela na listu 7 ažururala bez pomoćne tabele već samo na osnovu tabele na 7 strani koja bi "povlačila " rezultate iz gornjih tabela formirala rang listu
Printa area ću definisati i to mi nije problem ali rangiranje 3x 7-dmo mesto ranga prevazilazi moj nivo znanja excella
Ja sam hteo malu pomoć ali je ovo očigledno prešlo već u veliku
[ Ivek33 @ 31.07.2017. 11:05 ] @
Citat:
IVEK HVALA PUNO SADA FUNKCIONIŠE ONAKO KAKO SAM ŽELEO
Ako radi kako želiš onda je problem riješen. zar ne?

Citat:
sada pomoćna tabela popunjava unosom rezultata u gornjim tabelama
To i jeste poželjan način rada a ne da dodatno ti manualno popunjavaš podatke u pomoćnoj tablici

Citat:
Ono što me interesuje je kako bi se tabela na listu 7 ažururala bez pomoćne tabele
Jedino da ti netko napiše VBA pa klikom na button automatski se kreira tablica ali opet treba neka baza na osnovu koje će to VBA odraditi. Ne vidim razlog što ti smeta pomoćna tablica. Sakrij sve stupce u kojima se ona nalazi.

Citat:
rangiranje 3x 7-dmo mesto ranga prevazilazi moj nivo znanja excella
ovo sam uočio u nekim stupcima gdje imaš iste brojeve rangiranja na osnovu istih rezultata za više igrača (vidi attach ove poruke). U svakom stupcu u kojem si izračunavao RANK nalazi se više duplikata? Znači da igrači za pojedinu disciplinu imaju iste rezultate.
Ako ti ovo odgovara onda OK. Ako to nije u redu tada trebaš kreirati formulu koja će za sve identične rezultate dodati na kraju nekekav slijed brojeva a ta formula u stupcu 'AF'izgleda ovako kao ova ispod

Citat:
=AE212+(COUNTIF($AE$212:$AE212;$AE212)/1000000)
Pogledaj 'AF' stupac uz pomoćnu tablicu i uoči da isti rezultati imaju na kraju slijed brojanja pojavljivanja. Ovdje sada teoretski može doći do problema jer svaki igrač koji je u početku redoslijeda uvijek će imati prednost nad onim koji s enalazi iza (što vjerojatno nije dobro?). Dakle ovdje bi možda trebao voditi računa da sve igrače u svim tablicama postaviš abecednim redom.
Ne znam cijelu situaciju (nemam vremena da to proučavam) a ne znam ni konačne ciljeve projekta pa ne mogu dati dobar savjet. Sve je stvar tvoje želje i organizacije podataka.

Također, ti si radio zbroj rangiranja po stupcima
Citat:
=AK212+AM212+AO212+AQ212+AS212+AU212+AW212
a ja bi možda razmislio zbrojiti rezultate svih disciplina umjesto rangiranja i onda tek rangirati. Možda je to relevantniji način izračuna.
[ goran.c @ 31.07.2017. 14:22 ] @
Nisam mislio da idem u detalje sa VB Button samo sam mislio da li postoji mogićnost prilikom promene na tabeli 1 da menja i rangira tabelu na strani 7

Razumeo u potpunosti - HVALA PUNO ovo je bila i pomoć veća nego što sam mislio , pomoćnu tabelu ću svakako da sakrijem
Razumeo sam što se tiče dupliranja ali sam ostavio da dva igrača sa istim rezultatom dele određeni plasman ( koji se uzima prilikom rangiranja ), što statistički nije u potpunoj tačnosti......
[ Ivek33 @ 31.07.2017. 16:37 ] @
Nema na čemu,

U dijelu gdje ti je test akceleracije, umjesto da pišeš ručno imena igrača postavi slijedeće dvije formule
Code:
ćelija E35  =INDEX(D4:D27;MATCH(H35;I4:I27;0);)&" "&INDEX(E4:E27;MATCH(H35;I4:I27;0);)
ćelija E37  =INDEX(D4:D27;MATCH(H37;I4:I27;0);)&" "&INDEX(E4:E27;MATCH(H37;I4:I27;0);)
Ove formule INDEX/MATCH (inače zvane 'LIJEVI VLOOKUP') su zamjena za klasični VLOOKUP.
Ove dvije formule automatski će vratiti ime i prezime igrača u odnosu na rezultate u H35 i H37
I tako za ostale analize i sl. Na ovaj način neće ti se dogoditi da zaboraviš promijeniti ime i prezime igrača.
pozz
[ goran.c @ 01.08.2017. 10:16 ] @
Na osnovu IVEK 33 uputstava znacajno sam unapredio tabelu koja će nekima biti od koristi. Pokušao sam da uklonim pomoćnu tabelu dodao sam neke delove onoga što je IVEK predložio i sada jedini ( ali največi ) problem je rangiranje u tabeli na strani 7 ono što ja pokušavam nije ispravno, ako bi se to rešilo nebi bilo potrebe za pomoćnom tabelom
Promenama na tabeli 1 on sada radi ispravno ali je problem rangiranja
Jedno od rešenja su pomoićne tabele za rangiranje u tabeli 1
a drugo formula koja bi direktno rangirala u ćelijeama I212, K212, .......... kako ovo mođe da se uradi )
[ Ivek33 @ 01.08.2017. 13:56 ] @
Ne znam zašto si toliko zapeo da nemaš tu pomoćnu tablicu (kada već gore iznad imaš neke dvije tablice koje su skrivene).
Sada sam se i ja počeo gubiti u tvojim zahtjevima i ne znam što ti želiš u konačnici. Da si barem napisao očekivane rezultate pa još nekako.
Ovako, evo ti još jedan primjer automatskog poretka. Na osnovu vrijednosti u prvoj tablici, u zadnjoj se automatski vrši poredak (naravno bez pomoćnih stupaca neide, bar meni za sada)
toliko od mene ja više nemam ideja.
pozdrav
[ goran.c @ 01.08.2017. 20:35 ] @
Koristiću TESTIRANJE 1 IVEK samo ću sakriti pomoćne tabele , ona funkcioniše baš onako kako mi treba prilikom testiranja ( jedini mali problem se može javiti ako je broj igrača veći od 24 pa moram da ih dodajem redove i menjam raspone )
Ono kako sam hteo ovde funcioniše i daje ispravne rezultate
Ne mogu se sabirati rezultati iz razloga što kod testova skok u vis (SJ), skok sa zamahom ruku (SJiz) i VO2 max najveće vrednosti su najbolji rezultati ( u rang listi - PRVI pa nadalje do 24) dok su ostali testovi brzine na 20,30 metara, zig - zag i zig-zag sa loptom najmanje vrednosti najjbolji rezultati ( u rang listi - prvi pa NADALJE ) u tome je problem .
Ja sam zaislio ( pa potom i preterao ) da za svaki od testova u tabeli 7 ima svoje mesto na rang listi , onda sva ta mesta se saberu i nađe ko ima najbolji plasman računajući svih 7 testova u tabeli 7)
POZDRAV ( hvala jioš jedanput IVEK-u na velikoj pomoći )
[ Ivek33 @ 01.08.2017. 21:05 ] @
Citat:
jedini mali problem se može javiti ako je broj igrača veći od 24 pa moram da ih dodajem redove i menjam raspone
Postavi dinamične raspone ćelija tj. imenuj naziv ili ih definiraj kao Table1 a ako radiš u Excelu 2003 tada pogledaj link Table1 u Excelu 2003.

Citat:
Ne mogu se sabirati rezultati iz razloga što kod testova skok u vis (SJ), skok sa zamahom ruku (SJiz) i VO2 max najveće vrednosti su najbolji rezultati ( u rang listi - PRVI pa nadalje do 24) dok su ostali testovi brzine na 20,30 metara, zig - zag i zig-zag sa loptom najmanje vrednosti najjbolji rezultati ( u rang listi - prvi pa NADALJE ) u tome je problem .
Ja sam zaislio ( pa potom i preterao ) da za svaki od testova u tabeli 7 ima svoje mesto na rang listi , onda sva ta mesta se saberu i nađe ko ima najbolji plasman računajući svih 7 testova u tabeli 7)
A da probaš dodati u prvoj tablici pomoćni stupac za rangiranje poslije svake discipline i sakriješ te stupce za rangiranje. Pa u zadnjoj tablici u pomoćnom stupcu zbrajaš te skrivene stupce koji sadrže rank. Tako bi možda izbjegao pomoćnu tablicu u razini stranice7. (ovo napamet govorim samo kao prijedlog)
pozz
[ goran.c @ 01.08.2017. 21:12 ] @
OK razmišljao sam i o tome ali zadnja bi trebala da bude ta koja daje pregld karakteristika igrača gde se vidi poređenje igrača koji je bio na pr. u testu zig-zag bez lopte a koji sa loptom pa to onome ko gleda daje jasnu sliku o tehnici kontrole lopte, takođe i td možda samo u 7 strani ono što ste već uradili u IVEK -1 ostaviti samo rangiranja i sabiranja rangova pa ih potom sakriti.......probaćiu kako to izgleda
pozz