[ srle69 @ 16.09.2017. 16:36 ] @
Posle 3 godine rada TV prestao da radi.

Naime, zabrljao je sofware tako što je USB sa slikama i nekim programima ostao u TV posle isključivanja i nakon ponovnog uključivanja je verovatno povukao neke fajlove sa USBa i izbrljao softwer.

Ovakav kvar sam imao i ranije na sličnom SAMSUNG TVu kod prijatelja i rešili smo ga vrlo jednostavno ponovnim upisivanjem FIRMWAREa.

Sada sam prvo pokušao sam da uradim FACTORY RESET ali TV ne prima komande sa daljinskog jer je i taj deo softwera verovatno oštećen.
Zatim sam skinuo njegov FIRMWARE sa zvaničnog sajta i po uputstvu ga ubacio na USB i pokušao upis FIRMWAREa sa tog USBa, ali TV ne reaguje niti šta učitava. Inače, u uputstvu za UPDATE sa USBa piše da nakon uključenja i nakon 2 minuta treba ući u MENU TVa i u opcijama izabrati UPDATE sa USBa. Ovo je besmisleno jer ja ne mogu uopšte ući u MENU pošto TV ne reaguje na komande ni sa daljinca ni preko tastera na samom TVu.
TV radi, ima sliku i ton, prođe bootovanje normalno i početni reklamni logo, krene i normalna slika sa programom koji je podešen. Tako radi 1-2 minuta i onda se sam isključi i počinje da se sam restartuje u nedogled. Isključivanje TVa je tada moguće samo izvlačenjem kabla iz struje jer ne reaguje ni na kakve komande.

Ovo je očigledan kvar u softveru TVa, a i poznat mi je jer sam već imao iskustva sa identičnim kvarom koji je pokazivao iste simptome i koji je rešen sa upisom originalnog softvera, ali kako sada da ga rešim? Moram da napomenem da je glavna napojna ploča proverena i svi elektroliti na njoj su perfektni. Kažem ovo jer je jedan od čestih kvarova sa sličnim simptomima upravo problem sa elektrolitima na ploči, što se takođe vrlo jednostavno rešava.

Znam, većina će reći "nosi to u ovlašćeni servis", ali ja do ovlašćenog servisa imam preko 100 Km u jednom pravcu (BGD), a moraću sigurno 2 puta da idem. Drugo, ne dozvoljavam iz iskustva da me neko dere i da mi izmišlja kvarove tipa "crkla MAIN BOARD, T-CON, bla,bla" ili bilo šta drugo pa da me "šišaju" za popravku. I ono najgore, najčešće kada vide da se neko nešto i razume u tehniku, uglavnom tada neće da prime uređaj na popravku jer nisi pogodna "ovčica" i ne mogu da te baš tako "šišnu".

Poslednji put mi je crkao procesor na T-CONu. Ovo je jedan od najčešćih kvarova na skoro svim novijim SAMSUNG televizorima i pun je internet toga.
Ja zvao 4 servisa i pitao da li mogu da mi zamene procesor na T-CONu. Svi su mi odgovorili da ako znam da je procesor što ga ne zamenim sam, ili, nije to procesor već mora da se menja cela T-CON ploča, pa je pitanje i šta je i sa napajanjem i da to nije tako jednostavan kvar kao što ja mislim i da košta sigurno preko 100 evra.
Ja onda lepo prepišem oznaku i naručim procesor iz Radio kluba koji košta oko 7 evra, zamolim jednog elektroničara da mi ga zameni jer ja nemam dobar alat za to i popravim TV za 15 evra koji je radio posle toga 2 godine bez problema.

Moja iskustva sa raznim serviserima mi govore da mnogo, mnogo nerealno naplaćuju banalne kvarove. Nije problem dati 20-30, pa i 100 evra za neki ozbiljniji kvar, a od toga da je 90% od cene znanje i iskustvo servisera, ali platiti 10x više od realne cene za glupost, to ne dozvoljavam.

Znam da će me sada prozivati neki serviseri da i oni moraju od nečega da žive, ali nerealno dranje uz izmišljanje kvarova koji ne postoje stvarno nije u redu. Ja nisam kriv što ovaj posao opada i što oni žele da sa 3 odrađena kvara zarade koliko neko zaradi za mesec dana.

Da li je neko imao sličnih iskustvava sa ovakvim kvarom? (i molim Vas, bez moralisanja)
[ yz7myg @ 17.09.2017. 11:31 ] @
Kupiš alat i popraviš sam TV i niko te neće derati a pored toga možeš i zaraditi ako i ti budeš popravljao TV i ostale elektronske uređaje.
[ Jordan Čebron @ 17.09.2017. 14:05 ] @
Citat:
yz7myg: Kupiš alat i popraviš sam TV i niko te neće derati a pored toga možeš i zaraditi ako i ti budeš popravljao TV i ostale elektronske uređaje.

Može se kupit alat-al ne znanja i iskustva-i ja bih hteo bit zubar-velike su tamo pare.
Na takav post avtora tog posta ne dajem ni najmanju sugestiju jer to je preveliko blatenje RTV servisera.
[ gilopile @ 17.09.2017. 14:17 ] @
Tako je ljudovi. Svaki ozbiljan i profesionalni serviser koji je ulozio u svoje znanje i alat ce to dobro i naplatiti i to nije nista cudno.
Ako ti je to puno, ti podaj komsijinom klincu koji je jucer kupio lemilicu i usavrasava se na klipovima sa YT :D Mozda sredi, a mozda ga totalno upokoji. Das mu za cokoladu i sok i to je to.[Ovu poruku je menjao gilopile dana 17.09.2017. u 15:32 GMT+1]
[ srle69 @ 17.09.2017. 21:31 ] @
Problem detektovan, potrebno flešovanje memorije Winbond 25Q40 CLSIP.

Zna li neko gde to mogu da mi kvalitetno urade?
[ gilopile @ 18.09.2017. 00:15 ] @
Znam ja. Salji i odradicu ti. Na PP da se cujemo.

Ne cackaj nista....
Kako si detektovao problem?