[ dr. Christian Troy @ 23.09.2017. 21:30 ] @
Radnica Orion telekoma me je pre nekoliko dana pozvala i saopštila mi je za odličnu ponudu koja košta 1900 dinara čiji je jedan element 4G Internet do 20Mb download.
Pošto nikad u životu nisam imao iskustva sa 4G Internetom ne znam da li je pametno da kod Oriona potpišem ugovor na 2. godine i da se onda kajem ako ne bude kako ja želim.

Naime, radnica Oriona mi je rekla da bi radnik Oriona došao mojoj kući i da bi mi postavio wireless antenu koji b primao 4G Internet.

MTS, Telenor i Vip korisnici 4G interneta, molim Vas da mi napišete vaše mišljenje u vezi 4G Interneta.
Interesuje me da li bi mi non stop bila ista brzina download-a?
Naime, moj drug koji se bavi kompjuterima mi je rekao da vremenske prilike (kiša, sneg, vetar) utiču na signal tako da mi brzina ne bi uvek bila ista dok bi mi kod Telekoma (koristim ADSL) brzina bila ista bez obzira na vremenske uslove.

Takođe Vas molim da mi odghovorite da li je tačna tvrdnja da ako je puno korisnika mobilnih telefona konektovano na 4G mrežu i surfuje da onda korisnici neće imati maksimalnu brzinu download-a.

Molim Vas da mi odgovorite kako se ne bi desilo da kod Oriona potpišem ugovor na 2. godine te da se kajem zašto nisam ostao kod Telekoma.
[ mjanjic @ 24.09.2017. 11:57 ] @
Orion koristi CDMA (koji je u SAD dominantniji), ali zahteva da imaš antetnu na krovu (ili nekom drugom delu zgrade, ali koliko sam shvatio mora postojati optička vidljivost za uspostavljanje linka).


ADSL je, ako nemaš problema sa lokalnom infrastrukturom (dobri kablovi i lokalni koncentrator ili centrala), pouzdaniji i stabilniji, a za Orion se malo informiši po internetu o problemima koje su imali njihovi korisnici i kako beže od njih, dok sa druge strane dobiješ opremu "za dinar" ili čak manje, a pri raskidu ugovora moraš da platiš istu tu opremu nekoliko puta više, jer oni ne žele da je preuzmu (ne javljaju se na pozive ili odugovlače sa dolaskom ekipe, a ne smeš sam da demonitraš).


Alternativa ti je npr. VIP-ov 4G internet (neki su zadovoljni brzinom i stabilnošću veze), mada ne znam kako uspevaju da obezbede protok za toliki broj korisnika.
[ ademare @ 24.09.2017. 13:12 ] @
KOd Vipovog kucnog 4g net-a , svi paketi imaju ogranicenje 100 GB mesecno .

A razlika u ceni izmedju paketa je u startnoj brzini , 10. 20 . itd MBita u sekundi . Tako da su paketi prilicno ujednaceni , pa ogromna vecina ljudi uzima od 10 .

Ako nista drugo " duze " ce da traje tih 100 GBajta

Inace ima i Telenor slicnu ponudu, dok Telekom ima to isto samo kao mobilni net .
[ Dexic @ 24.09.2017. 15:06 ] @
Ovo neko pravi reklame za Orion na forumu? 2 teme slicne tematike u istoj nedelji i oba mesaju 4G i Wirelss.
Isti korisnik:
https://www.elitesecurity.org/t497010-0#3781590
[ dr. Christian Troy @ 24.09.2017. 17:49 ] @
Citat:
Ovo neko pravi reklame za Orion na forumu?

Ne.
Hteo sam da mi odgovore korisnici mobilnih telefona koji ne posećuju temu koju ste naveli.

Svima Vam hvala na odgovorima.
Odlučio sam da ostanem na ADSL uslugi Telekoma Srbije.
Imam svih 10Mb download i biću zadovoljan time.
Lepo bez obzira da li sija Sunce, pada kiša ili sneg ili duva vetar brzina protoka će mi uvek biti ista a kada bih bio kod Oriona onda toga ne bi bilo.
Saznao sam da kada korisnik ne plati račun, Orion odmah seče i onda korisnik ne može da koristi Internet dok je Telekom Srbija prijateljski nastrojen prema sitinim dužnicima (nikada ne seče kada korisnik ima jedan neplaćen račun)
[ SlobaBgd @ 24.09.2017. 18:15 ] @
Moje iskustvo je drugačije: čim nisam platio jedan račun za telefon i ADSL, čim je istekao rok za plaćanje, posle tri-četiri dana su mi "isekli" telefon i net bez upozorenja. Da ne pričam da je greška bila i do njih: preselio sam se, prijavio broj iz novog stana na svoje ime i prebacio ADSL na novu adresu. Ali su oni (Telekom) nastavljali da šalju račun ZA OVAJ NOVI BROJ na adresu sa starim brojem. Novi vlasnik mog bivšeg stana nije bio u stanu nekih 3 meseca, renovirali majstori, ja u gužvi i frci nisam ni primetio da mi ne dolazi račun za net, i tek kada sam otišao u poslovnicu da se raspitam što nemam vezu, saznao sam da je račun poslat na adresu na kojoj više ne živim. E tada počinje nova avantura: dogovorimo se da mi ubuduće račune šalju na novu adresu, da i ADSL internet plaćam preko istog računa koji šalju na novu adresu, uzmu mi ponovo sve podatke, JBMG, DNK, bris, izmere mi ćunu, lepo se mi ižljubimo, ja ustanem da pođem, i onako retor'ćki pitam na koju adresu smo se dogovorili da šalju račune, a lutka u korisničkom servisu mi kaže "pa kako smo rekli - na ulicu tu-i-tu" (stara adresa!). Već sam bio otupeo, pa sam seo i za sledećih petnaest minuta smo očas posla rešili problem koji smo i pre toga rešili. Valjda.
[ espresso @ 24.09.2017. 20:50 ] @
Ja koristim Vipov 4G po potrebi. Pošto oni nude neograničeni sadržaj, može da bude lepa kombinacija. Dakle, imaš tarife sa neograničenim GB po punoj brzini i možeš da ga koristiš bukvalno kao flet ADSL. Samo je skuplje od ADSL. Mada kada pogledaš brzinu i portabilnost i nije.
Veza je stabilna, čak i kada je signal slabiji, net je brz tako da tu nemaš brige sa 4g ako si u zoni pokrivenosti.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 25.09.2017. u 07:14 GMT+1]
[ salenegotin @ 28.06.2020. 07:29 ] @
Ja ne znam da li sam sam možda nešto propustio ali od kad Orion ima 4G mrežu? Koliko znam oni imaju wireless mrežu koja nema veze sa 4G i koja ima 20tak Mbit protok ali to nije 4G. 4G mobilne mreže imaju oko 40-50Mbit. 4G je tehnologija za mobilne telefone