[ deri3891 @ 15.09.2017. 08:34 ] @
Pozdrav, imam već neko vrijeme ovaj problem otkako koristim OS X i konačno sam odlučio da ga riješim (ako je rješenje uopšte moguće).
Pošto ne znam šta bi tačno moglo biti u pitanju pokušaću da ga opišem najpribližnije koliko mogu:

- U konkretnom slučaju radi se .mp3 fajlovima ( ne znam da li se problem odnosi i na druge vrste fajlova).
- Fajlovi su na eksternom disku formatiranom kao ntfs.
- Fajlovi su snimljeni na windows 7 os-u i prebačeni na eksterni disk.
- Windows 7 ultimate sp1 x64 je na engleskom i srpskom jeziku, dok je regionalni format postavljen na srpski, latinica, bosna i hercegovina.
- OS X el capitan 10.11.6 je na hrvatskom jeziku dok je regionalni format postavljen na bosanski.
- Na windows-u vidim sve fajlove i foldere normalno.
- Na OS X-u ne vidim fajlove koji u nazivu imaju "č" "ć" "š" "đ"... ostale fajlove čiji je naziv napisan engleskim alfabetom vidim normalno.
- Na OS X-u ako u nazivu foldera postoji "č" "ć" "š" "đ" onda ne vidim ni taj folder uopšte niti njegov sadržaj bez obzira da li fajlovi u folderu imaju "č" "ć" "š" "đ" u nazivu ili ne.
[ deri3891 @ 15.09.2017. 08:49 ] @
Samo još da dodam da ako na OS X-u napravim folder sa "č" "ć" "š" "đ" u nazivu onda je sve u redu. Dakle problem su izgleda samo folderi i fajlovi sa windows-a.
Pokušao sam da promijenim regionalne postavke formata u OS X na srpski, hrvatski, engleski, bosanski ali to ništa nije riješilo.
Jedino što mi pada na pamet je da problem ima nekakve veze sa fajl sistemom zbog razlika između OS X-a i Windows-a.
[ MacOS @ 15.09.2017. 21:12 ] @
uf, na drugom sam sistemu samo da proverim poruke pa nemam sve linkove al trenutno se na Jdownloder forumu bakcem sa ovime
https://msdn.microsoft.com/en-...desktop/aa365247(v=vs.85).aspx
ovde je lik 'odvalio' nesto al je na nemackom
https://board.jdownloader.org/...php?p=407877&postcount=116

hteo sam da se 'licno' uverim u sve to al nikako da dignem win da probam. :( jel nemas kod nekog drugog da probas na meku na istom ili bilo kom drugom sistemu?
[ deri3891 @ 19.09.2017. 09:18 ] @
Nemam mogućnost trenutno, imam os x na macbook-u i windows u parallels-u (isto se desava i ako je windows preko bootcamp-a instaliran).
Kada u windows-u krenem da preimenujem naziv fajla koji u nazivu ima recimo "č" nakon brisanja mi se automatski na tom mjestu pojavi "c" bez unosa sa moje strane.
To je neko privremeno rješenje ali pošto se radi o većem broju fajlova trebalo bi baš puno vremena da se sve preimenuje kako bi se vidjeli na os x-u.
[ MacOS @ 19.09.2017. 21:04 ] @
hm, sad si me stvarno zainteresovao al i dalje nema sanse da dignem win i probam (stvarno imam zestoku averziju prema tom cudu od 'os-a'). elem, a da ti vratis settings na default engleski? ajd sto ja i posle 30 godina na kompu i dalje ne koristim nase znake al kad sam morao nikad nisam imao problema sa znacima (xp i 7-ca). na poslu sam radio dokumentaciju za firmu (word tekstovi i slike freehand/illustrator) ali sam zapravo najvise radio na mom meku i onda prebacivao na pisi. ali uvek sam bio na default engleskom.