[ stameni @ 15.09.2017. 15:13 ] @
Imam nekoliko audio snimaka (predavanja) napravljenih diktafonom Olympus VN-7800PC. Snimano je korišćenjem originalnog eksternog mikrofona, a format zapisa je WMA.

Snimci nisu dovoljno kvalitetni, jer da bi se razumeli, potrebno je mnogo povećati jačinu zvuka, što može da bude neprijatno prilikom slušanja.

Zbog toga me zanima da li postoji neki umereno jednostavan način da se dobije primetno poboljšanje, a da sam postupak nije baš mnogo komplikovan. Neki sitan utility bi možda odgovarao.

Inače, predavanja su snimana u Planetarijumu Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu, pa je problem u blagom ehou, a povremeno se uključuje i klima-uređaj.

Da li postoji neka šansa da se od ovakvog prilično slabog snimka dobije upotrebljiviji zapis? (Naravno, idealan zvuk nije neophodan, a ni ostvarljiv...)
[ gilopile @ 15.09.2017. 22:23 ] @
Sve je to sto ti opisao, nedovoljno. U sustini, ima milion razlicitih filtera.

Ne bi bilo lose da opises sta si pokusao i kako, kakvi su rezultati.

Na kraju krajeva, ako se bas ne snalazis sa audio produkcijom, da nam ovde dostavis bar jedan deo materijala, pa da razmotrimo i vidimo o cemu se konkretnoi radi.

Napis sa kojim programima baratas? Recimo Cubase i sl?
[ stameni @ 16.09.2017. 16:15 ] @
Potpuni sam početnik u obradi audio-zapisa, i zato pokušavam da pronađem neko relativno jednostavno (a pri tome relativno dobro) rešenje. Ranije sam malo koristio Audacity, a imam Cubase SX 3, mada u njemu nemam uopšte iskustva. Slična je situacija i sa Sound Forgeom i Cool Edit Pro -- nemam iskustva.

Možeš li za početak bar preporučiti koji software da koristim?

Evo zapisa jednog od predavanja: http://www54.zippyshare.com/v/D0sByxXy/file.html . Može li se tu šta učiniti?

Naglasiću: ako je cela priča veoma komplikovana, možda ću je i preskočiti.

Konačno, zahvaljujem se na pomoći