[ agasoft @ 03.01.2018. 15:30 ] @
Dobar vam dan.
Za sve ove godine se prvi put susrećem sa ovakvim problemom, pa se nadam da postoji neko, za mene pristupačno rešenje.
Acer laptop E3-111, neka vrsta polu-netbooka, odnet je u petak u ovlašćeni servis na nadogradnju RAM memorije. Kupio sam memoriju od 4 GB o svom trošku, DDR3L SO-DIMM koja u njega i ide, i ima samo jedan memorijski slot. Ranije je u njemu bilo 2 gb.
Memorija nadograđena, rekli mi da je sve hardverski testirano.
Dođem, uključim, računar ide samo u loop, čak ni do biosa nije moguće doći. Danas odnesem opet, oni poprave taj deo, u biosu se vidi ugrađena memorija.
Međutim, sistem je pao. Ide konstantan loop "priprema automatske popravke je u toku" pa restart, i tako vrtimo do besvesti.
Ne bi to bio problem, padali su meni sistemi bezbroj puta. Ubacio ja USB sa Windows-om 10 koji inače koristim, ali Acer uporno vraća na hard i na onaj loop, potpuno ignorišući boot order ma kakav on bio.
Čitao sam po stranim forumima, kažu da je to Acer bug u biosu koji zacrta prilikom nadogradnje nečega i prilikom nekih padova sistema, da treba da podiže samo hard i ništa više.
Prebacio sam onda Boot na legacy, vođen logikom ako forsira UEFI HDD, sad neće imati šta. Nakon toga sam pokušao opet da podignem Windows 10, Windows 8.1, ali samo se par sekundi pojavljuje ona kocka, Windows logo, i opet ulazi u Loop sa tim. Windows 7 je prešao fazu "loading files", i onda "starting Windows" stoji vekovima, dakle ne reaguje.
Čitao sam isto tako da nema spasa za ovu situaciju dok se ne obrišu glavne UEFI particije, ali ni njima ne mogu da priđem. Probao sam Boot AOMEI Partition Assistant Professional Edition 6.6, ali je i on valjda baziran na nekom Windows-u 7 ili čemu god i ne mogu dalje ni korak.
Dakle, šta mi je činiti? Da li postoji ikakva mogućnost da negde kroz njegov bios kažem da prestane da učitava hard kao primarni na UEFI ili da preko legacy sa fleša podignem nešto za particionisanje i obrišem UEFI particije. Ja bih najviše voleo da mogu da podignem DOS i da koristim diskpart, ali ne znam čime to da postignem. To bi mi omogućilo i da sačuvam podatke ako na kraju budem morao da obrišem ceo disk. Pa ako imate ideju kako da ukrotim bios ili kako da iz legacy i USB podignem nešto čime bih mogao da priđem hardu, vičite. Mada, pitanje je ako dignem bilo koji partition manager preko legacy, da li će on moći da vidi te UEFI particije...
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 16:11 ] @
Ništa konkretno za taj laptop, ali možda pomogne:

1. Većina BIOS-a na uzastopne pritiske na F10, F11 ili F12 pri bootovanju prikaže izbor primarnog boot uredjaja.
2. DDR3 modul je možda neispravan ili nije dobro setovana voltaža, latencija i sl.
3. Problem sa HDD-om. Ovo resetovanje i popravka pa opet sve isto se meni dešavalo kada je HDD imao hardverski problem. Uglavnom, Windows pokuša da popravi stanje sa backup-ovanim fajlovima, ali ako su i sektori gde su oni loši, sve se resetuje pa ponovo

Jedino što možeš da probaš je da ako Laptop nije u garanciji otvoriš i fizički izvadiš HDD, ili zakažeš u ovlašćenom servisu i insistiraš da oni to urade i da tada probate sa nekog USB uredjaja: Win gongle, eksterni DVDROM sa nekim Linux-om u Live režimu.

Uzgred, svaki Linux distro na DVD-ju ima i mogućnost testiranja kompletne memorije (pri bootovanju se pokaže izbor), tako da može da se potvrdi ili isključi problem sa DDR3 modulom.
[ agasoft @ 03.01.2018. 16:30 ] @
Oni mi kažu da su testirali memoriju i da je radila.
E sad, najverovatnije je u pitanju nešto sa HDD, ali ja ne mogu da mu
priđem.
Da li ako podignem neki Linux live mogu da priđem Windows particijama?
Nikad sa Linuxom nisam radio. Mislim da je memorija dobro postavljena,
jer se on sada više ne isključuje, samo ide u restart jer Windows ne
može da se digne, a ja ne mogu da ga oborim zbog toga što me bios
ignoriše. Mogu da uđem na F12 u Boot meni, ali čak iako odaberem USB on
opet diže hard.
Možda ću probati da isključim secure boot, samo što ću morati da
definišem supervisor password.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 16:45 ] @
Naročito je u ovlašćenim servisima prilično limitirano vreme dijagnostike i detaljnijeg testiranja posle intervencije, tako da to moraš sam da potvrdiš da li je ispravno.

Sa Linux-om ćeš moći da pristupiš particionoj tabeli, pa čak i fajlovima za one logičke particije koje nisu šifrovane. Skoro svi Linux-i danas podržavaju i NTFS. Pokušaj sa Lubuntu (prilično malo memorije traži za rad) ili Ubuntu, ali kompletan DVD, pošto on ima sigurno potrebne alate.

Zavisi koji Linux distro se koristi, alati se malo dugačije zovu: parted, discs ili sl. u odeljku "System Tools", "Preference" ili sl. Ne brini se za snalaženje, slično je sve kao kod Win.

Pokušaj još u BIOS-u da lociraš da li postoji redosled bootovanja uredjaja, pa pokušaj to da revidiraš.
Ili pogledaj da slučajno nije "USB devices boot/live" ili sl. setovan na disable.
[ agasoft @ 03.01.2018. 17:01 ] @
Uspevam da podignem i Hirens Boot, ima tamo raznih testiranja memorija,
pa možda probam i odatle.
Da li to traje puno vremena?
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 17:05 ] @
Full testiranje traje dugo, moguće pola sata - razni pattern-i se testiraju u loop-u.
Desetak min. je i više nego dovoljno, ali pusti ga da radi duže, zbog povećanja temperature, možda i ona ima uticaj na korektnost modula.
[ agasoft @ 03.01.2018. 19:31 ] @
Ima ovo smisla. Danas je sve bilo kako tako, hardverski je bilo sve kako treba. Evo sad sam samo hteo da instlairam Linux, uključio računar i on je ušao u hardverski loop, ne mogu više opet ni u bios ni nigde.
Punio se, i tačno kao da je baterija ugrejala memoriju do određenog stepena. I sad opet neće raditi do njenog vađenja. A memorija se vadi tako što mora da se rasklopi sve kompletno, da se odšrafi baterija, hard, wifi kartica, da se izvadi ploča...
Šta misliš, da li je memorija neispravna, ili postoji mogućnost da je nekompatibilna iako je odgovarajućeg tipa?
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 19:48 ] @
Memorija može da radi dobro dok nije viša temperatura od projektovane, a onda da počne da pravi probleme...

Ako je laptop bar dve godine star, to nije dobar znak. Visoka temperatura i prašina su naveći neprijatelj u laptopu, pošto je malo prostora da se izbaci napolje, a ako redovno nije čišćen, onda je sve moguće da otkazuje.

Takode, posle 2 godine baterije su već uveliko sa daleko opalim kapacitetom i to takodje nije dobro. Nije dobro ni da je uključen u struju ako su baterije pune, to takodje smanjuje drastično vek baterijama, pošto se one non stop pune i greju bez potrebe kako sebe, tako i ostle komponente. Punjač takodje možda više ne daje optimalan/stabilan napon i amperažu...

Iskreno, ja bih taj laptop prodao ili bacio ako ni detaljno čišćenje od prašine ne pomogne.

[Ovu poruku je menjao electronic_fan dana 03.01.2018. u 20:58 GMT+1]
[ agasoft @ 03.01.2018. 19:54 ] @
Videćemo, nosiću im opet na dijagnostiku.
Bar su bili korektni, vratili su mi novac. On ima tri ipo godine, ali je
memorija koja je do sada bila u njemu perfektno radila. Jedino ako je
moguće da je ta njegova, fabrička memorija projektovana za rad na višim
temperaturama.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 20:04 ] @
Vrlo moguće.

Opet, savet ostaje isti - čim laptop posle 2 godine počne da otkazuje, odslužio je svoje.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 20:14 ] @
Uzgred, ima još jedna stvar. Ako može da radi bez baterija, samo na strujni adapter, probaj i tu varijantu. Bar ćeš znati tačno da je previsoka temperatura od baterija uzrok.
[ agasoft @ 03.01.2018. 20:40 ] @
Baterija je integrisana tako da ne mogu samostalno da je izvadim napolje, ali sve ovo mogu da predočim njima tamo, ako imaju volje i želje da se tome posvete.
[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 20:50 ] @
Prvi put cujem da RAM memorija nece da radi zbog temperature :) Pa i hladnjaci na memoriji su tu zbog estetike i zastite od elektrostatike, a ne zbog hladjenja...

MEMTEST se opici da se odradi ceo pa se onda vidi da li ona zeza. A ono sto je najbitnije proveriti je da li proizvodjac lap topa podrzava taj SODIMM na ploci ili ne. Ja npr. Crucial DDR3 ne mogu na pola ploca da koristim.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 21:13 ] @
U svim datasheets za memoriju piše kolika je dozvoljena radna temperatura, npr:

https://www.kingston.com/dataSheets/KVR16LS11_4.pdf

Ako je unutar Aleksandrovog laptopa temp daleko preko 85C, da li su mogući problemi ili ne?

A napisao je da je dao u "ovlašćeni servis" da izvrše zamenu, što bi opet značilo da je malo verovatno da bi stavili pogrešan tip. Ili opet moguće?
[ gilopile @ 03.01.2018. 21:26 ] @
0.0.1% je da baguje zbog previsoke temperature RAM-a :)

A i lap pri duzem stajanju, tj. pri ovim pokusajima boot-ovanja ne moze nabiti toliku temperaturu pa sve i da ga je na rustik stavio.

Vrlo jednostavno, problem se javio pri upgrade memorije i nema sta dalje razbijati glavu, zameni taj RAM sa nekim drugim prozivodjecem i probaj.

[ electronic_fan @ 03.01.2018. 21:38 ] @
Ovde izgleda niko ne čita postove... ;)

Pa čovek je lepo u prvom postu napisao šta je kupioL
"Kupio sam memoriju od 4 GB o svom trošku, DDR3L SO-DIMM koja u njega "


http://www.mysoft.hu/docs/Acer/Acer_Aspire_E3-111.pdf
"Memory1, 3, 4, 5 DDR3L SDRAM support with up to 8 GB of DDR3L system memory"
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 21:44 ] @
U svakom slučaju, Aleksandre, napiši epilog ove mučne sage, ako uopšte rešiš da vratiš svoj stari modul natrag.

Ja već dugo vreme koristim Lubuntu i to sa 1GB memorije i to radi sasvim korektno. Sa 2GB, radiće daleko bolje i mislim da za internet i sl. nema potrebe više stavljati u laptop niti koristiti Windows.

[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 21:48 ] @
Ama ljudi, ne radi se o tipu memorije vec memorijskim modulima koji su sertifikovani da idu na ploce. Nebitno da li je DDR3, DIMM, SO DIMM, DDR4, svaki proizvodjac ploce navede koji moduli sigurno rade na toj ploci i ti moduli se kupuju. Evo na primer,
https://www.asus.com/rs/Motherboards/SABERTOOTH_990FX_R20/ - maticna ploca
https://www.asus.com/rs/Mother...RTOOTH_990FX_R20/HelpDesk_QVL/ - spisak podrzanih modula

Znaci ako je uzeo tip memorije koji moze da stane u slot ne znaci da je automatski taj modul podrzan.

Drugo, ako je temperatura memorije 85C, onda bi temperatura jezgra bila daleko iznad 100C (jer se memorija ne nalazi bas na CPU jelte) pa bi se pre izgasio racunar nego sto bi memorija i stigla da dostigne tu temperaturu :) A i to su samo vrednosti na kojima se memorija testira, kapiram da niko memoriju nece dovesti u 85C+ okruzenje pa i ne testiraju preko.

Bice da ti ne citas postove, lepo ti je Dragance napisao, drugi proizvodjac, nova sansa i to je to. Naravno da i ovlasceni servis moze da napravi gresku, kod nas "ovlasceni servisi" imaju bazu od preko par hiljada proizvoda pa ne vidim sto je nemoguce da jedan SO DIMM zavrsi u pogresnom tipu lap topa.
[ agasoft @ 03.01.2018. 21:48 ] @
Ne znamn, nema drugog proizvođača.
Jednostavno sam zakasnio sa dogradnjom ram memorije. SO-DIMM DDR3L ima
da se kupi na kašičicu u svim radnjama u kojima sam pitao. Ovo je
Kingston memorija. Ili je temperatura, ili je memorija neispravna.
Premda serviseri baljezgaju kako je moguća nekompatibilnost memorije.
Nekompatibilnost memorije sa čim? Pa nemam dva slota, kupio sam memoriju
koja ide, tako da i dalje ne razumem kakva tačno nekompatibilnost.
Ništa meni više nije jasno. Tu mi je originalna memorija, ljudi su rekli
da će mi je vratiti i nikom ništa, ali čemu onda svo maltretiranje...
[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 21:52 ] @
Po treci put, nekompatibilnost memorije sa maticnom plocom.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 22:08 ] @
Ovašćeni serviser nema prava da pravi takve greške - to mu je posao. Ako su ti već rekli da može da ima nekompatibilnosti, to je nova informacija i tu nije trebalo da pristaneš na ugradnju, ali je neverovatno da su se upustili u to da "budže đuntu tamo gde ne pasuje".

I sad rasklopili ceo laptop u delove, oduzeli i tebi i sebi silno vreme + nerviranje i sad isto to da vrate sve kako je bilo!?

I nikom ništa? Ma, totalni amaterizam!

Zato ja sam sebi popravljam sve ono šta znam i mogu i bacam ono što je zastarelo, zaobilazeći u širokom luku sve izvikane "ovlašćene" i "one druge". Ako pogrešim, sam sam kriv i prihvatam tu mogućnost ravnodušno, ali bar nema maltretiranja i nerviranja ovog tipa.
[ agasoft @ 03.01.2018. 22:09 ] @
Razumeo sad sve oko nekompatibilnosti, samo mi opet nije jasno, kako je
danas radila sve do večeras, softverom je bilo moguće kako tako
manipulisati, a od večeras opet ne mogu ni u bios. Valjda ako je
nekompatibilna, stalno se ponaša isto a ne čas ovako čas onako...
Ili je i to moguće, kako je raspoložena.
Namerno sam nosio u ovlašćeni servis, da bi oni utvrdili sve što je
potrebno, a oni su izgleda opet zeznuli stvar. Neki servisi koji su
neovlašćeni, nisu ni hteli da mi to rasklapaju zbog kompleksnosti
procesa, jer se rasklapa u sitna crevca svaki deo. Ujutru se ponovo
susrećem sa šefom odeljenja, jer se eto podiglo na taj nivo posle ove
papazjanije.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 22:13 ] @
I ja sam tebe lepo razumeo da je sve lepo radilo dok nisi priključio u struju da se puni, pa kad se napunilo ti si uključio računar i opet blokada.

Ali eto, imaš ovde pro servisere, pa neka oni preuzmu štafetu, pročitaju lepo sve, pa da to sve lepo objasne. Ja sam se potrudio da ti pomognem koliko sam znao iz prakse, bolje od toga ne bih umeo.
[ gilopile @ 03.01.2018. 22:20 ] @
Prvo bi trebalo provrtiti memtest i videti da li ima gresaka, ako je nekompatibilna, u jednom delu, u zavisnosti od testa ce izbaciti ogroman broj gresaka. Zatim, memoriju izvaditi, obrisati kontakte na njoj i ponovo provrtiti test, ako je i dalje problematicna, zameniti i to je to.

Sada nesto citam, i nije iskljuceno i da HDD pravi problem. Moze itekako da zeza da ne mozes da udjes u BIOS, ako se iz nekog razloga inicijalizacija vrsi usporeno ili ne moze da pristupi nekom od vaznih sektora, MBR...i u zavisnosti od samog BIOS-a, ulazak moze biti nemoguc dok se ne iscita HDD ili ce to biti sa manje, vecim zakasnjenjem - sve zavisi.

To se najlakse ustanovi pukim prislanjanjem uveta na deo laptopa gde se nalazi HDD i sam zvuk iskusnim serviserima sve govori.
[ agasoft @ 03.01.2018. 22:20 ] @
Nisu mi rekli da je nekompatibilnost moguća pre ugradnje, tek posle
ugradnje kad sam podneo reklamaciju da ne radi.
Vratili su mi oni novac, rekli da će mi besplatno vratiti staru ako opet
bude problema, ali zaista čemu? Nisu li mogli odmah da dijagnostikuju da
nije kompatibilna? Oni čak još uvek nisu ni sigurni da je to u pitanju,
tek će sutra da rade dijagnostiku. Za to vreme, ako se pokaže da je
memorija nekompatibilna, ja sam svakako izgubio novac jer neću moći da
izvršim povraćaj robe, a da je prodam, realno kome. A pitao sam ih lepo,
imaju li oni memoriju da mi ugrade pa da platim njima sve, rekli su da
kupim sam.
[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 22:21 ] @
Ljudi, to je toliko cesta stvar da niste ni svesni :) Pa evo uzmite sve DDR4 memorije danas na trzistu. Sve su optimizovane za Intel ploce. Kada je Ryzen izasao 20% DDR4 memorija je radilo na Ryzen plocama, a njih 5% na deklarisanoj brzini. Ni dan danas podrska nije stopostotna. I sta sad, svako ko je kupio DDR4 koji je napravljen kada je samo Intel podrzavao DDR4 je trebalo da tuzi proizvodjaca? :)

Oni imaju tu memoriju na lageru i to ti stavljaju. Nece sigurno da imaju za svaki model lap topa po jedan ili dva SO-DIMMa u skladistu ako nekome zatreba :) I ja kada sam sa DS3P 970 ploce presao na Sabertooth, stara Crucial memorija nije radila. Otisao u prodavnicu, kupio novu memoriju, staru gurnuo u server, sve proradilo, svi srecni.

http://www.overclock.net/t/156...4-24-7-memory-stability-thread

Ima dosta info o testiranju memorije.
[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 22:27 ] @
Citat:
gilopile:
Prvo bi trebalo provrtiti memtest i videti da li ima gresaka, ako je nekompatibilna, u jednom delu, u zavisnosti od testa ce izbaciti ogroman broj gresaka. Zatim, memoriju izvaditi, obrisati kontakte na njoj i ponovo provrtiti test, ako je i dalje problematicna, zameniti i to je to.

Sada nesto citam, i nije iskljuceno i da HDD pravi problem. Moze itekako da zeza da ne mozes da udjes u BIOS, ako se iz nekog razloga inicijalizacija vrsi usporeno ili ne moze da pristupi nekom od vaznih sektora, MBR...i u zavisnosti od samog BIOS-a, ulazak moze biti nemoguc dok se ne iscita HDD ili ce to biti sa manje, vecim zakasnjenjem - sve zavisi.

To se najlakse ustanovi pukim prislanjanjem uveta na deo laptopa gde se nalazi HDD i sam zvuk iskusnim serviserima sve govori.


Nije receno da je HDD zezao pre ugradnje nove memorije tako da cisto da sumnjam :) Mada jesi u pravu za kontakte s obzirom na vrlo nizak napon na kom radi DDR3, ali on verovatno ne zeli da otvara sam lap top kad je vec servis ukljucen u celu pricu.
[ agasoft @ 03.01.2018. 22:28 ] @
Hmm, što se HDD-a tiče, svašta je moguće.
To je jako tih laptop, ali ja znam, kada je sve normalno i pritisnem
power, odmah se začuju svi, da kažem zvukovi, motori, ventilacije, disk,
štagod.
Sada, kada odjednom opet nije sve u redu, začuje se na početku kratak
zvuk, pa jedno tri sekunde tišine, pa se opet kao sve pokrene i posle
tri sekunde ga samo otkine i sve ugasi.
Ako neko sluša sve moguće zvukove, to sam ja. :)
[ iculibrk @ 03.01.2018. 22:39 ] @
Kad već možeš dići Hiren's proveri hdd i memoriju (najlakše ti je preko njega). Ono o čemu pišu Zlatni i Gile je najverovatnije, memorija ili hdd (neodgovarajuća memorija ili loš hdd). Nije baš, baš skroz isključeno ni ono o čemu electronic govori, ali je najmanje moguće (koliko sam shvatio laptop je normalno radio sa starom memorijom?)
E sad, sačekaj da vidiš šta će ti sutra reći ovlašćeni. Da li znaš tačnu oznaku memorije?
[ gilopile @ 03.01.2018. 22:40 ] @
Zlatko, sve je moguce, ne sme se iskljuciti mogucnost novog kvara u medjuvremenu, pa kad dodas nekompatibilnost RAM-a, onda dobijes ove nebuloze startovanja sa uvek razlicitim simptomima...:)

Aleksandre, onda lepo oslusni i vidi da li HDD odradi inicijalizaciju, zavrti motor, izadju glave, kratko prodzaraju i onda se smeste u parkig zonu, i cujes samo motor. Ako se cuje neko drljanje duze vreme ilil lagano `tapkanje`, znak je da nesto nije u redu i BIOS ce kontati nesto na portu i cekati kraj inicijalizacije, a koliko ciklusa/ pokusaja ce biti dok jednostavno stane sa ocitavanjem i omoguci ulazak u BIOS, to ne mozemo znati.

[ agasoft @ 03.01.2018. 22:51 ] @
Ne mogu više da dignem ništa. To vreme je prošlo večeras.
Memorija je: Memorija KINGSTON SO-DIMM 4GB DDR3L 1600MHz CL11 -
KVR16LS11/4 SO-DIMM DDR3L, 4GB, 1600Mhz, 1.35V
[ Zlatni_bg @ 03.01.2018. 22:52 ] @
Pa nadam se da nisu igrali fudbal s njim u servisu :) Tesko bi bilo da se potrefi da su se fajlovi korumpirali...

Nego, sad vidim da je pre drugog sredjivanja menjano iz UEFI u legacy/kakogod, mozda to dovodi do loopa?

Proveriti da li je sistem instaliran i trenutno podesen na isti mod?
[ agasoft @ 03.01.2018. 23:02 ] @
UEFI legacy sam ja menjao dok je bilo moguće, sad je opet na UEFI ali od
večeras ponovo ništa.
Hard i ne stigne da se začuje.
[ iculibrk @ 03.01.2018. 23:09 ] @
Memorija bi trebala biti odgovarajuća, možda su nešto zeznuli pri otvaranju/zatvaranju i između? Najbolje sačekaj do sutra. Ukoliko je sve bilo ok do zamene memorije, onda ostaje velika mogućnost neke njihove greške, pogotovo po onome što si poslednje napisao.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 23:22 ] @
Citat:
agasoft:
Nisu mi rekli da je nekompatibilnost moguća pre ugradnje, tek posle
ugradnje kad sam podneo reklamaciju da ne radi.
Vratili su mi oni novac, rekli da će mi besplatno vratiti staru ako opet
bude problema, ali zaista čemu? Nisu li mogli odmah da dijagnostikuju da
nije kompatibilna? Oni čak još uvek nisu ni sigurni da je to u pitanju,
tek će sutra da rade dijagnostiku. Za to vreme, ako se pokaže da je
memorija nekompatibilna, ja sam svakako izgubio novac jer neću moći da
izvršim povraćaj robe, a da je prodam, realno kome. A pitao sam ih lepo,
imaju li oni memoriju da mi ugrade pa da platim njima sve, rekli su da
kupim sam.


Kao što sam i rekao, amaterizam, običan, ništa više.

Ako si kupio modul u registrovanoj radnji i imaš fiskalni račun, vrati im modul i moraju da ti vrate novac po Zakonu o zaštiti potrošača u roku od 7 dana od dana kupovine bez ikakvog raspravljanja. Kopiraj pre toga fiskalni račun obavezno.

Ako se ustanovi posle vraćanja modula da su ti u servisu oštetili HDD i imaš revers sa potpisom i pečatom, fiskalni račun ili bilo koji drugi dokaz, iskopiraj sve to i čuvaj za slučaj da negiraju da su oni krivi za bilo kakvu štetu....

Ili najjednostavno digni ruke od svega i nemoj da se nerviraš, ionako je laptop zreo za penzionisanje.
[ agasoft @ 03.01.2018. 23:28 ] @
Da grubo rezimiram:
Sa starom memorijom sve radilo. Nakon zamene, oni tvrde da radi, probali
sa svojim diskom. Donesem kući, ne radi, ne može se ni u BIOS. Danas
odnesem, otvore, izvade i vrate memoriju, predamnom upale, moglo se u
bios. Samo sam se borio sa softverom, ali je hardver sve nekako nosio.
Kada sam večeras hteo da podignem live Linux, vratilo se opte na ono
stanje od pre današnjeg odlaska tamo... Prilikom prve reklamacije u
petak, tek tada su rekli da je možda nekompatibilna memorija. Kao kad bi
mi lekar rekao, možda ćete umreti od raka iako ga nemate.
[ electronic_fan @ 03.01.2018. 23:41 ] @
Citat:
agasoft: Da grubo rezimiram:
Sa starom memorijom sve radilo. Nakon zamene, oni tvrde da radi, probali
sa svojim diskom. Donesem kući, ne radi, ne može se ni u BIOS. Danas
odnesem, otvore, izvade i vrate memoriju, predamnom upale, moglo se u
bios. Samo sam se borio sa softverom, ali je hardver sve nekako nosio.
Kada sam večeras hteo da podignem live Linux, vratilo se opte na ono
stanje od pre današnjeg odlaska tamo... Prilikom prve reklamacije u
petak, tek tada su rekli da je možda nekompatibilna memorija. Kao kad bi
mi lekar rekao, možda ćete umreti od raka iako ga nemate.


Ma pusti ti rak - ja ga imam i još sam živ iako su mi rekli da ću "capnuti" još pre dve godine, jer sam odbio hemoterapiju i bilo kakvu drugu lekarsku "pomoć"...

Nego, gledaj nekako da im doskočiš. Izbegavaj grubosti bilo kakve vrste samo im izokola natrljaj na nos da nisu slučajno možda pritegli dobro neki šraf! ;) Najozbiljnije ti kažem, bez obzira na smajli. Sujeta ima da proradi kod njih momentalno i odmah, preko reda ima da te uzmu u razmatranje i da rasklope laptop da vide da li su "zaboravili" nešto.

I gledaj da sve probaju ispred tebe. Uzmi posle laptop, ugasi i zaklopi, okreni ga za 90 do 360 stepeni blago, kao kada ga stavljaš u futrolu i ponovo uključi. Ako radi sve, nosi ga kući. Ako ne, pa, to je na tebi dalje da vidiš.
[ agasoft @ 04.01.2018. 14:00 ] @
Ništa, epilog očekivan. Vraćena stara memorija, bez dodatnih testiranja da li je nova zaista nekompatibilna ili ne. Za njih je to dovoljno da usmeno proglase da jeste. Sve u svemu, ostaje gorak ukus. Sad jurim da vratim memoriju. Kažu, da memorija mora u servis da se ispita njena ispravnost, pa tek onda da mi vrate novac od memorije... Dakle, za jedno tri godine, valjda. :)
[ electronic_fan @ 04.01.2018. 15:08 ] @
Svakako, mora da se ispita, ali ovo što sam ti rekao za vraćanje u roku od 7 dana su ispoštovali. Ako nisu neki "levaci" i ako modul nije oštećen, vraćaju ti novac. Jednostavno, ne isplati im se da za "siću" riziikuju inspekciju nad vratom i astronomske kazne ili čak zatvaranje na odredjeni period...

Da li si fotokopirao serijski broj modula, za svaki slučaj? Ili bolje obe strane uslikao fotoaparatom...

Ako ovi u servisu zaista nisu oštetili modul, prodavnica gde si kupio će ti vratiti novac u roku od 15 dana. Mislim da je tako u Zakonu, nisam siguran, ali je rok prilično kratak. Nema tu velike proizvoljnisti, dosta je dobro taj deo formulisan sa egzaktnim rokovima.

Da li sada sve radi sa starom memorijom?
[ agasoft @ 04.01.2018. 15:11 ] @
Sa starom, za sada radi. Videćemo dokle.
[ gilopile @ 04.01.2018. 15:12 ] @
Cek, znaci sada je sve ok sa starim RAM-om 2GB?

Mozda ima neko odavde neki modul 4GB da se jednostavno menjate, ali prvo taj treba proveriti, pa ako je neispravan, vratiti ga, jer na to imas puno pravo.

EDIT, aha, preduhitrio si me sa odgovorom. Znaci radi.
[ agasoft @ 04.01.2018. 15:23 ] @
Sada sam razgovarao sa drugim ovlašćenim servisom ******, objasnio
im o čemu se radi, oni su mi ponudili neku Apacer memoriju, po njima bi
ta trebalo da radi. E sad, pošto je memorija kupljena u ****** a oni
su valjda partneri, plus je Nepo ovlašćen i za Kingston, da pokušam to
nekako da prebijem između ovih strana.
:)

[Mod edit: Ne postavljati imena IT firmi na ovom forumu jer se to smatra reklamom, i u suprotnosti je sa ES pravilnikom.]

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 04.01.2018. u 19:57 GMT+1]
[ gilopile @ 04.01.2018. 15:36 ] @
Pokusaj, nista te ne kosta. Apacer/ Acer, slicno ime - mora da radi :D

Samo im reci da ce da izadju u `Kurir` ako ti to ne rese za dan, dva.. :)

Sto se kompatibilnosti tice, to je bar lako proveriti. Kresnes komp, otvoris 50-ak tab-ova u FF i ako ne pukne, kompatibilna je.
[ agasoft @ 04.01.2018. 15:40 ] @
Ne sekiram se ja, možda nekad ne umem sa ljudima, ali sa kompanijama
uglavnom dobijam svaki rat, bez Kurira za sada. :)
[ electronic_fan @ 04.01.2018. 15:46 ] @
Posle svega ovoga? Ja ne bih.

Ako ti je dovoljno tih 2GB i Lubuntu za to za šta se koristi, onda svakako ne.

1. Laptop je star i otkazaće vrlo brzo baterije + moguće tastatura i HDD. Zamena baterija može da bude još veća avantura, možda i nemoguća...

2. Rizik je i višestruko otvaranje i u jednom trenutku će se nešto bitno i nepopravljivo slomiti.
[ gilopile @ 04.01.2018. 15:51 ] @
Eh, pa sada. Ne staj coveku na muku i ne baksuziraj :) ( sala, naravno ). Nije bas ni star. Relativno star, da, ali itekako upotrebljiva konfiguracija.

Jedino sto moze ovaj lap iole malo poboljsati jeste dodavanje RAM-a. RAM ce uvek da mu koristi i ako odapne komp. Moze ga iskoristiti u nekoj buducoj masini ili jednostavno prodati. Gubi mozda crvenu na sve to.


Samo izratuj ti daj modul i ne brini :)
[ gilopile @ 04.01.2018. 16:08 ] @
Dodato je gore da je sala u pitanju, naravno. :)

Ne mozemo uvek gledati sve kroz taj hebeni dinar. Mozda se sa te strane ne isplati ulagati, mozda covek trenutno nije financijski u mogucnosti da kupi nov laptop. A sta mislis da li se isplati, da bar, jos neko vreme ima lagodan rad na tom laptopu? 2GB je za neke danasnje potrebe jako malo. Kao sto rekoh, RAM ce da mu ostane iako se lap raspadne, a moze da ga ostavi ili proda, izgubice nesto malo para, a ne racunamo koliko ce dobiti u tom vremenu koliko ce ga koristiti...
Znam, ne koristimo racunare svi u iste svrhe. Nekome je 2GB sasvim dovoljno, a nekome je i 32GB malo....

EDIT, kako nestade njegova predhodna poruka? Hmmm

http://www.elitesecurity.org/t323767-7#3805924
[ Zlatni_bg @ 04.01.2018. 16:41 ] @
****** po meni odlicno radi, prihvatali su mi reklamacije za sve i svasta, cekas jedno 10ak dana uglavnom. Ja sam reklamirao vodeno hladjenje staro 3.5god, dobio novo (ne isto nego zamensko) i zamenio 3 dok nisam od radnje trazio pare nazad zbog losih lezajeva na ventilatoru. Iako sam ****** rekao da nema potrebe da mi menjaju celo hladjenje i daju novo vec samo zamenski ventilator, insistirali su svaki put iz celofana da vadim novo hladjenje. Na kraju nije bilo ventilatora sa dobrim lezajevima i vracen mi je novac.

Ja na tvom mestu, ako znas da otvoris lap top, ne bih isao preko servisa vec kupio SODIMM i probao sam. Uvek mozes da ga vratis, ako narucis preko interneta imas rok 15 dana da vratis uredjaj no-questions-asked.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 04.01.2018. u 19:58 GMT+1]
[ agasoft @ 04.01.2018. 17:31 ] @
Ne znam da otvorim, ovo je jako komplikovana mašina, moram da izvadim
sve pa čak i samu ploču da bi stigao do memorije., a to mi se baš samom
ne radi.
[ electronic_fan @ 04.01.2018. 18:01 ] @
Citat:
agasoft:
Ne znam da otvorim, ovo je jako komplikovana mašina, moram da izvadim
sve pa čak i samu ploču da bi stigao do memorije., a to mi se baš samom
ne radi.


Više puta si pominjao "sitna crevca", ali to još neki nisu pročitali. ;)

Zato sam ti sve to i napisao i u ovoj izgubljenoj poruci napisao da se: "Čovek uči na svojim greškama", a ne ponavlja ih, kao šaljiv odgovor na Draganov post. :)

I Dragan (pretpostavljam) i ja se "ozbiljno šalimo" (oksimoron) isto kao što ne bi trebalo gledati sve kroz "prokleti dinar ili evro", neke stvari je zaista potrebno izbegavati maksimalo, kao što je u ovoj temi navedeno.

Izbegavanje nepotrebnih stresova i nerviranja je primarno!

Šta da su ti u tom servisu oštetili računar bez mogućnosti dalje popravke?
Da li bi ti dali drugi, naknadili štetu?
Imaš li uopšte dokaz da su bilo kakve ispravke radjene kod njih?

Ako to isto opet pokušaš i kod drugih, šta možeš očekivati?

A ti se još i naljutio na to što sam napisao?

Evo reći ću ti ovo. Niko, ali baš niko iz "onih drugih" ne izdaje bilo kakav revers, baš iz tog razloga - sve se radi na poverenje. A ako pokvare i nešto drugo, jednostavno kažu da ne može da se popravi. Odeš u drugi servis (platiš dijagnostiku opet) i oni nadju još nekoliko defekata koji pre nisu ni postojali.

BTW. Ako ti moji postovi nisu bili korisni, prijavi ih sve moderatoru da ih obrišu kao off-topic, a meni da zalepe stalnu zabranu pisanja i pristupa. I nikom ništa.

[Ovu poruku je menjao electronic_fan dana 04.01.2018. u 19:20 GMT+1]