[ METABO @ 03.12.2017. 14:44 ] @
Pozdrav svima, vidim da ima dosta slicnih tema ali bih u ovoj da razjasnim nesto ako je moguce.
Model frizidera je sledeci;

Problem je bio kod starog termostata (nije original, menjan je pre 10 godina),
sto sporadicno nije hteo da se ukljuci i da pokrene kompresor.Kada bi se iskljuci i kada bi proslo par sati kada bih ga kucnuo prstom upalio bi kompresor.To se desava zadnjih par dana i resio sam da ga promenim.Elem kupio sam nov termostat http://www.loren.co.rs/index.p...product_id=3496&search=k59 , po uzoru na stari.
Ono sto sam primetio kad starog termostata kada je polozaj sonde u pitanju je da je sam kraj sonde bio pricvrscen za isparivac u komori frizidera putem dva srafa, ali je sama sonda prolazila kroz 10 cm plasticne cevke koja je bila pricvrscena limom za isparivac.Znaci sonda nije imala direktan kontak metal-metal, vec izolator (plasticno crevo)-ledja isparivaca.Tako podesen stari termostat sa pozicijom sonde je radio oko 10 god i dobro je hladio.

Nov termostat sam povezao na isti naci, preko kontakata 4 i 6, i sam kraj sonde sam provukao kroz ono parce creva pa pritegao sve zajedno za isparivac.
Inace kod starog termostata sam iskopirao montazu tipa, plasticno crevo koje je bilo dugo oko 60 cm od kucista termostata pa dokle stigne, potom sonda je bila gola jednim delom koji je delimicno dodirivala ledja iparivaca, i na samom kraju sonda je bila pricvrscena za isparivac tako sto je njen sam kraj prolazio kroz crevo 10 cm.Cini mi se da je ovaj pristup totalno pogresan, ali je tako radilo sa starim termostatom.

Povezam sve radi, ali mi sumnju dovede ciklus rada frizidera tipa radi 10 min, a odmara oko 16 min.
Proguglam malo, razmontiram sve potom izolujem sondu od kucista termostata sve do 5-6+ cm pred kraj sonde, direktno sondu (metalni deo) pricvrstim za isparivac, znaci kontakt metal-metal.
Nov termostat sa upakovanom sondom u kucistu koje je celom duzinom izlovano;


Sam kraj sonde od oko 5-6 cm je bez izolacije i direktno je pricvrscen za isparivac u frizideru;


I pored, rekao bih, pravilnije montaze sonde ciklusi rada pali-gasi su slicni...

Temperatura vazduha u frizu oko -12, u frizideru blizu isparivaca oko 8 stepeni, (u medju vremenu sam tu i tamo otvarao vrata, pa je moguce da bi preko noci bilo i nize).Podeo na plasticnom dugmetu termostata je na 4.

Posle ovako masivnog uvoda, mene interesuje da li su intervali paljenja i gasenja dobri (cesce se pali nego sa starim, cini mi se).Imam utisak da nov termostat ima manju toleranciju na pad temperature u odnosu na stari.

Nisam uspeo da dodjem do podatka orijentacionog, koliko treba da kompresor radi a koliko da miruje (uzmimo predpostavku da je dihtovanje ok).


[Ovu poruku je menjao METABO dana 03.12.2017. u 16:14 GMT+1]
[ baresi @ 06.12.2017. 11:27 ] @
Ipak provjeri dihtovanje frižidera. Najbolje je to uraditi kad je donji dio prazan. Ubaci unutra neki digitalni termometar, uključi frižider, kad isključi termostat, brzo pogledaj temperaturu na termometru. Isto uradi kad ponovo uključi. Orientaciona vrednost gubitaka je ta, da mora proći najmanje jedan sat za porast temperature za jedan stupanj. Obićno je to i više od jedan sat. Ja sam prije par godina za ovakve kontrole napravio jedan termostat sa sondom koju ubacim u frižider i pratim temperaturu izvana. Sonda je sa NTC otpornikom na jako tankim žicama, da ne utječu na dihtovanje vrata. Osobno mislim da je kod tebe problem dihtovanje. Histereza termostata može biti drugačija od originalnog, ali ipak je to mehanika i ne mogu biti ne znam kakve razlike.