[ nermin.muric @ 08.01.2018. 12:20 ] @
Dakle, kako da udjem u BIOS kod Windows-a 10. Potrebno je da ugradim novi Hard disk, ali ne mogu da udjem u BIOS. Moze li nekako da se resetuje BIOS bez skidanja skidanja BIOS-a sa maticne ploce, jer windows 10 promijeni BIOS? Da li moze forma skidanjem baterije a onda da se kratko spoje oni pinovi dje je baterija da bi se ispraznio laptop?
Molim pomoc
[ Miroslav Cvejić @ 08.01.2018. 12:35 ] @
Ja bih ti preporučio odlazak u servis, da ne otvaraš novu temu za koji dan sa pitanjem kako da oživiš mrtav laptop.
[ ademare @ 08.01.2018. 14:04 ] @
Ulazak u BIOS nije isti na svim uredjajima . Koji je taster ili kombinacija tastera , najcesce je na Laptopu , upravo 2 tastera , mada moze biti i jedan , zavisno od modela, jer oni imaju malo drugaciju , umanjenu tastaturu .

To pise u uputsvtu za laptop, ili bi bar trebalo da pise . U sustini u BIOSu, nemas nista zanimljivo , sto bi trebalo da resetujes . Kod laptopova , U BIOSu , najcesce podesavas casovnik , sifre, to nemoj da stavljas , i neki modeli imaju , ne svi podesavanje prioriteta bootovanja , sa kog uredjaja ce se dizati sistem . Tu jos neki , opet ne svi imaju mogucnost podesavanja integrisanih komponenti , tipa interfejsi itd . Ostalo od opcija i ako postoji nema neki preterani znacaj za obicnog korisnika .

[ ademare @ 08.01.2018. 15:23 ] @
@ nermin.muric

Nemam , mogucnost koriscenja Privatnih , poruka, kaznjen sam . Pa ne mogu ni da procitam tvoju poruku, samo mogu da vidim da si mi poslao . Nista vise .

Pitaj sta te zanima, nece moderator da se ljuti On je to napisao za tvoje dobro , jer je procenio da se ne razumes dovoljno , pa da nesto ne pokvaris .

Inace BIOS , sam prepoznaje HD , pod uslovom da je HD ispravan, BIOS ga automatski prepozna . Tako da tu oko toga ne treba nista podesavati BIOS .

Posle eventualne zamene , bi na taj novi trebalo instalirati Windows , i tu mogu da nastanu problemi, ali ne sa BIOS-om , vec da li znas da instaliras novi .
[ SASA M. @ 08.01.2018. 16:54 ] @
Postoji velika verovatnoca da mora da udje u bios da bi promenio drajv sa koga treba da se instalira sistem, ili dvd ili flash, zavisno na kom mediju ima instalaciju OS-a. Kod nekih lap-ova se moze pritiskanjem na odgovarajuci funkcijski taster pokrenutni meni sa dijalogom gde se moze preusmeriti sa kog uredjaja ce se pokrenuti sistem. U toj varijanti je dovoljno zameniti disk, izabrati sa menija "boot device" i instalirati sistem. Kada saznamo koji model ima, mozda cemo moci vise da pomognemo. Obicno su tasteri za ulazak u bios F1 ili F2.
[ nermin.muric @ 08.01.2018. 17:31 ] @
Pokretanjem racunara on javlja da pokusava da instalira windows 10. Ne daje mi mogucnost da izaberem BOOT DEVICE, niti da udjem u BIOS. Inace, potreban mi je ulazak u BIOS da postavim prvi BOOT uredjaj ili eventualno bez ulaska u BIOS da pokrenem windows 7 sa DVD-a. Inace, kompjuter na Njemackom pa nista ne razumijem
Laptop Acer Aspire V5-571 series model MS2361

[ ademare @ 08.01.2018. 18:10 ] @
Na Acerovom sajtu , postoji neki brzi vodic , ali tu nema nista kako se ulazi u BIOS . Nema ni u brzom vodicu za Win 8 , to je u stvari isto to , samo na X jezika .

Jel on dosao fabricki instaliran sa win 8 ?

Pitam jer on ima tri neka ovde Biosa verziju 1.XX , 2.XX koja je UEFI za win 8 i trecu najnoviju , koja ispravlja neke greske u BIOSU za podesavanje Legacy , UEFI sistem rada .

Evo u 3. uputsvu od 2400 stranica ?! U BIOS se ulazi sa F2 . Znaci kada ga ukljucis dok on vrsi provere sistema pritisnes funkcijski taster 2 . Ako ne uspes iz prvog pokusaj vise puta dok ne uspes .

Ako budes hteo da instaliras WIN 7 sto i jeste preporuka , posto na sajtu imas sve drajvere za win 7 . Podesi ga da radi u Legacy modu u BIOSU . posle to snimis i exit .

Ako znas kako ne bi bilo lose da instaliras i taj najnoviji bios 2.18 ali za to treba da imas operativni windows .

Ovo mu je link sa drajverima , imas sve i za win 7 . Da se resis tog problema . Samo podesi na Legacy u BIOS-u .

https://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/4251?b=1
[ Binary Mind @ 08.01.2018. 18:18 ] @
Link
[ ademare @ 08.01.2018. 18:19 ] @
Kada osbosobis kompjuter da radi , onda mozes da razmisljas o BIOS -u . U samom BIOSU , pise koja je verzija , a ima i programa koji javljaju koji je . Na primer CPU-Z .

Ako imas ovaj verziju 1.22 Onda ne treba dirati nista ! Ta verzija se ne moze unapredjivati .

Ako je verzija 2.17 , moze da se unapredi na verziju 2.18 .
[ nermin.muric @ 10.01.2018. 18:46 ] @
Rijesio sam problem. Zakacio tastaturu na USB i preko nje, standardnom metodom pokrenuo instalacioni DVD. Moguce da tastatura laptopa nije bila u redu
Hvala svima!
Molim moderatora da zatvori post