[ blaki @ 20.10.2017. 20:31 ] @

Pozdrav svima,

Molim ovde za pomoć jer ne znam ni kako bih objasnio problem na engleskom, odnosno kako upisati pretragu na Google, a teško ću objasniti i ovde, pa da pokušam:

Na računar sa ASUS H110M-R matičnom pločom i procesorom Intel pentium G-4560 sam instalisao Linux Mint 18.2, Linux BackBox 5 i Windows 7.

Kako me iritirala poruka u Mintu da navodno ne može ostvariti rendering pa ce dodatno opteretiti procesor (nesto u tom smislu), odlučim da pregazim tu instalaciju sa Linux Mintom 17.3 i koristeći Unetbootin (iako ga koristim duže vreme) otkrijem opciju da iso fajl ne narezujem na disk ili pravim butabilni USB već da isti instalisem sa hard diska. Super sve prođe i instališem pomenuti Mint 17.3.

Kod BackBox-a podesim da se samo security update ažurira ali on tu kad god vršim update nudi bez obzira na ovo podešavanje i ostala ažuriranja, ja ignorišem i posle nekog kraćeg vremena on prijavi "da ne može instalisati postojeći security apdejt, jer neka potrebna ažuriranja prethodno nisu instalisana" , klik po klik i ja se tu zeznem i dozvolim mu da izvrši "upgrade" nekih paketa i odmah sam znao da neće izaći na dobro - naravno i ne izađe, digne sistem, a ne vidi tastaturu, te nisam u mogućnosti da upisem lozinku.

Ja ponovo za Unetbootin, rekoh sad ću ja to ponovo instalisati sa diska, kad ono ne dobijem dobar Grub bootloader (nigde Unebootin-a). Dobro kad neće tako ja napravim bootabilni USB i sada se dešava ono što ne mogu da objasnim sebi - digne sistem, počne učitavanje BackBox Linuxa i posle par sekundi ponudi mi da se ulogujem u, pazite sad, Linux Mint, ako probam sa instalacijom - pokušava, naravno zapne, da instališe opet Linux Mint. Naravno da i kada pokušam da se kao odgovarajući korisnik ulogujem sa Linux Mint passwordom, to uopšte nije onaj Linux Mint koji postoji na hardu disku - prijavljuje da su korisnik i lozinka neispravni.

Ajd rekoh valjda sam pogrešno kliknuo na Linux Mint umesto BackBox instalacije kada sam pravio butabilni USB - nisam, probam isti na laptopu radi BackBox bez problema.

Kao da su ostali tragovi prethodne instalacije Unetbootin sa hard diska kada sam instalisao Linux Mint pre više dana i da "počne sa BackBox-om i u nekom trenutku se prebaci na Mint od koga postoje samo tragovi"??? Ili BIOS na ovoj ploči koji ima neku čudnu kombinaciju da možeš u svakom trenutku izabrati hoćeš li UEFI ili klasičan BIOS biranjem istog hard diska sa dve različite opcije da bude prvi boot-abilni, ima neku opciju gde je "zapamtio" tu prethodnu instalaciju sa diska Unetbootin-om ali se to ne vidi nigde???

Ne znam koliko sam uopšte bio jasan, problem je teško objasniti i shvatiti. Zna li neko u čemu bi mogao biti problem?

Hvala unapred na odgovorima.

blaki

PS. Nije problem ni u Boot sektoru, ni loaderu, u međuvremenu sam nadogradio Window 7 na 10 , pa posle vratio Grub sa live DVD-om Linuxa, dakle prepisan Boot sektor potpuno, potom probao instalaciju BackBox-a i naišao na potpuno isti problem.