[ pisac @ 21.10.2017. 10:28 ] @
svi PWM ventilatori koje sam našao imaju neki minimalni broj obrtaja na kojem se vrte. Međutim, meni to ne treba. Postoji li ventilator koji može u potpunosti da se ugasi kada nije potreban, odnosno recimo kada je hladnjak procesora sam po sebi dovoljan da ohladi procesor na ispod 45oC?

Razlog: ventilator sam po sebi samo pumpa nepotrebnu prašinu u hladnjak, a i pravi nepotrebnu buku i kad je tih. Meni je skoro crkao ventilator na procesoru i zaključio sam da ceo procesor može većinu vremena da radi i bez ikakvog ventilatora (temperatura se kretala oko 45oC iako je hladnjak već bio pun prašine koju je ventilator naduvao u njega), a samo je sopradično potrebno paliti ventilator kada jače opteretim procesor (pa temperatura poraste na preko 60oC). Dobio sam ideju da nabavim veći hladnjak (ovaj je prilično mali, mada očigledno dovoljan) i ventilator koji ima sposobnost da potpuno stane, i time napravim skoro potpuno bešuman PC.
[ mb57 @ 21.10.2017. 10:58 ] @
Postoje, takozvani thermostat temperature switch .
Kupi, tebi odgovarajuće temperature, i stavi ga u granu napajanja ventilatora a njega pričvrsti na hladnjak ili kućište, u zavisnosti koji ćžališ da se na taj način isključuje!
[ ademare @ 21.10.2017. 13:15 ] @
Ima to moja Neispravna graficka Kada je opteretim , ventilatori , ima 2 komada , stanu , a ona nastavi da radi , usporeno .

Ovo sa termickim prekidacima, nije losa ideja . Kod nas je cena oko 250 din. i postoje sve temperature od 40 pa navise . To su mehanicki prekidaci, metalni tanki disk , je termostat

Samo treba paziti , jer postoje 2 vrste , jedni koji se iskljucuju na nekoj temperaturi , i oni koji se ukljucuju , sto tebi treba . Najbolje da ga stavis na hladnjak .

Znaci taj metal se zagreje , onda sprovodi , struju, ventilator pocinje da radi , pa kad ohladi , hladnjak , i ovaj termo prekidac , onda iskljuci struju i tako u krug . To je princip rada .

https://www.youtube.com/watch?v=_5eUQkmTwwQ

[Ovu poruku je menjao ademare dana 21.10.2017. u 14:32 GMT+1]
[ SASA M. @ 21.10.2017. 13:31 ] @
Mislim da je najveci problem sto ventilator nece ponovo da se pokrene kada je na najmanjem broju obrtaja. Intel je to resio ali nije isto kod svih.