[ phantomm @ 05.11.2017. 18:25 ] @
Pozdrav, koristim SW već 2 godine i NX Siemens (i šta mislite o ovom programu) nekih godinu dana, ima li neko bilo kakvog iskustva sa ovim programom -NX- i da li neka firma koristi ovaj program, takođe preporuke za još neke programe od strane iskusnih CADaša :D
[ Tex707 @ 05.11.2017. 21:13 ] @
.

Ako vec pitas za preporuku, evo moje - CATIA.
[ PH42-CNC @ 06.11.2017. 07:07 ] @
SW u kombinaciji sa soludcamom ili camworksom ako ti treba kombinacija sa CAM-om.

Ovde kod nas se dosta koristi autocad za 2D i solidworks ili solidedge za 3D. Relativno jeftine licence.

To je osnova, ostali programi su slicni i treba ti par dana da udjes u stos i prilagodis se izazovu.
[ enigma78 @ 06.11.2017. 17:39 ] @
Citat:
phantomm:
Pozdrav, koristim SW već 2 godine i NX Siemens (i šta mislite o ovom programu) nekih godinu dana, ima li neko bilo kakvog iskustva sa ovim programom -NX- i da li neka firma koristi ovaj program, takođe preporuke za još neke programe od strane iskusnih CADaša :DMoja preporuka je NX. Ako uz njega koristiš i SW, to je odlična kombinacija.

Što se tiče još nekih CAD programa, tu su:
- Solid Edge;
- Inventor;
- Creo Parametric (ex Pro/ENGINEER);
- CATIA V5;

LP
[ aleksim @ 07.11.2017. 13:04 ] @
Još jedan glas za CATIA V5.
[ SlavishaT @ 06.12.2017. 20:21 ] @
Kolege iz Webo BiH (www.webo.ba) koriste NX prema Daimler konfiguraciji. Inženjeri koji su na NX radnim stanicama su prošli i obuku u Njemačkoj. Koliko sam shvatio tu je dosta funkcionalnosti koje ne postoje u standardnim NX konfiguracijama.
Mnogo veća cijena u odnosu na CATIA V5 CAT konfiguracije, bez jasnih prednosti. Veliki hendikep je, koliko sam razumio, nemogućnost uspostavljanja kontekstualnih linkova kao u CATIA.

Ja sam skoro započeo saradnju sa francuskom alatnicom Verbom France (http://www.verbom-france.com/en/) i oni primarno koriste Siemens NX u konstrukciji. Nemam direktnog dodira sa njihovim sistemom rada u NX, jer im odgovara da sve odradim u CATIA i isporučim model u step formatu.

Moja preporuke je pucati na high-end CAD sisteme CATIA ili NX, te izabrati jedan mid-range CAD prema njegovoj zastupljenosti u tvojoj sferi interesovanja. Tako si puno konkurentniji na tržištu rada, nego kada se držiš samo jednog paketa.
SolidWorks, Inventor i SolidEdge su igračke u poređenju prema CATIA ili NX. CATIA PLM Express CAT konfiguracije su nevjerovatno optimizovane i stabilne. Naravno u većini poslova cijena licence za high-end CAD je neopravdana, pa su mid-range CAD sistemi zastupljeniji. Kako kolega enigma78 reče odlična je kombinacija koju si već izabrao.

[ oeno @ 10.12.2017. 19:03 ] @
Sve je to fino kolega Slaviša šti si napisao za Catia,ali meni nije jasno da Catia nema neke elementarne stvari (govorim o V5).Nema mogućnost selektovannja regiona da bi uradio extrude ili shaft,već moraš trimovati sve linije tako da nema nikakvih repova,što oduzima vrijeme.Takođe nije mi jasno kako program te veličine nema mogućnost izmjene part u assembly-u a da to se ne odrazi na part van assemblya,u draftingu ne mogu da uhvatim proizvoljan pravac i da uradim porjekciju kao u NX... ,a da ne govorim o tome kako su tek sad u najnovijoj V62017 uveli da radiš sebi template za drafing zaglavlje.O CNC programiranju da i ne govorim jer je mala maca za NX.
[ SlavishaT @ 11.12.2017. 15:40 ] @
@oeno
* Za selektovanje regiona u Extrude ili Shaft idi desni klik na Profile polje u dijalogu -> Go to profile definition -> Sub-elements, pa odaberi region. Pretpostavljam da nije identično kako si navikao u drugom CAD-u, ali nije tačno da ne možeš ekstrudirati redion.
* ''Takođe nije mi jasno kako program te veličine nema mogućnost izmjene part u assembly-u a da to se ne odrazi na part van assemblya'' - Postoje Assembly Features ako na to misliš. Ili misliš na nešto drugo?
* ''u draftingu ne mogu da uhvatim proizvoljan pravac i da uradim porjekciju kao u NX...'' - Pa može sa Auxiliary View
* Template za bilo koju ekstenziju pripremiš jednostavno i koristiš sa File/New from... Punjenje zaglavlja jeste komplikovanije ako moraš praviti makroe. Često se zaglavlja pune iz pripremljene Excel tablice.
* O CNC programiranju, odnosno CAM-u i bolje da ne govoriš ništa jer si površan i za CAD.

edit: Da me ne shvatite pogrešno iz prethodne poruke vezano za ovo: Mnogo veća cijena u odnosu na CATIA V5 CAT konfiguracije, bez jasnih prednosti. Ovo nije uopšteno, a po reakciji kolege oeno rekao bih da je on to shvatio da tako mislim generalno. Napisao sam to u kontekstu za firmu Webo BiH i ono što oni rade, a na osnovu razgovora sa direktorom, koji je veoma iskusan konstruktor alata. Samo za Daimler moraju koristiti NX prema konfiguraciji višestruko skupljoj od CATIA CAT3DX. Za sve ostale OEM-e dovoljan im je osnovni CATIA CAT modul.


[Ovu poruku je menjao SlavishaT dana 11.12.2017. u 17:05 GMT+1]
[ oeno @ 11.12.2017. 18:09 ] @
Uvaženi kolega kao što vidiš kod mene nešto ne idu ti regioni kada je u pitanju Catia,ilustracije radi stavio sam i NX.[ enigma78 @ 11.12.2017. 20:07 ] @
Jednom sam pomenuo, da, kao i svi, imam svog favorita među MCAD aplikacijama, no da ne bih započinjao "rasprave" nisam želio da kažem ništa više.

Čitajući postove dvojice mojih uvaženih i poštovanih kolega, mogu da kažem sljedeće, sa CATIA V5 sam bio očaran, al baš, baš, smatrajući da je to vrh i da ništa ni slično više ne može da se pojavi.

Ta moja zabluda trajala je neko vrijeme, sve dok nisam počeo da koristim NX.

Ovom prilikom moram reći da moj uvaženi prijatelj i kolega Slaviša, kome odajem poštovanje kao vrsnom poznavaocu CATIA V5, izuzetno kvalitetnom inženjeru i stručnjaku od koga se zaista puno može naučiti, čovjeku koji je široke ruke i spreman da uvjek i svakome priskoči u pomoć, u što sam se i sam uvjerio više puta i na tome sam mu veoma zahvalan, ali ovaj puta zaista griješi sa zaključkom da je poštovani kolega oeno površan.

Sa uvaženim kolegom oenom sam u kontaktu već dugo i nikako ne mogu da se složim da je površan, a ne, ni slučajno. Aposlutno ne. Baš naprotiv, mogu da kažem da ga krase iste one vrline koje ima i sam kolega Slaviša.

Drugo, direktor WEBO Bosnia je veoma iskusan konstruktor alata, da, slažem se, međutim, u pitanju je konstruktor koji poznaje i radi samo u CATIA V5. Smatram da kolege koji nisu isprobali i duže vrijeme aktivno učili i radili i u jednom i u drugom softveru nemaju objektivnu sliku stvari i njihovo mišljenje nije relevantno.

Takav način "stručne analize" samo je put u krivom smjeru - put koji nama, kao tehničkim licima, nije prirodan ni svojstven.

Savjetujem svima da jednostavno savladaju i jedan i drugi program približno na istom nivou, prije nego krenu sa bilo kakvim poređenjem.

Meni lično moje iskustvo rada i u CATIA V5 i u NX-u ne može pobiti stav ni jednog konstruktora, bez obzira što je direktor, JA radim u CATIA V5 i u NX-u. MOJE iskustvo rada u ta dva programa jasno i nedvosmisleno dovodi do zaključka: Moj lični izbor i moja preporuka je NX.

Još da dodam, potpisujem sve što je kolega oeno napisao. Znam o čemu priča. I znam da:
- odlično poznaje CATIA V5.
- odlično poznaje NX.

Sa dubokim žaljenjem konstatujem da to isto za ostale kolege ne mogu reći.

Lijep pozdrav...
[ SlavishaT @ 12.12.2017. 02:07 ] @
@enigma78, uz svo poštovanje prema kolegi oeno, ali ovo što on radi je krajnje površan pristup raspravi i dovodi do skretanja teme na nebitne i banalne stvari. Ovaj primjer sa regionima u skici je toliko banalan i stvarno je površno baviti se time. To sam radio u Inventoru 9 godine 2005te i šta sad s tim? Evo vam jedna analogija na ovu banalnost: u VisualBasic i VBA možete kodirati naredbe bez vođenja računa o tipovima podataka. Konverziju tipova podataka za vas automatski odrađuje interpreter pri prevođenju u mašinski jezik i u velikom broju slučajeva sve uredno funkcioniše. Programski jezici C++ i C# vam ne dozvoljavaju takav banalan pristup u kodiranju i morate raditi konverzije podataka i Casting objekata.
U ovom banalnom slučaju koji oeno navodi CATIA ne dozvoljava glup pristup u skiciranju. Trebam li ja na osnovu toga zaključiti da CATIA ne može naći presjek dvije linije u ravni? NX vam toleriše ovu banalnost i automatski kreira region. Super!

Kad me već potežete na ovakve gluposti objasnite mi može li NX kreirati solid model iz step formata ako na modelu ostane ''zero thickness geometry''? Imao sam ovaj slučaj nedavno, pogledajte slike u prilogu. I šta sam trebao reći klijentu? ''Sve je to fino, ali NX vam nema elementarne stvari. Koristite CATIA ili vidite sa ljudima iz Siemens PLM, pa da naprave NX baziran na ACIS kernelu i onda će NX moći progutati ovakve gluposti koje sam napravio na modelu i generisati vam solid model iz step fajla koji je generisan u CATIA''.

Pokretač teme je pitao za firme u regionu. Naveo sam konkretan primjer Webo BiH i trenutne probleme koje imaju i koje savladavaju sa implementacijom NX-a. Oeno mi na to navodi gomilu banalnosti iz CATIA V5, koje rješavaš jednostavno, tako što raskrstiš sa ustaljenim navikama koje si stekao u drugom CAD-u i radiš onako kako je predviđeno u CATIA. Čovjek iznosi stvari koje nemaju veze sa onim što sam napisao. To je veoma površno!
Recite ove banalnosti koje je oeno naveo ljudima u Webo BiH, i da to opravdava višestruko skuplju konfiguraciju u odnosu na CATIA CAT3DX, a pri tome radite samo za jedan OEM. Njihova reakcija neće biti da ste površni, nego da ste ludi!

Evo par pitanja za vas dvojicu, odlične poznavaoce NX i CATIA. da se dalje ne bavimo glupostima:

Čime je konkretno opravdana višestruko veća cijena Daimler konfiguracije NX-a za konstrukciju alata za lim u odnosu na CATIA CAT3DX? Znači, platim višestruko više konfiguraciju sa kojom mogu raditi samo za Daimler, u odnosu na CATIA CAT konfiguraciju sa kojom radim za sve ostale njemačke OEM-e. Evo trenutno stanje: https://www.dropbox.com/s/3c35...le%20OEM-Environments.PNG?dl=0
Raspitajte se i o broju kupljenih licenci za CATIA V5 i NX na prostoru ex Yu. I pored toga, ja opet ne favorizujem CATIA ispred NX i napisao sam kolegi phantommu da izabere jedno ili drugo.

Biće sjajno ako VW pređe na Siemens PLM. To je doduše upitno jer je Daimler sa Siemensom već ''u talu''. Dobijate popust na licence ako ste Daimler partner, a imam i neprovjerenu informaciju, da Daimler ima veliki udio u većini kompanija koje su Siemens PLM reselleri i oficijelni treneri. Da li se u takvoj situaciji isplati VW-u prelazak na Siemens PLM rješenja, jer u tom slučaju kroz taj proces ogromna lova kroz trening programe i plaćanje licenci ide i njihovom direknom konkurentu Daimleru?

Kako uspostaviti kontekstualne linkove u NX assembly? (Pojašnjenje, kako linkovana geometrija sa jedne na drugu komponentu da se pozicionira relativno prema njihovom položaju u assembly-ju? Može li se to odraditi bez potrebe za dodatnim geometrijskim transformacijama geometrije?)

Nemoj da me shvatite da sam Dassaultov advokat.
Trenutno otplaćujem CAT3DX u kome nemam Publications, nemam Shape Fillet i td, pa moram pisati makroe kako bi te funkcionalnosti startovao kroz API. Za iste pare sam mogao kupiti 2 kompletne SolidWorks konfiguracije. Da ne pominjem to da imate stare CATIA konfiguracije koje koštaju ~15k EUR pa naviše, a da nemate STEP interfejs.
Razliku u cijeni u odnosu na SW opravdava nevjerovatna stabilnost u radu te izrazito bolje performanse i brži update time, izvrsna sistematizovanost u Top-Down pristupu u konstruisanju i td.
Na kraju vas malo ko pita u kom to sistemu Vi želite da radite. Rijetki su slučajevi kao što imam sa VFE, gdje im nije bitno u kom sistemu radiš jer prihvataju odrađen posao i u step formatu.