[ hclcreative @ 03.01.2018. 20:35 ] @
Postovani,
Problem glasi ovako:Prilikom secenja na EMAX cnc mašini sa glodalom prečnika 3,175 mm mašina zastaje na pojedinim mestima.Da preciziram,prilikom naprimer secenja slova O na krivinama dolazi do seckanja u putanji,pa nakon sečenja na kantovima materijala u mom slucaju medijapan debljine 16 mm vide se puno malih talasa,a trebao bi kant da bude ravan.
Kompjuter koji gura mašinu je sa jakim karakteristikama i na njemu ima samo WIN XP sa 3 GB memorijom.
Zvao sam EMAX u Nišu i uz pomoc njih sam MACH podesio sto se tice parametara.
Probao sam i u ARTCAM programu da napravim krug u najvisoj rezoluciji i u najnižoj ali u oba slucaja je imalo isti problem.
Da li mozda neko zna koji problem bi mogao da bude i kako ga resiti.

Hvala Vam unapred.
[ eeestablishment @ 03.01.2018. 22:13 ] @
Jesi li probao sa tanjim materijalom ? ( ili bar iz vise puta po visini )

[ hclcreative @ 03.01.2018. 22:30 ] @
Prosecam materijal u vise prolaza. Jedan prolaz mi je 3mm. Probao sam I na prazno I tada secka. Pomislio sam da se nisu zaprljali step motori ili da je nesto prilikom crtanja.u ArtCam u.
[ cnct56 @ 03.01.2018. 23:12 ] @
eto na primer slovo O je napravljeno iz 6 ili vise radiusa tako da prilikom svakog zavrsetka i pocetka novog radiusa dolazi do zastajkivanja.
[ hclcreative @ 04.01.2018. 01:05 ] @
Masina zastajkuje prilikom samog rada,to jest secka dok sece. Zastane ona prilikom pocetka secenja I prilikom zavrsetka,ali to radi I prilikom secenja ali veoma sitno.
[ flighter_022 @ 04.01.2018. 08:48 ] @
Koji softver koristite za crtanje, i koji softver za sam CAM?

Probajte sa drugim fontom, koji slično izgleda. Ako koristite recimo Corel Draw, prvo konvertujte font u krive, pa onda ručno popravljajte nodove (brišite nepotrebne nodove, peglajte pogrešno oblikovane itd).

Mašina dobija komande za kretanje od jednog do drugog noda. Pravac, brzina, itd. Ako je font loš, desi se da se neki nodovi preklapaju, pa se tu mašina zbuni. Ona se pomera od noda do noda, ali se vama čini da je stala jer je razmak između nodova skoro nula... Sledeća stvar koja se desi je da se, kada se aktivira korekcija radijusa (da bi se nešto iseklo sa recimo unutrašnje strane nacrtanog da bi dimenzija bila tačna na kraju), kod pogrešno postavljenih nodova desi da alat ugrize materijal, na način drugačiji od nacrtanog.

Ako hoćeš, pošalji fajl koj je u pitanju da pogledam (ako je CDR, DWG ili slično) pa ako ne zahteva mnogo, mogu i da ispeglam malo. Na žalost ne radim više na mašini sa kojom sam mimao slične probleme da bih ti poslao screenshot-ove.

p.s. Sad videh da si naveo softvare koji koristis. Ako mi šalješ fajlove neka bude ili CDR ili neki od AutoCAD formata. Ja sam slične probleme imao sa BACCI mašinom (6 osa).
[ hclcreative @ 04.01.2018. 09:07 ] @
Probacu danas da resim problem kao sto si rekao sa sklanjanjem nodova. Ukoliko budem imao problem I tada poslacu ti file da vidis o cemu je rec. Hvala puno na informaciji.
[ hclcreative @ 05.01.2018. 11:35 ] @
Cao Druže.Probao sam da skinem nodove ali imam isti problem.Saljem ti file da vidis sta nije u redu na njemu.Stavio sam dva broja 12 i na oba secka prilikom secenja.

Ovo je link slike : https://i.imgur.com/k57XoWq.jpg


A ovo je link file.art: https://files.fm/u/mzfc9dy3
[ hclcreative @ 05.01.2018. 11:58 ] @
Sada sam probao da snimim isti fajl u Gcode mm tap, i mnogo manje secka u radu,dok onaj file koji je bio snimljen u G Code Arcs mm tap file on je mnogo seckao.
Verovatno je problem u samom snimanju G koda ?

https://imgur.com/a/U0bwY
[ cnct56 @ 20.01.2018. 19:58 ] @
i.... jesil resio problem?
[ hclcreative @ 20.01.2018. 20:04 ] @
Resio sam problem tako sto sada snimam file u G-code mm.tap.
Pravio je problem u seckanju jer su modeli snimani u G-code Arcs mm.tap
To je bio problem. Sada sece krivinu kao podmazano bez trunke seckanja
[ mgolubovic @ 25.01.2018. 11:56 ] @
Imam isti problem kako ja to zovem djuskanja masine... Ali radim u solidworksu, i ljudi mi pravili postprocesor... Znaci do postprocesora je....ima li neko ideju kako ja ovo mojeda resim...pozz
[ bokisha @ 01.03.2018. 16:22 ] @
Imam isti problem kada tako opcecam, kada taj vektor generisem u ArtCAMu.
Kad tako dobijeni vektor koristim kao liniju po kojoj cu da "vozim" masinu, ona pocne da podrhtava.
Kad analiziram tj zumiran dobijeni vektor, vidim ga kao neke stepenice, pa je moguce da je taj "stepenik" vezi nego sama rezolucija masine i onda masina radi u rezimu POINT TO POINT, tako da stigne i da se ubrza i da se ukoci, i od tog silnog ubrzanja i kocenja, masina krene da "djuska".
Problem sam resio tako sto sam "preradio" vektor/liniju po kojoj vozim masinu...sve te linije iscrtam u AutoCADu pa ih uvezem u ArtCAM i onda dalje kreiram operacije i generisem G kod...
U AutoCADu uglavnom korisitim spline...