[ Massko @ 19.08.2017. 21:07 ] @
Krenuo sam u projekat takozvani Skupra CMS. Mogu da kreiram tabele u bazi na friend level nivou. Kreiram korisnika, namestim šta treba.

Neće biti sistem tipa joomle, više tipa wordpress jer je blog u pitanju a ne portal.

E sad jedino me muči šta sve od komponenata da proveravam. Za sad sam izvršio proveru mod_rewrite

ne znam ima li potrebe da svašta proveravam, jer koliko mi se čini prethodni isti frejmvork mi je radio i na wampu i na xampu i nije zahtevan sistem. Jedino treba podesiti putanje i slično.

Podelio sam nekim ljudima, mislim da će im biti od koristi. Medjutim, svi vole userfriendly aplikacije, niko ne voli da čita readme fajl. Pa sam mislio da malo olakšam i sebi i drugima ceo proces.

Mislim da nije reklama, ali to je sajt tipa: https://skupra.org/dnoviblog/

[Ovu poruku je menjao Massko dana 20.08.2017. u 10:11 GMT+1]
[ nkrgovic @ 19.08.2017. 21:44 ] @
Za pocetak, ovaj deo:

Code:

     
    static protected $_host                 = 'localhost';
    static protected $_username             = 'admin';
    static protected $_password             = 'riko985';
    static protected $_dbname               = 'skupra6';
 


AMAN IZBACI SA DROPBOX-a.

Sledece, dropbox nije za kod. Otvori github nalog.
[ mjanjic @ 20.08.2017. 02:31 ] @
I parametre za pristup bazi stavi u "httpd.conf" ili "virtual hosts" fajl.
[ Massko @ 20.08.2017. 08:54 ] @
E to sam nabacao u index.php, to ce svakako da unese korisnik svoje parametre. Gledaću da što više varijabli smestim u bazu jedino pristup bazi mora u config.php

Nego, što se tiče github-a.. ne znam probaću, meni je dropbox zanimljiv, jer čim nešto odradim ja ga bacim u dropbox folder i znam da sam siguran, posle ako hoću to da šerujem ja stavim link.

A za github mora po browseru da se čačka nije cloud ili jeste?
[ kunc @ 20.08.2017. 09:49 ] @
Citat:
Massko
Nego, što se tiče github-a.. ne znam probaću, meni je dropbox zanimljiv, jer čim nešto odradim ja ga bacim u dropbox folder i znam da sam siguran, posle ako hoću to da šerujem ja stavim link.

A za github mora po browseru da se čačka nije cloud ili jeste?


Ne mogu zamislit nekoga ko pravi CMS i igra se sa PHP-om a da nije do sada pogledao i naucio verzioniranje.

Napravi account na Bitbucketu (imas mogucnost privatnog repo-a i to free), dok na GitHubu moras platit za private repository.


Iščitaj OVO i nauči verzioniranje.

[ Massko @ 20.08.2017. 10:40 ] @
:)

Iskren da budem nemam nameru da učim nove sisteme. Meni je lakše sa dropbox, sigurnije mi je a otvorih sad nalog na github i šta... treba da kucam kod online, kako da napravim folder, kako da proverim da li sistem radi?

Ovako sve radim na apache2 lokalno i onda kad stignem do nekle, ja prebacim folder na dropbox i miran sam.

Po meni github je novotarija koja više akcenat baca na komunikaciju i zajednički rad nego na pojedinca. Nas dvojica radimo na projektu i nma je ovako ok.
[ Shadowed @ 20.08.2017. 11:08 ] @
Citat:
Massko: Iskren da budem nemam nameru da učim nove sisteme.

Onda zaboravi na programiranje.
[ Tpojka @ 20.08.2017. 11:40 ] @
@Massko

Composer i Git su dvije najbitnije tehnologije koje PHP programer prosto mora znati.
Reci da ne koristiš ni Composer?
[ Massko @ 20.08.2017. 13:11 ] @
Ne koristim ja sam hard kore :)

Dajte mi jedan razlog zašto bih koristio composer, vi nadri programeri. Composer je php framework jel tako? A ja pravim svoj framework i svoj cms. Zašto bih koristio nešto tuđe?

Ja ne zavisim od programiranja, pravim open source projekat. I želim da sve bude moje.

To vam je isto kao kad kupite vw bubu i restaurirate je i napravite ultra mega kabrio. a za te pare možete da kupite nov auto. E ja radim ovo prvo. ;)

[Ovu poruku je menjao Massko dana 20.08.2017. u 14:30 GMT+1]
[ Tpojka @ 20.08.2017. 13:43 ] @
Nije ti to hard core. To je osnovna stvar u PHP-u kol'ko i OOP il' SOLID.
[ Predrag Supurovic @ 20.08.2017. 19:21 ] @
Citat:
Tpojka:
@Massko

Composer i Git su dvije najbitnije tehnologije koje PHP programer prosto mora znati.
Reci da ne koristiš ni Composer?


Meni zvučiš kao da si ih tek otkrio pa si oduševljen do subjektivnosti.

Ni jedno ni drugo uopšte nije neophodno a kamoli da se mora znati.
[ Predrag Supurovic @ 20.08.2017. 19:22 ] @
Citat:
Tpojka:
Nije ti to hard core. To je osnovna stvar u PHP-u kol'ko i OOP il' SOLID.


Aj ne preteruj. :)
[ Massko @ 20.08.2017. 19:45 ] @
Stigao sam malo dalje od početka, sledeće: treći korak-popunjavanje baze

https://www.dropbox.com/s/0g2fp9o7jphi0pf/skupracms2.tar.gz?dl=0
[ Tpojka @ 20.08.2017. 20:36 ] @
^^

Pa nije baš sad, ali otkriće se isplati. Kako nisu neophodne?
Evo recimo da trenutno radim sa git submodule -om i uvidjam prednost i koja bi to zapetljancija bila da ne koristim baš tako.
Moguće da može i bolje, ali koristim ono kako mi (recimo logičan) surf ponudi. Da l' je sad bolji github tree - od submodule-a za ovo što radim
a to je modifikacija koda u jednom composer (github) paketu u (drugoj) composer (github) aplikaciji, nemam pojma. Vidim da mi ovo radi pos'o.
A to koje sam otkrovenje doživio koristeći composer i git mi daje svako pravo da ga nudim online i branim od napada. :D
Hoću reći, valjda je cilj koristiti standardizaciju u radu.
Možda i nisam osoba koja bi mogla da daje posebne kvalifikacije za tudji rad i da kažem šta je dobro, ali mogu da kažem šta nije dobro i šta odudara od industrijskog standarda i dobre prakse. I to onol'ko kol'ko znam a vjerovatno neko drugi (ili ti - barem po temama ovde) bi mog'o još podosta da nabere poslije moje trijaže.

Ali da ne kvarim temu pošto nisam ni download-ovo kod jer inače ništa ne download-ujem na ovaj način, malo mi krivo što nisu postavljeni print screen-ovi strukture direktorijuma i fajlova. :(

Pošto ne znam kako bi' ti odgovorio na jednostavan način na sva ta obuhvatna pitanja
Citat:
Massko:
Composer je php framework jel tako?

Nije.

Olakšaj sebi i prikloni si tamnoj strani :P da se ne patiš kad dodje do korištenja google, facebook, guzzle i ko zna kojih sve ne paketa.
Možda ti nije potrebno logovanje putem google-a i/ili facebook-a i ostalih javnih servisa za bolji ugodjaj korisnika i UX u ovoj fazi ili ovom projektu, ali
to je prosto neminovno za koristiti.
A i za framework griješiš. U njima su ti riješene sve dječje bolesti koje čekaju neki novi framework u povoju.
Session, Database, Log, Request, Response, Form, Validation i tako dalje i tako bliže je već prežvakano u istima da bi ih ti, ja ili bilo neko treći preskočio već koristio za svoje potrebe.
Ipak ja nastavi' s odgovorom. :)
Suma sumarum: moj ti je savjet (a već ti je neko tako nešto i pomen'o) da kreneš sa bitbucket.org (a ako je već open source u pitanju, onda u svakom slucaju gitub.com), git-scm.com, getcomposer.org i zahvaljivaćeš se nekad. ;)
Da ne davim temu, $lurkujemDalje ?? null;
[ jablan @ 20.08.2017. 20:47 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Ni jedno ni drugo uopšte nije neophodno a kamoli da se mora znati.

Nije neophodno ako hoće da se programiranjem bavi hobistički, mada je i onda mnogo lakše. Paket menadžer i VCS su nasušni alati isto koliko i editor.
[ Massko @ 20.08.2017. 21:08 ] @
Ja sam slobodan da podelim svoj rad sa vama, kome se ne svidja ne mora da gleda. Verujem da neke stvari olakšavaju rad. Ali više volim da to vreme potrošim slušajući programming music i lepo radim. Usput obavezno isključim internet da me niko ne bi uznemiravao.

Da je ovo projekat više članova, share je prava stvar, a to su git i bitbuck...

I tako... dosta za danas. sutra nastavljamo. U medjuvremenu naučiću da koristim te moderne tendencije ali svakako mi to nije prioritet, kao što mi nije ni postmodernost.

Danas ljudi koji traže IT posao, nauče neke lepe strane reči, kao što su laravel bootstrap, codeigniter, oop js, html5 css3 i jedino što znaju to su te reči. Zato se ja i ne frljam njima.
[ dakipro @ 20.08.2017. 22:21 ] @
To si u pravu, mnogi se frljaju sa izrazima i recima, a to je skroz nebitno u praksi pogotovo ako odmah kazes da hoces od vw da napravis ultra dobar kabrio. Samo moras da gledas ko ce to i zasto da koristi - ako ti je to uopste cilj sa open source CMS-om koji pravis, da ga neko i koristi negde. Ako ces samo ti da ga koristis, onda ti i ne treba da je open source. Ako hoces da ga drugi klijenti koriste, onda moraju da znaju zasto, kako je testiran, koji su alati korisceni u izradi, zasto je tvoj bolji od drugih CMS-ova itd. Ako hoces da ga neko drugi dalje razvija (kao 99.99% open source projekata), kako ces (i zasto) onda to dropboxom da resis.

Treba znati koji alati postoje i za sta sluze i sta donose krajnjem korisniku.

Recimo kad neko hoce da kupi drva za grejanje i treba mu 30 kubika (m3). I on ode kod dvojice drvoseca i jedan mu kaze ja znam da secem motornom STILL testerom, imam dva FAP slepera kao backup, imam jos i oop, codeigniter i laravel. A drugi mu kaze ma pusti ga on je nadri drvoseca, samo se baca izrazima, kakve testere kakvi gitovi, samo sikira i misici pa sve to u ferguson v1 proceduralno.
I covek ne zna sta ljudi pricaju pa naruci od obojice po pola, i ovaj prvi mu za dva dana dotera sleperom 15 m3, a ovaj drugi mu za tri nedelje dotera ~13.5 m3 iz tri puta. Nije stigo na vreme jer je malo iscasio rame i zamalo izginuo kad mu je puko kais na traktoru a rezerve nema nigde jer ne niko podrzava taj tip fergusona, i ne moze da izmeri bas kubikazu precizno jer su sva stabla secena sekirom, onako otprilike. I malo ce morati da mu se doplati jer je covek jbg tri nedelje cepao drva rucno sikirom.

PoJenta price: klijentu/sefu/korisniku/supruzniku najcesce nije jasno sta ti koristis i pricas, niti ga to i zanima, njemu treba da je to kvalitetno, brzo i bezbedno. Nije stvar u recima i u frejmworcima, vec u tome sta ti alati resavaju i zasto su bolji od obicne sikirice. Zato ljudi spominju FAP i laravel, jer su klijenti culi za to i znaju da je to provereni "brend" odnosno alat.
U tome je poenta modernih tendencija. Skoro da ne postoji grana privrede ili industrije gde se i dalje koriste prvobitne tehnologije. Zamisli danas odes u vw i kazes im "ma kakvi osciloskopi i kompjuteri i senzori, sve su to nadri mehanicari, samo gedora 9 i 13 hard core".

Probaj da sve gore pomenuto gledas kao korisne alate. Ne koristi se svaki alat svuda, ako cepas 5 drvceta za potpalu onda je sekirica zakon. Ali ako seces 30m3 drva za klijenta koji placa, onda sigurno ima i boljeg nacina.

Ali ako samo uzivas da pises kod u slobodno vreme (umetnosti radi, da ne kazem deljes drvo dok ne napravis frulu), onda sam siguran da misljenje drugih drvoseca nije relevantno, ti jednostavno radis to za svoju dusu, a to je ustvari najbolji osecaj (barem meni) kad samostalno nesto napravis i uzivas u procesu :)

Ziv'li
[ Massko @ 21.08.2017. 10:32 ] @
Hvala @dakipro

Upravo tako, zanimacija.

Nego evo otvorio sam nalog na githubu i mogu samo fajlovi da se prave, kako da napravim folder? Ili kako da izvršim upload? Ceo sajt da stavim u zip pa upload?

-------------------------------------------------------------

Jaooo, snašao sam se :) baš je zgodno :P

[Ovu poruku je menjao Massko dana 21.08.2017. u 11:44 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Massko dana 21.08.2017. u 13:31 GMT+1]
[ Tpojka @ 21.08.2017. 10:49 ] @
Navedi terminal do root direktorijuma od projekta i prati ovo uputstvo.

Hint: Možeš da povežeš github nalog sa SSH ključem svoje mašine pa ćeš tako izbjeći kucanje pristupnog mejla i šifre svaki put kad želiš upload-ovati izmjenu u kodu.
[ Massko @ 21.08.2017. 11:54 ] @
Hvala @Tpojka, će bude nešto od mene..

------------------------------------------------------

povezao sam naloge, dakle evo ga repo:

https://github.com/mastertango82/skupracms

[Ovu poruku je menjao Massko dana 21.08.2017. u 13:30 GMT+1]
[ Tpojka @ 21.08.2017. 12:39 ] @
To se traži. Samo udri. ;)
[ Massko @ 21.08.2017. 16:33 ] @
Kreirane tabele :)

IDEMOOO... dobio sam jednog kontributora, još da ga uključim u project :)
[ VladaSu @ 22.08.2017. 12:57 ] @
Git il svn je vrlo lepa stvar za koriscenje cak iako sam radis na projektu. Uvek mozes da se vratis par koraka unazad ako si krenuo pogresnim putem. I ne, ne pises kod online nego radis uobicajno kao i do sada ali kada uradis neku promenu koja je jedna logicka celina onda mozes uz dve naredba za 15 sekundi da postavis promene na git. Znaci ne oduzima ti ni 1% vremena a moze da te spase muka.
Ako rade vise osoba na projektu onda je to skoro pa obavezno (sem ako jedan ne radi html i css a drugi php ili ako ne kucate po jednu liniju dnevno).
Uopste nije lose koristiti tudje komponente jer to moze da ustedi nedelje i mesece rada a te komponente su mnogo sigurnije nego tvoj kod jer te komponente koristi jos brdo programera i prijavljuje greske i trazi nove feature.
"Vlasnik" komponente je i odrzava, ako npr dodje nova verzija php-a on je prilagodi.
Komponente, widgeti i druge gotove stvari te ne cini losim programerom niti cini da projekat bude los. Treba samo izabrati pravu komponentu. Treba znati kako menjati i to ne direktno menjanje vec nasledjivanje.
Composer je takodje vrlo dobra alatka i pomaze da imas uvid koje sve komponente koristis i da po potrebi imas nove verzije komponenti bez da razsmisljas o tome.

Pocetnici najcesce grese sto uzmu delove tudjeg koda i onda ga ubacuju u svoj kod. Uzmu 100 linija a realno im treba 10 linija. Taj kod je najcesce od nekog tutorijala ili amatera.


Ne znam kakav CMS pravis ali kazes da se tabele kreiraju preko backenda. Ako je tako onda je vrlo verovatno da nisi dobro zapoceo projekat i nisu ti dobre ideje kako da resis neke probleme.
Vrlo su retki i specificni slucajevi kada ima potrebe se runtime kreiraju tabele. Ne kazem da ne valja to sto radis ali je vrlo verovatno da ne valja.
[ Massko @ 22.08.2017. 19:43 ] @
@VladaSu

Neke osnovne tabele treba da postoje na primer users, articles itd.. Nije skroz objektno i proširivo. Meni jeste, ali treba vremena da se ukapira. Instalacija je kao i kod wordpressa i tamo se kreiraju tabele. Moras da imas bazu i korisnika i onda instalacijom kreiras tabele u bazi. Na te tabele sam mislio.

Inace sad cu projekat da bacim na github, jer sam odradio instalaciju, ali ostali deo sajta je teška alfa verzija. No, nema veze, bacam ga na github. Očekujte poruku uskoro.

---------------------------------------

Verzija 1.1 je gotova, treba sajt da se sredi, instalacija radi. Ali verovatno je podložna namernim greškama i probojima.

https://github.com/mastertango82/skupracms

[Ovu poruku je menjao Massko dana 22.08.2017. u 21:09 GMT+1]
[ VladaSu @ 22.08.2017. 21:53 ] @
Rekao si "Mogu da kreiram tabele u bazi na friend level nivou" pa sam pomislio da korisnik bira neke opcije i podesavanja i na osnovu toga se kreiraju tipovi kolona i raznorazne tabele.
To znaci da prakticno ni jedan korisnik nece imati iste tabele. U wordpressu u osnovi svi imaju iste tabele. Nisam dobro razumeo sta to znaci 'friend level nivo' i sta je je ako nesto nije frined level nivo.
[ VladaSu @ 22.08.2017. 22:16 ] @
Za pocetak najveca zamerka je sto nemas template. U istom fajlu ti je u obrada podataka preko php i grenerisanje html-a.
Onda nemas proveru da li ima post key , npr . $username = $_POST['username']; Napravi neku klasu za request koja ce raditi sve te provere.
Sve trpas u Engine. Ako je vezano za usera (singin, forgot pass, logout itd onda to ide u user klasu, ako je vezano za private message onda to ide u tu klasu.
Engine je tu da kooridnise izmedju klasa, requesta , outputa itd.
Onda imas LangSessionSR i LangSessionEN. To ne ide bas tako. Ako dodas novi jezik onda moras i nove sesije i nove metode? Malo fleksibilnije treba.
Ne mozes funkcijama da se vezes za neki jezik vec jezik treba da je parametar.

Vidim ovde puno rada, lepo napisano, funkcije dosta jasne na prvi pogled ali sve logicki dosta lose povezano i logicki lose organizovano.
To je prvi utisak.
Vidi se neko solidno osnovno znanje iz programiranja.
Pravljenjem svog fw neces nista novo nauciti vec ces samo ponoviti-utvrditi dosadasnje znanje ali kao sto sam rekao to je osnovno. Neces se pomaci sa mrtve tacke sem sto ces izfizikalisati brdo koda.
Moja preporuka je da predjes na neki fw i tu ces nauciti puno novih stvari.
Popravices logiku i organizaciju.
FW ce da ti omoguci da programiras i resavas probleme a ne da fizikalises nebitne stvari koje se ponavljaju i rutinski resavaju.
Dobices na kvalitetu projekata i to mnoooogo.
Napravices brze, bolji i lepsi projakt i laksi za odrzavanje i prosirivanje.
Sa ovim tvojim kodom ide lepo za pocetak ali ces kad-tad zaglaviti a da ne kazem ako se jos neko prikljuci on ce zaglaviti prvi dan.


[ VladaSu @ 22.08.2017. 22:19 ] @
Npr zasto ovaj red
<a href='".$home.$lang.'/'.'my-profile'."'>$c[my_profile]</a>
nije ovako nesto
<a href='" Url::to(.'my-profile')"'>$c[my_profile]</a>

a u toj metodi obradis home url i lang parametar i raznorazne parametre.
To ti se ponavlja na milion mesta
[ dakipro @ 23.08.2017. 08:05 ] @
Apsolutno se slazem za gotove frameworke. Licno sam pravio bar 4 frameworka i 3 cms-a na njima, i svaki je bio bolji od prethodnog, i posle svakog sam zakljucio zasto mi treba apstrakcija ovoga, dependenci injector onoga, zasto handler za sesije, zasto za request.. i na kraju sam odustao od svojih sistema, iako super rade tacno kako ja zelim ali sam skontao da kad 5-10-50 programera pregledaju i naprave jednu stvar, veoma je tesko konkurisati. A tu je i onaj momenat kad pozove klijent nakon par godina za neku izmenu, a ja se ubijem da provalim kako to radi, i zasto sam ga tako organizovao, jer sam pisao kod a nikad dokumentaciju.
[ agvozden @ 23.08.2017. 08:28 ] @
Nasuprot tome, ja imam CMS koji razvijam vec 12 godina, vise od 500 implementacija.
Glavne odlike - brz, siguran, modularan,
Nedostaci - nije implementiran namespace, apstrakcije, interfejsi (sve to tada nije ni postojalo)

Par puta sam mislio da odustanem, sta ce mi sve to. Ali, kada su se nedavno pojavili problemi sa 3rd party klasama na WP, video sam da to ima i svojih prednosti.

Bilo je ideja i da se sve to presalta na neki framework, ali se nesto ne bih usrecio da sam to uradio sa Yii.

To je bas robovski i rovovski posao, zahteva dosta truda i vremena. Donosi veliko zadovoljstvo, ali ne znam koliko je to sve vredno.
[ Shadowed @ 23.08.2017. 08:35 ] @
Zavisi o cemu se radi. U svrhu ucenja mislim da je skroz ok raditi na nekom svom framework-u/cms-u/whatever.
[email protected], i sam si napisao da si u tom procesu naucio kako i pre svega zasto ti nesto treba ili treba na taj nacin. IMHO, to se bolje nauci kad krenes sa razvojem svog resenja nego koriscenjem postojeceg (pogotovo kada su ti sami ti koncepti novi).


Ako pricamo o projektu za klijenta, koristis ono sto ti najbolje obavlja posao za taj projekat.
[ dakipro @ 23.08.2017. 08:50 ] @
tu si u pravu, ne bi voleo da sam ucio drugacije. Dok sam pravio svoja resenja disektovao sam sve redom od codeIgnitera preko fuelPhp itd. Kada sam uvideo da sam vec uveliko poceo da kopiram kod iz njihovih klasa, onda sam skontao da je bolje da odustanem od resavstva (resavizma, kako se kaze vec).
Ali je to kljucna stvar, gledao sam postojeca resenja i skupljao fore i fazone, stalno unapredjivao to sto pravim (novim konceptima)

Stvar sa frameworcima po meni nije sam kod koliko organizacija i struktura projekta (i misli). Standard po kome se radi, gde se odredjeni sabloni/patterni koriste i zasto i kako. A to je veoma tesko provaliti ako samo pises kod, ne mozes da predvidis sve zahteve koji ce taj kod da radi.
[ gost12 @ 23.08.2017. 10:28 ] @
Ako ćemo iskreno većina PHP frameworka je isto dosta loše arhitekturirana. Više od pola ih nema ni DIC, a o upotrebi statica gdje mu stvarno nije mjesto da ne govorim pa onda imaš problema sa mockanjem. Da ne bih netko krivo mislio u današnje vrijeme neki framework moraš koristiti isto kao i composer, nećeš valjda toplu vodu izmišljati...
Ovaj projekt što radi je za svaku pohvalu, uči se čovjek, vidi se da je na samom početku i da je jako entuzijastičan. Neće to ispasti dobar cms niti će itko to koristiti, ali će puno naučiti pa će se kroz par godina smijati kako je uopće nešto takvo mogao napisati :)

Makar s druge strane tako nekako i wp izgleda, pa eto koristi ga pola interneta
[ dusans @ 23.08.2017. 11:42 ] @
Kod izgleda lepo i uredno.

Međutim, čemu ona silna ugnježđivanja npr. u Engine.class?
https://github.com/mastertango...ngine/classes/Engine.class.php
A i u mnogim primerima na internetu viđam slične "greške",
jel to neki fetiš ili je to sada in?

https://en.wikibooks.org/wiki/.../Coding_Style/Minimize_nesting
http://wiki.c2.com/?ArrowAntiPattern

[Ovu poruku je menjao dusans dana 23.08.2017. u 12:57 GMT+1]
[ Massko @ 26.08.2017. 19:59 ] @
Hvala na komentarima.

Ja svakako neću odustati. a to da li ću u međuvremenu raditi nešto konkretno za novac, to je pitanje. Malo mi je frka. Odradio sam nekoliko sajtova, da se ne lažemo za sve ove godine. A imam ih 35. :) To je jako slabo. Ali iz te prakse sam zaključio da klijentima radim nešto na brzinu i jednostavno. Tipa wordpress, joomla, static page..itd.

Ali ova cela priča oko strukture, bazičnog stanja i toka misli mi se jako svidja, zato i radim sve ovo. Verujem ja da su ostali popularni frejmvorkovi dobri, da su loši, da trebaju zakrpe. Ali ipak završavaju posao.

Prvo sam mislio da se uključim u neki linux projekat ali video sam da od toga nema ništa, jer sam zaglavio sa asemblerom. Nisam mogao da dozvolim sebi da se nadovezujem na nečiji rad. Da napravim neki program u c# ili čak c. Nego sam išao duboko i duboko. I onda sam puko, reko nije ovo za mene, ima da završim kao neki diletant koji će svoj rad ostaviti iza sebe, a sam otići pod crnu zemlju.

Zato sam se bacio na php. Mislim i dalje sam vezan za linux, ali samo kao advaced user. A što se tiče samog projekta. Nisam pravio svestran globalni project, već malo i namenski. Krenuo sam da pravim sebi sajt i onda dodaj ovo, oduzmi ovo. Ovo je rad od otprilike godinu dana. I savršeno znam kako funkcioniše. Ali ipak tu ću negde i da stanem. Bar što se tiče ovog principa. novi projekat će biti nastavak u idejnom smislu, ali moram mnogo da promenim strukturu organizovanja. Ja ni jednom nisam do pre par dana uzeo svesku na primer pa da napišem šta hoću, neki sistem, organizaciju podataka. a onda sam uzeo i video da je mnogo mogućnosti koje nisam pokrio.

Hteo sam i sad želim da korisniku dam veliki odabir mogućnosti. Da ne mora da kuca kod, a da dobije to što želi. a ovaj sistem to nedozvoljava. Usput sam naučio klase, ali sad moram da stanem.

I uključio sam neke ljude u projekat, davao silne novce. Nisu to neke pare, za nekog, ali pošto je sve ovo neprofitabilno za mene jesu. Ali ne želim da se predam. Moram da naučim composer i da malo koristim pakete koji su već drugi naravili. Ali nema stajanja, io dalje imam sistem koji znam kako funkcioniše, tako da ako zatreba lako se oblikuje (bar meni) i sredjuju stvari.

Kod klijenata mene buni to što su neodređeni. Ustvari da se ne lazemo i nema ih. Tako da ne znam kako sve ovo da zaokružim. Učenja nikad dosta, to znam. Ali praksa je nešto drugo, a gde je praksa tu je i novac. a tu jako škripim.

Mogu da napravim bilo kakav sajt i jak sam radnik, ali opet nema interesenata. A plašim se malo da jače ulažem u to. Neke reklame banere ili neki tv nastup.
[ Nemanja Avramović @ 27.08.2017. 08:39 ] @
Ja sam ti na Fejsbuku već sve rekao pa neću da se ponavljam. Samo ću da dodam da se baciš na composer i kreneš da povezuješ postojeće komponente u svojim projektima. Znači routing, db migracije, templating, auth, IOC, session management, itd... Kad sve to uvežeš imaćeš praktično svoj framework sastavljen od tuđih komponenti, što je skroz okej, evo npr. Laravel koji ja primarno koristim (i na poslu i privatno) se sastoji od gomile Symfony komponenti. A onda ćeš sve to da odbaciš i da pređeš na neki framework koji koristi gomila ljudi iz razloga koje sam ti naveo na FB-u (da bi svako mogao da uskoči na tvoj projekat bez gubljenja vremena da skonta kako to sve funkcioniše ispod haube; kao i što ćeš ti moći bez problema da uskočiš na druge projekte). Ali ćeš zato znati kako sve to funkcioniše u pozadini (bar otprilike). Znaš kako se kaže: Ako si danas ponosan na kod koji si napisao juče, znači da ništa nisi naučio u međuvremenu