[ antraks @ 18.10.2017. 10:15 ] @
Koristim windows 8.1 i zasad sam zadovoljan istim (iako mnogi kazu da je jedan od losiji windows OS). Planiram preci na linux pa se sada predomisljam da li da uradim dual boot ili samo linux da stavim.
Trenutno je windows instaliran sa secure boot i uefi. Kakva je procedura da uradim dual boot pod uefi? Da li ima potrebe za tim?
Ili da stavi samo linux i da njega koristim?
[ vinted @ 18.10.2017. 15:55 ] @
Citat:
antraks: Koristim windows 8.1 i zasad sam zadovoljan istim (iako mnogi kazu da je jedan od losiji windows OS). Planiram preci na linux pa se sada predomisljam da li da uradim dual boot ili samo linux da stavim.

Ostavi Windows i uradi dual boot.

Citat:
antraks:Trenutno je windows instaliran sa secure boot i uefi. Kakva je procedura da uradim dual boot pod uefi? Da li ima potrebe za tim?
Ili da stavi samo linux i da njega koristim?

Prvo za koju linux distribuciju si se odlučio? Ima ih puno, a za uefi mode, moraš da koristiš samo 64-bitne linux distribucije (nadam se da ti je Windows 64-bitni).
Ako si početnik preporučujem Linux Mint (od 16 >=) ili Ubuntu (od 12.4 >=) . Obe ove distribucije podržavaju uefi boot i secure boot instalaciju, jedino treba da se u Windowsu isključi ona opcija "fast startup". Ako hoćeš neku drugu distibuciju da instaliraš, onda zavisi da li ona podržava uefi boot i to ide na drugi način.
Imaš dosta objašnjenja na netu i to sve sa slikama kako se obe ove distribucije instaliraju baš u ovom uslovima.
za Ubuntu
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Za Mint
http://linuxbsdos.com/2014/06/...-8-on-a-pc-with-uefi-firmware/
Generalno o ufei dual boot-u sa Windowsom
https://www.linux.com/learn/ho...ndows-machine-uefi-secure-boot

[ antraks @ 18.10.2017. 17:40 ] @
Podigao sam windows opet na brzinu jer sam imao dosta gluposti i svega na njemu. Sad hocu da instaliram linux.
Pa mislio sam mint ili ubuntu. Palo mi je na pamet i arch linux ali da ne komplikujem previse uzecu jedan od dva koja si predlozio.
Nasao sam na netu kratko uputstvo.
tutorial

U naslovu pise "alongside" windows, a on pravi posebnu particiju za linux. Ja cu napraviti isto novu particiju. I praticu ove korake. Nadam se da nece biti nikakvih problema.
[ antraks @ 18.10.2017. 17:48 ] @
Skinuo sa amd64 iso. Tako ide onaj naziv iso fajla. Ja mislim da je to 64-bitni linux. Jel tako?
[ vinted @ 18.10.2017. 18:08 ] @
Jeste to je to.
Samo pre nego što počneš instalaciju, prvo i osnovno je da udješ u Windows i onda iz Windows disk managment-a smanjiš (shrik-uješ) particiju za jedno 50 GB, ako ima mesta stavi i i više i ostavi tako taj deo nepratcisionisan. Sama instalacija će pronaći taj neprticisionisani deo i tu će instalirati Linux.
[ antraks @ 18.10.2017. 18:12 ] @
Odlicno, hvala. Sada cu pokusati.
[ antraks @ 22.10.2017. 12:03 ] @
Uspio sam sve uraditi. Stavio sam linux minu 18. Pokusao sam sa ubuntu, ali sam imao nekih problema sa instalacijom bilo kog programa. Mozda nisam dobro radio, ko ce znati.
Grafika mi je nekako losa zasad. Da li je do fonta ili cega? Prepoznao je linux nvidia grafiku. samo ne znam sta jos treba podesiti.