[ jolemisa @ 05.01.2018. 21:05 ] @
Instalirao sam Linux Mint 17.2 i ne mogu da uklopim vreme na Linuxu i windowsu.Na ubuntu koji sam do skora imao,sam resavao,jer sam imao potreban upis u terminal,a na Linuxu nemam.Nasao sam na guglu jedno objasnjenje ali nije uspelo,jer je verovatno starije.Ako neko zna molio bih da mi upise formulu za terminal da bi mogao da sredim to.Unapred puno hvala.
[ electronic_fan @ 05.01.2018. 22:07 ] @
Nije ovo samo problem kod Ubuntu baziranih distro-a. Windows snima UTC vreme u BIOS, dok Linux lokalno vreme.

Pokušaj da setuješ UTC vreme u Widowsu umesto lokalnog (Time Zone na +000). Vreme bi trebalo da se pokazuje istovetno, jedino što će Time Zone podatak biti "pogrešan".

BTW. Pogledaj i ovaj tutorijal:
https://www.howtogeek.com/3233...erent-times-when-dual-booting/


[Ovu poruku je menjao electronic_fan dana 05.01.2018. u 23:21 GMT+1]
[ jolemisa @ 05.01.2018. 23:49 ] @
Hvala.To sam i bio nasao,ali ne uspeva sa linux-a,to iz windowsa nisam probao.probacu.
[ jolemisa @ 06.01.2018. 01:56 ] @
Nije uspelo ni iz windowsa.Vratio sam se na Ubuntu 16.04 64 bit-a.Na ubuntu se ipak bolje snalazim,pa cemo kasnije videti sta dalje,ako se nadje problem.
[ Sava @ 06.01.2018. 08:13 ] @
Iskreno, ne kapiram tvoj problem. Mint 18 mi pokazuje identično vreme kao i Win 7 na istom računaru samo su diskovi različiti. Osim toga ako uđeš u grafičku opciju promene vremena i datuma valjda može da se podesi. Lično nisam menjao vreme pa nisam probao tu opciju. Kod instalacije me je pitao koji grad i koliko se sećam ništa više i to je bilo to.
[ jablan @ 06.01.2018. 08:37 ] @
https://askubuntu.com/question...clock-time-is-off-on-dual-boot
[ electronic_fan @ 06.01.2018. 10:12 ] @
Trebalo bi u bilo kojem Ubuntu baziranom distro-u da u sistemskim setovanjima iz menija bude i setovanje vremenske zone. I to bi se naravno radilo u super user modu. Pitanje je naravno da li se to setovanje i sačuva i koristi za sledeći boot, a trebalo bi ako u toj specifičnoj verziji nije neki zaostali bug.

Npr. u Lubuntu (to ja koristim) to je "Time and Date" u "System Tools" meniju.

Ako i dalje nema rezultata, podesi isto UTC (ako nema, izaberi GBR, odnosno London za time zone) za Win i Ubuntu. I onda iz BIOS-a setuj lokalno vreme koje želiš. To će bar pokazivati identično vreme, dok ne nadješ odgovarajuće rešenje koje kod tvoje verzije OS-a radi korektno.

Možda ćeš imati bolji odgovor ako tako OS specifična pitanja postaviš na oficijenom forumu za specifični distro koji koristiš.
[ calexx @ 06.01.2018. 10:24 ] @
Ako sam ukapirao problem, to se dešava od pre možda par godina od kada su neki linuxi počeli da podrazumevaju da je clock podešen na UTC i onda se u biosu podesi UTC vreme (koje naravno nije ono koje koristimo) a u OS podesi plus/minus prema regionu.

Proveri iz terminala šta dobiješ na
Code:
timedatectl status

pa će sve da bude malo jasnije.

Inače se meni ne sviđa da mi hardverski clock tj vreme u biosu bude po UTC nego lokalno pa tako i podesim i posle na svakom OS postavim da koristi taj časovnik.
[ Sava @ 06.01.2018. 16:47 ] @
Evo ovako, Mint 18/64 Bit, nisam bio lenj pa sam isprobao opciju promene vremenske zone i promenu samog vremena i datuma i sve funkcioniše kako treba. Evo screenshota da ne pišem previše:

[ electronic_fan @ 06.01.2018. 17:59 ] @
Ako radi, onda radi. :)

Voditi samo računa o još jednoj stvari, a to je NTP. Ako je podešeno automatsko ažuriranje vremena preko interneta, ispitaj još da li će korektno sve raditi. Ako ne, onda bi trebalo deaktivirati tu opciju, ako uopšte može kod nekih distro-a.
[ calexx @ 06.01.2018. 18:14 ] @
Citat:
Sava:Evo ovako, Mint 18/64 Bit, nisam bio lenj pa sam isprobao opciju promene vremenske zone i promenu samog vremena i datuma i sve funkcioniše kako treba. Evo screenshota da ne pišem previše:
Sve su to redovna podešavanja a brlja ako autori podese kao default da hardverski clock koristi UTC vreme a ne lokalno.
Daj ono što sam napisao da vidimo kako je kod tebe podešeno. Inače Mint ne koristim odavno, najvolem KDE a ne znam zašto bih izabrao Mint rešenje umesto Kubuntu varijante ... valjda oni koji su i napravili Ubuntu najbolje mogu da mu ubace KDE. Sitni dodaci i šminka koju uvaljuje Mint me ne zanimaju. Kao ni Cimet koji je bio zanimljiv na početku ali je previše brljao pa sam odustao i od njega.
[ Sava @ 06.01.2018. 18:20 ] @
Kod mene je veme podešeno na mrežno usklađivanje.
Koristio sam Ubuntu do neke verzije i imao sam mnogo problema sa flashom i videokarticom koju sam tada imao. Onda se pojavio Mint sa kojim je i moja kartica uspešno radila i tako sam i ostao na toj distribuciji. Da se ne lažemo, volim Linux, ali meni je ipak Windows primarni OS.
[ electronic_fan @ 06.01.2018. 18:43 ] @
Hoćeš da kažeš NTP je aktuvan na Linux-u i posle resboot-a na Win sve je normalno?
Da li je I na Win postavljeno automatsko ažuriranje?

Onda, čini se nije ovo taj screenshot,

Isključi ADSL kompletno i onda testiraj sve kako je podešeno kod tebe po ovom screenshot-u. Najverovatnije neće raditi korektno (jedan sat razlike sigurno).

Testiraj ovo što smo calexx i ja predložili sa UTC i to bi trebalo da radi. Tek onda uključi ADSL ruter i ponovo testiraj.

To je suština ove zapetljancije oko vremenskih zona i razlčitog vremena. Ako i Linux i Win ažuriraju automatski vreme preko NTP posle bootovanja, onda je prilično nebitno setovanje.
[ calexx @ 06.01.2018. 19:14 ] @
Citat:
Sava:Kod mene je veme podešeno na mrežno usklađivanje.
Teško ti da otkucaš komandu koju sam predložio i napišeš koji si odgovor dobio?
[ Sava @ 07.01.2018. 07:28 ] @
Izvini, prevideo sam. Naravno da mi nije teško, tek popodne ili sutra ću biti pored računara sa Linuxom pa ću probati i javljam rezultat.
[ Sava @ 07.01.2018. 10:57 ] @
Evo ovako, na komandu timedatectl status dobijam sledeće:

Local time: Sun 2018-01-07 11:30:15 CET
Universal time: Sun 2018-01-07 10:30:15 UTC
RTC time: Sun 2018-01-07 10:30:15
Time zone: Europe/Belgrade (CET, +0100)
Network time on: yes
NTP synchronized: yes
RTC in local TZ: no

Onda sam namestio ručno neko levo vreme i skinuo ga sa mreže. Nakon podizanja ostalo je vreme koje sam setovao. Vraćanje mreže i ponovo podizanje sistema donelo je vreme usklađeno sa mrežom, znači UTC +1.
[ calexx @ 07.01.2018. 19:41 ] @
Kod tebe je podešeno baš onako kako pravi probleme. Njih nema ako imaš jedan ili dva OS-a pa ih podesiš (windows mora malo da se čačne ako se ne varam) ali ako kao ja imaš gomilu pa moraš na svakom da podešavaš ... meni se ne isplati.

Praktično, tebi je sat u biosu po UTC i onda podesiš da operativni sistemi pomere za onoliko koliko idemo ispred UTC vremena. U Mintu je podešeno da je RTC na UTC vreme i da je lokalno vreme +1.

Meni je lakše da podesim da je RTC po lokalnom vremenu a onda podešavam odstupanja. To se radi komandom
Code:
timedatectl set-local-rtc 1
koja kaže sistemu da RTC postavi na lokalno vreme. Tako nema brljanja sa drugim OS, u biosu je naše vreme, svaki OS se podesi i nema pomeranja. Probaj i ovo (vraća se istom komandom ali sa nulom umesto keca na kraju) pa proveri kako se ponašaju ostali OS, ako ih imaš. To važi i za pokretača teme.
[ electronic_fan @ 08.01.2018. 06:59 ] @
Ovo baš i nije preporučljivo, kako je navedeno:

$ timedatectl set-local-rtc 1
$ timedatectl status
...
Warning: The system is configured to read the RTC time in the local time zone.
This mode can not be fully supported. It will create various problems
with time zone changes and daylight saving time adjustments. The RTC
time is never updated, it relies on external facilities to maintain it.
If at all possible, use RTC in UTC by calling
'timedatectl set-local-rtc 0'.
[ Sava @ 08.01.2018. 08:29 ] @
Citat:
calexx:
Kod tebe je podešeno baš onako kako pravi probleme. Njih nema ako imaš jedan ili dva OS-a pa ih podesiš (windows mora malo da se čačne ako se ne varam) ali ako kao ja imaš gomilu pa moraš na svakom da podešavaš ... meni se ne isplati.

Praktično, tebi je sat u biosu po UTC i onda podesiš da operativni sistemi pomere za onoliko koliko idemo ispred UTC vremena. U Mintu je podešeno da je RTC na UTC vreme i da je lokalno vreme +1.

Meni je lakše da podesim da je RTC po lokalnom vremenu a onda podešavam odstupanja. To se radi komandom
Code:
timedatectl set-local-rtc 1
koja kaže sistemu da RTC postavi na lokalno vreme. Tako nema brljanja sa drugim OS, u biosu je naše vreme, svaki OS se podesi i nema pomeranja. Probaj i ovo (vraća se istom komandom ali sa nulom umesto keca na kraju) pa proveri kako se ponašaju ostali OS, ako ih imaš. To važi i za pokretača teme.

Pa jeste, sve je tako, ali nemam nikakvih problem pa zato nikada nisam ni razmišljao o tome. Kod mene su dva sistema (linux sakriven) na dva diska i sve šljaka dobro.
[ jolemisa @ 08.01.2018. 19:40 ] @
Vratio na Ubuntu 14.04,gde sam sredio i vreme,jer sam na taj OS navikao.kad budem raspolozen,probacu taj Linux Mint 18,za koji je Sava predlozio.problem je bio u terminalu,posto se dosta razlikuju i nisam mogao da nadjem pravu komandu za terminal,za promenu vremena,pa sam se zato vratio na stari OS samo 64 bit-a,jer nije vise mogao Skype na 32 bit-a.
Sada je sve u redu,medjutim hvala vam na odgovorima,sacuvacu ove postove,mozda ce zatrebati,jer je calexx izgleda napisao pravu komandu,koju sam nasao posle na jos jednom mestu,ali posle reinstalacije.
[ Sava @ 09.01.2018. 07:55 ] @
Nisam ja predložio Mint 18 već samo rekao da ga koristim. Zapravo i ne znam koju sam verziju instalirao jer se često obnavlja i krpi.
Većinu odgovora pronađem na Googleu.
[ jolemisa @ 11.01.2018. 22:24 ] @
Pogresno sam se izrazio,napisao si da koristis Mint 18,a sto se tice google-a,ne moze se sve naci tamo,mora se otici na neki forum i potraziti pomoc za resavanje problema.Voleo bih pored Ubunta 14.04 koristiti jos neki linux,ali su najveci problemi sa tim komandama u terminalu.Nema veze polako.Postigne se sve kada se hoce,ali uvek uz pomoc,jer jedan covek nikada ne moze znati sve.
[ calexx @ 12.01.2018. 18:26 ] @
Postiže se ako se ne odustaje tek tako. ;) Probao si jednom, nije išlo i odmah si instalirao drugi linux. Sledeći put probaj sve što je predloženo i ne odustaj. Ono što sam pisao rešava problem na stari način, mada je neka moda da vreme bude po UTC pa da se operativni sistemi snalaze i podešavaju. Možda je lako onima koji imaju 1-2 OS-a ali za više njih je bolja varijanta stari način. Nemam nikakve probleme sa ažuriranjem, vremenom i sličnim.
[ jolemisa @ 12.01.2018. 19:57 ] @
Navikao sam na Ubuntu, i taj rvoj odgovor je sa komandom stigao,kada sam vec vratio na ubunru.Sacuvao sam tu stranicu i verovatno cu ubrzo preci na Mint.nekada nemam dovoljno strpljenja,pogotovo kada na google-u i na nekim forumima dobijem pogresan odgovor i to ne uspe.Opet umem da budem malo znatizeljan i vec za neki dan ponovo ide Linux Mint.Hvala ti puno.
[ Sava @ 13.01.2018. 08:12 ] @
Imam drugara koji je jedan od najjačih linuksaša u Srbiji, fakultetski je obrazovan iz struke i sa položenim najvišim Linux ispitima. On je zaljubljen u Linux i ceo dan profesionalno radi u njemu. Pored svega nikada mu nije bilo teško da me sasluša i pomogne u rešavanju problema koje imam u Linuxu. Onda sam jednog dana shvatio da je glupo da davim čoveka jer meni je Linux samo zabava i ništa strašno neće da se desi ako ne rešim problem ili podignem sistem iz početka. Za razliku od mene on je prilično ponosan na to što za cca 10 godina u sadašnjoj (velikoj) firmi nije izgubio ni jedan jedini podatak! Od tada koristim Google i najčešće Ubuntu forum, ređe ovde, a vidim da si ti isto pitanje postavio na oba foruma. Nisam previše zahtevan u korišćenju računara, ali do sada sam na ovaj način rešio sve probleme na koje sam nailazio.
[ jolemisa @ 14.01.2018. 20:38 ] @
Iako sam u srednjim godinam,jos uvek volim izazove po pitanju kompjutera uopste,pa i za OS-e.Nije lose uvek saznati malo vise o necemu.Zato i sluze forumi da se nesto nauci.
[ jolemisa @ 14.01.2018. 23:40 ] @
Pojavila mi se ponuda sa Ubuntu 14.04 na 16.04 i odradio sam i nista nije poremeceno sve radi i Skype.U terminalu sam malo bolje procitao i nasao gde treba da se podesi vreme,da ne bi bilo razlike izmedju Ubunu-a i Win.a,jer su razliciti terminali.na 14.04 treba da se prebaci sa "yes" na "no",a na 16.04 sa nule na 1-cu i problem resen sa razlikom vremena izmedju dva OS-a.Prosli put sam to samo onako preleteo,jer sam valjda bio umoran,pa nisam dobro video komande.Samo treba polagano i strpljivo.zasd cu malo ostati na ovom OS-u,pa cu kasnije videti za Linux Mint.